Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Τζανακόπουλος στον «Αθήνα 9.84»: Η τυχόν απουσία Ερντογάν από τη Γενεύη αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά
  • [02] Παραδόθηκε στη γιαγιά του ο εξάχρονος γιός των Ρούπα και Μαζιώτη
  • [03] Βαγγ. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αυτοδιοίκηση καθυστέρησε να παρέμβει για τα χιόνια
  • [04] Νετανιάχου:Πιθανώς τζιχαντιστής ο δράστης της επίθεσης στη δυτική Ιερουσαλήμ
  • [05] Εικοσιτετράωρη απεργία στο μετρό του Λονδίνου
  • [06] Στη δημοσιότητα βίντεο από την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Φλόριντας
  • [07] «Gala»: Μια παράσταση-ωδή στη διαφορετικότητα από τον Ζερόμ Μπελ
  • [08] «AmorS» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής
  • [09] Αντίστροφη μέτρηση για τις Χρυσές Σφαίρες
  • [10] Να μην υποβάλουν πόθεν έσχες ζητούν από το ΣΤΕ οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών

  • [01] Δ.Τζανακόπουλος στον «Αθήνα 9.84»: Η τυχόν απουσία Ερντογάν από τη Γενεύη αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά

    Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, άφησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Η διαπραγμάτευση και η πρόσφατη σύλληψη της Πόλας Ρούπα ήταν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού, τα άλλα δύο θέματα της συνέντευξης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι το παιδί του Ν. Μαζιώτη και της Π. Ρούπα πρέπει άμεσα να δοθεί στους συγγενείς του.

    Ξεκινώντας από το Κυπριακό, «η μη παρουσία Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση. Πιο αναλυτικά, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι παρών στη Διάσκεψη και ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα». Επιπροσθέτως, «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

    Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, θέση της κυβέρνησης είναι ότι «η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ούτε ως προσχήματα για να καθυστερούμε το κλείσιμο της β' αξιολόγησης». Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε, άλλωστε, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εντός στόχων και πρέπει οι εταίροι να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

    Αναφερθείς στις εξελίξεις που αφορούν στο παιδί των Π. Ρούπα και Ν. Μαζιώτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «το παιδί πρέπει άμεσα να παραδοθεί στην οικογένειά του, στους συγγενείς του ώστε να μπει σε ένα περιβάλλον ηρεμίας. Πρέπει όλες οι διαδικασίες να κινηθούν με επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού. Η Δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία. Η διοίκηση κινείται με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς. Πολύ- πολύ σύντομα θα έχουμε μια εξέλιξη θετική», εκτίμησε τέλος.

    [02] Παραδόθηκε στη γιαγιά του ο εξάχρονος γιός των Ρούπα και Μαζιώτη

    Μετά την κοινοποίηση της διάταξης της εισαγγελέως Ανηλίκων, η γιαγιά του 6χρονου γιου των Πόλας Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη παρέλαβε το παιδί από το νοσοκομείο Παίδων.Η εισαγγελέας, αφού μελέτησε τις εκθέσεις των ειδικών, έκρινε ότι την επιμέλεια του 6χρονου πρέπει να αναλάβει μόνο η μητέρατης κρατούμενης και όχι και η αδελφή της, όπως είχε αιτηθεί αρχικά.

    Οι όροι της εισαγγελέως Ανηλίκων για την επιμέλεια του εξάχρονου

    Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλείται στη διάταξή της τις εκθέσεις παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών «βάσει των οποίων και ενεργώντας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, κρίνεται ότι η ανάθεση της επιμέλειας στη μητρική γιαγιά είναι υπό τις παρούσες συνθήκες, η πλέον ενδεδειγμένη λύση».

    Η διάταξη της εισαγγελέως ορίζει για την επιμέλεια τους εξής υπό όρους:

    «Α) ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα συντάσσεται από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας έκθεση σχετικά με την πορεία ένταξης και προσαρμογής του ανηλίκου στο νέο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον και

    Β) με επιμέλεια της γιαγιάς, να ολοκληρωθεί η παιδοψυχιατρική αξιολόγηση του ανηλίκου και με τη συνεργασία της, να στηριχθεί η ψυχική υγεία του παιδιού από ειδικούς παιδοψυχολόγους».

    Η εισαγγελέας στο σκεπτικό της αναφέρεται και στους λόγους που επιλέγει για την επιμέλεια του μικρού μόνο η γιαγιά του και όχι και η αδελφή της Πόλας Ρούπα:

    «Από την εκτίμηση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΙΔΩΝ προέκυψε ότι ο ανήλικος έχει καλή συναισθηματική αλληλεπίδραση με τη γιαγιά του και ότι υφίσταται αισθήματα τρυφερότητας. Η σχέση αυτή έχει ήδη εδραιωθεί σε προγενέστερο χρόνο όταν η ίδια είχε αναλάβει εν τοις πράγμασι την επιμέλειά του κατά το χρόνο που η μητέρα του τελούσε υπό προσωρινή κράτηση. Επίσης προέκυψε ότι οι συνθήκες στέγασης και φροντίδας του ανήλικου από τη γιαγιά του είναι ικανοποιητικές».

    [03] Βαγγ. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αυτοδιοίκηση καθυστέρησε να παρέμβει για τα χιόνια

    «Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία» διαπιστώνει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αποτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια.

    Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Αποστόλου αφήνει έμμεσα αιχμές για τον χρόνο και τον τρόπο παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης και υπογραμμίζει: «Είναι αδιανόητο να κλείνει ένας κεντρικός δρόμος όπως αυτός από το Αλιβέρι μέχρι την Κύμη. Σήμερα που βρέθηκα στην περιοχή μπόρεσα να φτάσω μέχρι το Στόμιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αποστόλου αποφεύγει προς το παρόν να κάνει μια αποτίμηση, καθώς όπως λέει «μείζον θέμα σε αυτήν τη φάση είναι να ανοίξουν οι δρόμοι. Τουλάχιστον να ανοίξουν οι κεντρικοί δρόμοι πριν φτάσει και το 2ο κύμα κακοκαιρίας που αναμένουμε?».

    Νωρίτερα, ο κ. Αποστόλου, ολοκληρώνοντάς την περιοδεία του στις χιονόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, σε δήλωσή του σημείωσε πως «τα βασικά προβλήματα αφορούν τους οδικούς άξονες και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η πολιτεία πράττει και θα πράξει και στη συνέχεια το καθήκον της» όπως είπε και έκανε λόγο για επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως επίσης και για την επικοινωνία του με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη για να πάνε στην περιοχή «επιπλέον εκχιονιστικά μηχανήματα ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο το βασικό οδικό δίκτυο».

    Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή ο κ. Αποστόλου σημείωσε με ότι «ως υπουργείο θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα. Με ταχείς ρυθμούς θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες ώστε να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι».

    [04] Νετανιάχου:Πιθανώς τζιχαντιστής ο δράστης της επίθεσης στη δυτική Ιερουσαλήμ

    Tέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα και δεκαεπτά τραυματίστηκαν όταν ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος παρουσιάζεται από το Ισραήλ ως υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έπεσε με το φορτηγό του πάνω τους, κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στην Ιερουσαλήμ.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ ο οδηγός του φορτηγού, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ονομάζεται Φάντι αλ Κανμπάρ κι είναι κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο θείος του, Άμπου Άλι είπε ότι ο 28χρονος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και διέμενε στην συνοικία Τζάμπελ Μουκάμπαρ.

    Εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν μεταξύ αυτών πέντε συγγενείς του δράστη, προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι τέσσερις νεκροί είναι η ανθυπολοχαγός Γιαέλ Γεκουτίελ (20 ετών) και οι στρατιώτες Σιρ Χαντζάτζ (22 ετών), Σίρα Τζουρ (20 ετών) και Ερέζ Όρμπαχ (20 ετών).

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε την περιοχή της επίθεσης και έκανε γνωστό ότι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσουν την απάντηση του Ισραήλ. «Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους» τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης. Οίδιος δεν διευκρίνισε τί στοιχεία διαθέτει προκειμένου να προβεί σε αυτού του είδους το συμπέρασμα.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλσέιχ είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο οδηγός να εμπνεύστηκε από την επίθεση με φορτηγό τον Δεκέμβριο σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.«Είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό κάθε προσώπου για να καθορίσει τι το οδήγησε (να διαπράξει μια επίθεση), αλλά αναμφίβολα αυτά τα πράγματα έχουν αντίκτυπο» επισήμανε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

    [05] Εικοσιτετράωρη απεργία στο μετρό του Λονδίνου

    Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, για την κατάργηση εκδοτηρίων,κι επομένως τη μείωση του προσωπικού.Η απεργία ξεκίνησε στις 18.00 τοπική ώρα και η πλειονότητα των σταθμών στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας έκλεισε.

    Σύμφωνα με τις δύο συνδικαλιστικές ενώσεις που κήρυξαν την απεργία, 900 θέσεις εργασίας που είναι «κρίσιμες για την ασφάλεια στους σταθμούς» καταργήθηκαν και οι προτάσεις σχετικά με νέες προσλήψεις δεν είναι ικανοποιητικές.

    Οι απεργοί καταγγέλλουν κυρίως την κατάργηση εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, που αντικαταστάθηκαν από αυτόματα εκδοτήρια. «Αυτή η απεργία θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους ντόπιους επιβάτες και τους τουρίστες» έγραψε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    [06] Στη δημοσιότητα βίντεο από την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Φλόριντας

    Ο ιστότοπος TMZ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων από κάμερα ασφαλείας, όπου καταγράφονται οι πρώτες στιγμές της επίθεσης την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ στην Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι και άλλοι 6 τραυματίστηκαν.

    Στο οπτικό υλικό διακρίνεται ο δράστης να περπατάει ήρεμος, με σχετικά γρήγορο βηματισμό στον τερματικό σταθμό, κοντά στον χώρο των αποσκευών. Φοράει ένα μπλε πουλόβερ κι έχει γένια στο πρόσωπο. Κρατάει ένα ρούχο στο αριστερό του χέρι, ενώ δεν έχει μαζί του αποσκευές.Κατόπιν ξαφνικά βγάζει με το δεξί του χέρι το ημιαυτόματο περίστροφο, το οποίο είχε κρύψει στην ζώνη του. Πυροβολεί αμέσως δύο φορές εναντίον ανθρώπων που δεν φαίνονται στον φακό. Δεν σταματάει να περπατάει, έπειτα αρχίζει να τρέχει.

    Ένας άνθρωπος που έχει προφανώς τραυματιστεί εμφανίζεται για λίγο. Γύρω του διακρίνονται οι άλλοι επιβάτες, χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα για να καταλάβουν τι έχει συμβεί.Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από ένα καρότσι αποσκευών, άλλοι πέφτουν στο πάτωμα. Ο ένοπλος εμφανίζεται συνολικά για 5 δευτερόλεπτα σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα.

    Σύμφωνα με τις αρχές, ο φερόμενος δράστης, ο Εστεμπάν Σαντιάγκο, διώκεται για διάπραξη βίαιων ενεργειών σε αεροδρόμιο κι αναμένεται να οδηγηθεί τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου. Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, αναφορικά με τα κίνητρά του, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

    [07] «Gala»: Μια παράσταση-ωδή στη διαφορετικότητα από τον Ζερόμ Μπελ

    Το «κακό παιδί» της γαλλικής χορευτικής σκηνής έρχεται για δύο μέρες (9-10/1) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να παρουσιάσει το νέο του έργο «Gala». Μια παράσταση-ωδή στη διαφορετικότητα με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, της πόλης μας, που καταθέτουν επί σκηνής εαυτούς, θέτοντας και πάλι το ερώτημα: Τι είναι χορός;

    Ο Ζερόμ Μπελ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο ευφυής και ανατρεπτικός Γάλλος δημιουργός, συνοψίζει με το έργο του εκείνο το είδος του καλλιτέχνη που συνεχώς διευρύνει τα «όρια» της σκηνής, παίζοντας με τις προσδοκίες και τις προσλαμβάνουσες των θεατών.

    Για τον Μπελ, η σκηνή αποτελεί ένα εργαστήρι πειραματισμών: Άλλοτε ως δυνάμει χώρος κριτικής της σύγχρονης ζωής, και άλλοτε πάλι ως αμφίσημο κατώφλι που στόχο έχει να προβληματίζει και όχι να επιβεβαιώνει τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, οι παραστάσεις του Μπελ αποτελούν γεγονότα, λόγω της σχέσης που εγκαθιδρύει ανάμεσα στους «ερμηνευτές» και το κοινό, αλλά και επειδή τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται δεν οριοθετούνται απλώς στη θεατρική σκηνή, μα διαχέονται στην καθημερινή ζωή, χειραφετούν το βλέμμα και αφυπνίζουν τον θεατή.

    [08] «AmorS» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής

    Μπορεί το «έτος Σαίξπηρ» τυπικώς να έληξε, ωστόσο ο κορυφαίος 'Αγγλος δραματουργός είναι ανεξάντλητος και εμπνέει κάθε χρονική περίοδο τους ανθρώπους του θεάτρου.Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τα Σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή», το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής παρουσιάζει υπό το γενικό τίτλο «AmorS» τέσσερις παραστάσεις, διάρκειας 40 λεπτών έκαστη, με τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Αργύρη Πανταζάρα, στις 16, 17, 23 και 24 Ιανουαρίου.

    Οι δύο ηθοποιοί μαζί με τους Rootless Root «γράφουν» το δικό τους έργο μέσα από μία συρραφή σονέτων και σκηνών από τα έργα του Σαίξπηρ, στην προσπάθειά τους «να δώσουν πνοή στην πιο δυσνόητη και δύσβατη περιοχή της ανθρώπινης φύσης, τον έρωτα?».Τα σαιξπηρικά σονέτα έχουν διττό ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς γιατί αποτελούν δείγματα του σπουδαίου λυρισμού του κορυφαίου συγγραφέα και κατά δεύτερο λόγο, έστω και με επιφυλάξεις, μπορούν να θεωρηθούν ως τα μόνα έργα του που διαθέτουν έντονα βιογραφικά στοιχεία.

    Η μετάφραση είναι των Βασίλη Ρώτα (σε επιλεγμένα σημεία) και Διονύση Καψάλη. Tην επιμέλεια της κίνησης έχουν οι Rootless Root (Λίντα Καπετανέα και Josef Frucek) σε μία ενδιαφέρουσα σύμπραξη με τους δύο πρωταγωνιστές. Τη μουσική επιμελείται ο Γιώργος Πούλιος. (Τιμές εισιτηρίων: 15, 10 ευρώ)

    [09] Αντίστροφη μέτρηση για τις Χρυσές Σφαίρες

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την 74η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που πραγματοποιείται την Κυριακή (8/1) στο ξενοδοχείο Beverly Hilton του Λος Άντζελες, σημαίνοντας την έναρξη των κινηματογραφικών εκδηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα κορυφωθούν με την απονομή των βραβείων Όσκαρ τον Φεβρουάριο.

    Τα καθήκοντα του οικοδεσπότη θα αναλάβει φέτος ο Αμερικανός παρουσιαστής του «The Tonight Show» Τζίμι Φάλον, ο οποίος υπόσχεται σε συνέντευξή του στο The Hollywood Reporter πως η τελετή θα μοιάζει με ένα μεγάλο πάρτι με διάσημους προσκεκλημένους, ένα πιθανό χορευτικό νούμερο με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και αρκετό.. «Game of Thrones». Από την βραδιά δεν θα λείψουν και αστεία για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό, αλλά η ορκωμοσία του είναι σε μια εβδομάδα, οπότε θα βρίσκεται στο μυαλό όλων... Οι Χρυσές Σφαίρες θα είναι το πρώτο και μάλλον το τελευταίο πάρτι που θα κάνουμε μέσα στο 2017» δήλωσε ο ίδιος.

    Στις πρώτες θέσεις των διεκδικητών για τα βραβεία, βρίκονται -με επτά υποψηφιότητες- το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ και το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς με έξι. Οι δύο αυτές ταινίες δίνουν και το στίγμα στις κατηγορίες «Κωμωδία/Μιούζικαλ» και «Δράμα» αντίστοιχα, με την καθεμιά τους να θεωρείται και το φαβορί για το μεγάλο βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Ακολουθεί το σπαρακτικό οικογενειακό δράμα «Manchester by the Sea» του Κένεθ Λόνεργκαν με τους Κέισι Άλεκ και Μισέλ Γουίλιαμς, το οποίο συγκεντρώνει πέντε υποψηφιότητες.

    [10] Να μην υποβάλουν πόθεν έσχες ζητούν από το ΣΤΕ οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητεί κατά πρώτον με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες των μελών της Ένωσης, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων. Κατά δεύτερο ζητεί να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) σε ηλεκτρονική μορφή. Όμως, για τους δικαστές και εισαγγελείς δεν λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τους, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο «πάγωσε» προσωρινά την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις και η οποία (προσφυγή) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 13η Ιανουαρίου 2017.

    Οι καναλάρχες με την προσφυγή τους με την οποία ζητούν προσωρινή διαταγή για να ανασταλεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, επικαλούνται κατά κύριο λόγο τα νομικά επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικαστικές Ενώσεις, περί αντισυνταγματικότητας, αντίθεσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), κλπ.

    Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει ότι τίθεται θέμα άμεσου κινδύνου διαρροής των στοιχείων που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου, εκτός του προέδρου της που είναι πρώην δικαστικός λειτουργός, ενώ αναφέρει επίσης την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, ζητεί να μην υποβάλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, εταίροι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, όπως και οι βασικοί μέτοχοι των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ, λόγω του παράνομου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της νομοθετικής πρόβλεψης για τις εν λόγω δηλώσεις.

    Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει την αντισυνταγματικότητα, αλλά και την αντίθεση του μέτρου της υποβολής δηλώσεων, στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ και μάλιστα, πολύ περισσότερο όταν για τα μέλη και τα στελέχη της Ένωσης τηρείται στο ΕΣΡ ανελλιπώς μητρώο διαφάνειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 January 2017 - 21:31:46 UTC