Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Ο Στ. Θεοδωράκης μπαίνει με το «σπαθί» του στο κάδρο της πολιτικής αλητείας
  • [02] Εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σε δύο τμήματα η χορήγησή της για τεχνικούς λόγους
  • [03] Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα
  • [04] Θ. Φωτίου: Κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης 760 εκ. ευρώ στο 7% του πληθυσμού
  • [05] Άγκυρα και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkstream»
  • [06] Η Χίλαρι Κλίντον έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos
  • [07] Μ. Σουλτς και Ντ. Τουσκ προεξοφλούν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραταθούν
  • [08] Από την Αστυνομία στο υπ. Πολιτισμού αρχαία αντικείμενα από κατασχέσεις
  • [09] Όταν το Φεστιβάλ των Καννών παρέκαμπτε τη λογοκρισία για να προβάλει τον "Άνθρωπο από μάρμαρο"
  • [10] Στον εισαγγελέα διαφθοράς κατέθεσε τα δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον του, ο Χρήστος Σπίρτζης
  • [11] Δ. Παπαγγελόπουλος: Το παρακράτος της διαπλοκής βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στην κυβέρνηση
  • [12] Αlert στο Facebook από το "Χαμόγελο του Παιδιού" όταν εξαφανίζεται ένα παιδί
  • [13] Γ. Ντάισελμπλουμ: Εγκρίθηκε η χορήγηση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
  • [14] Η Deutsche Bank έτυχε ειδικής μεταχείρισης στις καλοκαιρινές ασκήσεις αντοχής, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Ο Στ. Θεοδωράκης μπαίνει με το «σπαθί» του στο κάδρο της πολιτικής αλητείας

    "Και όμωςο κ. Θεοδωράκης μπορεί να μας εκπλήσσει ακόμα. Επέλεξε, απολύτως συνειδητά και από το βήμα της Βουλής, να καταφερθεί με ύβρεις, που αδυνατούμε να αναπαράξουμε, σε έναν νεκρό. Έναν άνθρωπο που δεν είναι πλέον σε θέση να απαντήσει για τον εαυτό του. Έναν άνθρωπο που όσο ζούσε υπερασπιζόταν τις ιδέες και τις αξίες του. Σε όποια θέση και αν βρισκόταν με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Προφανώς, έννοιες άγνωστες στον Σταύρο Θεοδωράκη" δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, καταλήγοντας "ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένας ακόμα, που με το «σπαθί» του μπαίνει σήμερα στο κάδρο της πολιτικής αλητείας και χυδαιότητας."

    Για «πολιτική αλητεία» κατηγόρησε τον Σταύρο Θεοδωράκη η Όλγα Γεροβασίληκαι μίλησε γιατο ήθος του εκλιπόντος συνεργάτη της

    Ότι «ξεπέρασε τα όρια της χυδαιότητας και της πολιτικής αλητείας», κατηγόρησε τον Σταύρο Θεοδωράκη σε πολύ έντονο ύφος η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στις αναφορές του επικεφαλής του Ποταμιού για συνεργάτη της, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

    Παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι ο κ. Θεοδωράκης «μέσα σε όλη αυτή τη διαπλοκή», επέλεξε να ασχοληθεί με έναν συνεργάτη ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν μία εβδομάδα και «έτσι έγινε γνωστό ότι ήταν συνεργάτης μου».

    «Αυτός ο νέος άνθρωπος ασκούσε δημοσίως κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν κομματόσκυλο, ούτε κολλητός, ούτε του κόμματος και δεν ήταν όλα αυτά που μας κατηγορείτε ότι προσλαμβάνουμε ως συνεργάτες. Υπηρέτησε το γραφείο μου με ήθος, συνέπεια και άκρατο επαγγελματισμό» είπε η κ. Γεροβασίλη για τον εκλιπόντα Πέτρο Παπαθανασίου.

    Κατέληξε λέγοντας: «Ο κ. Θεοδωράκης ξεπέρασε τα όρια. Για σοβαρούς αντιπάλους μου έχω διαφύγει τον πειρασμό να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς που με έχουν θυμώσει. Σήμερα θα το κάνω για τον κ. Θεοδωράκη κι ας μην τον κατατάσσω στους πρώτους. Ξεπέρασε τα όρια η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό του ιδίου για τον εαυτό του, όταν παλιά δημοσιογραφούσε με τον τίτλο «αεριτζής». Δεν μου φτάνει. Είμαι πιο θυμωμένη από τόσο».

    Διαβάστε επίσης:Στ. Θεοδωράκης: Η διαπλοκή σας έκανε κυβέρνηση

    [02] Εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σε δύο τμήματα η χορήγησή της για τεχνικούς λόγους

    Το Eurogroup άναψε σήμερα, από πολιτικής απόψεως, το πράσινο φως για την χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκταμιευτεί κατά την επόμενη προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και έχει δυο τμήματα.

    Το πρώτο ύψους 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται με την εκπλήρωση των λεγόμενων "προαπαιτούμενων" που με βάση τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Το δεύτερο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ που σχετίζεται την καταβολή οφειλών του ελληνικού δημοσίου θα εκταμιευτεί, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συλλογής οικονομικών στοιχείων από τις ελληνικές υπηρεσίες τα οποία αφορούν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πραγματοποιηθούν και οι δύο εκταμιεύσεις μαζί στις 24 Οκτωβρίου. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η συλλογή των οικονομικών δεδομένων είναι ένα τεχνικού χαρακτήρα έργο που δεν ήταν εκ των πραγμάτων εφικτό να είχε ολοκληρωθεί ως σήμερα. Άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν προσκόμματα στις εκταμιεύσεις.

    Σε γενικές γραμμές ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Συμβούλιο αναγνώρισε σήμερα τις ελληνικές προόδους ενώ σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το χρέος και το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός παραπέμποντας σε επόμενες συνοδούς του Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί που επαίνεσε την Ελλάδα για τις σημαντικές προόδους που έχει επιτελέσει, λέγοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν.

    Π. Μοσκοβισί για Eurogroup: Σημαντικό βήμα στο εξαιρετικά εμπροσθοβαρές ελληνικό πρόγραμμα

    Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα "σημαντικό βήμα"στο "εξαιρετικά εμπροσθοβαρές"ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας, ενώ επισήμανε πως η σημερινή απόφαση βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μεταξύ του 2016 και του 2018. ?Μοιράζομαι την άποψη του προέδρου του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «τα νέα είναι καλά» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι σημαντικό βήμα για την «ανακούφιση» της πραγματικής οικονομίας.

    Η ανακοίνωση του Eurogroup

    Την έγκριση της εκταμίευσης των 1,1 δισ. που συνδέονται με την πλήρη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων αποφάσισε το Eurogroup. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

    «Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθαρίση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

    Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

    ΥΠΟΙΚ: Το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτοςεξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.

    Εξάλλου, πηγές του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

    «Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Στις 24 Οκτωβρίου θα εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ

    [03] Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα

    Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι, για 1.500 προσφυγόπουλα, σε σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και μέσα στο επόμενο διάστημα, θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ήδη από τις μέρες προεγγραφής των προσφυγόπουλων στα Κέντρα Φιλοξενίας επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού, το οποίο κορυφώθηκε σήμερα, ημέρα έναρξης του προγράμματος, με μεγάλο αριθμό νέων αιτήσεων.

    Τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και τα σχολικά κτήρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς, ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και βιβλία.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, «με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, αλλά αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους από τους εκπροσώπους του υπουργείου, η υποδοχή των παιδιών από τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς υπήρξε ενθουσιώδης».

    Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν με το πιο θερμό τρόπο στην αρμονική ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

    Το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εκπαιδευτικούς, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στις δημοτικές αρχές, στους πολυάριθμους εθελοντές φοιτητές, αλλά και στην αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για τη συμβολή τους στην επιτυχία της πρώτης σχολικής ημέρας για τα παιδιά των προσφύγων.

    Γ. Παντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όλα πήγαν μια χαρά την πρώτη σχολική μέρα για τα προσφυγόπουλα

    Ομαλά κύλησε η πρώτη σχολική ημέρα για τα παιδιά των προσφύγων. «Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις σχολικές μονάδες των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Όλα πήγαν μια χαρά, με εξαίρεση τις μεμονωμένες αντιδράσεις στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών και το δημοτικό σχολείο Προφήτη στα Λαγκαδίκια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

    Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις διευκρίνισε ότι «λιγοστά άτομα, χωρίς επιχειρήματα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κακό κλίμα, αλλά εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο, συνεχίζουμε, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις».

    Η μεταφορά των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έγινε με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις σχολικές αίθουσες, πήραν τσάντες και βιβλία και γνώρισαν τους δασκάλους τους. Καθώς προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού θα εντάσσονται σταδιακά παιδιά από όλες τις δομές φιλοξενίας σε σχολικές μονάδες πανελλαδικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Με κεράσματα η υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 72ο δημοτικό σχολείο Αθηνών

    Μ' ένα βροντερό «καλωσήρθατε», υποδέχθηκαν μαθητές δημοτικού σχολείου τα προσφυγόπουλα

    Προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο 41 προσφυγόπουλων σε δημοτικό σχολείο, του Δ. Βόλβης

    [00]

    [04] Θ. Φωτίου: Κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης 760 εκ. ευρώ στο 7% του πληθυσμού

    «Θέλουμε να δώσουμε αξιοπρέπεια στον πολίτη» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα προνοιακά επιδόματα, πριν από την ομιλία της σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

    «Πάμε για ένα 7% του πληθυσμού που θα καλύψουμε πανελλαδικά με το ΚΕΑ (κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης) το 2017 και το εκτιμάμε στα 760 εκ. με τις προβολές του πιλοτικού (σε τριάντα δήμους) της πρώτης φάσης που κάνουμε. Επομένως, τα προνοιακά επιδόματα κατ' αρχήν, ακόμη κι εάν έχουμε στόχο να τα εξορθολογήσουμε, έχουμε στόχο να τα βελτιώσουμε, όχι να τα κόψουμε».

    Η κ. Φωτίου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο 2,2% του ΑΕΠ για ό,τι υπηρεσίες πρόνοιας πληρώνει σήμερα, επιδόματα, παροχές σε είδος, κ.τ.λ., όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 28 βρίσκεται στο 4,1%, σημειώνοντας ότι «και στους εταίρους-δανειστές είναι γνωστό» και ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε αυτόν τον τομέα. Σχετικά, έφερε ως παράδειγμα τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία όπως είπε, είναι τα χαμηλότερα της Ευρώπης, δηλαδή, στο «0,4% του ΑΕΠ όταν η Ε.Ε. των 28 έχει 2% του ΑΕΠ».

    Σημείωσε, ότι ο εξορθολογισμός που επιχειρείται από την κυβέρνηση αποσκοπεί στην βελτίωση αυτής της κατάστασης, με ενοποίηση σειράς παροχών (πρόσβαση σε φάρμακα, διανομή τροφίμων, κ.ά.) με τα 254 «κέντρα κοινότητας» για την πληροφόρηση σε κάθε δήμο, με παραπάνω υπηρεσίες για εύκολη πρόσβαση στο σύστημα για τους έχοντες ανάγκη, με διασταύρωση των στοιχείων, με διαφάνεια, έλεγχο, αλλά και με αξιοπρέπεια για τον πολίτη.

    «Για αυτό σήμερα η κυβέρνηση εγγράφει για πρώτη φορά 760 εκ. στο ΚΕΑ. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι με λελογισμένο τρόπο, με βήμα το βήμα, εξορθολογίζουμε από παντού, όλες τις δαπάνες του κράτους. Ότι κερδίζουμε από άλλες πηγές, από τη διαπλοκή, από τη διαφθορά, από τις τηλεοπτικές άδειες - όπως ακούσατε, ένα ποσό θα πάει στην υγεία και ένα ποσό θα έρθει στα σχολικά γεύματα π.χ. - δηλαδή, ό,τι μαζεύουμε από παντού, το ρίχνουμε εκεί που είναι το μεγάλο πρόβλημα».

    Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό, σημείωσε ότι «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, γίνονται ξαφνικά - και αυτό το κάνει ο πρωθυπουργός» και πρόσθεσε :

    «Οι ανασχηματισμοί δεν φέρνουν ντε και καλά επιτάχυνση. Εγώ, είμαι υπέρ όλων των μέσων που θα επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Θέλει μεγάλη συνοχή, θέλει μεγάλη προσπάθεια, είναι ένα κράτος που έχει πάρα πολλά προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς και ιδιαίτερα αυτός ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι εγώ, που είναι η ακραία φτώχεια - και η φτώχεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να περιμένει. Με αυτή την έννοια, ναι, εγώ προσωπικά πρέπει να επιταχύνω τα πάντα».

    [05] Άγκυρα και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkstream»

    Βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

    Πριν από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ 'Αλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία περί του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream». Σημειώνεται ότι το θέμα του αγωγού είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία «Gazprom» και η τουρκική «Botas». Κατά τις δηλώσεις των δύο προέδρων δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφηκε.

    Οι Πούτιν και Ερντογάν έκαναν δηλώσεις και δεν δέθηκαν ερωτήσεις.

    «Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» είπε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για σχέσεις που περιλαμβάνουν την αμυντική βιομηχανία, την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί το διμερές Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η μεικτή Ρωσοτουρκική Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκαν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην περιοχή». Είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Πούτιν το θέμα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. «Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστούν τα υπουργεία εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.

    Ως προς την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream» ο Ερντογάν είπε ότι «συμφωνήσαμε ώστε να επισπευστεί η διαδικασία, πράγμα που φάνηκε και με την υπογραφή που έβαλαν οι δύο υπουργοί ενέργειας».

    Αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο 'Ακουγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρία, ο Ερντογάν είπε πως συμφωνήθηκε να επισπευστεί η διαδικασία και τόνισε «πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα καλύψουμε την απώλεια χρόνου που είχαμε».

    Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση έλαβε σήμερα μια απόφαση με βάση την οποία θα αρχίσει και πάλι η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους τούρκους συνεταίρους μας».

    Σημείωσε επίσης ότι το ύψος των εισαγωγών της Ρωσίας από την Τουρκία στα είδη αυτά κατά το έτος 2015 ήταν αυτό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας ο Πούτιν είπε πως θα συνεχιστεί το έργο στο 'Ακουγιου, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων, θα είναι για την Τουρκία ένας νέος κλάδος. Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στη Ρωσία περίπου διακόσιοι Τούρκοι φοιτητές ως ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια.

    Ως προς τον αγωγό «Tursktream» ο Πούτιν είπε ότι ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

    «Εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το διάστημα» είπε ο Πούτιν.

    Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία και η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία το συντομότερο δυνατό. Αναφερόμενος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας». Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Χαλέπι, ο Πούτιν είπε οι Αμερικανοί «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεχθούν» τη ρωσική πρόταση περί απομάκρυνσης των δυνάμεων της Συριακής κυβέρνησης, αλλά και του Ελεύθερου στρατού από την περιοχή αυτή και επεσήμανε ότι «ελπίζω αυτό το θέμα να είναι ένα από τα αντικείμενα των συνομιλιών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στη Γενεύη».

    Τέλος ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Πούτιν είπε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένα σχέδια και τόνισε ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις.

    [06] Η Χίλαρι Κλίντον έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

    Ακόμη και πριν από τη δεύτερη τηλεμαχία, το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ έχανε έδαφος σε πολλές από τις Πολιτείες όπου χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, σύμωνα με την τελευταία ανάλυση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η ανάλυση States of the Nation Project εκτιμά ότι αν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Χίλαρι Κλίντον θα είχε τουλάχιστον 95% πιθανότητες να κερδίσει στις Πολιτείες που χρειάζεται για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες και να εκλεγεί πρόεδρος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου.

    Το ποσοστό των πιθανοτήτων νίκης της Κλίντον αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, από 60% που ήταν στις 15 Σεπεμβρίου στο 90% στις 30 του μηνός. Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες η διαφορά των εκλεκτορικών ψήφων της από τον Τραμπ αυξήθηκε επίσης από τις 14 στις 118.

    Η ανάλυση αυτή δεν περιλαμβάνει τις αντιδράσεις από το βίντεο στο οποίο ο Τραμπ εμφανίζεται να μιλά χυδαία για τις γυναίκες, ούτε από την εμφάνισή του στην τηλεμαχία.

    Η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, η Νεβάδα και η Φλόριντα κλίνουν πλέον προς την Κλίντον, σύμφωνα με το Project των Reuters/Ipsos στο οποίο συμμετέχουν περίπου 15.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα. Στην Αριζόνα και την Αϊόβα, δυο Πολιτείες που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τις κέρδιζε ο Τραμπ, το αποτέλεσμα είναι πλέον αμφίρροπο: τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι τόσο κοντά που δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.

    Οι προβλέψεις ανά Πολιτεία δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Τραμπ μειώνεται. Την περασμένη εβδομάδα έχασε έδαφος σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και σε 7 από τις 18 στις οποίες προηγείται σε ποσοστά. Ταυτόχρονα όμως βελτίωσε τα ποσοστά του σε 19 Πολιτείες.

    Η Κλίντον υποχώρησε σε 12 Πολιτείες και αύξησε τα ποσοστά της σε άλλες 30.

    Με βάση αυτές τις προβλέψεις, ο Τραμπ θα πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες του για νίκη στη συμμετοχή των ψηφοφόρων: να μην πάνε στην κάλπη αρκετοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών και αντιθέτως να αυξηθεί η συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών.

    [07] Μ. Σουλτς και Ντ. Τουσκ προεξοφλούν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραταθούν

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία και η Μόσχα να μην αντιμετωπιστεί ως παρίας, ταυτόχρονα όμως κάλεσε να συνεχιστεί η πίεση που ασκείται στο Κρεμλίνο εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Ουκρανία και στη Συρία.

    Ο Σουλτς σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα Passauer Neue Presse πως αναμένει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραμείνουν σε ισχύ, διότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για να αρθούν, κυρίως η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι πιθανό να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης που προσφέρει στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτίμησε στην ίδια εκδήλωση πως σε αντίδραση μπορεί να παραταθούν οι κυρώσεις οι οποίες ήδη εφαρμόζονται.

    [08] Από την Αστυνομία στο υπ. Πολιτισμού αρχαία αντικείμενα από κατασχέσεις

    Ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν οι δύο μεγάλες υποθέσεις λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, που εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Πάτρας, με την σύλληψη 26 ατόμων και από την Ασφάλεια Αττικής με την σύλληψη τριών ατόμων στα Γιάννενα και την ανεύρεση μιας ολόχρυσης βασιλικής στεφάνης ανεκτίμητης αξίας στα Γιάννενα.

    Την σοβαρότητα αυτή ακριβώς των δύο υποθέσεων, υπογράμμισε με την παρουσία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος παρέλαβε προσωπικά κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, από τον αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα αρχαία αντικείμενα που εμπορεύονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, φαίνεται πως περνούσαν μέσα από τέσσερις μεγάλους οίκους δημοπρασιών στην Ευρώπη.

    Όπως δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο διευθυντής της Ασφάλειας Πάτρας, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Μπαρτζακλής, ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητηθεί από την χώρα μας, μέσω δικαστικής συνδρομής, να ερευνηθούν οι δραστηριότητες των τεσσάρων οίκων δημοπρασιών και ο βαθμός εμπλοκής τους στην υπόθεση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, πρόκειται για τους εξής οίκους:

    1. Οίκος δημοπρασιών ΝΟMOS AG με έδρα στην Ζυρίχη Ελβετίας ZAHRINGERSTRASSE 27, ZURICH.

    2. Οίκος δημοπρασιών NUMISMATIK NAUMANN GmbH με έδρα στην Βιέννη Αυστρίας, οδό NIBELUNGENGASSE 1-3.

    3. Οίκος δημοπρασιών GORNY & MOSCH GmbH με έδρα στο Μόναχο Γερμανίας, GIESSENER MUNZHANDLUNG MAXIMILIANPLATZ 20 MUNICH.

    4. Οίκος δημοπρασιών ROMA NUMISMATICS με έδρα στo Λονδίνο Αγγλίας, 20 Fitzroy Square.

    Ο κ. Μπαρτζακλής ανέφερε επίσης, ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ομολόγησε στον ανακριτή ότι έχει νοικιάσει στην Γερμανία αποθήκη μέσα στην οποία φυλάει έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας, ενώ ανάλογα αντικείμενα έχει και σε τραπεζικές θυρίδες επίσης στην Γερμανία.

    Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έχει πολύ μέλλον μέχρι να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της. Παράλληλα εξετάζονται όλες οι πιθανές διασυνδέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είναι παλιοί στον συγκεκριμένο χώρο.

    Ειδικά το όνομα του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, 69 ετών, είχε απασχολήσει και το 1993, για την υπόθεση υπεξαίρεσης αρχαίων από τα μουσεία Σικυώνος και Κορίνθου, στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Νηστικάκη, ο οποίος όμως τελικά αθωώθηκε.

    Από την άλλη, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες προχτές στα Γιάννενα και συγκεκριμένα δύο Έλληνες 58 και 56 ετών και ένας Αρμένιος 52 ετών, κατείχαν ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ αυτών που φορούσαν βασιλείς της περιόδου, γι' αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στεφάνι το είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι πάνω από τρία χρόνια και δεν έχουν αποκαλύψει που το βρήκαν, γεγονός που αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα ανάλογα αρχαία αντικείμενα από παλιές λαθρανασκαφές, ίσως και δεκαετίας.

    Για τον λόγο αυτό ούτε και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει.

    Σε ειδική τελετή στο υπουργείο, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, το παραπάνω χρυσό στεφάνι και δύο εικόνες, (μία του Χριστού, του 19ου αιώνα και μία της Παναγίας του 20ου αιώνα), που είχαν τα μέλη της ίδιας σπείρας, καθώς και μεγάλο αριθμό αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων, που κατασχέθηκαν στην σπείρα της Πάτρας.

    Στην ομιλία του ο κ. Τόσκας τόνισε στον κ. Μπαλτά ότι «με δικαιολογημένη υπερηφάνεια παραδίδει στα χέρια του, σε σίγουρα χέρια, στα χέρια των εκπροσώπων του πολιτισμού στη χώρα μας, τα κειμήλια αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε δύο ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις».

    Παράλληλα υπογράμμισε: «Οι προσπάθειες μας βρίσκουν διεθνή απήχηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη εκλογή της χώρας μας στο εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO και η Ελληνική Αστυνομία, φορέας και όργανο διατήρησης και προστασίας της ιστορικής μας μνήμης, θέλει να μετέχει του πολιτιστικού γίγνεσθαι και γι' αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία σας σήμερα με την ευκαιρία της παράδοσης των κειμηλίων που είχαν συληθεί και ευτυχώς βρέθηκαν».

    Τέλος ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για τη συγκρότηση ενός ιστορικού αρχείου της Αστυνομίας και τη συγκρότηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η λειτουργία του γραφείου στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν φάκελο από χαλεπούς καιρούς, προκειμένου να ζητήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα που διατηρούνταν εκείνη την εποχή.

    Ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος τόνισε πως είναι πρώτη φορά που παραλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού τα αρχαία που κατάσχει η Αστυνομία, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τόσκα και την ΕΛ.ΑΣ και χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα την σημερινή γιατί δείχνει, πώς μπορεί να συνεργαστεί, ένα υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Αστυνομία», την οποία αποκάλεσε «θεματοφύλακα των κειμηλίων του πολιτισμού μας».

    «Τώρα μαθαίνουμε σιγά- σιγά ποσο δύσκολες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, που τις έχουμε δει σε κινηματογραφικά έργα και το μαθαίνουμε από τις δικές σας επιτυχίες», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι ότι πλέον, σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία μπορούμε να παίρνουμε πίσω και τα αρχαία αντικείμενα που περνούν τα σύνορα μας.

    «Είναι όμως μια πολύ σύνθετη διαδικασία, έχει νομικές διαστάσεις, έχει διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές διαστάσεις, γιατί κάποια μεγάλα Μουσεία, μεγάλες συλλογές θέλουν πολύ ισχυρά τεκμήρια για να υπακούσουν τον νόμο και να τον πιστέψουν», είπε ο κ. Μπαλτάς. Και αυτό το κάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Τα κατασχεθέντα από τις τελευταίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός θα πάνε στα μουσεία των πόλεων όπου κατασχέθηκαν.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπαλτάς είπε: «Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης και αυτών των θησαυρών και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει τόσες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευτύχημα για μας. Οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε σε σχέση με τις δικές μας αρχαιολογικές υπηρεσίες, να διευκολύνουμε οποιαδήποτε στιγμή και μάλλον τη μυστικότητα που θα μας πείτε να διευκολύνουν το έργο σας, είμαστε στη διάθεσή σας».

    Τέλος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής και συνεχάρη δημοσίως τους αστυνομικούς που εργάστηκαν πάνω από ένα χρόνο, μέχρι να φτάσουν σε αυτή την επιτυχία και τόνισε:

    «Θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημόσια το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά και το έργο του και στο ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με πανανθρώπινη και διαχρονική αξία και σημασία».

    [09] Όταν το Φεστιβάλ των Καννών παρέκαμπτε τη λογοκρισία για να προβάλει τον "Άνθρωπο από μάρμαρο"

    Το 1978 ο τέως πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ βγάζει κρυφά από την Πολωνία τον «Άνθρωπο από μάρμαρο» του Αντρέι Βάιντα. Η ταινία εγκαινιάζει την παράδοση των Καννών να προβάλλουν ταινίες «έκπληξη» παρακάμπτοντας τη λογοκρισία.

    Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, το γαλλικό φεστιβάλ δίνει μάχη κάθε χρόνο με τη λογοκρισία των χωρών του σοβιετικού μπλοκ ώστε να φθάσουν στην Κρουαζέτ ταινίες σκηνοθετών της επιλογής του.

    Αυτή είναι η περίπτωση του «Ανθρώπου από μάρμαρο», της ιστορίας μιας νεαρής σκηνοθέτιδας η οποία κάνει έρευνα για έναν οικοδόμο που έγινε εθνικός ήρωας τη δεκαετία του 1950 προτού περάσει στη λήθη.

    Ο Αντρέι Βάιντα, που είχε ήδη λάβει το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες το 1957 για το «Αγαπούσαν τη ζωή», χρειάστηκε 14 χρόνια για να πάρει το πράσινο φως από τις αρχές να γυρίσει αυτή την ταινία.

    Όμως, όταν ο Ζιλ Ζακόμπ, τότε γενικός αντιπρόσωπος του Φεστιβάλ των Καννών, πηγαίνει στη Βαρσοβία για να ετοιμάσει την επιλογή του 1978, δεν πήρε άδεια να το δει.

    «Μια μέρα ο Τόνι Μολιέρ, φίλος του Βάιντα, μου δείχνει μια κόπια που είχε φθάσει μέσω μυστηριωδών διαδρομών. Επικοινωνώ με τον Αντρέι μέσω της γυναίκας του Κριστίνα που είναι γαλλόφωνη και αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε την ταινία στις Κάννες χωρίς να είναι παρών ο Βάιντα», διηγείται ο Ζιλ Ζακόμπ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Για να κρατήσουμε απόλυτη μυστικότητα, είχα την ιδέα για μια ?ταινία-έκπληξη? Μεταφέρθηκε με μπομπίνες κρυμμένες σε ένα διαμέρισμα, με τον παραπλανητικό τίτλο ?Θα φτύσω στους τάφους σας (σ.σ.: τίτλος μυθιστορήματος του Μπορίς Βιαν)?», θυμάται ο Ζακόμπ, ο οποίος παρέδωσε τα ηνία του φεστιβάλ στον Πιερ Λεσκούρ το 2015.

    [10] Στον εισαγγελέα διαφθοράς κατέθεσε τα δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον του, ο Χρήστος Σπίρτζης

    Στην εισαγγελέα διαφθοράς και στους επιθεωρητές δημοσίων έργων, κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες εναντίον του προκειμένου να διερευνηθούν. Ο κ. Σπίρτζης τα χαρακτήρισε «δημοσιεύματα λάσπης» και είπε ότι έθεσε υπόψη των δικαστικών αρχών και τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, της ΔΗ.ΣΥ, του Ποταμιού για τα «δήθεν δωράκια» του προς τον εργολάβο κουμπάρο του, Χρ. Καλογρίτσα.

    Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν στην σημερινή συζήτηση, ο κ. Σπίρτζης διερωτήθηκε αν η αντιπολίτευση καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου του επειδή κάνει διαγωνισμούς για το έργο Πάτρα -Πύργος με εκπτώσεις πάνω από 50% «και όχι με 0%, όπως κάνατε εσείς στην Ολυμπία οδό και στις παραχωρήσεις;».

    «Καταλαβαίνετε γιατί μας κατηγορείτε; Πείτε μας για ποιο γεγονός, μας καταγγέλλετε. Σας έχουμε επανειλημμένα προκαλέσει. Πείτε μας ποιος, πως και πότε ευνοήθηκε, ο κ. Καλογρίτσας και οποιοσδήποτε άλλος. Βρείτε ένα σοβαρό νομικό, μηχανικό να σας συμβουλεύσει» είπε ο κ. Σπίρτζης, και προσέθεσε «Σας παροτρύνω να πείτε σε όσους δίνατε έργα, όπως ξέρατε, ότι τα στημένα έργα των λίγων τέλος. Το τσάμπα χρήμα τέλος».

    «Εμείς δεν κάνουμε συμβάσεις 68 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των παραχωρησιούχων, επειδή καθυστέρησαν να υπογράψουν τη σύμβαση. Δεν αφήνουμε τα λεφτά των αρνητικών λογαριασμών της Εγνατίας να μένουν στους εργολάβους, όπως μένανε με πέντε κυβερνήσεις» ανέφερε και αποκάλυψε πως τα πορίσματα αφορούν σε είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.

    «Με καλείτε να απολογηθώ γιατί βάφτισα ένα παιδάκι. Εσείς που πηγαίνετε στις γιορτές και στα γενέθλια των καναλαρχών με πούλμαν!», κατέληξε αναφορικά και τις κατηγορίες ότι ευνόησε τον κουμπάρο του Χρ. Καλογρίτσα.

    [11] Δ. Παπαγγελόπουλος: Το παρακράτος της διαπλοκής βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στην κυβέρνηση

    Το παρακράτος της διαπλοκής βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στην κυβέρνηση με στόχο την ανατροπή της, υπονόησε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος αφού επικαλέστηκε ιστορικά παραδείγματα, από το 1965, όπου το «παρακράτος των εκδοτών, μετέπειτα καναλαρχών» πρωτοστάτησε στην ανατροπή κυβερνήσεων και ηγετών.

    «Σήμερα αυτό το παρακράτος εξυφαίνει κάτι παρόμοιο. Μόνο που οι εποχές άλλαξαν και η ιστορία επαναλαμβάνεται πια ως φάρσα» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε πως ταυτοχρόνως το «παρακράτος» ετοιμάζει την παλινόρθωση «των ορφανών του εκσυγχρονισμού», προβαίνοντας μάλιστα σε παραίνεση προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά να προσέξουν γιατί αυτή η παλινόρθωση είναι εις βάρος τους.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος, επικαλέστηκε την ρήση του Ουμπέρτο Έκο «δεν χρειάζονται τεθωρακισμένα για να καταλυθεί η Δημοκρατία, μόνο συσκευές τηλεόρασης».

    [12] Αlert στο Facebook από το "Χαμόγελο του Παιδιού" όταν εξαφανίζεται ένα παιδί

    Το Facebook και το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών, μέσω του μηχανισμού AMBER Alert Hellas, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα αποστέλλονται alert στην κοινότητα του Facebook, όταν ένα παιδί έχει εξαφανιστεί κι είναι σε κίνδυνο μέσα από τον μηχανισμό AMBER Alert. Με τη συνεργασία αυτή, οι εταίροι ελπίζουν να είναι σε θέση να ενημερώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στο συντομότερο δυνατό διάστημα, όταν ένα παιδί εξαφανίζεται.

    «Σε κάθε ενεργοποίηση του AMBER Alert Hellas, όλα τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού θα προβάλλονται στους χρήστες του Facebook, που βρίσκονται στην περιοχή όπου το παιδί αναζητείται. Τα παιδιά που εξαφανίζονται είναι ευάλωτα σε σεξουαλική εκμετάλλευση, παράνομη διακίνηση και πορνεία, σε παράνομη ή επισφαλή εργασία, σε εγκληματική ενέργεια είτε ως θύματα είτε ως θύτες, σε κίνδυνο σωματικής βίας και θυμού», εξήγησε ο πρόεδρος του οργανισμού, Κωστής Γιαννόπουλος.

    Η Emily Vacher, διευθύντρια Trust & Safety του Facebook Inc. δήλωσε, πως «το σημερινό λανσάρισμα αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του συνεργάτη μας στην Ελλάδα να αυξήσει την εμβέλεια του AMBER Alert. Γνωρίζουμε ότι όταν ένα παιδί εξαφανιστεί, η σημαντικότερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε πληροφορίες στο κοινό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Παρέχοντας τις σωστές πληροφορίες στους σωστούς ανθρώπους, τη σωστή στιγμή μέσω του AMBER Alert στο Facebook ελπίζουμε να βοηθήσουμε στην επανένωση εξαφανισμένων παιδιών με τις οικογένειές τους ταχύτερα».

    Από τη στιγμή που η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», ή η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μια κλήση ότι η ζωή ενός εξαφανισμένου παιδιού είναι σε άμεσο κίνδυνο, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενεργοποιεί το AMBER Alert, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Όταν συμβαίνει αυτό, το Facebook στέλνει ένα AMBER Alert στη ροή ειδήσεων (News Feed) των ανθρώπων στο Facebook, που «περιλαμβάνει μια φωτογραφία του παιδιού και κάθε πληροφορία που το κοινό χρειάζεται για να είναι σε θέση να βοηθήσει να βρεθεί αυτό το παιδί», επισήμανε η Emily Vacher. «Οι άνθρωποι θα είναι επίσης σε θέση να μοιραστούν το AMBER Alert με τους φίλους τους στο Facebook, με ελπίδα για την επέκταση της εμβέλειας ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό και επιχειρησιακό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διασώστες), το οποίο συντονίζει και λειτουργεί την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, το AMBER Alert Hellas (57 μέλη), το ECAAS (EUROPEAN CHILD ALERT AUTOMATED SYSTEM).

    Σημειώνεται ότι το Α? εξάμηνο 2016 η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 120 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από τα 120 παιδιά βρέθηκαν τα 88.

    Επιχειρησιακά, το «Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση κάθε παιδιού που εξαφανίζεται την Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή και πιστοποιημένων Κυνοφιλικών Ομάδων, την Κινητή Συντονιστική Επιχειρησιακή μονάδα (βαν), εξειδικευμένα υλικοτεχνικών μέσων (οχήματα, ATV, μηχανή, ασθενοφόρα) και Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, τον «Οδυσσέα».

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεσμικών συνεργαζόμενων φορέων, καθώς και οι εθελοντικές κυνοφιλικές ομάδες, τα διεθνώς πιστοποιημένα διασωστικά σκυλιά και οι χειριστές τους, μέλη της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

    [13] Γ. Ντάισελμπλουμ: Εγκρίθηκε η χορήγηση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

    Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η δόση έχει δύο τμήματα , ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ , η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

    Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη "τεχνικές εργασίες" για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.

    [14] Η Deutsche Bank έτυχε ειδικής μεταχείρισης στις καλοκαιρινές ασκήσεις αντοχής, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

    Ειδική μεταχείριση στη Deutsche Bank επιφυλάχθηκε κατά τις καλοκαιρινές ασκήσεις αντοχής (stress tests) των πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 22% τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 14 δισεκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής του Ιουλίου ως ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας της. Οι Financial Times όμως πληροφορήθηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το αποτέλεσμα (των ασκήσεων αντοχής) για τη Deutsche βελτιώθηκε χάρη σε μια ειδική παραχώρηση, που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι η εποπτεύουσα Αρχή.

    Τα αποτελέσματα της Deutsche περιλάμβαναν έσοδα 4 δις. δολαρίων από την πώληση του μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα Hua Xia, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, που ήταν η προθεσμία για να ληφθούν υπόψη συναλλαγές των τραπεζών στα αποτελέσματά τους. Η πώληση στη Hua Xia συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ τώρα αντιμετωπίζει καθυστέρηση, καθώς δεν ορίστηκε καταληκτική προθεσμία των ρυθμιστικών Αρχών τον περασμένο μήνα, αν και η γερμανική τράπεζα πιστεύει ακόμη στην ολοκλήρωση της φέτος.

    Ο χειρισμός της συναλλαγής με τη Hua Xia παρουσιάσθηκε σε μία υποσημείωση των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής για τη Deutsche. Για καμία άλλη από τις 50 τράπεζες, που πέρασαν από τα stress tests, δεν υπήρξαν ανάλογες υποσημειώσεις, αν και αρκετές από αυτές είχαν κάνει συμφωνίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Σε μία περίπτωση, η ισπανική τράπεζα Caixabank ολοκλήρωσε την πώληση στοιχείων ενεργητικού της στο εξωτερικό, ύψους 2,65 δισεκ. ευρώ, στη μητρική της εταιρεία Criteria Holding τον Μάρτιο, αλλά δεν της επιτράπηκε να περιλάβει το αποτέλεσμα της πώλησης στα αποτελέσματά της.

    Το ποσοστό κοινού μετοχικού κεφαλαίου πρώτης βαθμίδας (common equity tier one) της Deutsche μειώθηκε στο 7,8% με το υποθετικό δυσμενέστερο σενάριο της άσκησης (προστίμων, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης). Χωρίς την ώθηση από τη συναλλαγή με τη Hua Xia, το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 7,4%, ένα επίπεδο άνετα μεγαλύτερο από το εποπτικά οριζόμενο ελάχιστο ποσοστό. Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό που ανακοινώθηκε βοήθησε να καθησυχαστούν οι επενδυτές που ήταν όλο και πιο ανήσυχοι σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2016 - 20:32:23 UTC