Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Ματίας Χόφμαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες

  • [01] O Ματίας Χόφμαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις ενδέχεται να "κατηφορίσουν" το 2017 προς την Ελλάδα για εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών και των υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική, οικονομική και φορολογική σταθερότητα στη χώρα, αλλά και ότι θα εκλείψουν συγκεκριμένα αντικίνητρα. 'Ηδη, ιδίως στο δεύτερο μισό του 2016, οι Γερμανοί επιχειρηματίες- που έρχονται σε επαφή με το Παράρτημα Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να διερευνήσουν το έδαφος για συνεργασίες- έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με την περίοδο που το δίλημμα του δημοψηφίσματος, τα capital controls και ο φόβος του Grexit είχαν σχεδόν μηδενίσει τις σχετικές "κρούσεις". Τα παραπάνω επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματίας Χόφμαν (Matthias Hoffmann), Διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις για την ελληνική αγορά, αλλά και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν, ώστε αυτό να μετουσιωθεί σε συνεργασίες επί του πρακτέου, ο κ. Χόφμαν απαντά: "Υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε στο επίπεδο των επενδύσεων, π.χ., είναι να επαναληφθεί ό,τι έγινε με τα φωτοβολταϊκά, στα οποία υπήρξαν επιβαρύνσεις εκ των υστέρων. Το κράτος πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις του έναντι των επενδυτών, εφαρμόζοντας και όχι τροποποιώντας, κατά το δοκούν, τους νόμους. Επίσης, η βελτίωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα λειτουργούσαν θετικά, όπως και η πολιτική και φορολογική σταθερότητα".

    Οι τομείς που συγκεντρώνουν το ισχυρότερο ενδιαφέρον ...σε αναμονή

    Σε ποιους τομείς εντοπίζεται το ισχυρότερο γερμανικό ενδιαφέρον; "Σε τομείς όπως, ο τουρισμός, η μεταποίηση τροφίμων και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υπάρχει ενδιαφέρον που θα μπορούσε άμεσα να γίνει πράξη, αρχικά μέσα από μικρές επενδύσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν ν' αναπτυχθούν, αλλά και με ελληνογερμανικά joint-ventures. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση στα ξενοδοχεία, μπορούν να αποσβεστούν σε δύο με τέσσερα χρόνια. Ενδιαφέρον γενικά υπάρχει, αρκεί να εξασφαλιστεί ένα καλό κλίμα για τις ξένες επενδύσεις και τους επενδυτές. Μέχρι αυτό να συμβεί, θεωρώ ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα περιμένουν", εξηγεί ο κ. Χόφμαν.

    "Ηταν δύσκολο να κάνουμε μάρκετινγκ στη Γερμανία με το Grexit ακόμη στο τραπέζι"

    Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει θέσει σε λειτουργία και την πλατφόρμαwww.pro-greece.com, η οποία βοηθά στην αντιστοίχιση της προσφοράς και ζήτησης εμπορικών εταίρων μεταξύ επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας. Πώς εξελίσσεται αυτό το εγχείρημα; "Υπάρχει κινητικότητα τελευταία. Η προσφορά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ασφαλώς το πρώτο τμήμα της πλατφόρμας που αναπτύσσεται και εκεί είχαμε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που προσέφεραν τα προϊόντα τους. Από τη γερμανική πλευρά αντίθετα, είχαμε προσωρινά ένα διάλειμμα τον τελευταίο χρόνο. Ήταν δύσκολο να κάνουμε μάρκετινγκ στη Γερμανία με το Grexit ακόμη στο τραπέζι. Τελευταία, όμως, το ενδιαφέρον επιστρέφει. Στο πλαίσιο αποστολής που έγινε με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 30/9, όπου έγιναν συναντήσεις με γερμανικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους, όπως το Σύνδεσμο των Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), είδαμε ενδιαφέρον. Και το 2017, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε την πλατφόρμα ProGreece και με γερμανικές επιχειρήσεις", σημειώνει ο κ. Χόφμαν (σ.σ. στην πλατφόρμα αυτή, που ιδρύθηκε το 2013, μετείχαν τον Μάιο του 2016 περίπου 1000 επιχειρήσεις*).

    Πιο έντονο ενδιαφέρον τον τελευταίο χρόνο

    Άλλωστε, στη διάρκεια του τελευταίου έτους πυκνώνουν και οι κρούσεις που δέχεται το Επιμελητήριο από γερμανικές επιχειρήσεις για την αναζήτηση συνεργασιών, όχι μόνο στους τομείς που προαναφέρθηκαν, αλλά και στις υπηρεσίες (π.χ. αρχιτεκτονικών γραφείων), δεδομένου ιδίως ότι στη Β. Ελλάδα υπάρχει σημαντικός αριθμός εξειδικευμένων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σπουδάσει στη Γερμανία και μιλούν τη "γλώσσα της χώρας", κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    «Το ενδιαφέρον είναι συνολικά πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με ό,τι ήταν την εποχή του δημοψηφίσματος και του φόβου για Grexit. Η παράμετρος "ψυχολογία", άλλωστε, σε όλα αυτά είναι πάντα πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι το 2017 και υπό τις προϋποθέσεις που ήδη αναφέρθηκαν, θα δούμε θετικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο», επισήμανε ο κ. Χόφμαν.

    Πάνω από 100 B2B συναντήσεις

    Η συζήτησή με τον κ. Χόφμαν έγινε με την ευκαιρία ημερίδας, που διοργανώνει σήμερα το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στον τομέα του Τουρισμού της Ελλάδας". Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι επτά συμμετέχουσες γερμανικές επιχειρήσεις (GeoClimaDesign AG, PBW, Spenso GmbH, Steinel Vertrieb GmbH, Ship & Industrie Service UG, Terra Tec-Geotermie GmbH και ΜELA Industrieprodukte GmbH), θα πραγματοποιήσουν πάνω από 100 διεπιχειρησιακές (Β2B) συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες.

    Από αυτές τις συναντήσεις, οι μισές θα γίνουν στο χώρο της εκδήλωσης και οι άλλες μισές στις εγκαταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε οι ξένοι επιχειρηματίες να έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το επίπεδο των υποψήφιων εταίρων τους επί ελληνικού εδάφους.«Οι επιτόπου επισκέψεις είναι πολύ σημαντικές. Κατά καιρούς έχω ακούσει εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων, που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις μιας ελληνικής να λένε: "Ω, αυτό μοιάζει σαν να βρίσκεται στο εσωτερικό μιας γερμανικής εταιρείας σε μια γερμανική πόλη. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Να μπορούν να δουν με τα μάτια τους ότι εδώ στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέτοιες εταιρείες», καταλήγει ο κ. Χόφμαν. Οι συναντήσεις είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, ώστε να γίνουν στοχευμένες επαφές, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

  • Η πλατφόρμα ProGreece εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τους Συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε και ΣΕΒΕ), τον Σύλλογο Μεταναστών και Ομογενών από Γερμανία, το Young Entrepreneurs Thessaloniki (YET), το Υπουργείο Εξωτερικών Γερμανίας και τη Mediascape ΕΠΕ.

    [02] Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες

    Με νέο νομικό οπλοστάσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ανταλλάγης πληροφοριών, μεταξύ των υπηρεσιών για όσους φορολογουμένους βρίσκονται σε λίστες του εξωτερικού, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,7 Fm", ο Τρ.Αλεξιάδης.

    «Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

    «Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε ο κ. Πιτσιλής, ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες» επισήμανε.

    Ερωτηθείς για το πως αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη νέα λίστα Μπόργιανς, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και αφορά σε 475 Έλληνες καταθέτες, απάντησε: «Το υπουργείο στηρίζει κάθε στάδιο ελέγχου, η λίστα θα συσχετιστεί με τις άλλες λίστες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση θα καλέσουμε τους φορολογουμένους» Συμπλήρωσε πως, όσοι έχουν φορολογηθεί για τον πλούτο τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ωστόσο τόνισε: Όσοι, κατά των έλεγχο αποδειχτεί πως δεν έχουν φορολογηθεί για εισοδημάτα, ακίνητα κλπ, θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ενώ υπενθύμισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, οι πολίτες πρέπει να είναι συμμέτοχοι.

    Το υπουργείο από μόνο του έχει περιορισμένες δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία γιατί τα θετικά αποτελέσματα αφορούν την κοινωνία, υπογράμμισε ο Τρ. Αλεξιάδης.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες από τη Β. Ρηνανία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2016 - 12:31:48 UTC