Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Βέλγο πρωθυπουργό
  • [02] Πολιτική αντιπαράθεση για δηλώσεις Γρυλλάκη
  • [03] Συζήτηση στη Βουλή για τον Εθελοντισμό
  • [04] Πορεία διαμαρτυρίας για τον Ευρωστρατό
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρνιέ
  • [06] Τετράχρονος κλείστηκε σε Βρεφονηπιακό Σταθμό
  • [07] Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • [08] Απεργία υπαλλήλων καθαριότητας Δήμων
  • [09] Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ
  • [10] Ανθρακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη
  • [11] Ικανοποίηση Πάουελ για πορεία Κυπριακού
  • [12] Πάγωσε η Μαύρη Θάλασσα
  • [13] Περίθαλψη Αγγλων ασθενών στην Ελλάδα

    [01] Συνάντηση Σημίτη με Βέλγο πρωθυπουργό

    13/12/2001 11:47:00 μμ

    Με τον Βέλγο ομόλογό του Κι Βερχόφσταν συναντάται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία και των δύο υπουργών Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου και κ. Μισέλ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Ευρωστρατού. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Βέλγου πρωθυπουργού και ανάλογα με την εξέλιξή της δεν αποκλείεται οι κύριοι Σημίτης και Παπανδρέου να συναντηθούν στη συνέχεια και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον και τον Χαβιέ Σολάνα.

    Σύνοδος Κορυφής

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής αρχίζουν αύριο στις 10:00 το πρωί, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης και με σκοπό οι Δεκαπέντε να συμφωνήσουν σε μια διακήρυξη που θα δίνει απαντήσεις στις εκκρεμότητες της Συνθήκης της Νίκαιας.

    Στη γενικότερη θεματολογία της συνόδου, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα, περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η τρομοκρατία και τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμησή της, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η πορεία υλοποίησης και δημιουργίας του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης, η εισαγωγή του ευρώ καθώς και η διεύρυνση της Ε.Ε.

    Στις Βρυξέλλες απόψε έγινε μεγάλη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφής, κάτω από τη διακριτική παρουσία της βελγικής αστυνομίας. Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, που έχουν φτάσει στο Βέλγιο από όλη την Ευρώπη.

    [02] Πολιτική αντιπαράθεση για δηλώσεις Γρυλλάκη

    Πηγή: ΕΡΑ 13/12/2001 10:25:00 μμ

    Πολιτικό σάλο εξακολουθούν να προκαλούν οι δηλώσεις Γρυλλάκη, περί βοήθειας της CIA στη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές του '89. Για ένοχη σιωπή κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κων. Καραμανλή ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης και χαρακτήρισε τον κ. Γρυλλάκη εξ απορρήτων του Κων. Μητσοτάκη την εποχή εκείνη και άτυπο υπουργό Εξωτερικών.

    Δηλώσεις Λαλιώτη - Μητσοτάκη

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 κάλεσε τον κ. Καραμανλή και τα άλλα στελέχη να πάρουν θέση και να υπερασπισθούν το παρελθόν του κόμματός τους, δίνοντας πειστικές απαντήσεις.

    Πρόσθεσε, ότι δεν μπορούν να ισχυρίζονται τώρα ότι ο κ. Γρυλλάκης είναι αναξιόπιστο πρόσωπο, «διότι ήταν alter ego του τότε αρχηγού του κόμματός τους και εγκατεστημένος στη Ρηγίλλης».

    «Ο κ.Λαλιώτης προσπαθεί να ανακυκλώσει την παλιά λάσπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Κων. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως το 1994, το ΠΑΣΟΚ ανακάλεσε την κατηγορία για την υπόθεση των υποκλοπών, για την οποία κατηγορείτο ο ίδιος και ο κ. Γρυλλάκης.

    Τα όσα είπε ο κ. Γρυλλάκης, προσβάλλουν όλους εμάς που ασχολούμασταν με τον σχεδιασμό της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τα όσα είπε ο κ. Γρυλλάκης.

    Στις δηλώσεις του Τηλέμαχου Χυτήρη απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από τα προβλήματα που τον αφορούν.

    Για το θέμα Γρυλλάκη μίλησε στη ΝΕΤ 105,8 και ο Δημήτρης Τσοβόλας,τονίζοντας ότι «Μετά από 12 χρόνια δικαιώνομαι».

    Άγνοια περί ανάμειξης της CIA στις εκλογές του 1989, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    [03] Συζήτηση στη Βουλή για τον Εθελοντισμό

    Πηγή: ΕΡΑ 13/12/2001 9:54:00 μμ

    Από τη συμμετοχή των πολιτών στον εθελοντισμό θα χαρακτηρισθεί η πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, κατά τη συζήτηση απόψε στη Βουλή για τον εθελοντισμό. Η κ. Δασκαλάκη ανέφερε πως μέχρι τώρα οι αιτήσεις εθελοντών ξεπερνούν τις 60.000 και πρόσθεσε πως εάν και η κυβέρνηση βοηθήσει, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου επεσήμανε πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στο θέμα το εθελοντισμού, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι η ελληνική νεολαία θα είναι ο πιο δυναμικός νευρώνας του εθελοντισμού το 2004.

    [04] Πορεία διαμαρτυρίας για τον Ευρωστρατό

    13/12/2001 9:45:00 μμ

    Συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία σωμάτων Ευρωστρατού και Ευρωαστυνομίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών -μελών της ΕΕ στο Λάακεν του Βελγίου, πραγματοποίησαν απόψε συνδικαλιστικές και φιλειρηνικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς και φοιτητικές παρατάξεις, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι την αμερικανική Πρεσβεία.

    Μιλώντας σχετικά με την εκδήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας υποστήριξε ότι στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 15 της ΕΕ είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ψήφιση νόμων που να αφορούν τη συγκρότηση Ευρωστρατού, Ευρωαστυνομίας διευρύνοντας έτσι την τρομοκρατική ιμπεριαλιστική τους πολιτική.

    Κοινή θέση, που παρουσιάστηκε από πολλούς ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν η άποψη ότι η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με νομοθετικά μέτρα που θα προωθηθούν εναντίον όλων όσοι αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων, θα εγκλωβίσει τις ελευθερίες των λαών που μετά από αγώνες έχουν κατακτήσει.

    Οι διαδηλωτές καταδίκασαν επίσης όλα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας και τάχθηκαν αντίθετοι στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Πορεία διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

    Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολισμένα με μαύρες κορδέλες και φωτογραφίες από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ήταν τα "δώρα", που χάρισαν απόψε στα προξενεία των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Ρωσίας τα μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

    Η εκδήλωση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Λάακεν.

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρνιέ

    13/12/2001 9:36:00 μμ

    Για μια καινούργια αρχή στο Κτηματολόγιο, μίλησε η Υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Η χρηματοδότηση του Κτηματολογίου από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα συνεχιστεί, ενώ για τα 57 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστραφούν, υπήρξε ρύθμιση να καταβληθεί ένα μέρος και να γίνει επαναξιολόγηση, από ειδική επιτροπή, του υπόλοιπου ποσού.

    [06] Τετράχρονος κλείστηκε σε Βρεφονηπιακό Σταθμό

    Πηγή: ΑΠΕ 13/12/2001 8:02:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση "απώλειας" τετράχρονου αγοριού που αναζητούσε η μητέρα στον Πρώτο Βρεφονηπιακό Σταθμό Αργυρούπολης που ήταν κλειδωμένο. Η μητέρα του παιδιού πήγε στις 16.15 στο σταθμό για να παραλάβει το παιδί της. Εκεί βρήκε την πόρτα κλειστή, ενώ στις φωνές της δεν απαντούσε κανείς.

    Εντρομη η μητέρα ειδοποίησε την αστυνομία και πήρε στο κινητό τηλέφωνο μια καθαρίστρια του σταθμού για να της ανοίξει ώστε να διαπιστώσει τι είχε γίνει με το παιδί της. Τελικά αστυνομικοί και καθαρίστρια άνοιξαν το σταθμό και το παιδάκι βρέθηκε μέσα να κοιμάται.

    Η μητέρα κατήγγειλε τη βρεφονηπιοκόμο στην αστυνομία και αυτή θα οδηγηθεί αύριο στην εισαγγελία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το πως ξέχασε το παιδάκι στο σταθμό.

    [07] Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    13/12/2001 11:06:00 μμ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κώστας Καραμανλής για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε -εκτός ημερήσιας διάταξης- το θέμα του ευρωστρατού, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο η Τουρκία, χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, να επιβάλει τη γνώμη της σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα.

    [08] Απεργία υπαλλήλων καθαριότητας Δήμων

    13/12/2001 10:36:00 μμ

    Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, ο κύριος όγκος των οποίων απασχολείται στο Δήμο Αθηναίων. Βασικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των (ΠΟΠ ΟΤΑ) είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2001 με αυξήσεις 3,9%, αλλά και η μονιμοποίηση περίπου 2.000 συμβασιούχων.

    [09] Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ

    Πηγή: ΝΕΤ 13/12/2001 10:47:00 μμ

    Τη απόφασή του να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη " Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (Α.Β.Μ.) " που ισχύει από το 1972, ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως οι δεσμεύσεις της συμφωνίας παρακωλύουν την ικανότητά τους " να αναπτύξουν τρόπους για την προστασία των πολιτών τους από μελλοντικές επιθέσεις τρομοκρατών ή εχθρικών κρατών ".

    Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί σε έξι μήνες.

    Συγκρατημένη ήταν η ρωσική αντίδραση

    " Η Ρωσία, με τα αμυντικά της συστήματα, δεν έχει λόγους να ανησυχεί" τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του μήνυμα, πρόσθεσε όμως πως "αιτία να προβληματίζονται ίσως να έχουν άλλα κράτη".

    Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, από τη Βραζιλία που επισκέπτεται σχολίασε ότι "η απόφαση αυτή υποβαθμίζει τις παγκόσμιες στρατηγικές ισορροπίες".

    [10] Ανθρακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη

    Πηγή: ΕΡΑ 13/12/2001 11:45:00 μμ

    Σπόρια του βακίλου του άνθρακα εντοπίστηκαν στη διπλωματική αλληλογραφία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βιέννη, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της αυστριακής κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν κινδύνευσε κανείς.

    [11] Ικανοποίηση Πάουελ για πορεία Κυπριακού

    13/12/2001 9:57:00 μμ

    Την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επανέλαβε την παρότρυνση της Ουάσιγκτον προς τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    [12] Πάγωσε η Μαύρη Θάλασσα

    Πηγή: ΑΠΕ 13/12/2001 7:35:00 μμ

    Για πρώτη φορά τα τελευταία σαράντα χρόνια πάγωσε η Μαύρη Θάλασσα στον κόλπο του λιμανιού Μπουργκάς. Σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο, πενήντα σχολεία και νηπιαγωγεία διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω του τσουχτερού κρύου, το οποίο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συστήματα θέρμανσης. Στους 15 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν αναμένεται να φθάσει ο υδράργυρος στο τέλος της εβδομάδας, προειδοποίησαν Βούλγαροι μετεωρολόγοι.

    [13] Περίθαλψη Αγγλων ασθενών στην Ελλάδα

    13/12/2001 8:04:00 μμ

    Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνες ασθενείς καταφεύγουν σε ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία του εξωτερικού αναζητώντας την κατάλληλη φροντίδα για την περιπτωσή τους. Φαίνεται όμως ότι στο εξής θα συμβαίνει και το αντίθετο. Γνωστό Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατόπιν συμφωνίας με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές, ανέλαβε να περιθάλπει 25.000 Βρετανούς ασθενείς ετησίως. Η μεταφορά των ασθενών από το Λονδίνο στη χώρα μας θα γίνεται με πτήσεις της Ολυμπιακής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 December 2001 - 21:55:35 UTC