Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Παρασκευή 19 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] 5ο συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Προκλητικός ο Ραούφ Ντενκτάς
  • [03] Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου
  • [04] Το Βουκουρέστι επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου
  • [05] Ικανοποίηση Κρανιδιώτη για τις διαβουλεύσεις της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων
  • [06] Σύσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [07] Επιστροφή από τις ΗΠΑ του Καραμανλή
  • [08] Προς το συμφέρον Ελλάδας-ΗΠΑ η ισορροπία στα Βαλκάνια τονίζει η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ
  • [09] Ομαλή η εξέλιξη της υγείας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [10] Οικονομικά εγκλήματα στην αυγή της νέας χιλιετίας
  • [11] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [12] Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [13] Ηρωική διάσωση από τον καπετάνιο του Απόλλων Εξπρές
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [14] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.
  • [15] Ένα μοναδικό αρχείο για τους Έλληνες αγωνιστές παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη.
  • [16] Έκθεση ζωγραφικής στην Αλβανία με ελληνικά θέματα.
  • [17] Αρχαιρεσίες στην Ναυπακτιακή Αδελφότητα. Νέας Υόρκης.
  • [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

  • [18] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.
  • [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [19] Άντεξε μέχρι το 69ο λεπτό
  • [20] Ύμνοι του ιταλικού Τύπου για τον Ολυμπιακό
  • [21] Προσφυγών συνέχεια στην ΑΕΚ
  • [Ζ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] 5ο συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Ενωτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών τού πέμπτου συνεδρίου τού ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ανάγκη να παραμεριστούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, ώστε το ΠΑΣΟΚ να βαδίσει νικηφόρα προς τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι ο πρώτος μεγάλος εθνικός στόχος για μια σύγχρονη και οικονομικά ανεξάρτητη Ελλάδα είναι η ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τα εσωτερικά της προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να παίξει σε αυτά τα ψυχροπολεμικά παιχνίδια και την όξυνση που καλλιεργεί η Άγκυρα. "Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά και δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι όμως ικανή να αποτρέψει κάθε επιβουλή σε βάρος της", υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στην υπόθεση Οτσαλάν, κάνοντας λόγο για δήθεν υπερπατριώτες, οι οποίοι δρουν σε παράξενους συνδυασμούς και σε θύλακες μυστικών υπηρεσιών που δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. "Είναι παρακράτος και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί", είπε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η λογική της ήττας δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του με συχνές αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τους συνέδρους να εργαστούν όλοι μαζί ώστε να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα τόσο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όσο και στις βουλευτικές εκλογές του 2000.

    Στους συνέδρους απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και αντιπρόσωποι κομμάτων από ξένες χώρες.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε την ανάγκη αναγέννησης και επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στη βάση μιας νέας συλλογικότητας γιατί αλλιώς θα ξεπεραστεί από τα πράγματα, ενώ χαρακτήρισε ανιστόρητους όποιους οραματίζονται την επανάληψη του 4ου Συνεδρίου.

    Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας άσκησαν αρκετοί σύνεδροι στις ομιλίες τους.

    Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται την Κυριακή

    Σχολιάζοντας την ομιλία Σημίτη η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση τής πραγματικής ανάπτυξης της χώρας ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για αντιλαϊκή πολιτική και ψευτοδιλήμματα.

    [02] Προκλητικός ο Ραούφ Ντενκτάς

    Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μία φορά χθες ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς αντιδρώντας στην πρόοδο που σημειώνει η Κυπριακή Δημοκρατία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντενκτάς δήλωσε προκλητικά ότι το Kυπριακό είναι υπόθεση της Τουρκίας, επειδή, όπως υποστήριξε, η Κύπρος είναι νησί που ανήκει στην Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα της.

    Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, εξέφραζε την ικανοποίηση του για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνιζε, ότι δεν αναγνωρίζεται μεταξύ των 15 δικαίωμα αρνησικυρίας στην Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σιούσελ, μετά τις χθεσινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, απέρριψε κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε, πως "κανένας, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο".

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε" πολύ ειλικρινείς και χρήσιμες" τις συνομιλίες του με τον κ. Σιούσελ, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αυστρία στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ, ώστε, αφενός να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου συγκεκριμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-ΕΕ και αφετέρου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στο νησί.

    Ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε ακόμη, ότι με τον κ. Σιούσελ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και γενικότερα την τουρκική στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, θέματα στα οποία υπήρξε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων.

    [03] Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου

    Στη Λευκωσία τώρα, ο υπουργός εσωτερικών της Κύπρου, κ. Μιχαηλίδης, υπέβαλε γραπτώς χθες την παραίτηση του στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος και την απεδέχθη.

    Ο κ. Μιχαηλίδης κατέστησε σαφές ότι η παραίτηση του δεν έχει καμία σχέση με την παραίτηση του Χρήστου Στυλιανίδη από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Το σκηνικό γύρω από τον ανασχηματισμό της Κυπριακής κυβέρνησης, ύστερα από τις παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα ή αύριο και εκτιμάται ότι θα είναι, σε πρώτη φάση, περιορισμένης έκτασης και ευρύτερος αργότερα.

    [04] Το Βουκουρέστι επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου

    Στο Βουκουρέστι μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνάντηση αυτή δεν συμμετέχει η Αλβανία και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Στόχος της Διαβαλκανικής είναι η υπογραφή κοινής διακήρυξης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής ανήκει στον κύριο Γιώργο Παπανδρέου.

    [05] Ικανοποίηση Κρανιδιώτη για τις διαβουλεύσεις της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τής Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων τού Συμβουλίου τής Ευρώπης για την υπόθεση Οτσαλάν, καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της, που ήταν να υπάρξει επίσημος χαρακτηρισμός τού "ΡΚΚ " ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [06] Σύσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ

    Άρχισε σήμερα στην Αθήνα συνδιάσκεψη κορυφής με την ευκαιρία τού εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση τού ΝΑΤΟ.

    Στη συνδιάσκεψη την οποία διοργανώνει η Ένωση Ατλαντικού Συμφώνου, λαμβάνουν μέρος πάνω από 200 προσωπικότητες από τις 38 χώρες τού ΝΑΤΟ.

    Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην Άγκυρα, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων δήλωσε ότι "ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει κάνει σαφής δηλώσεις, με τις οποίες καταδικάζει την τρομοκρατία, όπως και οι άλλοι ηγέτες των χωρών-μελών της συμμαχίας.

    Εξ άλλου, ο κ. Σολάνα μετά τις συναντήσεις που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία είπε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των νησιών του Αιγαίου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη στρατιωτικοποιήσει των νησιών, ο κ. Σολάνα είπε πως το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία.

    [07] Επιστροφή από τις ΗΠΑ του Καραμανλή

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η αναβολή των αεροπορικών πτήσεων, ανέβαλαν την προγραμματισμένη για χθες ημερίδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επρόκειτο να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επέστρεψε τελικά χθες στην Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το σαββατοκύριακο ο κ. Καραμανλής πραγματοποιεί περιοδεία στους νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας.

    [08] Προς το συμφέρον Ελλάδας-ΗΠΑ η ισορροπία στα Βαλκάνια τονίζει η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

    «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον να προστατεύουν την ισορροπία στα Βαλκάνια και να διατηρήσουν την πρόοδο που επετεύχθη με τη συνθήκη του Ντέιτον».

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η κυρία Τίπερ Γκορ, αφού έκανε αναφορά στις αρχές της Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, έχει κοιτίδα της την Ελλάδα, επισήμανε ότι όλοι περιμένουμε την εποχή που η ειρήνη και η ισορροπία θα είναι φυσιολογικές καταστάσεις.

    Η κυρία Γκορ νωρίτερα έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον οποίο, όπως είπε, είχε μια ένθερμη συζήτηση.

    [09] Ομαλή η εξέλιξη της υγείας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, μετά την εγχείρησή, κατά την οποία του αφαιρέθηκαν τρεις πολύποδες και τμήμα του εντέρου, όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός του καθηγητής της Χειρουργικής Γρηγόρης Σκαλκέας.

    Σύμφωνα με το τελευταίο Ιατρικό ανακοινωθέν, ο κ. Γιαννόπουλος αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα, η επικοινωνία και η διαύγειά του είναι πλήρης και η διάθεσή του καλή. Οι ζωτικές λειτουργίες δεν εμφανίζουν προβλήματα, ο εργαστηριακός έλεγχος κρίνεται ικανοποιητικός και οι γιατροί πιστεύουν ότι η μετεγχειρητική του πορεία θα εξελιχθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να βγει ο κ. Γιαννόπουλος από την εντατική μονάδα, ενώ ζητά να έχει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [10] Οικονομικά εγκλήματα στην αυγή της νέας χιλιετίας

    Το οικονομικό έγκλημα θα συγκαταλέγεται στο άμεσο μέλλον ανάμεσα στα εγκλήματα του 21ου αιώνα.

    Τα εγκλήματα αυτά θα αφορούν τις παραχαράξεις δίσκων, τα πυραμιδικά συστήματα, τις φοροαπάτες των επιχειρήσεων και τα φορτία των λαθραίων τσιγάρων, ναρκωτικών και όπλων.

    Αυτό τονίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 4ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων που πραγματοποιείται στην Αθήνα έως το Σάββατο.

    [11] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Πληθωρισμός, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και Σοφοκλέους είναι το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνει τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματά του ο οικονομικός Τύπος σήμερα.

    Ειδικότερα, στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 3.660 μονάδων και στα 30 τρισεκατομμύρια δραχμές που εισέρευσαν στη Σοφοκλέους αναφέρεται το πρωτοσέλιδο βασικό θέμα της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ. Άλλα θέματα που μοιράζονται την πρώτη σελίδα της είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η παράταση για μία εβδομάδα των προθεσμιών απόδοσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και τα υψηλά επίπεδα του δείκτη Ντόου Τζόουνς.

    Στην ομιλία του πρωθυπουργού και κυρίως στην πρότασή του "Θα μπούμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας" επικεντρώνει το κύριο θέμα της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της είναι η στροφή των επενδυτών στα ομόλογα, τις μετοχές και τα REPOS και η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της εταιρείας ΣΟΦΤΕΞ.

    Στις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, που έχουν εντοπίσει μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, σε κατηγορίες μετοχών που διεθνώς έχουν παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες πολύ μικρότερη άνοδο από την αντίστοιχη των χρηματιστηριακών αγορών αναφέρεται το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ.

    Τα κέρδη-μαμούθ που ανακοίνωσε για τους δύο πρώτους μήνες του 1999 ο Όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς και η έξωση που προχωρεί η ΕΤΒΑ του κυρίου Λελάκη από τα Ναυπηγεία Αυλίδας μοιράζονται επίσης την πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

    Η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο πρωτοσέλιδο θέμα της αποκαλύπτει τις τελευταίες μελέτες για τον περιορισμό του πληθωρισμού στο 2,5% έως το τέλος του '99.

    Η εξαγορά του βουλγαρικού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού από τον ΟΤΕ και η υπαναχώρηση της Γερμανίας στο θέμα της μείωσης των εισφορών της για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι τα άλλα θέματα της πρώτης σελίδας της εφημερίδας.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [12] Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία

    Σημαντικά προβλήματα δημιούργησε σε πολλές περιοχές τής χώρας η κακοκαιρία.

    Περισσότερα από 190 χωριά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα είναι αποκλεισμένα.

    Στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού ορεινού δικτύου της Κεντρικής και Βόρειο-δυτικής Ελλάδας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια και τα πορθμεία, εκτός του Ρίου- Αντιρρίου.

    Η ανοιξιάτικη νεροποντή προκάλεσε μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα ακόμα και καθιζήσεις σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.

    [13] Ηρωική διάσωση από τον καπετάνιο του Απόλλων Εξπρές

    Ο γνωστός καπετάνιος Σπύρος Θηβαίος και το ηρωικό πλήρωμά του, για μία ακόμα φορά, αγνόησαν τους κινδύνους της σφοδρής κακοκαιρίας και ριψοκινδύνευσαν προκειμένου να σώσουν τον ψαρά Αβάκιο Βάρβη, ο οποίος κινδύνευε άμεσα πάνω στο μισοβυθισμένο αλιευτικό του.

    Ο ψαράς είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, λόγω εισροής υδάτων στο μικρό αλιευτικό σκάφος του και κινδύνευε άμεσα να βυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σίκινου και της Ίου.

    Παρά την απαγόρευση απόπλου, ο καπετάν Σπύρος Θηβαίος και το ηρωικό πλήρωμά του έφυγαν από το λιμάνι της Σαντορίνης με το "Εξπρές Απόλλων" και τελικά κατάφεραν να σώσουν τον ψαρά.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 19/03/1999

    [14] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Στο Σϊδνεϊ φθάνει την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέας ¶θενς, προκειμένου να έχει επαφές με παράγοντες της ομογένειας και να παραστεί στο Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ Ωκεανίας, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη.

    Κατά την παραμονή του στο Σϊδνεϊ ο κ. ¶θενς θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο οίκημα της Λημνιακής Αδελφότητας αναφορικά με τους σκοπούς και το έργο του ΣΑΕ.

    Πιστεύεται Δε, ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, παρ' ότι ο ποιμενάρχης είναι σφοδρός πολέμιος τού ΣΑΕ.

    Εάν δεχθεί τον κ. ¶θενς εκτιμάται ότι θα τον συναντήσει και πάλι σαν "φίλο" και όχι με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΑΕ.

    Εν τω μεταξύ το ΣΑΕ Ωκεανίας προετοιμάζεται εντατικά για το συνέδριο της νεολαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σίδνεϊ έχουν δηλώσει συμμετοχή 42 ομογενείς νέοι κι από την Καμπέρρα 6. Ο πρόεδρος κ. Βερτζάγιας εκτίμησε ότι η παρουσία των νέων θα είναι μαζική και αντιπροσωπευτική της ελληνικής νεολαίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Ο κύκλος των εορτασμών για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκινά μεθαύριο Κυριακή, με την εκδήλωση που διοργανώνει στο κέντρο του Σϊδνεϊ η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σίδνεϊ και ΝΝΟ.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει με κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Martin Place, στο κέντρο της πόλης.

    Θα ακολουθήσει η παρέλαση των σχολείων και των άλλων τμημάτων και υποεπιτροπών που απαρτίζουν την Κοινότητα, καθώς και παροικιακών οργανισμών.

    Η παρέλαση θα καταλήξει στο προαύλιο του Όπερα Χάουζ, όπου θα γίνουν οι ομιλίες από τους παράγοντες της Κοινότητας και τους Αυστραλούς επισήμους.

    Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας προγραμματίζονται δεξιώσεις, κυρίως από την πρεσβεία της Καμπέρρας και τα κατά τόπους προξενεία, ενώ και άλλοι παροικιακοί φορείς, με προεξάρχουσα την ΑΧΕΠΑ, θα διοργανώσουν ξεχωριστές εκδηλώσεις.

    Την άλλη Κυριακή, 28 Μαρτίου, είναι η σειρά της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να γιορτάσει την επέτειο, και αναμένεται ότι στις εκδηλώσεις τού Σίδνεϊ θα παραστεί ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζων Χάουαρντ.

    Μεγαλειώδης θα είναι και η παρέλαση στην Μελβούρνη, επίσης την άλλη Κυριακή, όπου ο γιορτασμός είναι κοινός, και κάθε χρόνο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.

    Λόγω των διαφορών για το "εκκλησιαστικό" πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ και την Αδελαίδα γίνονται ξεχωριστοί εορτασμοί για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

    Η Ελλάδα και η Αυστραλία υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα εκπαιδευθούν στο Σίδνεϊ, ώστε να αποκτήσουν πείρα από την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2000 και να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν στην Αθήνα τέσσερα χρόνια μετά.

    Η συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής τού Σίδνεϊ και απολαμβάνει της υποστήριξης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το υπογραφέν πρωτόκολλο συνεργασίας, από την Ελλάδα θα έρθουν με υποτροφία στο Σίδνεϊ, πενήντα άτομα για να παρακολουθήσουν μαθήματα Διοίκησης στον Αθλητικό Τομέα, στο πανεπιστήμιο University of Technology- Sydney.

    Στην κατάρτιση του προγράμματος συμβάλλει ενεργά και το πανεπιστήμιο Θράκης.

    Στο Σϊδνεϊ ήρθε και πάλι για προετοιμασία ο χρυσός ολυμπιονίκης μας στην ιστιοπλοία, Νίκος Κακλαμανάκης, ενώ οι αρχές της Ελλάδας και της πολιτειακής κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας που θα δει την ελληνική αθλητική αποστολή να πηγαίνει στην Πέρθη, με σκοπό να προετοιμασθεί για τους Ολυμπιακούς του 2000.

    Για δυο εβδομάδες τον ερχόμενο μήνα, θα βρίσκονται στο Σϊδνεϊ και τη Μελβούρνη η Χορευτική Ομάδα και η ομάδα καλαθόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πειραιώς για να δώσουν παραστάσεις και φιλικούς αγώνες.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανάπτυξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων του ελληνικού πανεπιστημίου με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών.

    [15] Ένα μοναδικό αρχείο για τους Έλληνες αγωνιστές παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη.

    (Από την ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή")

    Παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε αίθουσα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου NYU τα αρχεία των δημοσιογράφων Δημήτρη και Κωνσταντίνου Πούλου. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή από φωτογραφίες, άρθρα και μελέτες γύρω από τον εμφύλιο πόλεμο, τους αγώνες των Ελληναομερικανών συνδικαλιστών και το Τροτσκιστικό κίνημα.

    "Εγώ είμαι υπερήφανος για τον πατέρα μου και τους αγώνες του" τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Έρικ Πούλος, γιος του Δ. Πούλου και συνέχισε : "σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα μας, έδωσε πραγματικές μάχες μαζί με άλλους - έστω και λίγους - συναδέλφους του για ν' ακουστεί η φωνή της Δημοκρατίας. O πατέρας μου ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο βουνό και συνάντησε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στέλνοντας την πρώτη ανταπόκριση στις ΗΠΑ. Oι σχέσεις του με τους αριστερούς αντάρτες φυσικά δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία αφού μετά τη λήξη του εμφυλίου καμία εφημερίδα δεν τον έβαζε στο μισθολόγιο της. Παρόλα αυτά το πιο βασικό είναι ότι ο πατέρας μου δεν έβλεπε τα πάντα μονόπλευρα. Γνώριζε καταστάσεις και δε δίσταζε να τις γράψει στις εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόταν. Είχε μάλιστα σ' ένα από τα πιο σημαντικά άρθρα του επικρίνει την πολιτική που ακολουθήθηκε στη Βουλγαρία μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ένα άρθρο που προκάλεσε αναστάτωση στους εσωτερικούς κύκλους της αριστεράς. Έλεγε τα πάντα με τ' όνομά τους. Αυτό που πίστευε το έλεγε. Και πάντα είχε και στοιχεία για να υποστηρίξει όσα έλεγε".

    [16] Έκθεση ζωγραφικής στην Αλβανία με ελληνικά θέματα.

    Έργα Αλβανών ζωγράφων με θέματα από την παράδοση και το τοπίο της Ελλάδας εκτίθενται αυτές τις μέρες στην Πινακοθήκη T&amp;G των Τιράνων ενώ σύντομα θα παρουσιαστούν και στην Κορυτσά.

    Την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, επισκέφθηκε και ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, Α. Μαλλιάς.

    [17] Αρχαιρεσίες στην Ναυπακτιακή Αδελφότητα. Νέας Υόρκης.

    (Από την ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή")

    Έκλογές για την ανάδειξη νέου προδρείου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης.

    Το νέο προεδρείο της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης αποτελείται από τους εξής. : πρόεδρος ο κ. Νίκος Β. Αναγνωστός, αντιπρόεδρος ο κ. Βασίλης Σκαλτσάς, γενικός γραμματέας ο κ. Θύμιος Γ. Χρυσικός, ειδικός γραμματέας ο κ. Κώστας Δεδόπουλος, ταμίας ο κ. Γεώργιος Ν. Βλάντης. Σύμβουλοι εξελέγησαν οι κ.κ. Δημήτρης Θεοφάνης, Βασίλης Καλτσάς, Γεώργιος Κομματάς, Ευθύμιος Δημητρακόπουλος, Νίκος Ροντήρης, Ιωάννα Μπακατσά, Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Γεώργιος Αράχωβας, Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος και εξελεγκτική επιτροπή Κώστας Σπ. Καγκάνης, Γεώργιος Κουλοτούρος καια Χάρη Κάλας.

    [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

    [18] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στη Βενεζουέλα της αιώνιας ζέστης και του καυτού ήλιου δυόμιση χιλιάδες Ελληνες ζουν οργανωμένοι σε κοινότητες στις δύο μεγάλες πόλεις, το Καράκας (πρωτεύουσα) και τη Βαλένσια. Την περασμένη εβδόμαδα η εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Ελληνες παντού" μεταδόθηκε από την ελληνική κοινότητα της Βαλένσιας, όπου ζουν μόλις 80 ελληνικές οικογένειες σε πλήρη οργάνωση και με πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της ιδιότυπης ελληνικής παροικίας, που ανασαίνει στο ρυθμό της μακρινής πατρίδας;

    Στη Βενεζουέλα άρχισαν να μεταναστεύουν οι Ελληνες στο 1954, οπότε υπήρξε κύμα αποδημίας από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Βενεζουέλα ζήτησε την τεχνογνωσία τότε από εκείνες τις χώρες, οπότε συνέρρευσαν επιστήμονες και ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να αρχίσουν να κατασκευάζονται δρόμοι και να χτίζεται η βιομηχανία της. Εκεί εισχώρησαν και οι Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα αυτή, ασχολήθηκαν πολύ επιτυχημένα με το εμπόριο, αλλά και με την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών.

    Πολλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην κατασκευή και τη βιομηχανία του πλαστικού.

    Οι Ελληνες σε αυτή τη χώρα πέτυχαν οικονομικά, δημιουργώντας μικρές περιουσίες. Νιώθωντας βαθιά την εθνική τους ταυτότητα, οι περισσότεροι από αυτους αναζήτησαν τη διατήρησή της επιστρέφοντας στην πατρίδα με τις οικογένειές τους, προκειμένου τα παιδιά να

    φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα η νέα γενιά των Ελλήνων γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας, ούτως ώστε να μεταγγίσει την ελληνικότητα και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Βενεζουέλα.

    Στη Βαλένσια ζουν περίπου 80 οικογένειες που έχουν καταφέρει να επιβληθούν στην αγορά της πόλης του ενός εκατομμυρίου, ασχολούμενοι κατά το πλείστον με το εμπόριο των παπουτσιών και των ρούχων. Σε κάθε τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Βαλένσιας ένα κατάστημα ανήκει σε κάποιον Ελληνα. Αργά, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, αγόρασαν ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται μισοχτισμένα το σχολείο και η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Παρασκευόπουλου, που υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής

    κοινότητας. Κορμός στήριξης της ελληνικής παροικίας είναι επίσης ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποδημάτων σε όλη τη Βενεζουέλα.

    Τούτοι οι Ελληνες, που χωρίς καμία υποστήριξη από τη μητρόπολη στηρίζουν την ελληνικότητά τους στο συναίσθημα, τώρα ζητούν από την πατρίδα την ανταπόκρισή της. Ζητούν δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της τρίτης γενιάς και ζητούν την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ-ΝΕΤ δορυφορικά, για να έρχονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Η μοναδική τους πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δρώμενα είναι το

    Ιντερνετ, υποστηρίζουν.

    Ο Στράτος Δουκάκης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, έμπορος και λόγιος, ο οποίος είχε εκδώσει εφημερίδα στην Βαλένσια δίνει σε τρυφερό τόνο την ιστορία της παροικίας τους:

    "Δεν υπάρχει αρχείο για την ιστορία της κοινότητας. Μόνο από το προσωπικό μου αρχείο και την εφημεριδούλα μου, καθώς και από προσωπική μνήμη μπορώ να πω λίγα λόγια. Το 1968 μια χούφτα Ελληνες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια ελληνική κοινότητα. Ηταν υπαρξιακή ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση. Η κοινότητα ιδρύθηκε και πέρασε από χίλιες συμπληγάδες και υπάρχει σήμερα. Πρώτη φροντίδα της κοινότητας ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού σχολείου. Και όντως άρχισε να λειτουργεί ένα με 10 παιδιά, με μία δασκάλα που βρέθηκε να

    ζει εδώ. Νοικιάστηκε ένα φτωχόσπιτο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Βαλένσιας, όπου χρησίμευε ως έδρα της κοινότητας και ως σχολείο. Το καταστατικό μας, το οποίο συνέταξε στο Καράκας ο καθηγητής κ. Ρουφουγάλης γραμμένο στην καθαρεύουσα, χρειάστηκε ερμηνεία για να γίνει κατανοητό.

    Σίγουρα υπήρξαν στιγμές ακμής, αλλά και παρακμής. Ωστόσο ίσχυσε αυτό που λένε και για την πατρίδα μας: "Μόνο λίγο καιρό ξαποστένει και ξανά προς τη δόξα τραβά". Τις εποχές της ακμής, η κοινότητα υπήρξε η πιο δημιουργική, η πιο παραγωγική, η πιο ζωντανή.

    Κάποια εποχή η οργάνωση ελληνικών κοινοτήτων του Καράκας μας άφησε πολύ πίσω αν και η δική μας νεολαία προσπαθούσε να τους συναγωνιστεί.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1974 μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2 ώρες κάθε Κυριακή, ήταν μέσα στα θετικά επιτεύγματα, μια ποδοσφαιρική ομάδα που και αυτή γνώρισε θριάμβους, μια ομάδα εθνικών χορών, με επιτυχημένες συμμετοχές όλων των παροικιών.

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη νεολαία του Καράκας, αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, στον Σεφέρη, Ελύτη. Με γιορτές που όμοιές τους δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κοινότητα, είχαμε το χάρισμα βλέπετε και τέλος με την έκδοση μιας 15ημερης εφημερίδας που αγαπήθηκε από όλους εδώ. Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Τύπου, από την ΓΓΑΕ και πλήθος οργανισμών. Με την εισήγηση του τότε πρέσβη Νίκου Δημάδη, επιχορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, λόγω του κλεισίματος ποτέ δεν έγινε δεκτή αυτή η επιχορήγηση.

    Ηταν η εφημερίδα "Ανθρωποι" που άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βαλένσιας, εχει εμπλουτιστεί με τη νέα γενιά που ξεπετιέται και μάλιστα σε σημείο το σχολείο να αριθμεί 50 με 60 παιδιά. Το σχολείο μας, καμάρι μας, έχει τόσα να επιδείξει μεταξύ άλλων. Παιδιά που έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα, πολύ λίγες ή καθόλου δυσκολίες δεν βρήκαν, γιατί εδώ οι βάσεις τέθηκαν με ζήλο, με μια δασκάλα να συνεχίζει το κοπιαστικό της έργο

    και πάντα να προσπαθεί και ας μην μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι για να αναγνωριστεί το έργο της από το ελληνικό κράτος. Τι κρίμα! Εδώ τελειώνει μια περίοδος και αρχίζει μια άλλη για την παροικία. Τώρα οι ανάγκες μάς κάνουν να χτίζουμε σε ιδιόκτητη γη ζηλευτά έργα σαν το σχολείο, την εκκλησία, το γήπεδο και άλλα. Με την ελπίδα να τελειώσουν γρήγορα, ώστε η επόμενη γενιά να τα έχει και να τα προστατεύει. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση αυτής της χώρας μας μαστίζει, σίγουρα εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση, γι' αυτό και εμείς όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται ειναι για το καλό όλων μας και προπάντων για το καλό των παιδιών μας".

    Η σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της κοινότητας ιστορεί το άξιο έργο της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ελληνικής κοινότητας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βουρσούκης με καταγωγή από το Μόλυβο της Μυτιλήνης ασχολήθηκε επί χρόνια με την παροικία της Βαλένσιας. Θα πει: "Χτίζουμε σχολείο και εκκλησία ταυτοχρόνως. Θα ήθελα, όπως και εμείς κάνουμε κάποιον αγώνα να διατηρήσουμε την

    ελληνικότητα της παροικίας μας εδώ, όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην ξενιτιά να κάνουν και αυτοί τον ίδιο αγώνα. Πρέπει να επιβιώσει το ελληνικό στοιχείο πανταχού της γης, έστω και με προσωπικό κόστος και θυσίες".

    Ανθρωποι καλοβαλμένοι, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, οι Ελληνες της Βαλένσιας από τις πιο αυθεντικές παροικίες που υπάρχουν στον κόσμο.

    Ετσι περίπου τα περιγράφει ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Ευάγγελος Μάρκου:

    "Ο ελληνισμός εδώ ξεκινά το 1954. Μπορώ να πω ότι ήρθαν Ελληνες κάπως διαλεχτοί. Και αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, ένας από αυτούς ήταν ότι το κράτος της Βενεζουέλας ζήτησε απόδημους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που ήξεραν κάποια τέχνη. Μαζί με

    αυτούς εισχώρησαν και Ελληνες, άλλοι από χωριά και άλλοι αγρότες. Ετσι υπάρχει ένας καλός ελληνισμός. Τα παιδιά μας έχουν γίνει επιστήμονες, κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα. Είμαστε πιο πολύ Ελληνες από εσάς στην Ελλάδα. Αγαπάμε την πατρίδα και τη στηρίζουμε με όλες

    μας τις δυνάμεις σε όλα τα προβλήματά της. Υπάρχει ένα δέσιμο των παιδιών με την οικογένεια. Προσπαθούμε να τα στηρίζουμε. Στηρίξτε μας και σεις στην Ελλάδα, υποστηρίξτε τα παιδιά μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική ταυτότητα στα δικά τους παιδιά".

    Αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά, δεν νιώθουν ωστόσο την απομόνωση από την πατρίδα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στη Βενεζουέλα επί χρόνια έχει προσφέρει στην παροικία: "Χαιρόμαστε που η φωνή μας ακούγεται στην Ελλάδα. Ο,τι κάνουμε και ό,τι γίνεται στην κοινότητα της Βαλένσιας, γίνεται περισσότερο από μεράκι και ενδιαφέρον παρά από μία υποχρέωση.

    Και ελπίζουμε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν αυτή την παράδοση".

    Η μάνα μάς γέννησε, αλλά η μητριά είχε το γάλα. Ετσι νιώθουν

    οι Ελληνες εδώ, νιώθουν το δέσιμο με την Ελλάδα.

    Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, είναι

    μητέρα και γιαγιά. Εστειλε και εκείνη τα παιδιά της στην Ελλάδα για

    να τους μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα αυτούσιο από τα ελληνικά

    σχολεία.

    "Ηρθα πολύ μικρή εδώ, έχω τρία παιδιά. Την Ελλάδα δεν την

    ξεχνούμε ποτέ, αλλά και η Βενεζουέλα μας έδωσε ό,τι δεν μας έδωσε η

    Ελλάδα. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθμια. Εχω δύο εγγόνια που μιλούν

    απταίστως τα ελληνικά. Είμαστε μια κοινότητα πολύ επιτυχημένη εδώ και

    είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας

    μας".

    Τελευταίος μιλάει ο νεότερος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης

    γενιάς των Ελλήνων της Βαλένσιας, ο γιατρός Ηλίας Παρασκευόπουλος.

    Είναι από εκείνους που τελείωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και

    επέστρεψε να σπουδάσει ιατρική στη Βενεζουέλα. Τα ελληνικά του

    άπταιστα και η ελληνική συνείδηση ανέπαφη από την πραγματικότητα της

    Βενεζουέλα.

    Ο ίδιος θα πει: "Είμαστε περήφανοι τόσο για όσα έχουμε

    παραλάβει από τους γονείς μας και γιατί θέλουμε να τα μεταδώσουμε στα

    παιδιά μας. Δυστυχώς, είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με τα ελληνικά έθιμα

    με ένα πρότυπο ελληνικό, που όταν πάμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε σαν

    ξένοι. Αλλά και εδώ αισθανόμαστε ξένοι. Είναι αυτή η μετέωρη

    κατάσταση των ξενητεμένων.

    Εδώ στην ξενιτιά, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των γονιών

    μας, να κρατήσουμε την ελληνική κουλτούρα ανέπαφη. Για μας που έχουμε

    ένα ελληνικό όνομα, αυτό μας επιβάλλει μια υποχρέωση ηθική, ένα βάρος

    που το κρατάμε με μεγάλη υπερηφάνεια. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να

    το ανταποδώσουμε, μολονότι εδώ περιβαλλόμαστε από διαφορετικά επώνυμα

    και συνήθειες".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [19] Άντεξε μέχρι το 69ο λεπτό

    Το καλύτερό του α' ημίχρονο έκανε ο Πανιώνιος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης. Οι Νεοσμυρνιώτες κρατούσαν με έναν ηρωϊκό Στρακόσια το 0-0 με τη Λάτσιο, μέχρι το 69ο λεπτό.

    Οι Ιταλοί ωστόσο, πίεσαν ασφυκτικά την εστία των κυανέρυθρων και κατάφεραν να πετύχουν τρία γκολ μέσα σε δέκα λεπτά. Παρ' όλα αυτά, ο Ρόνι Γουΐλαν αναφέρθηκε στην αξιόλογη εμφάνιση των παικτών του, τονίζοντας πως αποτελεί μία νέα αρχή για την προσπάθεια του Πανιωνίου για παραμονή στην Α' Εθνική.

    [20] Ύμνοι του ιταλικού Τύπου για τον Ολυμπιακό

    Ολόκληρος ο ιταλικός Τύπος στο σύνολό του αναφέρεται στην "τυτχερή" πρόκριση της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ. Οι ιταλικές εφημερίδες αφιερώνουν σελίδες για τους ερυθρόλευκους, αναφερόμενες κυρίως στους Γεωργάτο, Γιαννακόπουλο και Γκόγκιτς.

    Παράλληλα, τονίζουν το πόσο τυχερή στάθηκε η Γιουβέντους και το γκολ- χρυσάφι που πέτυχε ο Αντόνιο Κόντε.

    [21] Προσφυγών συνέχεια στην ΑΕΚ

    Μετά το Γιώργο Δώνη και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ της ΑΕΚ Βασίλης Καραγιάννης κατέθεσε προσφυγή εναντίον της ομάδας του, υποστηρίζοντας ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ του χρωστάει δεδουλευμένα.

    [Ζ] Ο καιρός της ημέρας

    Άστατος καιρός με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις προβλέπεται για σήμερα και το σαββατοκύριακο στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Νεφώσεις με βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται μόνο στη βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι θα είναι στα βόρεια βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα δυτικοί και νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 8 έως 15 βαθμούς, στα βόρεια από μείον έναν έως 8 , στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 17 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 March 1999 - 11:30:49 UTC