Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Φάμελλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι λανθασμένοι δείκτες του ΔΝΤ είναι οδικές σημάνσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο

  • [01] Σ. Φάμελλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι λανθασμένοι δείκτες του ΔΝΤ είναι οδικές σημάνσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο

    Το περιβάλλον ως ταυτότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. «Το περιβάλλον είναι ένας τομέας, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία και η εργασία στη χώρα μας και γι'αυτό θα το αξιοποιήσουμε», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με την πεποίθηση ότι ο χώρος της ενιαίας Ευρώπης είναι αυτός που μπορεί να στηρίξει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτελέσει ένα προπύργιο για τη δημοκρατία και το περιβάλλον, ο κ. Φάμελλος τονίζει ότι η «Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού, γιατί θέλουμε να υπάρχει».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται και στην αρνητική πρωτιά της Ελλάδας, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «έχει τεθεί ως προτεραιότητα το ζήτημα των προστίμων και η εφαρμογή πολιτικών αναστολής και πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό κόστος και να αποφευχθούν νέες πιθανές καταδίκες».

    Όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ.Φάμελλος είναι σαφής: «Δεν αμφισβητείται η αξιολόγηση από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ούτε και από τους θεσμούς. Αυτό που αμφισβητείται, ίσως από την πλευρά του ΔΝΤ ή από κάποιους πολιτικούς χώρους, είναι η δυνατότητα να υπάρχει και άλλη πολιτική. Είμαστε σε αντίθεση με τοννεοφιλελευθερισμό».

    Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές φωνές, οι οποίες τοποθετούνται υπέρ των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας και υπέρ της συμβατότητας της ελληνικής πολιτικής με το πρόγραμμα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, λέει: «Προτιμούμε το κόμμα των πολιτών, το κόμμα των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών. Οι συσχετισμοί φαίνεται ότι βελτιώνονται προς όφελος της χώρας μας».

    Φυλλομετρώντας ένα πλήθος ζητημάτων ο κ. Φάμελλος τοποθετείται και όσον αφορά στη μεγάλη στροφή που κάνει η χώρα μας στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στην ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που είναι και ο στόχος, χωρίς να υποτιμάται η οικονομική ανάπτυξη.

    Σχετικά με το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιθεώρησης και της αποψίλωσης του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ λέει πως είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια διοίκηση.

    Το αξίωμα ότι το περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εξόδου από την κρίση υπογραμμίζεται και με την υλοποίηση έργων στερεών και υγρών αποβλήτων που έχουν ξεκινήσει σε όλες τις περιφέρειες. Τα έργα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ θα ανοίξουν 16.000 θέσεις εργασίας.

    Η Ελλάδα έχοντας παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κύρωση της συμφωνίας των Παρισίων, αποκτά πλεονεκτήματα στην περιβαλλοντική συνομιλία και στα συμβούλια των υπουργών.«Προσπαθούμε να πετύχουμε την πρωτοπόρα περιβαλλοντική επίδοση της Ευρώπης, ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας μας για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη», τονίζει ο κ.Φάμελλος.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Ηλία Παλιαλέξη:

    ΕΡ : Η Ελλάδα έχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις. Πώς μπορούμε αυτό να το ανατρέψουμε και να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα τον φυσικό μας πλούτο;

    ΑΠ: «Η χώρα είναι όντως πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στα πρόστιμα όσον αφορά στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις, και τελευταία στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πλησιάζει σε πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα για τη μη επεξεργασία υγρών αποβλήτων στη Δυτική και την Ανατολική Αττική πλησιάζουν τα 17,5 εκατ. ευρώ. Έχουν, επίσης, κυρωθεί πρόστιμα για τα επικίνδυνα απόβλητα, καθώς δεν έχουμε καμία υποδομή, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να τίθεται και εν αμφιβόλω το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες και δίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που δεν έχουν προς το παρόν μεταφραστεί σε πρόστιμα, και που έχουν να κάνουν με προστατευόμενα είδη, με το φυσικό περιβάλλον, με περιοχές προστασίας της φύσης, οι οποίες δεν καλύπτονται ουσιαστικά, όπως για παράδειγμα η Κορώνεια Βόλβη, και η περιοχή του Κυπαρισσιακού. Επιπλέον, εκκρεμούν καταγγελίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν επαρκή επεξεργασία υγρών αποβλήτων και βιολογικούς καθαρισμούς.

    Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα των προστίμων και εφαρμόζουμε πολιτικές αναστολής και πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό βάρος και να προλάβουμε πιθανές νέες καταδίκες. Ήδη, έχουμε δημοσιεύσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Οι παραγωγοί μεταφέρουν τα «ιστορικά απόβλητα», ακόμα και εκτός Ελλάδας, με υψηλό κόστος, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν όλοι οι ΧΑΔΑ. Έχουμε προκηρύξει όλα τα έργα στερεών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ για την αρχή του 2017. Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια να καλύψουμε το κενό πολλών χρόνων, καθώς είναι τραγικό σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης να πληρώνουμε επιπλέον πρόστιμα, που αν τα είχαμε επενδύσει στο περιβάλλον θα είχαμε καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο περιβάλλον, αλλά και θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο»

    ΕΡ: Ελάχιστοι όμως οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο για να ενισχύσει το ρόλο τους, προκειμένου να υπάρξουν αποτελεσματικότεροι περιβαλλοντικοί έλεγχοι;

    ΑΠ: «Στο επίπεδο της περιβαλλοντικής επιθεώρησης και του περιβαλλοντικού ελέγχου υπάρχει σοβαρό κενό. Από 100 θέσεις που προβλέπει το Π/Δ του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος, και από 40 στελέχη που είχαμε το 2011, σήμερα μαζί με το γραφείο περιβαλλοντικών ζημιών τα στελέχη είναι μόνο 15 για όλη την Ελλάδα. Και αυτή είναι μία μείωση που έγινε χωρίς συνταξιοδοτήσεις. Είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια διοίκηση. Οι επιθεωρήσεις το 2011 ήταν 249 το χρόνο, ενώ το 2016 έχουν γίνει 66. Μάλιστα, το 70% των περιβαλλοντικών προστίμων και παραβάσεων συνδέονται με το οικονομικό έγκλημα μιας και συνδέονται με φαινόμενα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου στον τομέα των αποβλήτων, αλλά και όσον αφορά στη φορολογική νομοθεσία. Προσπαθούμε να αναστείλουμε σε δύο κατευθύνσεις αυτή την κατάσταση. Πρώτον, να οργανώσουμε σε έναν πενταετή προγραμματισμό τους ελέγχους και να μη γίνονται μόνο στην περίπτωση καταγγελιών ή μεγάλων ζημιών. Σήμερα, μόνο το 15% των ελέγχων είναι προγραμματισμένοι. Το υπόλοιπο 85% είναι έκτακτοι, γιατί «τρέχουμε» πίσω από τα γεγονότα. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε και έχουμε προγραμματίσει την ενίσχυση του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος και την ενίσχυσή του και με προϋπολογισμό. Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε και να απλοποιήσουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση και να ενισχύσουμε τον περιβαλλοντικό έλεγχο ως στοιχείο ισονομίας και ασφάλειας δικαίου της χώρας μας».

    ΕΡ: Αυθαίρετη δόμηση. Μήπως στέλνεται ένα εντελώς λάθος μήνυμα με τις συνεχείς παρατάσεις του νόμου για την τακτοποίηση;

    ΑΠ: «Η παράταση του νόμου και η νέα νομοθέτηση για τα θέματα δόμησης δεν σημαίνει μεταφορά του χρονικού παραθύρου τακτοποίησης αυθαιρέτων. Δε θα υπάρχει χρονικό παράθυρο για νέα γενιά αυθαιρέτων, καθώς αυτό έχει κλείσει από το 2011. Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι αυθαίρετοι οικιστές πρώτης κατοικίας που έχουν κοινωνική ανάγκη, να έχουν χαμηλό κόστος για την τακτοποίηση, αλλά και να κλείσουμε οριστικά το παράθυρο στην αυθαίρετη δόμηση με ένα νέο νομοσχέδιο δόμησης και παρακολούθησης που ολοκληρώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον χωρικό σχεδιασμό. Στόχος, να είναι αποτυπωμένοι όλοι οι κανόνες σε ένα κωδικοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο και έναν μονοσήμαντο χάρτη αναφοράς για τη χώρα και να υπάρχει τράπεζα γης και απόθεμα γης, για να ικανοποιούνται οι ανάγκες της κατοικίας, έτσι ώστε να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η ανάγκη της κάθε οικογένειας για στέγαση. Η δόμηση πρέπει να αναπτύσσεται οργανωμένα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσβάλει το περιβάλλον».

    ΕΡ: Τα νερά της χώρας και η διαχείρισή τους. Παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στη χαρτογράφηση. Έχουν παραμεληθεί; Βρίσκονται εκτεθειμένα;

    ΑΠ: «Στον τομέα των υδάτων υπήρξε πράγματι μία σημαντική καθυστέρηση στη χώρα μας. Τα πρώτα σχέδια διαχείρισης κατέληξαν να κατατεθούν σε μία εξαετή καθυστέρηση. Η χώρα κάτω από μεγάλες πιέσεις και από πλευράς υπουργείου και από την πλευρά της ΕΕ θα ολοκληρώσει τα νέα σχέδια διαχείρισης το 2017, κερδίζοντας τέσσερα χρόνια στο σχεδιασμό διαχείρισης νερού. Ταυτόχρονα, έχουμε ένα εκτεταμένο σχέδιο και προκηρύξεις από το ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε όλους τους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων, έτσι ώστε να καλύψουμε και την ευρωπαϊκή υποχρέωση και να μην κινδυνεύουμε από νέα πρόστιμα, και αυτό γίνεται σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την αυτοδιοίκηση. Οι υποδομές και η διάθεση επεξεργασίας λυμάτων συνδέονται και με το πρόγραμμα θαλάσσιας παρακολούθησης και την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για τη θαλάσσια στρατηγική. Εντός του 2017 θα έχουμε και σχέδια για τις πλημμύρες, και σχέδια για τους υδατικούς πόρους όλων των υδατικών διαμερισμάτων, ενταγμένα έργα για τους βιολογικούς καθαρισμούς και ορθολογική και πλήρη παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε πετύχει μία ριζοσπαστική αλλαγή και στον τομέα του νερού στη χώρα».

    ΕΡ: Μία άλλη μεγάλη καθυστέρηση που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, έχει να κάνει με την κύρωση των δασικών χαρτών. Πώς θα τελειώσει η εν λόγω μεταρρύθμιση;

    ΑΠ: «Νομοθεσία υπάρχει για το θέμα των δασικών χαρτών, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη για να αποτυπωθεί η πραγματικότητα σχετικά με τα δάση επάνω σε έναν χάρτη.Πήραμε αυτήν την απόφαση μεταφέροντας σημαντικό κομμάτι της αρμοδιότητας στις δασικές υπηρεσίες με την υποστήριξη του κτηματολογίου. Σήμερα είναι αναρτημένο στη χώρα μας το 35% των δασικών χαρτών. Έχουμε μειώσει σημαντικά τα τέλη αντιρρήσεων και υπάρχουν σημεία υποστήριξης και πληροφόρησης από τις διευθύνσεις δασών σε όλους τους νομούς. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα σημεία αυτά και με επιπλέον επιστήμονες. Προετοιμάζουμε και θα ανακοινωθούν ρυθμίσεις, σχετικά με αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές που υπάρχουν πράξεις χαρακτηρισμού, περιοχές που οι δήμοι δεν έχουν στείλει τα όρια οικισμού και εποικισμού και περιοχές αναδασμού όπου θα υπάρχει εξαίρεση από τα τέλη για τον πολίτη. Ταυτόχρονα, θα ενεργοποιήσουμε τα μέτρα παραχώρησης δασικής γης σε αγρότες με νόμιμο τρόπο, έτσι ώστε να είναι πλήρης η αποτύπωση του πραγματικού αγροτικού χώρου και της αγροτικής παραγωγής και στους χάρτες αυτούς και να μην υπάρχουν προβλήματα στην ανάρτησή τους. Θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Οι δασικοί χάρτες δεν αποτελούν ένα εργαλείο εναντίον της αγροτικής παραγωγής. Τον επόμενο μήνα θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Δεν μπορούμε, όμως, να επιτρέψουμε τα δάση να γίνονται αντικείμενο παράνομης εμπορικής εκμετάλλευσης και καταπατήσεων.Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να προστατεύσουμε αυτή τη μεγάλη πηγή αξίας για τη χώρα».

    ΕΡ: Πώς μπορεί να ωφελήσει τη χώρα και το περιβάλλον η διακρατική συμφωνία για την προστασία των Πρεσπών; Υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει την αρχή δημιουργίας μίας νέας «γκρίζας ζώνης»;

    ΑΠ: «Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η συμφωνία για το διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών σε μία περιοχή μακραίωνης συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής. Επιταχύναμε τη διαδικασία που αφορά στα θέματα υδάτων, βιοποικιλότητας, εδάφους, φυσικών πόρων, αλλά και ρύθμισης των οικονομικών δραστηριοτήτων, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε μία σημαντική πρωτοπορία στα θέματα αυτά. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι τοπικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση, θα συμμετέχουν στο τραπέζι των αποφάσεων. Είναι μία συμφωνία που την επεδίωκε η περιοχή των Πρεσπών, γιατί έτσι ανοίγει τη συνεργασία και μεταφέρει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις γείτονες χώρες. Έχουμε σαφέστατα πλεονεκτήματα σε αυτή τη σύμβαση. Θα έχουμε τη γραμματεία και την έδρα της σύμβασης για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιοχή αυτή και να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, κάτι που είναι εφόδιο για την περιβαλλοντική διπλωματία της χώρας. Κανένας κίνδυνος λοιπόν. Αντίθετα, πολλά θα είναι τα πλεονεκτήματα μέσα από τη συμφωνία αυτή».

    ΕΡ: Σε σχέση με την άσκηση της περιβαλλοντικής διπλωματίας στη χώρα είστε ικανοποιημένος; Πώς μπορούν να ωφελήσουν οι διεθνείς συμφωνίες; Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο για να βγει από την κρίση;

    ΑΠ: «Η χώρα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κύρωση της συμφωνίας των Παρισίων. Ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξουμε στάση και να είμαστε μπροστά στα θέματα περιβαλλοντικής διπλωματίας. Έχουμε ήδη επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση των στόχων για το 2020 και έχουμε βάλει πλάνο από τώρα για τη συμμόρφωση της χώρας για τις κλιματικές εντολές για το 2030. Η περιβαλλοντική διπλωματία στην Αν. Μεσόγειο είναι ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας, καθώς μέσα και από τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, μάς δίνονται οι δυνατότητες να έχουμε πολιτική, επιστημονική αλλά και περιβαλλοντική παρουσία στην περιοχή. Είμαστε από τις πρώτες δέκα χώρες της ευρωζώνης που κυρώσαμε τη συμφωνία των Παρισίων στη Βουλή. Προσπαθούμε να πετύχουμε την πρωτοπόρα περιβαλλοντική επίδοση της Ευρώπης ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας μας για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη».

    ΕΡ: Πώς μπορούν τα περιφερειακά σχέδια για την κλιματική αλλαγή να είναι αποτελεσματικά;

    Απ: «Έχουν ξεκινήσει όλες οι περιφέρειες της χώρας να υλοποιούν σχέδια για την κλιματική αλλαγή και θα υπάρχει και ένα ελληνικό παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή που θα υποστηρίζει όλη αυτήν την αποκεντρωμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις επιπτώσεις του φαινομένου, αλλά και να προλάβουμε τις συνέπειές του, τροποποιώντας και προσαρμόζοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα σε νέα περιβαλλοντικά πρότυπα. Υπάρχει μία προσπάθεια για προσαρμογή των περιβαλλοντικών επενδύσεων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Προσαρμόζουμε και εκμεταλλευόμαστε τις κλιματικές συνθήκες για να δημιουργήσουμε μία νέα οικονομική παραγωγή για τη χώρα πραγματικά αειφόρα».

    ΕΡ: Ενέργεια και περιβάλλον. Είναι τελικά αντίπαλοι; Ποιο είναι το μέλλον του λιγνίτη και των στερεών καυσίμων στη χώρα;

    ΑΠ: «Η ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγή, κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών συμβάσεων και δεσμεύσεων. Σχεδιάζουμε το νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας, έτσι ώστε το περιβάλλον να είναι βασική παράμετρος του ενεργειακού σχεδιασμού. Η χώρα μας κάνει μία μεγάλη στροφή και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στην ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που είναι και ο στόχος, χωρίς να υποτιμούμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάγκη προσαρμογής της οικονομίας σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Το πλάνο για το 2030 είναι συνδεδεμένο με τον ενεργειακό χάρτη και επιδιώκουμε την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το ενεργειακό δίκτυο, να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας που να εξασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, να υπάρχει εισαγωγή ΑΠΕ και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με ταυτόχρονες προσπάθειες επέκτασης του net metering και στον αγροτικό τομέα, αλλά και η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η εθνική στρατηγική για συνδέσεις με αγωγούς και δίκτυα ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο».

    ΕΡ: Με ποιο τρόπο η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα;

    Απ: «Το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Το αντίθετο δεν είναι δυνατόν. Είτε αυτό αφορά στους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών πηγών της, είτε στο πρωτογενές προϊόν και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, είτε αφορά στη μεταποίηση και προώθηση των προϊόντων της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Το περιβάλλον είναι ταυτότητα της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε πάρα πολλά προϊόντα υψηλής αξίας. Είναι ένας τομέας που στηρίζεται η οικονομία και η εργασία στη χώρα μας γι? αυτό και θα το αξιοποιήσουμε».

    ΕΡ: Σε πρόσφατο άρθρο του ο Economist δίνει 60% πιθανότητες για Grexit. Γιατί αναζωπυρώθηκε αυτή η συζήτηση και πώς μπορεί να σταματήσει;

    ΑΠ: «Η συζήτηση για Grexit δεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα και δεν αναπτύσσεται στο θεσμικό περιβάλλον της Ευρώπης. Ως χώρα δεν πρέπει να παρασυρθούμε στα «παπαγαλάκια», τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, που επιδιώκουν το Grexit με μόνο στόχο να καθυστερήσει η χώρα και να θιγούν τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αναφέρομαι, επίσης, και σε πολιτικούς χώρους, οι οποίοι δεν θέτουν ως προτεραιότητά τους τα συμφέροντα των Ελλήνων, αλλά τα στενά κομματικά τους συμφέροντα. Είτε εκπέμπεται από τον κ. Σόιμπλε μία πολιτική εις βάρος της χώρας, είτε από τον κ. Μητσοτάκη, και οι δύο υπακούουν στο κομματικό συμφέρον και όχι στο συμφέρον της πολιτικής και των πολιτών. Η Ελλάδα όσον αφορά στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις είναι απόλυτα συνεπής. Όσον αφορά το αναπτυξιακό υπόβαθρο επίσης έχει αλλάξει ρότα, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική της και η στρατηγική της υπηρετεί την ιδέα μιας Ευρώπης προοδευτικής, ενιαίας, προς όφελος όλων των κρατών και όλων των πολιτών. Άρα, και δημοσιονομικά, και αναπτυξιακά, και παραγωγικά, η χώρα μας υπηρετεί και εκπέμπει την ιδέα της ενιαίας Ευρώπης».

    ΕΡ: Θα κλείσει η αξιολόγηση και με ποιον τρόπο;

    ΑΠ: «Οι ευρωπαϊκές φωνές στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, είτε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, είτε τον κ. Ντάισελμπλουμ, είτε για τους ηγέτες της Γαλλίας και του Νότου, τοποθετούνται υπέρ των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας και υπέρ της συμβατότητας της ελληνικής πολιτικής με το πρόγραμμα. Ακόμα και το ΔΝΤ ανοίγει συζήτηση για αναθεώρηση των λανθασμένων δεικτών που χρησιμοποιεί. Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ συνηγορούν για ρυθμούς ανάπτυξης και ένα πολύ σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν αμφισβητείται η αξιολόγηση από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ούτε και από τους θεσμούς. Αυτό που αμφισβητείται ίσως από την πλευρά του ΔΝΤ ή από κάποιους πολιτικούς χώρους είναι η δυνατότητα να υπάρχει και άλλη πολιτική. Είμαστε σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βέμπερ και τον κ. Σόιμπλε. Προτιμούμε το κόμμα των πολιτών, το κόμμα των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών. Οι συσχετισμοί φαίνεται ότι βελτιώνονται προς όφελος της χώρας μας. Από αυτή την άποψη, ζητούμε να υπάρχει μία συμφωνία με πολιτικά χαρακτηριστικά και περιλαμβάνει και τα θέματα του χρέους και το θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά πάνω απ? όλα την ιδέα της Ευρώπης που υποστηρίζει τους πολίτες της».

    ΕΡ: Προβλέπονται νέα μέτρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης;

    ΑΠ: «Δεν υπάρχει συζήτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να προκύπτει συζήτηση για την ψηφοφορία στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για επιπλέον χρηματοδοτήσεις και τροφοδοσία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει επιπλέον ενίσχυση της εργασίας και αυτές τις πολιτικές είναι που εμείς επιδιώκουμε και στηρίζουμε. Η επιβολή μέτρων λιτότητας δεν συζητείται γιατί δεν είναι ούτε αναπτυξιακό ούτε δημοσιονομικό εργαλείο πλέον και αποδείχθηκε από την εφαρμογή τους από την περίοδο 2009-2014 ότι δεν είχαν τέτοια αποτελέσματα».

    ΕΡ: Έχει γίνει λόγος και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου. Πώς είναι αυτό δυνατόν να αποτυπωθεί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και με ποιόν τρόπο μπορεί αυτό να ενισχυθεί από την κυβέρνηση;

    ΑΠ: «Υπάρχει μία πολύ δυναμική συμμαχία των πολιτών υπέρ της προόδου και της επιστροφής της εργασίας και της ισονομίας στη χώρα μας. Αυτή η κοινωνική διάσταση πιέζει και τις πολιτικές δυνάμεις και εμείς ζητούμε να τοποθετηθούν υπέρ της χώρας και κατά των νέων μέτρων λιτότητας. Υπέρ των πολιτών και κατά όσων επιβουλεύονται την πορεία για ένα καλύτερο αύριο της χώρας. Δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό αντιληπτό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα από τη ΝΔ, η οποία προτιμάει να ακολουθεί τους λανθασμένους δείκτες του ΔΝΤ, σε αντίθεση με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Όμως προσοχή: Οι λανθασμένοι δείκτες του ΔΝΤ είναι οδικές σημάνσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο».

    ΕΡ: Εκτιμάτε δηλαδή ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση και στροφή των θεσμών προς μία κατεύθυνση οριστικής επίλυσης του ζητήματος της αξιολόγησης;

    ΑΠ: «Ας μη γίνει κάποια παρανόηση. Η πρόταση για πολιτική συμφωνία, δεν υποδηλώνει ότι δεν είμαστε επαρκείς στα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά μεγέθη. Είμαστε επαρκείς. Οι Έλληνες και η ελληνική οικονομία έχουν στερηθεί πολλά. Η πολιτική συμφωνία απαιτείται γιατί κάποιοι προσπαθούν να βάλουν επιπλέον μέτρα από το παράθυρο. Αναφέρομαι στη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Ευρώπης και το ΔΝΤ. Η ΝΔ και συμφωνεί με αυτά τα νεοφιλελεύθερα μέτρα για να πάρει την καρέκλα της παλιάς εξουσίας και να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η πολιτική πρόταση που καταθέτουμε εμείς στο τραπέζι, είναι η πρόταση της ενιαίας έκφρασης της Ευρώπης».

    ΕΡ: Στο εσωτερικό της χώρας παρατηρείται δυσαρέσκεια και απαξίωση από πλευράς των πολιτών προς τους πολιτικούς και την πολιτική. Ποια είναι η αιτία αυτού του φαινομένου και πώς μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα;

    ΑΠ: «Η αποδιάρθρωση της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας από τις μνημονιακές πολιτικές, οι μεγάλες πληγές της κοινωνίας δημιουργούν αγωνία, αλλά ταυτόχρονα και πολλές ανάγκες στην κοινωνία μας. Είναι γεγονός ότι η καθημερινή προπαγάνδα, αλλά και η επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση για να μην διαταραχθούν οι πυλώνες της παλιάς διαπλοκής επιδρά επίσης αρνητικά. Η κοινωνία χρειάζεται δύο πράγματα και αποδείξεις γι? αυτά: Εργασία και αποκατάσταση της ισονομίας. Χρειάζεται να δει στοιχεία αλλαγής της καθημερινότητας και ευκαιρίες εργασίας, αλλά και αποκατάσταση του ΑΕΠ. Μια σειρά παραβιάσεων της ισονομίας που κυριαρχούσαν στη χώρα είτε από τη «μίκρο» είτε από τη «μέγκα» διαπλοκή. Και στους δύο αυτούς τομείς εργαζόμαστε, παρά τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις που έχει η χώρα μας και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δρόμο θα γίνει και η αποκατάσταση της συνομιλίας με τους πολίτες».

    ΕΡ: Μήπως ο τρόπος που διεξάγονται οι σχετικές συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα έριξαν νερό στο μύλο του λαϊκισμού, ενισχύοντας φωνές απαξίωσης;

    ΑΠ: «Η αγωνία της ελληνικής κοινωνίας και τα αδιέξοδα που νοιώθει όταν βλέπει ότι λείπει και το δίκιο και η εργασία από τη ζωή της, το ομιχλώδες αύριο, ιδιαίτερα για τους νέους, δημιουργεί αντιδράσεις και εκφράσεις που αμφισβητούν την οργάνωση της κοινωνίας. Εδώ και καιρό η αριστερά είχε μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας μίας άλλης κοινωνίας με άλλες δομές οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες και αυτό προσπαθούμε να αποδείξουμε με πραγματικά βήματα μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ήμασταν η εξαίρεση στην Ευρώπη κι έπρεπε να δημιουργήσουμε κι ένα διεθνές πλαίσιο συμμαχίας σε αυτή την κατεύθυνση. Τα βήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουν αποκτήσει πιο σοβαρό πάτημα».

    ΕΡ: Με βάση τις εξελίξεις στην αριστερά και την κεντροαριστερά, βλέπετε την ανασύνταξη ενός νέου πόλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη;

    ΑΠ: «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια πριν από δύο χρόνια είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Ποδέμος στην Ισπανία, με τις αλλαγές που γίνονταν στη χώρα τους. Σήμερα βλέπουμε ότι και στη Γερμανία, και στη Γαλλία και στην Αγγλία υπάρχουν φωνές που συνομιλούν μαζί μας για ένα καλύτερο αύριο, πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό, πιο προοδευτικό. Ακόμα και η περίπτωση του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ έδωσε κάποια τέτοια στοιχεία. Εμείς συμμετέχουμε εκτός από την ευρωομάδα της αριστεράς και στις συνόδους των σοσιαλιστών ηγετών γιατί πιστεύουμε ότι απαιτείται σήμερα στην Ευρώπη πολιτικές ομάδες να προβάλουν τη δυνατότητα μίας νέας συμμαχίας για την επιστροφή της εργασίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Υπάρχει ένας νέος άξονας συμμαχίας που διαμορφώνεται. Φαίνεται ότι αυτό θα επηρεάσει και τις εκλογές που έρχονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στη Γερμανία. Θεωρούμε ότι είναι μία ευκαιρία για απάντηση στην ακροδεξιά, στον εθνικισμό και στα φοβικά σύνδρομα που αναπτύσσονται επάνω στις πολιτικές που είχε υλοποιήσει το ΕΛΚ και οι Χριστιανοδημοκράτες, τα τελευταία δέκα χρόνια που επικράτησαν. Υπάρχει και άλλη προοπτική. Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, γιατί κυριαρχεί στις κοινωνίες μας η αγωνία και λείπει η εργασία».

    ΕΡ: Το μέλλον της Ευρώπης και η Ελλάδα. Θεωρείτε πιθανό να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Κι αν όχι, με ποιόν τρόπο μπορεί να επιβιώσει;

    ΑΠ: «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού, γιατί θέλουμε να υπάρχει. Πιστεύουμε ότι ο χώρος της ενιαίας Ευρώπης είναι αυτός που μπορεί να στηρίξει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτελέσει ένα προπύργιο για τη δημοκρατία και για το περιβάλλον στον παγκόσμιο χάρτη. Έχουμε ζητήσει σε όλους τους τόνους την αλλαγή της Ευρώπης, για να εξασφαλίσει την ύπαρξή της. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει γιατί θέλουμε να υπάρχει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 February 2017 - 11:31:15 UTC