Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 17 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Βούτσης: Με ευθυκρισία, θεσμική προσήλωση και χωρίς σκανδαλολογία η διεξαγωγή εξεταστικών επιτροπών
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: «Ηκυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι κερδίσαμε από τη νέα καθυστέρηση. Το τι χάσαμε είναι δεδομένο»
  • [03] Πασχαλινά μηνύματα των κομμάτων
  • [04] SOS από σκάφος με 38 παράτυπους μετανάστες ανοιχτά της Κεφαλονιάς
  • [05] Σεισμός 6,1 βαθμών στη Χιλή
  • [06] Ιρανικό θέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [07] Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός διεθνώς, σύμφωνα με τη NASA
  • [08] Α.Τσίπρας από την Κέρκυρα: Θα φτάσουμε σύντομα στην «Ιθάκη»

  • [01] Ν.Βούτσης: Με ευθυκρισία, θεσμική προσήλωση και χωρίς σκανδαλολογία η διεξαγωγή εξεταστικών επιτροπών

    Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία της Μάλτας κρατά την κυβέρνηση στις ράγες της εντολής την οποία είχε πάρει τον Σεπτέμβριο του 2015, εκφράζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σημειώνοντας πως υπάρχουν θετικά σημεία που μπορούν να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018 "με την κοινωνία όρθια". Υποστηρίζει πως μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές με σαφές κοινωνικό πρόσημο όπως το εισόδημα αλληλεγγύης ή οι αλλαγές που αφορούν στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπενθυμίζει πως η συμφωνία της Ευρωομάδας (Eurogroup) της Μάλτας δεν προβλέπει -για τον 1,5 χρόνο που ακολουθεί- επιπλέον μέτρα κοινωνικής επιβάρυνσης.

    Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση απαντά: «Το πρόγραμμα που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει είναι πρόγραμμα κοινωνικής επιβίωσης και ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι σίγουρο δε ότι, ακόμα και από όσες πλευρές είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με μένα, δεν προεικάζεται ότι θα υπάρξει ανάγκη 4ου προγράμματος». «Η πρόθεση είναι να υπάρξει ένας απολογισμός δημόσιος και ειλικρινής προς τον ελληνικό λαό, μετά τη λήξη του προγράμματος, που θα συμπεριλαμβάνει το συνολικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς και την ευθύνη την οποία αναλάβαμε και την οποία θα ζητήσουμε να μας δοθεί η ευκαιρία για να τη συνεχίσουμε και να την ολοκληρώσουμε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ για τα σενάρια περί ενδιάμεσης ανατροπής της κυβέρνησης, είπε ότι πλέον δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους τέτοια σενάρια.

    Ερωτηθείς για το εάν έχει αντικατασταθεί το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο με το «εμείς και το παλαιό πολιτικό καθεστώς ο κ. Βούτσης, λέει« αυτό το οποίο ζει ολόκληρος ο κόσμος με την παγκοσμιοποίηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια των ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων» και εκτιμά πως εν μέσω των κοινωνικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης αποκτούν μεγάλη σημασία οι δύο Εξεταστικές επιτροπές εκείνες της υγείας και των εξοπλιστικών. Επί της ουσίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου τονίζει «τις χρησιμοποιούμε (σ.σ τις εξεταστικές) ως δυνατότητα για να καταδειχθεί, όχι στενά, η σύγκρουση και η υπεροχή του νέου, του μη υπεύθυνου, έναντι του παλαιού πολιτικού προσωπικού, αλλά για να καταδειχθούν οι μεγάλες ευθύνες του πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία. Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί παρά να απαντηθεί κάποια στιγμή. Όχι με κάποια Εξεταστική, αλλά με διάφορους τρόπους? Είναι σημαντικό, με έναν τρόπο εναργή κοινοβουλευτικά, σε ορισμένες πλευρές όπου όλοι λένε ότι υπήρξαν ευθύνες πολιτικών ?για πολιτικές μιλάω, τα πρόσωπα έρχονται ύστερα? αυτές οι πολιτικές να ψαχτούν και να ερμηνευτούν. Το ίδιο κάναμε και για τη διαπλοκή σε σχέση με τα ΜΜΕ».

    Ο κ. Βούτσης έφερε ως παράδειγμα τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη λέγοντας «υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που αποθέωνε τον κ. Σημίτη ότι ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός, έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ κ.λπ. και την ίδια ώρα υπάρχει ο αντίλογος και μέσα από τη δεξιά, και μέσα από την αριστερά, και μέσα από το σώμα και τους κύκλους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει λοιπόν με μεγάλη ευθυκρισία, δικαιοσύνη και θεσμική προσήλωση, δηλ. χωρίς σκανδαλολογία και αναφορά σε κυνήγι μαγισσών, να υπάρξει αυτή η διαδικασία, διότι βοηθάει πάρα πολύ στη διαμόρφωση μιας συνείδησης».

    Για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε «θα τον προτιμούσα στον ρόλο του ανθρώπου ο όποιος έβαλε πριν ένα εξάμηνο το ζήτημα του 2% στα πλεονάσματα για τη χώρα και πως αυτό μέσα και από την ΕΚΤ μπορεί να μορφοποιηθεί, και να ήταν μια πραγματική ανάσα που συνέκλινε με θέματα και με αιτήματα που μπαίνουν όχι μόνο από την κυβέρνηση άλλα από έναν ευρύτερο περίγυρο».

    Για τις συνεργασίες και τη ΝΔ απαντά «όταν οι πολιτικοί θύτες διεκδικούν να σώσουν ξανά τη χώρα, λέγοντας πως η αριστερά ήρθε περίπου στη διακυβέρνηση ως ένα ιστορικό ατύχημα και θα πρέπει να φύγει όσο γίνεται πιο γρήγορα, μία τέτοια απαίτηση ο κόσμος θα την αποδομήσει» είπε, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «πιθανή συνεργασία είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ, εμάς μας ενδιαφέρει αυτή η εξέλιξη, με τις αντίστοιχες διεργασίες που γίνονται και στην Ευρώπη, οι οποίες θα σημαίνουν μια ρητή αποκοπή και από νεοφιλελεύθερα προγραμματικά στοιχεία και από οποιαδήποτε προοπτική σύμπραξης με τη δεξιά. Θα ήταν μια εξέλιξη θετική» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

    Ερωτηθείς για τους ΑΝΕΛ, είπε «η προσπάθεια που γίνεται όλους αυτούς τους μήνες είναι τα πραγματικά ιδεολογικά θεωρητικά προβλήματα, οι ανησυχίες, οι διαφορετικές σχολές σκέψης που έχει η κεντροδεξιά από τη ριζοσπαστική αριστερά να γεφυρωθούν ή να μπουν στην άκρη. Είχαμε τέτοια ζητήματα και θα έχουμε και μπροστά μας, πλην όμως υπάρχει μια σαφής προσήλωση και συνέργεια στο πολιτικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε πάντως ότι στην Ευρώπη δυνάμεις της αριστεράς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκοπεί από τον εναγκαλισμό από τον νεοφιλελευθερισμό. «Στην ελληνική περίπτωση ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εμπλουτιστεί, να εμπεριέχει ή να συνεργάζεται εξωτερικά και με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αναδείχθηκαν στον αντιμνημονιακό αγώνα. Άρα υπονοώ ευθέως ότι δεν βλέπω έξω από αυτά τα μέτωπα και στο προσεχές διάστημανα αποκλείονται a priori δυνάμεις της λαϊκής δεξιάς ή της κεντροδεξιάς».

    [02] Στ. Θεοδωράκης: «Ηκυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι κερδίσαμε από τη νέα καθυστέρηση. Το τι χάσαμε είναι δεδομένο»

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης καταλογίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Μακεδονία" τονίζοντας ότι «αυτός που αντικειμενικά βοηθάει το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε είναι ο κ. Τσίπρας. Καθυστερεί, παλινδρομεί και τους δίνει χρόνο και χώρο συνεχώς για νέες απαιτήσεις».

    «Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης χάσαμε το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, διακόπηκαν επενδύσεις, συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων, μειώθηκε η λιανική κατανάλωση, αυξήθηκε η ανεργία. Ας βρεθεί ένας υπουργός να μας πει ότι κερδίσαμε έστω και ένα ευρώ από αυτή τη διαπραγμάτευση» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για πιθανές συνεργασίες απάντησε: «από τη ΔΕΘ ξεκαθαρίσαμε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει μια κυβέρνηση που θα έχει τις σωστές προτεραιότητες για τη χώρα, ξεκινώντας από το χωρισμό του Δημοσίου από τα κόμματα. Να πάψουν οι κομματικοί εγκάθετοι να απομυζούν το Δημόσιο. Να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μειώνοντας φόρους και εισφορές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    «Πέρα από την τιμωρία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που αργά ή γρήγορα θα έρθει, αυτό που σήμερα ενδιαφέρει είναι να σταθεροποιηθεί η χώρα στην Ευρώπη και να πάρει μπρος η παραγωγική μηχανή. Να μειωθεί επιτέλους η ανεργία» τόνισε και πρόσθεσε: «σε αυτή τη χώρα δεν μας έλειψαν ποτέ οι εκλογές. Και κάθε νικητής των εκλογών υπογράφει και ένα μνημόνιο. Το ένα χειρότερο του άλλου».

    Ερωτηθείς για την Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης είπε «προφανώς, η κυρία Γεννηματά εκπροσωπεί το συντηρητικό Κέντρο και δεν νομίζω ότι μπορεί να θυμηθεί κανείς, κάποια προοδευτική πρότασή της. Αναμασά παλιά συνθήματα, ξεσκονίζει παλιά εικονίσματα και περιμένει να βρέξει ψήφους. Προοδευτικός είναι αυτός που συγχρονίζει τα βήματά του με το μέλλον. Η επιστροφή στις ένδοξες μέρες που η κυρία Γεννηματά ήταν υπουργός και έλυνε και έδενε στο κομματικό κράτος προφανώς δεν είναι το μέλλον που θέλουμε για τη χώρα» υπογράμμισε.

    Παραδέχτηκε πάντως ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, «όταν ανοίγεις νέους δρόμους προφανώς κάνεις λάθη. Δεν ήμουν επαγγελματίας της πολιτικής. Ούτε έχουμε διαφημιστές και συμβούλους από την Αμερική, προσπαθούμε να μην γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, να μην γίνουμε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ» είπε.

    «Συνεργασίες γίνονται και θα γίνονται, κανείς δεν μπορεί μόνος του. Και αλίμονο σε αυτούς που κάθονται βιδωμένοι στις καρέκλες τους και φοβούνται να σηκωθούν ή να συνεργασθούν για να μην τους τις πάρουν και τώρα ζητάμε από τους εκσυγχρονιστές της χώρας να μην κρύβονται. Να βγουν και να παλέψουν για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να μην ακούγονται μόνο οι λαϊκιστές και οι συντηρητικοί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    «Στην πολιτική υπερεκπροσωπούνται αυτοί που τα βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους. Φτιάξαμε ένα κατάλογο με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν ή πλουσιόπαιδα ή κομματικοί υπάλληλοι. Απουσιάζει, η παραγωγική Ελλάδα από την κορυφή της πολιτικής» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

    Ενώ ερωτηθείς για τα στοιχεία που έδωσε στην εισαγγελία για τον κ. Παπαντωνίου, απάντησε: «Θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι το απόρρητο των ανακρίσεων και των καταθέσεων. Και να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν αυτοί που έκλεψαν τη χώρα. Να βρεθούν και τα λεφτά. Σήμερα με βοσκοτόπια και χαριστικά δάνεια, χθες με χαριστικές συμβάσεις και άχρηστα όπλα. Ελπίζω να θέλουν όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη. Αν και πολύ φοβάμαι ότι πολλοί προσπαθούν να κουκουλώσουν και να συμψηφίσουν τα σκάνδαλα» υπογράμμισε ο κ Θεοδωράκης.

    [03] Πασχαλινά μηνύματα των κομμάτων

    ΝΔ

    «Πάνω απ' όλα, το Πάσχα είναι ο θρίαμβος της ελπίδας επί της απελπισίας. Της πίστης επί της απογοήτευσης. Της ζωής επί του θανάτου και το μήνυμα αυτό, το έχουμε ανάγκη ως χώρα και ως λαός τις δύσκολες εποχές που ζούμε», σημειώνει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ευχόμενος «ελπίδα και αισιοδοξία» σε όλους και «Ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται πιο σκληρά και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την αλληλεγγύη μας» Ο κ. Μητσοτάκης κάνει αναφορά στις δυσκολίες που περνά η χώρα, με την εκτίμηση ότι «η εβδομάδα των παθών για τους Έλληνες και τον ελληνισμό έχει κρατήσει πολλά χρόνια», και τονίζει ότι «η Ελλάδα θα ζήσει καλύτερες μέρες γιατί της αξίζει» και ότι η Ανάσταση της, περνά μέσα από τις δικές μας αποφάσεις, τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, την ελπίδα της αλήθειας».

    ΑΝΕΛ

    «Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι το τέλειο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Το Άγιο Πάσχα αποτελεί τη Γιορτή για το πέρασμα από το σκοτάδι στο φώς. Το Αναστάσιμο Φως που συμβολίζει την Πίστη, την Ελπίδα, την ανιδιοτελή Αγάπη να οδηγεί τα βήματά μας με την προσδοκία να υπερβούμε τον ατομικό και συλλογικό μας Γολγοθά και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα δημιουργικό παρόν και ένα μέλλον πάνω σε στέρεες βάσεις. Το αξίζουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες» αναφέρει σε μήνυμά της για την Ανάσταση, η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας «Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλες και σε όλους».

    ΠΟΤΑΜΙ

    «Να νικήσουμε τα προβλήματα. Να φύγουμε μπροστά. Με γνώση και σχέδιο. Να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε ότι επιβάλλεται», τονίζει στο πασχαλινό μήνυμα του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ευχόμενος ιδιαίτερα στους νέους ξενιτεμένους, «να κάνουμε του χρόνου Πάσχα εδώ, όλοι μαζί».Ο κ. Θεοδωράκης επίσης συσχετίζει την εορτή του Πάσχα με αυτήν της Άνοιξης και την αναγέννηση, την ελπίδα και τη δύναμη της ζωής, επισημαίνοντας ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με ένα σπάνιο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και να είμαστε μέλη μιας κοινωνίας που παρά την κρίση στέκεται όρθια και δείχνει την ανθρωπιά της σε όσους έχουν ανάγκη».

    [04] SOS από σκάφος με 38 παράτυπους μετανάστες ανοιχτά της Κεφαλονιάς

    Σήμα έκτακτου κινδύνου εξέπεμψε το πρωί σκάφος που μετέφερε 38 παράτυπους μετανάστες ανοιχτά της Κεφαλονιάς.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος βρίσκονται 13 μικρά παιδιά που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας γι' αυτό και ζήτησαν βοήθεια από το λιμεναρχείο Κεφαλονιας.Στο λιμάνι του νησιού, αναμένουν ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν όσους δεν είναι καλά στην υγεία τους στο νοσοκομείο του νησιού.

    Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς ενημέρωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στο νησί μας όσο χρειαστεί για τις τυπικές διαδικασίες, σε αυτό το διάστημα θα προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια θα ενταχθούν στις διαδικασίες επιστροφής».

    [05] Σεισμός 6,1 βαθμών στη Χιλή

    Δεν υπάρχουν -μέχρι στιγμής- πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θύματα ή καταστροφές από το σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών που έγινε σήμερα σε απόσταση 144 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Καλάμα, στα βόρεια της Χιλής. Οσεισμός εκτιμήθηκε αρχικά με μέγεθος 6,2 βαθμών, ενώ έγινε στις 05:15 το πρωί (τοπική ώρα) σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    [06] Ιρανικό θέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Τέσσερις γυναίκες σε μια φοιτητική εστία θηλέων στην Τεχεράνη ακούν μια «απαγορευμένη» ανδρική φωνή. Ο φόβος, η ενοχή και η νιότη που εξορίζεται είναι οι συνέπειες αυτού του ιρανικού «εγκλήματος» που διερευνά θεατρικά ο Ιρανός σκηνοθέτης και δραματουργός Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί στο έργο του «Hearing» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 28-30/4.

    Eμπνεύστηκε από το ντοκιμαντέρ του Αμπάς Κιαροστάμι «Homework» (1989), μια κριτική του ιρανικού εκπαιδευτικού συστήματος, βασισμένη σε συνεντεύξεις των τρομοκρατημένων μαθητών ενός δημοτικού σχολείου της Τεχεράνης. Με αφορμή αυτή την ταινία, ο Κουχεστανί παρουσιάζει στο «Hearing» κάτι αντίστοιχο: το πανεπιστήμιο σαν στρατοδικείο και τη νιότη σαν φυλακή.

    Η ελευθερία του λόγου ταυτίζεται με την ελευθερία της ύπαρξης σε μια μυστηριώδη παράσταση ποιητικής πνοής, στημένη στο ημίφως και ανάμεσα στις σιωπές και τους ψιθύρους. Κυρίαρχο στοιχείο είναι ένα κράνος με κάμερα, ένα σκηνικό αντικείμενο που παραπέμπει εξίσου σε δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας όσο και στις συνθήκες καταστολής που επικρατούν στο Ιράν.

    «Κάθε φορά που ανεβάζω κάποιο έργο μου στην πατρίδα μου, το Ιράν, γνωρίζω πολύ καλά πως οι πρώτοι που θα το δουν δεν θα είναι το κοινό, αλλά τα μέλη του επονομαζόμενου Συμβουλίου Επιτήρησης και Αποτίμησης, που θα έχουν μπει στο θέατρο από την πίσω πόρτα» έχει δηλώσει ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί. « Δεν είμαι φεμινιστής» λέει «ο ίδιος :Δεν αισθάνομαι πως μπορώ να εκφράσω μια άποψη για τη γυναικεία κατάσταση. Αν το έκανα, όντας άνδρας, θα αισθανόμουν σαν εκείνους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ινδία και φωτογραφίζουν τις γυναίκες με τα σάρι, τις αγελάδες, τους ανθρώπους που κρέμονται από τα τρένα και τα λεωφορεία, κι έπειτα γυρίζουν στην πατρίδα τους. Δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο για τα γυναικεία ζητήματα από όσα αυτοί οι τουρίστες για την Ινδία. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι, μέσω της παρουσίας των τεσσάρων γυναικών της παράστασης, να διαπιστώσω κατά πόσο η δική μου οπτική συνάδει με την πραγματικότητά τους».

    Γεννημένος το 1978 στη Σιράζ του Ιράν, ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί ξεκίνησε από έφηβος να δημοσιεύει τα διηγήματά του σε τοπικές εφημερίδες. Μετά τις σπουδές σκηνοθεσίας και κινηματογράφου, άρχισε να γράφει και να σκηνοθετεί δικά του έργα. Με το έργο του DanceOn Glasses (2001) κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε πριν πέντε χρόνια με την παράσταση «Μέσα στα σύννεφα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    Στο πλαίσιο των παραστάσεων του «Hearing», ο Κουχεστανί θα πραγματοποιήσει μάστερκλας στις 29 και 30/4 ενώ το Σάββατο 29/4, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Συντονίζει ο κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης.

    [07] Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός διεθνώς, σύμφωνα με τη NASA

    Ο Μάρτιος του 2017 υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος στα 137 χρόνια της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών από τους επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Μελετών Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Ο προηγούμενος μήνας ήταν 1,12 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία Μαρτίου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.

    Ο θερμότερος Μάρτιος υπήρξε εκείνος του 2016. Ο φετινός Μάρτιος ήταν 0,15 βαθμούς Κελσίου πιο κρύος από τον περυσινό Μάρτιο, αλλά 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από οποιονδήποτε προηγούμενο Μάρτιο. Φέτος, ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος έρχεται μετά τον δεύτερο θερμότερο Φεβρουάριο και τον τρίτο πιο ζεστό Ιανουάριο. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το 2017 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2016 ως θερμότερο έτος στην μετεωρολογική ιστορία.

    Από τα 17 θερμότερα έτη, τα 16 έχουν υπάρξει στον 21ό αιώνα (με μόνη εξαίρεση το πολύ ζεστό 1998 λόγω του έντονου φαινομένου Ελ Νίνιο), ενώ και τα πέντε θερμότερα έτη έχουν υπάρξει μετά το 2010, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις δικές της εκτιμήσεις στις 19 Απριλίου. Οι εκτιμήσεις της NASA βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, καθώς επίσης από όργανα σε πλοία και στην επιφάνεια της θάλασσας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο άρχισε περίπου το 1880, επειδή προηγουμένως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καλύψουν όλη τη Γη.

    [08] Α.Τσίπρας από την Κέρκυρα: Θα φτάσουμε σύντομα στην «Ιθάκη»

    Αρκεί να πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα, δήλωσε από την Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το παλιό δημαρχείο της πόλης «Σαν Τζιάκομο» όπου παρακολούθησε το έθιμο των «μπότηδων».

    Με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί των Φαιάκων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δίδαγμα του Ομήρου ότι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη αλλά χρειάζεται και μυαλό: «Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στα σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες. Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Αρκεί να το πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε καλή ανάσταση, υγεία και ευτυχία σε όλους λέγοντας ότι είναι μια μέρα χαράς για όλους τους Έλληνες κα όλες τις Ελληνίδες. Είναι μια μέρα που το αναστάσιμο πνεύμα πρέπει να ζεστάνει τις καρδιές όλων μας και να μας δώσει κουράγιο να προχωρήσουμε. Είμαι σε ένα πανέμορφο νησί. Εντυπωσιάστηκα από τα έθιμα της (πρώτης) Ανάστασης είπε ο κ. Τσίπρας.

    Πρόσθεσε, δε, τα εξής: Θέλω να πω ότι είμαι στο νησί των Φαιάκων και ο Όμηρος μας έχει δώσει το δίδαγμα ότι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη αλλά χρειάζεται και μυαλό. Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στα σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες. Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Αρκεί να το πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το παλιό δημαρχείο της Κέρκυρας «Σαν Τζιάκομο» όπου παρακολούθησε το έθιμο των «μπότηδων» συμμετέχοντας μάλιστα και ο ίδιος ενεργά ρίχνοντας ένα μεγάλο πήλινο κανάτι (μπότη). Ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έσπευσαν να τον φωτογραφίσουν και να τον χαιρετήσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 April 2017 - 10:31:45 UTC