Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταύρος Θεοδωράκης: Και να μην υπήρχε το Ποτάμι θα έπρεπε να το εφεύρουμε
  • [02] Β.Σόιμπλε: Περαιτέρω περικοπές και όχι αύξηση δαπανών, το αντίδοτο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έ.Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά.
  • [04] Δ.Κουτσούμπας:Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας

  • [01] Σταύρος Θεοδωράκης: Και να μην υπήρχε το Ποτάμι θα έπρεπε να το εφεύρουμε

    «Αυτός ο χειμώνας θα αποδείξει ότι και να μην υπήρχε το Ποτάμι θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και όχι μόνο για τη χώρα, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για την ψυχή μας» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση της ΜΕ.ΣΥ.Α (Μεγάλη Συνέλευση Αντιπροσώπων),το ανώτατο κομματικό όργανο του Ποταμιού. Πρόκειται για την αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή.

    Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα του παλιού ασκώντας έντονη κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.«Η απογοήτευση του κόσμου για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ξεχειλίσει. Τα υπουργικά τους συμβούλια έχουν από όλα: λαϊκιστές, ψεκασμένους, σταλινικούς, γραφικούς, επικίνδυνους γραφικούς? Ποιοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες; Μένει να αποδειχθεί. Όμως αυτό που σίγουρα δεν διαθέτει αυτή η κυβέρνηση είναι διάθεση και σχέδιο για αλλαγές. Ήρθε ο Σταθάκης υπέγραψε για τον Χρυσό. Ήρθε ο Γαβρόγλου θα τα βρει με την ιεραρχία. Ήρθε η Αχτσιόγλου θα υπογράψει τα εργατικά. Είναι αυτό σχέδιο; Αρκούν τα μπαλώματα όταν είσαι μέσα σε μια καταιγίδα;», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης καταγγέλλοντας τα φαινόμενα λαϊκισμού που ενισχύονται με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ.

    «Δεν ξαφνιάστηκα από την επιτυχία του Τραμπ -και στο Πολιτικό Συμβούλιο το είχαμε συζητήσει. Είναι ο λύκος που ταΐζαμε. Ψεκασμένες θεωρίες, μίσος, φόβος? όλα αυτά που διεγείρουν τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων. Ψέματα και αλαζονεία. Λαϊκισμός - δημαγωγία - εθνικισμός. Ένας δισεκατομμυριούχος που με τα εκατομμύρια του έστησε από νωρίς το παιγνίδι υπέρ του. Προσέξτε όμως: Η προοδευτική Αμερική δεν είχε το θάρρος και τη δύναμη να βάλει απέναντι στον Τραμπ ένα σύγχρονο πρόσωπο.Οι Δημοκρατικοί έδωσαν την αίσθηση ότι η παρέα Κλίντον είχε κληρονομικά δικαιώματα στην εξουσία», τόνισε και προχώρησε σε επικριτικό παραλληλισμό για τις φθαρμένες, όπως είπε, ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    « Η Ν.Δ ζητά επιμόνως εκλογές και παράλληλα ζητάει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Το πώς μπορούν να συμβούν και τα δύο μαζί ταυτοχρόνως, θα πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσει. Εκτός αν τις εκλογές τις ζητάμε επειδή αρέσουν στις δημοσκοπήσεις και για την αξιολόγηση μιλάμε για να δέσουμε τους ευρωπαϊστές», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται η χώρα ένα κίνημα ανατροπής το οποίο δεν μπορεί να εκφράσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Με τα μυαλά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το ελάτε εδώ και βλέπουμε. Δεν είναι η λύση που θέλει η κοινωνία. Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα δείχνουν, ποιοι είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους και θέλουν όλους τους άλλους γαρνιτούρα στα σχέδια τους. Όμως εμείς που γεννήσαμε το καινούργιο. Δεν θα γίνουμε τσόντα του παλιού »,υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    [02] Β.Σόιμπλε: Περαιτέρω περικοπές και όχι αύξηση δαπανών, το αντίδοτο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης

    Oι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές. Η ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο», έγραψε σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt.«Μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η ευρωζώνη», αναφέρει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός.

    Είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ευρωζώνης συνολικά ως κοινή αξία πριν καν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται επίσης στην επιστολή Σόιμπλε, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες», κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος επικρίνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μια ή δύο χώρες δε θα επέλυαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

    Αναγκαία είναι μια πολιτική η οποία να επικεντρώνεται σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατά τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, γράφει η Welt. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου του αρνήθηκε να σχολιάσει την εσωτερική επικοινωνία του με την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες διότι κάνουν υπέρβαση αρμοδιοτήτων και επομένως παραβιάζουν, κατ? αυτόν, το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έ.Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά.

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακάείναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ωςένα από τα πιοκρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιοενδεχόμενο.

    Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πουπρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

    Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

    [04] Δ.Κουτσούμπας:Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας

    «Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, διατήρηση του σκληρού πυρήνα του αντεργατικού καθεστώτος που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων, από το Ηράκλειο, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του στο Κέντρο «'Ανοδος» στο Γάζι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψη του στην Κρήτη.

    Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εστιάζοντας στα εργασιακά θέματα και στην ελάφρυνση του χρέους, που εκτίμησε πως κανείς δεν πρόκειται να μειώσει χωρίς νέα μέτρα, νέες θυσίες, ενώ μίλησε και για και νέο πρόγραμμα που όπως είπε «όπως κι αν το ονομάσουν θα είναι το 4ο μνημόνιο κι ας το αρνείται η κυβέρνηση λέγοντας ούτε κουβέντα να γίνεται γι' αυτό».

    Ακολούθως ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση , είπε ότι έχει ως βασικό θέμα τα εργασιακά, δηλαδή νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και πρόσθεσε :«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, διατήρηση του σκληρού πυρήνα του αντεργατικού καθεστώτος που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που γκρέμιζαν μία - μία τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, αλλά και νέα αναγκαία μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου»

    Αναφερόμενος σε όσα είχε πει η νέα υπουργός εργασίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της για την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασία υποστήριξε: «Τι σημαίνει νομιμότητα στην αγορά εργασίας; Η εργασιακή ζούγκλα, νόμιμη δεν είναι;» και πρόσθεσε πως «η εργασιακή ζούγκλα παραμένει και επεκτείνεται» ενώ τα περί «επιστροφής στην κανονικότητα, τα χαρακτήρισε υποσχέσεις στο κεφάλαιο πως με συνθήκες κανονικότητας θα εξασφαλίζεται η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 November 2016 - 15:31:29 UTC