Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση Τζουλιάνι για τον Αμερικανό Ταλιμπάν
  • [02] Διπλωματικές επαφές για το Αφγανιστάν
  • [03] Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  • [04] Ένοπλες Δυνάμεις για μια ασφαλή Ολυμπιάδα
  • [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα
  • [06] Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αχαΐα
  • [07] Στις Βρυξέλες σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου
  • [08] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι
  • [09] Εισβολή Ισραηλινών σε Χεβρώνα και Γάζα
  • [10] Αποτελέσματα εκλογών στη Χιλή
  • [11] Δημοτικές εκλογές στην Πορτογαλία
  • [12] Συλλήψεις στελεχών της Γκρινπίς στην Αυστραλία
  • [13] Το ευρώ από σήμερα στη ζωή μας

    [01] Πρόταση Τζουλιάνι για τον Αμερικανό Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 9:00:00 πμ

    Ο Αμερικανός Ταλιμπάν, Τζον

    Γουόκερ Λιντχ

    Το ενδεχόμενο επιβολής της ποινής του θανάτου στον αμερικανό Ταλιμπάν Τζον Γουόκερ Λίντχ, που αιχμαλωτίσθηκε πρόσφατα στο Αφγανιστάν, πρότεινε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι ως μέτρο αποτροπής και για άλλα άτομα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως "οι πράξεις του δείχνουν προς την κατεύθυνση" της εσχάτης προδοσίας.

    [02] Διπλωματικές επαφές για το Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 9:12:00 πμ

    O διορισμένος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τον πρώην μονάρχη της χώρας, Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ, όπως τόνισε εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης.

    Ο Καρζάι αναμένεται να επιστρέψει στην Καμπούλ πριν την Παρασκευή. Χθες ο Καρζάι συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη -αστραπή στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ, σε απόσταση 50 χλμ. βόρεια της Καμπούλ.

    [03] Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    17/12/2001 11:02:00 πμ

    Σε λευκό κλοιό βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της σφοδρής κακοκαιρίας είναι οι έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως μέχρι και 9 μποφώρ. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σήμερα χιόνια και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Για την επίλυση των προβλημάτων συνεδριάζει σε λίγη ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη.

    Αποκλεισμένα πολλά χωριά

    Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε πολλούς νομούς της χώρας, ενώ δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από τις έντονες χιονοπτώσεις.

    Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στις Εθνικές Οδούς, ιδιαίτερα στην Αθηνών -Θεσσαλονίκης, όπου σε αρκετά σημεία χρειάζονται αλυσίδες.

    Ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, έχει διακοπεί λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κλειστό είναι από χθες το αεροδρόμιο "Μακεδονία", λόγω περιορισμένης ορατότητας.

    [04] Ένοπλες Δυνάμεις για μια ασφαλή Ολυμπιάδα

    Πηγή: ΕΡΑ 17/12/2001 11:19:00 πμ

    Το Υπουργείο Αμυνας θα προχωρήσει σε σύσταση ειδικού κλάδου με κύριο έργο την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων. Σχετικά με τη φρούρηση εγκαταστάσεων και χώρων, το σχέδιο εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στη συγκεκριμένη διοργάνωση προβλέπει τη διάθεση 7.000-10.000 στρατιωτών. Επιπλέον, η φρούρηση από τον αέρα θα επιτευχθεί με συχνές περιπολίες αεροσκαφών.

    [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα

    17/12/2001 9:46:00 πμ

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινά η εβδομάδα. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία Συλλόγων της Πολιτικής Αεροπορίας θα κάνει στάση εργασίας. Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις τις 3 τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις 3 πρώτες της απογευματινής, έχουν εξαγγείλει για σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και για το λόγο αυτό θα δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

    Σαρανταοκτάωρη απεργία ξεκινούν από σήμερα και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. Ο Δήμος καλεί τους κατοίκους να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στους δρόμους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    [06] Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αχαΐα

    17/12/2001 9:38:00 πμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες στην Πάτρα για τον εντοπισμό του Αλέξη Αντωνόπουλου 53 ετών και του γιου του Γιάννη 9 ετών, που παρασύρθηκαν χθες από τα ορμητικά νερά του ποταμού Διακονιάρη. Ο νομός Αχαΐας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλείς τους υφυπουργούς Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα και ΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Τσακλίδη, αλλά και βουλευτές της ΝΔ επισκέπτονται σήμερα την περιοχή.

    [07] Στις Βρυξέλες σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 7:51:00 πμ

    Στις Βρυξέλες μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου προκειμένου να μετάσχει στην Τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Υπουργός θα μεταβεί κατευθείαν στην Αττάλεια της Τουρκίας, για να παραστεί στην Ετήσια Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται 19 και 20 Δεκεμβρίου.

    [08] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 10:56:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο Λούβρο, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οxτώ να τραυματιστούν, από τους οποίος ο ένας πολύ σοβαρά.

    Οπως ανακοίνωσε η πυροσβετική υπηρεσία, είναι πιθανό να πρόκειται για εμπρησμό. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Λοράν Βιμπέρ, δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που πιθανότατα να έβαλε φωτιά στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον Βιμπέρ, ορισμένα από τα θύματα είναι πιθανότατα τουρίστες. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς πήραν μέρος περίπου 150 πυροσβέστες.

    [09] Εισβολή Ισραηλινών σε Χεβρώνα και Γάζα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 10:52:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ άνοιξαν πυρ εναντίον του Παλαιστίνιου έξω από το σπίτι του, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την επιχείρηση. Επίσης, δύο ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες αργά το βράδυ περίπου 200 μέτρα εντός του αυτόνομου παλαιστινιακού τομέα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα ισραηλινά άρματα έφτασαν μέχρι την περιοχή της Καράρα και δεν χρησιμοποίησαν πυρά κατά παλαιστινιακών στόχων.

    [10] Αποτελέσματα εκλογών στη Χιλή

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 10:43:00 πμ

    Το 47,92% των ψήφων συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συνεννόηση του σοσιαλιστή Προέδρου της Χιλής, Ρικάρδο Λάγος κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα, αφήνοντας πίσω του τη δεξιά Συμμαχία για τη Χιλή, που συγκεντρώνει το 44.28%, με βάση το 99,02% των εκλογικών τμημάτων. Στις συμπληρωματικές εκλογές της Γερουσίας αν και η συμμαχία της κεντροαριστεράς συγκεντρώνει το 51,35%, δεν κατορθώνει να διατηρήσει την εύθραυστη διαφορά της μίας έδρας στο Σώμα.

    [11] Δημοτικές εκλογές στην Πορτογαλία

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 9:21:00 πμ

    Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Ζόρζε Σαμπάιο, θα καταθέσει σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται υπέστη ήττα κατά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές. Ο Γκουτέρες παραδέχθηκε την προσωπική του ήττα και την επικράτηση του αντιπάλου του Πέντρου Σαντάνα Λόπες, στην αναμέτρηση για τη δημαρχία της πρωτεύουσας Λισαβώνας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε πως το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης επικράτησε στις χθεσινές εκλογές.

    "Κατανοώ πως τα καθήκοντά μου ενώπιον της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων μου επιβάλλουν να αποφύγω την πολιτική σύγχυση. Επομένως θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να με δεχθεί ώστε να του καταθέσω την παραίτησή μου", δήλωσε ο Γκουτέρες.

    [12] Συλλήψεις στελεχών της Γκρινπίς στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 9:18:00 πμ

    Σαράντα στελέχη της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπίς συνελήφθησαν σήμερα μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου που χρησιμοποιεί πυρηνικό αντιδραστήρα, σε προάστιο του Σίδνεϊ, όπου βρίσκονται οι ζώνες υψηλής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο αντικατάστασης του αντιδραστήρα με έναν νέου τύπου, θα διωχθούν ποινικά για παραβίαση ξένης ιδιοκτησίας.

    Τα μαχητικά στελέχη της οργάνωσης έφραξαν με ένα όχημα την είσοδο του εργοστασίου Λούκας Χάιτς, στο οποίο βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός αντιδραστήρας της Αυστραλίας και που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ισοτόπων για ιατρική χρήση.

    [13] Το ευρώ από σήμερα στη ζωή μας

    17/12/2001 8:10:00 πμ

    Πρεμιέρα του ευρώ από σήμερα, καθώς οι πολίτες θα μπορούν έναντι αντιτίμου 5.000 δρχ. να προμηθεύονται από τις Τράπεζες κέρματα ευρώ ισόποσης αξίας, προκειμένου να εξοικειωθούν, ενόψει της κανονικής κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2002. Οι τράπεζες θα διαθέτουν συσκευασίες μέχρι και 300 ευρώ, μόνο στους εμπόρους και στους επιχειρηματίες, ενώ οι ιδιώτες θα μπορούν να προμηθευτούν μέχρι και τέσσερα πακέτα, αλλά δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2002. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται οι συναλλαγές με ευρώ και δραχμές, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο με ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 December 2001 - 9:57:56 UTC