Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φοβάται για τη ζωή του
  • [02] Μέλη της Αλ Κάϊντα σκότωσαν έξι Πακιστανούς
  • [03] Υεμένη: συνεχίζεται η καταδίωξη υπόπτων
  • [04] Εκτροχιασμός τρένου χωρίς τραυματισμούς
  • [05] Εθνική μάχη η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
  • [06] Στεφανόπουλος-ξένοι διπλωμάτες
  • [07] Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚ Κίνας
  • [08] Συμπλοκές στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [09] Επίσκεψη Πετσάλνικου στο νέο Δικαστικό Μέγαρο
  • [10] Συνάντηση Υπουργού Παιδείας-Αρχιεπισκόπου
  • [11] Εκρηξη χειροβομβίδας στο Κασμίρ
  • [12] Ενοπλος Αγιος Βασίλης πυροβολεί γυναίκα
  • [13] Θύματα από σεισμική δόνηση στο Μπανγκλαντές
  • [14] Τσεχία: Ανησυχία για την υγεία του Χάβελ
  • [15] Τα ευρώ στα ταξί
  • [16] Πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας
  • [17] Τηλεοπτικά βραβεία ''Πρόσωπα 2001''
  • [18] Ανάκαλυψη αρχαίων τάφων στη Λεμεσό
  • [19] Αμερικανικά εμπόδια στην υλοποίηση του Galileo

    [01] Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φοβάται για τη ζωή του

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 4:17:00 μμ

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φοβάται για τη ζωή του και σίγουρα δεν έχει χρόνο για να σχεδιάσει νέες επιθέσεις, δήλωσε σήμερα ο στρατηγός Μοχάμαντ Φάχιμ, υπουργός Αμυνας της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. "Σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, φοβάται για τη ζωή του και πιστεύω ότι δεν έχει χρόνο, ούτε τη δυνατότητα να σχεδιάσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις", είπε ο Φάχιμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

    "Το τελευταίο του σημείο αντίστασης ήταν η Τόρα Μπόρα, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σήμερα η περιοχή αυτή έχει καταληφθεί και οι δυνάμεις του έχουν διαλυθεί. Οσο για το πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν και οι πιστοί του, δεν γνωρίζουμε. Μπορεί να έφτασαν στο Πακιστάν", κατέληξε ο ίδιος. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σίγουρα δεν βρίσκεται πια στο Αφγανιστάν, δήλωσε στο ιρακινό πρακτορείο IRNA ο μουλάς Χακσάρ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ταλιμπάν.

    Εντολή ΗΠΑ το 1998 για σύλληψη Λάντεν

    "Είμαι σίγουρος ότι δεν βρίσκεται ούτε στο Αφγανιστάν, ούτε στο Πακιστάν. Δεν μπορώ να πω πού είναι τώρα, αυτό που ξέρω είναι πως έχει πολλές διασυνδέσεις εκτός Αφγανιστάν", πρόσθεσε ο ίδιος. "Το δίκτυο του Μπιν Λάντεν περιλαμβάνει μαχητές από πολλές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Υεμένη, το Ουζμπεκιστάν, η Παλαιστίνη, ακόμα και η Ρωσία και οι ΗΠΑ", επισήμανε ο ίδιος και κατέληξε: "Κανείς δεν ήξερε τα σχέδιά του, ούτε οι Ταλιμπάν, ούτε τα μέλη της Αλ-Κάιντα".

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον είχε δώσει εντολή να δολοφονηθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις είχε διατάξει να εκτοξευθούν πύραυλοι εναντίον του, μετά τις δύο επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική, το 1998, αποκαλύπτεται σήμερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσινγκτον Ποστ", που επικαλείται αμερικανούς πρώην αξιωματούχους.

    Η CIA είχε στρατολογήσει, εκπαιδεύσει, πληρώσει και εξοπλίσει τοπικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και το Ουζμπεκιστάν με στόχο να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, προστίθεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Κλίντον είχε εντοπίσει τρεις φορές τον Σαουδάραβα τρομοκράτη, αλλά οι επιθέσεις εναντίον του δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί υπήρχαν αμφιβολίες για το πόσο βάσιμες ήταν οι πληροφορίες που διέθεταν οι Αμερικανοί.

    [02] Μέλη της Αλ Κάϊντα σκότωσαν έξι Πακιστανούς

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 4:07:00 μμ

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν αιχμάλωτοι μαχητές της Αλ Κάϊντα που τους μετέφεραν σε φυλακή άνδρες του Πακιστανικού στρατού και παραστρατιωτικοί φρουροί άρπαξαν τα όπλα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν, ο Πακιστανικός στρατός και οι παραστρατιωτικοί φρουροί μετέφεραν συνολικά 156 αιχμαλώτους-κυρίως Αραβες που είχαν αποδράσει από το ανατολικό Αφγανιστάν-από στρατόπεδο συγκέντρωσης στην μεθοριακή πόλη Παρασινάρ. Οι Αραβες, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από την Υεμένη, είχαν εγκαταλείψει την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και συνελήφθησαν από Πακιστανικές περιπόλους. Οι αιχμάλωτοι άρπαξαν τα όπλα από τους φρουρούς κατά τη μεταφορά τους από την Παρασινάρ στην πόλη Κοχάτ και άρχισαν να πυροβολούν, μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος που εδρεύει στο Πακιστάν.

    Πακιστάν: ο Λάντεν και η Αλ Κάϊντα δεν θα βρουν άσυλο στο Πακιστάν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, έξι πακιστανοί φρουροί και τέσσερις άνδρες της Αλ Κάϊντα σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Ο αριθμός των μαχητών της Αλ Κάϊντα που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην περιοχή Κουράμ του Πακιστάν από την περιοχή Τόρα Μπόρα του ανατολικού Αφγανιστάν έφθασε τους 39, ανέφερε σήμερα τοπικός αξιωματούχος. Οκτώ συνελήφθησαν αργά την Κυριακή, είπε ο ίδιος αξιωματούχος που αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά του. Πρόκειται για μαχητές απο την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέίτ, το Μαρόκο και το Σουδάν που μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία, πρόσθεσε.

    Οπως πιστεύεται, αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να τους ανακρίνουν για να μάθουν που κρύβεται ο Μπιν Λάντεν.

    Ο αξιωματούχος στην πόλη Παρασινάρ παρατήρησε ότι ένας άγνωστος αριθμός μαχητών της Αλ Κάϊντα εγκατέλειψαν την Τόρα Μπόρα και κατευθύνεται προς τα πακιστανικά σύνορα, όμως αρνήθηκε να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ δήλωσε προς το Ρόιτερ χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας του κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει στους μαχητές της Αλ Κάιντα να διασχίσουν τα σύνορα. "Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και μέλη της Αλ Κάϊντα δεν θα βρουν άσυλο στο Πακιστάν", υπογράμμισε.

    [03] Υεμένη: συνεχίζεται η καταδίωξη υπόπτων

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 12:16:00 μμ

    Συνεχίζεται και σήμερα στην Υεμένη η επιχείρηση καταδίωξης υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα, μετά από τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας συνεχίζουν τις έρευνες με την υποστήριξη ελικοπτέρων, ακόμη και σε περιοχές όπου κατοικούν φυλές.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν "νεκρούς και τραυματίες". Παράλληλα, προέβησαν σε συλλήψεις ατόμων που πρόσφεραν άσυλο σε υπόπτους, έπειτα από σχετική οδηγία του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

    [04] Εκτροχιασμός τρένου χωρίς τραυματισμούς

    19/12/2001 12:33:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αίσιο τέλος φαίνεται ότι είχε η περιπέτεια των ανθρώπων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη -Θεσσαλονίκη-Αθήνα και εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κανένας τραυματισμός. Η αμαξοστοιχία αποτελείτο από 8 βαγόνια, εκ των οποίων εκτροχιάστηκαν λόγω παγετού το δεύτερο και τρίτο κατά σειρά. Στο τρένο επέβαιναν περί τους 400 επιβάτες και μεταξύ αυτών ήταν και οι επιβάτες του τρένου που είχε εγκλωβιστεί λίγο έξω από το Πύθιο του νομού Εβρου. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή εμπορευματικών του ΟΣΕ, οι επιβάτες του τρένου είναι όλοι καλά και μετεπιβιβάστηκαν σε Intercity, που θα τους μεταφέρει στο σταθμό Θεσσαλονίκης. Oπως είπε το ατύχημα συνέβη όταν έσπασε ένα κλειδί, λόγω παγετού, στην προσπάθεια του τρένου να περάσει από τον κεντρικό άξονα σε περιφερειακό για να εισέλθει στο σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας.

    [05] Εθνική μάχη η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

    19/12/2001 4:23:00 μμ

    Το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ανακοίνωσε σήμερα η διυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο κύριος Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα συνεχή πόλεμο κατά της εμπορίας ναρκωτικών, στη στήριξη των εξαρτημένων ατόμων και την πρόληψη από τη μάστιγα.

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι το σχέδιο δράσης θα είναι πενταετές. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων δομών σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης. Πεποίθηση του είναι ότι θα εκλείψουν οι λίστες αναμονής σε όλες τις μονάδες απεξάρτησης.

    [06] Στεφανόπουλος-ξένοι διπλωμάτες

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 3:34:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, δέχθηκε σήμερα αλληλοδιαδόχως, τους νέους πρέσβεις της Τουρκίας Mehmet Yigit Alpogan, της Κούβας Jorje Quesada Concepcion και της Κύπρου Λεωνίδα Παντελίδη, οι οποίοι του απέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους. Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Αναστάσιος Γιαννίτσης και ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης κ. Κ. Αιλιανός.

    [07] Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚ Κίνας

    19/12/2001 5:25:00 μμ

    Από τον Κομφούκιο και τον Σωκράτη μέχρι την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ήταν η ευρεία θεματολογία που συζήτησε η 80μελής αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένη του ΠΑΣΟΚ. Η κινέζικη αντιπροσωπεία συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τέλος με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

    Στις συνομιλίες εξετάστηκαν οι σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ - αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη συμφωνία Ενωσης - Κίνας για την ενέργεια υπεγράφη από τον τότε επίτροπο Χρήστο Παπουτσή- το Κυπριακό (ως προς το οποίο η Κίνα με την ιδιότητα του μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κρατά πάντα θετική στάση -, οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την Κίνα μετά από την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τέλος το θέμα ανανέωσης των δομών του κόμματος που απασχολεί το ΚΚ Κίνας το οποίο ωστόσο δηλώνει ότι θα κρατήσει τον μαρξισμό ως μέθοδο ανάλυσης.

    [08] Συμπλοκές στις φυλακές Κορυδαλλού

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 3:10:00 μμ

    Συνεπλάκησαν οι Ρουμάνοι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού που σήμερα το πρωί υπό την εποπτεία σωφρονιστικών υπαλλήλων είχαν εξέλθει στο προαύλιο για την καθημερινή "βόλτα" τους. Στη συμπλοκή που κατέληξε στον τραυματισμό δυο αλλοδαπών κρατουμένων οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο των φυλακών, παρ ολίγο να εμπλακούν και Ελληνες κάτι που τελικά απεφεύχθη από την παρουσία μιας διμοιρίας των ΜΑΤ που εισήλθε στο χώρο του προαυλίου. Σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους η συμπλοκή που είναι καθημερινό φαινόμενο προήλθε από την απαίτηση ομάδας Ρουμάνων να ελέγχουν τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους οι οποίοι όμως αντέδρασαν.

    [09] Επίσκεψη Πετσάλνικου στο νέο Δικαστικό Μέγαρο

    19/12/2001 5:40:00 μμ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Δικαστικό Μέγαρο στο οποίο από τις 7 του ερχόμενου μήνα θα στεγαστούν το Διοικητικό Εφετείο και Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επί της οδού Λ. Ριανκούρ 81 - 91 στην περιοχή των Αμπελοκήπων Αθηνών. Όπως είναι γνωστό τα εγκαίνια θεμελίωσης του νέου δικαστικού Μεγάρου έγιναν τον Δεκέμβριο του 1998 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο.

    Το νέο δικαστικό Μέγαρο αποτελείται από επτά ορόφους συνολικής επιφάνειας 9.432 τ.μ. και πέντε υπόγειους χώρους συνολικής επιφάνειας 10.020 τ.μ. Έχουν κατασκευασθεί τέσσερις αίθουσες ακροατηρίων για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και δύο αίθουσες ακροατηρίων για το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ στους υπόγειους χώρους υπάρχει αίθουσα βιβλιοθήκης, το αρχείο και αίθουσα συγκεντρώσεως 200 ατόμων.

    Μετά την επίσκεψη και περιήγηση στους χώρούς του νέου Δικαστικού Μεγάρου ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

    "Η μετακόμιση (σ.σ. σήμερα τα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 3) θα γίνει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2002 και από 7 Ιανουαρίου 2002 θα λειτουργεί και το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως και οι άλλες υπηρεσίες τους στο νέο, πολύ σύγχρονο και πολύ λειτουργικό κτίριο.

    Διατέθηκαν σχεδόν επτά δις δρχ., για να εξασφαλισθούν αυτές οι σύγχρονες προϋποθέσεις λειτουργίας και απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Το κτίριο αυτό αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Μέσα στο 2002 θα παραδοθούν άλλα έξι δικαστικά μέγαρα με άλλες 19 δικαστικές αίθουσες ακροατηρίου και μέχρι το 2004 άλλα τέσσερα νέα δικαστικά μέγαρα με άλλες 20 δικαστικές αίθουσες. Παράλληλα μελετούμε και την κατασκευή επτά επιπλέον δικαστικών μεγάρων. Θεωρώ ότι με αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξει ουσιαστικότερη βελτίωση, γενικώς, της λειτουργίας των δικαστικών αρχών μας".

    [10] Συνάντηση Υπουργού Παιδείας-Αρχιεπισκόπου

    19/12/2001 4:15:00 μμ

    Ανταποδοτική επίσκεψη στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει στις 6 το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος. Ο κ.Ευθυμίου είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο πριν ενάμισι χρόνο, όμως το θέμα των ταυτοτήτων καθυστέρησε την ανταπόδοση της επίσκεψης.

    "Το θέμα των ταυτοτήτων έχει βεβαίως κλείσει, ωστόσο υπάρχουν αλλά θέματα όπως αυτό της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, της εκκλησιαστικής περιουσίας και άλλα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός χρήσιμου και δημιουργικού διαλόγου", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [11] Εκρηξη χειροβομβίδας στο Κασμίρ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 4:38:00 μμ

    Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου 50 τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη χειροβομβίδας στο Κασμίρ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι πέταξαν την χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικού οχήματος στην πόλη Πουλουάμα, περίπου 32 χιλιόμετρα νότια της Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ. Τουλάχιστον εννέα άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη προς το παρόν. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από το 1989, αλλά οι αυτονομιστές που μάχονται για ανεξαρτησία κάνουν λόγο για περίπου 80.000 νεκρούς. Η Ινδία κατηγόρησε τους αυτονιστές του Κασμίρ στο Πακιστάν για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο κοινοβούλιο, στο Νέο Δελχί, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πέντε δραστών. Το Πακιστάν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

    [12] Ενοπλος Αγιος Βασίλης πυροβολεί γυναίκα

    19/12/2001 3:39:00 μμ

    Ο Αγιος Βασίλης άφησε κάτω τον σάκο με τα δώρα, τράβηξε από τη ζώνη του ένα πιστόλι και πυροβόλησε μια γυναίκα, σε δρόμο του Σάο Πάολο, τραυματίζοντας την στον καρπό και στο πρόσωπο. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης, ο άγνωστος άνδρας που φορούσε την κόκκινη στολή του Αγιου Βασίλη και μοίραζε γλυκά στους οδηγούς, σε μια διασταύρωση του Σάο Πάολο, έβγαλε ξαφνικά ένα ρεβόλβερ και πυροβόλησε ευτυχώς ελαφρά μια γυναίκα, την ώρα που η τελευταία έμπαινε στο αυτοκίνητο της. Μια αυτόπτης μάρτυρας βοήθησε την αστυνομία να σχεδιάσει το σκίτσο του Αγιου Βασίλη αφού τον είδε χωρίς τη γενειάδα, τη στολή και τα γάντια του τα οποία βρέθηκαν από αστυνομικούς, μαζί με το όπλο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι η γυναίκα είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση αγωγής πατρότητας και οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η επίθεση που δέχθηκε να ήταν πράξη αντεκδίκησης.

    [13] Θύματα από σεισμική δόνηση στο Μπανγκλαντές

    19/12/2001 3:34:00 μμ

    Πέντε κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 80 συγκρατούμενοι τους στις κεντρικές φυλακές στη Ντάκα τραυματίστηκαν, όταν οροφή του ηλικίας 150 ετών κτιρίου κατέρρευσε εξαιτίας ασθενούς σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.

    Αξιωματούχος της πυροσβεστικής επιβεβαίωσε ότι φυλακισμένοι τραυματίστηκαν από την κατάρρευση οροφής στο κτίριο των κεντρικών φυλακών στη Ντάκα, ενώ γιατροί του Νοσοκομείου του Ιατρικού Κολεγίου στη Ντάκα είπαν ότι εισήχθησαν 40 τραυματίες και αναμένονται περισσότεροι.

    Αξιωματούχος του σωφρονιστηρίου είπε ότι αρκετοί κρατούμενοι τραυματίστηκαν καθώς επικράτησε πανικός και οι φυλακισμένοι άρχισαν να τρέχουν από δω και από εκεί για να σωθούν.

    Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας 21 δευτερολέπτων, σημειώθηκε το πρωί, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της νοτιοανατολικής πόλης Σιταγκόνγκ.

    [14] Τσεχία: Ανησυχία για την υγεία του Χάβελ

    19/12/2001 3:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η κατάσταση της υγείας του Τσέχου προέδρου Βάτσλαβ Χάβελ που νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας με πνευμονία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πράγας είναι αρκετά σοβαρή και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Λάντισλαβ Σπάτσεκ. Ο Χάβελ θα παραμείνει στο θεραπευτήριο έως το τέλος της εβδομάδας και η κατάστασή του αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, σύμφωνα με το θεράποντα γιατρό του.

    "Η πνευμονία από την οποία υποφέρει τώρα ο πρόεδρος είναι πιο σοβαρή σε σχέση με προηγούμενες πνευμονίες καθώς και η πρόσφατη επιδείνωση της υγείας του εξαιτίας της χρόνιας βρογχίτιδας", υπογράμμισε ο Σπάτσεκ και τόνισε ότι η νόσος έχει προσβάλλει όλον το δεξιό πνεύμονα.

    Το Δεκέμβριο του 1996 ο Τσέχος προέδρος υποβλήθηκε σε εγχείριση για την αφαίρεση κακοήθους όγκου στο δεξιό πνεύμονα. Η επέμβαση αυτή είχε παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Το πρόγραμμα εργασίας του 65χρονου τσέχου προέδρου ακυρώθηκε για την περίοδο των εορτών.

    Ο Χάβελ θα επιστρέψει στα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την καγκελαρία στην Πράγα.

    [15] Τα ευρώ στα ταξί

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 6:43:00 μμ

    Από την 1η Μαρτίου 2002 όλα τα ταξί της χώρας θα έχουν προσαρμόσει πλήρως τα ταξίμετρά τους στο νέο νόμισμα (ευρώ).

    Αυτό συμφωνήθηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών μεταξύ του γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Κωνσταντινίδη και εκπροσώπων των διοικήσεων του ΣΑΤΑ και της ΠΟΕΙΑΤΑ.

    Επίσης συμφωνήθηκε στο μεταξύ διάστημα, από 1ης Ιανουαρίου 2002 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2002, να αναρτήσουν τα ταξί πίνακα αντιστοιχίας δραχμών-ευρώ προκειμένου να διευκολύνονται οι πελάτες.

    [16] Πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας

    19/12/2001 7:49:00 μμ

    Πακέτο επτά μέτρων προωθεί η κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2002 με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η νέα γενιά διαρθρωτικών αλλαγών περιλαμβάνει στρατηγικές συμμαχίες ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και συγχωνεύσεις. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2002, περίοδο που θα έχει ολοκληρωθεί και το νέο φορολογικό σύστημα. Θα υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο εποπτείας των αγορών και του χρηματιστηρίου. Ο κ.Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται νέο σύγχρονο πλαίσιο χρηματοδότησης, για περιφερειακά και τοπικά έργα για το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ανέφερε ότι ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

    [17] Τηλεοπτικά βραβεία ''Πρόσωπα 2001''

    19/12/2001 6:49:00 μμ

    Αλλη μια χρονιά τα προγράμματα της ΕΡΤ απέσπασαν πολλά από τα τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα 2001" που έχει θεσπίσει το περιοδικό Τ.V. ΕΘΝΟΣ και απονέμονται κάθε χρόνο από κριτική επιτροπή και το τηλεοπτικό κοινό. Η Δημόσια Τηλεόραση απέσπασε συνολικά 12 από 26 βραβεία της κριτικής επιτροπής.

    Ειδικότερα, κατά κατηγορία τα εξής:

    Καλύτερης ενημερωτικής εκπομπής στο "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" της ΝΕΤ με τον Στέλιο Κούλογλου.

    Καλύτερης παραγωγής στον Γιάννη Μπασίμπαγλη και στη Lexicon &amp; Partners για το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" της ΝΕΤ.

    Καλύτερης αθλητικής εκπομπής στην εκπομπή "ΣΠΟΡ Ιστορίες" της ΝΕΤ με τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

    Καλύτερης μουσικής εκπομπής στην εκπομπή "Μουσικοί του Κόσμου" της ΝΕΤ με τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο.

    Καλύτερης ζώνης προβολής ταινιών στο Β Εξώστη της ΝΕΤ

    Καλύτερης πολιτιστικής εκπομπής στην εκπομπή "Παρασκήνιο" της ΝΕΤ

    Καλύτερης κοινωνικής εκπομπής στην εκπομπή "Οι Ελληνες" της ΝΕΤ με τη Σοφία Τσιλιγιάννη

    Καλύτερου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ στο "Αντίο μις Σαϊγκον" του Λάμπη Τσιριγιωτάκη στη ΝΕΤ.

    Καλύτερη πρωτότυπου σεναρίου δραματικής σειράς στην Κατερίνα Μαρινάκη για την ελληνική σειρά της ΕΤ-1 "ΤΑΞΙΜ"

    Καλύτερη πρωτότυπου σεναρίου κωμικής σειράς στον Νίκο Μουρατίδη και τη Λίνα Δημοπούλου για την ελληνική σειρά της ΕΤ-1 "Παππούδες εν δράσει" από κοινού με τη σειρά "Σ αγαπώ, μ αγαπάς" του Mega

    Πρωτότυπης μουσικής στη Δήμητρα Γαλάνη για την ελληνική σειρά "ΤΑΞΙΜ" της ΕΤ-1

    [18] Ανάκαλυψη αρχαίων τάφων στη Λεμεσό

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:46:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο αρχαίους τάφους ανακαλύφθηκαν δυτικά της αρχαίας Αμαθούντας στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια εργασιών για το αποχευτικό σύστημα της πόλης. Ο ένας από τους δυο καλύπτει τρειίς περιόδους της κυπριακής ιστορίας: την κυπροαρχαϊκή, την κυπροκλασσική και την ρωμαϊκή. Ο τάφος είναι συλημένος και τα περισσότερα, ίσως και τα πιο σημαντικά αγγεία, είναι σπασμένα. Μόνο 30 είναι άθικτα, μεταξύ των οποίων αμφορείς, πρόχοι και οινοχόες. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε επίσης αγγείο απο αλάβαστρο και σπασμένα γυάλινα αγγεία σε σχήμα κηροπηγίου. Σημαντικά θεωρούνται τα χάλκινα ευρήματα, ένα πλακίδιο και δυο νομίσματα. Ο δεύτερος τάφος αν και δεν έχει ανασκαφεί ακόμα, στο κέντρο του υπάρχει ένας ραδβωτός κίονας και στο χώμα διακρίνονται ανθρώπινα οστά.

    [19] Αμερικανικά εμπόδια στην υλοποίηση του Galileo

    19/12/2001 4:54:00 μμ

    Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο δήλωσε xuew από τη Μαδρίτη πως "από τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν αυξηθεί οι αμερικανικές πιέσεις για να μην υλοποιηθεί το Ευρωπαικό Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης και Προσδιορισμού Θέσεων Galileo" και πρόσθεσε πως το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος αυτού "δεν είναι πρόβλημα κόστους, αλλά πολιτικής απόφασης". Σε συνάντησή της με ξένους δημοσιογράφους η κ. ντε Παλάθιο αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει επιστολή για το θέμα αυτό και ασκούν μεγάλη πίεση ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου. "Αυτό που λείπει είναι μια απόφαση των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ", τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας πως δεν είναι θέμα περικοπών του αρχικού κόστους του προγράμματος που φτάνει τα 3,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Επικαλούμενη πολλές σχετικές μελέτες, η ευρωπαία επίτροπος είπε χαρακτηριστικά πως η αναλογία της αποδοτικότητας του προγράμματος αυτού υπολογίζεται στο 4,6%, συνεπώς δεν "πρόκειται για θέμα κόστους, αλλά για μια πολιτική απόφαση".

    Από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την ΕΕ κατά της εφαρμογής του προγράμματος Galileo. "Πιστεύουν πως σε περίοδο συγκρούσεων, θα έχουν προβλήματα εξαιτίας του Galileo. Θεωρούν πως ο εχθρός είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει κάποιες εφαρμογές του ευρωπαικού δορυφορικού συστήματος χωρίς οι ΗΠΑ να μπορέσουν να τον εμποδίσουν", επισήμανε ο Ζιλ Γκαντελέ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαική Επιτροπή ανησυχεί πολύ για την καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 December 2001 - 18:02:00 UTC