Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερη ημέρα Συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αττική
  • [03] Ελληνας καθηγητής μέλος Επιτροπής του ΟΗΕ
  • [04] Νέες επιθέσεις Ισραηλινών στη Μ. Ανατολή
  • [05] Ν. Ζηλανδία:Συντριβή τουριστικού αεροσκάφους
  • [06] Κίνα:Κατασκοπευτικά συστήματα σε Μπόινγκ
  • [07] Επίσκεψη Κόλιν Πάουελ στο Νεπάλ
  • [08] Συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία
  • [09] Δραπέτευσαν από ρωσική φυλακή φορείς του HIV
  • [10] Νέα αριθμοδότηση των τηλεφωνικών κλήσεων

    [01] Δεύτερη ημέρα Συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

    19/1/2002 10:36:00 πμ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν νωρίς το απόγευμα με την ψήφιση της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου, που περιγράφει την στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, καθώς επίσης και οι δευτερολογίες του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Λαλιώτη.

    Προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Χθες, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνόδου αναφέρθηκε στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Ο κύριος Σημίτης επεσήμανε ότι η επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διεθνή πολιτική σκηνή και αναλύοντας τους στόχους της χώρας μας για τα επόμενα δύο χρόνια, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το Κυπριακό. Επίσης, κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εργαστούν για την κινητοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, τόνισε ότι θα στηριχθούν προοδευτικοί υποψήφιοι και πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα δεν ακολουθεί επετηρίδες και δεν δίνει βραβεία σε όσους προσέφεραν στο Κίνημα.

    Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για αρνητισμό και ένδεια επιχειρημάτων.

    [02] Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αττική

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 10:33:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9.25 το πρωί στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης προέρχεται από το εστιακό χώρο της Πάρνηθας και πρόκειται για μετασεισμό.

    [03] Ελληνας καθηγητής μέλος Επιτροπής του ΟΗΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2002 11:54:00 μμ

    Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος εξελέγη μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Από την ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν μέρος 160 χώρες-μέλη της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, εξελέγησαν συνολικά εννέα μέλη της Επιτροπής.

    Ο κ. Σισιλιάνος εξελέγη με 110 ψήφους, κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι συνυποψήφιοι ήταν πολλοί, προέρχονταν δε από χώρες με ισχυρή επιρροή στα Ηνωμένα Εθνη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Αίγυπτος κ.α..

    Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων έχει ιδρυθεί με τη Διεθνή Σύμβαση για το ίδιο ζήτημα και αποτελεί την παλαιότερη επιτροπή του ΟΗΕ για θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απαρτίζεται από 18 εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, οι οποίοι εκλέγονται υπό την ατομική τους ιδιότητα για θητεία τεσσάρων ετών.

    Εργο της Επιτροπής είναι η εξέταση των περιοδικών εκθέσεων των κρατών-μερών σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και άλλων παρόμοιων φαινομένων στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Η Επιτροπή μπορεί να εξετάζει επίσης ατομικές και διακρατικές αναφορές για τα ίδια ζητήματα.

    Στην παρούσα συγκυρία, ο ρόλος της Επιτροπής καθίσταται ακόμα σημαντικότερος, καθώς καλείται να συμβάλει στην εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης που υιοθετήθηκε από την Παγκόσμια Διάσκεψη για την εξάλειψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε συναφούς μισαλλοδοξίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής.

    [04] Νέες επιθέσεις Ισραηλινών στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 11:00:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν σήμερα το πρωί τη "Φωνή της Παλαιστίνης", με αποτέλεσμα το κτίριο όπου στεγάζεται ο ραδιοσταθμός να τυλιχτεί στις φλόγες όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ενας καμέραμαν του πρακτορείου Ρόιτερ που βρισκόταν στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης είπε πως ένα μεγάλο σύννεφο καπνού κάλυψε τον ουρανό λίγο πριν τα ξημερώματα. Από το εσωτερικό του κτιρίου ξεπηδούσαν φλόγες.

    Σε κλοιό ο Γιασέρ Αραφάτ

    Οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να διαρρήξουν τις πόρτες και να καταστρέψουν το υλικό, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν άρματα.

    Πριν από ένα περίπου μήνα ο ισραηλινός στρατός είχε καταστρέψει τον αναμεταδότη του ραδιοφώνου που μεταδίδει έκτοτε το πρόγραμμα του σποραδικά και χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα.

    Εξάλλου, ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούσαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή γύρω από το γενικό επιτελείο του Παλαιστίνου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ που βρίσκεται σε άλλο τομέα της Ραμάλα, ο οποίος είναι αποκλεισμένος στην πόλη αυτή από τις 3 Δεκεμβρίου.

    [05] Ν. Ζηλανδία:Συντριβή τουριστικού αεροσκάφους

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 11:06:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουριστικό αεροπλάνο συνετρίβη σήμερα σε ορεινή περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι έξι επιβαίνοντες μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί τουρίστες, ανακοίνωσαν αρμόδιοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Οι εθνικότητες των θυμάτων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Το μονοκινητήριο "Τσέσνα 207" της εταιρείας "Ερ Φιόρντλαντ" εκτελούσε πτήση στα νοτιοδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εταιρεία διαθέτει δέκα αεροσκάφη αυτού του τύπου και οι πιλότοι της είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να πετούν πάνω από ορεινούς όγκους.

    [06] Κίνα:Κατασκοπευτικά συστήματα σε Μπόινγκ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 11:15:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας εντόπισαν περισσότερα από 20 κατασκοπευτικά συστήματα σε ένα αεροσκάφος Μπόινγκ 767, που επρόκειτο να μετατραπεί στο επίσημο αεροπλάνο του προέδρου της χώρας, Ζιανγκ Ζεμίν, αφότου παραδόθηκε από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Διεξαγωγή ερευνών

    Επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους η εφημερίδα γράφει ότι δεν είναι σαφές το πότε τοποθετήθηκαν οι συσκευές παρακολούθησης που ήταν μικροσκοπικές και ο χειρισμός τους γινόταν μέσω δορυφόρου. Οι συσκευές εντοπίστηκαν επειδή το αεροπλάνο έβγαζε έναν οξύ ήχο κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο μετά την παράδοση του. Μια συσκευή βρέθηκε σε μια τουαλέτα και μια άλλη στο κεφαλάρι του προεδρικού κρεβατιού.

    Ο Κινέζος πρόεδρος, που πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζορτζ Μπους στο Πεκίνο τον ερχόμενο μήνα λέγεται πως έγινε έξαλλος με την ανακάλυψη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας Μπόινγκ στο Σιάτλ των ΗΠΑ και στη συνέχεια εξοπλίστηκε και τοποθετήθηκαν ταπετσαρίες από άλλη εταιρεία. Ολη τη διαδικασία επέβλεψαν Κινέζοι αξιωματούχοι.

    Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας έχουν ξεκινήσει έρευνα για πιθανή αμέλεια και περίπου 20 αξιωματικοί της αεροπορίας κρατούνται και ανακρίνονται.

    [07] Επίσκεψη Κόλιν Πάουελ στο Νεπάλ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 10:55:00 πμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναχώρησε σήμερα από το Νεπάλ για την Ιαπωνία, όπου θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Ο Κόλιν Πάουελ κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Κατμαντού, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα της κυβέρνησης του Νεπάλ κατά των μαοϊστών ανταρτών, ωστόσο δεν ανακοίνωσε κάποια στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια.

    Παράλληλα κάλεσε τις αρχές της χώρας να άρουν το συντομότερο δυνατό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι από τη δράση των μαοϊστών ανταρτών έχουν σκοτωθεί από το 1996 περισσότερα από 2.300 άτομα.

    Ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο πρώτος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε το Νεπάλ τα 30 τελευταία χρόνια.

    Η διεθνής διάσκεψη στο Τόκιο φιλοξενείται από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Σαουδική Αραβία. Εκτιμάται από ειδικούς οργανώσεων αρωγής ότι για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα απαιτηθούν κατά την επόμενη δεκαετία περί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [08] Συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 10:50:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Επιβατικό αεροσκάφος του Ισημερινού συνετρίβη στην Κολομβία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 26 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό, ανακοινώθηκε από πηγή του στρατού του Ισημερινού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δικινητήριο αεροπλάνο που ανήκε σε πετρελαϊκή εταιρεία του Ισημερινού, είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ από την Πέμπτη.

    Υστερα από επισταμένες έρευνες βρέθηκε σε περιοχή από την πλευρά της Κολομβίας σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που είναι υπό τον έλεγχο αριστερών ανταρτών. Αγνωστα παραμένουν προς το παρόν τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου, το οποίο μετέφερε 21 επιβάτες, ενώ είχε πενταμελές πλήρωμα.

    [09] Δραπέτευσαν από ρωσική φυλακή φορείς του HIV

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 11:32:00 πμ

    Οι δεκατέσσερις κρατούμενοι του στρατοπέδου Νόβο Ουλιάνοφσκ της Ρωσίας που δραπέτευσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σκάβοντας ένα τούνελ είναι όλοι τους φορείς του ιού HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας, επικαλούμενο πηγές της εισαγγελείας της περιοχής Ουλίανοφσκ.

    Οι δραπέτες ζούσαν σε ένα παράπηγμα στην άκρη του στρατοπέδου, ένα χώρο που τόσο οι συγκρατούμενοι τους όσο και οι φύλακες απέφευγαν να πλησιάζουν, ανέφερε ο βοηθός εισαγγελέας Βλαντιμίρ Σαβέλτσεφ. Κατάφεραν πάντως να σκάψουν στην παγωμένη γη ένα τούνελ μήκους περίπου 40 μέτρων. Η δραπέτευση τους διαπιστώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην καταμέτρηση.

    Πέντε από τους δραπέτες συνελήφθησαν και αποκάλυψαν ότι είχαν αρχίσει να σκάβουν τη στοά το φθινόπωρο. Το χώμα που έβγαζαν το πέταγαν στην αυλή της φυλακής. Υποστήριξαν πως οι υπόλοιποι εννέα, που παραμένουν ασύλληπτοι, κατέφυγαν σε φίλους και συγγενείς για να αλλάξουν τη στολή της φυλακής με πολιτικά ρούχα.

    [10] Νέα αριθμοδότηση των τηλεφωνικών κλήσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2002 11:22:00 πμ

    Αλλάζει από αύριο Κυριακή ο τρόπος κλήσης όλων των τηλεφώνων από και προς τα σταθερά τηλέφωνα. Οι αριθμοί σταθερών τηλεφώνων γίνονται 10ψήφιοι. Το μηδέν μπαίνει μεταξύ του κωδικού περιοχής και του αριθμού του συνδρομητή, τόσο στις αστικές όσο και στις υπεραστικές κλήσεις. Δεν αλλάζει ο τρόπος χρέωσης, και σε αυτή τη φάση δεν αλλάζουν οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων. Οι συνδρομητές μπορούν να τηλεφωνούν στο 135- χωρίς χρέωση -και να ενημερώνονται για τον τρόπο εφαρμογής της νέας αριθμοδότησης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 January 2002 - 9:55:18 UTC