Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υλοποιείται τριετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση
  • [02] Τσίπρας-Πούτιν: Ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων
  • [03] Έφη Αχτσιόγλου: Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας δίνει η συμφωνία
  • [04] Γ.Σταθάκης: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,στρατηγικός στόχος τηςκυβέρνησης
  • [05] Επένδυση 500 εκατ. ευρώ ανάμεσα στη Forthnet και την Κινεζική ZTE. Ν. Παππάς: Πολύ σημαντική στιγμή
  • [06] Στο πολυνομοσχέδιο η διάταξη για προστασία δημόσιων και τραπεζικών στελεχών
  • [07] Επί ποδός οι Αρχές στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος
  • [08] Κώστας Γαβρόγλου: Το φθινόπωρο ψηφίζεται ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση
  • [09] Ι.Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Διαλέξαμε την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε
  • [10] Βλ.Πούτιν: Ο προστατευτισμός γίνεται «κανόνας» σε διεθνές επίπεδο
  • [11] Αναστάσιος: Πιστεύουμε σε έναν θεό και από εκεί αντλούμε την οικουμενική μας αισιοδοξία
  • [12] Ζουλφί Λιβανελί: Χάσαμε πλέον τον κοσμοπολιτισμό μας
  • [13] Ο Μίκης Θεοδωράκης, επίτιμος διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
  • [14] Απόλυτη ταύτιση απόψεων Τσίπρα -Λαγκάρντ στην ελάφρυνση του χρέους
  • [15] Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Πεκίνο
  • [16] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υλοποιείται τριετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση

    Τριετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ώστε να αλλάξει, ουσιαστικά και σε βάθος, ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας σε συνάρτηση με τις προκλήσεις της εποχής, εξαγγέλλει, μέσω της συνέντευξής της στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Με ορατά, σημειωτέον, αποτελέσματα ως το τέλος του έτους, όπως υποστηρίζει. Τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις προϊσταμένων για το σύνολο του Δημοσίου, η αξιολόγηση του προσωπικού και η επιλογή γραμματέων των υπουργείων, «μέσα από αντικειμενικές, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες».

    Σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η πολιτική μέσω διαρροών δικαστικών αποφάσεων δεν μπορεί να αναχθεί σε κανονικότητα», καθώς και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών, νομικών περιορισμών και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς για τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων που θα παραμείνουν στο Δημόσιο το 2017 και το 2018, η αρμόδια υπουργός κατηγορεί τη ΝΔ για λαϊκισμό και μικροπολιτική οπτική στο θέμα και σημειώνει ότι καταρρίφθηκε πανηγυρικά η αντιπολιτευτική γραμμή ότι η κυβέρνηση διογκώνει τον δημόσιο τομέα, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας.

    Εκτιμά, ακόμη, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν αναπτυχθεί δράσεις ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση, γεγονός που -όπως σημειώνει- θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την κατάργηση εκατομμυρίων εγγράφων που εκδίδονται ετησίως.

    Στα θέματα γενικής πολιτικής και όσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς εν πρώτοις, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνει λόγο για «καθοριστικό βήμα στον δρόμο για την εγκατάσταση ενός ευνοϊκού οικονομικού κλίματος και, τελικά, την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα». Εξάλλου, «τα δυσκολότερα είναι πίσω μας, όμως, μέχρι το τέλος του 2018 η προσπάθειά μας οφείλει και θα είναι διαρκής» διαμηνύει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Όχι από διάθεση εκδικητικότητας, όπως διευκρινίζει, πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών για άπλετο φως και απόδοση ευθυνών, υποστηρίζει επίσης η Όλγα Γεροβασίλη. Στο ερώτημα δε, για το αν οι επιχειρηματίες μπορούν να διατυπώνουν την άποψή τους για την πολιτική ζωή της χώρας, απαντά: «Δεν γνωρίζω κάποια συνταγματική ή άλλη διάταξη που να απαγορεύει στους επιχειρηματίες την ελευθερία του λόγου».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη στον Απόστολο Μιχαλούδη και τον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Ερ.: Τι αλλαγές θα επιφέρει στη δημόσια διοίκηση η συμφωνία με τους θεσμούς;

    Απ.: Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί ένα διαχρονικό, κοινωνικό αίτημα για ριζική αλλαγή ενός κράτους, το οποίο ταλαιπωρεί χρόνια τους πολίτες, προκειμένου αυτό να καταστεί διαφανές, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και γρήγορο, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα τριετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ώστε να αλλάξει ουσιαστικά και σε βάθος ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας σε συνάρτηση με τις προκλήσεις της εποχής. Βήματα αυτών των μεταρρυθμιστικών δράσεων περιλαμβάνονται στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς και στα περισσότερα έχουμε ήδη προχωρήσει σταθερά και αποφασιστικά. Και αυτό αποτυπώνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Προφανώς, το κράτος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, έχω τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά έως το τέλος του έτους που διανύουμε, όπως είναι οι κρίσεις προϊσταμένων, η αξιολόγηση του προσωπικού και η επιλογή γραμματέων των υπουργείων, μέσα από αντικειμενικές, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες. Με αφορμή την αποχή των εργαζομένων από την αξιολόγηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, θέλω να τονίσω ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης έχει στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημόσιων υπηρεσιών και αποσκοπεί στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα. Πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν, έχοντας την εμπειρία από την εκδικητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη με τις αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο. Η κυβέρνησή μας αποκατέστησε την εργασιακή ειρήνη στον δημόσιο τομέα και όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαλέγοντας αν θέλουν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια ουσιαστικής μεταρρύθμισης του κράτους ή αν θα στηρίξουν πολιτικές του παρελθόντος. Όλοι είδαμε προχθές τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλύπτει τι εννοεί «μεταρρύθμιση» για τον δημόσιο τομέα. Τον θεωρεί ιδεοληπτικά ανταγωνιστή του ιδιωτικού τομέα και προαναγγέλλει την κατάργηση θέσεων εργαζομένων, όπως των σχολικών φυλάκων, στην καθαριότητα, ακόμη και τομείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η χώρα δεν έχει ανάγκη τη σύγκρουση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά τον καθέναν να διαδραματίσει υγιώς τον ρόλο του, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

    Ερ.: Ειδικότερα, κυρία υπουργέ, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη εργασιακή αποκατάσταση συμβασιούχων. Ποια είναι η θέση των θεσμών για το θέμα; Και πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

    Απ.: Σε συμφωνία με τους θεσμούς, ο μέσος όρος του αριθμού των συμβασιούχων για το 2016 θα παραμείνει ο ίδιος για το 2017 και το 2018. Αποδείχθηκε, λοιπόν, με τη συμφωνία ότι αριθμός των συμβασιούχων δεν είναι μεγάλος. Αποδυναμώθηκε δε η αντιπολιτευτική γραμμή του προηγούμενου διαστήματος ότι η κυβέρνηση διογκώνει τον δημόσιο τομέα, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας. Καταρρίφθηκε πανηγυρικά. Άλλη μια φορά ο λαϊκισμός της ΝΔ και η μικροπολιτική της οπτική απέδειξε ότι δεν άλλαξε στάση απέναντι στον εργασιακό «μεσαίωνα» που δημιούργησε για τους συμβασιούχους. Και, μάλιστα, με χαρά αντιμετώπισε την πιθανότητα μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

    Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές -αφού πρώτα τις δούμε. Η πολιτική μέσω διαρροών δικαστικών αποφάσεων δεν μπορεί να αναχθεί σε κανονικότητα και σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι δικαστικοί λειτουργοί. Η ομηρεία εργαζομένων συμβασιούχων, για πάνω από δέκα χρόνια σε μια δουλειά, επίσης δεν είναι κανονικότητα. Στα πλαίσια των δημοσιονομικών, νομικών περιορισμών και των ευρωπαϊκών κανονισμών, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτή θα ήταν μια κανονική συζήτηση των πολιτικών δυνάμεων και των εργαζομένων.

    Ερ.: Συνολικά μιλώντας για την επικείμενη συμφωνία και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα μέτρα σε συντάξεις και αφορολόγητο, θα την χαρακτηρίζατε ως «αναγκαίο κακό»;

    Απ.: Θα τη χαρακτήριζα ένα καθοριστικό βήμα στον δρόμο για την εγκατάσταση ενός ευνοϊκού οικονομικού κλίματος και, τελικά, την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα. Έχουμε μια ισορροπημένη δημοσιονομικά συμφωνία που για πρώτη φορά περιλαμβάνει θετικά αντίμετρα, τα οποία εξισορροπούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση στο μείζον θέμα του να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Και, προφανώς, όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

    Ερ.: Και δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια στη συνέχεια μετά τον Ιούνιο;

    Απ.: Εκτιμώ ότι τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Όμως, μέχρι το τέλος του 2018 η προσπάθειά μας οφείλει και θα είναι διαρκής. Σε αυτό το τριετές πρόγραμμα έχουν γίνει συμβιβασμοί, έχουν όμως υπάρξει και νίκες σε κρίσιμους τομείς. Εύκολο δεν ήταν, αλλά είναι ορατό πια ότι ανοίγει ο δρόμος για βγούμε από την περιπέτεια που μας έβαλαν όσοι σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο και μας εγκαλούν που δεν κλείσαμε την αξιολόγηση όπως-όπως. Όταν έκλεισε, η αμηχανία τους ήταν εμφανής, γιατί τώρα πρέπει να αναζητήσουν άλλο αντιπολιτευτικό αφήγημα.

    Ερ.: Ριζικές αλλαγές στην παιδεία, θετικότερα στοιχεία για τον κόσμο της εργασίας. Δεν είναι πρόωρο, εν τούτοις, να μιλήσει κανείς για αλλαγή σελίδας για τη χώρα και τους πολίτες της;

    Απ.: Επιχειρούμε ριζικές ανατροπές, που δεν είναι αποσπασματικές, αλλά σχεδιάζονται και υλοποιούνται έτσι ώστε, όχι μόνο για να περάσουμε τα δύσκολα, αλλά και για να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε όσα και όσους μας χρεοκόπησαν.

    Ερ.: Η ΝΔ υποστηρίζει πως, εκτός από το δρόμο των μνημονίων, υπάρχει και ο δικός της δρόμος - πρόταση, με μείωση των φόρων και των δαπανών. Έχετε αντιληφθεί ποιους αφορά, ποιους «ακουμπά» η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

    Aπ.: Η ΝΔ μπορεί αναδρομικά να υποστηρίζει ό,τι θέλει, αλλά την κρίσιμη ώρα, όταν ήταν εκείνη που έπρεπε να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, δεν επέλεξε την πλευρά του ελληνικού λαού. Διάλεξε την πλευρά των δανειστών με τις πιο σκληρές αντιλήψεις. Εμφανίζεται δε σήμερα με προτάσεις δήθεν μεταρρυθμιστικές και καινοτόμες. Ακούσαμε τον αρχηγό της να ξεδιπλώνει το όραμά του για τις ψηφιακές δυνατότητες της χώρας, λέγοντας πως κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Δεν ήταν ο κ. Μητσοτάκης υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Ήταν, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο «υπουργός των απολύσεων». Αυτή ήταν η συνεισφορά του στη διοικητική μεταρρύθμιση. Εκ των υστέρων, θυμάται σήμερα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είναι προφανές ότι, μιλώντας για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οραματίζεται «ηλεκτρονικές» απολύσεις.

    Ερ.: Από κάποιες πλευρές ακούγεται ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα όσο συντηρείται κλίμα «ειδικών δικαστηρίων» τόσο από την μια πλευρά (κυβέρνηση) όσο και την άλλη (ΝΔ). Συμφωνείτε;

    Απ.: Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω αυτές τις «μεγαλόψυχες» πλευρές που ζητούν να ρίξουμε λήθη στα πίσω για να μπορέσουμε, τάχα με ομόνοια και σύμπνοια, να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τη διαφθορά που επικράτησε στην επί δεκαετίες διακυβέρνηση της χώρας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ομού και ξεχωριστά. Ο Έλληνας πολίτης ξέρει ποιοι οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και απαιτεί να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει. Όχι από εκδικητικότητα, όχι από τιμωρητικό μένος, αλλά από βαθιά δημοκρατική αγωγή και συνείδηση. Οι ρεβανσιστικές λογικές δεν ανήκουν σ' εμάς. Η δημοκρατία πρέπει να θεραπεύει τις πληγές της και όχι να τις κρύβει και δημοκρατία χωρίς αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου δεν υπάρχει.

    Ερ.: Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν την άποψή τους για την πολιτική ζωή της χώρας; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

    Απ.: Δεν γνωρίζω κάποια συνταγματική ή άλλη διάταξη που να απαγορεύει στους επιχειρηματίες την ελευθερία του λόγου. Και θα με εύρισκε βεβαίως ανυποχώρητα απέναντι αν ο οποιοσδήποτε προσπαθεί κάνοντας χρήση της δικής του ελευθερίας, να εκβιάσει την ελευθερία του λόγου και της πράξης του άλλου και να παρέμβει στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Όμως, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, με οποιαδήποτε ιδιότητα, έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Είτε αυτή είναι θετική είτε είναι αρνητική. Είτε αφορά την κυβέρνηση, είτε την αντιπολίτευση, η οποία δυστυχώς συνηθίζει να αντιδρά με ολοκληρωτικό πόλεμο, όταν αισθάνεται ότι πλήττεται ή κρίνεται.

    Ερ.: Στα του Υπουργείου σας και πάλι. Έχει δρομολογηθεί η επιλογή νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο αρχικώς για τις διευθύνσεις διοικητικού και οικονομικού των υπουργείων. Πώς διασφαλίζεται η αξιοκρατική επιλογή τους και πότε θα προκηρυχθούν οι υπόλοιπες θέσεις;

    Απ.: Το πρόγραμμα διοικητικής ανασυγκρότησης αυτής της κυβέρνησης αφορά σε ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές τομές. Σημαντική τομή είναι οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών και προϊσταμένων Υπουργείων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των Γενικών Διευθυντών θα ξεκινήσει η επόμενη κρίση. Στο τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή προϊσταμένων σε όλο τον δημόσιο τομέα. Για πρώτη φορά η διαδικασία επιλογής προκύπτει από ένα αδιάβλητο πλαίσιο, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια ουσιαστικών και τυπικών προσόντων, που θα οδηγήσει πράγματι στην επιλογή των πλέον ικανών στελεχών της Διοίκησης. Η επιλογή των Γενικών Διευθυντών θα διενεργηθεί από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων που απαρτίζεται από δύο μέλη του ΑΣΕΠ, ένα μέλος του ΕΚΔΔΑ, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου, διασφαλίζοντας με τον πιο θεσμικό τρόπο την αμεροληψία της κρίσης. Και αυτό είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση. Βασικό «κλειδί» για την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση είναι επίσης η δομημένη συνέντευξη για πρώτη φορά στο Δημόσιο -και όχι η ελεύθερη- στην επιλογή υποψηφίων για θέσεις ευθύνης. Πλέον, πέρα από τα τυπικά προσόντα, αξιολογούνται η ικανότητα και η προσωπικότητα των υποψηφίων με τρόπο αντικειμενικό και αδιάβλητο. Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Οι μέρες που ένας υπουργός επέβαλε τους δικούς του σε ανώτερες θέσεις ιεραρχίας στο Δημόσιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό είναι έργο της δικής μας κυβέρνησης.

    Ερ.: Το Yπουργείο προωθεί και τη λεγόμενη ψηφιακή διακυβέρνηση -μάλιστα έχει αναπτύξει και σχετική συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Πότε θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα και ποια θα είναι τα γενικότερα οφέλη για τη δημόσια διοίκηση και για τους συναλλασσόμενους πολίτες;

    Απ.: Η ψηφιακή πολιτική μας υλοποιείται και δεν μένει στα χαρτιά, όπως συνέβαινε με τους προκατόχους μας. Η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις τον τελευταίο χρόνο κατά 8,6%, που είναι η 4η καλύτερη μεταβολή μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το διατύπωσε στην τοποθέτησή του και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, κ. Άντρους Άνσιπ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, προκαλώντας απαράδεκτες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ενδυνάμωση της σχέσης κράτους-πολιτών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση, μέσω της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας ως ένα επιπλέον εργαλείο για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής και της ανοικτής διακυβέρνησης θα αποτελέσει τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μέρος αυτών των δράσεων είναι και το αντικείμενο της συνεργασίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τον ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο λοιπόν των διεθνών συνεργασιών του υπουργείου, βασικοί άξονες ενός τριετούς στρατηγικού σχεδίου στοχευμένων παρεμβάσεων θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2017. Ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων αυτών θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την κατάργηση εκατομμυρίων εγγράφων που εκδίδονται ετησίως, αλλάζοντας το Δημόσιο προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

    [02] Τσίπρας-Πούτιν: Ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων

    Εισαγωγικά στη συνάντηση που συνεχίζουν να έχουν Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού κ.α.

    Τα τελευταία χρόνια -σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας- διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα προετοιμάσουν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής.

    Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Στη συνάντηση παρόντες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

    [03] Έφη Αχτσιόγλου: Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας δίνει η συμφωνία

    Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής τονίζει ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή». «Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό» εξήγησε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

    Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν έως το τέλος Ιουνίου και οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.Όπως ανέφερε, «όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το "κούρεμα", ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και "κούρεμα" της βασικής οφειλής».

    «Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις» είπε στη συνέχεια.

    Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

    Μίλησε επίσης και για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας, ομοίως, ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

    Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεχόταν καμία συζήτηση και τελικά «συμφωνήθηκε να νομοθετήσουμε ότι με το τέλος του προγράμματος παύει και η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Χωρίς την παρέμβασή μας, θα βρίσκονταν σε αναστολή επ' αόριστο. Εμείς θα νομοθετήσουμε ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επανέλθουν οι δύο αρχές σε ισχύ».

    Ερωτηθείσα πόσο κόσμο αφορούν τα αντίμετρα, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε στην συνέντευξή της αριθμητικά στοιχεία αναφέροντας «εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας σήμερα. Σχεδόν 5,8 εκατ. άτομα θα έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ενώ 1,7 εκατ. άτομα θα πληρώσουν μειωμένη συμμετοχή. Περίπου 130.000 παιδιά έως 4 ετών θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ 450.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν σχολικά γεύματα.700.000 οικογένειες θα λάβουν ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, ενώ πρόσβαση σε νέες θέσεις εργασίας θα έχουν πάνω από 30.000 άτομα, επιπλέον των προγραμμάτων που υλοποιούνται».

    Αποτιμώντας, τη συμφωνία, καθόρισε ως σημαντικό το ότι «μιλάμε για μια συνολική συμφωνία, με την οποία θα οριστούν πλέον και τα μέτρα για το χρέος». «Ορίζεται ένας καθαρός δημοσιονομικός διάδρομος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια, η συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας και μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την ηρεμία, το χώρο και το χρόνο να αναπτυχθεί αποφέροντας τα οφέλη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον ελληνικό λαό» κατέληξε στη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας.

    [04] Γ.Σταθάκης: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,στρατηγικός στόχος τηςκυβέρνησης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής είπε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει το σχέδιό της για τον ενεργειακό σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα έχει συμφωνήσει με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής με βάση τη συμφωνία των Παρισίων και το υπό διαμόρφωση σχέδιο της ΕΕ για τους στόχους του 2030, το σχέδιο της Ελλάδας, θα απαντάει στον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, στις αλλαγές στις αγορές ενέργειας και σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τιμολόγηση και τον τρόπο υλοποίησής τους.

    Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη δέσμευση της χώρας μόνο για το λιγνιτικό κομμάτι της ΔΕΗ υπό το βάρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και βάσει του διαλόγου με την Κομισιόν και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο, και θα ακολουθήσει επιλογή προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη τον Νοέμβριο.

    «Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων» επισήμανε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι είναι διαχειρίσιμο και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως ακούγεται», προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση τα σχέδια μπροστά μας είναι δύο: Το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο μιλά ανοιχτά πλέον για διάσπαση και πώληση όλων των μεριδίων της ΔΕΗ, και το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιδιώκει να προσαρμοστεί η ΔΕΗ σε ένα ποσοστό 50% στην παραγωγή και τη λιανική αγορά και να παραμείνει ο βασικός δημόσιος πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος».

    Πρόσθεσε ότι μέσα στο πνεύμα της συμφωνίας αλλά και πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι ενεργειακές εταιρείες να μην εμπλακούν σε μια διαδικασία αυτόματης ιδιωτικοποίησης με μεγάλους κινδύνους και για το τίμημα, και για τον ενεργειακό τομέα, αλλά να εντοπιστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των εταιρειών αυτών με θετικό τρόπο τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον τομέα συνολικά.

    Ως προς τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΡΑΕ θα έχει επεξεργασθεί έναν τρόπο τιμολόγησης που θα διατηρήσει την προοδευτικότητά του, αλλά θα είναι πιο ομαλός και δεν θα κινδυνεύουν να «τιμωρηθούν» τα φτωχότερα νοικοκυριά από μια οριακή αύξηση της κατανάλωσής τους.

    «Θα υπάρξουν, επίσης, και βελτιώσεις στα ειδικά κοινωνικά τιμολόγια που θα εξαλείφουν τις όποιες απώλειες από ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι κομμάτι και στόχος της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης που θα αποτυπώνεται ρητά με συγκεκριμένους άξονες, που θα αφορούν ευρύτερες πρωτοβουλίες, ενώ έχει ενταχθεί και στις προδιαγραφές του εθνικού σχεδιασμού.

    Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι «το θεσμικό πλαίσιο για την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα του Κτηματολογίου, ο οποίος θα ενσωματώσει τα Υποθηκοφυλακεία και την Κτηματολόγιο Α.Ε., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) διαμορφώνεται με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, προϋπόθεση άλλωστε για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, και προσβλέπουμε στην επικύρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    «Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών των Χωρικών Σχεδίων (πρώην Γενικά Πολεοδομικά). Ακολουθούν αλλεπάλληλες πράξεις για την πλήρη ενεργοποίησή του. Επίσης, μας απασχολεί έντονα η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων και αναζητούμε χρηματοδοτικά μέσα ώστε οι δήμοι να κάνουν πράξη τον σχεδιασμό» πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε «θέμα ημερών» την προκήρυξη της μελέτης για την αναθεώρηση του χωροταξικού για τον Τουρισμό μαζί με τις προδιαγραφές, ενώ η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής επ' αυτού, είναι η συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακόμα, η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση διά των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης ανά κατηγορία χώρου στις περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 και στα νησιά.

    Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι επίκειται άμεσα η σχετική νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι το αρχικό νομοσχέδιο είχε δοθεί για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016.

    Αναφορικά με την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος και τις αντιδράσεις που έχει εγείρει, λόγω των προδιαγραφών που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΟΙΠ (μέγιστο ύψος 21 μέτρων στην πλευρά του Κηφισού και 18 μέτρων προς τον αρχαιολογικό χώρο, είπε ότι «εμείς πορευτήκαμε παίρνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έτσι όπως αποτυπώθηκε σε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και επιλέξαμε τα 21 και 18 μέτρα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια συμφωνία ανταποδοτικών μέτρων με αποδέκτη το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αλλά και τους όμορους Δήμους (Αιγάλεω, Περιστέρι)».

    Τέλος, σε ότι αφορά «επίδικα» θέματα με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «το υπουργείο, κινούμενο απόλυτα εντός του πλαισίου του νόμου και των θεσμικών ρυθμίσεων, προετοιμάζει τη διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία προκειμένου αυτή να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα "επίδικα" θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση».

    [05] Επένδυση 500 εκατ. ευρώ ανάμεσα στη Forthnet και την Κινεζική ZTE. Ν. Παππάς: Πολύ σημαντική στιγμή

    Η Συμφωνία του Κινεζικού κολοσσού ZET και της Ελληνικής εταιρίας Forthnet για την πραγματοποίηση επένδυσης 500.000.000 ευρώ στη χώρα μας, που υπογράφτηκε στο Πεκίνο, δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και ως χώρα η οποία διαρκώς αυξάνει το οικονομικό και το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, καθώς από την κρίση βγαίνει με σταθερά βήματα, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

    «Είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή, διότι εμπεδώνεται μία συνεργασία ελληνικής και κινεζικής εταιρείας, με συμφωνία επένδυσης μισού δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο", δήλωσε ο κ. Παππάς, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του προέδρου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου.

    "Είναι πολύ περισσότερο μία στρατηγική επιλογή και λιγότερο μία επιχειρηματική κίνηση, διότι αυτή η συνεργασία εμπίπτει τόσο στη στρατηγική της Κίνας για τον δρόμο του μεταξιού και την εμπορική της διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Δύση, εμπίπτει στη στρατηγική της Ελλάδας για να καταστεί η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση, ένας σύγχρονος κόμβος εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και βεβαίως εμπίπτει και στη στρατηγική της Ε.Ε. για την κοινωνία του Gigabit, δηλαδή για την κοινωνία της διασύνδεσης των υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο", επισήμανε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: "Συνεπώς νομίζω ότι είναι ένα σήμα, το οποίο όχι μόνο δείχνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας εμβαθύνονται καθημερινά και παίρνουν και υλική διάσταση, πέρα μόνο από τις διακηρύξεις, αλλά δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και ως χώρα η οποία διαρκώς αυξάνει το οικονομικό και το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, καθώς από την κρίση βγαίνει με σταθερά βήματα».

    Η επικεφαλής του Κινεζικού Κολοσσού ZTE κ. Βανγκ χαρακτήρισε την εν λόγω επένδυση ως "ένα πρώτο βήμα μιας σειράς μεγάλων επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών". Παράλληλα ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που παρείχε προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και εξέφρασε την πρόθεση του ομίλου να αυξήσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια "τεράστια συμφωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για τις τηλεπικοινωνίες του 21ου αιώνα στην Ελλάδα".

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ της Forthnet στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία με την κινεζική ZTE

    [06] Στο πολυνομοσχέδιο η διάταξη για προστασία δημόσιων και τραπεζικών στελεχών

    Την προστασία των δημόσιων υπάλληλων αλλά και των υπάλληλων των τραπεζών που θα προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμα και διαγραφές χρεών, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.

    Η διάταξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ώστε να προχωρήσει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων. Δεν προβλέπει ασυλία για τους υπάλληλους του δημοσίου και των τραπεζών, ωστόσο προσφέρει προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις τους οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών και θα πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων, ώστε να μην ζημιώνεται ο φορέας που εκπροσωπούν από τις ενέργειές τους.

    Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται αυτό να γίνει, η διάταξη προβλέπει ότι για τους δημόσιους υπάλληλους θα μπορεί να υπάρχει δίωξη μετά από αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για δε τις τράπεζες ανάλογη αρμοδιότητα δίνεται σε μια τριμελή επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν ένας αρεοπαγίτης και δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τους εμπεριστατωμένη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η διάταξη αυτή, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός

    Βελτιώσεις προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και συγκεκριμένα για την περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ποσού που δηλώνει ο οφειλέτης και του ποσού που βεβαιώνει ο πιστωτής. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των Πρωτοδικείων όταν κρίνουν συμφωνίες επικύρωσης συμφωνιών όπου υπήρξε αμφισβήτηση απαίτησης από τον πιστωτή.

    Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι ο συντονιστής καλεί τα μέρη να προσκομίσουν έγγραφα από τα οποία να προκύπτει το ακριβές ύψος της απαίτησης του πιστωτή και, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, συνυπολογίζεται στα ποσοστά της απαρτίας και της πλειοψηφίας μόνο το μέρος της απαίτησης που δεν αμφισβητείται. Με την προσθήκη που κάνει το υπουργείο Οικονομίας στον νόμο διευκρινίζεται ότι «ο υπολογισμός μόνο του ποσού της μη αμφισβητούμενης απαίτησης λαμβάνει χώρα μέχρι το πέρας της εξωδικαστικής διαδικασίας, με την επιφύλαξη διαφορετικού προσδιορισμού της απαίτησης από τον εμπειρογνώμονα, στον οποίο μπορεί να ανατεθεί και η επαλήθευση των αμφισβητούμενων απαιτήσεων». Επισημαίνεται ότι ο πιστωτής που συνεχίζει να αμφισβητεί το ποσό της απαίτησής του στο τέλος της διαδικασίας δεν εμποδίζεται να επιδιώξει τη δικαστική αναγνώριση του ύψους της.

    Επίσης, με διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ένας ακόμα λόγος έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το αρμόδιο για την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι απορριπτική απόφαση εκδίδεται και στην περίπτωση που μη συμβαλλόμενοι πιστωτές αμφισβητούν τον προσδιορισμό του ποσού της απαίτησής τους από τον οφειλέτη, τον συντονιστή ή τον εμπειρογνώμονα και συγχρόνως προκύπτει ότι το αμφισβητούμενο μέρος της απαίτησης αντιστοιχεί σε ποσοστό απαιτήσεων ικανό να ανατρέψει τη σύναψη της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι δύο αυτές προϋποθέσεις της αμφισβήτησης και του ικανού για ανατροπή ποσοστού, το δικαστήριο εξετάζει και την τρίτη προϋπόθεση που τίθεται, δηλαδή τη βασιμότητα της αξίωσης του πιστωτή, κατά το αμφισβητούμενο μέρος της, και εάν συντρέχει και αυτή απορρίπτει την αίτηση επικύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

    [07] Επί ποδός οι Αρχές στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

    Ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες που βρίσκονται επί ποδός από χθες.

    Κλιμάκιο της ΤΡΕΝΟΣΕ βρίσκεται από τα ξημερώματα στο σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να διερευνήσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές καθώς ένας πυλώνας βρίσκεται κάθετα πεσμένος πάνω στις ράγες.

    Η μηχανή της αμαξοστοιχίας, η οποία έχει κυριολεκτικά εμβολίσει το κτίριο διαθέτει πετρελαιοκινητήρα. Για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν το τρένο να «καρφώνεται» μέσα στο σπίτι και περιγράφουν τις στιγμές μετά το δυστύχημα.

    «Οι εικόνες ήταν τραγικές, κάποιοι επιβάτες από τα πίσω βαγόνια άνοιγαν τα παράθυρα και έβγαιναν από αυτά. Επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να απεγκλωβιστεί» λέει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Μυλώσης, αυτόπτης μάρτυρας. «Οι πιο ψύχραιμοι από τους κατοίκους της περιοχής έμπαιναν μέσα στο σιδερένιο κουφάρι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βγουν.

    Στο οίκημα βρίσκονταν την ώρα της πρόσκρουσης δύο άντρες αλβανικής καταγωγής οι οποίοι έντρομοι δεν δίστασαν να πηδήξουν από ύψος 5 μέτρων και τελικά κατάφεραν να σωθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν, με τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έγινε στα 200 μέτρα από το Άδενδρο, στις 21.40 χθες το βράδυ.

    Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις οικογένειες των θυμάτων

    Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρει:

    «Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Β½

    Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 2/2».

    [08] Κώστας Γαβρόγλου: Το φθινόπωρο ψηφίζεται ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

    «Το φθινόπωρο θα ψηφιστεί ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Την επόμενη χρονιά θα είναι υποχρεωτικές η Α' και Β' Λυκείου. Σε τρία χρόνια θα είναι υποχρεωτική η φοίτηση μέχρι και τη Γ' Λυκείου και από τεσσάρων ετών στο Προνήπιο»,δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

    Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν επαρκούν οι θέσεις, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται πρόβλημα υπογεννητικότητας μέσα στην κρίση και πρόσθεσε ότι, βάσει και της ευρωπαϊκής εμπειρίας, ανάλογα προβλήματα περιορίστηκαν όταν η Πολιτεία αύξησε το επίπεδο κοινωνικών παροχών.

    Ως προς τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είπε ότι το θέμα αυτό θα προκύψει σε συνέχεια των αλλαγών στο Λύκειο, όπου οι μαθητές πρέπει να έχουν λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες το καθένα και νέα Προγράμματα Σπουδών. Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια επιπλέον διέξοδο στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων με τις διετείς δομές επαγγελματικής πιστοποίησης με ευρωπαϊκά προσόντα στα ΤΕΙ.

    Αναφορικά με τις αλλαγές βιβλίων είπε ότι θα αποσυρθούν τα βιβλία των Μαθηματικών σε δύο τάξεις του Δημοτικού, θα παρασχεθεί ο Φάκελος Μαθητή με όλο το υποστηρικτικό υλικό για τα Θρησκευτικά και πιλοτικά θα εφαρμοστούν οι πρώτες αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας.

    Ως προς τον εκδηλωθέντα «πανικό» απέναντι στις αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση των αλλαγών στο μάθημα της Ιστορίας με μια επιτροπή επιφανών επιστημόνων στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και στην επιστημονική δουλειά των οποίων δεν πρόκειται να παρέμβει. Αναφέροντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε με αποφασιστικά μικρά βήματα, αλλά να είναι σαφές ότι θα προχωρήσουμε».

    [09] Ι.Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Διαλέξαμε την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε

    Το πρωί της Δευτέρας ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου, για την υπόθεση του ποδηλατοδρομίου Χανίων (που αποκάλυψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ). Η κυβέρνηση, προσπερνώντας με ταχύτητα από τα λόγια σε πράξεις και ενέργειες, δηλώνει όχι μόνο την επιθυμία της, αλλά και την απόφασή της να προχωρήσει μέχρι το τέλος, ρίχνοντας φως στις σκιές, ανοίγοντας δρόμο στην δικαιοσύνη. Για να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και να είναι.

    Ανασύροντας ένα ακόμα σκάνδαλο, καταχωνιασμένο κατά το παρελθόν, με την σειρά του, σε κάποια συρτάρια. «Το πάρτι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας απόλυτα το στίγμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς συνθήματα και μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο και βούληση, στοχεύοντας στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τις ριζικές αλλαγές.

    «Διαλέξαμε την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε», τόνισε με αποφασιστικότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιούλιος Συναδινός, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, αναφορά στο παρόν και κυρίως μιλώντας για το μέλλον.

    Ο 55χρονος ΓΓΑ, εκπαιδευτικός και αθλητής, μίλησε για όλους και για όλα, δεν κρύφθηκε πίσω από τις λέξεις. Αναφέρθηκε με στοιχεία στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στον ελληνικό αθλητισμό, που «κρέμονται» στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων, μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τις σχέσεις με την ΕΠΟ και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, τους παράγοντες, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, τη βία, αλλά και τα νέα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού, τα νέα παιδιά και το μέλλον που τους αφορά. Ετσι κι αλλιώς, αν η αφορμή ήταν το σκάνδαλο με το ποδηλατοδρόμιο Χανίων και η μήνυση που ακολούθησε, οι αιτίες για μία τέτοια συζήτηση, ήταν πολλές...

    ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΙ ΣΤΑ SPECIAL OLYMPICS, ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    ΕΡ: Βρισκόμαστε μπροστά μία διαδικασία-προσπάθεια που εξελίσσεται για την αποκάλυψη σκανδάλων, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία υπευθύνων. Η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Χανίων δεν είναι η πρώτη και αντιλαμβάνομαι, θα ακολουθήσουν και άλλες.

    -"Πραγματικά, η πρώτη κατατέθηκε το 2015 στην Βέροια, αφορούσε το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι και αναφερόταν σε κακοδιαχείριση με πιθανές παράνομες πράξεις οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εμφάνιζε ετήσια έσοδα 1000 ευρώ (!). Μετά από έλεγχο διορίστηκε να διοίκηση και αποκαλύφθηκαν παρανομίες. Ακολούθησε η διαβίβαση του πορίσματος το Φθινόπωρο του 2015, για την οργανωτική επιτροπή των Special Olympics, με σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις, που αφορούσαν δεκάδες εκατομμύρια. Εγινε μηνυτήρια αναφορά για το κολυμβητήριο των Χανίων. Είχε λεηλατηθεί και υποστεί φθορές και έγινε προσπάθεια να το κουκουλώσουν, μέσω παραχώρησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν είναι σε λειτουργία, θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο κολυμβητήριο, αλλά είναι κλειστό. Για να λειτουργήσει το 2015, υπολογίστηκε ότι χρειάζονταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα έγινε μηνυτήρια αναφορά για το ποδηλατοδρόμιο Χανίων. Πρόκειται για μία εγκατάσταση η οποία δημοπρατήθηκε το 2002 κι έπρεπε να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο το 2004. Το ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή του ήταν 3.638.000 ευρώ, βεβαιώθηκε η «ποιοτική» του κατασκευή και αποπληρώθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν ημιτελές και σήμερα, παραμένει ένα επικίνδυνο γιαπί".

    ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

    ΕΡ: Είναι πολλά, θα υπάρχουν περισσότερα. Ακολουθούν και άλλα;

    -"Ναι. Μην ξεχνάμε βεβαίως επίσης το μέγα σκάνδαλο με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας . Το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει από το 2007 μέχρι σήμερα 31.800.000 ευρώ (!). Tα τελευταία 11 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2015. Κι όμως το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας δεν υπάρχει. Δεν έγινε ποτέ. Ακολουθούν σίγουρα και άλλα. Δεν σταματάμε. Αλλά πάμε βήμα βήμα, ένα ένα. Όταν γίνει στο άθροισμα αυτών που κατασπαταλήθηκαν, μπορεί να ξεπερνούν τον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου. Και έχουμε δικαστικές αποφάσεις, που έρχονται, η μία μετά την άλλη. Πληρώνουμε για έργα του 2004".

    ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004

    ΕΡ: Ο κόσμος γνωρίζει ή υποπτεύεται τι έγινε το 2004, θέλει να πιστεύει όμως πληρώσαμε μέσα σε αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια. Είναι έτσι;

    -"Όχι. Τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί τώρα τελεσιδίκησαν πολλές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές εταιρειών που είχαν αναλάβει Ολυμπιακά έργα. Πήγαν σε δεύτερο-τρίτο βαθμό, διοικητικά εφετεία, Αρειο Πάγο και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Πληρώνουμε για το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο, την αισθητική ενοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ, την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών..."

    Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΤΙΩΝ ΜΕΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

    ΕΡ:Οι ενέργειες και οι κινήσεις που γίνονται πλέον από την Πολιτεία εμπεριέχουν κάποια μηνύματα;

    -"Υπάρχει ένα διπλό μήνυμα: Χρειάζεται να υπάρξει νέμεσις. Όταν ο κόσμος υποφέρει και προσπαθεί να εξασφαλίσει την διαβίωσή του, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι αυτοί που οδήγησαν την χώρα σε πτώχευση να απολογηθούν κα να καταλογιστούν ευθύνες. Είναι απόφαση της ελληνικής πολιτείας, αλλά χρειάζεται να βοηθήσει και η δικαιοσύνη. Να μην μένουν οι φάκελοι στα συρτάρια. Μεγάλο μέρος της κατάστασης που βρισκόμαστε τώρα, ακουμπάει και στον αθλητικό τομέα. Προσωπικά εκτιμώ ότι αν το μεγάλο μέρος των αιτιών για την πτώχευση της χώρας βρίσκεται στον τομέα των εξοπλιστικών, δεύτερος είναι ο τομέας της Υγείας, τρίτος είναι σίγουρα ο αθλητισμός με τις διαχρονικές πελατειακές σχέσεις, το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε επί δεκαετίες και φυσικά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας".

    ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

    Ερ: Ποια είναι τα αντανακλαστικά σε όλα αυτά;

    -"Είναι ξεκάθαρο: Το πάρτι τελείωσε. Eχουμε διαλέξει την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε. Αθλια δημόσια γήπεδα, εθνικά αθλητικά κέντρα, παρατημένα, χωρίς αδειδότηση, δίχως προσωπικό, κυρίως τεχνικούς, με τεράστια χρέη στη ΔΕΗ. Σε αυτά τα δύο χρόνια, αποπληρώθηκαν πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 17 από τα 19 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που είναι στην αρμοδιότητά μας. Εκκρεμούν ρυθμίσεις σε δύο, στα Ιωάννινα και την Πάτρα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τραγική κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στη μεγαλούπολη από την οποία προήλθαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί αθλητισμού επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική η εγκατάλειψη την οποία προσπαθούμε με τους σημερινούς πόρους να διορθώσουμε. Και στα τρία κολυμβητήρια για παράδειγμα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κληρονομιά αυτών που σήμερα μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο ασκώντας κριτική αντί να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ζητήσουν συγνώμη από την αθλητική κοινωνία. Ξεκινώντας από το Ποσειδώνιο, όπου ανακαλύψαμε ότι έχει χτιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γι αυτό και έχει σοβαρά προβλήματα στεγανότητας, που προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε. Σε πολλά γήπεδα στην Ελλάδα, που αναλαμβάνουμε να αποκαταστήσουμε, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που θα την περιέγραφα όπως ένας γιατρός που πρόκειται να χειρουργήσει ένα ασθενή με καρκίνο, όταν τον ανοίγει διαπιστώνει πως υπάρχει μετάσταση σε δέκα ακόμα σημεία. Πολλά γήπεδα έχουν νομικές εκκρεμότητες. Όπως στο εθνικό κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ΓΓΑ, σχετικά με το που ανήκει. Το Καυτανζόγλειο στάδιο δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν έχει παραδοθεί από το 2004. Το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά από την κυβλέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έως τότε λειτουργούσαν χωρίς άδεια από το 2004! Το αντίστοιχο ποδηλατοδρόμιο από αυτό των Χανίων που βρίσκεται στα Τρίκαλα, έμεινε χωρίς πίστα διότι η ξυλεία που την κάλυπτε έγινε καυσόξυλα. Στο Πατουλίδειο γυμναστήριο στη Φλώρινα σήμερα φυλάσσουν ζωοτροφές. Το κλειστό γυμναστήριο στο Αμύνταιο παραμένει στα μπετά από το 2004. Είναι χαρακτηριστικές οι τρύπες που υπάρχουν στη Βέροια και στη Λαμία αντί για κολυμβητήρια, έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όλα στον αέρα. Και στη λαμογιά. Η ηλεκτροδότηση στο ΙBC, το περίφημο κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για δέκα χρόνια γινόταν παράνομα από ρεύμα του ΟΑΚΑ".

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

    Ερ: Ποιες προσδοκίες υπάρχουν;

    -"Να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις, να υπάρξει διαφάνεια, γιατί πληρώθηκαν να γίνουν έργα που δεν υπάρχουν. Όχι απλά έγινε μια υπερτιμολόγηση ή υπέρβαση του προυπολογισμού. Δεν υπάρχει καν γήπεδο. Δεν είναι, για παράδειγμα, ότι για παράδειγμα κάποιο έργο είχε προυπολογισμό 10 εκατ ευρώ και έφτασε τα 15 εκατ ευρώ, με κάποια ανάθεση της τελευταίας στιγμής, αλλά ότι δεν υπάρχει καν εργασία, ή έγιναν οι μισές και έχουν αποπληρωθεί πολλά από αυτά με βεβαιώσεις οριστικής παράδοσης και ποιοτικής παραλαβής. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, να αποδοθούν ευθύνες σε εταιρίες. Για παράδειγμα στο ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά, η πίστα φαίνεται να μην έχει γεωμετρικές προδιαγραφές, αφορά στα σωστά μέτρα των διαδρομών; Αφορά στις σωστές μοίρες;. Ετσι επίσης το θέμα είναι ένα τέτοιο έργο, εάν μπορεί τώρα να φτιαχτεί και πόσο θα κοστίσει να φτιαχτεί και βέβαια μετά πως θα συντηρηθεί και ποιος θα αναλάβει".

    ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΡΕΜΟΥΛΑ, ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    ΕΡ: Είναι σημαντικό επίσης όχι μόνο η καταγραφή , αλλά και τι μπορεί να γίνει από εδώ και μετά.

    -"Ναι αυτό βλέπουμε. Στην περιφέρεια χρειάζεται να υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Ολοι μιλάνε για αθλητικό τουρισμό. Στα Χανιά που είναι ένα τουριστικό κέντρο, τις νεκρές τουριστικά περιόδους, θα μπορούσαν να έρχονται ποδηλάτες από όλο τον κόσμο για προπόνηση. Σαν το ποδηλατοδρόμιο είναι πολλές ακόμα εγκαταστάσεις. Και έχουν δοθεί χρήματα για όλα αυτά, ενταγμένα στα προγράμματα εγκαταστάσεων «Ελλάδα 2004» και «Θησέας». Κάποια είναι γιαπιά, κάποια όχι, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν πληρωθεί. Χρειάζεται να καταπολεμηθεί η ρεμούλα που υπήρξε στον κατασκευαστικό τομέα. Οι διαγωνισμοί που κάνουμε τώρα γίνονται κανονικά, με διαφάνεια και με κανόνες, με αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, νομικού και φυσικού προσώπου. Πολλοί από αυτούς είναι και εντός των τειχών, ίσως τώρα βρίσκονται σε σύνταξη".

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    ΕΡ: Παράλληλα χρειάζεται και σχέδιο ανάπτυξης. Υπάρχει και πιο είναι αυτό;

    -"Από το πρόγραμμα των Δημοσίων επενδύσεων για την περιφέρεια, η λογική υπαγορεύει, όχι στα μεγάλα γήπεδα. Για να μην μπερδευτεί ο κόσμος δεν αναφέρομαι στα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού. Μιλάμε για έργα με βάση το διαθέσιμο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έργα που θα πληρώνονται και έργα που θα γίνονται. Εντάσσουμε 30 με 50 κάθε χρόνο. Για τα δύο τελευταία χρόνια που πέρασαν, πρόπερσι έγιναν 45 και πέρσι 58 έργα λειτουργικά για την κοινωνία, με λογική αποκέντρωσης, μικρά και χρηστικά για τους δημότες. Και βεβαίως έχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ως προτεραιότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, ορισμένα γήπεδα έχουν κοινωνική σημασία, όπως αυτό στο Αμύνταιο και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, τη Νησιωτική χώρα, προκειμένου τα νέα παιδιά να μένουν εκεί, να μην φεύγουν και να ρημάζει ο τόπος. Δεν απαιτείται όμως μόνο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας τοπικά και αλλαγή φιλοσοφίας για το είδος των υποδομών, που εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αθλητικές πολιτικές. Αναφέρω σαν παράδειγμα την περίπτωση του Βορείου Αιγαίου το οποίο βρίσκεται στη τελευταία θέση σε αθλητικές υποδομές μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Και μάλιστα τη Λέσβο, το μεγαλύτερο από τα νησιά με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Με περισσότερους από 80.000 κατοίκους έχει μείνει χωρίς κολυμβητήριο, με ένα μικρό απαρχαιωμένο κλειστό γυμναστήριο στη Μυτιλήνη και περισσότερα από δέκα ξερά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Κάποιοι όμως το 2013 επέλεξαν να διαθέσουν 1,2 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο γήπεδο της Μυτιλήνης μόνο και μόνο για να αγωνισθεί εκεί η ΠΑΕ Καλλονή. Ήταν θέμα συγκεκριμένης και κοντόφθαλμης πολιτικής επιλογής. Το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και την ευθύνη του ελληνικού αθλητισμού, αντιληφθήκαμε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, τα 7,5 είχαν διοχετευθεί στην Αργολίδα και ο τότε Υπουργός κ. Ανδριανός το γνωρίζει. Και δεν πήγαν μέσω Δήμων, αλλά όλη την ευθύνη επίβλεψης και αποπεράτωσης επωμίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ, με συνέπεια όλο το τεχνικό προσωπικό της ΓΓΑ να είναι μονίμως απασχολημένο εκεί".

    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    ΕΡ: Είναι θέματα που δεν εξαντλούνται σε μία συζήτηση. Κορυφαία ζητήματα που εξελίσσονται και παρακολουθούμε γιατί μας αφορούν όλους. Θα ήθελα να περάσουμε σε ένα διαφορετικό θέμα, που δημιούργησε πολλές συζητήσεις και σχόλια. Τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Τι έγινε λοιπόν, γιατί τελικά διεξήχθη ο τελικός, πως κρίνεται τα γεγονότα στο Βόλο;

    -"Καταρχήν τον προβληματισμό για την διεξαγωγή του τελικού ανακίνησε ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί βασικές διατάξεις περί βίας για την εποπτεία και τα εισιτήρια. Και το έπραξε ως όφειλε, με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών. Χωρίς καμιά σκοπιμότητα, αλλά με συναίσθηση της ευθύνης. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, τελικός ή αγώνας χωρίς να υπάρχουν αριθμημένα εισιτήρια. Είναι επίσης πρωταρχικός όρος διεξαγωγής παιχνιδιών από την UEFA, που μετά την τραγωδία στο Χέιζελ απαγόρευσε να γίνονται αγώνες με ορθίους. Κάθε θέση για ένα φίλαθλο. Είναι το αυτονόητο. Είναι όμως ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού αθλητισμού να προσπαθεί να πείθει την εκάστοτε ηγεσία της ΕΠΟ, ότι εκείνη οφείλει να εναρμονίζεται με αυτονόητους κανονισμούς της UEFA για την ασφάλεια των θεατών;"

    ΕΡ: Όμως κάποιοι λένε ότι αργήσατε να αντιδράσετε, δεν το γνωρίζατε πιο πριν;

    -"Εμείς όταν πήραμε προσκλήσεις και εισιτήρια για δική μας χρήση, αργά το απόγευμα της Πέμπτης διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν θέσεις. Ο κ. Βασιλειάδης άμεσα ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ΕΠΟ, αστυνομία όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, για να εφαρμοστεί ο νόμος. Έκανε το αυτονόητο".

    ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

    ΕΡ: Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ενώ η αρχική σκέψη ήταν για αναβολή, υπήρξαν πιέσεις από τις ομάδες να γίνει ο τελικός.

    -"Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και δεν δεχθήκαμε πιέσεις από τις ομάδες. Η προκήρυξη του Κυπέλλου και των αγώνων, προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διεξαγωγή του αγώνα ή το ενδεχόμενο αναβολής του. Ολοι οι συναρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έγινε πρόταση να αριθμηθούν οι θέσεις του σταδίου, να υπάρξει δυνατότητα επόπτευσης και ταυτοποίησης της θέσης των φιλάθλων, κάτι που απασχολούσε επίσης για φορολογικούς λόγους. Αυτό είναι σημαντικό και δεν το έχει αναφέρει κανένας. Μέσω των ακυρώσεων γίνεται η εκκαθάριση του αγώνα. Ο έλεγχος στις θύρες έχει να κάνει με πόσους μπήκαν και πόσοι φόροι αντιστοιχούν στο Κράτος. Ναι, λέω ξανά υπήρξε σκέψη για αναβολή, άλλωστε το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ (στις 04:50 την Παρασκευή), δεν μιλούσε για οριστική απόφαση, αλλά για αναμονή των εκθέσεων των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα να εισηγηθούν στον υπουργό, βάση του αθλητικού νόμου. Περιμέναμε τις εκθέσεις των αρμοδίων φορέων και της αστυνομίας, που έφτασε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα, τι θα μπορούσε να κάνει ο Υπουργός, όταν ήδη στο Βόλο βρίσκονταν 20.000 φίλαθλοι; Όταν μάλιστα υπήρχαν εγγυήσεις από όλους. Ακόμα και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός έδωσε άδεια τέλεσης του αγώνα, χωρίς να έχει την απόφαση του Υπουργού. Κι αυτό ας αξιολογηθεί αναλόγως"

    ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΞΥΛΟ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ, Ο ΜΠΕΟΣ ΑΛΩΝΙΖΕ ΜΕΣΑ

    ΕΡ: Εσείς πήγατε στο γήπεδο, τι λέτε για όλα αυτά που έγιναν, κυρίως πριν από την έναρξη του ματς;

    -"Ναι πήγα, με ιδιωτικό αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τα παιδιά μου και δεν μπορούσα να πλησιάσω στο γήπεδο όταν έφτασα, γιατί έπεφτε ανελέητο ξύλο. Για μία ώρα έβλεπα από έξω τα γεγονότα στην πεζογέφυρα, όπου δεν υπήρχε φύλαξη, ούτε τα σχετικά κιγκλιδώματα που είχαν συμφωνηθεί. Ακολούθησα με το αυτοκίνητό μου το πούλμαν της ΑΕΚ που στάθμευσε κάτω από την εξέδρα ων οπαδών του ΠΑΟΚ με τις πέτρες να πέφτουν βροχή, ενώ οι παίκτες του ΠΑΟΚ έφταναν με τα πόδια διότι το δικό τους λεωφορείο δεν μπορούσε να πλησιάσει. Οργανωτικός τραγέλαφος. Μετά, αφού μπήκα στο γήπεδο, είδα τι γινόταν μέσα. Εκεί παρακολουθούσα τον έκπτωτο από τον αθλητισμό και την Δημοτική Αρχή, Μπέο, να έχει το γενικό πρόσταγμα σε όλη την διαδικασία. Ναι, έγινε ένα επεισόδιο, ανάμεσα σε εμένα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο και τους υπευθύνους της ΕΠΟ, επειδή αρνηθήκαμε να μας πλησιάσει ο έκπτωτος κ. Μπέος, που αλώνιζε στους χώρους διαπιστευμένων επισήμων. Φύγαμε και σταθήκαμε τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά όρθιοι, στη σκάλα, ενώ εκείνος είχε καθίσει δίπλα στον κ. Αγοραστό, τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Σκίμπε, σα να μην έτρεχε τίποτα. Δεν ήταν απλά ανεκτός αλλά είχε το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα. Μετά από φασαρία που κάναμε, μόλις έφυγε κατεβήκαμε".

    ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

    ΕΡ: Το θέμα που προέκυψε ξανά προς συζήτηση μετά τα επεισόδια του Βόλου, είναι γιατί η αστυνομία που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, να αστυνομεύει μέσα στο γήπεδο και να μην αναλαμβάνουν την φύλαξη οι ομάδες-ανώνυμες εταιρείες. Ποια η γνώμη σας;

    -"Καταρχήν θεωρώ ότι οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες πρέπει να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία που βρίσκονται όλες οι ανώνυμες εταιρείες. Η αστυνομία να μην είναι μέσα στο γήπεδο ώστε να μην πληρώνει ο λαός την δαπάνη αυτή. Εάν η διοργανώτρια και οι ομάδες ήθελαν να φυλάξουν κανονικά θα το έκαναν. Νομίζω δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τις στοιχειώδης αρχές της UEFA. Τόσα χρόνια η εκάστοτε ΕΠΟ, επικαλούμενη την δήθεν αυτονομία της από το συνταγματικό πλαίσιο και την συντεταγμένη αθλητική τάξη, ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό. Αναρωτιέμαι εάν τελικά θέλουν την εναρμόνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα διεθνή στάνταρ, σε θέματα ασφάλειας, βίας, απόδοσης δικαιοσύνης, αξιοπιστίας, διαφάνειας. Ας μην θυμούνται το αυτοδιοίκητο όποτε τους συμφέρει και όποτε δεν τους συμφέρει να εγκαλούν την πολιτεία».

    [10] Βλ.Πούτιν: Ο προστατευτισμός γίνεται «κανόνας» σε διεθνές επίπεδο

    Ο προστατευτισμός μετατρέπεται σε κανόνα σε διεθνές επίπεδο καθώς το δυναμικό προηγούμενων οικονομικών αναπτυξιακών μοντέλων μοιάζει να έχει εξαντληθεί πλέον, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή έναρξης της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος στο Πεκίνο.

    «Οι κίνδυνοι κατακερματισμού του παγκόσμιου οικονομικού και τεχνολογικού πεδίου γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο προστατευτισμός γίνεται κανόνας, οι μονομερείς, αθέμιτοι περιορισμοί, όπως στις πωλήσεις και στην εξάπλωση των τεχνολογιών, είναι μια έμμεση εκδήλωσή του», ανέφερε ο Πούτιν.

    Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, τα οικονομικά υποδείγματα του 20ού αιώνα βρίσκονται σήμερα σε κρίση. «Πολλά προηγούμενα υποδείγματα και παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης έχουν πλέον εξαντληθεί σχεδόν τελείως. Η έννοια του κράτους πρόνοιας, που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα, βρίσκεται επίσης σε κρίση. Σήμερα, όχι μόνο υπάρχει αδυναμία στο να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη της πρόνοιας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να παραμείνει στο επίπεδο που διατηρούσε».Για τον Πούτιν οι ιδέες των ανοικτών οικονομιών και του ελεύθερου εμπορίου απορρίπτονται όλο και πιο συχνά σήμερα, «ενίοτε από μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές τους».

    «Η ανισορροπία στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η κρίση του προηγούμενου μοντέλου παγκοσμιοποίησης συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες για τις διακρατικές σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

    «Δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις εάν δεν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αποτελμάτωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Πρέπει να έχουμε επίσης στο μυαλό μας τις απειλές που θέτουν οι περιφερειακές συρράξεις και οι περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις που διαρκούν δεκαετίες κι επιμένουν σε πολλά μέρη της Ευρασίας», συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Ο Πούτιν χαιρετίζει την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ?Ένας δρόμος»

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ?Ένας δρόμος» που προωθεί η Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της συνεργασίας στην περιοχή της Ευρασίας. Ο ίδιος, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ?Ένας δρόμος» ως ένα πρακτικό παράδειγμα συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, αλλά και της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε από την αρχή την υλοποίησή της. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό παράδειγμα της συνεργασίας του ?Δρόμου του Μεταξιού? μέσω της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, δίνοντας έμφαση στην επανάληψη του εγχειρήματος τον 21ο αιώνα, όπου ο κόσμος είναι αντιμέτωπος ?με μία σειρά σοβαρών προκλήσεων.?

    [11] Αναστάσιος: Πιστεύουμε σε έναν θεό και από εκεί αντλούμε την οικουμενική μας αισιοδοξία

    «Η παρουσία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή της φετινής διοργάνωσης». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε και σύστησε στο κοινό τον Αναστάσιο ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

    Μιλώντας για το έργο του Αναστάσιου, ο Π. Κιτρομηλίδης το χώρισε σε θρησκειολογικό, ιεραποστολικό (στην Αφρική και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου) και οικουμενικό (ο αγώνας συμπαράστασης στη «βίωση των προβλημάτων της ανθρωπότητας»).

    Αφού εξέφρασε την έκπληξή του για το πλήθος και τη θερμότητα του ακροατηρίου του, ο Αναστάσιος μίλησε για τους αγώνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική: «Η Αφρική δεν είναι απλός χώρος.

    Ο Θεός είχε δώσει εκεί τη μαρτυρία του, αλλά θα έπρεπε να προηγηθούν της αποστολής μελέτες για την αφρικανική θρησκευτικότητα. Δεν θα πηγαίναμε να πείσουμε τους ανθρώπους με καραμελίτσες και εικονίτσες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δυο τρίτα του πληθυσμού της γης δεν συμμερίζονται τις δικές μας απόψεις και τη δική μας οπτική για τον κόσμο. Όταν εξελέγην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, κατάλαβα πως θα έπρεπε να μελετήσουμε τις θρησκείες των άλλων: τον βουδισμό και το Ισλάμ, επί παραδείγματι. Επισκέφθηκα εν συνεχεία όχι μόνο την Αφρική, αλλά και την Ασία, την Αμερική και την Καραϊβική. Κάθε φορά που επέστρεφα από ένα ταξίδι μου, επέστρεφα όχι από μιαν έρευνα βιβλίων, αλλά από μιαν εμπεριστατωμένη προσέγγιση της θρησκευτικής πραγματικότητας. Μόνο κατ? αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να κατανοηθεί το σύνθετο φαινόμενο της θρησκείας στις παγκόσμιες διαστάσεις του».

    Η μεγάλη περιπέτεια της ιεραποστολής ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν εκδόθηκε το περιοδικό «Πορευθέντες». Μέσα από την αρθρογραφία του περιοδικού «αναζητούσαμε», παρατήρησε ο Αναστάσιος, «όχι μια ρομαντική φυγή σε δύσκολες και όμορφες χώρες, αλλά την υποταγή στο Ευαγγέλιο. Και χρειαζόταν όχι να παρακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού κατεπιλογήν, αλλά να τις θέσουμε όλες μαζί στο κέντρο της προσοχής μας. Θέλαμε να πλησιάσουμε τη θεολογία από μιαν εντελώς διαφορετική, ριζικά καινούργια άποψη, και μας σνόμπαραν. Οι μεν έλεγαν πως αυτά είναι προτεσταντικά πράγματα και πως δεν χρειάζονταν, οι δε φαντάζονταν πως θα πηγαίναμε στο εξωτερικό και πως θα κάναμε διαμιάς τους πάντες ορθόδοξους. Εμείς πάλι ήμασταν πεπεισμένοι πως επιχειρούσαμε κάτι καινοφανές, κάτι όχι φερμένο από τη δύση, αλλά ολοζώντανο και ενσωματωμένο στη δική μας παράδοση».

    [12] Ζουλφί Λιβανελί: Χάσαμε πλέον τον κοσμοπολιτισμό μας

    «Ταξιδεύω στην Ελλάδα 40 χρόνια. Χθες, όμως, είχα τόση ένταση όταν ανέβηκα στο αεροπλάνο για την Ελλάδα. Ένιωσα πως προσγειώθηκα στον παράδεισο. Πρέπει να αναγνωρίζετε την αξία της ηρεμίας στην οποία ζείτε».

    Ο Τούρκος Ζουλφί Λιβανελί, πρώτης γραμμής ποιητής, πεζογράφος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μουσικοσυνθέτης (το «Λέι λιμ λέι» του, έχει πλέον τη φήμη και το κύρος ενός παλλαϊκού τουρκικού και μεσογειακού ύμνου που έχει ακουστεί σε όλο τον πλανήτη) απέφυγε να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση του πολυπληθέστατου ακροατηρίου του, στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φοβάστε για το επερχόμενο στην Τουρκία;

    «Υπάρχουν τελευταία έντονες εθνικιστικές αντιθέσεις στην Τουρκία. Στα 1924, με την ίδρυση του τουρκικού κράτους είπαν ότι όσοι ζουν σ' αυτόν τον τόπο, είναι Τούρκοι. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, όμως, ήρθαν στην περιοχή πολλοί άνθρωποι από παντού. Έφεραν τη δική τους κουλτούρα, τις θρησκείες, τις συνήθειες τους και πρέπει να το πούμε: αυτοί είναι Τούρκοι, αυτοί Κούρδοι, αυτοί Λαζοί. Οι λαοί της Ανατολής είναι κατά κύριο λόγο αγρότες και στρατιώτες. Η κύρια δύναμη είναι τα Βαλκάνια» είπε μόνον και συνέχισε να μιλά μειλίχια, ανατολίτικα, με παραβολές και παραμυθίες.

    «Τους καιρούς της εξέγερσης στο Ταξίμ, ξενυχτούσα κι εγώ με τα παιδιά στο πάρκο Γκεζί. Τραγουδούσαμε όλοι μαζί τα τραγούδια μου, κάποια και στα ελληνικά. Ένιωθα πως κάναμε ξανά τη "στάση του Νίκα"» είπε ο Λιβανελί και ανέσυρε ένα ακόμη βιβλίο του, για παιδιά αυτή τη φορά -κυκλοφορεί κι αυτό σε ελληνική μετάφραση απ' τις εκδόσεις «Πατάκη» με τον τίτλο «Τα παιδιά του τελευταίου νησιού».

    «Το βιβλίο μιλά για έναν δικτάτορα -μια φορά κι έναν καιρό- που έκοψε όλα τα δέντρα σ' ένα νησί που έμοιαζε με παράδεισο και η γαλήνη της μικρής κοινωνίας του νησιού, που βασιζόταν στην απλότητα του τρόπου ζωής και στον σεβασμό των ορίων μεταξύ ανθρώπου και οικοσυστήματος ανατράπηκε. Κι όλα αυτά απ΄ τον δικτάτορα που εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες των ίδιων των κατοίκων του νησιού. Αλλά βέβαια, αυτό είναι ένα παραμύθι» είπε αντί να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε από το ακροατήριο αν το βιβλίο του είναι ένα προσωπικό μανιφέστο για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία κι αν κοινός παρονομαστής όλων είναι η αμάθεια των λαών.

    «Δημιουργό σπανιότατο, αναγεννησιακό εξ Ανατολών ουμανιστή, διεθνιστή και υποδειγματικού τύπου homo universalis του καιρού μας» τον χαρακτήρισε νωρίτερα στην αναλυτική εισήγηση του ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης προλογίζοντας το νέο του βιβλίο με τον προκλητικό για τους Τούρκους εθνικιστές τίτλο «Οτέλ Κονσταντίνιγε» που εκδόθηκε στην Τουρκία το 2015 και φέτος κυκλοφορεί η ελληνική του μετάφραση από τις εκδόσεις «Πατάκη». Με αυτή την αφορμή βρέθηκε ο Ζουλφί Λιβανελί στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Βιβλίο «μουσκεμένο από το ιστορικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, χωρίς προκαταλήψεις αλλά με τη διάθεση να συμφιλιώσει τρόπον τινά την ιστορική διάσταση ή την πολλαπλά φορτισμένη αντίθεση ανάμεσα στο αυτοκρατορικό Βυζάντιο και το χαλιφάτο της οθωμανικής περιόδου και να κατευθύνει τον προσανατολισμό του αναγνώστη, του σύγχρονου Τούρκου ή Έλληνα, σ' ένα πεδίο ουδέτερο, ένα πεδίο συμφιλίωσης. Το «μυθιστόρημα Πόλης» (της Κωνσταντινούπολης, της Constqntinople της Κονσταντίνιγε, της Ιστανμπούλ), το πολυδαίδαλο και πολυπρόσωπο μακροσκελές αφήγημα επιχειρεί με την «ειρηνοποιητική» διάθεση του συγγραφέα να άρει προκαταλήψεις και να επαναπροσδιορίσει τη συναισθηματική και την ιστορική ματιά, από την εδώ ή την εκεί μεριά» έλεγε ο Θωμάς Κοροβίνης που τον προσφώνησε «Κarde?imiz- αδελφέ μου» κι ο Λιβανελί σχολίασε πως «ο Θωμάς με ξέρει καλύτερα από μένα».

    «Η πόλη που ζω είναι Βυζαντινή κι εγώ είμαι ερωτευμένος μαζί της» συνέχισε ο Λιβανελί. «Παρ' όλο που δεν πιστεύω σ' αυτό που λένε μετενσάρκωση, πιστεύω πολύ στην πολιτιστική μετενσάρκωση. Νιώθω να φέρω το Βυζάντιο μέσα μου. Στο "Οτέλ Κονσταντίνιγε" τα εξηγώ όλα αυτά. Ήθελα να προβληματιστούν με τις αναφορές αλλά κάποιοι γκρίνιαξαν με τον τίτλο. Μα στα οθωμανικά βιβλία ο Μωάμεθ αποκαλεί την Πόλη Κωνσταντίνια. Το Ινσταμπούλ που θέλουν να επιβάλουν ως πιο τούρκικο, είναι ακόμα πιο ελληνικό- Εις την πόλιν. Είναι οι ίδιοι που θέλουν να γίνει η Αγία Σοφιά τζαμί. Μα πώς να γίνει τζαμί αφού χτίστηκε 100 χρόνια προτού εμφανισθεί το Ισλάμ;

    Η ενέργεια της Πόλης -όπως και να την πούμε- δεν αλλάζει. Στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2010 εκδίδονταν εφημερίδες σε 26 γλώσσες. Τώρα πια όχι. Τι κρίμα! Χάσαμε τον κοσμοπολιτισμό μας.

    Στην Κωνσταντινούπολη έζησαν 26 διαφορετικοί λαοί, γλώσσες, κουλτούρες, κουζίνες. Έχουν αναμιχθεί όλα αυτά στους αιώνες. Δεν αλλάζουν με πρόσκαιρους εθνικισμούς.

    Οι μουσουλμάνες γυναίκες προσεύχονται στο τζαμί αλλά και στις εκκλησιές και στις συναγωγές, κι όπως μού ΄λεγε η πεθερά μου «αν δεν την ακούσει την προσευχή μου ο Μωάμεθ, θα την ακούσει η Παναγιά».

    [13] Ο Μίκης Θεοδωράκης, επίτιμος διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

    Στο σκεπτικό της αναγόρευσης τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου «αποφάσισε να τιμήσει την μεγάλη προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και τη δράση του ως συνθέτη, μουσικού και πολίτη η οποία δεν σημάδεψε μόνο τον Ελληνισμό αλλά και την παγκόσμια κοινότητα».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου η τελετή της αναγόρευσης του Μίκη Θεοδωράκη έγινε από τον πρύτανη, καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, και τον κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής, δρα Λοΐζο Συμεού στην οικία του συνθέτη στου Φιλοπάππου, καθώς λόγω προβλήματος υγείας δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Κύπρο. Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε στους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου για Τέχνη, Μουσική, Παιδεία, Ανθρωπισμό, Πολιτισμό και Ελληνισμό.

    «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ζώσα Ιστορία», δήλωσε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος και επισήμανε ότι «η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση, που μπορεί να απονεμηθεί από ένα Πανεπιστήμιο στον Μίκη».

    [14] Απόλυτη ταύτιση απόψεων Τσίπρα -Λαγκάρντ στην ελάφρυνση του χρέους

    Απόλυτη ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road». Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμηνύει ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Αλ. Τσίπρας και Κρ. Λαγκάρντ είχαν απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

    Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

    [15] Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Πεκίνο

    Με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ συναντάνται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο του Φόρουμ "Belt and Road". Στη συνάντηση συμμετέχει, από ελληνικής πλευράς, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.Η Κρ. Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνάντηση, είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους «καλησπέρα» (στα ελληνικά), αφού στο Πεκίνο είναι ήδη μεσημέρι...Στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να τεθούν τα θέματα του ελληνικού χρέους και του συνολικού κλεισίματος της αξιολόγησης.Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και αμέσως μετά με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter

    «Στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ» , «η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road».

    Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει:

    «Παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. @Lagarde. 1/2

    Η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση & την ταχεία ανάκαμψη της ελλ. οικονομίας. 2/2 #BeltandRoad».

    [16] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή

    Τη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος από το 2020 αλλά και εξισορροπητικές παρεμβάσεις από το ίδιο έτος εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα με μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στην εισφορά αλληλεγγύης και στη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1. 2020 το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κυμαίνεται από 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενων ωστόσο το κατώτατο όριο διαμορφώνεται τελικά στα 6.250 ευρώ με την προβλεπόμενη μείωση του πρώτου συντελεστή την κλίμακα φορολογίας από το 22% στο 20% εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ώς εξής:

    - Στα 1.250 ευρώ απο 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

    - Στα 1.300 ευρώ απο 1.950 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο.

    - Στα 1.350 ευρώ απο 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με δύο προστατευόμενα τέκνα

    - Στα 1.450 ευρώ απο 2.100 ευρώ σήμερα για φορολούμενους με 3 τέκνα και άνω.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ενιαίο Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές διαπιστώνουν ότι η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ποσου είναι αναγκαία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 τότε αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1.1.2019.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από εξισορροπητικά αντίμετρα μείωσης των φόρων για το εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις που θα ισχύσουν επίσης για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2020 υπό την προϋπόθεση οτι επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσμα ( 3,5% του ΑΕΠ) . Έτσι προβλέπεται:

    - Η μείωση κατά 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ) για ποσά φόρου έως 700 ευρώ. Η μείωση του φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 70 ευρώ ενώ το όριο των 700 ευρώ διπλασσιάζεται γαι τους όσους δικαιούνται σήμερα έκπτωση φόρου.

    - Η μείωση στο 20% απο 22% σήμερα του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Έτσι η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήμαα που θα αποκτηθούν από την 1.1.2020 διαμορφώνεται ως εξής: Για εισόδημα ως 20.000 ευρώ συντελεστής φόρου 20%, για εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ συντελεστή φόρου 29%, για το επιπλέον ύψους του εισοδήματος ως 40.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 37% και για εισοδήματα πάνω απο 40.000 ευρώ συντελεστής 45%.

    - Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία μηδενίζεται για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς απαλλάσονται εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Οι νέοι συντελεστές για την εισφορά αλληλεγγύης από το 2020 διαμορώνονται ως εξής: 2% για εισόδημα από 30.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ ( από 6,5% σήμερα), 5% για εισόδημα ως 65.000 ευρώ ( από 7,5% σήμερα), 9% για το επιπλέον ύψος του εισοδήματος έως 220.000 ευρώ και 10% για υψηλότερα εισοδήματα.

    - Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ακόμη:

    - Η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% το 13%

    - Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1. 2017.

    - Η υποχρεωτική υποδοχή των πληρωμών με κάρτες για όλα τα επαγγέλματα κατά ανώτατο όριο εντός 3 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    - Η επιλογή των υποθέσεων για έλεγχο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και υπό την προϋπόθεση ότι το 70% των υποθέσεων αυτών θα αφορά την τελευταία πενταετία. Για το 2016 το ποσοστό αυτό ορίζεται στο 50% και για το 2017 στο 60%.

    - Για υποθέσεις πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις επιβολής προστίμων το ύψος του προστίμου ορίζεται στο 50% επι του φόρου που εξέπεσε. Η διάταξη αυτή αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια όπως και υποθέσεις για τις οποίες έχει γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.

    - Η φορολόγηση με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος απο ακίνητη περιουσία των εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων με βάση την οικονομία του διαμοιρασμού. Το μέτρο θα ισχύσει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2017. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής . Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα που προκύπτουν από εκμετάλευση ακινήτων φορολογούνται σήμερα με συντελεστές που κυμαίνοναι από 15% έως 45%

    Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο τα έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 εκτιμώνται σε 1,920 δισ. ευρώ ενώ οι εξισορροπητικές παρεμβάσεις μείωσης των φόρων κατά το ίδιο έτος εκτιμώνται σε 3,415 δισ ευρώ.

    Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Δευτέρα και την Τρίτη, 15 και 16 Μαϊου, με την διαδικασία του επείγοντος και αφού ολοκληρωθεί η συζήτησή του, εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2017 - 8:31:58 UTC