Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Γουόλτ Ντίσνεϊ
  • [02] Η πρώτη κυβέρνηση της μετα-Ταλιμπάν εποχής
  • [03] Κυβερνητική σύσκεψη για λαθρομετανάστευση
  • [04] Καταβολή οικογενειακού επιδόματος
  • [05] Προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων
  • [06] Καλύτεροι οδηγοί οι ηλικιωμένοι της Αυστραλίας
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
  • [08] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργούν ευφορία;
  • [09] E-mail με ''ψηφιακό χαρτί''
  • [10] Εκλογές online;
  • [11] ''Ηashing'': Για καλύτερη μνήμη
  • [12] Προστατεύουμε τη Μεσογειακή Φώκια
  • [13] Ο Λάντεν σχεδίαζε επιθέσεις και σε άλλες χώρες
  • [14] Δολοφονία της πρώην πρώτης κυρίας της Ν. Αφρικής
  • [15] Συνάντηση Αραφάτ με γενικό πρόξενο των ΗΠΑ
  • [16] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις γυναικών
  • [17] Προληπτική οδοντιατρική για παιδιά
  • [18] Προσοχή νέος επικίνδυνος ιός
  • [19] Ένας χρόνος TETRA στο Ελ. Βενιζέλος
  • [20] Γυναίκα της Ευρώπης η Ειρήνη Παπά
  • [21] ΠΓΔΜ: Αμνηστεία σε Αλβανούς αντάρτες
  • [22] Παρουσίαση Νέας Εθνικής Τράπεζας
  • [23] Έκθεση για το Βυζάντιο σε Λονδίνο - Βερολίνο
  • [24] Ο Κάσπαρ Βίλιγκερ πρόεδρος Ελβετίας
  • [25] Ιστορικό δείπνο Κληρίδη- Ντενκτάς
  • [26] Εκδηλώσεις για τον εθελοντισμό
  • [27] Τίγρεις με προβλήματα... ανικανότητας
  • [28] Συνάντηση Καραμανλή-Ντουϊζενμπέργκ
  • [29] Η πλατεία Συντάγματος έβαλε τα γιορτινά της
  • [30] Επανεξετάζονται οι τιμές φαρμάκων
  • [31] Καμία ανησυχία για τη Νίσυρο

    [01] Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Γουόλτ Ντίσνεϊ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 11:00:00 πμ

    Σαν σήμερα γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο άνθρωπος του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την φαντασία και την διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Η εταιρεία Γουόλτ Ντίσνεϊ είναι πλέον μια πραγματική αυτοκρατορία και με αφορμή το γεγονός αυτό, στην διάρκεια όλης της ημέρας σήμερα, θα πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες εκδηλώσεις για τον Ντίσνεϊ και τα δημιουργήματά του.

    Το θεματικό πάρκο της Ντίσνεϊουορλντ στο Ορλάντο της Φλόριντα, σε ειδική τελετή γιορτάζει όλη την ημέρα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ουόλτ Ντίσνεϊ.

    Η Ντίσνεϊουορλντ του Ορλάντο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της το 1971. Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το πάρκο της Ντίσνεϊ στο Ορλάντο καθώς και τα άλλα θεματικά πάρκα της εταιρίας που έχουν ανοίξει στο Λος Αντζελες, το Τόκιο και το Παρίσι. Από τα πάρκα προέρχεται το 1/3 των συνολικών εσόδων της εταιρίας που ανέρχεται σε 25 δις δολάρια.

    [02] Η πρώτη κυβέρνηση της μετα-Ταλιμπάν εποχής

    Πηγή: ΕΡΑ 5/12/2001 9:37:00 μμ

    Ιστορική συμφωνία πέτυχαν σήμερα στη Βόννη, ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες εννέα ημερών, οι αντίπαλες φατρίες του Αφγανιστάν για τον τερματισμό δυο δεκαετιών πολέμου και για το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της μετα-Ταλιμπάν εποχής, η οποία με επικεφαλής τον ηγέτη της εθνότητας Παστούν, Χαμίντ Καρζάι, θα οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία. "Πετύχαμε συμφωνία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αχμάντ Φαουζί μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες σε πολυτελές ξενοδοχείο έξω από τη Βόννη. Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Δεκεμβρίου.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης-δύο γυναίκες υπουργοί

    Χαμίντ Καρζάι

    Σύμφωνα με τον Φαουζί οι Αμπντάλα Αμπντάλα, Γιουνίς Κανούνι και Μοχάμαντ Κασίμ Φαχίμ θα διατηρήσουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας αντίστοιχα. Η νέα κυβέρνηση εκτός από τον πρόεδρο Καρζάι, περιλαμβάνει έξι αντιπροέδρους και 23 υπουργούς.

    Ο Φαουζί πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι 11 από τις 30 υπουργικές θέσεις δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί, η επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί αργότερα στο πολυτελές ξενοδοχείο του Πέτερσμπεργκ, παρουσία του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Φαουζί εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κατάλογος με τα ονόματα των υπουργών θα ολοκληρωθεί πριν από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες, οπότε θα συνέλθει η παραδοσιακή Εθνοσυνέλευση της χώρας η Λόγια Τζίργκα η οποία θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

    Στη νέα κυβέρνηση υπάρχουν τουλάχιστον δυο γυναίκες. Η Σίμα Σάμα, θα είναι μία εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και επίσης υπεύθυνη για τα γυναικεία θέματα.

    Ο ηλικίας 44 ετών Καρζάι, ο οποίος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, είναι ηγέτης της φυλής Ποπουλζάι της εθνότητας Παστούν. Ο Καρζάι μάχεται τώρα εναντίον των Ταλιμπάν στην περιοχή του Κανταχάρ. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, έχει ζήσει στις ΗΠΑ και διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1992-1994.

    Θάνατοι Αμερικανών από λάθος βομβαρδισμούς

    Λανθασμένος βομβαρδισμός των Αμερικανών κοντά στην Κανταχάρ προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων, τριών στις αμερικανικές δυνάμεις και πέντε στις δυνάμεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλάρκ.

    Σε προηγούμενο απολογισμό αναφερόταν οτι δυο Αμερικανοί σκοτώθηκαν -όμως τελικά και ένας τρίτος έχασε τη ζωή του ενω μεταφερόταν σε νοσοκομειακή ομάδα-και 19 άλλοι τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, σε συνέντευξη τυπου.

    Ενας αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε δηλώσει νωρίτερα οτι ο Χαμίντ Καρζάι, ένας απο τους ηγέτες των Παστούν, που βάσει της συμφωνίας της διάσκεψης της Βόννης θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Αφγανικής κυβέρνησης, τραυματίστηκε ελαφρά. Ο κ. Καρζάι "φαίνεται να είναι καλά", πρόσθεσε η Κλάρκ.

    Το δράμα έγινε όταν ένα αεροσκάφος B-52, που υποστήριζε απο αέρος τις δυνάμεις της αντίστασης βορείως της Κανταχάρ, έρριξε μια "έξυπνη βόμβα" βάρους 900 κιλών "κοντά σε φιλικά στρατεύματα" διευκρίνισε η κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανακοινωσή της.

    Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σήμερα σφοδρές επιθέσεις στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα, όπου πιστεύεται πως κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Όμως, αν και οι δυνάμεις της φυλής Παστούν που αντιμάχονται τους Ταλιμπάν κατέλαβαν την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα στο ανατολικό Αφγανιστάν, δεν βρήκαν ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος που εδρεύει στο Πακιστάν. "Οι δυνάμεις μου κατέλαβαν το Τόρα Μπόρα χθες το βράδυ αλλά δεν υπήρχαν Αραβες μαχητές εκεί" δήλωσε ο Χαζράτ Αλι, επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Νανγκαρχάρ."Μπορεί να βρίσκονται σε άλλες ορεινές περιοχές. Τουλάχιστον 1000 Αραβες βρίσκονται στην περιοχή Μελάουα" τόνισε ο Αλι, διαψεύδοντας ότι έχουν καταφτάσει στην επαρχία Νανγκαρχάρ. Πρόσθεσε πάντως ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή. Ο Αλι δήλωσε ότι έχει αναπτύξει 2.000 άνδρες στην περιοχή Τόρα Μπόρα οι οποίοι και συνεχίζουν την επιχείρηση για τον εντοπισμό του Λάντεν.

    Γενική ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Βόννη

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χειροκρότησε σήμερα από την Αγκυρα την πολιτική συμφωνία που υπεγράφη στη Βόννη μεταξύ διαφόρων αφγανικών παρατάξεων για την ομαλή μετάβαση του Αφγανιστάν στη μετά τους Ταλιμπάν εποχή. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έκαναν οι ίδιοι οι αφγανοί ηγέτες, αλλά και από τη γερμανική κυβέρνηση", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά", πρόσθεσε.

    Στη Βόννη, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, οικοδεσπότης της ιστορικής διαφγανικής διάσκεψης, επεσήμανε σήμερα ότι η συμφωνία που υπεγράφη στη γερμανική πόλη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζει το ρόλο "που μπορούν και πρέπει να έχουν" τα Ηνωμένα Εθνη στην επίλυση των συγκρούσεων ανά τον κόσμο. "Τα Ηνωμένα Εθνη απέδειξαν ότι είναι σε θέση να διαδραματίσουν το ρόλο κινητήριας δύναμης" για την επίλυση των κρίσεων, τόνισε ο γερμανός καγκελάριος μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Παράλληλα. ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμβάλει με την αποστολή στρατευμάτων σε μία ειρηνευτική δύναμη στην Καμπούλ, όπως προβλέπεται από την υπογραφείσα συμφωνία. "Εναπόκειται τώρα στα Ηνωμένα Εθνη να αποφασίσουν ποιός θέλουν να λάβει μέρος" στη δύναμη αυτή, είπε.

    "Πολύ θετική" κρίνει την υπογραφή της συμφωνίας της Βόννης και η Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ που μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. "Αν αναγνωρίσουν αυτή την κυβέρνηση οι Αφγανοί, εμείς είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με την υπό συγκρότηση κυβέρνηση", είπε.

    Τη συμφωνία χειροκρότησε στο Παρίσι και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, χαρακτηρίζοντάς την "πολύ σημαντική φάση της απαραίτητης διαδικασίας για την εγκαθίδρυση μιας νόμιμης εξουσίας στο Αφγανιστάν".

    Ανάλογο πνεύμα ικανοποίησης εξέφρασε σήμερα και το Πακιστάν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "τώρα πια θα είναι δυνατή μία διαρκής ειρήνη στο Αφγανιστάν".

    Στη Ρώμη η ιταλίδα ευρωβουλευτής Εμα Μπονίνο, που υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή δύο γυναικών στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν χαρακτήρισε "πρώτο κρίσιμο πολιτικό βήμα" την υπογραφή της συμφωνίας στη Βόννη από τις αφγανικές παρατάξεις. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας και θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πρώτο κρίσιμο πολιτικό βήμα", δήλωσε ο Κρις Πάτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα. Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια για την εφαρμογή της συμφωνίας της Βόννης, την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, αλλά και για άμεση ανθρωπιστική συνδρομή. Ο Κρις Πάτεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες διεθνή διάσκεψη δωρητών τις επόμενες εβδομάδες για να εντοπισθούν οι άμεσες αλλά και οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ικανοποίηση και από την πλευρά του τέως βασιλιά του Αφγανιστάν

    Ο έκπτωτος μονάρχης του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ είναι ευχαριστημένος με τη συμφωνία που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το σχηματισμό της μετά τους Ταλιμπάν κυβέρνησης της χώρας και είναι πιθανό να επιστρέψει στην Καμπούλ στις αρχές του νέου έτους, δήλωσε σήμερα ο γαμπρός του. "Φυσικά η μεγαλειότης του είναι ευχαριστημένη", δήλωσε ο στρατηγός Αμπντούλ Ουάλι, πρώην στρατιωτικός διοικητής του 87χρονου Ζάχερ Σαχ ο οποίος έζησε μαζί του εξόριστος στην Ιταλία τα τελευταία 28 χρόνια και χαρακτήρισε τη συμφωνία "ιστορική".

    Η συμφωνία που επετεύχθη στη Βόνη προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 22 Δεκεμβρίου και ένα συμβολικό ρόλο για τον πρώην βασιλιά, δίνοντάς του τη δικαιοδοσία σύγκλησης, μέσα σε έξι μήνες, της Λόγια Ζίργκα, του μεγάλου εθνοτικού συμβουλίου, που θα χαράξει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

    Ο πρώην βασιλιάς δεν θα κατέχει κάποιο επίσημο αξίωμα, αλλά η δυνατότητα σύγκλησης της Λόγια Ζίργκα υπογραμμίζει τον εξωθεσμικό ρόλο του "πατέρα του έθνους" που του αποδίδεται. Κατά τον στρατηγό Ουάλι είναι απίθανο ο βασιλιάς να επιστρέψει στο Αφγανιστάν αυτό το μήνα. "Πιστεύω ότι πρέπει να πάει αργότερα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Είναι καλύτερα γι' αυτόν να πάει το νέο χρόνο, σε μία ατμόσφαιρα σταθερότητας", είπε.

    [03] Κυβερνητική σύσκεψη για λαθρομετανάστευση

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 3:25:00 μμ

    "Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μετά την ευρεία σύσκεψη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες και μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο κ.Σημίτης, δήλωσε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική για ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης και πρωτοστατούμε για κοινή πολιτική φύλαξης συνόρων από ευρωπαϊκό σώμα καθώς και για την δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού μέσου για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης.

    Μέτρα, νομοθεσία και εξοπλιστικά προγράμματα

    Ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναμορφωθεί η νομοθεσία για την ιθαγένεια, το άσυλο και την πολιτογράφηση και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους δουλεμπόρους. Διωκτικές Αρχές και ένοπλες δυνάμεις θα δρουν από κοινού στα σύνορα, ενώ ενισχύονται τα εξοπλιστικά προγράμματα του λιμενικού και της αστυνομίας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, και θα επεκταθεί το σύστημα παρακολούθησης των πλοίων στο Αιγαίο.

    [04] Καταβολή οικογενειακού επιδόματος

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 10:16:00 πμ

    Από τις 6 έως τις 15 Δεκεμβρίου θα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα πολυτέκνων και οι ισόβιες συντάξεις στους δικαιούχους του οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων. Τα επιδόματα και τις συντάξεις δικαιούνται 303.996 οικογένειες ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

    Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό έχουν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί και επαναλαμβανόμενες στάσεις την ερχόμενη εβδομάδα διεκδικώντας το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευομένων οργανισμών.

    [05] Προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 8:02:00 μμ

    Το Μάιο του 2002 θα υποβάλλουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος. Αυτό αναφέρεται σε φυλλάδιο που εξέδωσε η εφορία με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2002. Το φυλλάδιο θα αποσταλεί σύντομα και στους φορολογούμενους, όπου περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που θα ισχύσουν στη φορολογία των φετινών εισοδημάτων.

    Οι προθεσμίες υποβολής

    Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αξιωματικούς εμπορικών πλοίων, όσους έχουν εισοδήματα από την αλλοδαπή και τους κατοίκους εξωτερικού η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει στις παρακάτω ημερομηνίες:

    Μέχρι τις 7 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1 Μέχρι τις 9 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2 Μέχρι τις 13 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3 Μέχρι τις 15 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4 Μέχρι τις 17 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5 Μέχρι τις 21 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6 Μέχρι τις 23 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7 Μέχρι τις 27 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8 Μέχρι τις 29 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9 Μέχρι τις 31 Μαϊου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50. Μέχρι τις 4 Ιουνίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70,80,90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ

    Για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από εκμίσθωση ακινήτων, κινητών αξιών, τους κατόχους επιβατικών αυτοκινήτων ΙΧ ή ημιφορτηγών ΙΧ ή μοτοσικλέτας, κότερου, αεροσκάφους κλπ χωρίς εισόδημα, ισχύουν οι ακόλουθες προθεσμίες.

    Μέχρι την 1 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1 Μέχρι τις 4 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2 Μέχρι τις 5 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3 Μέχρι τις 6 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4 Μέχρι τις 7 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5 Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6 Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7 Μέχρι τις 12 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8 Μέχρι τις 13 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9 Μέχρι τις 14 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10,20,30, 40 και 50. Μέχρι τις 15 Μαρτίου οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70,80, 90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ

    Για όσους έχουν γεωργικό εισόδημα και εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάς παραχώρηση γεωργικής γης.

    Μέχρι τις 1 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1 Μέχρι τις 2 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2 Μέχρι τις 3 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3 Μέχρι τις 4 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4 Μέχρι τις 5 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5 Μέχρι τις 8 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6 Μέχρι τις 9 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7 Μέχρι τις 10 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8 Μέχρι τις 11 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9 Μέχρι τις 12 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10,20,30,40 και 50 Μέχρι τις 15 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70, 80,90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ.

    Για όσους έχουν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία γ' κατηγορίας.

    Μέχρι τις 16 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1 Μέχρι τις 17 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2 Μέχρι τις 18 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3 Μέχρι τις 19 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4 Μέχρι τις 22 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5 Μέχρι τις 23 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6 Μέχρι τις 24 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7 Μέχρι τις 25 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8 Μέχρι τις 26 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9 Μέχρι τις 29 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10,20,30, 40 και 50 Μέχρι τις 30 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70,80,90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ

    Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που θα δηλωθούν το 2002 θα φορολογηθούν με αυξημένο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος στα 2,4 εκατ. δρχ

    [06] Καλύτεροι οδηγοί οι ηλικιωμένοι της Αυστραλίας

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 10:31:00 πμ

    Οι ηλικιωμένοι οδηγοί έχουν λιγότερα τροχαία ατυχήματα από ό,τι οι νέοι σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έκανε στην Αυστραλία η ασφαλιστική εταιρία NRMA. O γενικός διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρίας, Ρος Χόουκσον, δήλωσε ότι για κάθε ένα τροχαίο ατύχημα που κάνει οδηγός ηλικίας 55 έως 70 ετών, αντιστοιχούν τρία ατυχήματα για οδηγούς ηλικίας 19 έως 21 ετών. "Όσο πιο μεγάλοι είναι οι οδηγοί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες τους για ατύχημα" είπε ο κ. Χόουκσον.

    Στο μεταξύ κορυφαίοι αστυνομικοί της Βικτώριας πιέζουν την πολιτειακή κυβέρνηση να απαγορεύσει εντελώς τη χρήση αλκοόλ σε όλους τους οδηγούς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οδηγοί που έχουν περιεκτικότητα στο αίμα τους 0.05 αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν νόμιμα (εκτός και αν είναι νέοι οδηγοί). Αξιωματούχοι της αστυνομίας υποστηρίζουν όμως πως αν απαγορευτεί εντελώς το ποτό για τους οδηγούς, θα μειωθούν και τα τροχαία δυστυχήματα.

    [07] Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

    Τζένη Χαραλαμπίδου 5/12/2001 10:08:00 πμ

    Οι ανεπτυγμένες χώρες ολοένα και περισσότερο επικεντρώνονται στην προσφορά του εθελοντισμού σε κάθε τομέα της ζωής μας. Από τον ΟΗΕ το 2001 έχει χαρακτηριστεί ως Eτος Eθελοντισμού και η καθιέρωση του συμπίπτει στη χώρα μας με την επιλογή 60 χιλ. Eθελοντών για την Oλυμπιάδα του 2004. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού, η Ελληνική Ραδιοφωνία και το υπουργείο Υγείας βράβευσαν εθελοντικές οργανώσεις και άτομα που διακρίθηκαν για το ανθρωπιστικό τους έργο τη χρονιά που πέρασε. Τους διακριθέντες υποδέχτηκε σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη.

    Οι Αρχές του Εθελοντισμού

    Η εθελοντική εργασία ανέκαθεν αποτελούσε μέρος κάθε πολιτισμού και κοινωνίας. Υπό τη ευρεία έννοια καθορίζεται ως η συνεισφορά ατόμων στο πλαίσιο μίας μη-κερδοσκοπικής, μη-αμειβόμενης δράσης που δεν προβλέπει επαγγελματική εξέλιξη. Σκοπό έχει την ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας ή της κοινωνίας γενικότερα. Ο εθελοντισμός παίρνει διαφορετικές μορφές, που κυμαίνονται από τις παραδοσιακές συνήθειες της αμοιβαίας εξυπηρέτησης σε χειρισμούς της κοινότητας σε ώρα κρίσης, και στην πρωτοποριακή εθελοντική προσπάθεια ανακούφισης, επίλυσης συγκρούσεων και εξάλειψης της φτώχειας.

    O εθελοντισμός επιδέχεται ποικιλίας ορισμών ανάλογα με την οργανωτική δομή του, το χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του, τη μορφή κινήτρων κ.α. Στην προσέγγισή μας προσδιορίζουμε τον εθελοντισμό ως τον κοινωνικό χώρο τοποθετημένο στην κοινωνία των πολιτών πέραν του κράτους και της αγοράς. Δεν αποσκοπεί εντούτοις ούτε στην ανταγωνιστική σχέση με το κράτος, ούτε αποτελεί υποκατάστατό του. Eπιδιώκει την αυτόνομη συνεργασία με αυτό, ώστε από κοινού να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στην επίλυση των ποικίλων και συνθέσεων κοινωνικών αναγκών που αναδεικνύει η πολυπλοκότητα και η "επικινδυνότητα" των σημερινών κοινωνιών. Eιδικότερα ο εθελοντισμός αναπτύσσει δραστηριότητες στον τομέα κυρίως των κοινωνικών υπηρεσιών ή σε νέες ανάγκες (υποστήριξη ανέργων, διαχείριση οργανώσεων, φυσική-περιβαλλοντική προστασία, υποστήριξη ηλικιωμένων κ.α.)

    Oι εθελοντές αποτελούν πυλώνα της κοινωνίας των πολιτών, η ενίσχυση της οποίας ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχική δημοκρατία H εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία. Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Eνδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων. Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Aποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση. H εθελοντική δράση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη της ανεργίας, είναι πηγή θέσεων εργασίας O εθελοντισμός έχει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης. Tο συμπέρασμα είναι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές Συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμογής των παραπάνω αρχών του εθελοντισμού είναι το πρόγραμμα "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους". Eίναι αναγκαία η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τον εθελοντισμό (αναγνώριση, καθορισμός δικαιωμάτων, συμμετοχή κ.α.) και η εκπόνηση Eθνικού Σχεδίου Eθελοντικής Δράσης για την ενεργοποίηση, την ενθάρρυνση, την υποστήριξη και το συντονισμό των ποικίλων δραστηριοτήτων σε συνεργασία των αρμόδιων αρχών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Διεθνές Ετος Εθελοντών (IYV 2001)

    Ο Εθελοντισμός περιλαμβάνει τοπικές και εθνικές προσπάθειες, καθώς και διμερή ή διεθνή προγράμματα που εφαρμόζονται διασυνοριακά. Οι εθελοντές έχουν αποκτήσει σημαντικό ρόλο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, στην ευημερία και στην πρόοδο των βιομηχανοποιημένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Επίσης συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα και προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια, την τεχνική συνεργασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εκδημοκρατισμού και την ειρήνη.

    Ο εθελοντισμός είναι επίσης η βάση μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων μη-κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), επαγγελματικών σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων πολιτών. Πολλές εκστρατείες για θέματα όπως ο αναλφαβητισμός, ο εμβολιασμός και η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτώνται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την εθελοντική εργασία.

    Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, δεδομένων των αντίξοων επιπτώσεων των παγκόσμιων προβλημάτων όπως είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η χρήση ναρκωτικών ή ο ιός του AIDS στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική και διότι η διεθνής κοινότητα ασχολείται με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες γενικώς και ειδικότερα στην εξάλειψη της φτώχειας.

    Είναι επίσης δεδομένη η σύγχρονη τάση της κοινωνίας των πολιτών-σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα-να αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες ευθύνες στη διαδικασία της ανάπτυξης. Αυτή η ανάγκη φάνηκε και από την έμφαση που δόθηκε από τη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη, στη σημασία των νέων εταίρων, ιδιαίτερα ατόμων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

    Η Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και το Πρόγραμμα Δράσης κάνουν έκκληση για την ενίσχυση των μέσων και των δυνατοτήτων των ανθρώπων να συμμετέχουν σε κοινωνικά και οικονομικά προγράμματα.

    Όμως, ενώ η συμβολή των εθελοντών είναι τεράστια, μεγάλο μέρος της εργασίας τους συχνά δεν αναγνωρίζεται ακριβώς επειδή δεν ενέχει πληρωμές μισθών της αγοράς και επειδή είναι αυθόρμητη, ανεπίσημη και χωρίς δομές.

    Οι στόχοι

    Ένας πρώτος στόχος είναι η περισσότερη αναγνώριση. Οι Κυβερνήσεις και οι τοπικές Αρχές θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς για να προσελκύσουν τον τομέα των εθελοντών στη συμβουλευτική διαδικασία. Μια μελέτη για όλη τη χώρα θα μπορούσε να περιγράψει και να εκτιμήσει ποσοτικά τη συμβολή του εθελοντικού τομέα στην εθνική ευημερία και πρόοδο. Θα μπορούσαν επίσης να θεσπιστούν βραβεία για την ατομική εθελοντική δράση, την ομαδική, την τοπική καθώς και τη δράση των ΜΚΟ σε εθνικό επίπεδο-ακόμα και σε διεθνές. Ένας δεύτερος στόχος είναι η περισσότερη διευκόλυνση. Κάθε κοινωνία είναι σε καλύτερη θέση να προσδιορίσει τι είναι αυτό που θα ενθάρρυνε ή θα αποθάρρυνε την εθελοντική δράση μεταξύ των ανθρώπων της. Έτσι, ό,τι ακολουθεί δεν είναι παρά παραδείγματα μέτρων που θα μπορούσαν να προταθούν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Το Κράτος θα μπορούσε να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για εθελοντές ώστε να ενισχύσει την τεχνική δεξιότητα, την καλή διοίκηση και τη διαφάνεια στον εθελοντικό τομέα. Επίσης θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι εθελοντές από αναγνωρισμένες οργανώσεις θα αποκτούν νομική υπόσταση, και ασφάλιση ισότιμα με άλλους εργαζόμενους. Θα μπορούσαν να δίνονται ειδικές άδειες σε υπαλλήλους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτελέσουν την εθελοντική εργασία τους. Φορολογούμενοι που υποστηρίζουν εθελοντικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να χαίρουν ορισμένων απαλλαγών από φόρους. Ένα μερίδιο πόρων, όπως το τσιμέντο, υλικά στέγασης, βιβλία, φαρμακευτικό υλικό και χρηματοδότηση, θα μπορούσε να κατακρατείται για ειδικές εθελοντικές οργανώσεις.

    Το σύστημα του ΟΗΕ επίσης θα μπορούσε να προσπαθήσει να προσδιορίσει πώς θα μπορούσε καλύτερα να διευκολύνει την εθελοντική εργασία από μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό θα περιελάμβανε την υποστήριξη προς το εθνικό σώμα των εθελοντών για να αντιμετωπίσει θέματα όπως η περιβαλλοντική υποβάθμιση, ο ιός του AIDS, και η προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ένας τρίτος στόχος είναι η δημιουργία δικτύων. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ο γραπτός τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν μεταδίδοντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες από τα επιτεύγματα των εθελοντών, και με αυτόν τον τρόπο να δίνουν τη δυνατότητα στις "καλύτερες πρακτικές" και καλύτερες διαδικασίες να επαναλαμβάνονται, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη η κάθε τοπική οργάνωση να αρχίζει από το μηδέν. Αυτή η ανταλλαγή μπορεί βεβαίως να είναι σε τοπικό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να γίνεται και ανάμεσα σε ευρύτερες περιοχές ή και με γείτονες χώρες, όπως και σε διεθνές επίπεδο, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων. Ένας τέταρτος στόχος είναι η προώθηση. Η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να στοχεύει στην προσέλκυση μεγαλύτερης ζήτησης για εθελοντές, στη μεγαλύτερη προσφορά υπηρεσιών από καινούργιους υποψήφιους εθελοντές με σκοπό την προώθηση νέων δράσεων, και γενικώς τη δημιουργία ενός κλίματος που θα υποστηρίζει την εθελοντική δράση από μέρους της κοινής γνώμης και της επίσημης αρχής. Αυτός ο στόχος μπορεί επίσης να συνδεθεί με μερικές από τις δραστηριότητες που αναφέρονται κάτω από την παράγραφο περί αναγνώρισης, όπως για παράδειγμα το θέμα των βραβείων, καθώς και της παραγράφου περί επέκτασης των δικτύων, ειδικότερα στα θέματα της προβολής από τον τύπο. Οι δεξιότητες και ο επαγγελματισμός των εθελοντών πρέπει να τονίζονται. Τα οφέλη της κοινωνίας από τις δραστηριότητές τους (όπως η αιμοδοσία, και οι εκστρατείες κατά του αναλφαβητισμού και για την καθαριότητα του περιβάλλοντος) πρέπει επίσης να υπογραμμίζονται.

    Περιληπτικά, όλοι όσοι έχουν υποστηρίξει το IYV 2001 πιστεύουν ότι η συμβολή του εθελοντισμού μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική από όσο ήδη είναι, τόσο στις βιομηχανικές χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες και σε αυτές με οικονομία σε μετάβαση. Πολλές από τις ομάδες και οργανώσεις που έχουν ήδη αντιδράσει θετικά πιστεύουν ότι, προς αυτόν τον σκοπό, χρειάζεται ένα θεσμικό περιβάλλον που θα είναι πιο θετικά διατεθειμένο για να κάνει πλήρη χρήση της δημιουργικότητας και της δραστηριοποίησης των εθελοντών, που θα εξυψώνει το ανθρώπινο πρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και θα προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη.

    Ο πρώτος χρόνος της νέας χιλιετίας φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αξιολογήσει κανείς τα επιτεύγματα του παρελθόντος και να δώσει σε αυτές τις δράσεις νέα ώθηση.

    Μήνυμα Κόφι Ανάν

    Σε μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα εθελοντών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανναν αναφέρει: Το Διεθνές Ετος Εθελοντών-που τώρα ολοκληρώνεται-έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να δούμε από κοντά το φαινόμενο του εθελοντισμού στο σύνολό του και να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα της συνεισφοράς των εθελοντών για τη δημιουργία δυνατών και υγιών κοινωνιών στον κόσμο. Δίχως τη βοήθεια 10 εκατομμυρίων εθελοντών, η UNICEF και οι συνεργάτες της δεν θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 550 εκατομμύρια παιδιά εναντίον της πολιομυελίτιδας. Για το 2001, η αξία αυτής της βοήθειας εκτιμήθηκε σε 10 δισεκατομμύρια-πολύ περισσότερα από όσα τα Ηνωμένα Εθνη ή οι οργανισμοί που συνεργάζονται με αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν. Και χωρίς τη βοήθεια εκατομμυρίων ψαράδων, πιλότων και καπετάνιων, η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας δε θα ήταν σε θέση να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες ανά τον κόσμο. Πριν από δύο χρόνια, ένας τέτοιος εθελοντής, σε ηλικία 93 ετών, τιμήθηκε από παρατηρητές του καιρού, επειδή επί 56 χρόνια, καθημερινά, διάβαζε υδρολογικές μετρήσεις. Τέτοιου είδους αφοσίωση εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Και αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται πολλοί άνθρωποι, ο εθελοντισμός δεν περιορίζεται μόνο ανάμεσα στα προνομιούχα μέλη της κοινωνίας. Από τους 4.500 εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, περισσότεροι των δύο τρίτων είναι από αναπτυσσόμενες χώρες. Πραγματικά, άνθρωποι από κάθε κοινωνικό περιβάλλον και κοινωνική τάξη, από κάθε κουλτούρα και θρησκεία, διαθέτουν χρόνο για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, άνδρες και γυναίκες".

    "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε αυτή την ανεκτίμητη δουλειά. Το Ετος, τελείωσε, αλλά η δραστηριότητα των εθελοντών είναι το ίδιο σημαντική. Χρειαζόμαστε την αφοσίωσή τους περισσότερο από ποτέ προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο για όλους. Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών, ας ελπίσουμε ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα θελήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το διεθνές κίνημα εθελοντισμού. Καθένας από εμάς, όπου και αν ζούμε και εργαζόμαστε, έχουμε κάτι να μοιραστούμε", καταλήγει στο μήνυμα του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Χαιρετισμός του υφυπουργού Υγείας

    "Λίγο πριν το τέλος του Διεθνούς Έτους Εθελοντών, πραγματοποιείται σήμερα η τέταρτη κατά σειρά βράβευση Εθελοντικών Οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας να είμαστε σήμερα μαζί σας. Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που οι εξελίξεις αγγίζουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σαν πολίτες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά του κόσμου, οφείλουμε να πούμε τη δική μας άποψη στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση ανάμεσα στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις των αγορών και στις υπέρτατες αξίες του ανθρώπου. Παρ όλη τη διαβρωτική επιρροή των καταναλωτικών και ατομικιστικών προτύπων, υπάρχει χώρος που προβάλλει αντίσταση και αυτό δηλώνει η δική σας δράση και παρουσία. Η προσφορά, η συμμετοχή και η αμφισβήτηση, μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση μίας κοινωνίας πολιτών στον "αντικειμενικό" κόσμο που μας περιβάλλει.

    Μία δημοκρατική κοινωνία προκειμένου να είναι συνεπής με τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και να είναι πραγματικά ζωντανή, πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάμειξη και την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής. Οτιδήποτε κάνουμε ή οτιδήποτε παραλείπουμε, είτε ιδιωτικό, είτε στον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής δραστηριότητας, αποτελεί θετική ή αρνητική συμβολή στη διαμόρφωση του κοινωνικού μας βίου.

    Στη Δημοκρατία υπάρχουν τόσοι ρόλοι, όσοι είναι οι πολίτες και οι φορείς που θέλουν να τη στηρίξουν. Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά προβάλλει σαν ένα ισχυρό αντιστάθμισμα στην ψυχρότητα και στον κυνισμό των αριθμών, σαν εκκολαπτήριο δημοκρατίας, ανθρωπισμού και ιδεών. Ο εθελοντισμός σε καμιά περίπτωση δεν καλείται να υποκαταστήσει το κράτος και τις υποχρεώσεις του. Συνεργεί και συνεργάζεται με το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Το Κράτος και οι πολίτες πρέπει να δρουν από κοινού, διευκολύνοντας, αλλά και ελέγχοντας ο ένας τον άλλο. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αναγνωρίζοντας τη σημασία και την προσφορά του εθελοντισμού έχει συστήσει ειδικό Τμήμα και ολοκληρώνει τη διαδικασία για την καταγραφή και την πιστοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων. Επίσης χρηματοδοτεί σχήματα συνεργασίας για την ανάπτυξη εθελοντικών πρωτοβουλιών, θεωρώντας καθοριστικό στοιχείο επιτυχίας την ενίσχυση της συμπληρωματικότητας και της εταιρικότητας μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Στόχοι μας είναι η αναγνώριση, η στήριξη και η επέκταση των εθελοντικών δράσεων, η διασφάλιση ποιότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και η διευκόλυνση και ο συντονισμός των οργανώσεων. Την Πολιτεία του μέλλοντος ίσως να μη μπορεί κανείς να τη σχεδιάσει και να την περιγράψει με ακρίβεια. Η Πολιτεία όμως αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μία ανθρωποκεντρική Πολιτεία. Θέλουμε μία κοινωνία ελευθερίας, συμμετοχής, ευθύνης, αλληλεγγύης και δημιουργίας. Θέλουμε μια κοινωνία που συνδέεται με δεσμούς που απορρέουν από μέριμνα, αλλά και σεβασμό για τον άλλο και όχι από αλαζονεία ή υπεροπτική φιλανθρωπία. Μία κοινωνία που αποτελείται από πολίτες που νοιώθουν προσβολή και της δικής τους αξιοπρέπειας, όταν διαπιστώσουν ότι ένας αριθμός μελών της δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Χρέος μας είναι να αντιπαλέψουμε το φαινόμενο της κοινωνικής εγωπάθειας και να απαξιώσουμε το μοντέλο του ατομοκεντρικού πολίτη. Έχουμε ανάγκη το πρότυπο όχι του ισχυρού, αλλά του αρχοντικού ανθρώπου, που εκπέμπει ποιότητα και πολιτισμό, που δεν επιδεικνύει τη δύναμή του, που είναι ευπατρίδης και ξέρει να προσφέρει αναδεικνύοντας τα ανεκτίμητα χαρίσματα αλληλεγγύης του ανθρώπου. Σε αυτή την προσπάθειά μας, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ένα καθοριστικό ρόλο να παίξουν στην προώθηση του εθελοντισμού. Η συνεργασία τους, αλλά και η συμβολή τους, προβάλλει αξίες και πρότυπα, κινητοποιώντας τους πολίτες.

    Ο Εθελοντισμός έχει για τη χώρα μας, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς: το 2004, χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παρα-Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Έλληνες πρέπει είναι παρόντες στη μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση που θα συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Η συλλογική μας επιτυχία, εξαρτάται από τη συλλογική μας προσπάθεια, τη συλλογική μας συνείδηση, τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση.

    Η σημερινή βράβευση αποτελεί ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης και τιμής σε σας που με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια προσφέρετε στο συνάνθρωπο. Την τιμή και την καταξίωση τη λάβατε ήδη στον κοινωνικό σας περίγυρο. Οφείλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω από την πλευρά της Πολιτείας, καλώντας σας να πλαισιώσετε τη συνολική μας προσπάθεια".

    Μήνυμα ΝΔ και ΣΥΝ

    ΝΔ: Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ν. Κακλαμάνης και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5η Δεκεμβρίου), έκαναν την ακόλουθη δήλωση: "Στην Ελλάδα της νέας χιλιετίας και επ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Κυβέρνηση ''ανακάλυψε'' ξαφνικά τον Εθελοντισμό. Υπενθυμίζουμε, έχοντας πίσω τους μακρά ιστορία προσφοράς, την ύπαρξη μεγάλων εθελοντικών οργανώσεων, όπως το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λύκειο Ελληνίδων, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Εκκλησιαστικές Οργανώσεις, τον Σύλλογο Ελπίδα και άλλες. Ταυτόχρονα η ιστορία της πατρίδας μας είναι γεμάτη από μεγάλες εθελοντικές (κυρίως οικονομικές) προσφορές, προερχόμενες από τους ευεργέτες του Έθνους μας. Επί της ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι πρέπει επιτέλους να φτιαχτεί και στη χώρα μας ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό θεσμικό πλαίσιο ενθάρρυνσης του Εθελοντισμού, είτε σε συλλογικό, είτε σε ατομικό επίπεδο. Εφιστούμε την προσοχή της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την διαχείριση των κονδυλίων σχετικά με τον Εθελοντισμό, τον ενταγμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους τους συνανθρώπους μας που, με προσωπικές θυσίες, προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες, καλύπτοντας έτσι τα κενά της Πολιτείας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας".

    ΣΥΝ: Ο εθελοντισμός ήταν στοιχείο συνοχής των κοινωνιών στο παρελθόν. Τι είναι όμως στο παρόν; Οι εθελοντικές οργανώσεις και ο ρόλος τους στη σημερινή κοινωνία είναι ένα μεγάλο ερώτημα, που δεν συναρτάται αναγκαία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είναι όμως στοιχείο μιας νέας στράτευση για την προσφορά σε ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει η πολιτεία ώστε ο εθελοντισμός να βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία, έξω από στενές διαχειριστικές αντιλήψεις και κομματικούς εγκλωβισμούς; Με ποιους τρόπους οι ίδιες οι εθελοντικές ΜΚΟ θα αρθρώσουν το δικό τους λόγο σε ζητήματα που αφορούν το χώρο δράση τους; Η απάντηση σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα πρέπει να προκύψει από έναν ευρύ διάλογο μεταξύ των οργανώσεων με τους φορείς της πολιτικής. Ο ΣΥΝ για να συμβάλει σε αυτόν τον προβληματισμό παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων για τον εθελοντισμό με τη συμμετοχή εθελοντικών ΜΚΟ και εθελοντών πολιτών.

    Βράβευση εθελοντριών νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού

    "Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κάνει πράξη εδώ και πολλά χρόνια τον εθελοντισμό. Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ρόλο του Ερυθρού Σταυρού στη διάρκεια του πολέμου και την Κατοχή." Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου βράβευσε σε ειδική εκδήλωση στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, τις εθελόντριες Ερυθροσταυρίτισες που προσέφεραν τότε τις υπηρεσίες τους, αλλά και τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, Ανδρέα Μαρτίνη, για την διάθεση ολόκληρης της δύναμης του Ερυθρού Σταυρού στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

    [08] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργούν ευφορία;

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 11:59:00 μμ

    Mπορούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να λύσουν το....δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας; Αν επαναληφθεί το φαινόμενο του Σίδνεϊ όπου οι γεννήσεις στη Νέα Νότια Ουαλία παρουσίασαν αύξηση 12% τελευταία και οι ειδικοί την αποδίδουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τότε ας ελπίζουμε για κάτι καλύτερο στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και στη χώρα μας.

    "Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 προφανώς δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας που οδήγησε στην αύξηση των γεννήσεων" σχολίασε ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Τρέβορ Ματζ.

    Η Τάνια Κόπερ, μια από τις μητέρες, που γέννησε μόλις πριν μια εβδομάδα δήλωσε ότι δεν ξέρει αν η μητρότητά της είναι αποτέλεσμα της ευφορίας των Ολυμπιακών Αγλωνων αλλά, όπως σημείωσε "σίγουρα η αισιοδοξία για το μέλλον, που όλοι αισθανθήκαμε μετά την επιτυχία των αγώνων εκείνη την περίοδο βοήθησε στη σύλληψη του βρέφους".

    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τρόπο εντυπωσιακό σε ολοσέλδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας του Σίδνεϊ "Ντέϊλι Τέλεγραφ" με τίτλο "Η Ολυμπιακή μας απόδοση αύξησε τις γεννήσεις". Η εφημερίδα εκτός από τα στοιχεία φιλοξενεί και τις δηλώσεις των ειδικών.

    [09] E-mail με ''ψηφιακό χαρτί''

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 12:29:00 μμ

    Το πρώτο "ψηφιακό χαρτί" είναι πραγματικότητα. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής χάρτου "Hamelin" ανακοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει ειδικό τύπο χαρτιού που σου επιτρέπει να στείλεις ηλεκτρονικό μήνυμα γραμμένο στο χέρι.

    Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τη σουηδική "Anoto" και χρησιμοποιεί μια πένα που περιέχει μια μικρόκαμερα υπερύθρων ακτίνων στη μύτη της. Η κάμερα καταγράφει την κίνησή της πάνω σε ένα σχεδόν αόρατο πλέγμα στιγμών 0,3 χιλιοστού που αποτυπώνεται στο χαρτί.

    Με αυτόν τον τρόπο, οτιδήποτε γράφεται μπορεί να μεταφερθεί ασυρμάτως (με την τεχνολογία Μπλουτούθ) σε έναν υπολογιστή, εκτυπωτή ή ακόμα και σε ένα κινητό τηλέφωνο. Το στυλό, το οποίο είναι ακόμα λίγο μεγάλο, θα μπορούσε να "αδυνατίσει" σε σύντομο χρονικό διάστημα λένε οι άνθρωποι της Ανότο.

    Η εταιρεία ελπίζει να πουλήσει 100 εκατομμύρια μονάδες τα επόμενα πέντε έτη. Αυτός ο όγκος θα επίτρεπε στην Ανότο να μειώσει την τιμή στο μισό, από την τρέχουσα των 200 ευρώ, στα 100 ευρώ.

    Πηγές: IFRA Trend Report / AFP.

    [10] Εκλογές online;

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 12:41:00 μμ

    Εκλογές μέσω της τηλεοπτικής οθόνης; Αυτό το στοίχημα θέλει να κερδίσει η εταιρεία "Γουίνκ Κομιουνικέσιονς" που αναπτύσσει ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα, με τη φιλοδοξία να προσφέρει μια ασφαλή, ακριβή και εξυπηρετική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους ψηφοφοριών.

    Το ηλεκτρονικό σύστημα με την ονομασία "Γουίνκ Βόουτινγκ", θα εμφανιστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Τηλεπικοινωνιών της Καλιφόρνιας, και βασίζεται σε ένα κανάλι ψηφοφορίας που επιτρέπει στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να δουν σχετικές πληροφορίες και κυρίως να ψηφίζουν στις προκριματικές και γενικές εκλογές μέσω της αλληλεπιδραστικής τηλεόρασης (ΙTV).

    Ο ψηφοφόρος θα εισαγάγει έναν προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα και μετά, με τη χρήση των βελών του τηλεχειριστηρίου, θα πλοηγείται στο "ψηφοδέλτιο" και θα επιλέγει υποψηφίους. Καθώς η ψήφος του θα εισάγεται στο σύστημα, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να την επανεξετάσει, να την αποδεχθεί ή να την αλλάξει.

    Ακολούθως, το ψηφοδέλτιο θα επιβεβαιώνεται και θα κωδικοποιείται για ασφάλεια και ανωνυμία και θα αποστέλλεται απευθείας σε έναν ασφαλή υπολογιστή στα εκλογικά γραφεία των κομητειών.

    Η επιβεβαίωση της αποστολής του ψηφοδελτίου θα εμφανίζεται στην τηλεοπτική οθόνη ώστε ο ψηφοφόρος να βλέπει ότι η ψήφος του έχει εγγραφεί και καταμετρηθεί. Η σχετική τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε ομάδα ή οργανισμό που χρησιμοποιεί ψηφοδέλτια (σωματεία, εταιρείες δημοσκοπήσεων κλπ)

    Πηγή: TV meets the Web Wink

    Communications:

    http://www.wink.com/ California Cable and Telecommunications Association

    http://www.ncta.com/

    [11] ''Ηashing'': Για καλύτερη μνήμη

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 1:00:00 μμ

    Πόσες φορές ακούσατε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και δεν προλάβατε να συγκρατήσετε τον τίτλο ή τον τραγουδιστή; Τη λύση στο πρόβλημα ανέλαβαν να δώσουν οι τεχνικοί της Φίλιπς με μια διαδικασία που καλείται "hashing" (κερματισμός). Ο κερματισμός είναι μια κρυπτογραφική τεχνική που χρησιμοποιείται από τους υπολογιστές για να ελέγχουν εάν έλαβαν με ασφάλεια ένα μήνυμα.

    Με την τεχνική αυτή συγκρίνονται τμήματα των δεδομένων και δημιουργούνται μοναδικοί κωδικοί για το μήνυμα αυτό. Ακολούθως, οι κωδικοί των απεσταλμένων και ληφθέντων μηνυμάτων ελέγχονται για να διαπιστωθεί ότι ταυτοποιούνται.

    Οι ερευνητές υιοθέτησαν την τεχνική για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό κωδικό για κάθε τραγούδι. Στο άκουσμα του τραγουδιού, θα μπορεί κάποιος να καλεί μια ειδική υπηρεσία και να κρατά το κινητό τηλέφωνό του κοντά στο ηχείο για μερικά δευτερόλεπτα.

    Το υπολογιστικό σύστημα στην άλλη άκρη θα μπορεί να "κερματίζει" τη μουσική και να συγκρίνει τον κωδικό που παράγεται, με τα τραγούδια που έχει στη βάση δεδομένων. Οταν συνταιριαστούν, θα σταλεί ένα γραπτό μήνυμα με τον τίτλο και τον καλλιτέχνη του τραγουδιού. Η Φίλιπς σκοπεύει να δημιουργήσει μια κεντρική βάση δεδομένων με 100.000 εμπορικώς διαθέσιμα τραγούδια.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / BBC News

    [12] Προστατεύουμε τη Μεσογειακή Φώκια

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 5:02:00 μμ

    Η προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και των βιοτόπων της στις περιοχές Κιμώλου-Πολυαίγου και Β.Καρπάθου-Σαρίας, μέσα από την επί τόπου εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων, είναι ο στόχος του τετραετούς προγράμματος "Η Μεσογειακή Φώκια: Δράσεις προστασίας σε δύο ελληνικές περιοχές του Δικτύου NATURA 2000".

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρακολούθηση και ακριβή αξιολόγηση της κατάστασης του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας και των οικοτόπων της, υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων επικοινωνίας και έκδοσης ενημερωτικού υλικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών σχετικά με την αναγκαιότητα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και του φυσικού περιβάλλοντος της, καθώς και οργάνωση και δοκιμαστική εφαρμογή ενός πιλοτικού συστήματος επιτήρησης της κάθε θαλάσσιας περιοχής.

    Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Φύση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

    [13] Ο Λάντεν σχεδίαζε επιθέσεις και σε άλλες χώρες

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 1:49:00 μμ

    Ο Ινδός υπουργός δήλωσε σήμερα ότι ένας άνδρας ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ομολόγησε ότι η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βρετανία, την Αυστραλία και την Ινδία μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. "Συλλάβαμε πριν από ένα μήνα περίπου στη Βομβάη το άτομο αυτό, το οποίο έκανε ορισμένες συγκλονιστικές αποκαλύψεις", δήλωσε ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Λ.Κ. Αντβάνι σε συνάντηση επιχειρηματιών και βιομηχάνων στο Νέο Δελχί.

    "Η Αλ Κάιντα σχεδίαζε επιθέσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανία, την Αυστραλία και το ινδικό Κοινοβούλιο", πρόσθεσε ο υπουργός. Ο Αντβάνι τόνισε ότι ο συλληφθείς είχε πάρει μαθήματα πλοήγησης αεροσκαφών στην Αυστραλία και τη Βρετανία. "Η πληροφορία αυτή επαληθεύτηκε και επιβεβαιώθηκε. Ηταν αλήθεια όσα είπε", τόνισε ο ινδός υπουργός.

    [14] Δολοφονία της πρώην πρώτης κυρίας της Ν. Αφρικής

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 5:14:00 μμ

    Η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Αφρικής Μαρίκ ντε Κλέρκ δολοφονήθηκε στο παραθαλάσσιο διαμέρισμα της στο Κέηπ Τάουν. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία θύματα του κύματος δολοφονιών που σαρώνει τη Νότια Αφρική. " Είναι αληθές ότι η ντε Κλερκ δολοφονήθηκε. Αρχικά την χτύπησαν με μαχαίρι και στη συνέχεια την στραγγάλισαν", δήλωσε ο Βίκους Χολτζχάουζεν αστυνομικός διευθυντής του Κέηπ Τάουν μετά την νεκροψία. Η ντε Κλέρκ 64 χρόνων, πρώην σύζυγος του τελευταίου λευκού προέδρου της Νότιας Αφρικής, βρέθηκε δολοφονημένη χθες στο διαμέρισμα της, όταν ειδοποιήθηκε η αστυνομία από την κομμώτρια της καθώς εκείνη δεν πήγε στο προκαθορισμένο ραντεβού της. Η αστυνομία αρνήθηκε να προβεί στην οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα της δολοφονίας της. Η Νότια Αφρική έχει την μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 21.000 άτομα.

    [15] Συνάντηση Αραφάτ με γενικό πρόξενο των ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 1:54:00 μμ

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δέχθηκε χθες βράδυ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης το γενικό πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ Ρόναλντ Σλίτσερ και το βοηθό του αμερικανού μεσολαβητή Αντονι Ζίνι, δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του παλαιστίνιου ηγέτη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Αραφάτ με τους αμερικανούς διπλωμάτες, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας παλαιστινίων καμικάζι στο Ισραήλ και τα ισραηλινά αντίποινα. Ο Λευκός Οίκος στήριξε τα αντίποινα αυτά σπεύδοντας να δηλώσει ότι "το εβραϊκό κράτος έχει το δικαίωμα να αμυνθεί".

    Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Αραφάτ κάλεσε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν, προκειμένου να σταματήσουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [16] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις γυναικών

    5/12/2001 2:03:00 μμ

    Ευνοϊκότερους όρους για την συνταξιοδότηση των γυναικών έναντι των ανδρών, προανήγγειλε με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της μητρότητας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει αλλά θα εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή.

    Αλλαγές με γνώμονα το σεβασμό στη μητρότητα

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "σωστά υποστηρίχτηκε" το ότι η πολιτική ισότητας σημαίνει κατάργηση των διακρίσεων όχι κατάργηση των φύλων. Η κυβέρνηση, σημείωσε, στηρίζει τη μητρότητα ως "οιονεί κοινωνική και εθνική προσφορά".

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε αρνητικό το φαινόμενο των μαζικών συνταξιοδοτήσεων σε καθεστώς πανικού και υπογράμμισε ότι όσοι το έκαναν έβλαψαν τα συμφέροντα τους.

    Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είπε, θα συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή με στόχο "ώριμες και ρεαλιστικές αλλαγές".

    Στόχος στο ασφαλιστικό θα είναι να γίνουμε πιο δίκαιοι και αποτελεσματικοί.

    [17] Προληπτική οδοντιατρική για παιδιά

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 9:22:00 μμ

    "Φροντίζω τα δόντια μου" ονομάζεται το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής που φιλοδοξεί να γνωρίσει στους μικρούς μαθητές τους κανόνες σωστής υγιεινής και φροντίδας των δοντιών. Περισσότερα από 5000 παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου θα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

    Το "Φροντίζω τα δόντια μου" αποτελείται από μια βαλίτσα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και έντυπο υλικό, μεταξύ του οποίου και ένα βιβλίο με τίτλο: "Χαμογελάστε παρακαλώ". Το βιβλίο, που υπογράφει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χαραλαμπάκης, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, με σκίτσα του Κωνσταντίνου Βοκοτόπουλου και δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο που κρύβεται πίσω από ένα λαμπερό χαμόγελο. Η βαλίτσα, που δανείζεται στα σχολεία, περιέχει ακόμη προτάσεις για δραστηριότητες μέσα στην τάξη αλλά και προϊόντα στοματικής υγιεινής, ώστε ο εκπαιδευτικός να προσφέρει στα παιδιά μια βιωματική προσέγγιση στο θέμα της φροντίδας των δοντιών.

    Το πρόγραμμα χορηγείται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία ΜΑΡΒΟ ΑΒΕΕ/Oral-B και σχεδιάστηκε από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

    [18] Προσοχή νέος επικίνδυνος ιός

    5/12/2001 2:02:00 μμ

    Ενας νέος ιός που μεταδίδεται στους υπολογιστές μέσω του e-mail και έχει την δυνατότητα να καταστρέφει αρχεία και προγράμματα ανακαλύφθηκε και αμέσως σήμανε συναγερμός από τις εταιρείες προστασίας ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο ιός αποστέλλεται με μαζική επιστολή και φτάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας με το όνομα "Goner". Είναι διακριτός από τη λέξη Hi στη γραμμή του θέματος ενώ στο σώμα του μηνύματος, υπόσχεται δώρο ένα screensaver. Η σύνδεση καλείται "Goner.scr."

    Γραμμένο σε Visual Basic, ο Goner διαδίδεται μέσω του βιβλίου διευθύνσεων του outlook της Microsoft ή προσπαθεί ακόμη να μεταδοθεί μέσω των σε απευθείας σύνδεση προγραμμάτων συνομιλίας ICQ και IRC.

    Ο Goner προσπαθεί να διαγράψει διάφορα εκτελέσιμα αρχεία ή προγράμματα και εμφανίζει πλαστό παράθυρο σφάλματος για να μεταμφιεστεί. Τα αρχεία που προσπαθεί συνήθως να διαγράψει είναι συνήθως προγράμματα antivirus και firewalls , καθιστώντας το διπλά κακόβουλο.

    Στο σώμα του μηνύματος θα διαβάσετε:

    Πώς είστε; Οταν είδα αυτό το screen saver αμέσως σας σκέφτηκα. Είμαι βιαστικός. Υπόσχομαι ότι θα αρέσει και σε εσάς.

    Ο Goner είναι ένας από τους πιο απίστευτα γρήγορους και ενδεχομένως επικίνδυνους ιούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε δει," τονίζει ο Mark Sunner, της MessageLabs. "Οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης έχουν εμφανιστεί κατά σειρά ν στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ."

    Σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί από τον ιό μέσω του task manager προσπαθήστε να βρείτε τα αρχεία gone.scr και pentagone και διαγράψτε τα.

    [19] Ένας χρόνος TETRA στο Ελ. Βενιζέλος

    5/12/2001 7:01:00 μμ

    Την υπηρεσία ΟΤΕlink καθώς επίσης τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του συστήματος TETRA στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) "Ελευθέριος Βενιζέλος", παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Νίκος Μανασής και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ Δρ Ματθίας Μίτσερλιχ (Matthias Mitscherlich), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους λειτουργίας του συστήματος στον ΔΑΑ.

    To σύστημα TETRA

    Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε από την λειτουργία του TETRA, o Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ, Ματθίας Μίτσερλιχ και τόνισε ότι ήδη το σύστημα λειτουργεί με επιτυχία και στο αεροδρόμιο του Όσλο.

    Ανέφερε επίσης ότι πολύ σύντομα θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλα αεροδρόμια.

    Το δίκτυο ΟΤΕlink είναι το πιο προηγμένο ανοικτό, ψηφιακό σύστημα ραδιοεπικοινωνιών, που παρέχει ο ΟΤΕ. Βασίζεται στην τεχνολογία TETRA, τυποποιημένη από το ETSI (Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακής Τυποποίησης).

    Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών ραδιοεπικοινωνιών, με τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας και των υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων.

    Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι εξασφαλίζει επικοινωνία φωνής και δεδομένων σε κλειστές ομάδες χρηστών, με τη χρήση κοινής τηλεπικοινωνιακής υποδομής και κοινών συχνοτήτων, χωρίς οι χρήστες να εμπλέκονται μεταξύ τους.

    Σε 1200 ανέρχονται οι χρήστες TETRA

    Το σύστημα TETRA του αεροδρομίου ενεργοποιήθηκε πλήρως την 1η Οκτωβρίου 2000 με την έναρξη των επιχειρησιακών δοκιμών του αεροδρομίου και συνεχίστηκε επιτυχώς από την επίσημη έναρξη του αεροδρομίου έως και σήμερα. Οι χρήστες του ανέρχονται σε 1.200.

    Εντός του χώρου του αεροδρομίου λειτουργούν 1.168 συσκευές TETRA κάθε είδους (φορητές, εποχούμενες, επιτραπέζιες) από τις οποίες οι 376 χρησιμοποιούνται από την εταιρία του ΔΑΑ και οι 782 από επιχειρησιακούς πελάτες ξεπερνώντας κατά 50% τις δεδομένες αρχικές προβλέψεις. Επίσης υπάρχουν τέσσερις σταθμοί ελέγχου κλήσεων (Dispatchers) σε λειτουργία εξυπηρετώντας τα επιχειρησιακά κέντρα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Τέσσερις σταθμοί είναι τοποθετημένοι ανά δύο στον κεντρικό σταθμό και στο κτίριο διοίκησης του αεροδρομίου, καθώς και δίκτυο εσωτερικών αναμεταδοτών στα περισσότερα κτίρια του αεροδρομίου εξασφαλίζοντας κάλυψη 97% των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

    Πλήρης γεωγραφική κάλυψη το 2004

    Για το δίκτυο OTElink ο ΟΤΕ επένδυσε το ποσό του 1 δις δραχμών ενώ για το επόμενο εξάμηνο έχει εγκριθεί η επένδυση του ποσού των 2,7 δισ. δρχ. Το TETRA εφαρμόζεται ήδη στον ΔΑΑ και στον ΟΛΠ, στην Επιτροπή του 2004 και την Αττική Οδό.

    Ηδη βρίσκεται σε πιλοτική φάση σε ράδιο TAXI και σε εταιρία security. Για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται η πλήρης κάλυψη του Νομού Αττικής, καθώς επίσης της Θεσ/νίκης, της Πάτρας, της Βόρειας Κρήτης και των Εθνικών Οδών. Πλήρης γεωγραφική κάλυψη θα υπάρξει το 2004 κατά τους Ολυμπιακους Αγώνες.

    Το σύστημα ΤΕΤRA έχει συμπεριληφθεί στη χορηγία του ΟΤΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [20] Γυναίκα της Ευρώπης η Ειρήνη Παπά

    5/12/2001 11:11:00 μμ

    Γυναίκα της Ευρώπης, εξελέγη στις Βρυξέλλες από τη Διεθνή Ένωση για των προώθηση των γυναικών στην Ευρώπη, η Ειρήνη Παπά. Η Ελληνίδα ηθοποιός τιμήθηκε για την προβολή του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τις εκφράσεις της καλλιτεχνικής της καριέρας και τις πρωτοβουλίες της για την επικοινωνία και τη συνεργασία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Η Ειρήνη Παπά, έλαβε συνολικά 22 ψήφους. Δεύτερη εξελέγη η Κύπρια ψυχολόγος Στέλλα Κυριακίδη και τρίτη η Ισπανίδα ιατρός Κάρμεν Μαρότο.

    Το έργο της Ειρήνης Παπά για το οποίο τιμάται, είναι οι πρωτοβουλίες της, με όραμα μια Ευρώπη πλουραλιστική που στηρίζεται στις κοινές πολιτιστικές αξίες των λαών της.

    Συγκεκριμένα, η δημιουργία του "Διεθνούς Πολιτιστικού Δικτύου Αθήνα-Ρώμη-Σαγκούντο" και η δημιουργία του "Διεθνούς Κέντρου Καλλιτεχνών". Η Ειρήνη Παπά επελέγη μεταξύ άλλων δέκα υποψηφίων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (μέλη της ΕΕ και υποψήφιες προς ένταξη χώρες).

    Η επιτροπή επιλογής αποτελείτο από 29 μέλη: ευρωβουλευτές, εκπροσώπους Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσιογράφους-διαπιστευμένους στην ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκες προσωπικότητες.

    Κριτήριο για την επιλογή της "Γυναίκας της Ευρώπης" αποτελεί το έργο το οποίο συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ή προωθεί την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, έχει διάρκεια στο χρόνο, απήχηση στο κοινό και προοπτική στο μέλλον.

    Με αφορμή την ανάδειξη της κας Παππά ως γυναίκας της Ευρώπης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε απόψε την ακόλουθη δήλωση: "Η ανάδειξη της Ειρήνης Παππά ως γυναίκα της Ευρώπης δεν τιμά μόνο τις Ελληνίδες γυναίκες αλλά και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στο πρόσωπο μιας μεγάλης και διεθνώς γνωστής και καταξιωμένης ηθοποιού. Είναι σημαντικό να αναδεικνύεται ένα πρόσωπο που παραπέμπει στην έννοια της ελληνικότητας".

    Η απονομή θα γίνει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2001 στη Βελγική Γερουσία από τον πρόεδρό της Αρμάν ντε Ντεκέρ.

    [21] ΠΓΔΜ: Αμνηστεία σε Αλβανούς αντάρτες

    5/12/2001 9:12:00 μμ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι εξέδωσε διάταγμα με το οποίο παρέχεται αμνηστία σε 11 μέλη του αλβανικού εθνικοαπελευθερωτικού στρατού, που είχαν συλληφθεί πριν τις 26 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή για τη χορήγηση αμνηστίας θα πρέπει σήμερα να αποφανθεί και για τους υπόλοιπους 77 Αλβανούς, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 88 ατόμων που είχε προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιτζέτ Μεμέτι να τους χορηγηθεί αμνηστία. Η αμνηστία καλύπτει άτομα που παρέδωσαν εθελοντικά τα όπλα τους μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου και δεν κατηγορούνται για εγκλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης το διάταγμα περί αμνηστίας των 11 ήδη υποβλήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα εκδόσει γραπτή εντολή προς τα σωφρονιστικά ιδρύματα, σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω άτομα θα πρέπει άμεσα να αφεθούν ελεύθερα.

    Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιτζέτ Μεμέτι αναχώρησε σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στη Χάγη. Η αντιπροσωπεία -στην οποία μετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας Στάβρε Τζίκοφ, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και καθηγητές της Νομικής - θα έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα και το βοηθό γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ηδη η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Σκόπια, είχε δηλώσει ότι το Δικαστήριο διενεργεί έρευνες για δύο περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, στη μια εκ των οποίων κατηγορείται ο αλβανικός εθνικοαπελευθερωτικός στρατός και στην άλλη οι δυνάμεις ασφαλείας στην ΠΓΔΜ.

    [22] Παρουσίαση Νέας Εθνικής Τράπεζας

    5/12/2001 7:18:00 μμ

    Τη νέα Εθνική Τράπεζα, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο, ανώτατα στελέχη της Alpha Bank και της Εθνικής. Όπως αναφέρθηκε το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανέλθει σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση εστιάζονται στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ. ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα.

    Στόχος: Ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό

    Τα δίκτυα καταστημάτων των δύο τραπεζών θα λειτουργούν παράλληλα μέχρι το τέλος του 2002, ενώ η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του δικτύου των καταστημάτων και της καθιέρωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003.

    Η νέα οργανωτική δομή, πάντως, που όπως ανέφερε ο κ.Καρατζάς, βρίσκεται υπό εξέταση και θα αντανακλά τις στρατηγικές επιδιώξεις της νέας τράπεζας, θα ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

    Μεταξύ των τομέων και των διαδικασιών όπου θα επιτευχθεί μείωση κόστους, περιλαμβάνονται ο τομέας της πληροφορικής (ενοποίηση μηχανογραφικών κέντρων, μετάπτωση σε ενιαία τεχνολογική πλατφόρμα κλπ), το δίκτυο διανομής (αναδιάταξη δικτύου, ενοποίηση συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής κλπ), πιστοδοτική πολιτική (εφαρμογή κεντρικών διαδικασιών στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την καταναλωτική και στεγαστική πίστη).

    Η ενίσχυση της παρουσίας της νέας Εθνικής εκτός εθνικών συνόρων, σε περιφερειακό επίπεδο και στα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής της.

    Ο νέος όμιλος σε αριθμούς

    Η νέα τράπεζα διαθέτει παρουσία σε 18 χώρες με 374 μονάδες και 6.730 εργαζομένους.

    Ο νέος όμιλος θα έχει ενεργητικό 79.635 εκατ. ευρώ, χορηγήσεις 33.734 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 65.578 εκατ.ευρώ, ίδια κεφάλαια 5.281 εκατ.ευρώ, έσοδα 2.450 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων (χωρίς δικαιώματα μειοψηφίας) 882 εκατ. ευρώ.

    Το δίκτυο καταστημάτων της θα αριθμεί 1.014 καταστήματα, ενώ η νέα τράπεζα θα διαθέτει 1.595 ΑΤΜ.

    Το προσωπικό του Ομίλου θα αριθμεί 31.996 εργαζομένους

    Οι πελάτες λιανικής του νέου ομίλου φθάνουν τα 6.200.000 άτομα, ενώ οι πελάτες επιχειρηματίες τους 83.000. Οι πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν τις 1.200.000.

    [23] Έκθεση για το Βυζάντιο σε Λονδίνο - Βερολίνο

    5/12/2001 11:10:00 μμ

    "Ωρες Βυζαντίου-Έργα και Ημέρες στο Βυζάντιο" είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο και το Λονδίνο,στις 7 και 13 Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα:

    Στο Kunstgewerbemuseum του Βερολίνου το οποίο έδωσε στην έκθεση το έργο: Εικονίδιο του Αγίου Δημητρίου από χρυσό και σμάλτο του Α΄ μισού του 11ου αιώνα, η Δρ. Τζένη Αλμπάνη και η Δρ. Aνγκέλα Σονμπέργκερ θα παρουσιάσουν σε ειδικούς προσκεκλημένους τις σημαντικότερες θεματικές ενότητες της έκθεσης.

    Στη συνέχεια ο κ. Λαμπαχερ, επιμελητής του Kunstgewerbemuseum, θα παρουσιάσει επιλεγμένα έργα της μεσαιωνικής συλλογής του Μουσείου.

    Στο Λονδίνο, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, που έδωσε στην έκθεση το έργο, Ευαγγέλιο του τσάρου Ιωάννη Αλεξάνδρου 1355 -1356 και το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (Ενότητα: Το Βυζάντιο ως Οικουμένη) η παρουσίαση θα γίνει από την Δρ Τζένη Αλμπάνη και τον Δρ. Σκοτ Μακεντρικ.

    Στη συνέχεια ο κ. Μακέντρικ θα παρουσιάσει μια σειρά χειρόγραφων από τη συλλογή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

    [24] Ο Κάσπαρ Βίλιγκερ πρόεδρος Ελβετίας

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2001 8:10:00 μμ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Κάσπαρ Βίλιγκερ των Ριζοσπαστών Δημοκρατών (κεντρώοι) εξελέγη σήμερα πρόεδρος από το κοινοβούλιο. Ο 60χρονος Βίλιγκερ θα αναλάβει το 2002 καθήκοντα προέδρου για δεύτερη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του θα είναι η εξασφάλιση υποστήριξης απο τους ελβετούς ψηφοφόρους για την ένταξη της Ελβετίας στον ΟΗΕ, για την οποία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το Μάρτιο, όπως και η εποπτεία των προσπαθειών για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η βελτίωση των οικονομικών της Ελβετίας. Ο κ. Βίλιγκερ εισήλθε στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ελβετίας το 1989.

    [25] Ιστορικό δείπνο Κληρίδη- Ντενκτάς

    5/12/2001 11:00:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο τελευταίος προς τιμήν του Αλβάρο Ντε Σότο. Την ικανοποίηση τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμφωνία που επετεύχθη για συνομιλίες τον Ιανουάριο, εξέφρασαν η Αθήνα τα Ηνωμένα Έθνη και η Ουάσινγκτον.

    Απευθείας συνομιλίες στις 15 Ιανουαρίου

    Ο κ. Κληρίδης είναι ο πρώτος Κύπριος Πρόεδρος που πέρασε την πράσινη γραμμή μετά το 1974, γεγονός συμπίπτει με τη συμφωνία για απευθείας συνομιλίες, τον προσεχή Ιανουαρίου, στη Λευκωσία.

    Στο σημερινό δείπνο, που θεωρείται ένα ακόμη βήμα για προετοιμασία του εδάφους ενόψει των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς τον ερχόμενο Ιανουάριο παρευρέθη και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών Σπικνιέφ Γλόσοβιτς, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος, ο λεγόμενος υφυπουργός του Ντενκτάς Εργκιούν Οργκούν και ο σύμβουλος του Ντενκτάς Νιαζίκ Ερτεκιούν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι θα ανταποδώσει την πρόσκληση προς τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους είπε ότι θα καλέσει τον Ντενκτάς για δείπνο πριν το τέλος του χρόνου.

    « Θα ήταν περίεργο να συνομιλούμε απευθείας αλλά όχι να δειπνήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική των εξελίξεων ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε ότι οι προθέσεις του Ντενκτάς θα διαφανούν στις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 15 Ιανουαρίου.

    Θετικές αντιδράσεις

    Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Λευκωσία, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο, οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς, συμφώνησαν στην έναρξη απ ευθείας συνομιλιών για το κυπριακό, από τον επόμενο μήνα, με όλα τα θέματα υπό διαπραγμάτευση, έως ότου βρεθεί συνολική λύση.

    Η συμφωνία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Αθήνα, την Αγκυρα, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Για πρόοδο μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ θετικά αντέδρασε και η ΝΔ.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς αποτελεί μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, από την οποία διαφαίνεται και κάμψη στην μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απέρριπτε μέχρι τώρα την πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης.

    Ο κ. Παπαπέτρου επισήμανε πάντως ότι η συμμετοχή του κ. Κληρίδη στο δείπνο αυτό, δεν σημαίνει έστω και έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Tην ικανοποίησή της για την απόφαση να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες τον Ιανουάριο μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε στις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [26] Εκδηλώσεις για τον εθελοντισμό

    5/12/2001 9:11:00 μμ

    Την κοινωνική αναγκαιότητα της εθελοντικής εργασίας αναδεικνύει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού. Το Υπουργείο Υγείας και η ΕΡΑ βράβευσαν εκπροσώπους 60 εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίοι επισκέφθηκαν διαδοχικά τη σύζυγο του Πρωθυπουργού και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρώτος πολίτης της χώρας αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία του εθελοντισμού σε τομείς όπως η δασοπυρόσβεση, η πρόληψη των τροχαίων και η δωρεά οργάνων.

    Η ΕΡΤ στηρίζει την ιδέα του εθελοντισμού

    Πεντάωρο τηλεοπτικό αφιέρωμα πραγματοποίησε η ΕΤ1 σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα που άρχισε στις 15.00 και τελείωσε στις 20.00 έγινε με την ευκαιρία του διπλού εορτασμού της 5ης Δεκέμβρη ως Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού και της καθιέρωσης από τον ΟΗΕ του έτους 2001 ως Διεθνούς Έτους Εθελοντών.

    Το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας μαζί με την Ελληνική Ραδιοφωνία βράβευσαν για την προσφορά τους, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο "η Ελπίδα", τα παιδικά χωριά ΣΟΣ και "το Χαμόγελο του Παιδιού".

    Το πρώτο βραβείο εθελοντισμού σε επίπεδο κοινωνικής φροντίδας για την χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, παρέλαβε σήμερα ο αθλητικός συντάκτης, Γιώργος Καστρινάκης, ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών. Υποψήφια για το πρώτο βραβείο ήταν 308 σωματεία πανελλήνιας εμβέλειας, που εδρεύουν στην Αττική.

    Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών συγκέντρωσε 216 ψήφους, ενώ ακολούθησαν το Σωματείο Φίλων Παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα" (151) και το παιδικό χωριό SOS (99).

    Εθελοντισμός και ολυμπιακό ιδεώδες

    Η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου και βράβευσε τον Ερυθρό Σταυρό για την πρωτοβουλία του να γίνουν εθελοντές τα μέλη της οργάνωσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    "Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κάνει πράξη εδώ και πολλά χρόνια τον εθελοντισμό. Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ρόλο του Ερυθρού Σταυρού στη διάρκεια του πολέμου και την Κατοχή" δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στο πλαίσιο της ομιλίας της.

    [27] Τίγρεις με προβλήματα... ανικανότητας

    5/12/2001 8:33:00 μμ

    Ο ζωολογικός κήπος της πόλης Τσονγκίν, στη νοτιοδυτική Κίνα, άρχισε να υποβάλει σε φαρμακευτική αγωγή με Βιάγκρα ένα ζευγάρι τίγρεων, σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντός τους για τη διαιώνιση του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους τους. Οπως εξηγεί σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Πρωινό Ταχυδρομείο του Πεκίνου, οι δύο τίγρεις έχουν χάσει εντελώς το ενδιαφέρον τους για σεξ, λόγω των συνθηκών αιχμαλωσίας στις οποίες είναι αναγκασμένες να ζουν.

    Τώρα όλες οι ελπίδες επαφίενται στο θαυματουργό χάπι κατά της ανδρικής ανικανότητας, το οποίο πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου, που είναι να προστεθούν και άλλα μέλη στα μόλις 49 που αριθμεί το είδος αυτό (τίγρη της νότιας Κίνας) σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

    Οι 49 αιχμάλωτες τίγρεις της Νότιας Κίνας ζουν σε περισσότερους από 10 ζωολογικούς κήπους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε συνθήκες ελευθερίας έχουν απομείνει λιγότερες από 30 τίγρεις του είδους αυτού, που υπάρχει μόνο στην Κίνα και απειλείται με εξαφάνιση σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

    Το 1950 το είδος αυτό αριθμούσε 4.000 μέλη τα οποία στις αρχές της 10ετίας του 1980 είχαν μειωθεί σε μόλις 200-250, κυρίως εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της δραστηριότητας των λαθροκυνηγών που πωλούν ακριβά τμήματα του σώματος των άγριων αυτών ζώων για χρήση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά και για την παρασκευή αφροδισιακών.

    [28] Συνάντηση Καραμανλή-Ντουϊζενμπέργκ

    5/12/2001 2:01:00 μμ

    Η επίσημη κυκλοφορία του ευρω κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε στην Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντουϊζενμπέργκ. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία και να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η περίοδος της προετοιμασίας έχει τελειώσει και μπαίνουμε πλέον στην περίοδο της προσαρμογής. Σημείωσε ακόμη ότι το νέο κοινό νόμισμα ανοίγει πολύ σημαντικές προοπτικές για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και για την ελληνική.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τώρα πρέπει να προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνουν σημαντικες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη Δημόσια Διοίκηση. "Τώρα είναι η ώρα", τόνισε, "εξασφαλίζοντας αυτές τις προϋποθέσεις, να πετύχουμε τη μείωση του χάσματος των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και τη μείωση της ανεργίας και να δώσουμε τις προοπτικές που παρέχει το νέο νόμισμα σε όλους τους Ελληνες πολιτες".

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και η τεχνική πλευρά της εισαγωγής του ευρώ, καθώς και η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, αλλά κυρίως το σημαντικό πολιτικό ζητούμενο που είναι, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η πραγματική σύγκλιση.

    Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις θέσεις της ΝΔ σχετικά με την ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Ντούϊζενμπεργκ, κατά τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει η ανάκαμψη, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του ευρώ, ενώ για την ελληνική οικονομια επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΝΔ υπό τον κ. Καραμανλή επισκέφθηκε το Νομισματικό Μουσείο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, όπου βρίσκονται πολλά αρχαία ελληνικά νομίσματα.

    [29] Η πλατεία Συντάγματος έβαλε τα γιορτινά της

    5/12/2001 9:10:00 μμ

    Η πανηγυρική φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, έγινε απόψε από τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πριν από τη φωταγώγηση, προηγήθηκε συσκότιση του περιβάλλοντος χώρου και αμέσως μετά δεκάδες πυροτεχνήματα από διάφορα σημεία της πόλης φώτισαν την πλατεία. Το χριστουγεννιάτικο δένδρο, ύψους 40 μέτρων, είναι στολισμένο με 100.000 λαμπιόνια, με οικολογικά κλαδιά ελάτου, απομίμηση των φυσικών.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησαν το απόγευμα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την Αθηναϊκή Φιλαρμονική. Εξάλλου τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων έχουν τοποθετήσει σε 60 κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης περισσότερα από 4.000 διακοσμητικά αστέρια και γιρλάντες, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες τοποθέτησης διακοσμητικών σε πενήντα ακόμα πλατείες των επτά δημοτικών διαμερισμάτων.

    [30] Επανεξετάζονται οι τιμές φαρμάκων

    5/12/2001 9:16:00 μμ

    Ευρύτατη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης και Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και εκπροσώπων των φαρμακευτικών οργανισμών. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας. Οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν επαναφορά του παλαιού καθεστώτος τιμολόγησης βάσει του μέσου όρου της τιμής ενός φαρμάκου στις τρεις φθηνότερες σ' αυτή την αγορά ευρωπαϊκές χώρες, αίτημα το οποίο απέρριψε το Υπουργείο εκτιμώντας ότι θα συντελούσε σε σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

    [31] Καμία ανησυχία για τη Νίσυρο

    5/12/2001 11:15:00 μμ

    Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ρήγμα της Νισύρου. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων από την επιτόπια εξέταση που έκαναν το πρωί στην περιοχή όπου σημειώθηκε το ρήγμα των 350 μέτρων στο νησί. 'Οπως δήλωσε ο καθηγητής της τεκτονικής-γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας "το ρήγμα αυτό δεν συνδέεται ούτε με σεισμική δραστηριότητα του ηφαιστείου, ούτε με τεκτονοσεισμική δράση".

    Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

    Οι εκτιμήσεις του κ. Λέκκα και της ομάδας των ειδικών που επισκέφθηκε τη Νίσυρο είναι ότι έχει σημειωθεί επιφανειακή και υπόγεια διάβρωση του εδάφους που οφείλεται σε πολλούς λόγους.

    Κυριότερος, εξ αυτών, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στη Νίσυρο.

    Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρατηρούν το φαινόμενο. Αποφασίστηκε επίσης να περιφραχθεί ο χώρος κατά μήκος του ρήγματος και να παρθούν διάφορα μέτρα προστασίας του κοινού για την αποτροπή τυχόν ατυχήματος.

    "Θα είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή για να παρέμβουμε σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 December 2001 - 22:03:54 UTC