Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία για εξαφάνιση συσκευής ραδιογράφησης
  • [02] Κινητοποιήσεις των καθηγητών ΤΕΙ
  • [03] Σύσκεψη για υπαίθριες αγορές
  • [04] Τεστ ορού της αλήθειας για τον Κράλη
  • [05] Αλλαγές στις προσλήψεις του Δημοσίου
  • [06] Θεμελίωση εκκλησίας στην Ελβετία
  • [07] Σύνοδος για την ανοικοδόμηση Αφγανιστάν
  • [08] Εκρηξη σε πετρελαϊκό σταθμό στο Κονγκό
  • [09] Εισβολή Ισραηλινών στην Τουλκαρέμ
  • [10] Συνομιλίες Κληρίδη -Ντενκτάς σήμερα
  • [11] Κασμίρ:Δολοφονία μουσουλμανικής οικογένειας
  • [12] Σύνοδος για την απασχόληση στην Ισπανία
  • [13] Κινήσεις στρατηγικής μετά το διαζύγιο Εθνικής-Alpha
  • [14] Στην Αθήνα ο Ντένις Οσβαλντ
  • [15] Χρυσή Σφαίρα για Χάκμαν και Κίντμαν

    [01] Ανησυχία για εξαφάνιση συσκευής ραδιογράφησης

    Πηγή: ΝΕΤ 21/1/2002 9:20:00 πμ

    Αφαντοι παραμένουν οι άνθρωποι που την Παρασκευή το βράδυ έκλεψαν από τη Λάρισα συσκευή ραδιογράφησης, που περιέχει επικίνδυνο ραδιενεργό ιρίδιο. Οι κάτοικοι της πόλης ανησυχούν, ενώ οι ειδικοί της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας επαναλαμβάνουν την έκκληση να μην ανοιχτεί η συσκευή από τους ανθρώπους που την πήραν και να την παραδώσουν άμεσα.

    [02] Κινητοποιήσεις των καθηγητών ΤΕΙ

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 10:31:00 πμ

    Λουκέτο επ' αόριστον βάζει το διδακτικό προσωπικό στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενο για την καθυστέρηση της ανωτατοποίησης.

    Σήμερα συνεδριάζει το διδακτικό προσωπικό στο ΤΕΙ Αθήνας και αύριο στο ΤΕΙ Πειραιά, για να αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεών του.

    [03] Σύσκεψη για υπαίθριες αγορές

    21/1/2002 9:21:00 πμ

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο πραγματοποιείται σήμερα, για το θέμα των αρμοδιοτήτων σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων. ΄Ήδη έχει αποφασισθεί ότι ομάδα ειδικών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων θα έχει επαφές με κρεοπώλες του Ρέντη, αλλά και άλλων υπαίθριων αγορών, για βελτίωση των υποδομών των επιχειρήσεών τους

    [04] Τεστ ορού της αλήθειας για τον Κράλη

    Πηγή: ΝΕΤ 21/1/2002 11:00:00 πμ

    Ο Δημήτρης Κράλης, κατηγορούμενος για την υποθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργο Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, υποβλήθηκε τελικά στον ορό της αλήθειας.

    Το αποτέλεσμα του τεστ θα γίνει γνωστό στη διάρκεια της δίκης που αρχίζει την Τετάρτη.

    [05] Αλλαγές στις προσλήψεις του Δημοσίου

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 10:38:00 πμ

    Μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή του νόμου Πεπονή προαναγγέλει με δήλωσή του στην "Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης τονίζει ότι θα διατηρηθεί η φιλοσοφία του νόμου Πεπονή, αλλά πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ.

    Ο υπουργός καλεί τους υπουργούς να υποβάλουν ως τις 10 Φεβρουαρίου τα αιτήματά τους για τις προσλήψεις, προκειμένου να υποβάλει ο ίδιος την πρόταση του στον πρωθυπουργό μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

    [06] Θεμελίωση εκκλησίας στην Ελβετία

    Πηγή: ΝΕΤ 21/1/2002 10:29:00 πμ

    Μία ορθόδοξη εκκλησία στην άκρη της Ελβετίας, την Βασιλεία, θεμελίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας έτσι την αρχή για να εκπληρωθεί η μεγάλη επιθυμία των Ελλήνων που ζουν μόνιμα εκεί. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε πλήθος Ελλήνων από κάθε γωνιά της Ελβετίας.

    [07] Σύνοδος για την ανοικοδόμηση Αφγανιστάν

    21/1/2002 10:02:00 πμ

    Αρχισαν σήμερα στο Τόκιο οι εργασίες της μεγάλης διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 60 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμούς. Στη σύνοδο θα αποφασιστεί η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για το Αφγανιστάν, το οποίο θα διοικείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.

    Χορήγηση οικονομικής βοήθειας

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναμένεται να ανακοινώσει βοήθεια, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια, ποσό που θα καλύψει το 20% της χρηματοδότησης κατά τον πρώτο χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καλύψει το 25% των αναγκαίων κεφαλαίων μέσα σε μια πενταετία. Η Βρετανία θα εκταμιεύσει πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι ΗΠΑ, που θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη από τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον ομόλογό του Οικονομικών Πολ Ο'Νιλ, δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένο ύψος βοηθείας αλλά αξιωματούχος ανέφερε ότι η βοήθεια θα είναι ικανοποιητική.

    Ομιλία Καρζάι

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατά την έναρξη της συνόδου διεμήνυσε πως οι υποσχέσεις για βοήθεια από τα κράτη -δωρητές θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα κι ο ίδιος σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε πως η διεθνής βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί φρόνιμα. Εκτίμησε πως οι ανάγκες της χώρας του για το 2002 ανέρχονται σε 1,8 με 2 δισ. δολάρια, και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαγράψει τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες δύο κυβερνήσεις.

    Υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά, ο Καρζάι δήλωσε πως θα προσλάβει μία καταξιωμένη διεθνή εταιρεία που θα ελέγχει σε σταθερή βάση τα έξοδά της, ενώ δεσμεύθηκε πως θα ανοίξει την αγορά της χώρας του.

    Ο Καρζάι επίσης έδωσε απάντηση στα δύο βασικά αιτήματα της συνόδου του Τόκιο. Οπως τόνισε η κυβέρνησή του έχει δεσμευθεί υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών, στις οποίες κατά τη διάρκεια του καθεστώτος των Ταλιμπάν απαγορευόταν να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο και να εκριζώσει όλες τις καλλιέργειες παπαρούνας, που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ηρωίνης. Οπως είπε, η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει επείγοντα σχέδια βοήθειας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ισχύος σε αστικές και αγροτικές περιοχές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες θυμάτων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [08] Εκρηξη σε πετρελαϊκό σταθμό στο Κονγκό

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 9:51:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Εκρηξη έγινε σε πετρελαϊκό σταθμό στην πόλη Γκόμα του Κονγκό, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας της ενεργοποίησης του ηφαιστείου Νγιραγκόνγκο. Η έκρηξη έγινε την ώρα που πολλοί κάτοικοι προσπαθούσαν να κλέψουν πετρέλαιο με ότι μέσον είχαν στη διάθεσή τους και θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν θύματα.

    Φόβοι για νεκρούς

    Ο φωτορεπόρτερ του Ρόιτερ, Τζορτζ Μουλάλα μετέδωσε ότι είδε δεκάδες ανθρώπους που μετέφεραν πετρέλαιο με κουβάδες και απομακρύνονταν από τον πετρελαϊκό σταθμό την ώρα που έγινε η έκρηξη.

    "Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση", μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ του Ρόιτερ. "Είναι προφανές ότι έχουν σκοτωθεί άνθρωποι. Δεν γνωρίζω πόσοι", μετέδωσε ο Τζορτζ Μουλάλα.

    [09] Εισβολή Ισραηλινών στην Τουλκαρέμ

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 9:11:00 πμ

    Ισραηλινές δυνάμεις και δεκάδες άρματα μάχης, προστατευόμενα από μαχητικά ελικόπτερα, εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ, στη Δυτική Οχθη, όπως τόνισαν παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. Τα άρματα μάχης διείσδυσαν στην καρδιά της παλαιστινιακής πόλης, ενώ οι στρατιώτες ερεύνησαν πολλές κατοικίες, συλλαμβάνοντας αρκετούς Παλαιστινίους, τόνισαν οι ίδιες πηγές. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

    Η σημερινή εισβολή εντάσσεται κατά τα φαινόμενα στα αντίποινα που έχει εξαπολύσει το εβραϊκό κράτος εναντίον των Παλαιστινίων, έπειτα από την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας, στη διάρκεια ενός γάμου στο βόρειο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα. Την ευθύνη είχε αναλάβει ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, για να εκδικηθεί το θάνατο του ηγέτη της σε έκρηξη που σημειώθηκε στην Τουλκαρέμ, και η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ.

    [10] Συνομιλίες Κληρίδη -Ντενκτάς σήμερα

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 9:21:00 πμ

    Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας αρχίζει σήμερα η νέα φάση των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, με τρεις συναντήσεις την εβδομάδα, παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν από τα θέματα των εξουσιών και του καθεστώτος που θα έχουν οι δύο πλευρές μετά την επίτευξη συμφωνίας. Οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς θα προσέλθουν στις συνομιλίες με τους συμβούλους τους, ενώ και ο Αλβαρο ντε Σότο θα πλαισιώνεται από ειδικούς συμβούλους.

    [11] Κασμίρ:Δολοφονία μουσουλμανικής οικογένειας

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 10:30:00 πμ

    Αγνωστοι οπλοφόροι δολοφόνησαν 10 μέλη μίας μουσουλμανικής οικογένειας -μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά- στο ινδικό κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Η επίθεση έγινε κοντά στην Μεντχάρ, στην ορεινή επαρχία Πουντς, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Η επαρχία αυτή συνορεύει με το Πακιστάν. Το Κασμίρ βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσιμης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Το Νέο Δελχί αξιώνει από την Ισλαμαμπάντ να εξουδετερώσει τις οργανώσεις των ισλαμιστών που δρουν στο πακιστανικό έδαφος και από εκεί εξαπολύουν επιθέσεις στην Ινδία.

    Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Τζαμού και Κασμίρ, το μοναδικό ινδικό κρατίδιο, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία, από τα τέλη του 1989 όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες αυτονομιστικές τάσεις.

    [12] Σύνοδος για την απασχόληση στην Ισπανία

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 10:52:00 πμ

    Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι θετική μόνο αν αποτελεί επιθυμία του ίδιου του εργαζομένου και όχι αναγκαστική επιλογή, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, στην άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Μπούργκος της Ισπανίας.

    [13] Κινήσεις στρατηγικής μετά το διαζύγιο Εθνικής-Alpha

    Πηγή: ΝΕΤ 21/1/2002 9:33:00 πμ

    Τις επόμενες κινήσεις τους μετά την αποτυχία της συμφωνίας συγχώνευσης σχεδιάζουν οι διοικήσεις της Εθνικής και της Alpha Bank. Κορυφαία στελέχη μάλιστα της Εθνικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μια εντυπωσιακής κίνησης είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό. Εν τω μεταξύ, σήμερα στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους.

    Το θέμα όμως έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις.

    Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητούν την παραίτηση του διοικητή της Εθνικης.

    Απ' την άλλη η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς και κάνει λόγο για θέατρο του παραλόγου.

    [14] Στην Αθήνα ο Ντένις Οσβαλντ

    21/1/2002 10:53:00 πμ

    Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα κλιμάκιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Ντένις Οσβαλντ. Σκοπός της επίσκεψης του κλιμακίου είναι η εξέλιξη και πορεία των ολυμπιακών έργων.

    [15] Χρυσή Σφαίρα για Χάκμαν και Κίντμαν

    21/1/2002 10:23:00 πμ

    Ο παλαίμαχος ηθοποιός Τζιν Χάκμαν για το ρόλο του στην ταινία "Οι Τένεμπαουμς" και η αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ "Μουλέν Ρουζ" τιμήθηκαν με τα βραβεία της Χρυσής Σφαίρας καλύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου αντίστοιχα, κατά την 59η Ετήσια Απονομή των ομώνυμων βραβείων, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Λος Αντζελες.

    Στο "Μουλέν Ρουζ" η Κίντμαν ενσαρκώνει τον ρόλο μίας διάσημης καλλιτέχνιδος του παρισινού καμπαρέ που βιώνει μία δυνατή και τραγική σχέση με έναν ανερχόμενο συγγραφέα, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ. "Ποτέ δεν πίστευα πως θα πρωταγωνιστώ σε ένα μιουζικαλ, πολύ περισσότερο να τιμηθώ για την ερμηνεία μου σε αυτό", δήλωσε η Κιντμαν παραλαμβάνοντας το βραβείο. Η Κίντμαν είχε προταθεί για το βραβείο και για μία ακόμη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε, στο θρίλερ "Οι άλλοι".

    Στους "Τένεμπαουμς" ο Χάκμαν ερμηνεύει τον πατριάρχη μίας διαλυμμένης οικογένειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 January 2002 - 10:31:30 UTC