Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών
  • [02] Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, για το θέμα της Novartis
  • [03] Στον εισαγγελέα η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη
  • [04] Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο
  • [05] Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα
  • [06] Θεατρική έξοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με το "Τρίτο στεφάνι" του Κ.Ταχτσή
  • [07] Εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης
  • [08] Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα
  • [09] Στα λευκά η δυτική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο

  • [01] Διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών

    Τη διαβεβαίωση ότι διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών, έδωσε προς τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος, που μαζί τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχε την πρώτη από τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτικών στο υπουργείο Ναυτιλίας.

    Ο υφυπουργός Εργασίας, αναγνώρισε την τεράστια προσφορά των Ναυτικών στην οικονομία της Ελλάδας αναφέροντας ότι: «Βάζουμε άλλα θεμέλια στην Κοινωνική Ασφάλιση, και, στην εφαρμογή του νόμου 4387, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος».

    Πρόσθεσε ότι διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών, ενώ τα όσα κυκλοφορούν για το ύψος των συντάξεων είναι ακόμα στον αέρα καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες.

    Πρόσθεσε επίσης ότι προσωρινές συντάξεις έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται και ήδη έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς του μεγαλύτερου ποσοστού των αιτηθέντων. Τόνισε ότι ο καθορισμός των εφάπαξ έγινε με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, στη βάση των προτάσεων των συνδικάτων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

    Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας ανέφερε ότι ακολουθήθηκε το πρότυπο που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για προφανείς λόγους.

    Ο κ. Πετρόπουλος απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΝΟ είπε ότι παραλαμβάνοντας «ένα πλοίο που μπάζει νερά, πρώτο μέλημα είναι να σταματήσουμε τις διαρροές» και το κάνουμε αναλογιζόμενοι πάντα τις ιδιαιτερότητες αλλά και την συνεισφορά των ναυτικών στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής προανήγγειλε ειδική συνάντηση με την ΠΝΟ και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει για τα χρονίζοντα θέματα των Ναυτικών.

    [02] Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, για το θέμα της Novartis

    Πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη» η ενεργοποίηση διαδικασίας δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Novartis, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και για αυτό κάποιοι βιάζονται να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στην «Αγορά»

    Έρευνα «σε όλα τα επίπεδα, σε βάθος και με γρήγορους ρυθμούς» για την υπόθεση Novartis διαβεβαιώνει ότι θα διεξαχθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» που δημοσιεύεται σήμερα.

    Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα, παραπέμποντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί σε βάθος, τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα στις ΗΠΑ, σημειώνει ο αρμόδιος υπουργός, που επισημαίνει επιπλέον: «Από μόνη της η ενεργοποίηση της διαδικασίας δικαστικής συνδρομής, για την αναζήτηση σοβαρών στοιχείων που αφορούν τη χώρα μας και που αυτή την ώρα υπάρχουν στα χέρια των Αμερικανικών αρχών, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη».

    Επικαλούμενος την απόλυτη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας απαντά πως δεν γνωρίζει αν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και τι επιπέδου κρατικοί αξιωματούχοι, η έρευνα ωστόσο θα πρέπει να κατατείνει στη διερεύνηση για «το αν και σε ποιο βαθμό υπήρξαν χρηματισμοί δημόσιων λειτουργών εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου».

    Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από εκείνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού εννοεί, όπως αναφέρει, τη δέσμευσή της ότι η δικαστική διερεύνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος. «Σήμερα εξαιτίας του γεγονότος ότι εξετάζονται αυτές οι υποθέσεις και ξέρουν όλοι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, ορισμένοι βιάζονται για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη νομίζετε ότι οι προθέσεις των πολιτικών ανταγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άσχετες με την πορεία αυτών των ζητημάτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    [03] Στον εισαγγελέα η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη

    Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οδηγήθηκε η Πόλα Ρούπα καθώς και η 25χρονη που συνελήφθησαν χθες κατά την διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας .Οι δύο γυναίκες μετήχθησαν στην Εισαγγελία συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, σε χωριστό αυτοκίνητο η καθεμία, ενώ η 48χρονη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα μόλις βγήκε από το όχημα φώναξε: "Ζήτω η επανάσταση".

    Η Πόλα Ρούπα αλλά και ο κρατούμενος σύντροφος της ανακοίνωσαν χθες μέσω της αδελφής της 48χρονης, ότι ξεκίνησαν απεργία πείνας καθώς όπως υποστηρίζουν "απήγαγαν το παιδί τους" και δεν γνωρίζουν που βρίσκεται από την στιγμή της επιχείρησης στον 'Αγιο Δημήτριο.

    Χθες υποβλήθηκε αίτημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να αναγνωριστούν ως προσωρινοί επίτροποι του 6χρονου αγοριού η μητέρα και η αδελφή της Ρούπα ώστε το παιδάκι να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο στην ψυχική υγεία του από την παρατεταμένη παραμονή του σε ίδρυμα. Το 6χρονο αγόρι σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές βρίσκεται σε ειδικό χώρο με την παρουσία ειδικών και Εισαγγελέα Ανηλίκων ενώ όπως τονίζεται η διαδικασία για την επιμέλεια του απαιτούν χρόνο καθώς πρέπει να ερευνηθεί αν οι προτεινόμενοι συγγενείς του πληρούν τις προϋποθέσεις για το αναλάβουν.

    [04] Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

    Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη μερική βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

    Τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό αλλά και των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων στις γραμμές Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος εκτελούνται μόνο κατ' έγκριση των πλοιάρχων.

    [05] Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα

    Γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η ημέρα των Θεοφανείων. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η δοξολογία στη Μητρόπολη Πειραιά όπου χωροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ακολούθησε ιερά πομπή προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου είχε στηθεί ειδική εξέδρα

    για την τελετή αγιασμού των υδάτων.

    Στην τελετή,την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, την Βουλή ο Θόδωρος Δρίτσας, τη ΝΔ ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικλίλιας. Επίσης στην τελετή παρέστησαν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, δημοτικών αρχών και άλλων φορέων καθώς και των ενόπλων δυνάμεων.

    Στη Δεξαμενή του Κολωνακίου, όπως κάθε χρόνο, παρίσταται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

    Στην μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρακολούθησε την δοξολογία των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος χαιρέτησε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά, και το πρόσωπο και τον θεσμό. Αισθανόμαστε τον ερχομό σας σας, ως μια δυναμική παρουσία που μας λέει να κάνουμε λίγη ακόμη δύναμη και υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,όπου θα παρακολουθήσει την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, στη Σαλαμίνα.

    [06] Θεατρική έξοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με το "Τρίτο στεφάνι" του Κ.Ταχτσή

    Την σχεδόν τετράωρης διάρκειας παράσταση του ΚΘΒΕ "Το τρίτο Στεφάνι" (το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή σκηνοθeτημένο απο τον Θανάση Παπαγεωργίου) επέλεξε ο πρωθυπουργός για την θεατρική του ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη χθες τη νύχτα.

    Συνοδευόμενος μόνο από τη σύντροφο του κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, ο κ. Τσίπρας ειδοποίησε μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης πως πρόκειται να την παρακολουθήσει, και έφτασε έγκαιρα στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών όπου "ανεβαίνει" εδώ και περίπου δυο μήνες με ιδιαίτερη επιτυχία "Το τρίτο Στεφάνι"- έργο που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο το συγγραφέα του ως «μια σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία», προσθέτοντας ότι «εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα».

    «"Το τρίτο στεφάνι" δεν καταδεικνύει την Ελλάδα που πέρασε μέσα από ιστορικά γεγονότα ή ντοκουμέντα. Είναι οι άνθρωποι που έχτισαν την ιστορία, εκείνοι που με τον τρόπο της σκέψης και της ζωής διαμόρφωσαν τις συνθήκες της πνευματικής της ανάπτυξης. Επειδή μία χώρα οργανώνει τη ζωή της και πορεύεται έτσι όπως θέλει ο λαός της, γιατί αυτός είναι η χώρα. Κι αν αυτός ο λαός άγεται και φέρεται από τις πολιτικές συνθήκες, δεν παύει να την διαμορφώνει» σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο σκηνοθέτης της Θανάσης Παπαγεωργίου.

    Ο πρωθυπουργός και η κ. Μπαζιάνα μετα το τέλος της παράστασης πήγαν στα καμαρίνια, χαιρέτισαν έναν-έναν τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς, συζήτησαν για λίγο μαζί τους ενώ δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την παράσταση - "άθλο" της δεύτερης κρατικής σκηνής.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο θέατρο της Μονής Λααριστών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης και ο πρόεδρος του Δ.Σ του θεάτρου Αρης Στυλιανού οι οποίοι και εξέθεσαν τα προβλήματα και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το θέατρο.

    [07] Εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης

    Οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό συνεχίζονται και εντατικοποιούνται, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη σημασία τηςσυνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν όλα.

    Παράλληλα, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με όλους τους εμπλεκόμενους. Ως προς τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν που συζητιόταν να γίνει πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη για τη διάσκεψη, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οργανωτικά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων ημερών στην Τουρκία. Αντ? αυτού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    [08] Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα

    Γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η ημέρα των Θεοφανείων. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η δοξολογία στη Μητρόπολη Πειραιά όπου χωροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ακολούθησε ιερά πομπή προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου είχε στηθεί ειδική εξέδρα

    για την τελετή αγιασμού των υδάτων.

    Στην τελετή,την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, την Βουλή ο Θόδωρος Δρίτσας, τη ΝΔ ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικλίλιας. Επίσης στην τελετή παρέστησαν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, δημοτικών αρχών και άλλων φορέων καθώς και των ενόπλων δυνάμεων.

    Στη Δεξαμενή του Κολωνακίου, όπως κάθε χρόνο, παρίσταται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί την δοξολογία των Θεοφανείων στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, και στη συνέχεια θα παραστεί στην τελετή του αγιαμού των υδάτων στο λιμάνι της πόλης. Τονπρωθυπουργό υποδέχτηκεστη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης Χρ. Μέτσιος.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παρακολουθήσει την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, στη Σαλαμίνα.

    [09] Στα λευκά η δυτική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο

    Στα λευκά «ντύθηκε» η δυτική Μακεδονία από την χθεσινοβραδινή ολιγόωρη χιονόπτωση, με το ύψος του χιονιού στην πόλη της Φλώρινας να φτάνει τα επτά εκατοστά.

    Το χιόνι που σκεπάζει σχεδόν τις περισσότερες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Τα συνεργεία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας έριξαν αλάτι στο σύνολο του επαρχιακού ορεινού δικτύου ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθάριζαν όπου υπήρχε πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο και την Εγνατία οδό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -5 στην Φλώρινα έως - 2 στην Κοζάνη.

    Η αστυνομική διεύθυνση δυτικής Μακεδονίας σημειώνει ότι για την κίνηση οχημάτων χρειάζονται αλυσίδες στον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς - Φλώρινας από το 18ο έως το 28ο χλμ. μέσω Βιτσίου, Καστοριάς - Αμυνταίου από το 27ο έως το 34ο χλμ. μέσω Κλεισούρας, Καστοριάς - Ιωαννίνων από το 35ο έως το 45ο χλμ. μέσω Κοτύλης και στον δρόμο Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής από το 10 ο έως το 25ο χλμ. μέσω Γαύρου. Επίσης χρειάζονται αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο της Φλώρινας και της Π. Ε Κοζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 January 2017 - 9:31:31 UTC