Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα
  • [02] Την εξωδικαστική ρύθμιση δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ
  • [03] Β. Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα
  • [04] Έρευνα ΕΒΕΑ: Πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση της φορολογίας ζητούν οι πολίτες
  • [05] Αυτή είναι η στιγμή επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γιούνκερ - Αντιδρά η Λευκωσία

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι ενόψει της έναρξης του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς δεν συγκροτούμαστε σε ένα συνέδριο απλώς για να εκλέξουμε αρχηγό, ούτε είναι διάφοροι δελφίνοι, βαρόνοι και όπως αλλιώς τους ονομάζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να μοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία».

    «Κάνουμε ένα συνέδριο ταυτότητας, ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες», προσέθεσε.

    Ερωτηθείσα αν έχει αλλάξει ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση έως τώρα, μετά τις δεύτερες εκλογές, είπε πως «έχουν αλλάξει σίγουρα οι συνθήκες. Πρόκειται για το συνέδριο ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση, και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία είναι η μοναδική δύναμη της Αριστεράς αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στην εξουσία στην Ευρώπη».

    «Αυτό από μόνο του δημιουργεί άλλες συνθήκες, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε συνθήκες επιτροπείας που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο μετά από τους γνωστούς εκβιασμούς από την πλευρά της τρόικας», προσέθεσε.

    Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είπε ότι «μιλάμε για ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συνθλίβεται από τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές που τείνουν να λάβουν χώρα, είτε μιλούμε για την κυβέρνηση στην Πορτογαλία, είτε μιλούμε για την ηγεσία των Εργατικών με τον Κόρμπιν».

    Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει απαντήσεις και στο ερώτημα «με ποιον τρόπο θα ενδυναμωθούν οι δυνάμεις στην Ευρώπη που προσβλέπουν σε προοδευτικές αλλαγές και στην αλλαγή των συσχετισμών. Και το Brexit αλλά και αρνητικές εξελίξεις, όπως είναι οι εξελίξεις με το προσφυγικό και οι αντιδράσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία, δείχνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι πολύ ζοφερό αν δεν υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».

    [02] Την εξωδικαστική ρύθμιση δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ

    Δημόσιο, Ταμεία και Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για το σχέδιο νόμου που αφορά τη σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Πέραν των τακτικών μελών του ΚΥΣΟΙΠ, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, «λόγω των καινοτομιών που εισάγονται, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να έχει την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων και να είναι λειτουργικό, σε αντίθεση με τη σχετική νομοθεσία που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση (?νόμος Δένδια?), η οποία απέτυχε κατά τα δύο χρόνια της εφαρμογής του».

    Ειδικότερα:

    - Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

    - Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

    - Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    [03] Β. Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα

    Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις. Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche.

    «Η είσπραξη τωνφόρων είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά παρέχουμε τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε, ενώ για την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

    Oαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται».

    ΟBάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό τηπροϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα».

    Ο κ. Ντομπρόβσκις θέλει, επίσης, να διευκολύνει δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.

    [04] Έρευνα ΕΒΕΑ: Πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση της φορολογίας ζητούν οι πολίτες

    Οι πολίτες στησυντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουνότι θέλουντόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τημείωση της φορολογίας,ενώ οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα.

    Αυτό προκύπτει από την ποσοτική έρευναμε τίτλο«Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή τουΕμπορικούκαι Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από την εταιρίαALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από τοΚέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.)του ΕΒΕΑ.Η έρευνα διεξήχθημέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω, από όλη την Ελλάδα,το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

    Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα,ο πρόεδρος της ΚΕΕκαι του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολίασε: «Από τηνέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τημάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

    [05] Αυτή είναι η στιγμή επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γιούνκερ - Αντιδρά η Λευκωσία

    «Αυτή είναι η στιγμή της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το βιβλίο "Οι χαμένες ζωές της Κύπρου" και την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγνοουμένων.

    Την έκθεση φωτογραφίας εγκαινίασαν από κοινού ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς.

    Ο κ.Γιούνκερ τόνισε ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι εργάζονται με κουράγιο και επιμονή, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «αυτή είναι η στιγμή επανένωσης της Νήσου» και πως «αν αυτή χαθεί δεν θα υπάρξει άλλη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή γενιά «πρέπει να λύσει αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, τόνισε πως η συμβολή του ΕΚ είναι «το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κανείς για να υποστηρίξει την Επιτροπή Αγνοουμένων» και εξήρε τη συνεργασία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων επιστημόνων που βοηθούν στη διαλεύκανση προσωπικών τραγωδιών και στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος, χτίζοντας από κοινού το μέλλον.

    «Η παρουσία σας εδώ είναι ένα σημάδι συναίνεσης» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, καταλήγοντας πως η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την επανένωση της Κύπρου, πως ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ ότι θα στεκόταν εδώ εκπρόσωπος της ενωμένης Γερμανίας και πως αν κάτι πέτυχε η Γερμανία μπορεί να το πετύχει και η Κύπρος.

    Aντιδράσεις στην Λευκωσία προκάλεσαν οι δηλώσεις Γιούνκερ

    Αντιδράσεις προκάλεσαν από κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, περί τελευταίας ευκαιρίας στο Κυπριακό.

    Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους προσεγγίσεις περί τελευταίας ευκαιρίας δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται».

    Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε, ότι τέτοιες αναφορές δεν λειτούργησαν βοηθητικά, ούτε στην διαδικασία, ούτε στον τρόπο αντιμετώπισης, από πλευράς των πολιτών, στο σχέδιο Ανάν, που τέθηκε στο δημοψήφισμα το 2004. Επισήμανε δε, ότι όσο περνά ο καιρός, τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται και η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται πιο δύσκολη.

    Εκείνο που έχει σημασία, υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, που να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να είναι συμβατό με το κεκτημένο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2016 - 14:31:51 UTC