Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ:'Εχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα
  • [02] Νατάσα Μπερτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν
  • [03] Στους ρυθμούς και τους ήχους της ποντιακής λίρας χόρεψε η Ξάνθη
  • [04] Στην Αφρική η Μέρκελ αναζητώντας τρόπους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών
  • [05] Γαλλία: Σε κρίσιμη κατάσταση γάλλος αστυνομικός έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν χθες δύο περιπολικά
  • [06] Θετικές επαφές στην Ουάσιγκτον για το χρέος

  • [01] ΔΝΤ:'Εχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος διαψεύδει έτσι τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προσανατολίζεται προς την ανάληψη ειδικού συμβουλευτικού ρόλου.

    «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο μέσω μίας νέας διευθέτησης...Στο πλαίσιο αυτό, μία αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τζέρι Ράις.

    [02] Νατάσα Μπερτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν

    «Για την Ελλάδα, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν που προβλέπει τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ένα από τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από μεταναστευτικές ροές και θα διευκολύνει την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών αφγανικής ιθαγένειας, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα», δηλώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Πρόκειται για μια συμφωνία που βάζει το πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την επιστροφή, την επανεισδοχή και την επανένταξη των μεταναστών, καθώς και για την καταπολέμηση της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει.

    Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με σειρά συμφωνιών και έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν, από το οποίο προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, μετά τη Συρία. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη 180.000 Αφγανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

    Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ και το Αφγανιστάν συνδιοργάνωσαν διεθνή διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 75 κρατών, στην οποία δεσμεύτηκαν να δώσουν την προσεχή τριετία 15,2 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 5,6 θα δοθούν από την ΕΕ. Η εν λόγω διάσκεψη συνδέθηκε άτυπα με τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό.

    Μια ειδικότερη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και της Καμπούλ προβλέπει την ανοικοδόμηση του κρατικού μηχανισμού της

    [03] Στους ρυθμούς και τους ήχους της ποντιακής λίρας χόρεψε η Ξάνθη

    Στιγμές συγκίνησης και αναβίωσης της μεγάλης μουσικοχορευτικής παράδοσης του Πόντου έζησαν χιλιάδες άνθρωποι που πλημμύρισαν το βράδυ του Σαββάτου το «Αμοιρίδειο» κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης, στα πλαίσια του 12ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ποντιακών χορών που διοργανώθηκε σε μια πόλη όπως η Ξάνθη με την μακραίωνη ελληνική παράδοση, το έντονο προσφυγικό στοιχείο και την αρμονική συμβίωση ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες, κουλτούρα και πολιτισμό.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης και σε αυτήν συμμετείχαν χορευτές από όλη την Ελλάδα σε μια προσεγμένη και άρτια στημένη διοργάνωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων κατάγονται από τον Πόντο αλλά και πολλών άλλων πολιτών που ενδιαφέρονται για τη λαογραφία, θαυμάζοντας εντυπωσιακές εικόνες.

    Το φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η εικόνα του γηπέδου ήταν μαγική, οι κερκίδες κατάμεστες δονούνταν στους ρυθμούς της ποντιακής λίρας και στη σκηνή συνωστίζονταν χιλιάδες χορευτές, πλημμυρισμένοι από χαρά και συγκίνηση μέσα σε ένα παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα από όσους βρισκόταν γύρω τους.

    [04] Στην Αφρική η Μέρκελ αναζητώντας τρόπους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

    Για τριήμερη επίσκεψη στο Μαλί, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία αναχώρησε σήμερα η κακγελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, αναζητώντας τρόπους για την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

    Στο Μαλί η γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΟΗΕ Minusma. Θα ακολουθήσει ο Νίγηρας, ενώ στην Αιθιοπία θα επισκεφθεί την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

    Την προσεχή εβδομάδα θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί και τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι.

    «Πιστεύω ότι οφείλουμε να ενδιαφερθούμε πολύ περισσότερο για την τύχη της Αφρικής. Η ευημερία της Αφρικής συνδέεται με τα συμφέροντα της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ενώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit διατύπωσε την εκτίμηση ότι μεγαλύτερη σταθερότητα στην Αφρική και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης θα επιτρέψουν τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν.

    [05] Γαλλία: Σε κρίσιμη κατάσταση γάλλος αστυνομικός έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν χθες δύο περιπολικά

    Με σοβαρά εγκαύματα και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας από τους τέσσερις γάλλους αστυνομικούς που δέχθηκαν χθες επίθεση δεκαπέντε περίπου ατόμων που πέταξαν βόμβες μολότοφ στα περίχωρα του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Εβρί.

    Ο αστυνομικός, 28 ετών, φέρει πολύ σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και σε ολόκληρο το σώμα, έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα και οι γιατροί δεν θα μπορούν να μιλήσουν για την εξέλιξη της κατάστασής του πριν από την παρέλευση του 48ωρου.

    Η 39χρονη συνάδελφός του και συνοδηγός του στο περιπολικό που δέχθηκε την επίθεση φέρει επίσης σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια και νοσηλεύεται, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Ερίκ Λαλμάν.

    Δύο άλλοι αστυνομικοί που έφθασαν μετά την επίθεση για να ενισχύσουν το πρώτο περιπολικό, φέρουν ελαφρύτερα τραύματα και πήραν εξιτήριο.

    Οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε περιπολία σε «δύσκολη» συνοικία γνωστή για βίαιες ληστείες κατά οδηγών αυτοκινήτων.

    [06] Θετικές επαφές στην Ουάσιγκτον για το χρέος

    Η 7η Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το τελευταίο Eurogroup του έτους,είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία οι δύο διαδικασίες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, μπορούν να συζητηθούν μαζί, και να υπάρξουν και αποφάσεις. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, μετά από τις διήμερες επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Κατά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους. Ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι δεν προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει μια «νομικίστικη» ερμηνεία για τη συμφωνία της 25ης Μαΐου. Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το χρέος από το ΔΝΤ, είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση, άποψη με την οποία διαφωνεί και η ελληνική πλευρά.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.

    Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι επιλογές της, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι κατά σειρά προτίμησης:

    - Να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

    - Να μην μετάσχει το ΔΝΤ

    - Να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος, και αυτό είναι το χειρότερο.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό. Διότι, υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά.

    Ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση Λαγκάρντ- Τσακαλώτου, στην οποία ήταν παρόντες ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εργασιακών που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση. «Απαντώντας», δε, στην άποψη του Πολ Τόμσεν ότι είναι υψηλές οι συντάξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ότι εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις, οι δαπάνες αυτές είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οπότε, το θέμα είναι παραπλανητικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθεί στη γενικότερη συζήτηση για το χρέος και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι δαπάνες.Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δειχθεί ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα- μείωσή τους από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ ή ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ αμέσως μετά το 2018 και από το 2019, με μια σταδιακή αποκλιμάκωση από εκεί και πέρα- είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου.

    Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

    Στο αυριανό Eurogroup αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Παράλληλα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104%- 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

    Στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντήσεις- εκτός από αυτή με την κ. Λαγκάρντ- με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Γουέλι Αντεγιέμο, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Επίσης, συναντήθηκε με στελέχη του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, ενώ παραβρέθηκε και σε μια συνάντηση που οργάνωσε η JP Morgan με τη συμμετοχή 50 με 60 επενδυτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 October 2016 - 18:32:25 UTC