Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπιν Λάντεν είναι ακόμη στο Αφγανιστάν
  • [02] Αραφάτ: Πρόταση για ειρήνη
  • [03] Αποφάσεις ΕΕ περί ορισμού τρομοκρατίας
  • [04] Συζητήσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον ευρωστρατό
  • [05] Διαφωνίες για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
  • [06] Ο Σαρόν θέλει να απαλλαγεί από τον Αραφάτ
  • [07] Επίθεση ενόπλου σε εργοστάσιο της Ιντιάνα
  • [08] Αναστάτωση στο Λευκό Οίκο από ύποπτο
  • [09] Ξαφνική καταιγίδα στην Κύπρο
  • [10] Νέα οδηγία Ε.Ε. για τα προσωπικά δεδομένα
  • [11] Πτωτική τάση του πληθωρισμού το Νοέμβριο
  • [12] Το ευρώ στο Μετρό
  • [13] Απόφασεις Ρέππα για ένταξη ανέργων
  • [14] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής
  • [15] Επέστρεψε η ΑΕΚ από Βουλγαρία
  • [16] Συνάντηση Κουράκη με Ολυμπιονίκες
  • [17] Με τιμώρια κινδυνεύει ο Σόουζα
  • [18] Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ από την Αϊντχόβεν
  • [19] ΕΠΟ:Αποδείξεις για παραπτώματα μέσω βίντεο
  • [20] Τένις: Η Ιταλία αντίπαλος της Εθνικής
  • [21] Το...έριξε έξω ο Πάτρικ Κλάιφερτ
  • [22] Ευρωλίγκα: Πρώτος στον όμιλο του ο ΠΑΟ
  • [23] Απειλεί η φτώχεια σε όλο τον κόσμο
  • [24] Και το όνομα αυτής ''Αϊκο''
  • [25] Εισητήρια θεάτρου από την Εργατική Εστία
  • [26] Θλιμμένη μετά την αποβολή της Σόφι Ρις-Τζόουνς
  • [27] ΚΟSΜΟS 93,6. To ραδιόφωνο με άποψη
  • [28] Κάνει θραύση η νόσος των καπνιστών
  • [29] Αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας
  • [30] Εγκρίθηκε η κυκλοφορία του Gleevec
  • [31] Ανθρακας σε φάκελο με προορισμό τη FED
  • [32] Ενημέρωση ΟΓΑ προς τους ασφαλισμένους
  • [33] Κρούσμα εγκεφαλοπάθειας στη Φιλανδία
  • [34] Aπονομή βραβείου ''Γυναίκα της Ευρώπης''
  • [35] Συνταγματική αναθεώρηση στη Ευρώπη
  • [36] Ελβετία: Εκδηλώσεις για την αρχαία Ελλάδα
  • [37] Gala Verdi από την Εθνική Λυρική Σκηνή

    [01] Ο Μπιν Λάντεν είναι ακόμη στο Αφγανιστάν

    8/12/2001 12:01:00 πμ

    Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, βρίσκεται ακόμη στο Αφγανιστάν και είναι πεπεισμένες ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, δεν πρόκειται να διαφύγει της δίκης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. "Έχουμε όλων των ειδών τις πληροφορίες. Εξ όσων γνωρίζουμε, ο μπιν Λάντεν παραμένει στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Χάας.

    Επίσης, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ, αν οι νέοι αφγανοί ηγέτες αποφασίσουν να αφήσουν τον μουλά Ομάρ να φύγει, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

    "Ο μουλάς Ομάρ έχει διαπράξει κάθε είδους εγκλήματα εναντίον του αφγανικού λαού. Ο αφγανικός λαός πιο πολύ απ' όλους το ξέρει αυτό. Το έχουμε συζητήσει με την αφγανική ηγεσία και είναι για μένα ξεκάθαρο ότι θα τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και πιστεύω, είμαι βέβαιος, ότι αυτό είναι αποδεκτό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους ίδιους τους Αφγανούς".

    Πληροφορίες από το πεδίο της μάχης ανέφεραν ότι ο μουλάς Ομάρ διέφυγε, καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν παρέδιδαν την πόλη Κανταχάρ.

    Εκτιμήσεις του Τόμι Φράνκς

    Πέραν των κερδών από τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες για το τι απέγιναν ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, θεωρούμενος ως πρωταίτιος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο έδαφός τους, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

    Ενώ, οι πληροφορίες από τα μέτωπα συγκλίνουν στο ότι καθώς παραδίδονταν στην Κανταχάρ οι Ταλιμπάν, αποδρούσε ο μουλάς Ομάρ, ο αξιωματούχος αυτός έδωσε συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι "για τον μουλά Ομάρ δεν ξέρουμε πού είναι ακριβώς τώρα, αυτό ωστόσο δεν θα με κάνει να δηλώσω ότι εξαφανίστηκε".

    Όσον αφορά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο στρατηγός Φρανκς δήλωσε ότι "δεν συμφωνούν όλες οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών για το που κατέφυγε, επομένως δεν μπορώ να δηλώσω που είναι τώρα".

    Την τρέχουσα κατάσταση στην Κανταχάρ, ο στρατηγός χαρακτήρισε "ασταθή" ενώ προέβλεψε ότι θα αρχίσει να εξομαλύνεται σε δύο με τρία 24ωρα.

    Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της παρέμβασης μέσα στην Κανταχάρ μονάδων πεζοναυτών, ενώ τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή συνεργάζονται με τις αφγανικές δυνάμεις που καταπολέμησαν τους Ταλιμπάν, ώστε στελέχη των τελευταίων να μην διαφύγουν.

    Ανησυχεί ο ΟΗΕ για ενδεχόμενη διείσδυση των Ταλιμπάν

    Ο ΟΗΕ εξέφρασε χθες, το φόβο ότι ένοπλοι Ταλιμπάν που αποχώρησαν από την Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, διεισδύουν στα στρατόπεδα προσφύγων που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ.

    "Σύμφωνα με πληροφορίες οι μαχητές που εγκαταλείπουν ή εγκατέλειψαν την πόλη, έφυγαν από εκεί έχοντας τα όπλα τους, ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φρέντ Εκχαρντ.

    "Η κατάσταση στην πόλη είναι ασταθής και πιστεύουμε ότι οι αποχωρούντες Ταλιμπάν, που είναι οπλισμένοι, μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τις ζώνες αυτές (όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα των προσφύγων. Ανησυχούμε για παράδειγμα για την κατάσταση στην Χεράτ(Δυτικά) όπου έχουμε ένα υπερπλήρες στρατόπεδο προσφύγων στο οποίο δεν θέλουμε να διεισδύσουν οι Ταλιμπάν", τόνισε.

    Η Χεράτ, που έπεσε στα χέρια των αντιταλιμπάν στις 12 Νοεμβρίου, βρίσκεται σε απόσταση 450χλμ βορειοδυτικά της Κανταχάρ, και σε απόσταση 120χλμ από τα σύνορα με το Ιράν.

    Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι μάχες συνεχίζονταν γύρω από την Κανταχάρ και η κατάσταση στην πόλη, που είναι ορμητήριο των Ταλιμπάν παραμένει ασαφής παρά τις πληροφορίες για παράδοση των Ταλιμπάν στη Βόρεια Συμμαχία.

    [02] Αραφάτ: Πρόταση για ειρήνη

    7/12/2001 9:22:00 μμ

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του, που μεταδόθηκε σήμερα απο την κρατική τηλεόραση του Ισραήλ, οτι τείνει χείρα φιλίας στους Ισραηλινούς προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη. "Τείνω χείρα φιλίας στον ισραηλινό λαό, με στόχο την ειρήνη, προς το συμφέρον των δικών μας παιδιών και των δικών τους. Είμαι έτοιμος προσωπικά να υλοποιήσω όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ", δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Νέος απολογισμός νεκρών στη Μέση Ανατολή

    Δυο Παλαιστίνιοι, κρίθηκαν ύποπτοι από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, για την πραγματοποίηση βομβιστικής επίθεσης, που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Οχθη, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων. Η στρατιωτική περίπολος άνοιξε πυρ και δύο απο τα μέλη της παλαιστινιακής ομάδας έχασαν την ζωή τους. Μετά τις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, που ξεκίνησε η νέα φάση της Ιντιφάντα, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.050 άνθρωποι, 808 Παλαιστίνιοι και 222 Ισραηλινοί.

    Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε ισραηλινό F-16, εναντίον του κτιρίου όπου στεγάζεται η διοίκηση της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας.

    Μονάδες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στην πόλη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακαταλαμβάνοντας μέρος της αυτοδιοικούμενης περιοχής.

    Οι Ισραηλινοί μπήκαν σε αρκετές κατοικίες και έκαναν δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων.

    Η επίθεση έγινε στις 03.00 τα ξημερώματα. Από τους δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το ισραηλινό F-16 το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες. Πυκνός καπνός έχει σκεπάσει την πόλη, ενώ από τις ισχυρές εκρήξεις έχουν σπάσει τα τζάμια πολλών κτιρίων.

    Στο κτίριο που επλήγη στεγάζεται η Γενική Διεύθυνση της Αστυνομίας στις αυτοδιοικούμενες παλαιστινιακές περιοχές της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

    Επίσης, εκεί βρίσκεται το γραφείο του αρχηγού της παλαιστινιακής αστυνομίας.

    Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι δύο πλευρές

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός της ισραηλινής διπλωματίας Σίμον Πέρες και ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Νάμπιλ Σάατ αναμένονται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθούν με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών. Οι Πέρες και Σάατ προσκλήθηκαν να έλθουν και να εκφράσουν ξεχωριστά τις απόψεις τους στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών.

    Η βελγική προεδρία ελπίζει πάντως ότι οι δύο άνδρες θα δεχτούν να συναντηθούν προηγουμένως για να προσπαθήσουν "να ξαναρχίσουν το διάλογο". Σε ανακοινωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βέλγιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε προειδοποίηση κατά της "αποσταθεροποίησης" της Παλαιστινιακής Αρχής απο την πλευρά του Ισραήλ, καλώντας τον Γιάσερ Αραφάτ να "συνεχίσει με πειστικό τρόπο και χωρίς να χαλαρώνει τις προσπάθειές του για την εξάλειψη της τρομοκρατίας".

    Συνεδρίαση της ισραηλινο-παλαιστινιακής επιτροπής ασφαλείας

    Το Ισραήλ κατηγόρησε εκ νέου σήμερα την Παλαιστινιακή Αρχή οτι στο θέμα της σύλληψης απο αυτήν τρομοκρατών "εξαπατά", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας στο τέλος της συνόδου, σήμερα, της διμερούς υψηλόβαθμης επιτροπής για θέματα ασφάλειας.

    "Στη διάρκεια των συζητήσεων, οι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων συνέχισαν την εξαπάτηση, θέλοντας ωστόσο να δώσουν την εντύπωση οτι πραγματικά αποδύθηκαν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, οι Παλαιστίνιοι συνέλαβαν τρομοκράτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και όχι εκείνους που αληθνινά είναι επικίνδυνοι. Οι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" και να περάσουν ίσα-ίσα με την βάση το "διαγώνισμα" με θέμα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα", επεσήμανε η πηγή αυτή ζητώντας να μείνει ανώνυμη και διευκρινίζοντας ότι η διμερής επιτροπή συνήλθε παρουσία στελεχών της CIA και του αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή, στρατηγού εν αποστρατεία Αντονι Ζίνι.

    Στο μεταξύ έγινε γνωστό οτι η ίδια επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, η ακριβής ημέρα κι ο τόπος σύγκλησης δεν έγιναν γνωστά.

    Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ εκανε γνωστό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, έχει συλλάβει 17 απο τους τρομοκράτες, που καταζητούνται από το Ισραήλ, ο κατάλογος αυτός των τρομοκρατών δόθηκε απο τους Αμερικανούς στους Παλαιστίνιους.

    Η προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής αυτής είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου.

    [03] Αποφάσεις ΕΕ περί ορισμού τρομοκρατίας

    7/12/2001 10:57:00 πμ

    Με έναν περιοριστικό ορισμό για την τρομοκρατία, που περιλαμβάνει μόνο πολύ σοβαρά αδικήματα, διασφαλίζει τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και δεν ενοχοποιεί αξιόποινες πράξεις που προέρχονται από μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας (όπως κινήσεις και διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης), οι "15" υπουργοί Δικαιοσύνης υιοθέτησαν χθες στις Βρυξέλλες απόφαση πλαίσιο για την καταπολέμηση της, που θα εξειδικευθεί από τις χώρες μέλη, χωρίς να συμφωνήσουν όμως στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, λόγω της Ιταλίας που βρέθηκε "απέναντι από τους 14", προκαλώντας με τη διαφωνία της εμπλοκή στο Συμβούλιο.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την "ισορροπημένη απόφαση που συνδυάζει την προάσπιση της ασφάλειας και την απόλυτη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημειώνοντας ότι στο τελικό κείμενο υιοθετήθηκαν όλες σχεδόν οι ελληνικές προτάσεις.

    Η Ελλάδα είχε εμμείνει από την αρχή στην άποψη, είπε ο κ Πετσάλνικος, ότι για να θεωρηθεί τρομοκρατική μία ενέργεια θα πρέπει ο δράστης εκ προθέσεως να επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού, γι αυτό και πρότεινε τη συγκεκριμένη διατύπωση.

    Το Συμβούλιο δηλώνει ότι "η απόφαση πλαίσιο για την τρομοκρατία καλύπτει πράξεις που θεωρούνται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σοβαρές παραβάσεις των ποινικών τους δικαίων, τις οποίες διαπράττουν άτομα οι στόχοι των οποίων αποτελούν απειλή για τις δημοκρατικές τους κοινωνίες που σέβονται το κράτος δικαίου και τον πολιτισμό στον οποίο θεμελιώνονται".

    Διευκρινίζεται όμως ότι δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως τρομοκρατικές πράξεις, οι αντιστασιακές ενέργειες κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, ούτε θα πρέπει να κατηγορηθούν ως τρομοκράτες όσοι ασκούν το νόμιμο δικαίωμα τους να εκδηλώνουν τη γνώμη τους ακόμη κι αν κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος διέπραξαν εγκλήματα.

    [04] Συζητήσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον ευρωστρατό

    7/12/2001 11:32:00 πμ

    Την αισιοδοξία τους, ότι το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη συγκρότηση του ευρωστρατού θα ξεπεραστεί σύντομα, εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες ανώτατοι κοινοτικοί και νατοϊκοί αξιωματούχοι. Σε δήλωσή του μετά τη λήξη της πρώτης κοινής συνεδρίασης ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ενωσης σε υπουργικό επίπεδο, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Βέλγος υπουργός εξωτερικών Λουϊ Μισέλ τόνισε, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Λαακεν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανακοινώσει την επιχειρησιακή της δυνατότητα εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ότι θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες.

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου, ο κ. Μισέλ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς, όπως υποστήριξε, οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε μια "λεπτή φάση" και δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την έκβασή τους. Υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος για την αμυντική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα χαρακτήρισε τη συμβιβαστική αμερικανοβρετανική πρόταση "θετική και επικοδομητική" εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ότι θα εξεταστεί διεξοδικά από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ώστε να υπάρξει απόφαση είτε στο Συμβούλιο υπουργών της Δευτέρας είτε στη Σύνοδο του Λάακεν.

    Πρόσθεσε, ότι "το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι μικρό", και τόνισε, ότι στόχος είναι η καθιέρωση συστηματικών και μόνιμων σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε αμυντικό επίπεδο.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζόρτζ Ρόμπερτσον είπε, ότι το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τονίζοντας, ότι θα πρέπει "να εξεταστεί με γενναιοδωρία" από τους ενδιαφερομένους.

    [05] Διαφωνίες για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

    7/12/2001 8:54:00 πμ

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν χθες στις Βρυξέλλες σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς η Ιταλία αρνήθηκε να άρει τις ενστάσεις της, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βελγικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο φάκελλος αυτός αναμένεται στο εξής να διαβιβαστεί στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στο Λάακεν, κοντά στις Βρυξέλλες, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

    Μόνη εναντίον όλων, η Ιταλία αρνήθηκε μέχρι τέλους να αναθεωρήσει τη θέση της όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής ενός μελλοντικού ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

    Η προεδρία της ΕΕ είχε προτείνει έναν κατάλογο 32 ποινικών αδικημάτων από την τρομοκρατία έως το λαθρεμπόριο κλεμμένων αυτοκινήτων, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, την αισχροκέρδεια, την απάτη, τις οργανωμένες κλοπές, την σωματεμπορία, το βιασμό ή ακόμη και τον εκβιασμό.

    Τα 14 κράτη-μέλη της ΕΕ δέχτηκαν, αλλά η Ιταλία επέμεινε σε έναν πιο μικρό κατάλογο, ο οποίος άφηνε απ' έξω κυρίως την απάτη, την αισχροκέρδεια και τη διαφθορά.

    [06] Ο Σαρόν θέλει να απαλλαγεί από τον Αραφάτ

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 8:43:00 μμ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετζεβίτ, "εξέφρασε ανοικτά την πρόθεσή του να απαλλαγεί από τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ", δήλωσε σήμερα ο Ετζεβίτ.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "είναι αδιαμβφισβήτητο το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του, αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το Ισραήλ δεν έχουν αποδώσει καρπούς".

    Ο Ετζεβίτ ζήτησε την ίδια στιγμή από τους Παλαιστινίους να λάβουν "πιο αποτελεσματικά" μέτρα κατά των εξτρεμιστικών στοιχείων.

    [07] Επίθεση ενόπλου σε εργοστάσιο της Ιντιάνα

    7/12/2001 8:44:00 πμ

    Ενας άνδρας εισέβαλε και άνοιξε πυρ μέσα σε ένα εργσοτάσιο στην Ιντιάνα των ΗΠΑ με συνέπεια να σκοτώσει ένα άτομο, τα τραυματίσει τουλάχιστον άλλα τρία και στη συνέχεια να αυτοπυροβοληθεί. Οι εκπρόσωποι της αστυνομίας επιβεβαίωσαν τους δυο θανάτους αλλά δεν διευκρίνισαν εαν υπάρχουν άλλα θύματα. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι όσοι τραυματίστηκαν μπόρεσαν να βγούν έξω απο το κτίριο. Οι πρώτες πληροφορίες ανάφεραν ότι πυροβολισμούς δέχθηκαν 35 εργαζόμενοι.

    [08] Αναστάτωση στο Λευκό Οίκο από ύποπτο

    Πηγή: ΑΠΕ 6/12/2001 7:19:00 μμ

    Εναν άνδρα ο οποίος είχε πάνω του ένα μεγάλο μαχαίρι και στο φορτηγό του διάφορα όπλα σταμάτησαν σήμερα έξω από τον Λευκό Οίκο οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και τον συνέλαβαν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας Τζιμ Μάκιν.

    Αξιωματικοί της υπηρεσίας αυτής σταμάτησαν τον άνδρα σε πάρκο που βρίσκεται έξω από τη Νοτιοδυτική Πύλη του Λευκού οίκου, επειδή φερόταν "ύποπτα", και όταν τον έψαξαν βρήκαν ότι είχε μαζί του ένα μεγάλο μαχαίρι.

    Στη συνέχεια ο άνδρας οδήγησε τους αξιωματικούς στο φορτηγό του, ένα Dodge, το οποίο είχε σταθμεύσει κοντά στο Λευκό Οίκο, στο οποίο βρήκαν στο μπροστινό κάθισμα ένα τουφέκι και σε άλλα σημεία του οχήματος μια καραμπίνα με σκόπευτρο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, κράνος "Kevlar" και ένα πιστόλι.

    "Ο πρόεδρος δεν έχει δεχθεί ποτέ καμία απειλή και συνέχισε τη μέρα του χωρίς καμία διακοπή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    [09] Ξαφνική καταιγίδα στην Κύπρο

    Πηγή: ΕΡΑ 6/12/2001 10:04:00 μμ

    Ξαφνική καταιγίδα με χαλάζι και ραγδαίες βροχές έπληξε το απόγευμα την Πάφο. Από τις τέσσερις το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια, παγιδευμένα οχήματα, απομάκρυνση νερών από σημεία του οδικού δικτύου και διάσωση παγιδευμένων ατόμων. Κεντρικές αρτηρίες στην πόλη της Πάφου και την τουριστική περιοχή μετατράπηκαν σε χείμαρρους.

    Οι καιρικές συνθήκες συνέτειναν στην πρόκληση μικροδυστυχημάτων στην τουριστική περιοχή και σε κεντρικά σημεία της Πάφου. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες επιτόπιες εξετάσεις, ζημιές σε καλλιέργειες, υποστατικά και οχήματα. Στο αεροδρόμιο Πάφου σημειώθηκαν ελαφρές καθυστερήσεις στην προσγείωση δύο αεροσκαφών λόγω μειωμένης ορατότητας στην περιοχή.

    [10] Νέα οδηγία Ε.Ε. για τα προσωπικά δεδομένα

    Πηγή: ΑΠΕ 6/12/2001 7:22:00 μμ

    Στην αναπροσαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, στα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Τηλεπικοινωνιών των "15".

    Η νέα οδηγία αναθεωρεί την προηγούμενη (97/66/ΕΚ) με στόχο την προσαρμογή και ενημέρωση των διατάξεων της στις νέες εξελίξεις, και τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, υπό το φως και της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας, κατέθεσε δήλωση για την πληρέστερη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, στην οποία τονίζει τη σημασία να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, κατά την εφαρμογή της.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης ψήφισμα για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, με το οποίο καλούνται τα κράτη μέλη να λάβουν σειρά μέτρων εντός του 2002, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    [11] Πτωτική τάση του πληθωρισμού το Νοέμβριο

    7/12/2001 1:38:00 μμ

    Σημαντική πτώση στο 2,4% σημείωσε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο. Η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στην μεγάλη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου οι οποίες παρέσυραν προς τα κάτω τις λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στη χώρα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία η τιμή πώλησης της βενζίνης σημείωσε πτώση 15,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ μείωση κατά 33% σημείωσε και η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

    Σε μέσα επίπεδα το δωδεκάμηνο Νοέμβριος 2000-2001 ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 3,4%. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Από αυτό προκυπτει ότι το Νοέμβριο (αρχή-τέλος δωδεκαμήνου), ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 2,9% ενώ σε μέσα επίπεδα έτρεχε με 3,7%.

    [12] Το ευρώ στο Μετρό

    7/12/2001 9:39:00 πμ

    Ανακοινώθηκαν οι τιμές σε ευρώ για τα εισιτήρια και τις μηνιαίες κάρτες του μετρό. Η δυνατότητα διεξαγωγής των συναλλαγών σε δραχμές και ευρώ θα δίνεται στους επιβάτες από τα εκδοτήρια του Μετρό. Στα εκδοτήρια θα υπάρχουν σε όλη την μεταβατική περίοδο δύο υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας θα συναλλάσεται μόνο σε δραχμές και ο άλλος μόνο σε ευρώ. Στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου (πρώτο δίμηνο 2002) θα πραγματοποιηθεί σταδιακά η μετατροπή των αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων έτσι σε όλους τους σταθμούς να δέχονται το νέο νόμισμα.

    Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή ο καθορισμός των τιμών των κομίστρων όπως προέκυψε μετα την στρογγυλοποιήση είναι:

    Απλό εισιτήριο . 250 δρχ - 0,70 ευρώ. .

    Μειωμένο εισιτήριο . 130 δρχ - 0,40 ευρώ . . (Ειδικές κατηγορίες)

    Ημερήσιο Εισιτήριο . 1.000 δρχ - 2,90 ευρώ. . (για όλα τα μέσα)

    Μηνιαία κάρτα . 12.000 δρχ - 35 ευρώ. . απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα

    Μειωμένη μηνιαία κάρτα . 6.000 δρχ - 17,5 ευρώ (για όλα τα μέσα)

    [13] Απόφασεις Ρέππα για ένταξη ανέργων

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 4:32:00 μμ

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, υπέγραψε σήμερα απόφαση για την ένταξη των 450 ανέργων της εταιρίας "Κατερίνα ΕΠΕ-Βιομηχανία Ετοίμων Ενδυμάτων" στο Νομό Πιερίας, σε ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 2,370 δις δραχμών.

    Τί προβλέπεται-ποιούς αφοράει η απόφαση

    Η απόφαση προβλέπει τα εξής:

    Α. Πρόγραμμα Κατάρτισης, Επανακατάρτισης:

    Το πρόγραμμα αφορά άνεργους ηλικίας 18-64 ετών της εν λόγω επιχείρησης και σύμφωνα με αυτό, συστήνεται δομή στήριξης η οποία θα έχει ως έργο την μελέτη του υφισταμένου κοινωνικο-οικονομικού πλαισίου, την καταγραφή ανέργων, την έρευνα επιχειρήσεων και την υποστήριξη-συμβουλευτική καθοδήγηση ανέργων για κατάρτιση- απασχόληση-αυτοαπασχόληση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, διάρκειας 24 μηνών, το ποσό της επιχορήγησης για τα 250 άτομα που θα ενταχθούν στα προγράμματα κατάρτισης, για κάθε ημέρα εργασίας πλήρους απασχόλησης καθορίζεται στις 7.000 δρχ και μέχρι 25 ημέρες κα ανώτατο όριο για κάθε ημέρα, εφόσον υπάρχουν όμως 20 τουλάχιστον ημερομίσθια για κάθε επιχορηγούμενο μισθωτό.

    Β. Ειδικό μέτρο Αυτοαπασχόλησης Καταρτίζεται πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών για 200 άνεργους ηλικίας 18-64 ετών απολυμένους από την επιχείρηση "Κατερίνα ΕΠΕ-Βιομηχανία Ετοίμων Ενδυμάτων". Στους δικαιούχους του μέτρου αυτού καταβάλλεται το ποσό των 4.200.000 δρχ. Με την έναρξη του προγράμματος, διάρκειας 24 μηνών οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό του 1.200.000 δρχ και το υπόλοιπο καταβάλλεται ανά εξάμηνο σε τέσσερις ισόποσες δόσεις των 750.000 δρχ. Η είσπραξη της προκαταβολής θα πρέπει να γίνει μέσα σε 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης. Η δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ και θα ανέλθει στο ποσό των 840.000.000 δρχ.

    [14] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής

    Πηγή: ΕΤ-1 7/12/2001 10:20:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δεύτερη ημέρα σήμερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης, που διεξάγεται στην Πάτρα. Ο Δημήτρης Αβράμης που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999, ηττήθηκε στην κατηγορία των 76 κιλών από το Νοτιο-Κορεάτη Κιμ-Τζιν-Τζο με αποτέλεσμα να καταλάβει τη 10η θέση. Στα 130 κιλά ο Ξενοφών Κουτσιούμπας πέρασε στους οχτώ καλύτερους αθλητές, καθώς νίκησε τον Τούρκο Φατίχ Μπακίρ.

    [15] Επέστρεψε η ΑΕΚ από Βουλγαρία

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 4:44:00 μμ

    Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αλλά και της ικανοποίησης για την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, επέστρεψε στην Αθήνα η αποστολή της ΑΕΚ, προερχόμενη από την Βουλγαρία, όπου απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Λίτεξ και πήρε το "εισιτήριο" για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Ικανοποίηση Σάντος από την εμφάνιση

    Ο προπονητής της Ενωσης, Φερνάντο Σάντος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος τόσο για το αποτέλεσμα που έφερε και την πρόκριση, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίσθηκαν οι παίκτες του, αφού ακολούθησαν πιστά τις εντολές που τους έδωσε πριν το παιχνίδι. Και πράγματι, ο Πορτογάλος τεχνικός τους ζήτησε να δουν το παιχνίδι σαν έναν αγώνα πρωταθλήματος και να προσπαθήσουν να "κόψουν" την Λίτεξ στα δύο. Δηλαδή με ασφυκτικό πρέσινγκ να μην αφήσουν περιθώρια ανάπτυξης στους Βούλγαρους, κάτι που έγινε στον αγωνιστικό χώρο και κατά κύριο λόγο, καθόρισε το αποτέλεσμα και την πρόκριση. Αλλωστε ο χαρακτηρισμός "γίγαντες" που απέδωσε ο Σάντος στους παίκτες του, είναι ενδεικτικός για τα συναισθήματα του Πορτογάλου τεχνικού.

    Τραυματίες οι Τσάρτας-Γεωργέας

    Οσον αφορά στην κλήρωση για την επόμενη φάση, ο Σάντος δεν ξεχώρισε κάποια αντίπαλο που θα ήταν επιθυμητή, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανεξάρτητα με το τι τα φέρει η κληρωτίδα, οι παίκτες του θα προσπαθήσουν με την ίδια σοβαρότητα όπως μέχρι σήμερα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλωστε τι θα μπορούσε να επιλέξει ο Πορτογάλος, όταν πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ, είναι η Βαλένθια, η Ιντερ, η Πάρμα, η Ντόρτμουντ, η Λιντς, η Λιόν, η Μίλαν και η Φέγενορντ.

    Στον αγωνιστικό τομέα τώρα και ενόψει του Κυριακάτικου αγώνα στην Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, ο Σάντος προβληματίζεται για τον Τσάρτα και τον Γεωργέα. Ο διεθνής μέσος αισθάνεται ενοχλήσεις στην μέση και στους προσαγωγούς, ενώ ο έμπειρος αμυντικός κτύπησε στον αστράγαλο. Αμφότεροι θα εξετασθούν από τον γιατρό της ομάδας, Νίκο Πανταζή, αύριο το πρωί, οπότε και θα αποφασισθεί αν θα τεθούν στην διάθεση του Σάντος για τον αγώνα με τους "κυανέρυθρους".

    [16] Συνάντηση Κουράκη με Ολυμπιονίκες

    7/12/2001 1:41:00 μμ

    Η Ολυμπιακή προετοιμασία, οι υποδομές και διάφορα θεσμικά αιτήματα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη με τους Ολυμπιονίκες μας Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου, του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή και του προπονητή Αντώνη Παπαδημητρίου. Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι θα γίνει ειδική σύσκεψη τη Δευτέρα στις 14.00 με τη συμμετοχή του ίδιου, του υφυπουργού για τα Ολυμπιακά Εργα Νάσου Αλευρά, αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, για να ληφθούν οριστικές λύσεις για το θέμα της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πιο συγκεκριμένα, το θέμα των χώρων που θα προπονούνται οι πρωταθλητές μας αφού ως γνωστόν το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ πρόκειται να κλείσουν για έργα ανακατασκευής ενόψει 2004.

    [17] Με τιμώρια κινδυνεύει ο Σόουζα

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 12:52:00 μμ

    Με δίμηνη διακοπή συμβολαίου κινδυνεύει ο Πάουλο Σόουζα. Ο Πορτογάλος άσος κλήθηκε σήμερα σε απολογία για το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον βοηθό του Γιάννη Κυράστα, Στράτο Αποστολάκη, κατά την παραμονή του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη.

    Η... μπάλα της διοίκησης των "πρασίνων" πήρε και τον Φερνάντο Γκαλέτο, που επίσης κλήθηκε σε απολογία, επειδή σύμφωνα με το "κατηγορητήριο" δέχθηκε να πιεί κρασί, το οποίο πρόσφερε κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Σόουζα.

    Βέβαια η ποινή που περιμένει τον 30χρονο Αργεντινό θα είναι σαφώς μικρότερη, αφού βασικός υπεύθυνος σύμφωνα με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού είναι ο διεθνής Πορτογάλος. Οι δύο ποδοσφαιριστές θα απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν τίθεται θέμα συμμετοχής τους στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

    Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, ο Αγγελος Μπασινάς δεν πήρε μέρος στην αποψινή προπόνηση αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, που πάντως δεν είναι κάτι σοβαρό και αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεση του Κυράστα για το ντέρμπι με τον "δικέφαλο του βορρά".

    [18] Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ από την Αϊντχόβεν

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 12:39:00 μμ

    Το φόβο που έδειξε στο πρώτο ημίχρονο, πλήρωσε ο ΠΑΟΚ και αποχαιρέτησε το ευρωπαϊκό όνειρο, γνωρίζοντας την ήττα με 4-1 από την Αϊντχόβεν, στον επαναληπτικό του Γ γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι Ολλανδοί "διέγραψαν" πολύ γρήγορα το προβάδισμα (3-2) που είχε η ελληνική ομάδα από το πρώτο ματς της Τούμπας, και με τέρματα των Φένεγκορ (2'), Γκαχοκίτζε (33΄) προηγήθηκαν 2-0. Ο Φένεγκορ "έγραψε" το 3-0 στο 57, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Λουτσιάνο μείωσε σε 3-1.

    Ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερο από μισή ώρα για να διεκδικήσει την πρόκριση έστω και στην παράταση, και πέτυχε το γκολ που χρειαζόταν στο 88΄ με τον Φουτσίνι. Ομως, ο διαιτητής είχε διαφορετική άποψη, ακύρωσε το γκολ ως επιθετικό φάουλ και "έστειλε" την Αϊντχόβεν στους "16" της διοργάνωσης. Λίγο αργότερα, στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Φαν Μπόμελ με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 4-1.

    [19] ΕΠΟ:Αποδείξεις για παραπτώματα μέσω βίντεο

    7/12/2001 11:00:00 πμ

    Το βίντεο θα αποτελεί πλέον αποδεικτικό στοιχείο για παραπτώματα ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της ΕΠΟ, η οποία επανέφερε σε ισχύ τη σχετική διάταξη της FIFA. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε εκδοθεί το 1994 και έκτοτε η ελληνική ομοσπονδία την είχε αφήσει στο "ράφι". Η επαναφορά της διάταξης αυτής ουσιαστικά βάζει στην άκρη το φύλλο αγώνα, αφού το βίντεο θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο για την οπιαδήποτε απόφαση, αποκλειστικά όμως για πειθαρχικά παραπτώματα ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, η ΕΠΟ αποφάσισε σήμερα να πάρει πιο δραστικά μέτρα για το ντόπινγκ. Καθιερώνεται η "κάρτα υγείας των διεθνών ποδοσφαιριστών" και έτσι κάθε διεθνής θα υποβάλλεται εκτός των άλλων και σε αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί μήπως τυχόν έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Οσον αφορά στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ το σχέδιο για αλλαγή του πρωταθλήματος της. Συγκεκριμένα, από την επόμενη περίοδο (2002-2003) θα διεξάγεται με 158 ομάδες, σε δέκα ομίλους συνολικά (εννέα των 16 ομάδων και έναν με 14, ο οποίος θα είναι της Κρήτης).

    [20] Τένις: Η Ιταλία αντίπαλος της Εθνικής

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 9:53:00 μμ

    Την Ιταλία θα αντιμετωπίσει στον αυριανό τελικό (15.30) του Ευρωπαικού πρωταθλήματος τένις η εθνική μας ομάδα ανδρών. Οι Ιταλοί επικράτησαν της Τσεχίας με 2-1 στον δεύτερο ημιτελικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε στον άλλο ημιτελικό της Σλοβενίας με 2-0.

    [21] Το...έριξε έξω ο Πάτρικ Κλάιφερτ

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 12:45:00 μμ

    Το έριξε έξω ο Πάτρικ Κλάιφερτ το βράδυ της Τετάρτης και αποφάσισε να πιει κάποια ποτηράκια παραπάνω... Δεν υπολόγισε όμως και τα μπλόκα της αστυνομίας και πιάστηκε στην ...τσιμπίδα του νόμου τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Ο Ολλανδός άσος της Μπαρτσελόνα, μετά το παιχνίδι για το τσάμπιονς λιγκ με τη Γαλατασαράι, αφού διασκέδασε σε νυχτερινό κέντρο της Βαρκελώνης, οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα, όταν έγινε αντιληπτός από περιπολικό της ισπανικής αστυνομίας.

    Μετά από σχετική υπόδειξη ακινητοποίησε το αυτοκίνητο του και υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, το οποίο ανίχνευσε μεγάλα ποσοστά αλκοόλ, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και τώρα κινδυνεύει με αφαίρεση της άδειας οδηγήσεως για τρεις τουλάχιστον μήνες, όπως προβλέπει η ισπανική νομοθεσία.

    [22] Ευρωλίγκα: Πρώτος στον όμιλο του ο ΠΑΟ

    7/12/2001 11:19:00 πμ

    Μόνος στην κορυφή του τρίτου ομίλου της Ευρωλίγκα έμεινε ο Παναθηναϊκός, μετα τη μεγάλη νίκη του 78-70 (ημίχρονο 39-36) επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο γήπεδο "Ραϊμούντο Σαπόρτα" σε παιχνίδι της 7ης ημέρας. Κορυφαίοι παίκτες των "πρασίνων", που ήταν μπροστά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 27 και ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς με 26 πόντους. Στο μεταξύ το Περιστέρι γνώρισε την ήττα, μέσα στην έδρα του, από την τουρκική Ουλκέρ, με 95-82 και θα χρειαστεί να "παλέψει" για μία θέση σην τετράδα του β' ομίλου, που θα "εκδόσει" εισιτήριο για την επόμενη φάση. Μετά και το χθεσινό αρνητικό αποτέλεσμα οι ελπίδες του Περιστερίου για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης μειώνονται στο ελάχιστο. Από την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη "ξεχώρισε" ο Μπάιρον Ντίνκινς με 20 πόντους.

    [23] Απειλεί η φτώχεια σε όλο τον κόσμο

    7/12/2001 7:10:00 μμ

    Η φτώχεια θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ακόμη και από την τρομοκρατία απειλή, για την παγκόσμια ειρήνη τα χρόνια που έρχονται, κρίνουν Νομπελίστες σε κείμενό τους που διανεμήθηκε σήμερα στο Οσλο, στη Νορβηγία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Bραβείου Νόμπελ.

    Ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος στην τρομοκρατία

    Σύμφωνα με το έγγραφο ανακοινώθηκε ότι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη τα προσεχή χρόνια θα προέλθει όχι από παράλογες ενέργειες κρατών ή μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά από τα δικαιολογημένα αιτήματα των φτωχών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Το έγγραφο αυτό, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, συντάχτηκε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από κοινού από σημαντικό αριθμό προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, όπως τονίζεται στο προοίμιό του, το οποίο συντάχθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.

    "Η τρομοκρατία που επιβάλλεται σε πληθυσμούς αποτελεί εδώ και πάρα πολύ καιρό μια τρομερή πτυχή στην παγκόσμια σκηνή. Ηρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος", προστίθεται στο προοίμιο.

    Οι τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, οι οποίοι βρίσκονται στο Οσλο με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων του βραβείου, θα εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους γύρω από το κείμενο αυτό, το οποίο εκπόνησαν τιμηθέντες με άλλα βραβεία Νόμπελ (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Λογοτεχνίας, Οικονομίας).

    Το φετεινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, θα απονεμηθεί επισήμως στον ΟΗΕ και το γενικό του γραμματέα Κόφι Αναν τη Δευτέρα στο Οσλο σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη νορβηγική πρωτεύουσα.

    Παρόμοιες τελετές θα διεξαχθούν ταυτοχρόνως στην Στοκχόλμη στη Σουηδία για την απονομή και των υπόλοιπων βραβείων Νόμπελ.

    [24] Και το όνομα αυτής ''Αϊκο''

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 2:08:00 μμ

    Εγινε σήμερα το πρωί στο Τόκιο η επίσημη τελετή κατά την οποία δόθηκε στην μόλις επτά ημερών πριγκίπισσα, πρωτότοκο παιδί του διαδόχου του θρόνου της Ιαπωνίας πρίγκιπα Ναρουχίτο και της πριγκίπισσας Μασάκο το όνομα Αϊκο. Η μικρούλα που γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου, ονομάστηκε επίσημα Αϊκο, που κατά λέξη σημαίνει "παιδί αγάπη", ενώ το δεύτερο ανεπίσημο όνομα που της δόθηκε είναι "Τοσινομίγια" που σημαίνει "σεβαστή πριγκίπισσα".

    Σύμφωνα με την παράδοση του οίκου των Χρυσανθέμων που έχει πίσω του ιστορία 2.500 χρόνων, η αυτοκρατορική αυτή τελετή γίνεται την έβδομη ημέρα από τη γέννηση του παιδιού. Μαζί με το όνομα δίνεται στο νεοφώτιστο και ο τίτλος του. Ο αυτοκράτορας είναι εκείνος που δίνει το όνομα που επιθυμεί στο παιδί. Αυτή τη φορά όμως έγινε μια καινοτομία και οι γονείς της μικρούλας ήταν εκείνοι που διάλεξαν το όνομά της.

    Μια περγαμηνή με το όνομα της Αϊκο, γραμμένη καλλιγραφικά με πένα ξεδιπλωνόταν πίσω από τον επικεφαλής της αυτοκρατορικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης, την ώρα που ανήγγειλε με μεγαλοπρέπεια και συλλαβιστά το όνομα της κόρης του μέλλοντα αυτοκράτορα, καθώς κάθε συλλαβή του ονόματός της σημαίνει κάτι διαφορετικό. "Αι" σημαίνει αγάπη και "Κο" σημαίνει παιδί.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αυτοκρατορική υπηρεσία Ενημέρωσης επισημαίνεται ότι τα ονόματα του κοριτσιού ελήφθησαν από ένα κινεζικό ποίημα του 4ου αιώνα π.Χ. που λέει ότι "ο άνθρωπος που αγαπάει τους άλλους, θα αγαπηθεί και από τους άλλους. Ο άνθρωπος που σέβεται τους άλλους θα γίνει σεβαστός από τους άλλους".

    Πρόκειται για το πρώτο παιδί της 37χρονης Μασάκο και του 41 ετών Ναρουχίτο, μετά από οκτώ χρόνια γάμου και μια αποβολή της Μασάκο το Δεκέμβριο του 1999.

    [25] Εισητήρια θεάτρου από την Εργατική Εστία

    7/12/2001 2:06:00 μμ

    Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2001 αρχίζει η δωρεάν διανομή δελτίων θεάματος (εισιτηρίων θεάτρου) της χειμερινής θεατρικής περιόδου, των θεάτρων που υπέγραψαν σχετική σύμβαση με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας,για τους δικαιούχους της παροχής αυτής. Η διανομή των δελτίων θα γίνεται καθημερινά απο 08:30 π.μ. - 14:30 μ.μ.

    Οσοι απο τους δικαιούχους έλαβαν οποιαδήποτε παροχή απο τον Οργανισμό, αναφέρει ανακοίνωση της Εργατικής Εστίας, κατά το έτος 2001 αυτοί δεν δικαιούνται καμία παροχή για το έτος 2002, συμπεριλαμβανομένων και των δελτίων θεάματος χειμερινής περιόδου 2001-2002.

    [26] Θλιμμένη μετά την αποβολή της Σόφι Ρις-Τζόουνς

    7/12/2001 6:39:00 μμ

    Η Κόμισσα του Ουέσεξ, Σόφι, νύφη της βασίλισσας Ελισάβετ από τον τρίτο και νεότερο γιο της, Εντουαρντ παραμένει σε νοσοκομείο του κεντρικού Λονδίνου, σήμερα και είναι "ήρεμη" μετά την επείγουσα επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε αλλά θλιμμένη για την αποβολή του εμβρύου που κυοφορούσε.

    Συνοδευόμενη από το σύζυγό της πρίγκιπα Εντουαρντ, η Σόφι που τον ερχόμενο μήνα θα γίνει 37 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα με νοσοκομειακό ελικόπτερο στο νοσηλευτήριο Βασιλιάς Εδουάρδος 7ος, χθες το πρωί, μετά από αδιαθεσία της και τη διάγνωση εξωμητρίου κυήσεως.

    Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Σόφι έχασε πολύ αίμα κατά την επέμβαση για την αφαίρεση του εμβρύου και ότι είναι "ήρεμη" αλλά απογοητευμένη που απέβαλε.

    Δεν είχε γίνει καμιά ανακοίνωση για την εγκυμοσύνη της, ενώ είναι ακόμη ασαφές αν ή ίδια γνώριζε πως ήταν έγκυος.

    Όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε πριν από περίπου δυόμισυ χρόνια, η Σόφι Ρις-Τζόουνς είχε πεί ότι ήθελε να αποκτήσει παιδιά, ενώ σε συνέντευξη που είχε δώσει σε βρετανική εφημερίδα στις αρχές της χρονιάς, είπε ότι θα ζητούσε βοήθεια από ειδικούς γιατρούς σε θέματα γονιμότητας, αν χρειαζόταν.

    Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε μια λιτή και σύντομη ανακοινωσή τους αναφέρουν ότι η Σόφι αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες και ότι ο Εντουαρντ είναι στο πλευρό της.

    [27] ΚΟSΜΟS 93,6. To ραδιόφωνο με άποψη

    6/12/2001 7:14:00 μμ

    Ένα σύγχρονο, ολοκαίνουργιο, ολοζώντανο ραδιόφωνο με πλουραλιστικό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στον παγκόσμιο πολιτισμό, άνοιξε τις μουσικές του πύλες για όλους εσάς που αγαπάτε την καλή μουσική, κι όχι μόνο. Απόψε είστε όλοι καλεσμένοι στο πάρτι γνωριμίας που κάνει το ΚΟSΜΟS 93,6, στο Club 22, Λ. Βουλιαγμένης 22. Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την γέννηση του διαφορετικού ραδιόφωνου που υπόσχεται να γίνει πόλος έλξης των απαιτητικών ακροατών.

    Ακούτε ΚΟSΜΟS; Τώρα σας ακούει κι αυτό!

    Το ΚΟSΜΟS 93,6 είναι το ραδιόφωνο που έχει άποψη και μοντέρνα αισθητική, ενώ απευθύνεται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που θέλουν να γνωρίσουν το χθες, να ενημερωθούν για το παρόν και να πάρουν μία γεύση από το μέλλον.

    Το KOSMOS 93,6 είναι το ραδιόφωνο που έχει στυλ, φρεσκάδα, εγκυρότητα και αμεσότητα όσο κανένα άλλο. Αναδεικνύει τη σημασία της παράδοσης και αντανακλά την παγκόσμια μουσική όλων των εποχών. Η μουσική του είναι το σάουντρακ της νέας χιλιετίας.

    Το KOSMOS θα σας γίνει συνήθεια. Το ακούτε στους 93,6 στα F.M και στο Internet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kosmos936.gr.

    Εσείς θα το ακούτε, ενώ παράλληλα θα σας ακούει κι αυτό. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης μπορείτε να επικοινωνείτε με τους παραγωγούς μέσω του chat.

    Σας ευχόμαστε να έχετε τις πιο ζεστές, συναρπαστικές μουσικές διαδρομές, συντροφιά με το KOSMOS 93,6.

    [28] Κάνει θραύση η νόσος των καπνιστών

    7/12/2001 6:17:00 μμ

    Σε μάστιγα της ανθρωπότητας έχει μετατραπεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή "νόσος των καπνιστών" που οφείλεται κατά 99% στο δυτικό κόσμο, στο κάπνισμα. Η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη σε κρούσματα, υπάρχουν περίπου 300.000 ασθενείς, που ταλαιπωρούνται από την ασθένεια, ενώ οι θάνατοι έχουν διπλασιασθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τόνισαν σήμερα, σε συνέντευξη Tύπου, καθηγητές πνευμονολογίας με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκινά η Παγκόσμια Πρωτοβουλία, για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (GOLD).

    Επίσης, διευκρινίστηκαν ότι αν δεν κάπνιζε ο δυτικός κόσμος, τα κρούσματα της ΧΑΠ θα ήταν κατά 80% λιγότερα.

    "Οι κατευθυντήριες γραμμές της εκστρατείας θα αναλυθούν στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που πραγματοποιείται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκης", τόνισε ο συντονιστής της Επιτροπής GOLD στην Ελλάδα και καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης Νικόλαος Σιαφάκας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, η ΧΑΠ είναι η μοναδική νόσος που αυξάνεται κατά 160% τα τελευταία 30 χρόνια με δραματικούς, παράλληλα, ρυθμούς αύξησης της θνησιμότητας.

    "Το κάπνισμα αποτελεί κατά 99% την αιτία της ασθένειας", αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Κωνσταντόπουλος.

    Εκανε μάλιστα μνεία σε ψυχότροπα φάρμακα που κυκλοφορούν εδώ και λίγους μήνες στην χώρα μας και κάνουν τον καπνιστή να μην θέλει να καπνίσει.

    "Θέλουν όμως εξαιρετική προσοχή στην χορήγησή τους και έχουν αποτέλεσμα σε ποσοστό 50%", σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο κ.Σιαφάκας υπογράμμισε ότι αν ένας 40άρης σταματήσει το κάπνισμα, σε 6 μήνες ο οργανισμός του θα έχει την φυσιολογική φθορά και όχι την ραγδαία με αποτέλεσμα η νόσος, αν έχει εκδηλωθεί, να είναι πιο ήπια.

    Η πορεία της ασθένειας είναι το αποτέλεσμα της επικράτησης της συνήθειας του καπνίσματος και γι' αυτό η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ονομάζεται και "νόσος των καπνιστών", διευκρίνισε ο Νίκος Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας κάνοντας λόγο για "κατ' εξοχήν βασανιστική νόσο με μόνιμη δύσπνοια".

    [29] Αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας

    7/12/2001 6:08:00 μμ

    Για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι γιατροί της ουρολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Νικόλαο Σοφικίτη, προχώρησαν σε μεταμόσχευση κυττάρων σερτόλη σε σπερματικά σωληνάρια, για την αντιμετώπιση της παντελούς έλλειψης σπερματοζωαρίων, σε άνδρες που είχαν αυτό το πρόβλημα.

    Η ανδρική υπογονιμότητα δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα

    Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν με επιτυχία σε δύο Ελληνες και έναν Σαουδάραβα δικηγόρο από το Ριάντ.

    Αλλες δύο περιπτώσεις μεταμόσχευσης, που έγιναν στο νοσοκομείο Τόπορι της Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκαν και πάλι από τον ίδιο καθηγητή.

    Με σημερινές του ανακοινώσεις ο κ. Σοφικίτης επισήμανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών χωρίς σπερματοζωάρια έχουν αναστολή στη σπερματογένεση γιατί τα κύτταρα σερτόλη δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα σπερματογονια κύτταρα να εξελιχθούν προς την κατεύθυνση των σπερματοζωαρίων.

    Μεταμόσχευση κυττάρων σερτόλη από δότες σε ασθενείς, χωρίς σπερματοζωάρια είναι η νέα μέθοδος, για να υποστηριχθεί η σπερματογένεση στο δέκτη όρχη από τα σερτόλη κύτταρα του δότη.

    Επίσης, ο κ. Σοφικίτης επισήμανε ότι η ανδρική υπογονιμότητα δέχεται πλέον ένα ισχυρό πλήγμα και με την επέκταση της μεθόδου και σε άλλα νοσοκομεία θα αρχίσει σταδιακά η εξαφάνισή της και οι άνδρες που έχουν πρόβλημα και υπολογίζονται ένας περίπου στους 1000 θα μπορούν να κάνουν δικά τους παιδιά και όχι από δότη.

    Η μεταμόσχευση στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων γίνεται δωρεάν.

    [30] Εγκρίθηκε η κυκλοφορία του Gleevec

    7/12/2001 9:42:00 πμ

    Την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου "Gleevec" κατα της μυελογενούς λευχαιμίας που ενέκρινε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τυπου οι υπεύθυνοι της παρασκευάστριας εταιρίας "Novartis". Το "Gleevec" αποτελεί μια νέα θεραπεία με πρωτοποριακό τρόπο δράσης και ήταν ουσιαστικά το πρώτο φάρμακο μετά απο πολλά χρόνια που έδειξε ότι προσφέρει πληρη ίαση σε ορισμένες μορφές λευχαιμίας και συγκεκριμένα της μυελογενούς απο την οποία προσβάλλονται ένας με δυο άνθρωποι ανα εκατό χιλιάδες πληθυσμού κάθε χρόνο στον κόσμο.

    Πριν απο την ανακάλυψη του φαρμάκου η μοναδική δυνατότητα να θεραπευτεί κάποιος με τον τύπο αυτό της λευχαιμία ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών που όμως δεν είναι δυνατον να εφαρμοστεί στους περισσότερους ασθενείς.

    [31] Ανθρακας σε φάκελο με προορισμό τη FED

    7/12/2001 8:35:00 πμ

    Ιχνη άνθρακα εντοπίσθηκαν σε επιστολή που παραδόθηκε στις εγκαταστάσεις ελέγχου αλληλογραφίας έξω από το κεντρικό κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Η επιστολή που ελέγχθηκε εντοπίστηκε σε ένα καλάθι με περίπου ακόμη 150 επιστολές, δήλωσε η εκπρόσωπος της FED, Μισέλ Σμιθ. "Είχαμε κάτι σε αυτή την παρτίδα της αλληλογραφίας που μας έδωσε θετικό αποτέλεσμα. Τώρα ελέγχουμε τα πάντα", δήλωσε η Μισέλ Σμίθ. Η εκπρόσωπος της FED πρόσθεσε ότι η επιστολή δεν παραδόθηκε στους παραλήπτες στην διοίκηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και εκείνοι που την παρέλαβαν φορούσαν ενδυμασία προστασίας.

    [32] Ενημέρωση ΟΓΑ προς τους ασφαλισμένους

    7/12/2001 5:55:00 μμ

    Ο ΟΓΑ με ανακοίνωσh του ενημερώνει τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ότι λόγω διαδοχικών στάσεων εργασίας, που κήρυξαν οι Σύλλογοι Προσωπικού ΟΓΑ, απο Δευτέρα 10/12/2001 μέχρι και Παρασκευή 14/12/2001, θα εμφανιστούν προβλήματα στην πληροφόρηση και εξυπηρέτησή τους. Ο ΟΓΑ ζητά την κατανόηση των ασφαλισμένων του και συνιστά να αποφεύγουν την ερχόμενη εβδομάδα να επιδιώκουν τηλεφωνική εξυπηρέτηση ή να προσέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού.

    Πληροφορίες όμως για τις υποθέσεις που τους ενδιαφέρουν μπορούν να λαμβάνουν απο το 1464 το οποίο λειτουργεί κανονικά.

    Εξάλλου, ο ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι η προθεσμία για την τακτοποίηση των καθυστερούμενων εισφορών του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης που έληγε στις 31/12/1999 (Ν.2458/1997), παρατάθηκε με το Νόμο 2874/2000 μέχρι 31.12.2001.

    Επίσης, τελειώνει η προθεσμία και ο ΟΓΑ δεν επιθυμεί να απωλέσουν ασφαλιστικά δικαιώματα οι ασφαλισμένοι του, έστειλε και νέα επιστολή σε 350.000 ασφαλισμένους, οφειλέτες του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης, με την οποία τους προτρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τέλους του έτους, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

    [33] Κρούσμα εγκεφαλοπάθειας στη Φιλανδία

    7/12/2001 1:05:00 μμ

    Το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη Φιλανδία επιβεβαιώθηκε σήμερα από το φιλανδικό Ινστιτούτο κτηνιατρικών και διατροφικών ερευνών. "Ενα βρετανικό εργαστήριο, το ινστιτούτο VLA επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα τρελής αγελάδας στην Φιλανδία", δήλωσε η Χάνελε Ταπιοβαάρα, υπεύθυνη του εργαστηρίου του φιλανδικού Ινστιτούτου, όπου είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο τεστ στην άρρωστη αγελάδα των 6 ετών, στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στα τέλη Νοεμβρίου. Αλλα ύποπτα προκαταρκτικά τεστ αποδείχθηκαν τελικά αρνητικά. Η Φιλανδία ήταν μια εκ των τριών ευρωπαϊκών χωρών, μαζί με τη Σουηδία και την Αυστρία, που δεν είχαν ως τώρα ανακοινώσει επίσημα κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας από την έναρξη της κρίσης.

    [34] Aπονομή βραβείου ''Γυναίκα της Ευρώπης''

    7/12/2001 10:18:00 μμ

    Το βραβείο "Γυναίκα της Ευρώπης για το 2002", απένειμε στην Ειρήνη Παπά, ο πρόεδρος της βελγικής γερουσίας Αρμάν ντε Ντέκερ σήμερα στις Βρυξέλλες. Σε μια λαμπρή τελετή στην αίθουσα της βελγικής γερουσίας η διεθνής καλλιτέχνης, παρέλαβε το βραβείο για τη συμβολή της σε κοινοτικό επίπεδο σχετικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.

    Η Ειρήνη Παπά τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της για μια πλουραλιστική Ευρώπη, η οποία στηρίζεται στις κοινές πολιτιστικές αξίες των λαών της. Ειδικότερα αναγνωρίστηκαν η δημιουργία του Διεθνούς Πολιτιστικού Δικτύου Αθήνα-Ρώμη-Σαγκούντο και η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καλλιτεχνών.

    Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την προώθηση των γυναικών της Ευρώπης Ρόδη Κράτσα, ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [35] Συνταγματική αναθεώρηση στη Ευρώπη

    7/12/2001 7:22:00 μμ

    Η συνταγματική αναθεώρηση στη σημερινή Ευρώπη είναι ο τίτλος του Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, που διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2001 (Ξενοδοχείο Divani Acropolis Palace, οδός Παρθενώνος 19-25).

    60 διακεκριμένοι επιστήμονες

    Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 60 διακεκριμένοι επιστήμονες: καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές, στελέχη διεθνών οργανισμών και πολιτικές προσωπικότητες από όλες σχεδόν τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων συγκαταλέγονται ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Giuliano Amato, o πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας κ. Αrnold Koller, o πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Tadeusz Mazowiecki, o πρώην Γερουσιαστής και υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Gary Hart, ο Επίτιμος Πρόεδρος Τμήματος του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας Guy Braibant κ.α.

    Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει σήμερα στις 9:15 π.μ., ο Υπουργός Πολιτισμού, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οι βασικοί θεματικοί άξονες

    Οι βασικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

    "Συνταγματικός πληθωρισμός και λακωνικά συντάγματα" "Ζητήματα κρατικής μεταρρύθμισης: H περίπτωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" "Ζητήματα κρατικής μεταρρύθμισης: Tα διδάγματα από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης" "Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου" "Ο δικαστικός έλεγχος και ο ρόλος του δικαστή" "Προς ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα"

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου κ. Σπυρίδων Φλογαϊτης, θα δώσουν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. σχετική συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα μετάσχουν οι κ. Amato, Mazowiecki κ.α. (Divani Acropolis Palace-οδός Παρθενώνος 19-25)

    [36] Ελβετία: Εκδηλώσεις για την αρχαία Ελλάδα

    7/12/2001 1:36:00 μμ

    Το παιδικό τμήμα της κεντρικής βιβλιοθήκης της Γενεύης διοργανώνει απο 21 Νοεμβρίου έως 20 Μαρτίου 2002 σειρά εκδηλώσεων και θεματικών εκθέσεων με θέμα την αρχαία Ελλάδα. Την εκδήλωση στηρίζει το γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Γενεύη,που παραχώρησε μέρος του υλικού που εκτίθεται προερχόμενου απο ελληνικά μουσεία και αντίστοιχες εκδόσεις. Το πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Η αρχαία Ελλάδα. Ηρωες και θεοί..." περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αναγνώσεις των Μύθων του Αισώπου και της Οδύσσειας απο την "Ομάδα Αφηγητών της Γενεύης", παράσταση σκιών με τίτλο "Θησέας και Μινώταυρος" που δημιούργησε και θα παρουσιάσει η κα Κριστίν Βαλέ Βασού, αφήγηση ελληνικών μύθων και ιστοριών απο τον κ. Ζυλ Ντεκορβέ, παιχνίδια που υποκινούν τα παιδιά σε συμμετοχή, παιχνίδια γνώσεων και διάφορες κατασκευές.

    Οι εκδηλώσεις επαναλαμβάνονται κυλιόμενα σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος με την τακτική οργανωμένη συμμετοχή μαθητών σχολείων της περιοχής της Γενεύης.

    Παράλληλα, στο χώρο της Βιβλιοθήκης εκτίθεται θεματικό υλικό απο την παιδική δραστηριότητα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και άλλο εποπτικό υλικό.

    Παρουσιάζονται αντίγραφα αρχαίων παιδικών παιχνιδιών απο το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και φωτογραφίες αντίστοιχων ευρημάτων απο διάφορα Μουσεία (κούκλες, αστράγαλοι, πήλινα αντίγραφα ζώων, κουδουνίστρες κα).

    Παρουσιάζονται επίσης αναπαραστάσεις ατομικών και ομαδικών παιδικών παιχνιδιών της αρχαιότητας που εξακολουθούν να επιβιώνουν σε κάποια ανάλογη μορφή μέχρι τις μέρες μας, απεικονίσεις αρχαίων Θεών και ηρώων κα.

    Οι εκδηλώσεις συνοδεύονται απο την έκδοση λεπτομερούς βιβλιογραφικού οδηγού αναφορικά με τις αντίστοιχες εκδόσεις στη γαλλική γλώσσα που έχει στην κατοχή της η Βιβλιοθήκη για διάφορους τομείς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (καθημερινή ζωή, τέχνη, Ολυμπιακοί Αγώνες, θρησκεία, μυθολογία, επιστήμες, λογοτεχνία, φιλοσοφία κα).

    [37] Gala Verdi από την Εθνική Λυρική Σκηνή

    Πηγή: ΑΠΕ 7/12/2001 10:00:00 πμ

    Την παράσταση Gala Verdi θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 9 Δεκεμβρίου, σε μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες υποστήριξης των γυναικών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων, μετά από πρωτοβουλία της Ενωσης Αμερικανίδων Ελλάδας (AWOG).

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και θα προσφερθούν για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών για την κάλυψη άμεσων αναγκών των γυναικών, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (όταν δεν υπάρχει), κάλυψη εξόδων για νομικές διαδικασίες, μετακινήσεις, στέγαση, κλπ.

    Ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών λειτουργεί από το 1993, από το Γραφείο Ισότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, παρέχοντας στέγη, τροφή και στήριξη σε εκατοντάδες γυναίκες οι οποίες φιλοξενούνται με τα παιδιά τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 December 2001 - 22:11:44 UTC