Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
  • [02] Ι.Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Το πάρτυ τελείωσε, θα υπάρξει Νέμεσις
  • [03] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα
  • [04] Έφη Αχτσιόγλου: Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας δίνει η συμφωνία

  • [01] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

    Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

    Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Δευτέρα και την Τρίτη, 15 και 16 Μαϊου, με την διαδικασία του επείγοντος και αφού ολοκληρωθεί η συζήτησή του, εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

    Οι τροποποιήσεις των συνταξιοδοτικών διατάξεων και τα αντισταθμιστικά μέτρα που εισάγονται με το νομοσχέδιο

    «Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.

    «Μέσα από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, επιχειρείται όχι μόνο να εξασφαλιστεί η τακτική χρηματοδότηση μέσω της εκταμίευσης των συμφωνηθέντων πόρων, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσω μιας σειράς μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας, καθώς και να τεθούν τα βασικά θεμέλια για την επαναφορά της θεσμικής κανονικότητας στην αγορά εργασίας», αναφέρεται και επισημαίνεται ειδικά για τις διατάξεις τροποποίησης φορολογικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων ότι «αυτές υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μέτρων που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του».

    Ως προς τα συνταξιοδοτικά, μεταξύ άλλων, αντικαθίστανται και συμπληρώνονται διατάξεις του Ν. 4387/2016 σχετικά με τις συντάξεις του δημοσίου και των λοιπών ταμείων και ορίζεται ότι περικόπτονται, από 1.1.2019:

    -η οικογενειακή παροχή (των συντάξεων του Δημοσίου) και το επίδομα συζύγου (των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα) που εξακολουθεί να συγκαταβάλλεται με τη σύνταξη για όσους εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες διατάξεις του Ν. 4387/2016.

    Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που θεσπίζονται, η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι αξιοποιούνται οι εξοικονομούμενοι πόροι από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προς την ενίσχυση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι. «Συνολικά τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που εισάγονται με το νομοσχέδιο στοχεύουν στην ενίσχυση της οικογένειας, των νέων, των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Έτσι από 1.1.2019 και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις:

    Θεσπίζεται για πρώτη φορά εκτεταμένο επίδομα στέγασης με στόχο τη μείωση των δαπανών στέγασης των νοικοκυριών που διαμένουν σε μσιθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Βρεφονηπιακή Φροντίδα» το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στην υποχρεωτική Δημόσια Εκπαίδευση. Αυξάνονται οι πιστώσεις του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και με ΚΥΑ θα ρυθμιστούν τα περιουσιακά/εισοδηματικά κριτήρια και οι κατηγορίες δικαιούχων. Προβλέπεται εκτέλεση προγραμμάτων στοχευμένων ομάδων ανέργων, πλέον των συντρεχόντων προγραμμάτων απασχόλησης, με σκοπό την τόνωση της αγοράς εργασίας. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής στον τομέα αγροτικής παραγωγής και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας. Καθορίζονται απαλλαγές από τη φαρμακευτική δαπάνη για πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 1200 ευρώ.

    Ως προς τις εργασιακές ρυθμίσεις ορίζεται μέχρι 20.8.2018 (ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), η χρονική διάρκεια αναστολής των διατάξεων σχετικά με τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το είδος εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της επεκτασιμότητας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συστήνεται Τμήμα Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Επαναπροσδιορίζονται σε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο οι άδειες άνευ αποδοχών για τα διαφορετικά επίπεδα συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Διατάξεις για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την αύξηση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ

    Οι διατάξεις για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την αύξηση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ σε εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος προκειμένου να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

    Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (35 % από τα ΕΛΠΕ και 31 % από το ΤΑΙΠΕΔ) ως το τέλος του 2017, ενώ το υπόλοιπο 34% θα μεταβιβασθεί στο Δημόσιο. Προβλέπονται επίσης οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψήφιων επενδυτών στο διαγωνισμό ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή του Κοινοτικού δικαίου (να διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και να είναι πιστοποιημένοι ως διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου).

    Οι διατάξεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προβλέπουν αύξηση των ποσοτήτων ενέργειας που θα διαθέτει η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της, σε χαμηλότερα επίπεδα ωστόσο σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις των δανειστών στη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα οι δημοπρατούμενες ποσότητες θα αποτελούν το 2017 το 16% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους, το 2018 το 19% και το 2019 το 22%. Το χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ παραμένει ως είχε και προβλέπει ότι στο τέλος του 2017 η ΔΕΗ θα πρέπει να πέσει στο 75,24%, το 2018 στο 62,24% και το 2019 στο 49,24%. Η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες θα αναθεωρείται κάθε Ιούνιο ενώ στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους η ΡΑΕ θα μπορεί να αυξάνει (ή να μειώνει) τις δημοπρατούμενες ποσότητες λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

    Εξάλλου, διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι η εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (στην οποία θα περιέλθει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή που θα ελέγχεται από το Δημόσιο) θα εποπτεύεται αποκλειστικά από τον υπουργό Ενέργειας και όχι τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διασφαλίζεται ο απαιτούμενος πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Διαχειριστή από την παραγωγή / προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2021, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2018- 2021

    Πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2021, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2018- 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο.

    Το κατά ESA 2010 πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ (3,817 δισ. ευρώ) εφέτος και να αυξάνεται συνεχώς, στο 3,9% του ΑΕΠ (7,415 δισ. ευρώ) το 2018, στο 4,4% του ΑΕΠ (8,522 δισ. ευρώ) το 2019 και στο 4,8% του ΑΕΠ (9,675 δισ. ευρώ) το 2020, για να «εκτοξευθεί» στο 5,6% του ΑΕΠ (11,825 δισ. ευρώ) το 2021! Και παρόλο που το κατά ESA πλεόνασμα διαφέρει από αυτό με βάση το πρόγραμμα, οι συγκεκριμένες προβλέψεις καταδεικνύουν υπερκάλυψη και του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Καθώς, τα αντίστοιχα πλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου με βάση τη μεθοδολογία του προγράμματος είναι 1,8% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και στη συνέχεια στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έως και το 2021.

    Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» για την οικονομία που αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο, εφέτος χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη στο 1,8% από 2,7% που ήταν η παλαιότερη εκτίμηση στον προϋπολογισμό και 2,1% της πρόβλεψης της Κομισιόν. Το 2018 προβλέπεται άνοδος κατά 2,4% του ΑΕΠ (έναντι 2,5% της Κομισιόν), το 2019 κατά 2,6%, το 2020 κατά 2,3% και το 2021 κατά 2,2%. Η άνοδος του ΑΕΠ θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στις ιδιωτικές επενδύσεις, ο οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,9% εφέτος, κατά 10,8% το 2018, κατά 12,1% το 2019, κατά 9,6% το 2020 και κατά 7,7% το 2021. Δευτερευόντως, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2017, κατά 1,4% το 2018, κατά 1,3% το 2019, κατά 1,2% το 2020 και κατά 1,2% το 2021. Πολύ χαμηλότερα θα κινηθούν οι δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα αυξάνονται κατά 0,32% κατά μέσο όρο την περίοδο 2017- 2021.

    Τέλος για την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης

    Καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους βουλευτές. Διάταξη που έχει περιληφθεί, ως αυτοτελές άρθρο, στο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας, ορίζει ότι καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2017 και μετά, τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ζ' Ψηφίσματος του έτους 1975, σχετικά με την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή. Η ετήσια αύξηση εσόδων από την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή, υπολογίζεται από το 2018 και μετά στα 44 εκατομμύρια ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το περίφημο Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής του 1975 προβλέπει αναλογικότητα στις αποδοχές βουλευτών και δικαστικών.

    Μόνο σεεπιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα λειτουργούνταεμπορικάκαταστήματαόλες τις Κυριακές από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

    Θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές - εκτός από μία Κυριακή του Αυγούστου - την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο στις εξής περιοχές: Δήμος Αθηναίων, μέρος του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, μέρος του παραλιακού μετώπου στον Νότιο Τομέα Αθηνών (επιλεγμένες περιοχές σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, 'Αλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα) και μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Αυτά προβλέπονται, για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, στο σχέδιο νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία με τους θεσμούς και κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή προς ψήφιση.

    Δηλαδή η συμφωνία αφορά μόνο επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Για την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών.

    Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί που προβλέπονται στον νόμο 4177/2013 σχετικά με το μέγεθος και το είδος καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με αποφάσεις αντιπεριφερειάρχη (καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αλυσίδες, shop in a shop, outlet).

    Διάταξη για την προστασία των δημόσιων και των τραπεζικών στελεχών

    Την προστασία των δημόσιων υπάλληλων αλλά και των υπάλληλων των τραπεζών που θα προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμα και διαγραφές χρεών, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.

    Η διάταξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ώστε να προχωρήσει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων. Δεν προβλέπει ασυλία για τους υπάλληλους του δημοσίου και των τραπεζών, ωστόσο προσφέρει προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις τους οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών και θα πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων, ώστε να μην ζημιώνεται ο φορέας που εκπροσωπούν από τις ενέργειές τους.

    Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται αυτό να γίνει, η διάταξη προβλέπει ότι για τους δημόσιους υπάλληλους θα μπορεί να υπάρχει δίωξη μετά από αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για δε τις τράπεζες ανάλογη αρμοδιότητα δίνεται σε μια τριμελή επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν ένας αρεοπαγίτης και δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τους εμπεριστατωμένη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η διάταξη αυτή, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

    Βελτιώσεις για τον εξωδικαστικόσυμβιβασμό

    Βελτιώσεις προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και συγκεκριμένα για την περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ποσού που δηλώνει ο οφειλέτης και του ποσού που βεβαιώνει ο πιστωτής. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των Πρωτοδικείων όταν κρίνουν συμφωνίες επικύρωσης συμφωνιών όπου υπήρξε αμφισβήτηση απαίτησης από τον πιστωτή.

    Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι ο συντονιστής καλεί τα μέρη να προσκομίσουν έγγραφα από τα οποία να προκύπτει το ακριβές ύψος της απαίτησης του πιστωτή και, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, συνυπολογίζεται στα ποσοστά της απαρτίας και της πλειοψηφίας μόνο το μέρος της απαίτησης που δεν αμφισβητείται. Με την προσθήκη που κάνει το υπουργείο Οικονομίας στον νόμο διευκρινίζεται ότι «ο υπολογισμός μόνο του ποσού της μη αμφισβητούμενης απαίτησης λαμβάνει χώρα μέχρι το πέρας της εξωδικαστικής διαδικασίας, με την επιφύλαξη διαφορετικού προσδιορισμού της απαίτησης από τον εμπειρογνώμονα, στον οποίο μπορεί να ανατεθεί και η επαλήθευση των αμφισβητούμενων απαιτήσεων». Επισημαίνεται ότι ο πιστωτής που συνεχίζει να αμφισβητεί το ποσό της απαίτησής του στο τέλος της διαδικασίας δεν εμποδίζεται να επιδιώξει τη δικαστική αναγνώριση του ύψους της.

    Επίσης, με διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ένας ακόμα λόγος έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το αρμόδιο για την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι απορριπτική απόφαση εκδίδεται και στην περίπτωση που μη συμβαλλόμενοι πιστωτές αμφισβητούν τον προσδιορισμό του ποσού της απαίτησής τους από τον οφειλέτη, τον συντονιστή ή τον εμπειρογνώμονα και συγχρόνως προκύπτει ότι το αμφισβητούμενο μέρος της απαίτησης αντιστοιχεί σε ποσοστό απαιτήσεων ικανό να ανατρέψει τη σύναψη της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι δύο αυτές προϋποθέσεις της αμφισβήτησης και του ικανού για ανατροπή ποσοστού, το δικαστήριο εξετάζει και την τρίτη προϋπόθεση που τίθεται, δηλαδή τη βασιμότητα της αξίωσης του πιστωτή, κατά το αμφισβητούμενο μέρος της, και εάν συντρέχει και αυτή απορρίπτει την αίτηση επικύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

    [02] Ι.Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Το πάρτυ τελείωσε, θα υπάρξει Νέμεσις

    Το πρωί της Δευτέρας ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου, για την υπόθεση του ποδηλατοδρομίου Χανίων (που αποκάλυψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ). Η κυβέρνηση, προσπερνώντας με ταχύτητα από τα λόγια σε πράξεις και ενέργειες, δηλώνει όχι μόνο την επιθυμία της, αλλά και την απόφασή της να προχωρήσει μέχρι το τέλος, ρίχνοντας φως στις σκιές, ανοίγοντας δρόμο στην δικαιοσύνη. Για να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και να είναι.

    Ανασύροντας ένα ακόμα σκάνδαλο, καταχωνιασμένο κατά το παρελθόν, με την σειρά του, σε κάποια συρτάρια. «Το πάρτι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας απόλυτα το στίγμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς συνθήματα και μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο και βούληση, στοχεύοντας στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τις ριζικές αλλαγές.

    «Διαλέξαμε την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε», τόνισε με αποφασιστικότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιούλιος Συναδινός, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, αναφορά στο παρόν και κυρίως μιλώντας για το μέλλον.

    Ο 55χρονος ΓΓΑ, εκπαιδευτικός και αθλητής, μίλησε για όλους και για όλα, δεν κρύφθηκε πίσω από τις λέξεις. Αναφέρθηκε με στοιχεία στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στον ελληνικό αθλητισμό, που «κρέμονται» στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων, μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τις σχέσεις με την ΕΠΟ και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, τους παράγοντες, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, τη βία, αλλά και τα νέα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού, τα νέα παιδιά και το μέλλον που τους αφορά. Ετσι κι αλλιώς, αν η αφορμή ήταν το σκάνδαλο με το ποδηλατοδρόμιο Χανίων και η μήνυση που ακολούθησε, οι αιτίες για μία τέτοια συζήτηση, ήταν πολλές...

    ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΙ ΣΤΑ SPECIAL OLYMPICS, ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    ΕΡ: Βρισκόμαστε μπροστά μία διαδικασία-προσπάθεια που εξελίσσεται για την αποκάλυψη σκανδάλων, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία υπευθύνων. Η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Χανίων δεν είναι η πρώτη και αντιλαμβάνομαι, θα ακολουθήσουν και άλλες.

    -"Πραγματικά, η πρώτη κατατέθηκε το 2015 στην Βέροια, αφορούσε το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι και αναφερόταν σε κακοδιαχείριση με πιθανές παράνομες πράξεις οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εμφάνιζε ετήσια έσοδα 1000 ευρώ (!). Μετά από έλεγχο διορίστηκε να διοίκηση και αποκαλύφθηκαν παρανομίες. Ακολούθησε η διαβίβαση του πορίσματος το Φθινόπωρο του 2015, για την οργανωτική επιτροπή των Special Olympics, με σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις, που αφορούσαν δεκάδες εκατομμύρια. Εγινε μηνυτήρια αναφορά για το κολυμβητήριο των Χανίων. Είχε λεηλατηθεί και υποστεί φθορές και έγινε προσπάθεια να το κουκουλώσουν, μέσω παραχώρησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν είναι σε λειτουργία, θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο κολυμβητήριο, αλλά είναι κλειστό. Για να λειτουργήσει το 2015, υπολογίστηκε ότι χρειάζονταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα έγινε μηνυτήρια αναφορά για το ποδηλατοδρόμιο Χανίων. Πρόκειται για μία εγκατάσταση η οποία δημοπρατήθηκε το 2002 κι έπρεπε να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο το 2004. Το ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή του ήταν 3.638.000 ευρώ, βεβαιώθηκε η «ποιοτική» του κατασκευή και αποπληρώθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν ημιτελές και σήμερα, παραμένει ένα επικίνδυνο γιαπί".

    ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

    ΕΡ: Είναι πολλά, θα υπάρχουν περισσότερα. Ακολουθούν και άλλα;

    -"Ναι. Μην ξεχνάμε βεβαίως επίσης το μέγα σκάνδαλο με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας . Το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει από το 2007 μέχρι σήμερα 31.800.000 ευρώ (!). Tα τελευταία 11 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2015. Κι όμως το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας δεν υπάρχει. Δεν έγινε ποτέ. Ακολουθούν σίγουρα και άλλα. Δεν σταματάμε. Αλλά πάμε βήμα βήμα, ένα ένα. Όταν γίνει στο άθροισμα αυτών που κατασπαταλήθηκαν, μπορεί να ξεπερνούν τον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου. Και έχουμε δικαστικές αποφάσεις, που έρχονται, η μία μετά την άλλη. Πληρώνουμε για έργα του 2004".

    ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004

    ΕΡ: Ο κόσμος γνωρίζει ή υποπτεύεται τι έγινε το 2004, θέλει να πιστεύει όμως πληρώσαμε μέσα σε αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια. Είναι έτσι;

    -"Όχι. Τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί τώρα τελεσιδίκησαν πολλές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές εταιρειών που είχαν αναλάβει Ολυμπιακά έργα. Πήγαν σε δεύτερο-τρίτο βαθμό, διοικητικά εφετεία, Αρειο Πάγο και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Πληρώνουμε για το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο, την αισθητική ενοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ, την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών..."

    Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΤΙΩΝ ΜΕΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

    ΕΡ:Οι ενέργειες και οι κινήσεις που γίνονται πλέον από την Πολιτεία εμπεριέχουν κάποια μηνύματα;

    -"Υπάρχει ένα διπλό μήνυμα: Χρειάζεται να υπάρξει νέμεσις. Όταν ο κόσμος υποφέρει και προσπαθεί να εξασφαλίσει την διαβίωσή του, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι αυτοί που οδήγησαν την χώρα σε πτώχευση να απολογηθούν κα να καταλογιστούν ευθύνες. Είναι απόφαση της ελληνικής πολιτείας, αλλά χρειάζεται να βοηθήσει και η δικαιοσύνη. Να μην μένουν οι φάκελοι στα συρτάρια. Μεγάλο μέρος της κατάστασης που βρισκόμαστε τώρα, ακουμπάει και στον αθλητικό τομέα. Προσωπικά εκτιμώ ότι αν το μεγάλο μέρος των αιτιών για την πτώχευση της χώρας βρίσκεται στον τομέα των εξοπλιστικών, δεύτερος είναι ο τομέας της Υγείας, τρίτος είναι σίγουρα ο αθλητισμός με τις διαχρονικές πελατειακές σχέσεις, το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε επί δεκαετίες και φυσικά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας".

    ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

    Ερ: Ποια είναι τα αντανακλαστικά σε όλα αυτά;

    -"Είναι ξεκάθαρο: Το πάρτι τελείωσε. Eχουμε διαλέξει την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε. Αθλια δημόσια γήπεδα, εθνικά αθλητικά κέντρα, παρατημένα, χωρίς αδειδότηση, δίχως προσωπικό, κυρίως τεχνικούς, με τεράστια χρέη στη ΔΕΗ. Σε αυτά τα δύο χρόνια, αποπληρώθηκαν πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 17 από τα 19 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που είναι στην αρμοδιότητά μας. Εκκρεμούν ρυθμίσεις σε δύο, στα Ιωάννινα και την Πάτρα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τραγική κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στη μεγαλούπολη από την οποία προήλθαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί αθλητισμού επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική η εγκατάλειψη την οποία προσπαθούμε με τους σημερινούς πόρους να διορθώσουμε. Και στα τρία κολυμβητήρια για παράδειγμα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κληρονομιά αυτών που σήμερα μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο ασκώντας κριτική αντί να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ζητήσουν συγνώμη από την αθλητική κοινωνία. Ξεκινώντας από το Ποσειδώνιο, όπου ανακαλύψαμε ότι έχει χτιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γι αυτό και έχει σοβαρά προβλήματα στεγανότητας, που προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε. Σε πολλά γήπεδα στην Ελλάδα, που αναλαμβάνουμε να αποκαταστήσουμε, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που θα την περιέγραφα όπως ένας γιατρός που πρόκειται να χειρουργήσει ένα ασθενή με καρκίνο, όταν τον ανοίγει διαπιστώνει πως υπάρχει μετάσταση σε δέκα ακόμα σημεία. Πολλά γήπεδα έχουν νομικές εκκρεμότητες. Όπως στο εθνικό κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ΓΓΑ, σχετικά με το που ανήκει. Το Καυτανζόγλειο στάδιο δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν έχει παραδοθεί από το 2004. Το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά από την κυβλέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έως τότε λειτουργούσαν χωρίς άδεια από το 2004! Το αντίστοιχο ποδηλατοδρόμιο από αυτό των Χανίων που βρίσκεται στα Τρίκαλα, έμεινε χωρίς πίστα διότι η ξυλεία που την κάλυπτε έγινε καυσόξυλα. Στο Πατουλίδειο γυμναστήριο στη Φλώρινα σήμερα φυλάσσουν ζωοτροφές. Το κλειστό γυμναστήριο στο Αμύνταιο παραμένει στα μπετά από το 2004. Είναι χαρακτηριστικές οι τρύπες που υπάρχουν στη Βέροια και στη Λαμία αντί για κολυμβητήρια, έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όλα στον αέρα. Και στη λαμογιά. Η ηλεκτροδότηση στο ΙBC, το περίφημο κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για δέκα χρόνια γινόταν παράνομα από ρεύμα του ΟΑΚΑ".

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

    Ερ: Ποιες προσδοκίες υπάρχουν;

    -"Να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις, να υπάρξει διαφάνεια, γιατί πληρώθηκαν να γίνουν έργα που δεν υπάρχουν. Όχι απλά έγινε μια υπερτιμολόγηση ή υπέρβαση του προυπολογισμού. Δεν υπάρχει καν γήπεδο. Δεν είναι, για παράδειγμα, ότι για παράδειγμα κάποιο έργο είχε προυπολογισμό 10 εκατ ευρώ και έφτασε τα 15 εκατ ευρώ, με κάποια ανάθεση της τελευταίας στιγμής, αλλά ότι δεν υπάρχει καν εργασία, ή έγιναν οι μισές και έχουν αποπληρωθεί πολλά από αυτά με βεβαιώσεις οριστικής παράδοσης και ποιοτικής παραλαβής. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, να αποδοθούν ευθύνες σε εταιρίες. Για παράδειγμα στο ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά, η πίστα φαίνεται να μην έχει γεωμετρικές προδιαγραφές, αφορά στα σωστά μέτρα των διαδρομών; Αφορά στις σωστές μοίρες;. Ετσι επίσης το θέμα είναι ένα τέτοιο έργο, εάν μπορεί τώρα να φτιαχτεί και πόσο θα κοστίσει να φτιαχτεί και βέβαια μετά πως θα συντηρηθεί και ποιος θα αναλάβει".

    ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΡΕΜΟΥΛΑ, ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    ΕΡ: Είναι σημαντικό επίσης όχι μόνο η καταγραφή , αλλά και τι μπορεί να γίνει από εδώ και μετά.

    -"Ναι αυτό βλέπουμε. Στην περιφέρεια χρειάζεται να υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Ολοι μιλάνε για αθλητικό τουρισμό. Στα Χανιά που είναι ένα τουριστικό κέντρο, τις νεκρές τουριστικά περιόδους, θα μπορούσαν να έρχονται ποδηλάτες από όλο τον κόσμο για προπόνηση. Σαν το ποδηλατοδρόμιο είναι πολλές ακόμα εγκαταστάσεις. Και έχουν δοθεί χρήματα για όλα αυτά, ενταγμένα στα προγράμματα εγκαταστάσεων «Ελλάδα 2004» και «Θησέας». Κάποια είναι γιαπιά, κάποια όχι, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν πληρωθεί. Χρειάζεται να καταπολεμηθεί η ρεμούλα που υπήρξε στον κατασκευαστικό τομέα. Οι διαγωνισμοί που κάνουμε τώρα γίνονται κανονικά, με διαφάνεια και με κανόνες, με αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, νομικού και φυσικού προσώπου. Πολλοί από αυτούς είναι και εντός των τειχών, ίσως τώρα βρίσκονται σε σύνταξη".

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    ΕΡ: Παράλληλα χρειάζεται και σχέδιο ανάπτυξης. Υπάρχει και πιο είναι αυτό;

    -"Από το πρόγραμμα των Δημοσίων επενδύσεων για την περιφέρεια, η λογική υπαγορεύει, όχι στα μεγάλα γήπεδα. Για να μην μπερδευτεί ο κόσμος δεν αναφέρομαι στα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού. Μιλάμε για έργα με βάση το διαθέσιμο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έργα που θα πληρώνονται και έργα που θα γίνονται. Εντάσσουμε 30 με 50 κάθε χρόνο. Για τα δύο τελευταία χρόνια που πέρασαν, πρόπερσι έγιναν 45 και πέρσι 58 έργα λειτουργικά για την κοινωνία, με λογική αποκέντρωσης, μικρά και χρηστικά για τους δημότες. Και βεβαίως έχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ως προτεραιότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, ορισμένα γήπεδα έχουν κοινωνική σημασία, όπως αυτό στο Αμύνταιο και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, τη Νησιωτική χώρα, προκειμένου τα νέα παιδιά να μένουν εκεί, να μην φεύγουν και να ρημάζει ο τόπος. Δεν απαιτείται όμως μόνο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας τοπικά και αλλαγή φιλοσοφίας για το είδος των υποδομών, που εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αθλητικές πολιτικές. Αναφέρω σαν παράδειγμα την περίπτωση του Βορείου Αιγαίου το οποίο βρίσκεται στη τελευταία θέση σε αθλητικές υποδομές μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Και μάλιστα τη Λέσβο, το μεγαλύτερο από τα νησιά με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Με περισσότερους από 80.000 κατοίκους έχει μείνει χωρίς κολυμβητήριο, με ένα μικρό απαρχαιωμένο κλειστό γυμναστήριο στη Μυτιλήνη και περισσότερα από δέκα ξερά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Κάποιοι όμως το 2013 επέλεξαν να διαθέσουν 1,2 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο γήπεδο της Μυτιλήνης μόνο και μόνο για να αγωνισθεί εκεί η ΠΑΕ Καλλονή. Ήταν θέμα συγκεκριμένης και κοντόφθαλμης πολιτικής επιλογής. Το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και την ευθύνη του ελληνικού αθλητισμού, αντιληφθήκαμε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, τα 7,5 είχαν διοχετευθεί στην Αργολίδα και ο τότε Υπουργός κ. Ανδριανός το γνωρίζει. Και δεν πήγαν μέσω Δήμων, αλλά όλη την ευθύνη επίβλεψης και αποπεράτωσης επωμίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ, με συνέπεια όλο το τεχνικό προσωπικό της ΓΓΑ να είναι μονίμως απασχολημένο εκεί".

    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    ΕΡ: Είναι θέματα που δεν εξαντλούνται σε μία συζήτηση. Κορυφαία ζητήματα που εξελίσσονται και παρακολουθούμε γιατί μας αφορούν όλους. Θα ήθελα να περάσουμε σε ένα διαφορετικό θέμα, που δημιούργησε πολλές συζητήσεις και σχόλια. Τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Τι έγινε λοιπόν, γιατί τελικά διεξήχθη ο τελικός, πως κρίνεται τα γεγονότα στο Βόλο;

    -"Καταρχήν τον προβληματισμό για την διεξαγωγή του τελικού ανακίνησε ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί βασικές διατάξεις περί βίας για την εποπτεία και τα εισιτήρια. Και το έπραξε ως όφειλε, με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών. Χωρίς καμιά σκοπιμότητα, αλλά με συναίσθηση της ευθύνης. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, τελικός ή αγώνας χωρίς να υπάρχουν αριθμημένα εισιτήρια. Είναι επίσης πρωταρχικός όρος διεξαγωγής παιχνιδιών από την UEFA, που μετά την τραγωδία στο Χέιζελ απαγόρευσε να γίνονται αγώνες με ορθίους. Κάθε θέση για ένα φίλαθλο. Είναι το αυτονόητο. Είναι όμως ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού αθλητισμού να προσπαθεί να πείθει την εκάστοτε ηγεσία της ΕΠΟ, ότι εκείνη οφείλει να εναρμονίζεται με αυτονόητους κανονισμούς της UEFA για την ασφάλεια των θεατών;"

    ΕΡ: Όμως κάποιοι λένε ότι αργήσατε να αντιδράσετε, δεν το γνωρίζατε πιο πριν;

    -"Εμείς όταν πήραμε προσκλήσεις και εισιτήρια για δική μας χρήση, αργά το απόγευμα της Πέμπτης διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν θέσεις. Ο κ. Βασιλειάδης άμεσα ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ΕΠΟ, αστυνομία όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, για να εφαρμοστεί ο νόμος. Έκανε το αυτονόητο".

    ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

    ΕΡ: Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ενώ η αρχική σκέψη ήταν για αναβολή, υπήρξαν πιέσεις από τις ομάδες να γίνει ο τελικός.

    -"Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και δεν δεχθήκαμε πιέσεις από τις ομάδες. Η προκήρυξη του Κυπέλλου και των αγώνων, προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διεξαγωγή του αγώνα ή το ενδεχόμενο αναβολής του. Ολοι οι συναρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έγινε πρόταση να αριθμηθούν οι θέσεις του σταδίου, να υπάρξει δυνατότητα επόπτευσης και ταυτοποίησης της θέσης των φιλάθλων, κάτι που απασχολούσε επίσης για φορολογικούς λόγους. Αυτό είναι σημαντικό και δεν το έχει αναφέρει κανένας. Μέσω των ακυρώσεων γίνεται η εκκαθάριση του αγώνα. Ο έλεγχος στις θύρες έχει να κάνει με πόσους μπήκαν και πόσοι φόροι αντιστοιχούν στο Κράτος. Ναι, λέω ξανά υπήρξε σκέψη για αναβολή, άλλωστε το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ (στις 04:50 την Παρασκευή), δεν μιλούσε για οριστική απόφαση, αλλά για αναμονή των εκθέσεων των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα να εισηγηθούν στον υπουργό, βάση του αθλητικού νόμου. Περιμέναμε τις εκθέσεις των αρμοδίων φορέων και της αστυνομίας, που έφτασε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα, τι θα μπορούσε να κάνει ο Υπουργός, όταν ήδη στο Βόλο βρίσκονταν 20.000 φίλαθλοι; Όταν μάλιστα υπήρχαν εγγυήσεις από όλους. Ακόμα και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός έδωσε άδεια τέλεσης του αγώνα, χωρίς να έχει την απόφαση του Υπουργού. Κι αυτό ας αξιολογηθεί αναλόγως"

    ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΞΥΛΟ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ, Ο ΜΠΕΟΣ ΑΛΩΝΙΖΕ ΜΕΣΑ

    ΕΡ: Εσείς πήγατε στο γήπεδο, τι λέτε για όλα αυτά που έγιναν, κυρίως πριν από την έναρξη του ματς;

    -"Ναι πήγα, με ιδιωτικό αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τα παιδιά μου και δεν μπορούσα να πλησιάσω στο γήπεδο όταν έφτασα, γιατί έπεφτε ανελέητο ξύλο. Για μία ώρα έβλεπα από έξω τα γεγονότα στην πεζογέφυρα, όπου δεν υπήρχε φύλαξη, ούτε τα σχετικά κιγκλιδώματα που είχαν συμφωνηθεί. Ακολούθησα με το αυτοκίνητό μου το πούλμαν της ΑΕΚ που στάθμευσε κάτω από την εξέδρα ων οπαδών του ΠΑΟΚ με τις πέτρες να πέφτουν βροχή, ενώ οι παίκτες του ΠΑΟΚ έφταναν με τα πόδια διότι το δικό τους λεωφορείο δεν μπορούσε να πλησιάσει. Οργανωτικός τραγέλαφος. Μετά, αφού μπήκα στο γήπεδο, είδα τι γινόταν μέσα. Εκεί παρακολουθούσα τον έκπτωτο από τον αθλητισμό και την Δημοτική Αρχή, Μπέο, να έχει το γενικό πρόσταγμα σε όλη την διαδικασία. Ναι, έγινε ένα επεισόδιο, ανάμεσα σε εμένα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο και τους υπευθύνους της ΕΠΟ, επειδή αρνηθήκαμε να μας πλησιάσει ο έκπτωτος κ. Μπέος, που αλώνιζε στους χώρους διαπιστευμένων επισήμων. Φύγαμε και σταθήκαμε τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά όρθιοι, στη σκάλα, ενώ εκείνος είχε καθίσει δίπλα στον κ. Αγοραστό, τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Σκίμπε, σα να μην έτρεχε τίποτα. Δεν ήταν απλά ανεκτός αλλά είχε το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα. Μετά από φασαρία που κάναμε, μόλις έφυγε κατεβήκαμε".

    ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

    ΕΡ: Το θέμα που προέκυψε ξανά προς συζήτηση μετά τα επεισόδια του Βόλου, είναι γιατί η αστυνομία που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, να αστυνομεύει μέσα στο γήπεδο και να μην αναλαμβάνουν την φύλαξη οι ομάδες-ανώνυμες εταιρείες. Ποια η γνώμη σας;

    -"Καταρχήν θεωρώ ότι οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες πρέπει να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία που βρίσκονται όλες οι ανώνυμες εταιρείες. Η αστυνομία να μην είναι μέσα στο γήπεδο ώστε να μην πληρώνει ο λαός την δαπάνη αυτή. Εάν η διοργανώτρια και οι ομάδες ήθελαν να φυλάξουν κανονικά θα το έκαναν. Νομίζω δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τις στοιχειώδης αρχές της UEFA. Τόσα χρόνια η εκάστοτε ΕΠΟ, επικαλούμενη την δήθεν αυτονομία της από το συνταγματικό πλαίσιο και την συντεταγμένη αθλητική τάξη, ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό. Αναρωτιέμαι εάν τελικά θέλουν την εναρμόνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα διεθνή στάνταρ, σε θέματα ασφάλειας, βίας, απόδοσης δικαιοσύνης, αξιοπιστίας, διαφάνειας. Ας μην θυμούνται το αυτοδιοίκητο όποτε τους συμφέρει και όποτε δεν τους συμφέρει να εγκαλούν την πολιτεία».

    [03] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα

    Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε μια "κόκκινη γραμμή" δεν κράτησε. Έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα», επισημαίνοντας επίσης: «Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα μέτρα εκτείνονται και για μετά το 2018, καθώς και ότι όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο».

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι «όσο συντομότερα υπάρξει πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για τη χώρα».Ως προς το ζήτημα του χρέους, είπε ότι η ΝΔ ζητά «οι δανειστές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους η οποία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα την τελευταία διετία».

    Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, σύμφωνα με την οποία τα όποια ουσιαστικά μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις της και ότι θα κριθούν αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας: «Στο μεταξύ όμως η χώρα θα έχει λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα λιτότητας προκειμένου να επιτευχθούν για πολλά χρόνια υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι».

    Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις δεσμεύσεις του, διότι δεν τις πιστεύει, επικαλούμενος προς επίρρωση της άποψής του πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων «παρατηρείται μια υποχώρηση του δείκτη πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015- 2016 σε σχέση με την περίοδο 2013- 2014».

    Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ θα καταψηφίσει τα αντίμετρα απάντησε ότι «τα αντίμετρα προϋποθέτουν την ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων. Και ενώ τα μέτρα είναι οριζόντια και θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Είπε ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για άμεση λήψη αντιμέτρων ύψους 0,5% του ΑΕΠ λόγω υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβλέπεται και στο 3ο Μνημόνιο, «εκτός και αν η κυβέρνηση αμφιβάλλει πλέον για την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ».

    [04] Έφη Αχτσιόγλου: Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας δίνει η συμφωνία

    Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής τονίζει ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή». «Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό» εξήγησε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

    Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν έως το τέλος Ιουνίου και οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.Όπως ανέφερε, «όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το "κούρεμα", ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και "κούρεμα" της βασικής οφειλής».

    «Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις» είπε στη συνέχεια.

    Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

    Μίλησε επίσης και για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας, ομοίως, ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

    Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεχόταν καμία συζήτηση και τελικά «συμφωνήθηκε να νομοθετήσουμε ότι με το τέλος του προγράμματος παύει και η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Χωρίς την παρέμβασή μας, θα βρίσκονταν σε αναστολή επ' αόριστο. Εμείς θα νομοθετήσουμε ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επανέλθουν οι δύο αρχές σε ισχύ».

    Ερωτηθείσα πόσο κόσμο αφορούν τα αντίμετρα, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε στην συνέντευξή της αριθμητικά στοιχεία αναφέροντας «εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας σήμερα. Σχεδόν 5,8 εκατ. άτομα θα έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ενώ 1,7 εκατ. άτομα θα πληρώσουν μειωμένη συμμετοχή. Περίπου 130.000 παιδιά έως 4 ετών θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ 450.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν σχολικά γεύματα.700.000 οικογένειες θα λάβουν ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, ενώ πρόσβαση σε νέες θέσεις εργασίας θα έχουν πάνω από 30.000 άτομα, επιπλέον των προγραμμάτων που υλοποιούνται».

    Αποτιμώντας, τη συμφωνία, καθόρισε ως σημαντικό το ότι «μιλάμε για μια συνολική συμφωνία, με την οποία θα οριστούν πλέον και τα μέτρα για το χρέος». «Ορίζεται ένας καθαρός δημοσιονομικός διάδρομος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια, η συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας και μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την ηρεμία, το χώρο και το χρόνο να αναπτυχθεί αποφέροντας τα οφέλη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον ελληνικό λαό» κατέληξε στη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2017 - 20:31:27 UTC