Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Επιτυχής άφιξη από Ναιρόμπι
  • [02] Σημίτης για Οτσαλάν
  • [03] Στον εισαγγελέα για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [04] Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
  • [05] Ο Σημίτης στη Βόννη
  • [06] Ευρωπαϊκή Ένωση - Υπουργοί Γεωργίας
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [07] Κοινωνικός διάλογος
  • [08] Σταθεροποιητικές τάσεις στην Σοφοκλέους
  • [09] Υπερδιπλάσια τα κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [10] Δηλώσεις Σκανδαλίδη
  • [11] Δικαιολογητικά για ετεροδημότες
  • [12] Εθνικό Ταμείο Ασφαλισμένων
  • [13] Πυρκαγιά στο "Σαπφώ"
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [14] Διημερίδα για τους «Παλλινοστούντες ομογενείς» στην Θεσσαλονίκη.
  • [15] H Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
  • [16] Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στην Οττάβα.
  • [17] Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Μεσόγειος και Καύκασος κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα".
  • [18] Eκπαιδευτικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.
  • [19] Το ρεμπέτικο τραγούδι στη Νέα Υόρκη.
  • [20] Εκδηλώσεις Συλλόγων των ΗΠΑ.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Επιτυχής άφιξη από Ναιρόμπι

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των τριών συνοδών του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη από το Ναϊρόμπι της Κένυας.

    Αργά χθες βράδυ έφθασε στο αεροδρόμιο τής Ελευσίνας, για λόγους ασφαλείας, το γαλλικό αεροσκάφος "Φάλκον" που μετέφερε τις τρεις γυναίκες, τον ταγματάρχη Καλεντερίδη, καθώς και τον πρεσβευτή Γιώργο Κωστούλα.

    Τούς επιβάτες τού αεροσκάφους υποδέχτηκαν στό αεροδρόμιο τής Ελευσίνας, οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Δημοσίας Τάξεως κ Ευσταθιάδης και Εξωτερικών κ. Περάκης.

    Ο Γενικός Γραμματέας Τύπου Νίκος Αθανασάκης γνωστοποίησε ότι οι τρεις γυναίκες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην επιχείρηση δεν αναμίχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επρόκειτο για ανθρωπιστική πράξη, που δεν έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά θέματα.

    Την ικανοποίησή τους για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, ανακοίνωσαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

    Η κυβέρνηση είχε ενημερώσει από νωρίς για την επιχείρηση αυτή, τις ηγεσίες όλων των κομμάτων τής αντιπολίτευσης.

    Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος τους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν.

    [02] Σημίτης για Οτσαλάν

    Την άσκηση τής επιρροής τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη τού Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζητεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με επιστολή που απέστειλε προς τους ομολόγους του τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα, με το οποίο ζητείται να αναγνωριστεί η διεθνής διάσταση τού κουρδικού προβλήματος.

    Το Κοινοβούλιο, επίσης, αφού εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν έγκαιρα στην υπόθεση Οτσαλάν ζητεί από τα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν στο κουρδικό, το συντομότερο δυνατόν κοινή θέση. Και καλεί την Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει πολιτική λύση του κουρδικού.

    Η Άγκυρα κάτω από το βάρος τής διεθνούς κατακραυγής αναγκάστηκε, χθες, να επιτρέψει στους Τούρκους συνηγόρους τού Κούρδου ηγέτη να τον επισκεφθούν στις φυλακές Ιμραλί.

    Στην Τουρκία, πάντως, οι αρχές συνεχίζουν την προπαγάνδα με άρθρα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που φέρουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να ζητεί συγγνώμη για τις πράξεις του.

    Ο Τούρκος Γενικός Εισαγγελέας υπέβαλε αίτημα για αποκλεισμό τού νόμιμου

    φιλο-κουρδικού κόμματος " Χαντέπ " από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τούς Κούρδους αντάρτες, μέλη τού Εργατικού Κόμματος τού Κουρδιστάν, να παραδοθούν στη δικαιοσύνη.

    [03] Στον εισαγγελέα για την υπόθεση Οτσαλάν

    Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε στα χέρια των Τούρκων ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταθέτει από το πρωί στον Εισαγγελέα ο Ταγματάρχης της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης.

    Χθες κατέθεσαν, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος και Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος, καθώς και η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου, που φιλοξένησε τον Κούρδο ηγέτη.

    [04] Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

    Η αντιπολίτευση ανέβασε χθες τους τόνους αναφορικά με το θέμα Οτσαλάν.

    Ο πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ζήτησε και πάλι την παραίτηση τού πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Την παραίτηση τής κυβέρνησης ζήτησε και η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος τού Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τη θέση τού κόμματός του για διπλές εκλογές τον Ιούνιο με απλή αναλογική.

    [05] Ο Σημίτης στη Βόννη

    Στη Βόννη βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες της άτυπης έκτακτης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την "Ατζέντα 2.000".

    Στο μεσημεριανό γεύμα, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το θέμα Οτσαλάν, καθώς και γενικότερα το Κουρδικό, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει η γερμανική προεδρία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική προεδρία, το ζήτημα αυτό θα ενταχθεί στο "πακέτο" των θεμάτων του γεύματος, μαζί με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, την ενημέρωση του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την επίσκεψή του στη Μόσχα και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, το Μεσανατολικό, το πρόβλημα τής ανακατανομής των βαρών τής κάθε χώρας για την κάλυψη των κοινοτικών πόρων και το θέμα της "κάθαρσης" των ατασθαλιών που σχετίζονται με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνοχής, δύσκολα θα γίνει δεκτή η πρόταση να μην αφορούν οι χρηματοδοτήσεις του τις χώρες- μέλη τής ζώνης Ευρώ.

    [06] Ευρωπαϊκή Ένωση - Υπουργοί Γεωργίας

    Οι υπουργοί Γεωργίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεχίζουν από τη Δευτέρα τη μαραθώνια συζήτηση για την αναθεώρηση τής κοινής αγροτικής πολιτικής, απέκλεισαν τελικά τη συγχρηματοδότησής της από τα κράτη μέλη και την επανεθνικοποίησή της.

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, είναι το πιο θετικό για την Ελλάδα το αποτέλεσμα τής μέχρι τώρα συζήτησης, επίσης είναι ευνοϊκές οι θέσεις που υποστηρίζονται σχεδόν απ όλους τούς υπουργούς για τούς μικρούς παραγωγούς.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [07] Κοινωνικός διάλογος

    Άρχισε χθες ο Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των ενδιαφερομένων φορέων για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος .

    Τις διαδικασίες ξεκίνησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΓΣΕΕ.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός επεσήμανε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων με την αύξηση των αφορολόγητων ορίων, των φορολογικών κλιμακίων και τις εκπτώσεις για τα παιδιά.

    Ακόμα διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή στη φορολογία των χρηματο-οικονομικών προϊόντων.

    Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι φορείς θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται και η κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για την φορολογική μεταρρύθμιση.

    [08] Σταθεροποιητικές τάσεις στην Σοφοκλέους

    Ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.377,58 μονάδες, αυξημένος κατά 0,24% δισεκατομμύρια δραχμές.Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ύψος των 123,81 δις δραχμών.

    Να αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικές τιμές μετοχών:

    Εθνική 21.440,Εμπορική 36.000,Πίστεως 33.650,Τιτάν 22.800,Αγέτ

    Ηρακλής 7.400,Αλφα Λίζινγκ 5.195,Τρία Έψιλον 9.775,Ελληνικά Πετρέλαια 2.640, Εργασίας 23.800,Βιοχάλκο 9.760,Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών 3.895,ΟΤΕ 7.720.

    Στο φίξινγκ το δολάριο ΗΠΑ έκλεισε στις 292,050 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 164,610 δραχμές και το ΕΥΡΩ στις 321,95 δραχμές.

    [09] Υπερδιπλάσια τα κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

    Υπερδιπλασιάστηκαν το 1998 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια φθάνοντας τα 40,2 δισεκατομμύρια δραχμές σε σύγκριση με 15,7 δις δραχμές το 1997.

    Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ελευθέριος Τζέλας.

    Το λειτουργικό αποτέλεσμα των ελληνικών πετρελαίων αυξήθηκε κατά 25% το 1998 φθάνοντας τα 63,1 δισεκατομμύρια δραχμές γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις διυλίσεις στην καλύτερη εκμετάλλευση των διυλιστηρίων.

    Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου.

    Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας Γ, Μαμιδάκη.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [10] Δηλώσεις Σκανδαλίδη

    Τη διαπίστωση ότι υπάρχει κλίμα συσπείρωσης όχι μόνο στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και μεταξύ των ηγετικών στελεχών του, έκανε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το καλύτερο δυνατό και υπογράμμισε ότι στόχος του θα είναι η ενότητα και όχι η αντιπαράθεση κουκιών στο συνέδριο.

    [11] Δικαιολογητικά για ετεροδημότες

    Από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου, έως τις 26 του μήνα μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Τα δικαιολογητικά (φωτοαντίγραφο εκλογικού βιβλιαρίου και υπεύθυνη δήλωση) θα υποβάλλονται στους Δήμους και τις Κοινότητες όπου διαμένουν οι ετεροδημότες ενώ απευθείας στις Νομαρχίες για όσους κατοικούν σε πρωτεύουσες νομών.

    [12] Εθνικό Ταμείο Ασφαλισμένων

    Από την επόμενη Δευτέρα καμία συνταγογράφηση, ιατρική επίσκεψη ή νοσηλεία δεν θα καλύπτεται από το δημόσιο εάν ο ασφαλισμένος δεν διαθέτει τον ειδικό αριθμό μητρώου πού προέκυψε από το νέο εθνικό μητρώο ασφαλισμένου.

    Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [13] Πυρκαγιά στο "Σαπφώ"

    Σώοι είναι οι 291 επιβάτες και τα 75 μέλη τού πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Σαπφώ", στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα μεσάνυχτα, ενώ έπλεε τρία ναυτικά μίλια νότια τού ακρωτηρίου "Μαντήλι" τής Καρύστου.

    Η φωτιά σβήστηκε από το πλήρωμα στη μία και τέταρτο περίπου αλλά το

    πλοίο ρυμουλκείται με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στο μηχανοστάσιό του, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές.

    Κοντά στο "Σαπφώ" βρίσκονται δύο ναυαγοσωστικά, ένα σκάφος τού Λιμενικού Σώματος, αλιευτικά, καθώς και δύο οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να παρέχουν βοήθεια εάν παραστεί ανάγκη.

    Το "Σαπφώ" είχε αποπλεύσει χθες στις εννέα το βράδυ από τον Πειραιά με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 26/02/1999

    [14] Διημερίδα για τους «Παλλινοστούντες ομογενείς» στην Θεσσαλονίκη.

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    ¶ρχισε χθες η διημερίδα με θέμα: «Παλλινοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ: προβλήματα και προοπτικές επίλυσής τους». Την διημερίδα διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη το ΣΑΕ Ευρώπης. Στις εργασίες παρίστανται εκπρόσωποι των οργανώσεων των παλλινοστούντων και των ποντιακών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων.

    Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών, συζητήθηκε η προοπτική άμμεσης εφαρμογής του νομοσχεδίου για τους ομογενείς το οποίο έχει συζητηθεί και στην διακομματική επιτροπή. Οι φορείς των Ποντιακών ενώσεων και των οργανώσεων των παλλινοστούντων καλούνται σε αυτές τις δύο ημέρες να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πρόσφυγες και να βρούν άμεσα λύσεις μέσα από το νομοσχέδιο αυτό που όλοι υποστηρίζουν πως άμμεσα πρέπει να προωθηθεί.

    Είναι δεδομένη η βούληση να δωθούν επιτέλους λύσεις στα προβλήματα που χρονίζουν από τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργελια που εμπλέκονται στην συζήτηση και την εφαρμογή του νομοσχεδίου εννέα τον αριθμό.

    Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο κ.Μαγκριώτης, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Θεσσαλονίκη είναι η έδρα του Απόδημου Ελληνισμού.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Θεσσαλονίκη και στις περιοχές γύρω από την συμπρωτεύουσα είναι εγκατεστημένο το 59% των νεοπροσφύγων, ενώ στις άλλες περιοχές της Ελλάδας το ποσοστό δεν ξεπερνά το 14%.

    Να θυμίσουμε ότι όλα άρχισαν πριν από 10 χρόνια για τους παλλινοστούντες, όταν στην πρώην ΕΣΣΔ άρχισαν οι εμφύλιοι πόλεμοι, οι εθνικές εκκαθαρίσεις, καταστάσεις δύσκολες, οι οποίες αναγκάσαν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τις χώρες που έζησαν για αιώνες και να στραφούν προς την Ελλάδα.

    Τα κύρια προβλήματα που τέθηκαν χθες στην διημερίδα ήταν το θέμα της στέγασης.

    Συγκεκριμένα, η οικιστική πολιτική μέσω του ΕΙΥΑΠΟΕ, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδώσει άμμεσα. Χρειάζεται οικονομική στήριξη και μια νέα αντίληψη και εκεί θα πρέπει να παίξει ρόλο και η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Το πρόβλημα της απασχόλησης είναι και αυτό ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς. «Πρέπει να δωθούν κίνητρα στους νεοπρόσφυγες ξεκινώντας από την εκπαίδευση και την κατάρτιση», αυτό τονίστηκε από εκπροσώπους των οργανώσεων των παλλινοστούντων.

    Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της υπηκοότητας, δύσκολα πέρνουν οι παλλινοστούντες άδεια παραμονής.

    Στην διημερίδα παρίσταται και ο κ.Γρηγόρης Νιώτης με την νέα του ιδιότητα. Ο κ.Νιώτης αναφέρθηκε στο προσχέδιο νόμου και τόνισε ότι: «Είναι ένα προσχέδιο το οποίο εδώ και δύο χρόνια ήταν στα συρτάρια της Βουλής. Χάρη στην Διακομματική Επιτροπή ξεκίνησε εκ νέου ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς κυβερνητικούς και μη».

    Ο κ.Νιώτης αισιοδοξεί ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Διακομματική επιτροπή για να μπορέσει το νομοσχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή.

    Εξάλλου ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι: « η Ελλάδα δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους παλλινοστούντες. Για το λόγο αυτό και ο Έλληνες πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, θα ταξιδεύσει την επομένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν και θα έχει συναντήσεις με επισήμους της χώρας αυτής». Ο κ.Νιώτης θα συνοδεύσει τον κ.Στεφανόπουλο στο Ουζμπεκιστάν.

    Ο κ.Ασλανίδης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, πήρε επίσης το λόγο στην χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδαςκαι είπε: «Το 1922 ο Βενιζέλο είχε τακτοποιήσει τους μετανάστες, τους Μικρασιάτες ξεριζωμένους. Ενώ η Ελλάδα δεν στάθηκε ικανή μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την πρέπουσα σοβαρότητα».

    Στην διημερίδα έγινε λόγος για έλλειψη συντονισμού των ιδρυμάτων που ασχολούνται με το θέμα των Παλλινοστούντων, καθώς επίσης, και τους λάθος χειρισμούς του ΕΙΥΑΠΟΕ.

    Στις εργασίες συμμετέχει και η κ.Χρύσα Αράπογλου, πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. Η κ.Αράπογλου ανέπτυξε το θέμα : «Προβολή του Ποντιακού Ελληνισμού ως ανασταλτικός παράγοντας στον καλλιεργούμενο ρατσισμό στους νεοπρόσφυγες του Εύξεινου Πόντου».

    Ο Βλάσης Αγτζίδης, συγγραφέας και ιστορικός, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό πήρε μέρος στην διημερίδα αναπτύσσοντας το θέμα : «Οι κατηγορίες των Παλλινοστούντων και των νεοπροσφύγων στην Ελλάδα».

    [15] H Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Σε κλίμα αλληλοκατανόησης και σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η τακτική εαρινή Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του προκαθημένου κ. Σπυρίδωνος.

    Η ένταση ,που είχε ξεσπάσει με αφορμή τις δύο επιστολές των πέντε Μητροπολιτών εναντίον του Αρχιεπισκόπου ,φαίνεται ότι εκτονώνεται καθώς η επαρχιακή Σύνοδος χθες κατέληξε στην κατάρτιση του τριπρόσωπου καταλόγου για την πλήρωση των κενών επισκοπικών θέσεων της Ατλάντα, της Νέας Υερσέης και του Ντιτρόιτ χωρίς μεγάλες αντιπαραθέσεις. Ο κατάλογος των υποψηφίων θα σταλεί στο Πατριαρχείο, το οποίο θα έχει την τελική κρίση στην επιλογή των επισκόπων.

    Στη συνέχεια, εξετάσθηκαν τα δώδεκα αιτήματα , που είχαν θέσει στην πολυσέλιδη αναφορά τους στο Φανάρι οι πέντε Μητροπολίτες, από τα οποία παραμένουν ανοικτά μόνο τα ζητήματα της ενίσχυσης της εξουσίας των Μητροπολιτών , ενώ εκφράσθηκε η ικανοποίησή τους για τη λήξη κάποιων δικαστικών αγώνων και τη διευθέτηση της ανεξαρτητοποίησης του οργανισμού Ηγεσία των 100.

    Την ίδια στιγμή οι πέντε Μητροπολίτες ,που φάνηκε ότι ταυτίσθηκαν με την παρεκκλησιαστική οργάνωση GOAL (όταν ζητούσαν τη λήξη της αγωγής για το διευθυνσιολόγιο εκ μέρους της Aρχιεπισκοπής ), κοινοποίησαν για μία ακόμη φορά τη θέση τους ότι δεν συμπορεύονται με οποιαδήποτε οργάνωση Λαϊκών η παρεκκλησιαστική και δεν επικροτούν την χρήση του ονόματός τους από τέτοιου είδους οργανώσεις.

    Για το θέμα των κοινοτικών οικονομικών εισφορών ,που φαίνεται ότι αναφύεται σε ορισμένες ενορίες ως νέος μοχλός αντίδρασης κατά του Αρχιεπισκόπου από τους γνωστούς οργανωμένους κύκλους, έγινε ειδική σύσταση στους Μητροπολίτες για επαγρύπνηση.

    Πάντως, η τακτική εαρινή Σύνοδος των Ιεραρχών έφερε στην εικόνα την ενεργό ανάμειξη του Πατριαρχείου στα πράγματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς ορισμένα ζητήματα ερμηνείας του καταστατικού της Αρχιεπισκοπής παραπέμπονται στο Φανάρι, την ίδια στιγμή που οι φωνές για αυτοκεφαλοποίηση της Εκκλησίας της Αμερικής εξακολουθούν να υψώνονται πάλι από τις γνωστές παρεκκλησιαστικές οργανώσεις .

    [16] Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στην Οττάβα.

    Της Ι. Φραγκούλη

    Η ιδέα της δημιουργίας ενός κινητού Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας που θα διέτρεχε τον Καναδά για να διαφωτίσει τους ενδιαφερόμενους περί του Ελληνικού πολιτισμού, φαίνεται να ανατρέπεται από την ευκαιρία της εγκατάστασης ενός μόνιμου Μουσείου στην καναδική πρωτεύουσα.

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Γιάννης Θωμόγλου, αρχιτέκτονας της ιδέας του Κινητού Μουσείου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι Έλληνας ομογενής διαθέτει το ποσόν των 400.000 δολαρίων, προκειμένου να κτισθεί ένα Μουσείο στην Οττάβα, το οποίο θα στεγάσει με αντικείμενα και οπτικοακουστικά μέσα στην περιήγηση στον Ελληνικό Πολιτισμό των 25 εκατονταετηρίδων.

    Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, η ιδέα ενός Μουσείου παίρνει διαστάσεις πανκαναδικές, γιατί θα ανήκει στον κατάλογο των μουσείων της καναδικής πρωτεύουσας, που δέχεται πέντε εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Πρόκειται για ένα έργο που θα αποτελέσει ορόσημο της συνολικής προσφοράς της μεγάλης ομογένειας του Καναδά, κατέληξε ο κ. Θωμόγλου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πρεσβεία για τη δημιουργία του κινητού μουσείου έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των 300.000 δολαρίων. Τώρα αναζητά ένα οικόπεδο στο δήμο της Οττάβας, που έχει προσφερθεί να παραχωρήσει υπάλληλο χωρίς χρηματική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

    Περνώντας από την ιδέα του κινητού στο μόνιμο μουσείο, η ελληνική παρουσία στον Καναδά αποκτά τη διάσταση της ενσωμάτωσης στην καναδική πραγματικότητα, προβάλλοντας ταυτόχρονα το μεγαλείο της διαχρονικής προσφοράς του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα.

    [17] Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Μεσόγειος και Καύκασος κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα".

    Της Διαμαντένιας. Ριμπά

    Διεθνές συμπόσιο με θέμα "Μεσόγειος και Καύκασος κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα" διοργανώνει στην Αθήνα στις 12 - 14 Μαρτίου το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών.

    Η Μεσόγειος και ο Καύκασος συνδέονται από την αρχαιότητα. Ο Εύξεινος Πόντος είναι η συνέχεια της μεσογειακής λεκάνης, του κόσμου της και των πολιτισμών της. Η επιρροή αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανή στο Δυτικό Καύκασο και τις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ένας τόπος με ευρωπαϊκό πολιτισμικό πρόσωπο έτσι όπως διαμορφώθηκε από την συνεχή επαφή με τον ελληνικό κόσμο. Η επαφή των πρώτων Ελλήνων με τον Καύκασο χρονολογείται στη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

    Στο διεθνές αυτό συμπόσιο στην Αθήνα θα γίνουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες που θα αφορούν διάφορους τομείς όπως Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.

    Παράλληλα με το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με φωτογραφίες από μνημεία και έργα τέχνης της χριστιανικής Γεωργίας με τίτλο "Μεσαιωνικά Μνημεία τςη Γεωργίας : η Μεσόγειος στον Καύκασο".

    Πριν από το συμπόσιο την Τετάρτη 10 Μαρτίου στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου Αθηνών θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας και θα δοθεί συναυλία κλασικής μουσικής από το Γεωργιανό Κουαρτέτο Εγχόρδων.

    Την επομένη 11 Μαρτίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του νεοϊδρυθέντος Ελληνογεωργιανού Συνδέσμου "Ο Καύκασος".

    Τα μέλη της γεωργιανής αντιπροσωπίας θα έχουν παράλληλα συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

    [18] Eκπαιδευτικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

    Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το καλοκαίρι του 1999 διοργανώνει 4 εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα διεξαχθούν αντίστοιχα στις περιοχές της Ηπείρου- Ιονίων Νήσων, του Αιγαίου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου &amp; Ζακύνθου. Στόχος των προγραμμάτων, είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες, να γνωρίσουν από κοντά περιοχές της πατρίδας μας και να έλθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

    Ειδικότερα μέσα από διαλέξεις, ξεναγήσεις, περιηγήσεις και πλήθος εκδηλώσεων επιδιώκεται οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδος, να έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο τρόπο ζωής στην Ελλάδα, να ενημερωθούν για τα Εθνικά μας θέματα και να αναπτύξουν μεταξύ τους δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης.

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ηπείρου -Ιονίων Νήσων. Από 14 Ιουλίου έως 30 Ιουλίου 1999 (16 διανυκτερεύσεις) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αιγαίου, από τις 14 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου 1999 (16 διανυκτερεύσεις) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κρήτης από 27 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου 1999 (16 διανυκτερεύσεις). Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πελοποννήσου &amp; Ζακύνθου από 27 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου 1999 (16 διανυκτερεύσεις). Σε κάθε πρόγραμμα θα συμμετάσχουν

    45 νέοι και νέες ηλικίας 18 έως 25 ετών, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, των οποίων ο ένας τουλάχιστον γονέας να είναι Ελληνικής καταγωγής και οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον μια από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

    Να ασχολούνται συστηματικά με τις Ελληνικές Σπουδές (π.χ Ελληνική γλώσσα, Φιλολογία, Νεοελληνικός πολιτισμός). Απαραίτητη είναι η προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης σπουδών.

    Να αναπτύσσουν ιδιαίτερη δραστηριότητα με ομογενειακούς χώρους (π.χ σε ελληνικές κοινότητες, σύλλογοι, σωματεία, χορευτικά συγκροτήματα κ.λ.π). Oι δραστηριότητες αυτές πρέπει να πιστοποιούνται από τους αντίστοιχους φορείς εγγράφως.

    Να είναι αριστούχοι (σε οποιονδήποτε τομέα σπουδών). Απαραίτητη είναι η προσκόμιση αντίστοιχου παραστατικού σπουδών που να το αποδεικνύει. Να έχουν πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

    Αποκλείονται όσοι έχουν συμμετάσχει κατά τα προηγούμενα χρόνια σε παρόμοι προγράμματα της ΓΓΑΕ.

    Oι ενδιαφερόμενοι αφού προηγουμένως ενημερωθούν σχετικά με τους όρους συμμετοχής που αναφέρονται τόσο στην εγκύκλιο όσο και στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη έντυπη δήλωση συμμετοχής που επισυνάπτεται στην Ελληνική Πρεσβεία η Προξενείο της περιοχής τους, προσκομίζοντας και τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

    Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεως στις Πρεσβείες και τα Προξενεία ορίζεται η Παρασκευή 14 Μαΐου για τα 2 πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα και για τα άλλα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα η Παρακευή21 Μαΐου 1999. O κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης μόνο σε ένα παό τα προαναφερθέντα προγράμματα.

    Η υποβολή της αίτησης δεν συνεπάγεται και συμμετοχή στο πρόγραμμα Δυνατότητα επιλογής έχουν όσοι πληρούν τους όρους συμμετοχής. Για τις χώρες ΗΠΑ-Καναδά ορίζεται αριθμός συμμετεχόντων 12 και 9 άτομα αντίστοιχα για κάθε χώρα και για κάθε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Oι Πρεσβείες και τα Προξενεία παρακαλούνται να αποστείλουν τον τελικό κατάλογο των συμμετεχόντων μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουνίου 1999 για τα 2 πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα και μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου 1999 για το υπόλοιπα προγράμματα.

    Τα έξοδα διακίνησης προς και από την Ελλάδα θα βαρύνουν τους συμμετέχοντες, ενώ τα λοιπά έξοδα διαμονής, διατροφής, εσωτερικής διακίνησης ή και παρακολούθησης των προγραμματισμένων εκδηλώσεων αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου η ΓΓΑΕ.

    Το κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις σε θέματα Ελληνικού πολιτισμού, ιστορίας και τέχνης, περιηγήσεις, ενημέρωση πάνω σε εθνικά θέματα, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

    [19] Το ρεμπέτικο τραγούδι στη Νέα Υόρκη.

    Το ομογενειακό μουσικό συγκρότημα της Νέας Υόρκης "Οι Παλαιολιθικοί" εκδίδει ένα έγχρωμο, δίγλωσσο (ελληνικά -αγγλικά) ενημερωτικό φυλλάδιο για το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο ονομάζεται "Ρεμπέτ Ασκέρ".

    Oι "Παλαιολιθικοί" απαρτίζονται από τους: Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν, τζουρά), Ελένη Λαζάρου (τραγούδι, μπαγλαμά) Δημήτρη Ντούλη (μπουζούκι) και Μανόλη Κυριάκου (κιθάρα).

    [20] Εκδηλώσεις Συλλόγων των ΗΠΑ.

    - Μεγάλη χοροεσπερίδα διοργανώνει αύριο ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος "Ασκληπιός". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νιού Τζέρσεϊ.

    - Πολιτιστική χορευτική εκδήλωση πραγματοποιεί αύριο η Oμοσπονδία Λακωνικών Σωματείων και η εφημερίδα "Λακωνική Φρουρά". Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γιορτασθεί η 5η επέτειος από την ίδρυση της εφημερίδας.

    - Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου το CYPRECO στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.

    - O Σύλλογος Λιτοχωριτών "Oλυμπος", το Σάββατο 6 Μαρτίου διοργανώνει στο Κρύσταλ Πάλας της Αστόριας την 70η Ετήσια Χοροεσπερίδα του.

    - Ενα μουσικό ταξίδι στις παραδόσεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας, των νησιών, της Μικράς Ασίας, αλλά και στα μονοπάτια του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Τριάδας του Μπρίτζπορτ στο Κονέκτικατ.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    Φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας για τον αγώνα με τη Νορβηγία , θα παίξει η εθνική μας ομάδα των ανδρών στις 10 Μαρτίου, κόντρα στην Κροατία, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Στέρηση του δικαιώματος να κατέχει εταιρικό αξίωμα στην ΠΑΕ για τρεις μήνες και πρόστιμο 500.000 δρχ. επέβαλε χθες η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ στον Δημήτρη Μελισσανίδη για το επεισόδιο που είχε προκαλέσει στα γραφεία της ομοσπονδίας.

    Στα κρατητήρια της ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρώην πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ Απόστολος Οικονομίδης για εκβιασμό σε βάρος συνεργάτη του σε ναυτιλιακή εταιρία.

    Τα 10.000 εισιτήρια που έχουν απομείνει για τον αγώνα Ολυμπιακού- Γιουβέντους διατίθενται απ'το πρωί στα γραφεία της ΠΑΕ.

    Αύριο ταξιδεύει για το Μιλάνο όπου θα παρακολουθήσει το ντέρμπι Μιλαν - Γιουβέντους ο συνεργάτης του Ντ.Μπάγεβιτς, Αντώνης Δρακόπουλος.

    Αναχωρεί για το Σαρλερουά η Εθνική μπάσκετ όπου αύριο στις 6.15 αντιμετωπίζει το Βέλγιο στο τελευταίο παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

    Πανσερραϊκός - Άγιος Νικόλαος 1-1 σε χθεσινό εξ'αναβολής παιχνίδι για τη Β' Εθνική.

    Το παιχνίδι του Κολεγίου Αθηνών με το ΒΑΟ ανοίγει σήμερα στις 5 και μισή την 20η αγωνιστική στην Α1 του χάντμπολ.

    Ξεκίνησε το πρωί το τρίτο ΕΤΑΠ του διεθνούς ποδηλατικού γύρου της Ρόδου.

    Δύο παγκόσμια ρεκόρ έγιναν χθες στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου της Στοκχόλμης. Τα πέτυχαν στο επί κοντό η Χούμπερτ με 4. 4.56μ και στα 1χλμ. η Μούτολα με 2.30.96.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Καλός καιρός προβλέπεται σήμερα και αύριο στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 5 έως 14 βαθμούς, στα βόρεια από μείον 2 έως 9, στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 16 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 February 1999 - 18:37:07 UTC