Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 11 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις συμφωνίες που υπογράφτηκανστο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ, στο Πεκίνο
  • [02] Κοσμοσυρροή στην 14η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης

  • [01] Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις συμφωνίες που υπογράφτηκανστο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ, στο Πεκίνο

    H απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Πεκίνου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η ελληνο-κινεζική συνεργασία, ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, είναι δύο από τα πιο σημαντικά «κέρδη» των πρώτων συναντήσεων που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν.

    Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να "τρέχουν" άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

    Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε: "Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο".

    Επίσης σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Εβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί "το κεφάλι του Δράκου", όπως είπε (σ.σ. Η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στο Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Ελληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.

    Εδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

    Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

    -Την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

    -Την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

    -Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

    -Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

    "Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα", είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: "Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί α οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Ελληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο".

    Διαβάστε επίσης:

    Σειρά επαφών Αλ. Τσίπρα με οικονομικούς παράγοντες στο Πεκίνο: Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

    [02] Κοσμοσυρροή στην 14η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης

    «Όταν έφτασα στην Ισπανία, δεκαπέντε χρόνια πριν όλοι με αντιμετώπιζαν ως Ευρωπαίο... Όταν ξεκίνησα να γράφω για το εθνικιστικό ζήτημα μου έλεγαν... "Γύρνα στη χώρα σου... Κάθε μέρα που περνά γίνομαι και πιο... αλλοδαπός. Παλιότερα, στην πλούσια Ευρώπη έλεγαν πως... θέλουμε να αναμείξουμε τους ανθρώπους, κι όλοι να είναι μέρη αυτού του πρότζεκτ. Τώρα, όλοι μπαίνουν στο... οχυρό των πολιτικών τους κομμάτων, της μικρής τους πόλης, της αρχαίας δικής τους ιστορίας. Το μέρος που νοιώθουν ότι ανήκουν γίνεται καθημερινά όλο και πιο μικρό.... Η Ευρώπη, η Ισπανία, η Καταλονία, το πολιτικό κόμμα που αντιμάχεται άλλο κόμμα... Η εικόνα για τον εαυτό μας γίνεται όλο και πιο στενή και έτσι η "απειλή" απ τον ..."ξένο" μεγαλώνει. Όταν αρχίζεις να φοβάσαι τους "άλλους" στρέφεσαι και εναντίον του ίδιου σου του εαυτού.. Η Ευρώπη μικραίνει... είναι πια μια ...κλειστή γειτονιά του κόσμου. Για να επιλύσει τα δικά της προβλήματα, πρέπει να δει -αναγκαστικά- και τους άλλους...».

    Διπλά νότιος (με καταγωγή απ τη νότια Αμερική - τη Λίμα του Περού- ζει τα τελευταία 17 χρόνια στη Βαρκελώνη), ο 42χρονος πολυβραβευμένος συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο , έριξε τις δικές του «Καρφίτσες στην άμμο» (ο τίτλος του τελευταίου του μυθιστορήματος), «κερδίζοντας τις ..εντυπώσεις».

    Στη συζήτηση για την πρόσληψη του Νότου από τον Βορρά που «άνοιξε» η ρήση του Γερούν Ντάισελμπλουμ («Δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητάτε βοήθεια)- Μια συνομιλία του Πασκάλ Μπρικνέρ και του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο με τον συγγραφέα Μιχάλη Μοδινό, για την πρόσληψη του Νότου από τον Βορρά?», όπως προαναγγελλόταν η εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, οι επίδοξοι ακροατές που συγκεντρώθηκαν στο περίπτερο «Νότος» ήταν ... εκατοντάδες. Ως έκφραση «ευρωπαϊκών στερεοτύπων ή άνοιγμα δρόμου για το πολιτικό διακύβευμα η περίφημη ρήση του Ντάισελμπλουμ αποδείχτηκε ο πλέον... «εμπορικός» τίτλος για την απόλυτα... sold out εκδήλωση- συζήτηση στην 14η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Δυσοίωνος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, μίλησε για το φαινόμενο του ιδεολογικού χάους την έλλειψη προγράμματος που κάνει τους ψηφοφόρους της να... εγκαταλείπουν τα πολυδιασπασμένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα για να μεταφερθούν στην? Μαρί Λεπέν, ενώ τόνισε πως «θα είναι δύσκολο πλέον να έχουμε την Ευρώπη ξανά σε κοινό πρότζεκτ. Εκτός αν τα κοινωνικοδημοκτρατικά κόμματα ξεκαθαρίσουν τι πρέπει να κάνουν?»

    Αντίθετα, ο 69χρονος πλέον Γάλλος, Πασκάλ Μπρυκνέρ - γνωστός απ τα πολυσυζητημένα -επαναστατικά «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» της δεκαετίας του ΄90- εμφανίστηκε μάλλον ψύχραιμος και συντηρητικότερος απ την εικόνα που είχαν γι αυτόν οι Έλληνες αναγνώστες του που άρχισαν να ...αποχωρούν μετά τις πρώτες τοποθετήσεις του... (η εκδήλωση τέλειωσε με τους μισούς ακροατές απ΄ όσους όταν άρχισε).

    «Ας μην κάνουμε πολύ σύνθετη την έννοια του νότου. Εφευρέθηκε από τους ...Βόρειους κι είχε την έννοια μιας ελευθεριότητας, μιας υπέρβασης από την πουριτανική προτεσταντική ιδεολογία. Στον νότο, επιστρέφει κανείς στις ρίζες του πολιτισμού και απολαμβάνει χαρές που μόνο με τον γάμο θα μπορούσε να έχει... Στη Γαλλία -που ...ανήκει στη Δύση, στην Ανατολή , στο Βορρά και στο Νότο, ο Νότος είναι έννοια ταυτισμένη με τα καλοκαίρια, τον ήλιο και τους συνταξιούχους. Μέχρι την εκλογή του νέου μας προέδρου Εμανουέλ Μακρόν η Ευρώπη ήταν γεμάτη από αντιευρωπαϊκά κινήματα. Υπάρχει πλέον μια μετατόπιση. Η κατάρρευση της Ευρώπης θα είναι ο θρίαμβος των μικρών οντοτήτων... Η Ευρώπη στρέφεται στον εθνικισμό όχι γιατί οι άνθρωποι είναι κακοί αλλά γιατί έχουν την αίσθηση ότι δεν αποφασίζουν αυτοί για το πεπρωμένο τους. Στην Ελλάδα και την Ιταλία υπάρχει ελάχιστος ρατσισμός σε σύγκριση με την Αγγλία ή τη Γαλλία. Οι Βρυξέλλες μπορεί να αποφασίζουν για το ποσοστό της σοκολάτας που πρέπει να καταναλώνει ο καθένας από μας οι σημαντικές αποφάσεις όμως λαμβάνονται από το Βερολίνο, το Παρίσι, την Αθήνα... Πρέπει να επαναδομήσουμε την Ευρώπη σε διαφορετική βάση... Με την εκλογή Μακρόν, υπάρχει μια ασημένια γραμμή σε κάθε γκρίζο σύννεφο. Πρέπει στο μέλλον να υπάρξει ένα πραγματικά πολιτικό σύνολο κι όχι μόνο η τεράστια γραφειοκρατία των Βρυξελλών... «έλεγε χαρακτηριστικά ο Μπρυκνέρ που ...βλέπει τη λύση να έρχεται από τη Βίβλο. «Στη Βίβλο υπάρχει το Ιωβηλαίο. Κάθε 50 χρόνια ελευθερώνονται οι σκλάβοι και ξεκινούμε απ την αρχή. Περιμένω τον έξυπνο ηγέτη που θα το επιχειρήσει...».

    Ψυχραιμότερος όλων ο Έλληνας συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός επιχείρησε να αντιστρέψει το ερώτημα («γιατί η Ευρώπη δεν παρενέβη εγκαίρως;) αλλά και με διαπιστώσεις περί «οριζόντιων διαχωρισμών» -ακόμα και ενθο-εθνοτικών γεωγραφικών ανισοτήτων και αξόνων που τέμνουν εγκάρσια και κάθετα τις κοινωνίες μας.

    ... ο νότος του Νότου και το προσφυγικό ζήτημα

    Και μπορεί το ζήτημα που «άνοιξε» ο Γ. Ντάινσεμπλουμ, με το Βορρά και το Νότο (ειδικά για την Ελλάδα που βρίσκεται στο μεταίχμιο των δυο "κόσμων" για την Ανατολή και τη Δύση όπως υπαινίχθηκε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ) να «έκλεισε» με την επίκληση της Βίβλου, ο ...Νότος του νότου όμως ,«γέννησε» το προσφυγικό ζήτημα. Και σ αυτό ο Ισπανός απ τη Λατινική Αμερική, ο Ρονκαλιόλο που ?«έχω δει τι σημαίνει στρατιωτικές επεμβάσεις» όπως έλεγε, υπήρξε σαφέστερος... Μίλησε για τις αντιφάσεις στην Ευρωπαική πολιτική που γέννησε η προσφυγική κρίση , για την ανικανότητα της Ευρώπης να παραγάγει κοινή πολιτική, να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, τη Συρία, να ...σταματήσει τον πόλεμο. «Ο καλύτερος τρόπος να ...μην έρχονται πρόσφυγες είναι να ασκηθούν πιέσεις για σταματήσει ο πόλεμος. Η ανικανότητα όμως της Ευρώπης να παραγάγει κοινή πολιτική, καταδεικνύει το μέγεθος της αποτυχίας του ευρωπαϊκού πειράματος. Το ζήτημα είναι πως μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των κρίσεων με πολιτικές συμμαχίες... Η Ευρώπη μεταθέτει τα προβλήματα στους «άλλους», στους πρόσφυγες. Έτσι υπάρχει στρέβλωση και του καθρέφτη και του ειδώλου που η Ευρώπη βλέπει τον εαυτό της...».

    Ο Μπρυκνέρ μάλλον διαφώνησε... «Η Γαλλία έχει δυνατό στρατό. Βρεθήκαμε στην κεντρική Αφρική για να... αποφευχθεί μια νέα γενοκτονία όπως στη Ρουάντα» απάντησε σε ερώτηση απ το ακροατήριο ενώ για το προσφυγικό ζήτημα... είχε τις ενστάσεις του. «Μπορούν όλοι αυτοί οι μουσουλμάνοι με τις διαφορετικές κουλτούρες που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, έχουν διαφορετικό Θεό, να ενσωματωθούν στον δημοκρατικό μας κόσμο; Πρέπει πλέον να επαναπροσδιορίσουμε τη δική μας έννοια της κοσμικότητας. Το ζήτημα είναι τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε έναν τόπο για να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής, να οδηγούμε ωραία αυτοκίνητα, ή να δώσουμε χώρο στον υπόλοιπο κόσμο;».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 May 2017 - 16:31:22 UTC