Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα
  • [02] Απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία από σήμερα
  • [03] Σύσκεψη για το ταξίδι του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ
  • [04] Στην Κωνσταντινούπολη ο Κ. Καραμανλής
  • [05] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Πολιτικής αύριο
  • [06] Επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών
  • [07] Ισα δικαιώματα στην απασχόληση
  • [08] Σφοδρή κακοκαιρία στην Κεντρική Ευρώπη
  • [09] Συλλήψεις για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [10] Ολοκλήρωση της ΕΕ για ειρήνευση στα Βαλκάνια
  • [11] Σε οικονομική κρίση η Αργεντινή
  • [12] Σύντομη συνάντηση Υπουργών Ινδίας-Πακιστάν
  • [13] Επιτυχημένη η κυκλοφορία του ευρώ
  • [14] Επίσκεψη Σημίτη σε Τράπεζες
  • [15] Εγκρίθηκε η συγχώνευση Ατλάντικ-Γαληνός
  • [16] Πρεμιέρα του Ιβιτς στην ΑΕΚ
  • [17] Στον ΠΑΟΚ επίσημα ο Γιώργος Κούτσης
  • [18] Γυναίκα διαιτητής στον αγώνα Ρεάλ-Ατλέτικο Μαδρίτης
  • [19] Κορυφαίοι Ιταλοί αθλητές για το 2001
  • [20] Ρεκόρ στα τροχαία σημείωσε φέτος η Ταϊλάνδη

    [01] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:22:00 μμ

    Πολικό ψύχος έφερε το νέο έτος, σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στη βόρεια Ελλάδα έπεσαν ήδη χιόνια, ενώ σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λόγω του παγετού σημειώθηκαν δεκάδες συγκρούσεις αυτοκινήτων. Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης βρίσκονταν διαρκώς σε κινητοποίηση και ρίχτηκαν εκατοντάδες τόνοι αλατιού ιδιαίτερα στους εθνικούς δρόμους, αλλά και στα περισσότερα επαρχιακά δίκτυα.

    Νέα επιδείνωση από αύριο

    Το θερμόμετρο έδειξε -20 βαθμούς στο Νευροκόπι και στα περίχωρά του, ενώ η θερμοκρασία στην υπόλοιπη Βορειοανατολική Ελλάδα κυμαινόταν από -12 έως -3 βαθμούς.

    Χιόνια έπεσαν το πρωί και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

    Στο μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας παραμένουν από χθες το απόγευμα όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και η έντασή τους φτάνει τα εννέα μποφόρ.

    Η ΕΜΥ προβλέπει από αύριο νέα επιδείνωση του καιρού.

    [02] Απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία από σήμερα

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:32:00 μμ

    Σε εφαρμογή από σήμερα ο νέος θεσμός των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία. Ο θεσμός αυτός ξεκινά στο Ιπποκράτειο Αθηνών, το "Πατησίων" και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Τα απογευματινά ιατρεία θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού.

    Μέσα στο Φεβρουάριο θα είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν απογευματινά ιατρεία άλλα 13 νοσοκομεία, από τα οποία τα 8 θα είναι στην Αττική.

    Σημειώνεται ότι το ποσό της επίσκεψης θα καταβάλλεται από τον ίδιο τον ασθενή.

    [03] Σύσκεψη για το ταξίδι του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 3:45:00 μμ

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, στις 9 Ιανουαρίου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [04] Στην Κωνσταντινούπολη ο Κ. Καραμανλής

    2/1/2002 12:13:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δύο ανδρών πρόκειται να συζητηθούν όλες οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν το Φανάρι. Ο κ. Καραμανλής την ερχόμενη Κυριακή θα παρακολουθήσει τη λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    [05] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Πολιτικής αύριο

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 11:50:00 πμ

    Αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των κομμάτων και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η καθιερωμένη πολιτική ενημέρωση από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα θα γίνει μισή ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    [06] Επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών

    2/1/2002 4:44:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης των 250 λαθρομεταναστών που βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε ακυβέρνητο σκάφος, το οποίο παρουσίασε μηχανική βλάβη, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ηδη έχουν παραληφθεί 31 λαθρομετανάστες.

    Η πρώτη επιχείρηση εναέριας προσέγγισης του πλοίου από ελικόπτερο έγινε στις 14.55 το μεσημέρι, όταν το "Σούπερ Πούμα" "στάθηκε" με μεγάλη δυσκολία πάνω από την "κουβέρτα" και με την ανεμόσκαλα και το ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα άρχισε να "τραβά" αρχικά δεκαέξι παιδιά και στη συνέχεια δυο γυναίκες που ήταν στο κατάστρωμα του δουλεμπορικού. Τα παιδιά και οι γυναίκες μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο στην Ιεράπετρα.

    Αργότερα, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε άλλους 13 λαθρομετανάστες -δέκα παιδιά, δύο γυναίκες και έναν άνδρα - οι οποίοι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια σε παραπλέον ολλανδικό πολεμικό, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για νατοϊκή άσκηση. Θα ακολουθήσουν και άλλες προσεγγίσεις τόσο από τα "Σούπερ Πούμα" όσο και από τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού.

    Το δουλεμπορικό πλέει συνοδευόμενο από παραπλέοντα πλοία και κατευθύνεται προς τις νότιες ακτές της Κρήτης.

    [07] Ισα δικαιώματα στην απασχόληση

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 12:20:00 μμ

    Το δικαίωμα καταβολής του μισθού, των αποδοχών αδείας, επιδομάτων αδείας και εορτών στους παράνομα αποσχολούμενους έκρινε τον Αρειο Πάγο, δικαιώνοντας έτσι αλλοδαπό εργαζόμενο στην Ελλάδα και απορρίπτοντας την προσφυγή εργοδότριας που ζητούσε να ακυρωθεί σχετική απόφαση του εφετείου. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι μισθούς, αποδοχές άδειας και επιδόματα, εκτός από εγκύρως απασχολουμένους δικαιούνται και οι προσφέροντες τις υπηρεσίες τους, βάσει άκυρης σύμβασης εργασίας.

    [08] Σφοδρή κακοκαιρία στην Κεντρική Ευρώπη

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:21:00 μμ

    Εντονες χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ενώ υπάρχει και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Πόλεις και χωριά έχουν αποκλειστεί, ενώ τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από χιονοστιβάδες που σημειώθηκαν σε περιοχές της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

    Δημιουργία χιονοστιβάδων

    Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χώρες: Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουκρανία. Από το χιόνι, στη νότια Πολωνία, αποκλείστηκαν δρόμοι και εκατοντάδες αυτοκίνητα που είχαν προορισμό τα βόρεια της χώρας ακινητοποιήθηκαν. Τις τελευταίες ημέρες από τις χιονοστιβάδες που έπληξαν ορεινές περιοχές, όπως τη Ζακοπάνε, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Η πολωνική αστυνομία συνέστησε στους οδηγούς να αποφεύγουν τα μακρινά οδικά ταξίδια.

    "Κανένας δεν περίμενε τέτοια χιονόπτωση και κάνουμε ότι μπορούμε για να καθαρίσουμε τους δρόμους", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. Σε ορισμένους δρόμους, όπως σ'αυτόν που συνδέει την Κρακοβία με την πόλη Κατοβίτσε, η κίνηση των αυτοκινήτων είναι αδύνατη.

    Παρόμοια εικόνα υπάρχει στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

    Μάλιστα, στην Τσεχία οι αρχές κήρυξαν το ένα τρίτο της χώρας ως περιοχή πληγείσα απο θεομηνία. Η πρόσβαση σε ορισμένες ορεινές περιοχές είναι αδύνατη, ενώ έχουν κλείσει αρκετά περάσματα με την Πολωνία και την Γερμανία.

    Στη Σλοβακία, η συγκοινωνία με τα απομακρυσμένα χωριά στα βόρεια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία, αλλά δεν έχει προς το παρόν διακοπεί. Τρία άτομα έχασαν την ζωή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες από χιονοστιβάδες κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής Σλοβακίας, ενώ ένα χωριό εκκενώθηκε προσωρινά εξαιτίας φόβων για μεγαλύτερες χιονοστιβάδες.

    Απο την κακοκαιρία δοκιμάζεται και η Ουκρανία, όπου έκλεισαν δρόμοι και χιλιάδες σπίτια σε αγροτικές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων αναφέρεται ότι 192 χωριά και περίπου 20.000 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν την Παρασκευή στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

    [09] Συλλήψεις για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 11:55:00 πμ

    Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε 21 άτομα με την κατηγορία του εμπρησμού, ενώ οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές στα βόρεια προάστεια του Σίδνεϊ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η αστυνομία ανακάλυψε δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς σε καμμένες περιοχές που πιστεύεται ότι προκάλεσαν τις πυρκαγιές οι οποίες απειλούν εκατοντάδες κατοικίες στις βόρειες συνοικίες της πόλης υποχρεώνοντας τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη σπίτι με σπίτι.

    "Ο εμπρησμός συνεχίζει να αποτελεί την κύρια αιτία για τις περισσότερες πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ. Η αστυνομία έχει συγκροτήσει μια ειδική μονάδα από 35 άνδρες που ονομάζεται "Δύναμη Τρόντο", με στόχο τη σύλληψη των εμπρηστών. Ο επικεφαλής της Δύναμης, Τζον Λέικοκ δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού 14 ανήλικοι, ορισμένοι εκ των οποίων είναι μόλις εννιά ετών και 7 ενήλικες. Στη σύλληψή τους βοήθησαν απλοί πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Από τις πυρκαγιές, που είναι οι χειρότερες των τελευταίων επτά ετών στην Αυστραλία, έχουν αποτεφρωθεί από τα Χριστούγεννα τρία εκατομμύρια στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης και καταστράφηκαν 150 σπίτια.

    [10] Ολοκλήρωση της ΕΕ για ειρήνευση στα Βαλκάνια

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 3:11:00 μμ

    Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων στη Βαλκανική, δήλωσε ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, ο αυστριακός Ερχαρντ Μπούζεκ. "Τα προβλήματα, όπως των μειονοτήτων ή των συνόρων, δεν μπορούν να επιλυθούν παρά με την προοπτική μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", δήλωσε ο Ερχαρντ Μπούζεκ στο βαυαρικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη προοπτική.

    "Το ενδιαφέρον του Συμφώνου Σταθερότητας είναι ότι ανοίγει στις χώρες αυτές μία ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό θα γίνει με πολλά μικρά βήματα: με υπομονή από τη μία πλευρά, με πιέσεις από την άλλη, αυτό θα είναι το καθήκον μου", πρόσθεσε.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια υιοθετήθηκε αμέσως μετά τον τερματισμό του πολέμου στο Κόσοβο, τον Ιούνιο του 1999, με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και της δημοκρατίας στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη.

    [11] Σε οικονομική κρίση η Αργεντινή

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 12:09:00 μμ

    "Ούτε ένα πέσο" δεν διαθέτει στα θησαυροφυλάκιά του το κράτος της Αργεντινής για να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις, την πληρωμή μισθών και συντάξεων, τόνισε σήμερα το πρωί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Εδουάρδο Ντουάλδε, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου. Η Αργεντινή "είναι ρημαγμένη", τόνισε ο Ντουάλδε στους Γερουσιαστές και στους βουλευτές που τον εξέλεξαν.

    "Το οικονομικό και πολιτικό πρότυπο, μέσα στην αγωνία του, τα κατέστρεψε όλα", πρόσθεσε. Με τις δηλώσεις του ο Ντουάλδε επιβεβαίωσε τη διατήρηση του μορατόριουμ στην αποπληρωμή του αβυσσαλέου χρέους 132 δισ. δολαρίων της χώρας του, μέτρο που αποφασίσθηκε μονομερώς προ δεκαημέρου από τον παραιτηθέντα προκάτοχό του Αδόλφο Ροντρίγκες Σάα. Επίσης, στην ομιλία του με αφορμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε την καταβολή μίας αποζημίωσης για τους ανέργους και τη λειτουργία σχολών επαγγελματικής κατάρτισης "για τους οικογενειάρχες δίχως απασχόληση".

    Σύμφωνα με τον ισχύοντα εργατικό νόμο, οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην Αργεντινή λαμβάνουν μία αποζημίωση για την απόλυσή τους και κατόπιν δεν προβλέπεται ταμείο ανεργίας. Οι αποζημιώσεις αυτές θα καλυφθούν από τα κονδύλια που είχε εξασφαλίσει ο Σάα για το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

    [12] Σύντομη συνάντηση Υπουργών Ινδίας-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 2:46:00 μμ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν είχαν μία σύντομη συνάντηση κατά τη διάρκεια της περιφερειακής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών επτά χωρών της Νότιας Ασίας (SAARC) στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Οι κύριοι Τζασουάντ Σινγκ και Αμπντούλ Σατάρ χαμογέλασαν ο ένας στον άλλο και αντάλλαξαν μερικές λέξεις, έπειτα από πολλές εβδομάδες έντασης μεταξύ των χωρών τους.

    Οι δύο υπουργοί χαιρετήθηκαν θερμά, δήλωσε ανώτερος νεπαλέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι "υπάρχει πολλή καλή θέληση και φιλία ανάμεσά τους".

    Η σύνοδος στο Κατμαντού θα προετοιμάσει τη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της Νότιας Ασίας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή.

    Απειλές για νέες φονικές επιθέσεις

    Την ίδια ώρα, μια οργάνωση ανταρτών του Κασμίρ, που έχει την έδρα της στο Πακιστάν και κατηγορείται για την πρόσφατη επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου, απείλησε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει "νέες φονικές επιθέσεις" εναντίον των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας.

    "Οι νέες φονικές επιθέσεις θα εξασθενήσουν την αποφασιστικότητα της ινδικής κυβέρνησης να καταστείλει τους Μουτζαχεντίν και η νίκη θα είναι δική μας", τονίζεται στη δήλωση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία έχει δηλώσει ότι οι οργανώσεις Τζαΐς-ι-Μοχάμαντ και Λασκάρ-ι-Τάιμπα βρίσκονται πίσω από την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι πέντε δράστες της. Ωστόσο, και οι δύο οργανώσεις έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση.

    [13] Επιτυχημένη η κυκλοφορία του ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 2:56:00 μμ

    "Πραγματική επιτυχία" χαρακτήρισε την εισαγωγή του ευρώ στο σύνολο των 12 χωρών- μελών της ευρωζώνης, ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πέντρο Σόλμπες, από τις Βρυξέλλες. Οπως τόνισε ο κ. Σόλμπες κάνοντας απολογισμό της πρώτης ημέρας της κυκλοφορίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, αυτή υπήρξε "κάτι περισσότερο από ικανοποιητική" και στις δώδεκα χώρες.

    ''Οι οιωνοί είναι καλοί''

    "Η επιχείρηση στέφθηκε με πραγματική επιτυχία", τόνισε ο κ. Σόλμπες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας την "ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επεφύλαξε η κοινή γνώμη στο ευρώ". "Τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας και ειδικότερα οι αντιδράσεις των πολιτών της ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρηθούν περισσότερο από ικανοποιητικά", είπε ο επίτροπος με ένα πλατύ χαμόγελο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, "περίπου 160.000 αυτόματες ταμειακές μηχανές κατάφεραν να προμηθεύσουν ευρώ σε 304 εκατομμύρια κατοίκους των 12 χωρών της ευρωζώνης".

    Οσο για τη δεύτερη ημέρα κυκλοφορίας, ο κοινοτικός επίτροπος τη θεωρεί κρίσιμη πρεμιέρα, καθώς λειτούργησαν και πάλι στις περισσότερες χώρες, τα καταστήματα και οι Τράπεζες μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς, επισημαίνοντας ότι οι οιωνοί είναι καλοί.

    "Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που γίνονται στις χώρες -μέλη, το τραπεζικό σύστημα και το λιανικό εμπόριο δεν συναντούν ιδιαίτερα προβλήματα".

    Ο κ. Σόλμπες εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι το 90% των εθνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων θα αντικατασταθούν από ευρώ ως τα μέσα Ιανουαρίου.

    [14] Επίσκεψη Σημίτη σε Τράπεζες

    Πηγή: ΝΕΤ 2/1/2002 3:16:00 μμ

    Υποκαταστήματα κρατικών και ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η πρώτη μέρα των συναλλαγών σε ευρώ κύλησε ομαλά και πως όλα λειτουργούν κανονικά. Επισήμανε, άλλη μια φορά, ότι η εισοδος της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης αποτελεί ευκαιρία και πλεονέκτημα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υποκατάστημα της Εμπορικής επί της γωνίας Σούτσου και Βουκουρεστίου, τα υποκαταστήματα της Εθνικής και της Eurobank επί της οδού Σκουφά, το υποκατάστημα της Alpha Bank στην πλατεία Κολωνακίου, καθώς και το υποκατάστημα της Αγροτικής επί της γωνίας Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Ο κ. Σημίτης συνομίλησε με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων, τους υπαλλήλους, αλλά και τους πελάτες που εκείνη την ώρα ανέμεναν για να εξυπηρετηθούν.

    "Στις τράπεζες που επισκέφθηκα η εξέλιξη είναι ομαλή, δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις του. Επίσης, πρόσθεσε πως πρέπει "οι υπάλληλοι και το κοινό να συνηθίσουν το νέο νόμισμα και αυτό απαιτεί κάπως περισσότερο χρόνο από τις συναλλαγές με δραχμή. Οπως διαπίστωσα ο κόσμος θέλει να υπάρξει μια ομαλή, γρήγορη εξέλιξη, γι' αυτό και συνεργάζεται. Οι Τράπεζες είναι έτοιμες και πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες πολύ σύντομα. Αλλωστε, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να οργανώσουμε την οικονομία μας καλύτερα και γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε".

    [15] Εγκρίθηκε η συγχώνευση Ατλάντικ-Γαληνός

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 3:07:00 μμ

    Εγκρίθηκε η συγχώνευση των εταιριών "Ατλάντικ" και "Γαληνός -Λαουτάρης ΑΕ" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης. Η συγχώνευση αυτή, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, αναμένεται να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς συντελείται σημαντική διεύρυνση του δικτύου της "Ατλάντικ" και παράλληλα αύξηση των πωλήσεων της εταιρίας. Με την προσθήκη των 36 Σούπερ Μάρκετ της "Γαληνός -Λαουτάρης", η "Ατλάντικ" διαθέτει δίκτυο 163 καταστημάτων, ενώ με την προσθήκη της "Αριστα ΑΕ", που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, θα διαθέτει πλέον 183 καταστήματα με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και συνολικό τζίρο 142 δισ. δρχ.

    [16] Πρεμιέρα του Ιβιτς στην ΑΕΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:56:00 μμ

    Παίκτης της ΑΕΚ είναι από σήμερα ο Ιλια Ιβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός που είχε μείνει ελεύθερος από τον Αρη, συναντήθηκε με τον προπονητή της "Ενωσης" Φερνάντο Σάντος και τον "ισχυρό" άνδρα της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, Μάκη Ψωμιάδη ενώ στη συνέχεια έλαβε μέρος στην προπόνηση της ομάδας που έγινε σε κλειστό χώρο, λόγω του... πολικού ψύχους που επικρατούσε το πρωί στο γήπεδο των Θρακομακεδόνων. Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η οριστικοποίηση της μεταγραφής του Γιώργου Ξενίδη. Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός, που έμεινε ελεύθερος από τον Ηρακλή, αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας 3,5 χρόνων (1,5+1+1).

    [17] Στον ΠΑΟΚ επίσημα ο Γιώργος Κούτσης

    2/1/2002 4:54:00 μμ

    Στο δυναμικό του ΠΑΟΚ ανήκει από σήμερα και τυπικά ο Γιώργος Κούτσης. Ο 28χρονος αμυντικός μέσος που πρόσφατα έμεινε ελεύθερος από τον Αρη, πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του προπόνηση με τα χρώματα της νέας του ομάδας, ενώ με δηλώσεις του στην "ΕΡΑ ΣΠΟΡ" δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μεταγραφή του στο "δικέφαλο του βορρά". Ο Κούτσης δεν έκρυψε, ότι αποτελεί πρόκληση για την καριέρα του η συνεργασία που θα έχει με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ΠΑΟΚ, είπε ότι του προκαλούν ένα περίεργο συναίσθημα, ωστόσο δεν τον επηρεάζουν.

    [18] Γυναίκα διαιτητής στον αγώνα Ρεάλ-Ατλέτικο Μαδρίτης

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:51:00 μμ

    Η Καρολίνα Ντομένεχ ορίστηκε να διευθύνει το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι του 2002 στην Ισπανία, που θα γίνει απόψε στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", ανάμεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

    Η 25χρονη Ντομένεχ έχει από χθες την άδεια της FIFA για να διευθύνει σε διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα "σφυρίξει" σε αγώνα της "βασίλισσας. Η Ντομένεχ που κατάγεται από το Αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων Νήσων έχει καριέρα στην πριμέρα ντιβιζιόν, όμως μόνο ως 4η διαιτητής.

    Το αποψινό φιλικό εντάσσεται στο πλαίσιο του τουρνουά "Μαδρίτη 2012", που θα διεξαχθεί για να προβάλει και να ενισχύσει την υποψηφιότητα της ισπανικής πρωτεύουσας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

    Παράλληλα οι παίκτες της "βασίλισσας" θα φορούν την παραδοσιακή ολόλευκη εμφάνιση και μάλιστα χωρίς διαφήμιση, καθώς το παιχνίδι με την Ατλέτικο είναι το πρώτο που θα γίνει στην Ισπανία για το 2002, χρονιά στην οποία η Ρεάλ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, στο αποψινό παιχνίδι θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα, η μπάλα "Fevernova" της Αντίντας, που κατασκευάσθηκε ενόψει του Μουντιάλ 2002.

    [19] Κορυφαίοι Ιταλοί αθλητές για το 2001

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:53:00 μμ

    Ο Βαλεντίνο Ρόσι και η Βαλεντίνα Βετζάλι αναδείχθηκαν πρωταθλητές των ...πρωταθλητών στη Ιταλία για το 2001, από τη εφημερίδα "Gazzetta dello Sport". Ο Ρόσι είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στους αγώνες με μοτοσυκλέτες στην κατηγορία των 500cc και η Βετζάλι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ξιφασκία. Ο Βαλεντίνο είναι 21 ετών και η Βαλεντίνα 27, ενώ εκτός από το όνομα, έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό, αφού κατάγονται από την ίδια περιοχή της Ιταλίας (Μάρκες).

    [20] Ρεκόρ στα τροχαία σημείωσε φέτος η Ταϊλάνδη

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 4:58:00 μμ

    Ρεκόρ... τροχαίων ατυχημάτων σημείωσε η Ταϊλάνδη τις ημέρες των εορτών, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και τα μέτρα για τους μεθυσμένους οδηγούς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κυβέρνηση οι νεκροί έφθασαν τους 693 και οι τραυματίες τους 58.479, από τις 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα.

    Τα περισσότερα από τα δυστυχήματα σημειώθηκαν σε επαρχιακούς δρόμους στα βόρεια και βορειοανατολικά διαμερίσματα της χώρας και τα περισσότερα θύματα ήταν μοτοσυκλετιστές. "Φέτος το 80% των θυμάτων ήταν οδηγοί μοτοσυκλετών", ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Κατά μέσο όρο, στην περίοδο των εορτών κάθε μία ώρα τέσσερα άτομα έχαναν την ζωή τους και 501 τραυματίζονταν.

    "Η εκστρατεία της κυβέρνησης για ασφάλεια στους δρόμους, με στόχο τους μεθυσμένους οδηγούς απέτυχε. Η κυβέρνηση είχε σαν στόχο τους μεθυσμένους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά δεν έδωσε αρκετή έμφαση στους μοτοσυκλετιστές", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Η περίοδος των εορτών λήγει επίσημα αύριο και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Πέρυσι οι νεκροί είχαν φθάσει τους 610. Η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι κάθε θάνατος από τροχαίο κοστίζει στην οικονομία της Ταϊλάνδης, ποσό αντίστοιχο με 107.000 δολάρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 January 2002 - 9:09:49 UTC