Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 11 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις συμφωνίες που υπογράφτηκανστο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ, στο Πεκίνο
  • [02] Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το αίτημα για εκλογές δεν έχει χάσει τη σημασία του
  • [03] Γιάννης Ανδριανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να μην αναζητούν συνενόχους
  • [04] Θ.Θεοχαρόπουλος: Ιδρυτικό συνέδριο νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έωςτο τέλος του έτους
  • [05] Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία
  • [06] Σταματήστε να υποτιμάτε την Ελλάδα, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις
  • [07] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο
  • [08] Δ.Κουτσούμπας: Η αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σαρώνει ότι έχει απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις των εργαζομένων
  • [09] Μεγάλη κυβερνοεπίθεση πλήττει εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία σε όλον τον κόσμο

  • [01] Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις συμφωνίες που υπογράφτηκανστο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ, στο Πεκίνο

    H απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Πεκίνου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η ελληνο-κινεζική συνεργασία, ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, είναι δύο από τα πιο σημαντικά «κέρδη» των πρώτων συναντήσεων που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν.

    Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να "τρέχουν" άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

    Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε: "Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο".

    Επίσης σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Εβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί "το κεφάλι του Δράκου", όπως είπε (σ.σ. Η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στο Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Ελληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.

    Εδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

    Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

    -Την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

    -Την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

    -Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

    -Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

    "Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα", είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: "Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί α οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Ελληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο".

    [02] Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το αίτημα για εκλογές δεν έχει χάσει τη σημασία του

    Το αίτημα για εκλογές δεν έχει χάσει τη σημασία του δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σημειώνει ότι η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία, χωρίς αυτή να είναι αυτοσκοπός. «Στρατηγικός μας στόχος είναι η ευρεία συναίνεση σε ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης κάνει λόγο για «σπάθη μέτρων» που «θα πέσει επί "δικαίων και αδίκων", και κυρίως "δικαίων"». Ωστόσο αναφέρει ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη πολιτική δύναμη», ως εκ τούτου «θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, γιατί δεν υπονομεύουμε ούτε τη σταθερότητα ούτε την αξιοπιστία της χώρας για μικροκομματικούς λόγους», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα ανοίξουμε δρόμους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θα δώσουμε χώρο στον επαγγελματία, παραγωγό, επιστήμονα να ανοίξει τα φτερά του. Γιατί μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης».

    Για το grexit λέει ότι «για την ώρα απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».

    Ο κ. Χαρακόλουλος εκτιμά ότι η συζήτηση για τις διαφορετικές ταχύτητες στην ΕΕ «δεν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης», «δημιουργεί τετελεσμένο, ότι η ενιαία Ευρώπη έχει αποτύχει» και αναρωτιέται: «Ένα τέτοιο οικοδόμημα μπορεί να μείνει όρθιο για καιρό;»

    Θεωρεί επίσης ότι «η υπερθέρμανση που δημιουργεί η Τουρκία με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ατύχημα». «Σε κάθε περίπτωση, και βλέποντας την κατάρρευση της προοπτικής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, απαιτείται αναπροσαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής», προσθέτει.

    Όσον αφορά το Κυπριακό, τονίζει επίλυσή του είναι ευχής έργο, αλλά «πρέπει να προϋποθέτει τα αυτονόητα: σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, και απαλλαγή από το απαρχαιωμένο καθεστώς των εγγυήσεων».

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

    Ερ. Θεωρείται θετικό το κλείσιμο της αξιολόγησης;

    Απ. Αφού συρθήκαμε για σχεδόν ενάμιση χρόνο, φθάσαμε επιτέλους σε μια συμφωνία και τέλος πάντων δεν πέσαμε στον γκρεμό, που για άλλη μια φορά μετά το θέρος του ΄15, απειλούσε να μας ρίξει η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης. Εδώ σταματούν και τα καλά νέα. Γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι από άσχημα έως οδυνηρά. Πρωτίστως για την ελληνική κοινωνία. Που συνεχίζει να πληρώνει την ατυχέστατη επιλογή της να φέρει στην εξουσία μια ομάδα δημαγωγών, που υποσχόταν παραδείσους και μας οδηγεί στην κόλαση. Διότι η σπάθη των μέτρων, που προβλέπονται από το «4ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», θα πέσει επί «δικαίων και αδίκων», και κυρίως «δικαίων».

    Ερ. Αντέχει η ελληνική οικονομία πλεονάσματα της τάξης του 3,5%;

    Απ. Είναι στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα και για μετά το τέλος της επίσημης θητείας της. Η οικονομία, όμως, χρειάζεται να μπει σε ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης. Με την παρούσα πολιτική αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Αν δεν υπάρξει μια γενναία μεταρρύθμιση που θα απελευθερώσει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μειώνοντας τους φόρους, δημιουργώντας περιβάλλον βεβαιότητας, δίνοντας κίνητρα, στοχεύοντας στις εξαγωγές, προσελκύοντας σοβαρές επενδύσεις, μην έχουμε αυταπάτες ότι θα ορθοποδήσουμε.

    Ερ. Δεν θα ψηφίσετε τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσετε εάν κερδίσετε τις εκλογές;

    Απ. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Ποτέ δεν είπαμε ότι εμείς δεν σεβόμαστε όσα η χώρα επισήμως έχει αποδεχθεί. Αυτά άλλοι τα έταζαν και ιδού το αποτέλεσμα. Σε δύο χρόνια μας έφεραν δύο επιπλέον μνημόνια. Δύο χρόνια χαμένα, που μας πήγαν πίσω. Ναι, θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, γιατί δεν υπονομεύουμε ούτε τη σταθερότητα ούτε την αξιοπιστία της χώρας για μικροκομματικούς λόγους. Αυτό ας το ζυγίσουν οι πολίτες και ας το εκτιμήσουν όταν έλθει η ώρα. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι και με αυτά τα αχρείαστα μέτρα, που έχουν στην ούγια τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου, θα κάνουμε τα ίδια. Σε καμία περίπτωση. Θα ανοίξουμε δρόμους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θα δώσουμε χώρο στον επαγγελματία, παραγωγό, επιστήμονα να ανοίξει τα φτερά του. Γιατί μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

    Ερ. Ακούγεται παράξενο ότι δεν θα ψηφίσετε τα αντίμετρα ακόμη και αν η κυβέρνηση συμπεριλάβει σε αυτά τη δική σας πρόταση (μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20%, μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% σε 13%, κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί).

    Απ. Κατ' αρχάς να δούμε πώς θα έλθουν τα μέτρα για ψήφιση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν θα δώσει άλλοθι στην αποτυχία της κυβέρνησης, δεν θα τσιμπήσει το τυράκι των, υποτίθεται, αντίμετρων για να καταπιεί τον ογκόλιθο των μέτρων. Η κυβέρνηση με τέτοιες κουτοπονηριές πιστεύει ότι θα κοροϊδέψει την κοινωνία. Είναι βαθιά νυχτωμένοι, όμως, γιατί πια τους έχουν πάρει χαμπάρι.

    Ερ. Το αίτημα για εκλογές εξάντλησε τη δυναμική του;

    Απ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το αίτημα των εκλογών δεν έχασε τη σημασία του. Γιατί με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει αύριο. Ο λαϊκισμός βρίσκεται μέσα στο DNA των κυβερνώντων. Θα συνεχίζουν να παίζουν καθυστερήσεις, να ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα, να ψάχνουν τρόπους αποπροσανατολισμού, τεχνητού διχασμού, και όλα όσα ζούμε για πάνω από δύο χρόνια. Οι άνθρωποι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Άρα, οι εκλογές θα ήταν μια λύση. Άλλο το ότι η ΝΔ, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να τις επιβάλει. Εξάλλου οι κυβερνώντες μας έχουν αποδείξει ότι για την καρέκλα είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα.

    Ερ. Νομίζετε ότι ήλθε ο καιρός για να υπάρξει κάποια συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για κάποια βασικά θέματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική;

    Απ. Όπου χρειάστηκε η ΝΔ, διαχρονικά, υπήρξε συναινετική. Όπου πιστέψαμε ότι κάποιο μέτρο, κάποια απόφαση θα βοηθούσε τη χώρα, δεν διστάσαμε να συνταχθούμε, ακόμη κι αν διαφωνούσαμε ριζικά με την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, η ενότητα είναι για εμάς ευαγγέλιο. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Άλλο, βέβαια, η κριτική που ασκούμε όταν διαφωνούμε. Πάντοτε, όμως, σε θεσμικό επίπεδο. Αυτήν τη συμπεριφορά, ωστόσο, δεν την είδαμε από τους σημερινούς κυβερνώντες ούτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ούτε σήμερα.

    Ερ. Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;

    Απ. Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, χωρίς αυτή να είναι αυτοσκοπός. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ευρεία συναίνεση σε ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης. Εξάλλου, ήδη έχουμε προσπαθήσει να πετύχουμε και ως αξιωματική αντιπολίτευση ένα υψηλό επίπεδο συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Χρειάζεται, όμως, και η επιθυμία του άλλου για να προχωρήσουμε. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι, έχει εισέλθει σε μια φάση εσωτερικών ερίδων, που δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξει.

    Ερ. Καθώς το ασφαλιστικό θα έρχεται και θα επανέρχεται, νομίζετε ότι μπορεί η οικονομία στην παρούσα φάση να αντέξει το ύψος των συντάξεων ή μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέες περικοπές;

    Απ. Όταν η αναλογία συνταξιούχων και εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα καθημερινά επιβαρύνεται λόγω λουκέτων και ανεργίας, όταν ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, που καταβάλει εισφορές στα ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις, παίρνει λιγότερα από τους συνταξιούχους, κι όταν αυξάνονται οι εργαζόμενοι με μερική ή μαύρη εργασία, είναι φανερό ότι το σύστημα είναι εύθραυστο. Μια είναι η λύση του προβλήματος: η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων. Όλα αυτά μαζί θα δώσουν ανάσα στα ταμεία, θα αλλάξουν τις δυσμενείς αναλογίες και θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο περικοπών και ανεργίας.

    Ερ. Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο του grexit έχει εκλείψει ή ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο;

    Απ. Για την ώρα απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Και με αυτή την κυβέρνηση, που πάει αγκαζέ με την αβεβαιότητα και τον ερασιτεχνισμό, ποτέ δεν λες ποτέ. Οπότε δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα τον εφιάλτη του grexit. Αντιθέτως, πρέπει με μια άλλη πολιτική να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη.

    Ερ. Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις διαφορετικές ταχύτητες στην ΕΕ. Σε ποιά ταχύτητα νομίζετε ότι βρίσκεται τώρα η Ελλάδα;

    Απ. Η συζήτηση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης. Ήδη δημιουργεί τετελεσμένο, ότι η ενιαία Ευρώπη έχει αποτύχει. Ότι υπάρχουν χώρες διαφορετικού επιπέδου. Ένα τέτοιο οικοδόμημα μπορεί να μείνει όρθιο για καιρό; Κάποιες χώρες παίζουν με αυτήν την ιδέα, γιατί σκέφτονται στενόμυαλα. Μεσοπρόθεσμα, όμως, και αυτές θα τις πλήξει η αποτυχία του εγχειρήματος αλλοίωσης της ευρωπαϊκής ιδέας. Όσο για εμάς, ένας πρέπει να είναι ο στόχος μας: να μείνουμε εντός της Ευρώπης και όσο πιο κοντά στον κεντρικό της πυρήνα.

    Ερ. Κύπρος- Αιγαίο- Θράκη, πόσο σοβαρή είναι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας; Υπάρχει κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου;

    Απ. Είναι εμφανές ότι μετά το πραξικόπημα η Τουρκία διολισθαίνει σε πιο αυταρχικά μονοπάτια, ενώ έχει γίνει πολύ επιθετική στην εξωτερική της πολιτική. Συνεχώς προσθέτει ζητήματα με την Ελλάδα. Έχει φθάσει στο σημείο να διεκδικεί κατοικημένο νησί, το Αγαθονήσι, κάτι πρωτοφανές ακόμη και για την Άγκυρα. Το αν θα κάνει ένα βήμα περισσότερο δεν είναι κανείς σε θέση να το πει. Αυτή, όμως, η υπερθέρμανση που δημιουργεί η Τουρκία με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση, και βλέποντας την κατάρρευση της προοπτικής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, απαιτείται αναπροσαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής.

    Ερ. Νομίζετε ότι θα είναι θετική εξέλιξη ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν στην Κύπρο;

    Απ. Η επίλυση του Κυπριακού είναι ευχής έργο. Φυσικά, αυτή πρέπει να προϋποθέτει τα αυτονόητα: σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, και απαλλαγή από το απαρχαιωμένο καθεστώς των εγγυήσεων. Και βεβαίως τη λύση αυτή να την επικροτήσει ο κυπριακός λαός. Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε θα μπορούμε να μιλάμε για θετική εξέλιξη. Όπως, όμως, διαπιστώνουμε και σε αυτές τις συνομιλίες υπάρχει ένας μαξιμαλισμός διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, που όχι μόνον δεν δείχνει διάθεση να αποχωρήσει από το νησί, αλλά εφευρίσκει τρόπους να ελέγξει όλο το νησί με απειλή casus belli αν προχωρήσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από τη Λευκωσία, αλλά και να έχει και λόγο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Τέτοιο σχέδιο νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό.

    Ερ. Προσχώρηση στη ΝΔ βουλευτών από άλλα κόμματα και ένταξη στελεχών με τη διαδικασία των συνεντεύξεων. Παρατηρείται ένδεια στελεχών στο κόμμα σας;

    Απ. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο, ανοιχτό στην κοινωνία και διαρκώς εξελισσόμενο, διατηρώντας ακέραιες τις βασικές αρχές του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ανανέωση είναι προαπαιτούμενο της επιβίωσης κάθε ζωντανού οργανισμού. Και τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ορθώς, λοιπόν, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους της παραγωγής, με ανοικτό μυαλό και όρεξη για δουλειά, που δυστυχώς στις μέρες μας δεν έχουν διάθεση ενασχόλησης με τα κοινά. Το στοίχημα είναι να τους πείσουμε και να «παντρέψουμε» την εμπειρία με την ορμή του νέου. Όσο για τις «μεταγραφές» βουλευτών, θα σας έλεγα ότι είναι θετικό για ένα κόμμα να λειτουργεί ως πόλος έλξης. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας, κριτής όλων μας είναι οι πολίτες.

    Ερ. Η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, όταν ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς την εξαγορά της από τον Ελληνοπόντιο επιχειρηματία είχε εθνική διάσταση;

    Απ. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης και τι συνέβη με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Αυτό, όμως, που ζήσαμε πρόσφατα με την φωτογραφική (ν)τροπολογία εκθέτει βαρύτατα την κυβέρνηση, που συστηματικά χτίζει τη νέα διαπλοκή.

    Ερ. Η επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία προσφέρεται για πανηγυρισμούς;

    Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη του Μακρόν προκάλεσε ένα γενικό αίσθημα ανακούφισης. Ο λαϊκισμός, και μάλιστα σε μια ακραία του μορφή, όπως τον εκφράζει το Εθνικό Μέτωπο και η Λεπέν, ηττήθηκε κατά κράτος στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και αυτό έχει τη σημασία του στο σημερινό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, παντού, και στην Ελλάδα, έχει δείξει, μέχρι που μπορεί να φθάσει. Η πραγματικότητα έρχεται να συντρίψει τις ψευδαισθήσεις και τα ψεύδη, τις αυταπάτες και τις απάτες. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μια θετική αφετηρία. Αλλά μόνον αφετηρία. Χρειάζεται δουλειά για να βρει η Ευρώπη ξανά τον δρόμο της.

    [03] Γιάννης Ανδριανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να μην αναζητούν συνενόχους

    «Να μην αναζητούν συνενόχους», λέει ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Γιάννης Ανδριανός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλά για τέταρτο μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων φέρνει περικοπές ενός μισθού για τους μισθωτούς και δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν το πλεόνασμα φτάσει το 5,5%, ποσοστό που - λέει - «ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τολμούν να ξεστομίσουν ως πρόβλεψη».

    «Και ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς να τηρεί καμία», είπε επιπλέον για τον υπουργό Οικονομικών ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

    Σε ότι αφορά τα θέματα παιδείας και την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση, τονίζει ότι «χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική και όχι πρόχειρες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Νίκο Αρμένη

    Κύριε Ανδριανέ, σε λίγες ημέρες θα έρθει η συμφωνία με τους δανειστές μας προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι η συμφωνία που η Νέα Δημοκρατία ζητούσε επίμονα να κλείσει, αλλά τώρα λέει ότι δεν θα την ψηφίσει. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;

    Εμείς προειδοποιήσαμε εγκαίρως και υπεύθυνα, σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φιάσκο του 2015. Τονίσαμε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρουσιάσει ως τεκμήριο δήθεν "σκληρής διαπραγμάτευσης", θα αποβούν εις βάρος της Ελλάδας, καθώς φέρνουν ολοένα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις πλάτες των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο αδυνάτων καθώς και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

    Η προειδοποίησή μας αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πλήρως. Οι νέες επιβαρύνσεις που φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μ' αυτό το τέταρτο Μνημόνιο ισοδυναμούν με περικοπή μέχρι και ενός μισθού για τους μισθωτούς και μέχρι δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους. Δρομολογούν μάλιστα νέες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, και νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Τα πολύ ψηλότερα από τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεσμεύτηκαν, εγκλωβίζουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και υπονομεύουν την προσπάθεια για ανάκαμψη. Αντί για παροχές 12 δισ., όπως υπόσχονταν προεκλογικά, επέβαλαν νέα μέτρα ύψους 12,5 δισ., μια απόκλιση που ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ - χωρίς να μετράμε καν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κόστισε στην Ελλάδα και τους Έλληνες η "περήφανη διαπραγμάτευση" του 2015.

    Οι συνέπειες λοιπόν της πολιτικής που επιμένει να ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι δική της αποκλειστική ευθύνη και φέρουν αποκλειστικά τη δική της υπογραφή. Να μην αναζητούν συνενόχους.

    Το κόμμα σας λέει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τα αντίμετρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για ψευτοαντίμετρα. Κακώς δηλαδή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτή η συμφωνία να περιλαμβάνει και ελαφρύνσεις;

    Αυτό που πέτυχε - εντός εισαγωγικών, γιατί μόνο επίτευγμα δεν είναι - η κυβέρνηση είναι να φέρει με το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο 8,5 φορές περισσότερα μέτρα απ' ό,τι προέβλεπε το μέηλ Χαρδούβελη και 4 φορές περισσότερα μέτρα απ' όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά.

    Κι αυτή την αλήθεια, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τη σκεπάσει με τον μανδύα των αντίμετρων. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα αντίμετρα αυτά, σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν μόνο κατά το ποσοστό που η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να εφαρμοστούν μάλιστα στο σύνολό τους, το πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 5,5%, ποσοστό που ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τολμούν να ξεστομίσουν ως πρόβλεψη.

    Εμείς τους λέμε το εξής απλό: αν πιστεύουν ότι με την πολιτική που εφαρμόζουν η οικονομία θα υπερβεί τον στόχο του φετινού πλεονάσματος, ας λάβουν από τώρα τα συγκεκριμένα μέτρα που τους προτείνουμε για να ανακουφίσουν τις ελληνικές οικογένειες από τις συνέπειες της δικής τους πολιτικής: Μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 20% και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από το 24% όπου τον έχουν φτάσει - γιατί θυμίζω ότι και τα αγροεφόδια και την εστίαση την είχαμε στο 13%, γιατί πιστεύουμε, και έχει αποδειχθεί και εμπειρικά, ότι η στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών ενισχύει την πραγματική οικονομία. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Και ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του Φ.Π.Α στα αγροεφόδια, γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς να τηρεί καμία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει επίσης ότι δεν τον δεσμεύουν τα μέτρα, αλλά μόνο οι στόχοι. Δηλαδή, επί της ουσίας μιλάει και εκείνος για επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναιρεί από μόνο του τη θέση που διατυπώνει επίσης σαφώς ότι το κράτος έχει συνέχεια;

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πετύχει μια κυβέρνηση έναν δημοσιονομικό στόχο. Από τη μια μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση: η υπερφορολόγηση μέχρι στραγγαλισμού, η ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ιδιότυπη στάση πληρωμών. Είναι ο δρόμος των ημίμετρων και του μαγειρέματος, που ούτε αποκαθιστά την αξιοπιστία της οικονομίας ούτε δίνει προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

    Από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς: Η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, η περικοπή της σπατάλης που ακόμη υπάρχει, η αποκατάσταση της σταθερότητας που είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εμείς είμαστε σίγουροι, και τη βεβαιότητά μας αυτή ενισχύει τόσο η οικονομική επιστήμη, όσο και η παγκόσμια εμπειρία, ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με το λιγότερο κόστος στην κοινωνία, και το σημαντικότερο, οδηγεί και την πατρίδα μας επιτέλους στην έξοδο από την κρίση, στην ανάταξη και την προκοπή.

    Ήδη πάνω από ένα χρόνο ζητάτε εκλογές. Ωστόσο, η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το Σεπτέμβριο του 2019. Τεράστιος πολιτικός χρόνος δηλαδή και ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθείτε στη θέση τρία χρόνια να ζητάτε εκλογές. Μήπως πρόκειται για λάθος στη στρατηγική σας;

    Το αίτημά μας για εκλογές βασίζεται στο αδιαμφισβήτητο πλέον για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων γεγονός ότι κάθε μέρα που η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία το κόστος της παραμονής της είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών για την αντικατάστασή της. Δεν πρόκειται συνεπώς για βραχυπρόθεσμη μικροκομματική τακτική. Η σημερινή Κυβέρνηση ωραιοποιεί με επικοινωνιακά τερτίπια την κατάσταση όπως τελευταία με ??το μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα'' αλλά στην ουσία γονατίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

    Σχεδόν σε όλα διαφωνείτε με την κυβέρνηση. Μα είναι τόσο δύσκολο να βρείτε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης, κάτι που όλοι εκτιμούν ότι θα διευκόλυνε την προσπάθεια που κάνει η χώρα να βγει από την κρίση;

    Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτά που λέμε σήμερα, τα λέγαμε και χθες και θα τα λέμε και αύριο. Η κυβέρνηση είναι που βρίσκεται εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις, τις ιδεοληψίες και τις παλινωδίες της. Η κυβέρνηση είναι που άλλα λέει κι άλλα κάνει, που κινείται χωρίς έρμα και κατεύθυνση, που βάζει τον τόπο σε νέες περιπέτειες και φορτώνει με νέα αχρείαστα κι ασήκωτα βάρη τις πλάτες των πολιτών.

    Σε κάθε περίπτωση, οι άξονες του δικού μας προγράμματος για την έξοδο από την κρίση, την επούλωση των πληγών που δημιούργησε στην κοινωνία και την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προκοπή είναι κατατεθειμένοι και σαφείς. Και πιστεύω ότι, δεδομένης της ιδεολογικής κατεύθυνσης και της πολιτικής πρακτικής της σημερινής κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, δεν υπάρχει δυστυχώς περιθώριο συνεννόησης. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στη προσπάθειά της να εκτρέψει το δημόσιο διάλογο από τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει, η Κυβέρνηση καταφεύγει στα επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς, στον λαϊκισμό και το διχασμό, στην δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων και, εσχάτως, στην προσπάθεια για το στήσιμο μιας νέας διαπλοκής και ενός κομματικού κράτους.

    Στα θέματα του τομέα Παιδείας τώρα. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μια σειρά από αλλαγές με πιο σημαντική ίσως από όλες την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Πώς βλέπετε στη Νέα Δημοκρατία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

    Όπως ακριβώς τη βλέπει και η συντριπτική πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας - των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους: ως μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τις βαριές συνέπειες του τέταρτου μνημονίου που φορτώνει η κυβέρνηση στις πλάτες των Ελλήνων, ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας δηλώνει άγνοια ως προς το σύστημα που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τις πανελλήνιες.

    Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων. Η παιδεία είναι ένα κατ' εξοχήν εθνικό θέμα, χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική και όχι πρόχειρες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες.

    Σαφώς και χρειάζεται να δούμε σοβαρά το πώς θα αποκαταστήσουμε το ρόλο του Λυκείου που σήμερα έχει εξελιχθεί σε εξεταστικό κέντρο, φορτώνοντας με άγχος τους μαθητές και με αβάσταχτο οικονομικό κόστος τις οικογένειες. Όπως πρέπει να δούμε σοβαρά τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμίσουμε πραγματικά το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, συνδέοντας ουσιαστικά την εκπαίδευση με την απασχόληση, ενισχύοντας την αυτονομία και την άμιλλα, δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο. Για να τα πετύχουμε όμως όλα αυτά χρειάζεται συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, που απουσιάζει πλήρως από τη σημερινή κυβέρνηση.

    Εμείς, στον τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εργαζόμαστε σκληρά ώστε οι προγραμματικές μας προτάσεις να γίνονται κάθε μέρα και πιο συγκεκριμένες, να εμπλουτίζονται διαρκώς μέσα από τη διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, και να είμαστε έτοιμοι την επομένη των εκλογών να εφαρμόσουμε το τολμηρό σχέδιο για την απελευθέρωση και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που χρειάζεται η πατρίδα μας.

    Είναι σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει την παιδεία στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, και στην κατεύθυνση αυτή σύντομα το πρόγραμμά μας για την παιδεία θα παρουσιαστεί στις λεπτομέρειές του για να τεθεί εγκαίρως στην κρίση των πολιτών.

    [04] Θ.Θεοχαρόπουλος: Ιδρυτικό συνέδριο νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έωςτο τέλος του έτους

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ απευθύνθηκε προς όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας να εγκαταλείψουν την εσωστρέφεια και τη γκρίνια και να προχωρήσουν στις απαραίτητες υπερβάσεις για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης με την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες στο τέλος του 2017.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως το « εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλει να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Για αυτό ξεκινήσαμε, αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οποιαδήποτε επιστροφή στο χθες», ότι προσθέτοντας ότι απαιτείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την υπέρβαση της κρίσης.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για «ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές. Και κυρίως με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στα μισά ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2015, εντούτοις η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσιάζει μόνο οριακή αύξηση. Οι λογικές "επιστροφής στο σπίτι" δεν θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και όχι κατακερματισμό, ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα».

    [05] Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία

    «Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της ΕKT, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

    «H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Επομένως έχει τεράστια σημασία γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με τη στήριξη της ΕΚΤ τόσο το καλύτερο», απαντά ο κ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση αν θα προλάβει η Ελλάδα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης σημειώνει: «Το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.

    «Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων ο κ. Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων. Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με υπουργούς που έχουν τις εν λόγω αρμοδιότητες ο κ. Τζανακόπουλος απαντά «καμιά απολύτως» και προσθέτει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και σημειώνει: «Το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο: Δηλαδή για όσα μέτρα επιβάρυνσης ψηφιστούν για την περίοδο 2019 -2020 θα έχουμε και τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης. Και μπορεί να υπάρχει υποχώρηση δική μας ως προς το δημοσιονομικό μείγμα αλλά υπάρχει και μια μεγάλη υποχώρηση του ΔΝΤ ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα αλλά και στα εργασιακά. Και είναι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο που μιλάμε για ισορροπημένη συμφωνία αν και είναι δεδομένο ότι τα επιβαρυντικά μέτρα δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δική μας επιλογή αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκες επιτροπείας και επιβολής. Σημειώστε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται χωρίς την επιβολή επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Στην επιχειρηματολογία ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους απαντά πως δεν είναι έτσι και υπογραμμίζει: «Βεβαίως και τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και η μείωση ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα».

    Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι «αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους» και δηλώνει πως «μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα.

    Φαίνεται εξάλλου ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία. Το θέμα είναι ότι με τα αφηγήματα δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να το κατανοεί. Είναι όμως δικό της πρόβλημα».

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για επικείμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος και επισημαίνει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχει και επομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και τα μέτρα που απαίτησε. Όμως η διεθνής συνθήκη αυτήν τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση. Επίσης στην προχθεσινή έκδοση εντόκου του ελληνικού δημοσίου η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 26% και μάλιστα με μεγάλη διασπορά. Και όλα αυτά είναι δείγματα ότι οι διεθνείς αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη. Επομένως σας απαντώ ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

    [06] Σταματήστε να υποτιμάτε την Ελλάδα, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προέτρεψε τους πιστωτές της Ελλάδας να «οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη» ότι η χώρα θα μπορέσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018.

    Κάνοντας μια αναφορά σε αυτό που θεωρεί αχρείαστη απαισιοδοξία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε σήμερα στο Politico:

    «Όταν ολοκληρώσουμε αυτό το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές».

    Στην συνέντευξη που παραχώρησε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι διακρίνει λόγους αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.

    «Εάν κοιτάξετε τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, καταγράφει επιδόσεις, στην πραγματικότητα καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις σε σημαντικό βαθμό, επί των δημοσιονομικών της στόχων» τόνισε.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του 1,75% του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και του 3,5% τον επόμενο χρόνο» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

    Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν θα γίνει το επόμενο συμβούλιο του Eurogroup. «Επιτεύχθηκε συμφωνία (με το ΔΝΤ) για τις πολιτικές προϋποθέσεις (policy conditionality)», ανέφερε, χρησιμοποιώντας έναν όρο που σημαίνει ότι η Ελλάδα έπραξε όσα της ζητούσαν οι πιστωτές της.

    Η Ελλάδα πάντως χρειάζεται να εφαρμόσει κάποιες ακόμη μεταρρυθμίσεις πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αλλά όλα συντείνουν στο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να γίνει η επόμενη εκταμίευση», επέμεινε.

    Μόλις γίνει αυτό, «θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί το ΔΝΤ: σύμφωνα με το Ρόιτερς, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το πακέτο μέτρων για το χρέος. Δεν υπάρχει ακόμη επαρκής σαφήνεια».

    Πηγή: Politico

    [07] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο

    «Εθνική» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο, με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Μητέρας.

    Ο κ. Παυλόπουλος, στο μήνυμά του επισημαίνει:

    «Η Ημέρα της Μητέρας μας υπενθυμίζει, στο διηνεκές και ιδίως κατά την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο μας και τον Λαό μας, την σημασία της Οικογένειας και της Μητέρας, ως αναντικατάστατης αντηρίδας του οικογενειακού θεσμού.

    «Η Μητέρα διαδραματίζει, νομοτελειακώς, κορυφαίο ρόλο τόσο για την συνοχή της Οικογένειας όσο και για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των μελών της, πρωτίστως δε των παιδιών.»

    Μέσα σεαυτό το πλαίσιο η Ημέρα της Μητέρας μας καλεί, επιπροσθέτως, να έχουμε πλήρη συνείδηση του ότι στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας, ως υπόδειγμα αγάπης και υπομονής, οφείλουμε, κατά μεγάλο μέρος, το ότι η σύγχρονη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση δεν έχει οδηγήσει στην ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Για τούτο στον Τόπο μας αυτή η συνεισφορά της Μητέρας είναι, κυριολεκτικώς, εθνική».

    [08] Δ.Κουτσούμπας: Η αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σαρώνει ότι έχει απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις των εργαζομένων

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφέρει ότι και η νέα «αντιλαϊκή συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο εισιτήριο στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του, σαρώνοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι την ημέρα ψήφισης της αντιλαϊκής συμφωνίας, αλλά και τις προηγούμενες χιλιάδες λαού θα βρίσκονται στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και θα κατακλύσουν την Πλ. Συντάγματος.

    Προέβλεψε, επίσης, ότι και ο κ. Τσίπρας, όπως και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των μνημονίων «μόλις κάνουν την βρώμικη δουλειά τους καταλήγουν στα "αζήτητα" του συστήματος».

    Σε ό,τι αφορά το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» που επικαλείται ο πρωθυπουργός και το «ξεδόντιασμα της διαπλοκής» που υποστηρίζει ότι γίνεται επί των ημερών του, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «χρειάζεται πολύ θράσος το οποίο φυσικά δεν λείπει από τον κ. Τσίπρα να μιλά για ηθικό πλεονέκτημα του κόμματός του την ίδια ώρα που τρέχει να ψηφίσει, όχι απλώς το τέταρτο μνημόνιο στη σειρά, αλλά "μνημόνιο εις την τετάρτη" γιατί πολλαπλασιάζει τα βάρη όλων των προηγούμενων».

    Στη συνέχεια της απάντησής του είπε ότι ο κ. Τσίπρας εξασφάλισε «νέα μασέλα στη διαπλοκή για να συνεχίσει το μεγάλο φαγοπότι», ξεπερνώντας μάλιστα τους εκπροσώπους του εγχώριου κεφαλαίου και επεκτεινόμενη σε τμήματα του κεφαλαίου άλλων κρατών, αμερικανικών, γερμανικών, ρωσικών, γαλλικών, κινεζικών, βρετανικών.

    Είπε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει «όλο το πακέτο μέτρων, μέτρα και αντίμετρα», τονίζοντας ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τον όρο «αντίμετρα», καθώς «είναι συμπληρωματικά προς τα υπόλοιπα σκληρά μέτρα» και επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση παίρνει "20" από τους εργαζόμενους και θα επιστρέψει "1" σε πολύ λίγους, σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας. Ο φτωχός θα πληρώνει τον φτωχότερο, θα πληρώνει ξανά για το κεφάλαιο γιατί στα λεγόμενα "αντίμετρα" περιλαμβάνεται και η μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και η επιδότηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

    [09] Μεγάλη κυβερνοεπίθεση πλήττει εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία σε όλον τον κόσμο

    Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με χρήση εργαλείων που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) μόλυνε δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx. Κυβερνοεκβιαστές ξεγέλασαν χρήστες τους οποίους έκαναν να ανοίξουν μολυσμένα από ιό συνημμένα σε email που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης, προειδοποιήσεις ασφαλείας και άλλους θεμιτούς φακέλους.

    Ο ιός, του τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.

    Ερευνητές του κατασκευαστή προγραμμάτων προστασίας Avast δήλωσαν πως παρατήρησαν 75.000 μολύνσεις σε 99 χώρες, με την Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν να είναι οι κορυφαίοι στόχοι της επίθεσης. Ασιατικές χώρες δεν ανέφεραν σήμερα σημαντικές παραβιάσεις, όμως αξιωματούχοι στην περιοχή προχωρούν σε ελέγχους και η πλήρης έκταση της ζημιάς μπορεί να μην γίνει γνωστή για κάποιον καιρό. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως επλήγησαν μερικά δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς να διευκρινίζει πόσα και χωρίς να τα κατονομάζει.

    Οι επιθέσεις που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αναστάτωση αναφέρθηκαν στη Βρετανία, όπου νοσοκομεία και κλινικές αναγκάσθηκαν να παραπέμπουν αλλού ασθενείς αφού έχασαν χθες την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Η εταιρεία διεθνών ταχυμεταφορών FedEx Corp ανακοίνωσε πως μερικοί υπολογιστές της μολύνθηκαν επίσης. «Προχωρούμε σε μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία

    Μόνο ένας μικρός αριθμός οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ επλήγη επειδή οι χάκερ φάνηκε πως άρχισαν την εκστρατεία τους βάζοντας στόχο οργανισμους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βικράμ Τακούρ, διευθυντής ερευνών στον κατασκευαστή λογισμικών ασφαλείας Symantec. Μέχρι να στρέψουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, φίλτρα spam είχαν εντοπίσει τη νέα απειλή και επισήμαιναν ως κακόβουλα τα email με τον ιό ransomware, πρόσθεσε ο Τακούρ. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως γνωρίζει τις αναφορές για τον ransomware, μοιράζεται πληροφορίες με εγχώριους και ξένους εταίρους και είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη.

    Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, αν και ανακοίνωσε πως η επίθεση περιορίσθηκε σε μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ' ένα εσωτερικό δίκτυο και δεν επηρέασε πελάτες ή υπηρεσίες. Οι Portugal Telecom και Telefonica Argentina ανακοίνωσαν επίσης πως έγιναν αμφότερες στόχοι. Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ransomware ως μια νέα εκδοχή του «WannaCry» που έχει την ικανότητα να διαδίδεται αυτομάτως σε εκτεταμένα δίκτυα εκμεταλλευόμενος έναν γνωστό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft.

    Οι χάκερ, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί για να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση, είναι πιθανό να εκμεταλλεύθηκαν ένα κομμάτι από τον κώδικα της NS A γνωστό ως «Eternal Blue» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από μια ομάδα γνωστή ως Shadow Brokers, είπαν ερευνητές σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA. Οι Shadow Brokers αποκάλυψαν το Eternal Blue στο πλαίσιο μιας σειράς εργαλείων χάκινγκ που είπαν πως ανήκουν στην αμερικανική μυστική υπηρεσία.

    Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση

    Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στο βρετανικό σύστημα υγείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ραντ.«Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

    Η υπουργός πρόσθεσε πως το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εργάζεται μαζί με την υπηρεσία υγείας της χώρας για να εξασφαλίσει ότι η επίθεση θα τεθεί υπό έλεγχο και θα περιοριστεί, ενώ η εθνική εγκληματολογική υπηρεσία συνεργάζεται μαζί τους για να βρει από πού προήλθε η επίθεση .Η Ραντ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση κατευθύνεται από κάποια ξένη κυβέρνηση.

    Η Renault επλήγη από το κύμα των διεθνών κυβερνοεπιθέσεων,

    Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault επλήγη από το κύμα των ταυτόχρονων κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκε χθες Παρασκευή εναντίον δεκάδων χωρών, έγινε σήμερα γνωστό από τη διεύθυνση της εταιρείας. «Πληγήκαμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως η Renault αναλύει την κατάσταση. «Από χθες το βράδυ έχουμε προχωρήσει σε μια δράση. Κάνουμε τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση ή θεσμό της Γαλλίας που ανακοινώνει ότι επλήγη από τις επιθέσεις αυτές.

    Διαβάστε επίσης:Κοινό μέτωπο ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις από τις χώρες της G7


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 May 2017 - 10:32:22 UTC