Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεταμένο το κλίμα στο χώρο της υγείας
  • [02] Ερευνα για σχέση πολίτη με Αυτοδιοίκηση
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Ισπανό ομόλογό του
  • [04] Οι επικοινωνίες, αντικείμενο του Υπουργικού
  • [05] Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στο Λονδίνο
  • [06] Συνάντηση Δρυ-αγροτών σήμερα
  • [07] Προληπτικές εξετάσεις για διαρροή κλοφέν
  • [08] Δεύτερη ημέρα της δίκης του Κράμπη
  • [09] ΗΠΑ:Πώληση φρεγατών ''Πέρι'' στην Τουρκία
  • [10] Ανάκριση μελών της ''Αλ Κάιντα''
  • [11] Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ της Qantas
  • [12] Εκτόνωση έντασης Ινδίας-Πακιστάν ζητά ο Αναν
  • [13] Εκρηξη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
  • [14] Κολομβία:Κανένας επιζών από το αεροπορικό δυστήχημα
  • [15] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Enron
  • [16] Φοροελαφρύνσεις στους ναυτικούς
  • [17] Σήμερα η απόφαση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων
  • [18] ΟΤΕ:Μειωμένα από την Κυριακή τα τιμολόγια
  • [19] Εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής μας μπάσκετ
  • [20] Στους ''8'' ο Ηρακλής
  • [21] Αποκαλύψεις της Σπίαρς για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ
  • [22] Μαγικό ταξίδι στη πόλη
  • [23] Χάραξη εθνικής στρατηγικής για οικοτουρισμό

    [01] Τεταμένο το κλίμα στο χώρο της υγείας

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 8:28:00 πμ

    Οξύνεται η αντιπαράθεση Υπουργείου Υγείας και πανεπιστημιακών γιατρών. Αφορμή οι επιστολές απόλυσης, που εστάλησαν σε γιατρούς, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα απέχουν από το κλινικό τους έργο. Με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας, καλεί τους γιατρούς να επανέλθουν στα δημόσια νοσοκομεία μόνο με το ''νόμιμο τρόπο'', προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα ότι τυχόν αυθαίρετη προσέλευσή τους αποτελεί παράνομη πράξη. Η αντιπαράθεση έχει επιπτώσεις σε φοιτητές και ασθενείς, καθώς αναβάλλονται μαθήματα και χειρουργεία.

    Εντονες αντιπαραθέσεις

    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, υποστηρίζουν ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι να διδάσκουν εντός των νοσοκομείων, πραγματοποιώντας ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις, και απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη.

    "Οι γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο ή θα εργαστούν ως ιδιώτες", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας και εξήγησε πως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ακόμα και όταν είναι γιατροί, δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ιδιωτικά κέντρα.

    ''Για καθεστωτική νοοτροπία που έχει διαπεράσει τους πάντες στην Κυβέρνηση'', έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

    [02] Ερευνα για σχέση πολίτη με Αυτοδιοίκηση

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 11:22:00 πμ

    Η αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για την Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, αποτυπώνονται σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Μόνο το 1/3 των πολιτών ενδιαφέρεται για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το 80,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι δημοτικές αρχές "τακτοποιούν δικούς τους ανθρώπους", ενώ το 74% δηλώνει ότι οι ασχολούνται μόνο με "έργα βιτρίνας". Το 63% ωστόσο δηλώνει ότι τους αντιπροσωπεύει περισσότερο ο δήμαρχός τους και αμέσως μετά ο μητροπολίτης της περιοχής τους.

    Ως σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, οι δημότες θεωρούν το παρκάρισμα, τη μη εξυπηρέτηση τους από τη συγκοινωνία, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Η κυβέρνηση καλείται από τους πολίτες να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, της εκπαίδευσης και της εγκληματικότητας.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Ισπανό ομόλογό του

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 10:26:00 πμ

    Το θέμα του ευρωστρατού κυριαρχησε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Πικέ. "Ο ευρωστρατός είναι ένα ευαίσθητο θέμα, στόχος μας είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία, που να ικανοποιεί όλα τα μέλη", δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. Θα ζητήσουμε ευελιξία από όλους, πρόσθεσε ο Πικέ.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "είμαστε σύμφωνοι με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η ισπανική προεδρία για τον ευρωστρατό, εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε μια λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων".

    Το απόγευμα ο υπουργός θα ενημερώσει τη Ντόρα Μπακογιάννη για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το Κυπριακό και τον ευρωστρατό.

    [04] Οι επικοινωνίες, αντικείμενο του Υπουργικού

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 10:25:00 πμ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με θέμα την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα των επικοινωνιών. Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής.

    [05] Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στο Λονδίνο

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 9:05:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου θα έχει σειρά επαφών, με τον υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, τον υφυπουργό Εσωτερικών Μπεν Μπράντσοου, τον αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας σερ Τζον Στέρνχενς και άλλους υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Επίσης στη "Σκότλαντ Γιαρντ" θα συναντηθεί με αξιωματούχους που θα τον ενημερώσουν και θα παρουσιάσουν την τεχνολογική εκπαίδευση για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [06] Συνάντηση Δρυ-αγροτών σήμερα

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 8:15:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν κι αποτελούν αφετηρία κινητοποιήσεων, θα δώσει το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, σε συνάντηση που θα έχει σήμερα με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας -Θράκης. Χθες, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση Αγροτικής Εστίας.

    Πάντως, οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει. Στις 28 Ιανουαρίου θα βγουν στην εθνική οδό, στο ύψος των Τεμπών με τα τρακτέρ τους.

    Ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Θόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τον αγώνα τους, όμως δεν συμφωνεί με κινητοποιήσεις που στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων. Τη δήλωση αυτή έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών, η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για υποβάθμιση της υπαίθρου.

    [07] Προληπτικές εξετάσεις για διαρροή κλοφέν

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 11:36:00 πμ

    Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν 38 εργαζόμενοι στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, μετά τις πληροφορίες, ότι ποσότητες του εξαιρετικά μεγάλης τοξικότητας χημικού στοιχείου κλοφέν ενδέχεται να απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τη βραδιά των Χριστουγέννων στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

    Η ΔΕΗ έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο γενικός διευθυντής παραγωγής της επιχείρησης Κώστας Πανέτας.

    Δείγματα από τη γύρω περιοχή έχουν σταλεί στην Ιταλία για να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαρροή κλοφέν, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Νάκος και Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    [08] Δεύτερη ημέρα της δίκης του Κράμπη

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 10:30:00 πμ

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα, η δίκη του Παναγιώτη Κράμπη, ο οποίος, μαζί με άλλα 7 άτομα, κατηγορείται για την απαγωγή και δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του, Σούλας Καλαθάκη το φθινόπωρο του '97.

    [09] ΗΠΑ:Πώληση φρεγατών ''Πέρι'' στην Τουρκία

    24/1/2002 10:57:00 πμ

    Το Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε το Κογκρέσο για την προτεινόμενη πώληση στην Τουρκία δύο φρεγατών, κλάσης "Πέρι", που είναι εφοδιασμένες με όπλα "ΜΚ-15 Phalanx", συστήματα εκτόξευσης τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων και άλλα σύγχρονα όπλα.

    Η Τουρκία διαθέτει ήδη επτά φρεγάτες αυτής της κλάσης στο στόλο της, τις οποίες έχει αγοράσει από τις ΗΠΑ. Η νέα αγορά θα κοστίσει στην Τουρκία περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια.

    Εν αναμονή έγκρισης από το Κογκρέσο

    Προηγουμένως πρέπει να εξασφαλισθεί η έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

    "Η Τουρκία χρειάζεται αυτές τις φρεγάτες για να συνεχίσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου της και να ενισχύσει την ανθυποβρυχιακή δυνατότητά της", αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας στην ενημέρωσή της προς το Κογκρέσο.

    Επισημαίνει εξάλλου, ότι η πώληση δεν θα επηρρεάσει τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ούτε τις αμερικανικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    [10] Ανάκριση μελών της ''Αλ Κάιντα''

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:51:00 πμ

    Αξιωματικοί του Αμερικανικού στρατού άρχισαν για πρώτη φορά χθες να ανακρίνουν έναν-έναν τους αιχμαλώτους που έχουν μεταφέρει από το Αφγανιστάν στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.

    Ωστόσο η διαδικασία αυτή χαρακτηρίσθηκε ως "συνεντεύξεις" με τα μέλη της "Αλ Κάιντα" και τους Ταλιμπάν και όχι ανάκριση.

    "Πρόκειται για μία διαδικασία συνεντεύξεων, μία διαδικασία με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών", δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπούιν, διοικητής της αμερικανικής ναυτικής βάσης που βρίσκεται στην Κούβα. Ο συνταγματάρχης Μάικλ Λίνερτ, επικεφαλής της δύναμης που έχει αναλάβει τη φύλαξη των αιχμαλώτων, δήλωσε ότι μετά την "συνέντευξη" ο κάθε κρατούμενος διαχωρίζεται από τους άλλους που έχουν κλειστεί στο λεγόμενο "στρατόπεδο X-Ray".

    Οι αιχμάλωτοι δεν είχαν δικηγόρους για να τους υπερασπισθούν στη διάρκεια της "συνέντευξης". "Κατά την άποψή μας η νομική υποστήριξη δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο συνταγματάρχης Λίνερτ.

    [11] Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ της Qantas

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:50:00 πμ

    Ενα Μπόινγκ 737 της εταιρείας Qantas πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε απομονωμένη αεροπορική βάση της δυτικής Αυστραλίας, αφού ο κυβερνήτης του αναγκάστηκε να κλείσει μία από τις μηχανές λόγω μηχανικού προβλήματος.

    Από την αρχική έρευνα διαπιστώθηκε πως ένα ελαττωματικό λαμπάκι ενδέχεται να έδειξε λανθασμένα ότι υπήρχε πρόβλημα με το φίλτρο λαδιιού του αεροπλάνου, ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση από τα αδαμαντορυχεία Αργκάιλ στο Περθ αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη βάση Κέρτιν της βασιλικής αεροπορίας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ.

    Δύο από τις ρόδες του ξεφούσκωσαν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης λόγω του μεγάλου βάρους των καυσίμων του αεροσκάφους, όμως κανένας από τους 130 επιβάτες του δεν τραυματίστηκε.

    Η Qantas, που κατατάσσεται στις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, δοκιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια από μια σειρά ατυχημάτων και οι πιλότοι της έχουν υποχρεωθεί σε αρκετές περιπτώσεις να πραγματοποιήσουν αναγκαστικές προσγειώσεις.

    Τον Σεπτέμβριο του 1999 ένα Μπόινγκ 747-400 ξέφυγε από το διάδρομο κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ υπό καταρρακτώδη βροχή.

    [12] Εκτόνωση έντασης Ινδίας-Πακιστάν ζητά ο Αναν

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:32:00 πμ

    Εκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν που έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά τους, απηύθυνε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στο Ισλαμαμπάντ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Ο Κόφι Αναν δήλωσε ότι ήλθε σε επαφή με τις δυο πλευρές με στόχο την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε αυτές τις δυο γειτονικές πυρηνικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Αναν, η ομιλία του πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, πριν από δέκα ημέρες, κατά την οποία ανακοίνωσε σκληρά μέτρα κατά του εξτρεμισμού "αποτελεί ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της έντασης". "Πιστεύω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε", τόνισε.

    [13] Εκρηξη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    24/1/2002 10:31:00 πμ

    Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από έκρηξη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή. Από την έκρηξη, τα αίτια της οποίας είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστα, διαμελίστηκαν τα σώματα των δυο Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός ραδιοσταθμός είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι σημειώθηκε έκρηξη στον τομέα αυτό χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.

    [14] Κολομβία:Κανένας επιζών από το αεροπορικό δυστήχημα

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 8:12:00 πμ

    Νεκροί είναι και οι 26 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της πετρελαϊκής εταιρείας "Πετροκομερσιάλ" του Ισημερινού, το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 17 Ιανουαρίου μεταξύ του Κίτο και της Λάγκο Αγκριο, στα σύνορα με την Κολομβία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης εντοπισμού του, συνταγματάρχης Ουμπέρτο Αντράντε.

    Υπενθυμίζεται ότι η επαφή του πύργου ελέγχου με το αεροσκάφος, το οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί στην Λάγκο Αγκριο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σουκούμπιος, χάθηκε σαράντα λεπτά μετά την απογείωση του από το Κίτο. Τα αίτια της συντριβής του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    [15] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Enron

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 8:59:00 πμ

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Enron Corp, Κεν Λέι, ένα μήνα αφότου ο γίγαντας στον κλάδο της ενέργειας, του οποίου ήταν επικεφαλής από το 1986 κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Ο Λέι θα αποσυρθεί ως υπάλληλος της Enron όμως θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το συμβούλιο, σε συνεργασία με την επιτροπή πτωχεύσεων, βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής ενός ειδικού σε θέματα αναδιάρθρωσης που θα αναλάβει να σώσει την Enron από τη χρεωκοπία.

    [16] Φοροελαφρύνσεις στους ναυτικούς

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 10:23:00 πμ

    Σημαντικές ελαφρύνσεις στη φορολογία των ναυτικών μας, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τις ναυτικές εταιρίες, το οποίο ψηφίστηκε στο σύνολό του από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μειώνεται κατά 50% η φορολογία των πληρωμάτων και κατά 30% των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.

    Με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζεται και η φορολογία των πλοίων, ο συντελεστής της οποίας μειώνεται κατά 40% σε σχέση τη φορολογία που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ισχύσει από το 1975.

    [17] Σήμερα η απόφαση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 8:37:00 πμ

    Αισθητή, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας γίνεται ώρα με την ώρα η έλλειψη καυσίμων, λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών των βυτιοφόρων, που διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου, δήλωσε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίση φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση, καθώς πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου πρότειναν να ανασταλεί η απεργία, δίνοντας προθεσμία μιας εβδομάδας στο υπουργείο Ανάπτυξης για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

    Μάλιστα πρότειναν να μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου.

    [18] ΟΤΕ:Μειωμένα από την Κυριακή τα τιμολόγια

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 10:43:00 πμ

    Από την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου τίθονται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, μειώνονται οι τιμές της αστικής μονάδας και των υπεραστικών κλήσεων, καταργείται το μειωμένο τιμολόγιο κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, και αναπροσαρμόζεται το πάγιο στις 3.400 δραχμές.

    [19] Εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής μας μπάσκετ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 11:15:00 πμ

    Στο πρώτο δυνατό τεστ η νέα εθνική μας ομάδα του μπάσκετ τα κατάφερε. Με μία εντυπωσιακή εμφάνιση η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, στο τελευταίο δεκάλεπτο, νίκησε με 74-73 (ημ. 33-38) το Ισραήλ στο κατάμεστο από 10.000 φιλάθλους, "Γιαντ Ελιάου" στο Τελ Αβίβ.

    Ηταν η τέταρτη συνεχόμενη νίκη στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2003 για την Εθνική μας, που παραμένει στην κορυφή του Β' ομίλου μαζί με την Ισπανία.

    Δεν κατέθεσε τα όπλα η ελληνική ομάδα

    Εξι λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, το Ισραήλ με οκτώ συνεχόμενους πόντους και μάλιστα δύο τρίποντα εν ριπή οφθαλμού, του Ντέρικ Σαρπ προηγήθηκε με 68-57, αλλά η Εθνική μας που ακολουθούσε στο σκορ συνεχώς, μετά το πρώτο τρίλεπτο, δεν κατέθεσε τα όπλα.

    Η εμπιστοσύνη που έδειξε ο Γιάννης Ιωαννίδης στον Χρήστο Χαρίση, αντί του Θοδωρή Παπαλουκά και το ρίσκο του να αποσύρει τον (κορυφαίο σε απόδοση) Ευθύμη Ρεντζιά δικαιώθηκαν με πανηγυρικό τρόπο.

    Με άμυνα για... σεμινάριο, οι διεθνείς έμοιαζαν με...καμικάζι και δεν άφησαν τους Ισραηλινούς να πάρουν ανάσα.

    Πέτυχαν ένα σερί 14-0 σε πέντε λεπτά και δια χειρός Σιγάλα το 68-57 μετετράπη σε 68-71. Ο Σαρπ ξαναχτύπησε από τα 6,25μ. (71-71), ο Δήμος Ντικούδης απάντησε με γκολ φάουλ (71-74) στα 20'', ο Ταπίρο μείωσε σε 73-74, εν συνεχεία, 13'' πριν από τη λήξη, ο Μιχάλης Κακιούζης αστόχησε και στις δύο ελεύθερες βολές, αλλά ως "από μηχανής Θεός" ο Σιγάλας έκλεψε την μπάλα μέσα από τα χέρια του Σαφάρ στο χάι ποστ και το τελευταίο σουτ των Ισραηλινών δεν έγινε ποτέ!

    Τι εντολή είχε δώσει ο Γιάννης Ιωαννίδης για την τελευταία φάση;

    "Να παίξουμε άμυνα γιατί οι Ισραηλινοί είχαν ποσοστό ευστοχίας μόλις 41%", απάντησε ο "ξανθός" για να συμπληρώσει: "Ανατρέψαμε το σκηνικό, διότι στο τελευταίο δεκάλεπτο οι παίκτες συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να κάνουν τους χαμάληδες. Εγώ δεν παραδίνομαι ποτέ. Θέλω να νικώ μέχρι να πεθαίνω".

    [20] Στους ''8'' ο Ηρακλής

    Πηγή: ΝΕΤ 24/1/2002 11:13:00 πμ

    Σπουδαία πρόκριση για τον Ηρακλή στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του από το πρώτο ημίχρονο στο 83, όμως ο Κεμπάτζε διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και ο "Γηραιός" σφράγισε το εισιτήριο για τους προημιτελικούς.

    [21] Αποκαλύψεις της Σπίαρς για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:10:00 πμ

    Η νεαρή τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς αποκάλυψε ότι πρότεινε ένα ραντεβού στον πρωτότοκο γιο του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποστηρίζει σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

    Ενας από τους θεατές που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή του Φρανκ Σκίνερ είπε στην εφημερίδα "Sun" πως η τραγουδίστρια πρότεινε ένα γεύμα με τον πρίγκιπα, αλλά η ιδέα αυτή δεν είχε συνέχεια.

    Η 21χρονη Σπιαρς έκανε την αποκάλυψη αυτή σε συνέντευξη της που μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη εβδομάδα για το τηλεοπτικό σόου του Σκίνερ. Διάφορες φήμες σχετικά με τις επαφές της τραγουδίστριας με τον 19χρονο Ουίλιαμ μέσω του Internet κυκλοφορούν εδώ και πολλούς μήνες στη Βρετανία, όμως έχουν όλες διαψευστεί από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

    [22] Μαγικό ταξίδι στη πόλη

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 7:10:00 μμ

    Ενα αφιέρωμα -ταξίδι στο σήμερα, το αύριο και το χθες της πόλης, με πυξίδα τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία ετοίμασε το Κέντρο Κινηματογράφου, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Επτά συγγραφείς θα μιλήσουν για τον έρωτα και την περιπλάνηση στην πόλη, τους κοινωνικούς αγώνες και το έγκλημα μέσα σ΄αυτή, για τις μητροπόλεις και την Αθήνα. Οι συζητήσεις τους θα γίνονται ενδιάμεσα των προβολών 22 ταινιών μεγάλου μήκους και 8 μικρού, στο Τριανόν, από 25-31 του μηνός.

    Η Ερση Σωτηροπούλου, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Μήτσος Κασόλας, ο Πέτρος Μαρτινίδης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μένης Κουμανταρέας είναι οι συγγραφείς που θα αναπτύξουν το διάλογο βιβλίου και κινηματογράφου.

    Η Αθήνα χορεύει το ροκ εντ ρολ του Βασίλη Μάρου, μεταμορφώνεται σε "Μαγική πόλη" μέσω του Νίκου Κούνδουρου, γίνεται "Βρώμικη πόλη", όπως αυτή που αποτυπώνει με τον φακό του ο Τζον Χιούστον, αλλά και "Ασανσέρ" για δολοφόνους και άλλες περιθωριακές μορφές όπως αυτές του Λουί Μάλ.

    Ακόμα, στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, στη Στοά του Βιβλίου, στις 2 Φεβρουαρίου για το "χώρο στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο" και τις "εικόνες της πόλης στις τέχνες: πόλη και πολίτες".

    [23] Χάραξη εθνικής στρατηγικής για οικοτουρισμό

    24/1/2002 9:10:00 πμ

    Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού στη χώρα μας αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του παγκόσμιου έτους οικοτουρισμού που έχει χαρακτηριστεί το 2002. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το υπουργείο είναι η χάραξη από ειδική επιτροπή εθνικής στρατηγικής για τον οικοτουρισμό με αφετηρία τις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις (Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Θεσσαλονίκη), αλλά και η υλοποίηση έργων-δράσεων οικοτουρισμού από το ΕΠΑΝ, ύψους 8-10 δισ. δρχ.

    Εφαρμογή προγραμμάτων

    Επίσης, πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος, εθνικός συντονιστής- διαχειριστής του αγροτουρισμού μέσω της Αγροτουριστικής ΑΕ, αλλά και πιλοτικές εφαρμογές, όπως η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος οικοτουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας των δυο χωρών.

    Η μέχρι σήμερα εθνική τουριστική πολιτική, υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, εστιάστηκε περισσότερο στις απαιτήσεις των συμβατικών μορφών τουρισμού και λιγότερο σε ανάγκες σχεδιασμού και διαχείρισης των τουριστικών δραστηριοτήτων στις ορεινές και αγροτικές περιοχές

    Η ανάπτυξη του Οικοτουρισμού στη χώρα μας, όπως έχει επισημανθεί, μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην προσέλκυση "ποιοτικού" τουρισμού, στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και κυρίως των νέων στις περιοχές τους, στην προστασία, διαχείριση και βιώσιμη ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού.

    Ειδικότερα, στο πλέγμα των δράσεων που θα αναπτύξει το υφυπουργείο για το 2002 εντάσσονται και οι πιλοτικές εφαρμογές, όπως η μεταφορά τεχνογνωσίας σε γειτονικές χώρες (Πιλοτικό πρόγραμμα Οικοτουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών, Πιλοτικό Πρόγραμμα Οικοτουρισμού στην Αλβανία σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο).

    Εξάλλου στο πλαίσιο του "Μνημονίου κατανοήσεως μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας" για θέματα Οικοτουρισμού και Προστασίας Περιβάλλοντος, συστάθηκε ομάδα επαφής από ειδικούς επιστήμονες των δύο χωρών. Η ομάδα επαφής σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών επέλεξε τρεις πιλοτικές περιοχές (Αργιθέα Ν. Καρδίτσας, Στροφυλιά Ν. Ηλείας και Εθνικού Πάρκου Kazdaglari στην Τουρκία) και κατήρτισε εμπεριστατωμένη πρόταση κοινού Προγράμματος με τίτλο: "Πιλοτικό Πρόγραμμα Οικοτουριστικής Ανάπτυξης και Προστασίας/Διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών Αργιθέας, Στροφυλιάς και Εθνικού Πάρκου Kazdaglari.

    Το Πρόγραμμα έχει κατ' αρχάς ενταχθεί στο Πρόγραμμα ARCHIMED του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ύψους 1,5 δισ. δρχ. (4.400.000 ευρώ).

    Τέλος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας DAC, υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο μελέτη Οικοτουριστικής Ανάπτυξης των Νήσων Zverneci στην Αλβανία.

    Αντικείμενο της επιτροπής

    Η σύσταση της επιτροπής που θα έχει αντικείμενο τον Οικοτουρισμό, έχει ως στόχο τη σχεδίαση και υλοποίηση ενεργειών και δράσεων.

    Η επιτροπή αυτή, με το τέλος του 2002, δεν θα παύσει τη λειτουργία της αλλά θα αποτελέσει υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

    Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο υφυπουργός Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με αναπληρωτή τον γενικό γραμματέα Τουρισμού Δημήτρη Γεωργαράκη.

    Με τη σειρά της η Αγροτουριστική ΑΕ καλείται να δώσει ένα δυναμικό παρόν στην προσπάθεια ανάπτυξης της υπαίθρου, με την ουσιαστική στήριξη για ορθολογικό σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση και συντονισμό, καθώς και στην προβολή, την προώθηση αλλά και την τεχνική στήριξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτικού τουρισμού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 January 2002 - 10:00:19 UTC