Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρήτη: Απεγκλωβισμός εκδρομέων
  • [02] Τακτικοί έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία
  • [03] Υπόθεση Ζώνα:Προθεσμία για τον Λασιθιωτάκη
  • [04] Θύμα βιασμού απειλείται με λιθοβολισμό
  • [05] Διάψευση Ιράν για το άρθρο των N.Y Times
  • [06] Τουρκία: Συντριβή μαχητικών αεροσκαφών
  • [07] Κίνητρα για την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων
  • [08] ''Ο Ξέρξης'' στη Λυρική Σκηνή
  • [09] Ανανέωση θητείας για τον Νίκο Κούρκουλο
  • [10] Εκκληση Μπαρντό προς Στεφανόπουλο

    [01] Κρήτη: Απεγκλωβισμός εκδρομέων

    10/1/2002 8:37:00 μμ

    Παρελθόν φαίνεται πως αποτελούν οριστικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, αλλά οι συνέπειες ταλαιπωρούν ακόμη τους πολίτες σε μερικές περιοχές. Αλλεπάλληλα είναι τα περιστατικά, στα οποία χρειάστηκε η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Στον Ομαλό Κρήτης συνολικά 45 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το πλήρωμα ελικοπτέρου SuperPuma το οποίο διατέθηκε μετά από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

    Συγκεκριμένα εχθές το πρωί ζευγάρι κτηνοτρόφων μεταφέρθηκε από ορεινή περιοχή του Ομαλού στα Χανιά, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι δεκατετράχρονος μαθητής που είχε εγκλωβιστεί σε υψόμετρο 1700 μέτρων στο οροπέδιο Λασιθίου μαζί με κτηνοτρόφο θείο του, μεταφέρθηκε στην κοινότητα Τζερμάδων. Ο μαθητής αρχικά πήγε στο Κέντρο Υγείας του χωριού και μετά από εξέταση αποδείχθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του. Η μεταφορά του έγινε προκειμένω αύριο να πάει στο σχολείο του.

    Το απόγευμα το SuperPuma μετέφερε 42 εκδρομείς στο αεροδρόμιο Μάλεμε οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο οροπέδιο Ομαλού.

    Παράλληλα δύο Σινούκ συνέχισαν και σήμερα τις ρίψεις ζωοτροφών στο οροπέδια Ομαλού και Λασιθίου.

    Η κατάσταση ομαλοποιείται στις περιοχές που επλήγησαν τις περασμένες ημέρες από την πρωτοφανή κακοκαιρία καθώς άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν αποκαταστήσει τις περισσότερες βλάβες που υπήρξαν στο δίκτυο. Μέχρι σήμερα το απόγευμα παρέμεναν αποκλεισμένα συνολικά 16 χωριά, 12 στα Χανιά, 3 στο Λασίθι και 1 στην Εύβοια.

    [02] Τακτικοί έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία

    10/1/2002 7:49:00 μμ

    Στην καθιέρωση μιας νέας θεσμικής λειτουργίας τακτικών συναντήσεων εργασίας με τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, προχωρά από την 1η Φεβρουαρίου 2002 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Ροβέρτος Σπυρόπουλος αποφάσισαν να καθιερώσουν την ακρόαση των προέδρων και των Διοικητικών Συμβουλίων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η ακρόαση θα αρχίσει σταδιακά για όλα τα Ταμεία από την 1η Φεβρουαρίου και θα γίνεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Θα αφορά στον έλεγχο και την εύρυθμη λειτουργία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από την καθιέρωση αυτού του θεσμού, είναι η αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας των Ταμείων και των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καθώς και ο έλεγχος των δαπανών στις παροχές υγείας.

    [03] Υπόθεση Ζώνα:Προθεσμία για τον Λασιθιωτάκη

    10/1/2002 10:10:00 μμ

    Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο ζήτησε και έλαβε απο τον Α' τακτικό ανακριτή ο 42χρονος Χριστόφορος Λασιθιωτάκης, που κατηγορείται για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, τον περασμένο Οκτώβριο. Αύριο επίσης έχει κληθεί απο τον ανακριτή για να απολογηθεί και ο φερόμενος ως συνεργός του Λασιθιωτάκη Αλμπερτ Νορούσνιαν, Ιρανός υπήκοος. Οι δύο συλληφθέντες για την υπόθεση Ζώνα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για εκβίαση, αρπαγή, σύσταση και συμμορία και κατοχή εκρηκτικών υλών.

    [04] Θύμα βιασμού απειλείται με λιθοβολισμό

    10/1/2002 9:55:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μια 35χρονη Νιγηριανή θα δικαστεί την ερχόμενη εβδομάδα και εάν οι δικαστές της χώρας κρίνουν πως είχε εξωγαμιαίες σχέσεις, θα εκτελεστεί διά λιθοβολισμού. Η πραγματική ιστορία, όμως, είναι άλλη. Η Σουφιγιάτου Χουσεϊνί βιάστηκε και έκανε μια κόρη που κινδυνεύει να μείνει χωρίς μητέρα, πληρώνοντας έτσι το τίμημα της πιο ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου. Η ιστορία της Σαφίγια έχει προκαλέσει συγκίνηση διεθνώς. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη συνάντησή του με την υπεύθυνη του γραφείου του ΟΗΕ στην Αθήνα, ζήτησε την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν.

    Εικόνες από μια άλλη εποχή

    Η Σαφίγια Χουσάινι απέκτησε ένα παιδί εκτός γάμου πέρυσι το Φεβρουάριο, συνελήφθη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και κρίθηκε ένοχη τον Οκτώβριο. Τρεις φορές διαζευγμένη, η νέα γυναίκα υποστηρίζει ότι βιάσθηκε από ένα φίλο του πατέρα της. Σύμφωνα με τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο που ισχύει σε πολλές βόρειες Πολιτείες της Νιγηρίας, μια παντρεμένη γυναίκα που έχει πάρει διαζύγιο διαπράττει μοιχεία αν έχει ερωτικές σχέσεις χωρίς να ξαναπαντρευτεί. Η εγκυμοσύνη είναι η μοναδική απόδειξη που απαιτείται.

    Χθες εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της μπροστά στην πρεσβεία της Νιγηρίας στη Ρώμη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, υποσχέθηκε να υποστηρίξει την έφεση της Σαφίγια Χουσάινι.

    Αντίθετα η κυβέρνηση της Πολιτείας του Σοκότο εγκρίνει την καταδίκη της. Το Ισλαμικό Δικαστήριο της Πολιτείας αυτής ανακοίνωσε εξάλλου χθες πως στις 21 Ιανουαρίου θα εξετάσει μια παρόμοια περίπτωση, αυτή μιας ανύπανδρης γυναίκας που απέκτησε πέρυσι παιδί.

    Η Χαφσάτου Αμπουμπάκαρ κατηγορείται ότι είχε ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 100 μαστιγώσεις, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που ισχύει στην ομόσπονδη αυτή νιγηριανή Πολιτεία. Αν όμως αποδειχθεί ότι η Χαφσάτου ήταν κάποτε παντρεμένη, τότε θα κατηγορηθεί για μοιχεία και θα μπορεί να της επιβληθεί η θανατική ποινή.

    Την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη σωτηρία της γυναίκας, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη συνάντησή του με την υπεύθυνη του γραφείου του ΟΗΕ στην Αθήνα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ένας αιώνας με ανθρώπινο πρόσωπο και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβιώσουν βαρβαρότητες και δοκιμασίες εφιαλτικές σαν αυτές που βιώνει σήμερα μία γυναίκα στη Νιγηρία.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε την ελπίδα να αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης με την παρέμβαση χωρών, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων σε πολλές χώρες, ώστε να σωθούν δύο ζωές, της γυναίκας δηλαδή και του παιδιού που περιμένει να γεννήσει.

    [05] Διάψευση Ιράν για το άρθρο των N.Y Times

    10/1/2002 7:44:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε σήμερα το Ιράν να γίνει ενεργό μέλος της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως ελπίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα προσφέρει υποστήριξη σε μέλη της Αλ-Κάιντα που διέφυγαν από το Αφγανιστάν. Το Ιράν από την πλευρά του, διέψευσε σημερινό δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο η χώρα προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα. Η εφημερίδα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Ιράν προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή στα σύνορα του δυτικού Αφγανιστάν, βοηθώντας μαχητές της οργάνωσης.

    Το Ιράν δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά του Αφγανιστάν

    " Το διαψεύδω ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασέφι.΄

    "Τα σύνορά μας είναι τελείως κλειστά και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση να εισέλθουν στη χώρα μέλη της αλ Κάιντα, μαχητές και οπαδοί του Μπιν Λάντεν" ανέφερε, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη δε θέλει σε καμία περίπτωση να αποφασίζει για τις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

    Δηλώσεις Μπους για το πλοίο Καρίν Α

    Ο πρόεδρος Μπους έκανε αναφορά και στο πλοίο "Καρίν Α" το οποίο ακινητοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πρόεδρος Μπους, εξέφρασε την υποψία ότι το φορτίο όπλων που μετέφερε και κατασχέθηκε από τους Ισραηλινούς προοριζόταν για την προώθηση της τρομοκρατίας.

    " Θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι αποδείξεις είναι οριστικές, όμως όπως πολλοί άλλοι αρχίζω να υποπτεύομαι πως τα όπλα αυτά είχαν λάθος προορισμό " ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [06] Τουρκία: Συντριβή μαχητικών αεροσκαφών

    10/1/2002 10:14:00 μμ

    Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 συνετρίβησαν σήμερα 50 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μαλάτια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά διασώθηκαν τα πληρώματά τους, δήλωσε αξιωματούχος. Τα αίτια της συντριβής των αεροπλάνων,που είχαν απογειωθεί απο τη βάση τους στο Ντιγιάρμπακιρ, δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενδέχεται να συγκρούστηκαν στον αέρα. Οι τέσσερις πιλότοι των δύο αεροπλάνων, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση, κατόρθωσαν να κάνουν χρήση των μηχανισμών διάσωσης.

    [07] Κίνητρα για την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων

    10/1/2002 7:50:00 μμ

    Κίνητρα στους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις νωρίτερα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες, καθώς και στους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω του Ιντερνετ, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη με τα στελέχη του υπουργείου σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν γρήγορα τις δηλώσεις τους ή να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά και έτσι αποφευχθούν οι τεράστιες ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να χορηγηθεί ειδική έκπτωση στο φόρο για τους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν νωρίτερα από τις προκαθορισμένες προθεσμίες τις δηλώσεις τους.

    Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω Ιντερνετ μελετάται να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής των δικαιολογητικών των δαπανών τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως ίσχυε πέρυσι.

    Επίσης εξετάζεται να δοθεί κίνητρο για τα λογιστικά γραφεία που θα υποβάλλουν μεγάλο αριθμό δηλώσεων μέσω Ιντερνετ.

    [08] ''Ο Ξέρξης'' στη Λυρική Σκηνή

    10/1/2002 8:03:00 μμ

    "Ο Ξέρξης", η μόνη καθαρά κωμική όπερα του Χέντελ, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από τη Λυρική Σκηνή στις 13 Ιανουαρίου και για τέσσερις παραστάσεις. Διαρκής παρωδία, ιδιομορφίες στη μουσική και η διάσημη άρια του Ξέρξη "Ομπρα μάι φου", τραγούδι του Πέρση βασιλιά προς ένα πλάτανο, μοναδικό "αποδέκτη" της ερωτικής του διάθεσης, εκτίναξαν τη συγκεκριμένη όπερα του Χέντελ στα ύψη και έτυχε μεγάλης αποδοχής από το κοινό το 1738 όταν τη συνέθεσε σε λιμπρέτο του Σίλβιο Σταμπίλα.

    Η υπόθεση του έργου είναι αισθηματικού περιεχομένου, χαρακτηριστική της εποχής του μπαρόκ και έχει ελάχιστη σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

    Για τη σκηνοθεσία του έργου η Λυρική κάλεσε το Βρετανό Τζέιμς Κάρσον, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Σουγλίδη και το ρόλο του Ξέρξη ερμηνεύει η Μαίρη-Ελεν Νέζη.

    [09] Ανανέωση θητείας για τον Νίκο Κούρκουλο

    10/1/2002 6:18:00 μμ

    Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια η θητεία του κ. Νίκου Κούρκουλου ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα, ανανεώθηκε και η θητεία του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Κώστα Τσιάνου.

    [10] Εκκληση Μπαρντό προς Στεφανόπουλο

    10/1/2002 10:56:00 μμ

    Με ανοικτή της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, η γαλλιδα ηθοποίος Μπριζίτ Μπαρντό του ζητάει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην αρχίσει το κυνήγι πουλιών στην Ελλάδα, εξαιτίας του άνευ προηγουμένου κύματος ψύχους που έχει πλήξει τη χώρα και το οποίο προκαλεί τρομακτικά προβλήματα στα ζώα.

    "Αυτή η εκεχειρία σταματά σήμερα (χθες Τετάρτη 9 Ιανουαρίου), όμως το κρύο συνεχίζεται και τα ζώα πρέπει να επιβιώσουν παρά την κακοκαιρία", γράφει η Μπαρντό, που με την επιστολή της αυτή υποστηρίζει το διάβημα του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν, ο οποίος ζήτησε να παραταθεί η διακοπή του κυνηγιού στην Ελλάδα.

    "Σας ζητώ λοιπόν να κάνετε μια σωτήρια κίνηση για τα φτωχά αυτά ανυπεράσπιστα πλάσματα, που είναι περισσότερο συνηθισμένα στον ήλιο και τη ζέστη της χώρας σας, την οποία αγαπώ ιδιαίτερα, παρά στη δριμύτητα του πολικού ψύχους", καταλήγει στην επιστολή της η διάσημη ηθοποιός που έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα για την προστασία των ζώων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 January 2002 - 21:54:42 UTC