Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράδοση-παραλαβή χαρτοφυλακίου ΑΝΥΠΕΞ από τον Ν. Ξυδάκη στον Γ. Κατρούγκαλο

  • [01] Παράδοση-παραλαβή χαρτοφυλακίου ΑΝΥΠΕΞ από τον Ν. Ξυδάκη στον Γ. Κατρούγκαλο

    Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, σε μια λιτή τελετή, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, η παράδοση-παραλαβή του χαρτοφυλακίου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

    Ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Ξυδάκης καλωσόρισε τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών και έκανε ένα σύντομο απολογισμό της πλέον του ενός έτους θητείας του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, εστιάζοντας στο τρίπτυχο του μεταναστευτικού, της διαδικασίας έκδοσης βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές και στη συγκρότηση της συμμαχίας των ευρωπαϊκών προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της απλούστευσης της διαδικασίας θεωρήσεων από τις ελληνικές προξενικές αρχές, σημείωσε ότι η παρακαταθήκη που αφήνει στον νέο υπουργό έχει τεχνικές αλλά και ουσιαστικές πτυχές για την εθνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση και στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων βίζας των Ρώσων τουριστών από τις ελληνικές προξενικές αρχές και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πρωταθλητές στη Ρωσία και έχουμε την υποδομή και την προετοιμασία έτοιμη για να αναδειχθούμε πρωταθλητές και σε άλλες χώρες προξενικά, το οποίο έχει άμεσο ουσιαστικό αντίκτυπο στον τουρισμό και παράπλευρα οφέλη για την εθνική οικονομία και την εξωστρέφεια που πρέπει να δείξει η Ελλάδα».

    Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης έκανε ειδική μνεία στη δουλειά που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. «Έγινε μια σημαντική δουλειά ανάκτησης διπλωματικού κεφαλαίου με αφορμή την ιστορική περιπέτεια του προσφυγικού που συνεχίζεται. Η χώρα συκοφαντήθηκε το ίδιο όπως το 2010, ότι είναι μια χώρα που δεν φυλάει τα σύνορά της. Κάναμε μια μεγάλη δουλειά, περιοδείες, πολλές διμερείς επαφές, πολλές μάχες σε όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια για να ανακτηθεί διπλωματικό κεφάλαιο. Έχει ανακτηθεί. Είμαστε σε άλλη θέση. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα το κατανοήσει και θα το συνεχίσει» επισήμανε συγκεκριμένα.

    Τέλος, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η διεύρυνση του πεδίου συμμαχιών στην Ευρώπη. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη γίνεται «όλο και πιο εχθρική και σκοτεινή» και δήλωσε όχι ιδαίτερα αισιόδοξος για το πού βαδίζει, αναφερόμενος στις θέσεις των νοτιανατολικών χωρών της ΕΕ για το προφυγικό και στη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς η οποία, όπως τόνισε, υπαγορεύει την ατζέντα στο ευρωπαϊκό ολοκλήρωμα με τάσεις διαλυτικές. Υπό αυτό το πρίσμα, προέταξε ως προτεραιότητα τη διεύρυνση των συμμαχιών της Ελλάδας τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Είναι το πεδίο που πρέπει να δουλέψουμε αυτή τη στιγμή, να διευρύνουμε τις συμμαχίες και να φανεί η Ελλάδα ως ένας πόλος συσπείρωσης και ακτινοβολίας για μια δημοκρατική προοδευτική Ευρώπη».

    Από τη μεριά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που παραλαμβάνει από τον κ. Ξυδάκη, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει «την πολύ καλή δουλειά του» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει ακόμα περισσότερο στις προσπάθειες επί των εθνικών προτεραιοτήτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 November 2016 - 18:31:21 UTC