Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Δραγασάκης: Το σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση προχωρά στην τελική του φάση
  • [02] Π.Καμμένος: Έχουμε πολιτική βούληση για ενιαία γραμμή στην εθνική άμυνα
  • [03] Κ.Μητσοτάκης προς Α.Τσίπρα:Φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα
  • [04] Ε.Τσακαλώτος: Αξιόπιστη η ελληνική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1% για την ανάπτυξη
  • [05] Στ.Θεοδωράκης: «Επιστημονική πρόκληση» η αύξηση εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ανάπτυξη 2,7%
  • [06] Αχτίδα ελπίδας χαρακτήρισε την ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία ο πρόεδρος Σάντος, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης
  • [07] Η Τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κοινοβούλιο την πρότασή της για αλλαγή του Συντάγματος
  • [08] Ιταλία: «Φαβορί» για την πρωθυπουργία θεωρείται ο νυν ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι
  • [09] Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί από έκρηξη έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας
  • [10] «Τις επόμενες ώρες οι πρωτοβουλίες για επίλυση της ιταλικής κρίσης»

  • [01] Γ.Δραγασάκης: Το σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση προχωρά στην τελική του φάση

    Το σχέδιο μας προχωρά στην τελική του φάση παρά τη συνεχή καταστροφολογία της ΝΔ. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του ακυρώνει κάθε συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο προς θλίψη εγχώριων και ξένων δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς μνημόνια διαρκείας και επιτροπεία», είναι το μήνυμα που έστειλε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μέτρα εκτός της συμφωνίας και της πολιτικής εντολής που έχει λάβει. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η κοινωνία έχει όρια που αν παραβιαστούν προκύπτουν τέρατα και τερατογεννέσεις.

    «Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν όρια»

    «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά μετρά εφόσον αυτά είναι έξω από τη συμφωνία και έξω από την πολιτική εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη αγγίξει αυτά τα όρια, η κυβέρνηση το γνωρίζει και γι? αυτό τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν είναι σε καμία περίπτωση μέτρα προεκλογικά, δεν εντάσσονται σε κάποιο εκλογικό σχεδιασμό, αλλά συνιστούν ουσιώδη πλευρά της στρατηγικής της κυβέρνησης για μια έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και για έναν τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας που, σ' ένα πλαίσιο ασφυκτικών ακόμη περιορισμών, θέλει και προσπαθεί να υπηρετεί ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Και αυτή ακριβώς είναι μια διακριτή διαφορά της παρούσας διακυβέρνησης με τις προηγούμενες, μια ουσιώδης διαφορά με τη ΝΔ.

    Κοινωνική συνοχή και δίκαιη ανάπτυξη

    «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν παραβιάζουν καμία συμφωνία, αλλά αξιοποιούν περιθώρια που η ίδια η πολιτική μας και οι θυσίες του λαού δημιούργησαν» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και άλλα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όπως η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, είναι μέτρα που δεν βοηθούν μόνο ειδικές κοινωνικές ομάδες. Είναι μετρά υπέρ της κοινωνίας. Συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι συστατικό μέρος της πολιτικής μας και του θετικού σχεδίου που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό για την έξοδο από την κρίση».

    Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε κρίσιμο σταθμό στην πορεία για την έξοδο από την κρίση «την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει να βάλουμε τέλος στην επιτροπεία, να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτονομία και να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να ορίζουμε το μέλλον μας ως ισότιμο μέλος μέσα στους ευρωπαϊκούς και τους παγκόσμιους θεσμούς».

    Το θετικό σενάριο είναι εφικτό

    Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε τους παράγοντες που θα καταστήσουν απολύτως εφικτή την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση. «Δηλαδή, την υλοποίηση της ίδιας της συμφωνίας η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερος μέρος της. Την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας που ήδη ξεκίνησε και γι? αυτό όσοι μιλούν ακόμα για ύφεση θα διαψευστούν. Τα βραχυπροθέσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία παρόλο που αποτελούν ένα μόνο μέρος της συνολικής ρύθμισης του, είναι σημαντικά διότι παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι του κίνδυνου αύξησης των διεθνών επιτοκίων» ανέφερε. Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η σύγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων με το PSI είναι άστοχη και παραπλανητική, διότι εκείνο που έμεινε από το PSI και το δεύτερο Μνημόνιο δεν είναι η απογείωση του χρέους, αλλά η χρεοκοπία των τραπεζών, η εξαέρωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, το βάθεμα της ύφεσης και η αύξηση της ανεργίας. Ο τέταρτος παράγοντας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι λόγω των συνθηκών της εντεινόμενης αστάθειας, ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας ενισχύεται και μάλιστα η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να αναβαθμίσει περαιτέρω την διεθνή θέση της χώρας, συμπλήρωσε.

    «Η χωρά λοιπόν διαθέτει σαφές σχέδιο. Και το σχέδιο αυτό είναι σε τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσης. Οι καταστροφολογίες της ΝΔ έχουν διαψευστεί και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    [02] Π.Καμμένος: Έχουμε πολιτική βούληση για ενιαία γραμμή στην εθνική άμυνα

    «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σκεφτεί ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός εάν δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και αν κυβέρνηση είχε επιλέξει ο ελληνικός λαός να είναι η ΝΔ, με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Να δούμε δηλαδή, τι θα είχε προαναγγελθεί για τον ελληνικό λαό και την οικονομία το 2017», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και έκανε ειδική αναφορά σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στο ραδιόφωνο του Σκάι «όταν είπε ότι "εμείς θα δεχόμασταν κατά 100% αυτά που ζητάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και οι δανειστές", και όχι μόνο αυτά αλλά και ακόμη παραπάνω», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει τι παραπάνω θα έκανε ως κυβέρνηση η ΝΔ και τι σήμαινε αυτό για τον ελληνικό λαό.

    «Εάν λοιπόν η κυβέρνηση θα ήταν μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα ψήφιζαν μέτρα στο φετινό προϋπολογισμό πάνω από 8,8 δισ., βασισμένα στο 4,5% πλεόνασμα του ΑΕΠ στο οποίο είχαν δεσμευτεί για τρία χρόνια», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως «αυτά είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο».

    «Οι επικουρικές συντάξεις θα είχαν εξαφανιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Αυτή ήταν η προαναγγελία τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάσει αυτών που είχαν δεσμευτεί με τους δανειστές. Οι συνταξιούχοι δεν απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης και βεβαίως ο προϋπολογισμός τους θα είχε τιναχθεί στον αέρα», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι συνταξιούχοι που σήμερα προστατεύθηκαν με όσα έκανε η κυβέρνηση για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, θα είχαν απολέσει τη σύνταξή τους».

    Ο Πάνος Καμμένος είπε ακόμη πως εφόσον ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον λόγο του έργο, θα είχαν απολυθεί 15.000 υπάλληλοι. «Πραγματικά έχει σκεφτεί κανείς από τους δημοσίους υπαλλήλους τι θα συνέβαινε αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας; Και αν αυτή η κυβέρνηση δεν είχε παλέψει για την παραμονή των υπαλλήλων στις θέσεις και αν είχε επικρατήσει η άποψη για απολύσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί το πρόγραμμα που αυτοί είχαν υπογράψει;», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

    Αναφορά έκανε και στην περίπτωση των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας ότι «αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση, σήμερα η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε βίλα οργίων με τον κ. Φούχτελ να βρίσκεται εδώ, και τα κοράκια να έχουν υφαρπάξει την πρώτη κατοικία», αλλά «αυτή η κυβέρνηση προστάτευσε την πρώτη κατοικία, την οποία οι προηγούμενοι θα είχαν ξεπουλήσει στα κοράκια μέσα σε μια νύχτα».

    Για την τελευταία απόφαση του Eurogroup με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Καμμένος είπε ότι με το PSI κουρεύτηκαν 140 δισ. ομόλογα, ταυτόχρονα η Ελλάδα δανείστηκε 30 δισ. να λαδώσουν αυτούς που συμμετέχουν, 5,5 δισ. για τόκους και 48 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και αυτά «αφού κουρέψατε τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα μετοχικά ταμεία, αφού κουρέψατε τον πλούτο του ελληνικού λαού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Για τις προχθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και τις αντιδράσεις για την αναδιανομή της υπεραπόδοσης εσόδων, ο κ. Καμμένος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν ανοιχτά αν διαφωνούν με την παραμονή του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα στα νησιά που δέχθηκαν τις προσφυγικές ροές και αν έχουν αντίρρηση να δοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 800 ευρώ. «Αυτό το οποίο η κυβέρνηση κατάφερε μέσω της πολιτικής της, να μοιράζει στους φτωχότερους, αυτό είναι που σας ενοχλεί», είπε ο Πάνος Καμμένος, καταγγέλλοντας ότι η αντιπολίτευση έχει πολιτική, την πολιτική που χαράσσουν οι δανειστές.

    Για το υπουργείο Άμυνας είπε ότι αυτά τα χρόνια παρότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε γίνανε πολύ περισσότερα απ' ό,τι στο παρελθόν. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, στοιχεία για την αύξηση των νοσηλευομένων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, για τα συσσίτια, τις αεροδιακομιδές, για τη διάθεση πτητικών μέσων στη δασοπυρόσβεση, για τη διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων.

    «Με τον προϋπολογισμό και τις οικονομίες φτάσαμε να φτιάξουμε σπίτια για το προσωπικό, ώστε να ξεπεράσουν τα 100 έως το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε στα μέτρα (διαμερίσματα κ.λπ.) για την κάλυψη αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε επίσης για την κατάργηση του ρουσφετιού. «Έχουμε διπλασιάσει την ετοιμότητα στον Έβρο και στα νησιά», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε στην κάλυψη των φυλακίων σε ίντερνετ που σήμερα έχει φτάσει στο 50% και το 2017 θα φτάσει στο 100%. Είπε ότι οι στελεχώσεις όλων των μονάδων ξεπερνούν το 60% και επισήμανε ότι αυξήθηκαν οι διακλαδικές ασκήσεις.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο. «Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή που η πολιτική αντιπαράθεση είναι οξεία. Αλλά εγώ θα ήθελα να γυρίσουμε στην εποχή που η Βουλή ψήφιζε ομόφωνα τα κονδύλια της άμυνας», είπε και τόνισε ότι η εθνική άμυνα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης, διαβεβαιώνοντας ότι βούληση του υπουργείου είναι η πολιτική άμυνας να χαραχθεί από κοινού. «Μπορεί να έχουμε αντιπαραθέσεις, αλλά μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η εθνική άμυνα αποτελεί χώρο συνεννόησης όλων μας», είπε και σχολιάζοντας την κριτική για το Καστελόριζο, ανέφερε ότι όλοι είχαν συμφωνήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την επίσκεψη. Σημείωσε επίσης ότι επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον παρακάλεσε να συμμετάσχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και ότι ο κ. Μητσοτάκης τού είπε πως, αν δεν είναι επίσημη συνεδρίαση, θα εξετάσει την περίπτωση συμμετοχής βουλευτών της ΝΔ. «Γι? αυτό το λόγο η αποστολή αυτή οργανώθηκε, αλλά μία ημέρα πριν από την αποστολή ο κ. Κουμουτσάκος μού είπε ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει επειδή δεν έχει συνεδριάσει η διακομματική Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτή την αποστολή, που δεν μπορούσε να ακυρωθεί, διότι αν ακυρωνόταν θα είχε άλλου είδους πολιτικές συνέπειες και κάποιοι, με ένα τεχνικό πολιτικό οφσαιτ, έβαλαν μπροστά τους συμμετέχοντες και όχι την επιτροπή».

    «Το υπουργείο Άμυνας δεν κάνει παράτες. Έχουμε πολιτική βούληση να υπάρξει εθνική γραμμή στην εθνική άμυνα. Θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», είπε ο κ. Καμμένος.

    [03] Κ.Μητσοτάκης προς Α.Τσίπρα:Φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα

    Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

    «Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόστος που αφήνετε πίσω σας, κ. Τσίπρα, είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία».

    Είσαστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας

    «Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη».

    Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

    Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε οκ. Μητσοτάκης. «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα, η παραμονή σας ζημιώνει την χώρα

    Εκλογές το συντομότερο για να επέλθει πολιτική αλλαγή, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ώρα που μία ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση θα αναλάβει την τύχη του τόπου είναι κοντά, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

    Επικαλέστηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης», και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες, αλλά δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρω για να ανατάξουμε τη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω, κ. Τσίπρα, και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου». Συνεχίζοντας ανέφερε: «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα δικό μας σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να πάρει μπροστά η χώρα. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, εμείς εισηγούμαστε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με περικοπή δαπανών και μείωση των φόρων».

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στο μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι» και πρόσθεσε: «Τι έχετε κάνει, κ. Τσίπρα, για να μειώσετε το κράτος. Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ελληνικής έμπνευσης, είναι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση. Όταν οι δανειστές διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν λόγο να δώσουν δημοσιονομικό χώρο και να μην επιμείνουν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Μία κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη. Οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε βασίζονται σε μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια από όλους, πρέπει όμως να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά, αυτό που δεν δέχονται είναι να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες τους, οι πολίτες το ξέρουν ότι το ψέμα έφερε την απογοήτευση, η αλήθεια είναι αυτή που φέρνει την ελπίδα. Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση που μπορεί να προκύψει μόνο από την πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε ένα 10% της ελληνικής κοινωνίας, αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος, στο υπόλοιπο 90% δεν λέτε τίποτε, στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα, στο 1,2 εκατ. ανέργων».

    [04] Ε.Τσακαλώτος: Αξιόπιστη η ελληνική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1% για την ανάπτυξη

    Η ελληνική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1% για την ανάπτυξη, είναι μια αξιόπιστη πρόταση για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.

    Ταυτοχρόνως, ο υπουργός τήρησε κριτική στάση για το ΔΝΤ, το οποίο κάλεσε για μια ακόμη φορά να έχει το θάρρος της γνώμης του και να επιμείνει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αντί να ζητάει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

    Ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Ελλάδα νιώθει προδομένη με τη στάση του Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το «true story» στον αντίποδα του «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, με μέτρα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στην επιτυχία των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρόσφατα αποφασίστηκαν από το Eurogroup, για τα οποία σημείωσε ότι συνιστούν σημαντικό βήμα για να μειωθεί το ρίσκο του χρέους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το PSI.

    Όσο για το επίμαχο ζήτημα των εργασιακών ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα είναι το όχημα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην ανάκαμψη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν τα λύνει με δίκαιο τρόπο, γι? αυτό βάζουμε στο κέντρο τις ΣΣΕ για να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να συμμετέχουν στην άνοδο και την ανάκαμψη».

    «Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Η ανάλυση του Ταμείου λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Μάλιστα, σε μια επιστολή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι μόνο με ηρωικές προσπάθειες θα το φτάσει η Ελλάδα το 2018 και μετά θα είναι πολύ δύσκολο. Κι αντί να πάει και να πει στους Ευρωπαίους ότι με καλέσατε σε ένα πάρτι για να βοηθήσω τη δική σας Ευρωζώνη κι έρχομαι με τα πιστεύω μου και τις αναλύσεις μου και δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πλεονάσματα, ζητάει από μας περισσότερα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «τέτοιο διμέτωπο αγώνα σπανίως έχει δει να είναι μπαταρισμένος σε μια μεριά».

    [05] Στ.Θεοδωράκης: «Επιστημονική πρόκληση» η αύξηση εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ανάπτυξη 2,7%

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017, άσκησε αυστηρή κριτική για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβέρνησης».

    Ο κ. Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η οικονομία πάει καλά, λεφτά περισσεύουν και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα παίρνουν πίσω σαν τον Άι Βασίλη», θέτοντας το ερώτημα με ποια κριτήρια διανεμήθηκαν αυτά τα ποσά αυτά. Σε υψηλούς τόνους έθιξε το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι η προκλητικότητα ορισμένων απαιτεί κάποιες απαντήσεις.

    «Περίμενα, για να είμαι ειλικρινής, ο κ. Καμμένος σήμερα να λουφάξει. Και να μην αναφέρει τίποτα για το ταξίδι στο Καστελόριζο και στη Ρω, και να μην αναφέρει για την εκδρομή των χρυσαυγιτών, παρέα με τους ΑΝΕΛ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μια σελίδα που θα πρέπει να ξεχάσουμε. Αντί λοιπόν να λουφάξει, αντί με κάποιο τρόπο να καταλάβει το σώμα ότι έχει μετανιώσει γι' αυτή την κίνηση, επιμένει να υπερηφανεύεται για την εκδρομή -επαναλαμβάνω- στο Καστελόριζο και για τις φωτογραφίες που βγήκαν στο Καστελόριζο με χρυσαυγίτες βουλευτές, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ακόμα και τα σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έκαναν να καταλάβει το μεγάλο του λάθος», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο για μια εθνική, πατριωτική γραμμή, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Ποταμιού να συσταθεί εθνικό συμβούλιο ασφαλείας.Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό, μίλησε για επιστημονική πρόκληση καθώς έχει στόχο την αύξηση εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ανάπτυξη 2,7%. «Δηλαδή με αύξηση της φορολογίας πιστεύετε ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη;» διερωτήθηκε.

    Άσκησε κριτική για τις προσλήψεις μετακλητών από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί το πελατειακό κράτος. «Φασούλι το φασούλι γεμίζουν οι δαπάνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να μπούμε σε ένα καθεστώς σταθερότητας αν θέλουμε επενδύσεις. «Εμείς θα επιμείνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», υπογράμμισε τέλος ο κ. Θεοδωράκης.

    [06] Αχτίδα ελπίδας χαρακτήρισε την ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία ο πρόεδρος Σάντος, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως η συμφωνία για τον τερματισμό ενός εμφυλίου πολέμου με τους μαρξιστές αντάρτες που κράτησε 52 χρόνια είναι μια "αχτίδα ελπίδας" για την επίλυση συγκρούσεων από τη Συρία έως το Νότιο Σουδάν, κατά την παραλαβή σήμερα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

    Στην ομιλία αποδοχής του βραβείου στην οποία παρέθεσε ένα αντιπολεμικό τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016, ο Σάντος είπε πως και η Κολομβία άντλησε την έμπνευσή της από άλλες διαδικασίες ειρήνης όπως εκείνες στη Νότια Αφρική και στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Ο Σάντος παρέλαβε το βραβείο ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (870.000 δολάρια ΗΠΑ)? σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Όσλο, για τις προσπάθειές του να θέσει τέρμα σε μια σύγκρουση με τους μαρξιστές αντάρτες των FARC κατά την οποία τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    "Η συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία είναι μια αχτίδα ελπίδας σε έναν κόσμο με τόσες συγκρούσεις και τόση μισαλλοδοξία", είπε και πρόσθεσε πως μια ακαδημαϊκή μελέτη στις ΗΠΑ τη χαρακτήρισε ως την πιο περιεκτική ειρηνευτική συμφωνία από τις 34 που έχουν υπογραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

    [07] Η Τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κοινοβούλιο την πρότασή της για αλλαγή του Συντάγματος

    Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο μια πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερους από πέντε μήνες έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του.Η πρόταση αυτή, που έχει σκοπό την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος στη θέση του κοινοβουλευτικού συστήματος που ισχύει σήμερα, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το κείμενο, που περιλαμβάνει 20 άρθρα, προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση. Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.Όμως οι υποστηρικτές του κειμένου τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

    «Αν το θέλει ο Θεός, θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής» για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη διαβίβαση του κειμένου στο κοινοβούλιο. «Ευχή μου είναι (το κείμενο) να διέλθει με επιτυχία (...) το στάδιο του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε. Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

    Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και τον ερχόμενο Μάρτιο.

    [08] Ιταλία: «Φαβορί» για την πρωθυπουργία θεωρείται ο νυν ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι

    Σύμφωνα με τους ιταλούς σχολιαστές, «φαβορί» για την πρωθυπουργία θεωρείται ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά τίποτα δεν θεωρείται ακόμη βέβαιο. Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ολοκληρώνει απόψε τις διαβουλεύσεις του και σήμερα αργά το βράδυ ή, το πολύ, μέσα στην αυριανή ημέρα πρόκειται να λάβει την απόφασή του.

    Εκτός από το όνομα του Τζεντιλόνι, συνεχίζουν να ακούγονται και εκείνα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, και του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον Ματέο Ρέντσι. Την ίδια ώρα, η αριστερή εσωκομματική μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά, διαμέσου του βουλευτή Ρομπέρτο Σπεράντσα, «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ανανέωσης, να γίνει ξεκάθαρη μια στροφή», σε ό,τι αφορά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Να μην εκπροσωπηθούν, δηλαδή, στη νέα κυβερνητική ομάδα, μόνον οι συνεργάτες και βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι πρόσκεινται στον Ρέντσι.

    [09] Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί από έκρηξη έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας

    Tο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε πριν από λίγο ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην έκρηξη έξω από το ποδοσφαιρικό στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.

    Για τρομοκρατική ενέργεια είχε κάνει λόγο λίγη ώρα πριν ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Αχμέτ Αρσλάν με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το στάδιο Vodafone Arena, της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Στις εικόνες που πρόβαλαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το κουφάρι ενός καμένου αυτοκινήτου και δύο εστίες φωτιάς στον δρόμο έξω από το στάδιο.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας που εκφωνούσε μια ομιλία στην Εθνοσυνέλευση σε μια συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, επισήμανε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά τον αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπούρσασπορ και βάσει των πρώτων στοιχείων η έκρηξη προκλήθηκε από ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα που στόχευε λεωφορείο το οποίο μετέφερε αστυνομικούς της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών.

    Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά στην έκρηξη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η έκρηξη σημειώθηκε ενώ είχαν αποχωρήσει από το στάδιο οι οπαδοί των ομάδων, τη στιγμή που οι αστυνομικοί έφευγαν από την περιοχή.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ρόιτερς ότι σημειώθηκαν 2 εκρήξεις. H ποδοσφαιρική ομάδα Μπούρσασπορ γνωστοποίησε ότι κανείς από τους οπαδούς της δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί στην έκρηξη.

    [10] «Τις επόμενες ώρες οι πρωτοβουλίες για επίλυση της ιταλικής κρίσης»

    «Τις επόμενες ώρες θα εκτιμήσω τα όσα προέκυψαν από τις διαβουλεύσεις και θα λάβω τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, κατά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

    Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ υπενθύμισε ότι οι κύριες προτεραιότητες θα είναι η κατάρτιση νέου εκλογικού νόμου, «με την εναρμόνιση των εκλογικών συστημάτων βουλής και γερουσίας» και «η παροχή πλήρους υποστήριξης στους σεισμοπαθείς» της κεντρικής Ιταλίας, με την έναρξη της ανοικοδόμησης. «Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να συσταθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε, επίσης, ο Ιταλός πρόεδρος.

    Θεωρείται πιθανό να ανακοινώσει την απόφασή του, το πολύ μέσα στην αυριανή ημέρα. Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η πιθανότερη εξέλιξη είναι η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον νυν υπουργό εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο και ομάδας γερουσιαστών που προέρχεται από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι.

    Όλα δείχνουν, πάντως, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να επιλεγεί, τελικά, για την πρωθυπουργία, κάποιο στέλεχος της κεντροαριστεράς, διαφορετικό από τον επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 December 2016 - 21:31:49 UTC