Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS
  • [02] Δεν άντεξε η τεχνητή καρδιά του Τουλς
  • [03] Μαρία Κάλλας. Η ελληνίδα ''Ντίβα''

    [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS

    Τζένη Χαραλαμπίδου 1/12/2001 12:32:00 πμ

    "Εγώ νοιάζομαι. Εσύ;", είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS. Η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αποτελεί σήμερα πρωταρχική φροντίδα για όλη την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τέλος του 2000, 36,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με το AIDS και 21,8 εκατομμύρια είχαν ήδη πεθάνει από τη νόσο. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Περισσότερα στο ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε η ΕΡΤ online.

    Εκδηλώσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

    Σε Θεσσαλονίκη και ΑΘήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις και δήμους πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα εκδηλώσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων.

    Ιδιαίτερη συμβολή στα χάπενιγκς και τις εκδηλώσεις είχαν μέλη-γιατροί και εθελοντές του ελληνικού τμήματος Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καλλιτέχνες, πολιτικοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

    Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF

    Τυλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της ζωής της θα χτυπηθεί, θα κακοποιηθεί σεξουαλικώς ή με άλλον τρόπο. Μέρος της απάντησης βρίσκεται στο να βγουν οι άνδρες από το πέπλο της σιωπής και της καρτερίας.

    Οι άνδρες-ειδικά αυτοί που ηγούνται κρατών, θρησκευτικών οργανώσεων, κοινοτήτων και επιχειρήσεων- χρειάζεται να μιλήσουν ανοιχτά σαν φίλοι, γονείς, συνεργάτες και πολίτες. Χρειάζεται με το παράδειγμά τους να καθοδηγούν.

    Με το να επικεντρώνεται στους άνδρες, η Παγκόσμια Εκστρατεία κατά του AIDS προκαλεί τους ηγέτες και τα πρότυπα-από τους πολιτικούς μέχρι τους διάσημους αθλητές και καλλιτέχνες- να βεβαιώσουν και να διαδηλώσουν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν το AIDS. Τους προσφέρει μια πλατφόρμα για να το κάνουν αυτό και παρέχει δυνατότητες υποστήριξης της πρόληψης και των προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.

    Παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό του AIDS είναι άνδρες (53%). Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, τα 2/3 (ή και παραπάνω) από τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό του AIDS είναι άνδρες:

    -Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ανατολικός Ειρηνικός:92%

    -Νότια και Νοτιοανατολική Ασία: 65%

    -Ανατολική Ασία και Δυτικός Ειρηνικός: 87%

    -Λατινική Αμερική: 75%

    -Βόρεια Αμερική: 80%

    -Δυτική Ευρώπη: 75%

    -Καραϊβική: 60%

    -Βόρεια Αφφρική και Μέση Ανατολή: 80%

    -Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία: 77%

    -Υποσαχάρεια Αφρική: 45%

    Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ

    Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες βρίσκονται σε ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη θέση όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό του AIDS, επειδή δεν έχουν τη δύναμη να καθορίζουν τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που λαμβάνει χώρα η σεξουαλική πράξη. Ομως οι ίδιες προσδοκίες, οι πολιτιστικές πεποιθήσεις και τα κοινωνικά έθιμα των ανδρών που τόσο αποδυναμώνουν τις γυναίκες, αυξάνουν επίσης την τρωτότητα των ίδιων των ανδρών. Οι μολύνσεις από τον ιό του HIV και οι θάνατοι από το AIDS μεταξύ ανδρών είναι περισσότερες από αυτές των γυναικών σε όλες τις ηπείρους εκτός από την υποσαχάρεια Αφρική. Ερευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γενικά διατηρούν τα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν διδαχθεί σε πολύ νεαρή ηλικία. Είναι λοιπόν ευκολότερο να επιτευχθεί ο στόχος της χρήσης προφυλακτικού κατά 100% αν οι νέοι άνδρες υιοθετήσουν αυτή την συμπεριφορά από τη στιγμή που γίνονται σεξουαλικά ενεργοί.

    Αν τους δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και ικανότητες να αντεπεξέλθουν στη ζωή, τα αγόρια και οι νέοι άνδρες θα είναι ικανοί να κάνουν υπεύθυνες και υγιείς επιλογές, που θα περιλαμβάνουν αποχή και καθυστερημένη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και ασφαλέστερο σεξ. Οι άνδρες πρέπει να αναμιχθούν περισσότερο στον αγώνα κατά του AIDS.

    Πάνω από το 70% των μολύνσεων από τον ιό του AIDS παγκοσμίως προκαλούνται μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών και γυναικών, και ένα 10% μέσω της σεξουαλικής πράξης μεταξύ ανδρών. Περίπου το 5% των μολύνσεων απαντάται μεταξύ ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτικά με ένεση, από τους οποίους τα 4/5 είναι άνδρες.

    Σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες έχουν την τάση να έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους (περιλαμβανομένων και εξωσυζυγικών) από ότι οι γυναίκες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, τόσο γι' αυτούς όσο και για τους κύριους συντρόφους τους. Η μυστικότητα, το στίγμα και η ντροπή που σχετίζονται με τον ιό του AIDS, περιπλέκουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο, αφού αποθαρρύνουν άνδρες και γυναίκες από το ανακαλύπτουν ή ακόμα και να παραδέχονται ότι είναι φορείς του ιού του AIDS. Ορισμένες καταστάσεις θέτουν τους άνδρες σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο προσβολής τους από τον ιό του HIV.

    Οι άνδρες που μεταναστεύουν για δουλειά και απομακρύνονται από την οικογένειά τους μπορεί να πληρώσουν για μια σεξουαλική επαφή και να χρησιμοποιήσουν ουσίες, όπως το αλκοόλ, για να αντέξουν το άγχος και τη μοναξιά. Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το ίδιο συμβαίνει και με την κουλτούρα του ριψοκίνδυνου που συνήθως χαρακτηρίζει κυρίως ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα, όπως ο στρατός. Σε ιδρύματα που υπάρχουν μόνο άνδρες, όπως οι φυλακές, οι άνδρες που γενικά προτιμούν τις γυναίκες μπορεί να έχουν ελεύθερη σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.

    Σε έναν κόσμο του AIDS, αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο. Η ανδρική βία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση του ιού του AIDS μέσω της μετακίνησης των κοινοτήτων λόγω πολέμων και εμφύλιων συγκρούσεων, καθώς και μέσω εξαναγκαστικής σεξουαλικής επαφής. Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνδρες διαπράττουν σεξουαλική βία κατά γυναικών, κοριτσιών ή άλλων αρσενικών -συχνά μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή το σπίτι τους.

    Ανησυχητικά τα στοιχεία σύμφωνα με έρευνα της ΜETRON ANALYSIS

    Περιορισμένη παραμένει η χρήση προφυλακτικού στη χώρα μας, εκθέτοντας ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού στον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία ΜETRON ANALYSIS για το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

    Η έρευνα, που έγινε σε 1.500 άτομα ηλικίας από 16 έως 45 ετών, δείχνει ότι:

    περίπου δύο στους δέκα άνδρες και τρεις στις δέκα γυναίκες δεν χρησιμοποίησαν καμιά αντισυλληπτική μέθοδο στην πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Από τους άνδρες που χρησιμοποίησαν προφυλακτική μέθοδο, έξι στους δέκα έκαναν χρήση προφυλακτικού και από τις γυναίκες τέσσερις στις δέκα.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ιατρικής Γιάννης Τούντας οι μισοί περίπου άνδρες δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό στην πρώτη τους σεξουαλική επαφή, καθώς και ότι οι πιο νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν πιο συχνά το προφυλακτικό απ ότι οι μεγαλύτεροι.

    Οσοι ζουν στις πόλεις και γύρω από αυτές αλλά και είναι μορφωμένοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε μεγαλύτερο ποσοστό κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Ενδεικτικό είναι επίσης και το γεγονός ότι μόνο πέντε στους δέκα άνδρες χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό την περίοδο που έγινε η έρευνα αλλά και η απάντηση των γυναικών είναι άκρως ανησυχητική καθώς λένε σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% ότι δεν χρησιμοποιούν καμιά αντισυλληπτική μέθοδο.

    Μήνυμα Κόφιν Αννάν

    Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ο Κόφιν Αννάν αναφέρει: "Ο κόσμος, όπως διαμορφώθηκε μετά από τις 11 Σεπτεμβρίου, μας έχει κάνει όλους να αναλογιστούμε σοβαρά τί είδους κόσμο θέλουμε για τα παιδιά μας. Στο νέο και αβέβαιο κόσμο όπου έχουμε οδηγηθεί, αισθανόμαστε πιο βαθιά παρά ποτέ την ανάγκη να αγκιστρωθούμε γερά σε ένα όραμα ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και σε ένα όραμα ανθρώπινης ασφάλειας. Η αποστολή που έχουν τα Ηνωμένα Εθνη για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων παντού, έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική. Αυτό εννοεί και τον διπλασιασμό των προσπαθειών μας για να αναστρέψουμε την επιδημία του HIV/AIDS. Η ανασφάλεια διεισδύει στις ζωές και τις οικογένειες των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον HIV/AIDS. Αλλά το AIDS επίσης καταρρακώνει την ασφάλεια ολόκληρων κοινωνιών, κοινοτήτων και οικονομιών. Είναι μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ίδια την ανάπτυξη. Επηρεάζει την περιφερειακή και την παγκόσμια σταθερότητα και απειλεί να καθυστερήσει τη δημοκρατική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, το AIDS, δεν αφαιρεί μόνο το παρόν. Αφαιρεί και το μέλλον. Αυτή είναι η απώλεια που προξενεί το AIDS. Αυτές οι απώλειες παρουσιάζουν άνοδο. Τα φετινά νούμερα για την κατάσταση της επιδημίας δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζουν με HIV/AIDS εξακολουθεί να αυξάνεται. Κάθε ώρα της ημέρας, περίπου 600 άτομα μολύνονται. Και κάθε ώρα, πάνω από 60 παιδιά πεθαίνουν από τον ιό. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας κάνουμε μια υπόσχεση να μεταβάλλουμε την αγωνία μας σε πράξη. Ας αποφασίσουμε ότι νοιαζόμαστε αρκετά για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από AIDS για τις μελλοντικές γενεές.

    Μηνύματα Eλλήνων πολιτικών

    Απο την πλευρά του ο συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, με δήλωση του τονίζει: "Κάθε 1η Δεκεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα ενθυμείται ότι οι κάτοικοί της εξακολουθούν να απειλούνται απο την "μάστιγα" του AIDS. Κανείς όμως απο εμάς δεν λέει ότι, "ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε", για να περιορίσουμε την εξάπλωση και να ανακουφίσουμε με κάθε τρόπο τους φορείς ή ασθενείς, αυτό το στοιχειώδες κοινωνικό καθήκον το ξεχνούμε τις 364 ημέρες και το "θυμόμαστε" μόνο μία! Ηλθε η ώρα και στην Ελλάδα το θέμα να επανεξετασθεί μέσα στα πλαίσια της "Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης" των νέων μας και ταυτόχρονα, παρά το ότι τα ακραία ρατσιστικά φαινόμενα έχουν περιοριστεί, να ενημερώσουμε όλους τους συμπολίτες μας, ότι το AIDS είναι μια ασθένεια που αφορά ΟΛΟΥΣ μας. Προσπάθεια δύσκολη, αφού η επιδημολογία του εμπλέκεται με αυτή της συνεχούς εξάπλωσης των ναρκωτικών. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους φορείς προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει να μένουν έξω απο στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις".

    Ευκαιρία για τη δέσμευση των κυβερνήσεων σε ειδικές πολιτικές πρόληψης και φροντίδας για τους φορείς και πάσχοντες από τον ιό του AIDS χαρακτηρίζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Συνασπισμός σε μήνυμά του. Θεωρώντας χρήσιμο να εξεταστεί η δημιουργία Κέντρου Πρόληψης για το AIDS, ο ΣΥΝ επισημαίνει τις ανεπαρκείς δαπάνες για την υγεία, τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, την παραμέληση της πρόληψης και, μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία μονάδων στα νοσοκομεία με κατάλληλη στελέχωση για τη φροντίδα των ασθενών, υπηρεσίες και προγράμματα ενημέρωσης και τη δημιουργία σε όλους τους νομούς κέντρου οικογενειακού προγραμματισμού.

    Έκκληση ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης απέναντι στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που έχουν προσληφθεί από την ασθένεια ή είναι φορείς, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αμέριστη συμπαράστασή του, απευθύνει ο τομέας υγείας του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Για να αποτραπεί η ιδιότυπη μορφή του κοινωνικού ρατσισμού σε βάρος των θυμάτων του AIDS, το ΔΗΚΚΙ προτείνει εντατικοποίηση της ενημέρωσης, δωρεάν νοσηλεία και χορήγηση νέων αποτελεσματικών φαρμάκων σε όλους, καθώς και ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη, τόσο των πληγέντων, όσο και των οικογενειών τους.

    [02] Δεν άντεξε η τεχνητή καρδιά του Τουλς

    Πηγή: ΑΠΕ 1/12/2001 11:54:00 πμ

    Ο Ρόμπερτ Τουλς, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύτηκε τεχνητή καρδιά, πέθανε χθες στο Κεντάκι των ΗΠΑ, από εσωτερική αιμορραγία, ανακοίνωσαν οι γιατροί του. Ο 59χρονος παρουσίασε γαστρορραγία λόγω αντιπηκτικών προβλημάτων που σχετίζονταν με τη σοβαρή και χρόνια ιατρική του κατάσταση.

    Ο Τουλς πέθανε στο Εβραϊκό Νοσοκομείο στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου είχε λάβει το μόσχευμα στις 2 Ιουλίου. Νωρίτερα, το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι ο Τουλς είχε υποστεί πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια. Την Πέμπτη, ο έκτος ασθενής στον οποίο είχε εμφυτευτεί τεχνητή καρδιά πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία, 20 ώρες μετά την εγχείρηση.

    [03] Μαρία Κάλλας. Η ελληνίδα ''Ντίβα''

    Πηγή: ΑΠΕ 1/12/2001 2:36:00 μμ

    Διαχρονική. Κλασική. Ντίβα.Ελληνίδα. Μαρία Κάλλας. Το όνομα της είναι συνώνυμο του δυναμισμού, της γοητείας, του σπάνιου ταλέντου. Συνώνυμο του θείου δώρου. Η ζωή της ξεπέρασε τα καθημερινά, τα επίγεια, τα συνηθισμένα. Το παραμύθι τελείωσε με τον τρόπο που εκείνη είχε επιλέξει. Μοναχικά. Μακριά από τους προβολείς και τους επώνυμους φίλους της. Αφησε την τελευταία πνοή της σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Παρίσι. Στις 2 Δεκεμβρίου θα συμπλήρωνε τα 78. Πέθανε σε ηλικία 54 χρόνων.

    Μία ζωή γεμάτη λάμψη

    Ετσι στη μνήμη των απανταχού θαυμαστών της διατηρείται νέα, όμορφη, λαμπερή. Μια Θεά. Αυτή η ασύγκριτη μορφή εξακολουθεί να μαγεύει τους κινηματογραφιστές σε ολον τον κόσμο.

    Η ζωή και η καριέρα της ενέπνεαν πάντα καλλιτεχνικές δημιουργίες. Δεκάδες βιβλία, αρκετές βιογραφίες, ταινίες και θεατρικά έργα έχουν γραφεί για τη σοπράνο των σοπράνο.

    Ολα όσα αγάπησε σ΄αυτήν ο διεθνής Τύπος, την εποχή της μεγάλης της λάμψης, προσφέρουν πλούσιο υλικό για την ανάπλαση της σύντομης ζωής της.

    Ενα δύσκολο διαζύγιο από τον Μενεγκίνι. Ενας θυελλώδης έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που δεν αποδείχτηκε καταστροφικός μόνο για την προσωπική της ηρεμία, αλλά και για την καριέρα της.

    Μια πάθηση στις φωνητικές της χορδές που της στέρησε οριστικά την ποιότητα της έκφρασης της. Η κατάρρευσή της μετά το γάμο του Ωνάση με την Τζάκλιν Κένεντυ. Το τελειωτικό χτύπημα.

    Η ζωή της στο σινεμά

    Μέσα στο 2002, δυο σύγχρονες ντίβες της 7ης Τέχνης θα ενσαρκώσουν την Μαρία Κάλλας στη μεγάλη οθόνη. Η Φέη Νταναγουέη και η Φανύ Αρντάν.

    Η Φέη Νταναγουεη,που θα είναι και παραγωγός της ταινίας, έχει ηδη έτοιμο το σενάριο που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Τέρενς Μάκ Νάλυ "Master Class". Πριν λίγες εβδομάδες, κατά την διάρκεια του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Αμερικανίδα ηθοποιός συναντήθηκε με την αδελφή και τον γαμπρό της Κάλλας και συζήτησε μαζί τους για την ιδέα της.

    Οι συγγενείς της Κάλλας ενθουσιάστηκαν, ενώ οπως όλα δείχνουν, συμπαραγωγός θα είναι και το Ελληνικό κράτος. Για το ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση έχει προταθεί ο Αλ Πατσίνο.

    Με φόντο το Παρίσι, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, ολοκληρώνονται αυτή την εποχή τα γυρίσματα μιας ακόμα ταινίας για τη Ντίβα. Σκηνοθέτης ενας κορυφαίος του ευρωπαϊκού σινεμά: ο Φράνκο Τζεφιρέλι "διδάσκει" τη Γαλλίδα ηθοποιό Φανύ Αρντάν. Τίτλος "Callas Forever".

    Στο πλευρό της Αρντάν, ο Τζέρεμι Αϊρονς (στο ρόλο του ιμπρεσάριου Λάρυ Κλάρκ) , η Αντζελα Μολίνα και η Τζόαν Πλοουράιτ.

    Μουσείο για τη Μαρία Κάλλας

    Εξάλλου, δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων. Θα εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα της πρόωρα χαμένης καλλιτέχνιδας, φωτογραφίες και μέρος των προσωπικών επιστολών της όλο το υλικό που αγόρασε ο Δήμος της Αθήνας στη δημοπρασία που έγινε πέρσι, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στο Παρίσι.

    Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, το Αthenaeum (Iδρυμα για το διεθνές βραβείο ΚΑΛΛΑΣ) κατάφερε, με την οικονομική βοήθεια του ΥΠΠΟ, να αποκτήσει το σύνολο σχεδόν των αυστηρά προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας, με τη δέσμευση να τα καταστρέψει ως ένδειξη σεβασμού στην ιδιωτική ζωή της Ελληνίδας που δόξασε την πατρίδα της στα πέρατα του κόσμου.

    Ολα αυτά τα αντικείμενα αγοράστηκαν έναντι του ποσού των 174.120 γαλλικών φράγκων ( 9 εκατομμύρια δραχμές) που προέρχεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τα αντικείμενα που αγόρασε ο Δήμος Αθηναίων κόστισαν περί τα 817.438 γαλλικά φράγκα ( 40 εκατομμύρια δραχμές), το δε ήμισυ του ποσού θα καλύψει το Υπουργείο Πολιτισμού , ύστερα από απόφαση του υπουργού κ. Βενιζέλου. Ολες οι ενέργειες στο Παρίσι έγιναν μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 December 2001 - 22:03:35 UTC