Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [02] Ανοικτό το ενδεχόμενο τουρκικής προσφυγής
  • [03] Επίσκεψη Σημίτη στο Ολυμπιακό Χωριό
  • [04] Ναι του ΣτΕ στο κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
  • [05] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πεμπτη
  • [06] Θάνατος του Θ.Γρηγοράκου στον Κορυδαλλό
  • [07] Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη
  • [08] Φιλιππίνες:Αναβάλλουν τις επιχειρήσεις οι ΗΠΑ
  • [09] Βρετανία: Θύματα από τη σφοδρή κακοκαιρία
  • [10] Πυρκαγιά σε εστιατόριο της Νοτίου Κορέας
  • [11] Αφγανιστάν: Συντριβή ελικοπτέρου των ΗΠΑ
  • [12] Οχι εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα πολυτέκνων
  • [13] Κι άλλες πρωτιές για τον ελληνικό στίβο
  • [14] Βραβείο ''Δημήτρης Χόρν'' στον Αργύρη Ξάφη

    [01] Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

    29/1/2002 10:13:00 πμ

    Δεύτερη ημέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων η σημερινή. Τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, χωρίς, ωστόσο να παρακωλύεται η συγκοινωνία. Περισσότερα από 500 έχουν παραταχθεί στις παρυφές της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, όπου βρίσκονται σε επιφυλακή δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό. Κρίσιμη μέρα, ωστόσο, για την περαιτέρω στάση των αγροτών θεωρείται η Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί η τελική τιμή για το βαμβάκι.

    Αιχμές ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται άφησε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, οι οποίες, όπως είπε, ήταν προγραμματισμένες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ο κ. Δρυς απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή είπε ότι ο Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων από τις 16/1/2001 έως 28/1/2002 κατέβαλε συνολικά 561 δισ δραχμές δηλαδή το 62% των συνολικών επιδοτήσεων.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στις 31 Ιανουαρίου, που κλείνει η εκκοκκιστική περίοδος το υπουργείο θα ανακοινώσει επακριβώς την τελική παραγωγή βάμβακος και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξόφληση της επιδότησης μπορεί να φθάσει και τις 50 δραχμές το κιλό. Χαρακτήρισε δε "μέγιστη επιτυχία" τη διασφάλιση κοινοτικών πόρων ύψους 11 τρισεκατομμύριο δραχμές μέχρι το 2006 για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    Συζήτηση με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για θέματα γεωργίας θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί για εκδήλωση στο "Κολέγιο των Επιτρόπων".

    Καθαρή εξήγηση και στάση από τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν, άλλα να λένε σε ανακοινώσεις τους και άλλα να πράττουν τα στελέχη τους σε άλλες περιοχές.

    Επίσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και έχει εξασφαλίσει ιδιαίτερα θετικές τιμές για το βαμβάκι οι οποίες θα υπερβούν τις 300 δραχμές.

    "Στεκόμαστε κοντά στον αγροτικό κόσμο, ζητούμε όμως, να αποφευχθεί το κλείσιμο των εθνικών οδών που χωρίζει την Ελλάδα στα δύο", τόνισε χθες ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης της ομάδας ανάλυσης της ΝΔ, με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με φόντο την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    Στελέχη του κόμματος τόνισαν ότι η ΝΔ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, πως η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τάχθηκαν εναντίον του αποκλεισμού δρόμων.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού προέβλεψε ότι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα θα γίνουν οξύτερα γιατί θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις.

    [02] Ανοικτό το ενδεχόμενο τουρκικής προσφυγής

    29/1/2002 9:22:00 πμ

    Θετικά σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ για προσφυγή στη Χάγη, σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, τονίζοντας, πάντως, πως η μόνη διαφορά με την Αγκυρα, που αναγνωρίζει η χώρα μας είναι η υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, ενώ δεν απέκλεισε διερευνητική συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Τζεμ.

    Η Αγκυρα αποδέχεται τις προτάσεις της ''Ατζέντας 2000'' της Ε.Ε. και των Η.Ε.

    Για την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο, η Αγκυρα αποδέχεται το σύνολο των προτάσεων της "Ατζέντας 2000" της Ε.Ε. και την απόφαση 33 των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ο κ. Τζέμ είπε ότι "όσον αφορά το ζήτημα του Αιγαίου, αποδεχόμαστε το σύνολο των προτάσεων που απαριθμούνται τόσο στην "Ατζέντα 2000" της Ε.Ε. όσο και στην υπ' αριθμόν 33 απόφαση των Ηνωμένων Εθνών".

    "Στα έγγραφα αυτά απαριθμούνται με τη σειρά οι εξής τρόποι επίλυσης: Διεξαγωγή κατ' ιδίαν συνομιλιών, διαιτησία, έμμεσες συνομιλίες, μεσολάβηση και περιλαμβάνεται και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτά τα αποδεχόμαστε", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    "Με τον (Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών) κ. Γιώργο Παπανδρέου συναντηθήκαμε πρόσφατα και θα συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις Νταβός", είπε ακόμα ο κ. Τζέμ και πρόσθεσε:" Ας αρχίσουμε τις συνομιλίες πρώτα εντοπίζοντας τα σημεία στα οποία συμφωνούμε στο Αιγαίο και, στο σημείο όπου θα παρουσιαστεί εμπλοκή, ας προσφύγουμε στους άλλους τρόπους με τη σειρά".

    Ο κ. Τζέμ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην τηλεοπτική εκπομπή "Kafe Siyaset", απαντώντας σε ερωτήσεις του κ Μουράτ Γιετκίν, διευθυντή του γραφείου της Ραντικάλ στην Αγκυρα, ο οποίος επισημαίνει σήμερα σε άρθρο του στην Ραντικάλ ότι "η Τουρκία μέχρι τώρα απέκλειε την επιλογή προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζεμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα παρατήρησε πως αυτές κινούνται σε ένα διαφορετικό κλίμα και αυτές σηματοδοτούν κάποια πρόοδο.

    Η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και αν η Τουρκία αποδεχθεί τη σύνταξη ενός συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος στη Χάγη, αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη. Εξάλλου, προσθέσε ο κ. Πρωτόπαπας, πρόκειται να ξεκινήσει μία διερευνητική συζήτηση σε υπηρεσιακό επίπεδο ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκειμένου να ανιχνευτούν τα περιθώρια της λύσης - "η οποία πάντως πρέπει να είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    Ανάλογες διερευνητικές επαφές, σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, ενδεχομενως έχουν οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ, πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.

    [03] Επίσκεψη Σημίτη στο Ολυμπιακό Χωριό

    29/1/2002 8:11:00 πμ

    Σήμερα Τρίτη στις δέκα παρά τέταρτο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Αμέσως μετά στις 11:00 θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Χωριό και στις τρεις παρά είκοσι, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραβρεθεί σε εκδήλωση στο "Κολέγιο των Επιτρόπων". Κατόπιν ο Κώστας Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο για τα αγροτικά θέματα Φραντς Φίσλερ.

    [04] Ναι του ΣτΕ στο κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά

    29/1/2002 9:38:00 πμ

    "Πράσινο φως" άναψε το Συμβουλίου της Επικρατείας για ένα ακόμα ολυμπιακό έργο που αφορά την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά Μαραθώνα απορρίπτοντας προσφυγές της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος

    [05] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πεμπτη

    29/1/2002 8:45:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της Υγείας. Μετά τους πανεπιστημιακούς, στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι προχωρούν την Πέμπτη, σε 48ωρη απεργία, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Την Πέμπτη θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές 22 πανεπιστημιακών γιατρών που ζητούν να ακυρωθεί η απόλυσή τους από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω παράλληλης απασχολήσεώς τους σε ιδιωτικές κλινικές.

    Χθες ο αρμόδιος υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του περιφερειακού συστήματος υγείας περιφέρειας Πελοποννήσου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εφαρμόζεται.

    Για το θέμα που έχει προκύψει με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές-ιατρούς, είπε ότι κάποιοι προσδοκούν ότι θα μείνει στα χαρτιά η μεταρρύθμιση. Αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του μεγάλου εγχειρήματος στο χώρο της υγείας. Ομως θα έχει μείνει μισό εάν δεν προχωρήσουμε και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες, εκεί που υπάρχει στη χώρα μας.

    [06] Θάνατος του Θ.Γρηγοράκου στον Κορυδαλλό

    29/1/2002 9:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε σε κωματώδη κατάσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας εξέπνευσε, χθες, ο 28χρονος Θόδωρος Γρηγοράκος, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του Βασίλη και τον αδελφό του Νίκο αποτελούσαν μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες "νονών" της νύχτας. Τον Θόδωρο Γρηγοράκο βρήκαν σχεδόν αναίσθητο μέσα στο κελί του συγκρατούμενοί του οι οποίοι και ειδοποίησαν τους υπαλλήλους της φυλακής. Αμέσως μεταφέρθηκε με φορείο στο ασθενοφόρο των φυλακών, όπου και εξέπνευσε λίγο πριν την άφιξη του οχήματος στο Τζάννειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί διαπίστωσαν ότι θάνατο από υπερβολική μέθη.

    [07] Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη

    29/1/2002 10:18:00 πμ

    Αρματα μάχης και στρατιώτες του Ισραήλ εισέβαλαν χθες σε παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής Οχθης τραυματίζοντας, τέσσερις Παλαιστίνιους και πραγματοποιώντας συλλήψεις υπόπτων. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν ύστερα από μερικές ώρες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους εντείνει τις πιέσεις προς τον Αραφάτ, ενώ ο αντιπρόεδρος Τσέινι υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που συνδέουν εμμέσως τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο με την υπόθεση της παράνομης εισαγωγής όπλων.

    Ο Τσέινι αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του

    Πάντως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, αρνήθηκε χθες να παραθέσει τις αποδείξεις που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του, ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση της παράνομης εισαγωγής όπλων, τα οποία κατασχέθηκαν στο πλοίο Καρίν Α.

    "Δεν θα μιλήσω για ζητήματα που άπτονται του τομέα των πληροφοριών. Προφανώς, δεν πρόκειται να το κάνω. Ποιός άλλωστε θα το έκανε;" απάντησε ο Τσένι στη σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    "Ομως εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως άνθρωποι, πολύ κοντινοί στον Αραφάτ, υψηλόβαθμα στελέχη στην παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή, εμπλέκονταν ουσιαστικά στην επιχείρηση αυτή", δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

    "Εχουμε δει τις συνεντεύξεις του κυβερνήτη του πλοίου στην τηλεόραση, στις οποίες δηλώνει διαρρήδην ότι δούλευε για την παλαιστινιακή Αρχή. Επομένως ουδεμία αμφιβολία υπάρχει πως η επιχείρηση διεξήχθη με την πλήρη συναίνεση υψηλόβαθμων στελεχών στην παλαιστινιακή Αρχή", πρόσθεσε.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ "γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Οφείλει να ελέγξει την βία που προέρχεται από την Παλαιστίνη, τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη, που εξασκείται πάνω στους Ισραηλινούς. Εχει υποχρέωση να θέσει τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις", δήλωσε ο Τσένι. Αναφερόμενος πάλι στην υπόθεση Καρίν Α, και στην, κατά την Ουάσιγκτον, άμεση εμπλοκή σε αυτήν της Χεζμπολάχ και του Ιράν, ο Τσένι πρόσθεσε πως "είναι δύσκολο να θεωρηθεί σοβαρά ο Αραφάτ ως συνομιλητής εάν συμπεριφέρεται με αυτόν τον κόσμο".

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους καλούσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να αποκηρύξει και να πολεμήσει την τρομοκρατία.

    "Είναι σημαντικό ο κ. Αραφάτ όχι μόνον να αποκηρύξει την τρομοκρατία, αλλά και να σταματήσει αυτούς που θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, καταβάλλοντας έτσι προσπάθειες υπέρ της ειρήνης", δήλωσε ο Μπους απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον επισκεπτόμενο την Ουάσινγκτον προσωρινό πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

    Ρωσσία: Οι πολιτικές λύσεις είναι το ζητούμενο

    Από την πλευρά της η Ρωσία κάλεσε και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να προσφύγουν στα πολιτικά μέσα και να συνεργασθούν για την επίτευξη ενός ειρηνικού διακανονισμού της σύγκρουσης.

    Στην προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο επισημαίνεται "περαιτέρω επικίνδυνη επιδείνωση" της κατάστασης στις παλαιστινιακές περιοχές και καταγγέλλεται η τρομοκρατία και η βία "σε όλες τις μορφές".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να "υιοθετήσει κατάλληλα και δραστικά μέτρα για να αναχαιτίσει τους εξτρεμιστές" και το Ισραήλ να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί η ειρήνη "μόνο με την προσφυγή στη βία".

    Παράλληλα ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος συναντήθηκε χθες χωριστά με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών στη σύγκρουση.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Μορατίνος συναντήθηκε με τον Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια μετέβη στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για να συναντήσει τον Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος στην κατοικία του από τα ισραηλινά στρατεύματα εδώ και δύο περίπου μήνες.

    Ο Μορατίνος ενημέρωσε τον Γιάσερ Αραφάτ για την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δεκαπέντε σχετικά με τη Μέση Ανατολή και ο παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ευχαριστημένος με το περιεχόμενό της, τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Ο απεσταλμένος της ΕΕ θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [08] Φιλιππίνες:Αναβάλλουν τις επιχειρήσεις οι ΗΠΑ

    29/1/2002 9:53:00 πμ

    Επ' αόριστον αναβλήθηκε η συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στις Φιλιππίνες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον στρατό της χώρας. Μία κοινή αμερικανο-φιλιππινέζικη επιχείρηση εναντια στην ομάδα Αμπού Σαγιάφ προβλεπόταν για αύριο, όμως η αμερικανική πλευρά ζήτησε την αναβολή της και αξίωσε να της δοθούν πιό λεπτομερείς πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αποστολή. Περισσότεροι από 650 αμερικανούς στρατιώτες, με περίπου 160 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, αφίχθηκαν πρόσφατα στις Φιλιππίνες. Υπολογίζεται πως θα συμμετέχουν ως σύμβουλοι σε επιχειρήσεις στο πλευρό του στρατού της Μανίλα, ενάντια στους αντάρτες της ομάδας Αμπού Σαγιάφ, που κρατούν ομήρους δύο Αμερικανούς κι έναν Φιλιππινέζο.

    [09] Βρετανία: Θύματα από τη σφοδρή κακοκαιρία

    29/1/2002 9:30:00 πμ

    Επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο χθες στη Βρετανία σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους και τις σφοδρές καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν επίσης πολλές υλικές ζημιές και άφησαν χιλιάδες νοικοκυριά δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Η Σκωτία, μάλιστα, επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους, που έφθαναν να πνέουν με ταχύτητα 170-200 χλμ/ώρα, κοντά στην υψηλότερη κορυφή του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Μπεν Νάβις, στα Χάιλαντς.

    Στα βόρεια της Σκωτίας, πάνω από 40,000 κατοικίες έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ χιλιάδες άλλες έμειναν στο σκοτάδι στις κεντρικές περιοχές της.

    Οι εικόνες στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μεγάλα φορτηγά να κείτονται αναποδογυρισμένα από τη δύναμη του ανέμου. Η αστυνομία συνιστούσε στα υψηλά φορτηγά να μην κυκλοφορήσουν, ενώ παράλληλα η κίνηση των σιδηροδρόμων στην Σκωτία πρακτικά είχε σταματήσει εντελώς. Η εταιρεία ScotRail ματαίωσε κάθε δρομολόγιο με άφιξη, ή αναχώρηση από τη Γλασκώβη.

    Πέντε άνθρωποι, δύο στη δυτική Σκωτία και τρείς στη βορειοανατολική Αγγλία βρήκαν τον θάνατο σε διαφορετικά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, όταν το όχημά τους- ΙΧ, ή φορτηγό-αναποδογύρισε από τη θύελλα. Ενας άνδρας στο Ντούνκελ της Σκωτίας βρήκε τον θάνατο όταν έπεσε πάνω του ένα δέντρο, ενώ μία 40-χρονη γυναίκα σκοτώθηκε από υλικά οικοδομής που έπεσαν από μία υπό επιδιόρθωση εκκλησία στο Γιορκ της Αγγλίας.

    [10] Πυρκαγιά σε εστιατόριο της Νοτίου Κορέας

    29/1/2002 10:01:00 πμ

    Δέκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν σε πυρκαγιά που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε εστιατόριο στην πόλη Κουνσάν, στην νοτιοδυτική Κορέα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, που ξέσπασε περί τις 11.50, τοπική ώρα (04.50, ώρα Ελλάδος). "Εως τώρα έχουμε βρει δέκα νεκρούς και πέντε τραυματίες", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις για να διαπιστωθεί η αιτία της πυρκαγιάς. Καμιά άλλη λεπτομέρεια δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή για την πυρκαγιά.

    [11] Αφγανιστάν: Συντριβή ελικοπτέρου των ΗΠΑ

    29/1/2002 10:06:00 πμ

    Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη χθες το βράδυ στην προσπάθειά του να προσγειωθεί σε ανώμαλο έδαφος στο βόρειο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 από τους 24 επιβαίνοντες. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ, στρατιωτικός εκπρόσωπος, 14 από τους επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σημειώθηκε το ατύχημα.

    Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από το Κανταχάρ με 18 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

    [12] Οχι εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα πολυτέκνων

    29/1/2002 10:10:00 πμ

    Απλουστεύονται οι διαδικασίες χορήγησης συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ μειώνεται το διοικητικό κόστος και συντομεύεται ο χρόνος καταβολής των συντάξεων γήρατος και αναπηρίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού. Παράλληλα, από τον Οργανισμό ανακοινώθηκε ότι καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, του επιδόματος τρίτου παιδιού και της ισόβιας σύνταξης από τον ΟΓΑ. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2002 και τα επιδόματα των παραπάνω κατηγοριών θα χορηγούνται ανεξάρτητα από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

    Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, οι οποίοι καθίστανται συνταξιούχοι γήρατος με ελάχιστο χρόνο 15 έτη ασφάλισης, θα δικαιούνται με τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις και τη βασική σύνταξη γήρατος έναντι των 25 χρόνων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, που καθίστανται συνταξιούχοι αναπηρίας, στο εξής και με τις ίδιες προϋποθέσεις, θα δικαιούνται και τη βασική σύνταξη αναπηρίας.

    [13] Κι άλλες πρωτιές για τον ελληνικό στίβο

    29/1/2002 10:39:00 πμ

    Εντυπωσιακή είναι η παρουσία του ελληνικού στίβου στις λίστες των 30 κορυφαίων αθλητών και αθλητριών που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου. Ο Κώστας Κεντέρης φιγουράρει στην πρώτη θέση στα 200μ των ανδρών, όπως και η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό γυναικών. Ξεχωρίζουν επίσης, η 2η θέση της Κατερίνας Θάνου στα 100μ αλλά και η παρουσία πέντε Ελληνίδων αθλητριών της δισκοβο0λίας στις 30 κορυφαίες αθλήτριες της Ευρώπης. Πρόκειται για τις Τασούλα Κελεσίδου (6η), Κατερίνα Βόγγολη (12η), Στέλλα Τσικούνα (15η), Αρετή Αμπατζή (17η) και Μαρία Κολέτσου (28η).

    [14] Βραβείο ''Δημήτρης Χόρν'' στον Αργύρη Ξάφη

    29/1/2002 8:48:00 πμ

    Ο Αργύρης Ξάφης βραβεύτηκε χθες με το θεατρικό βραβείο "Δημήτρη Χόρν", για την ερμηνεία του στο έργο "Το στρίψιμο της βίδας" του Τζέφρι Χάτσερ και για την ερμηνεία του στο "Πολύ κακό για το τίποτα" του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

    Το βραβείο Δημήτρης Χόρν, απονέμεται φέτος για δεύτερη χρονιά.

    Το έχει θεσμοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο το οποίο προέρχεται από τους ετήσιους τόκους ενός σταθερού κεφαλαίου 35 εκατομμυρίων δραχμών που είχε προσφέρει ο αδελφός του Δημήτρη Χόρν, Γιάννης Χόρν.

    Μαζί με το βραβείο ο ηθοποιός πήρε και το Χρυσό Σταυρό που φορούσε ο Δημήτρης Χόρν.

    Η τελετή απονομής έγινε χθες στο θέατρο που φέρει το όνομα του Χόρν από το 1998 και στην τελετή βράβευσης μίλησαν και ξεδίπλωσαν τις αναμνήσεις τους από τον Χόρν, η Ελένη Αρβελέρ, η Ναταλία Μελά, ο Κώστας Ασημακόπουλος, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής και Στεφανή Χόρν, νύφη του Δημήτρη Χόρν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 January 2002 - 9:57:58 UTC