Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Τόσκας στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Πρέπει να περάσουμε στην Αριστερά της πράξης
  • [02] Δ. Βίτσας: Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης πέραν των δικαιωμάτων της
  • [03] Σπ.Γαληνός στο Πρακτορείο FM: Συμβάν που προσβάλλει το νησί το «σφράγισμα» σχολείου
  • [04] Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [05] Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από την κατάρρευση τεσσάρων κτιρίων στην Κίνα
  • [06] Σε υψηλούς τόνους η δεύτερη τηλεμαχία για την Προεδρία των ΗΠΑ
  • [07] Χαρ. Σιγάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νικοτίνη του τσιγάρου επιδρά αρνητικά στη μνήμη
  • [08] Μια μικρή αλλαγή θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στο σετ εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift
  • [09] Συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή
  • [10] Σύλληψη υπόπτου για τρομοκρατία στη Λειψία της Γερμανίας

  • [01] Ν. Τόσκας στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Πρέπει να περάσουμε στην Αριστερά της πράξης

    Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα συνδεθούν με το πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας, που πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος της κρίσης, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμοδιος για την προστασία του πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 fm. Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε μονόδρομο την ανάπτυξη ώστε να επέλθει σταθερότητα στη χώρα και υπογράμμισε : «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις είναι εύκολο να λες για την ανάπτυξη αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολα». «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με χάρτινα σπαθιά , πρέπει να περάσουμε στην Αριστερά της πράξης, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο Νίκος Τόσκας και κάλεσε τις αριστερές πατριωτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν για να επέλθει σταθερότητα στην χώρα.

    Ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ , το κόμμα να δώσει ώθηση στην κοινωνία και όχι να αποκοπεί από αυτήν. «Οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με μεγάλα μέτωπα» είπε, και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ευρύτερη δημοκρατική βάση συνεργασίας με τις κοινωνικές δυνάμεις.

    Ερωτηθείς για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή μη , στη σκιά της κόντρας του ΔΝΤ με το Βερολίνο, υπογράμμισε : « το έχουμε ξαναδεί το έργο με το ΔΝΤ -μένει δεν μένει στο πρόγραμμα - στο τέλος θα επικρατήσουν σώφρονες απόψεις. Η αποσταθεροποίηση περιοχών της Ευρώπης δεν ευνοεί κανέναν, ούτε τις ΗΠΑ ούτε τις αγορές», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας.

    [02] Δ. Βίτσας: Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης πέραν των δικαιωμάτων της

    Για απαράδεκτη τακτική και λογική της Τουρκίας με αφορμή τη δέσμευση περιοχών κίνησης για τα υποβρύχιά της έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

    «Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης πέραν των δικαιωμάτων της» τόνισε στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» και σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν δέχεται τέτοιου είδους δεσμεύσεις, έχει κάνει με διπλωματικό τρόπο παραστάσεις και διαμαρτυρίες σε διεθνείς οργανισμούς και τα αποτελέσματα φαίνονται και θα φανούν σύντομα». Είπε πως η γειτονική χώρα βρίσκεται ακόμη σε αστάθεια λόγω του πραξικοπήματος και είναι απρόβλεπτες οι κινήσεις της. Υπογράμμισε πάντως, σχολιάζοντας τη στάση κομμάτων αντιπολίτευσης πως «θα πρέπει να σταματήσουν οι πολεμικές κραυγές», σημειώνοντας πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός της κριτικής ιδίως από κόμματα όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν πώς λύνονται αυτά τα ζητήματα.

    Για τους πρόσφυγες είπε ότι «δεν ήλθε η βοήθεια που είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εξετάσεις αιτήσεων για άσυλο». Σημείωσε πως από όσους έρχονται στη χώρα το 100% υποβάλλει αίτηση για άσυλο. Με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών είπε ότι θα μετακινηθούν προς την ηπειρωτική χώρα παιδιά και ευάλωτες ομάδες αφού δεν θα επαναπροωθηθούν. Διαμήνυσε με αφορμή τις πληροφορίες για βιασμό μετανάστη πως υπάρχει ο ελληνικός νόμος που εφαρμόζεται για έκνομες ενέργειες.

    [03] Σπ.Γαληνός στο Πρακτορείο FM: Συμβάν που προσβάλλει το νησί το «σφράγισμα» σχολείου

    Ως συμβάν ακραίο, που«προσβάλλει συνολικά το νησί αλλά και τη συγκεκριμένη περιοχή»,χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, το επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή με το «σφράγισμα» σχολείου στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μη φοιτήσουν εκεί προσφυγόπουλα. Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή«Με τα χίλια», ο κ. Γαληνός εμφανίστηκε καταδικαστικός:«Θεωρώ ότι είναι έξω από κάθε λογική, ασφαλώς υπάρχει ένα βάρος στην περιοχή, ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει, το κακό είναι όμως ότι έχει δοθεί χώρος σε ακραία στοιχεία το τελευταίο διάστημα να ασκούν μια πολιτική εκφοβισμού της κοινωνίας [...] Υπάρχει ο φόβος για το ξένο, για το άγνωστο. Διαδίδουν διάφορα πράγματα που είναι εξωπραγματικά και αυτά γίνονται από μέρος της κοινωνίας αποδεκτά».

    Για το συμβάν που αφορούσε την εγγραφή οκτώ προσφυγόπουλων στο 8ο Δημοτικό Λέσβου και τη λειτουργία ειδικού τμήματος ένταξης ο δήμαρχος Λέσβου είπε πως οι ενέργειες αυτές«πρέπει να σταματήσουν αμέσως»ενώ χαρακτήρισε παράλογο και απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει σε παιδιά που«είναι θύματα πολέμων κι έρχονται κυνηγημένα στην Ελλάδα».

    «Χώρος σε ακραία στοιχεία»

    «Δεν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, υπάρχει παραπληροφόρηση»σημείωσε ο κ. Γαληνός σχολιάζοντας την αντίδραση γονέων τού εν λόγω δημοτικού σχολείου και τόνισε πως το τελευταίο διάστημα δόθηκε χώρος σε ακραία στοιχεία για αρκετό διάστημα να ενσπείρουν το δηλητήριο και τον φόβο μέσα στην κοινωνία, την οποία όμως «δεν εκφράζουν». Σε ό,τι αφορά δε, τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη σημερινή, πρώτη σχολική ημέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο, σημείωσε πως«θα είναι μια διαφορετική ημέρα και θα φανεί και ένα διαφορετικό πρόσωπο».

    Νομικές κινήσεις

    Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων και ενεργοποίηση νομικών διαδικασιών από τη δημαρχία Λέσβου σε ό,τι αφορά το συμβάν της Παρασκευής και τους συμμετέχοντες, ο κ. Γαληνός εμφανίστηκε επιφυλακτικός:«θα πρέπει να ντρέπονται, πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα έχουν μετανιώσει». Συμπλήρωσε δε πως«σε άλλη περίπτωση ασφαλώς θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε ο καθένας ο οποίος παραβαίνει τον νόμο και προβαίνει σε ενέργειες προσβλητικές, να τιμωρείται κιόλας».

    [04] Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την ενέργεια και να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμφιλίωση των δύο χωρών παρά τις διαφωνίες τους για την κρίση στη Συρία.

    Ο καιρός της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν, έπειτα από την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία ενός ρωσικού καταδιωκτικού τον Νοέμβριο του 2015, μοιάζει να έχει περάσει.

    Πλέον έχει έρθει η ώρα της ενεργειακής συνεργασίας και οι δύο ηγέτες έχουν στόχο να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Πούτιν θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια, θα είναι η τρίτη από τότε που Μόσχα και Άγκυρα αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά τη σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού καταδιωκτικού πάνω από τη Συρία από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

    Σε αντίποινα η Ρωσία είχε επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μεταξύ αυτών η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ προς της χώρα, γεγονός που μεταφράστηκε σε μείωση κατά 83% του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία στη διάρκεια ενός έτους.

    Παρά όμως την πρόσφατη προσέγγισή τους, Μόσχα και Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση. Η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιθυμούν την αποχώρησή του.

    Πάντως, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφωνίες τους για το θέμα αυτό προκειμένου να επικεντρωθούν στους τομείς πιθανής συνεργασίας, κυρίως στην ενέργεια. Μάλιστα, Ρωσία και Τουρκία σκοπεύουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές, ώστε να φτάσουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω αυτής της προσέγγισης με τη Ρωσία, η Τουρκία θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι είναι ακόμη σε θέση να «ακολουθεί τον δικό της δρόμο».

    Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα επιτρέψει τη μεταφορά 31,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει την εξάρτηση της Μόσχας από την Ουκρανία.

    Το στρατηγικής σημασίας σχέδιο είχε αποκαλυφθεί στα τέλη 2014 εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, περίοδο κατά την οποία εγκαταλείφθηκε το σχέδιο του South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παρά τις φιλοδοξίες των δύο χωρών, οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποδοτικότητα του σχεδίου και την πραγματοποίησή του, καθώς η κατασκευή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

    Μόνη πρόοδος που φαίνεται πραγματικά πιθανή μεταξύ των δύο χωρών είναι η συνέχιση της κατασκευής από τους Ρώσους του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, στη νότια Τουρκία. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 18 δισεκ. ευρώ, είναι σημαντική για τον Ερντογάν ο οποίος με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας του.

    [05] Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από την κατάρρευση τεσσάρων κτιρίων στην Κίνα

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην πόλη Ουενζχού στην ανατολική Κίνα όταν κατέρρευσαν τέσσερα κτίρια κατοικιών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

    Μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί οκτώ σοροί, ενώ πέντε άνθρωποι έχουν καταφέρει να βγουν ζωντανοί, αναφέρει το Xinhua, διευκρινίζοντας ότι οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας τοπική ώρα (23:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), και αρχικά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 20 ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

    Σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της επαρχίας Λουτσένγκ, όπου βρίσκεται η πόλη Ουενζχού, επεσήμαναν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης των τεσσάρων κτιρίων, κάποια από τα οποία ήταν τετραώροφα.

    [06] Σε υψηλούς τόνους η δεύτερη τηλεμαχία για την Προεδρία των ΗΠΑ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επιτέθηκε φραστικά στον Μπιλ Κλίντον, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών. Τόνισε επίσης, ότι στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο, θα φυλακίσει τη Χίλαρι Κλίντον για το ζήτημα της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που υπηρετούσε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

    Στη διάρκεια της δεύτερης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων, ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, καθώς όπως ο ίδιος υποστήριξε, έθεσε σε κίνδυνο της εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κατά την περίοδο που ήταν υπουργός των Εξωτερικών στη διακυβέρνηση Ομπάμα, από το 2009-2013.

    Η διάρκειας 90 λεπτών τηλεοπτική αναμέτρηση άρχισε με έναν τόνο συμπεριφοράς σοβαρών επιθετικών διαθέσεων, καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν την καθιερωμένη χειραψία. Μέσα σε λίγα λεπτά, η κοινή τηλεοπτική παρουσία των δύο υποψηφίων, μετατράπηκε σε μια ακραία φραστική αντιπαράθεση, γύρω από το βίντεο του 2005, το οποίο έγινε γνωστό την Παρασκευή. Σε αυτό το βίντεο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις για τις γυναίκες, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τις έπειθε να έχουν ερωτικές σχέσεις μαζί του.

    Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει ενοχληθεί από το βίντεο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε "κλειστή προσωπική συνομιλία"ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει κάνει χειρότερα στις γυναίκες απ' ότι ο ίδιος.

    "Τα δικά μου είναι λόγια, ενώ τα δικά του είναι πράξεις"υποστήριξε ο Τραμπ που εμφανίστηκε στη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί με γυναίκες, που έχουν κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης, κατηγόρησε και τη Χίλαρι Κλίντον ότι στράφηκε κατά των γυναικών που έχουν κατηγορήσει το σύζυγό της, για σεξουαλική παρενόχληση.

    Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ αποδεικνύει ότι είναι ακατάλληλος για τον Λευκό Οίκο. "Έχει δηλώσει ότι το βίντεο δεν τον αντιπροσωπεύει, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο στον καθένα που άκουσε τα λεγόμενά του, ότι τον αντιπροσωπεύει επακριβώς"δήλωσε η Κλίντον.

    [07] Χαρ. Σιγάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νικοτίνη του τσιγάρου επιδρά αρνητικά στη μνήμη

    Η νικοτίνη του τσιγάρου, τόσο του καπνού, όσο και του ηλεκτρονικού, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στις γνωστικές (νοητικές) λειτουργίες των εφήβων και των ενηλίκων, τονίζει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαράλαμπος Σιγάλας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

    Εκτός από άλλα πιο γνωστά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων ή τα καρδιαγγειακά, είναι λιγότερο γνωστό ότι η νικοτίνη είναι μια τοξική ουσία που κάνει ζημιά στον εγκέφαλο σε διάφορα επίπεδα: μοριακό, κυτταρικό και οργανικό. Αυτό εξηγεί γιατί, σύμφωνα με τον κ.Σιγάλα, τμήματα του εγκεφάλου των καπνιστών έχουν βρεθεί να είναι μικρότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ επίσης η νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά την μνήμη, την μάθηση και την προσοχή, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο.

    Ο νεαρός έλληνας νευροεπιστήμονας - ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα για το θέμα αυτό σε ημερίδα του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας στο Ίδρυμα Ευγενίδου με θέμα «Νευροβιολογία της Μάθησης» - θεωρεί «μύθο που κυκλοφορούσε παλιότερα, πως με το κάπνισμα αυξάνεται η μνήμη κάποιου». Στην πραγματικότητα, η απόδοση της μνήμης των καπνιστών είναι χειρότερη σε σχέση με των μη καπνιστών.

    Ειδικά στους εφήβους, όπως λέει, «μελέτες έχουν δείξει μειωμένες μαθησιακές επιδόσεις στους μαθητές που καπνίζουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές».

    [08] Μια μικρή αλλαγή θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στο σετ εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift

    Μία μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στο σετ εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift ανακοίνωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η τροποποίηση αυτή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την τεχνολογία μέσα στο επόμενο έτος.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία ετοιμάζει ένα «αυτόνομο» VR (Virtual Reality) σετ και επιπλέον ότι είναι πια διαθέσιμα ειδικά ακουστικά που θα συνοδεύουν το Rift, τα οποία κοστίζουν 49 δολάρια (περίπου 44 ευρώ).

    Ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε ότι η τροποποίηση αυτή αποτελεί στην ουσία μία μικρή τεχνική που πρόκειται να προστεθεί στο κιτ ανάπτυξης του Oculus και η οποία θα φέρει την ονομασία «ασύγχρονη διαστημική παραμόρφωση» (asynchronous spacewarp).

    Η προσθήκη αυτή θα επιτρέπει στο Oculus Rift να μετατοπίζει το οπτικό πεδίο ομαλά καθώς ο παίκτης γυρίζει το κεφάλι του, χωρίς να χρειάζεται πλέον να γίνεται πλήρες re-render σε ολόκληρη την εικόνα.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η τροποποίηση αυτή μπορεί να φαίνεται σχεδόν ασήμαντη, ωστόσο η ομαλότητα στα οπτικά εφέ αποτελεί ίσως ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα για την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας.

    Το asynchronous spacewarp δεν έχει μοναδικό σκοπό να ελαττώσει σημαντικά το αίσθημα ναυτίας που προκαλείται στον χρήστη από τέτοιου είδους συσκευές. Όπως επεσήμανε ο Ζούκερμπεργκ, κύριος στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του VR, από τα 90 καρέ ανά δευτερόλεπτο που είναι τώρα, στα 45.

    Η εικονική πραγματικότητα πρόκειται να εισέλθει σθεναρά στις αγορές μέσα στο 2017 και πιθανόν οι επόμενοι έξι μήνες να είναι ζωτικής σημασίας για την τεχνολογία.

    [09] Συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή

    Στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, με την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμένεται έντονη.

    Η συζήτηση -που θα ξεκινήσει στις 14:30 και πραγματοποιείται μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός-, διεξάγεται σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.

    Για το πνεύμα της σημερινής τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει ήδη με την ομιλία του στη Βουλή όταν και κατέθεσε το αίτημα για συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τονίζοντας: "Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονοματεπώνυμα και με διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώπιος ενωπίω. Μπροστά στον ελληνικό λαό".

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει εφ όλης της ύλης σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, με αιχμή βέβαια το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τη στάση του κόμματός του απέναντι στη δικαιοσύνη. Αναμένεται ουσιαστικά να θέσει ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβαινε επί δεκαετίες και να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι έκανε εκείνος, το κόμμα του, και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν: Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, γιατί επί 27 χρόνια δεν ρυθμίστηκε το τηλεοπτικό τοπίο. Απέναντι στη ΝΔ και τον πρόεδρο της κεντρική είναι η κατηγορία περί υπεράσπισης συμφερόντων καναλαρχών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια. Για τις τηλεοπτικές άδειες το μήνυμα της κυβέρνησης προς την ΝΔ, και όχι μόνο, είναι: "ας καταλάβουν ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε". Κυβερνητικές πηγές έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για "απαράδεκτη τακτική να στοχοποιεί δικαστικούς" και "θεσμικά επικίνδυνο παιχνίδι" που όμως, όπως υπογραμμίζουν, "δεν πρόκειται να αποτρέψει την πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο". "Η ΝΔ κινείται ως ένα διαπλεκόμενο γραφείο Τύπου των καναλαρχών", είχε σημειώσει ο κ. Παππάς. "Βλέπουμε τη ΝΔ να γίνεται φερέφωνο συμφερόντων", τόνιζε το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Δίνοντας τον τόνο ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς δήλωνε το Σάββατο: "Ας απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την αεροπειρατεία και την ασυδοσία στα τηλεοπτικά πράγματα τα τελευταία τριάντα χρόνια", "τώρα έμειναν μόνοι να κάνουν τους δικηγόρους των αποτυχημένων της δημοπρασίας", "τα υπόλοιπα τη Δευτέρα στη Βουλή".

    Αν και η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτά, υπενθυμίζεται ότι από την ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε σειρά υποθέσεων των περασμένων ετών, κάνοντας λόγο για "κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς τους για να παίρνουν θαλασσοδάνεια οι ίδιοι, τα ίδια τα κόμματα, αλλά και οι ημέτεροι, τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλων των άλλων μεγάλων σκανδάλων".

    [10] Σύλληψη υπόπτου για τρομοκρατία στη Λειψία της Γερμανίας

    Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τα ξημερώματα έναν Σύρο που φέρεται να προετοίμαζε μια τρομοκρατική επίθεση στη χώρα στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε σχεδόν 48 ώρες.

    «Τα καταφέραμε, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι: ο άνδρας που είναι ύποπτος για τρομοκρατία, ο (Τζάμπερ) Αλμπάκρ συνελήφθη τη νύχτα στη Λειψία», στο κρατίδιο της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter. Ο ύποπτος έχει ταυτοποιηθεί επισήμως.

    Ο 22χρονος άνδρας είχε βρει καταφύγιο στο διαμέρισμα ενός Σύρου τον οποίο πλησίασε στον σταθμό του τραίνου στη Λειψία και του ζήτησε να μείνει σπίτι του, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Ο Σύρος αυτός τον κάλεσε σπίτι του, όμως πήρε τηλέφωνο την αστυνομία όταν κατάλαβε ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο. Η Λειψία βρίσκεται κοντά στην πόλη Τσέμνιτς, όπου ζούσε εδώ και έναν χρόνο ο Αλμπάκρ ως πρόσφυγας και όπου το Σάββατο βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι που διέμενε.

    Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εντόπισαν τελικά τον ύποπτο κρυμμένο στο διαμέρισμα του συμπατριώτη του στη Λειψία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Der Spiegel.

    Ο Αλμπάκρ αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στην Καρλσρούη, όπου βρίσκεται η έδρα της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία είναι αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας. Εκεί αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες και να προφυλακιστεί.

    Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, «όλα δείχνουν ότι ο ύποπτος σκόπευε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση». Εξάλλου όπως μεταδίδουν πολλά γερμανικά μέσα, στόχος του φέρονται να ήταν ένα αεροδρόμια ή «μια αποβάθρα».

    Ο 22χρονος συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, μέλη του οποίου τον είχαν εκπαιδεύσει στην κατασκευή και τη χρήση εκρηκτικών, επισημαίνουν κάποια μέσα ενημέρωσης.

    Η σύλληψη του Αλμπάκρ στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (02:00 ώρα Ελλάδας) αποτελεί τον επίλογο ενός ανθρωποκυνηγητού που είχε κινητοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας όλης της Γερμανίας για περίπου δύο ημέρες.

    Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, η οποία παρακολουθούσε τον Αλκμπάρ για κάποιο χρονικό διάστημα, συνέστησε στην αστυνομία του Τσέμνιτς να τον συλλάβει καθώς είχε πληροφορίες ότι ο 22χρονος ετοιμαζόταν να διαπράξει άμεσα τρομοκρατική επίθεση.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο διαμέρισμά του νωρίς το Σάββατο το πρωί, όμως τους ξέφυγε. Στο σπίτι του εντόπισαν μια σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, περίπου ένα κιλό χημικών καθώς και πυροκροτητές, αλλά και εργαλεία το οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    Ο άνδρας στο όνομα του οποίου είχε νοικιαστεί το διαμέρισμα συνελήφθη επίσης καθώς θεωρείται συνεργός του Αλμπάκρ, ενώ χθες, Κυριακή οι αρχές συνέλαβαν στο Τσέμνιτς ένα ακόμη πρόσωπο που συνδέεται με τον νεαρό Σύρο.

    Ο ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο ο οποίος έφτασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, πολλούς μήνες πριν από τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς δόθηκε στον Αλμπάκρ το καθεστώς του πρόσφυγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2016 - 8:32:29 UTC