Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τη διαφθορά και τον τζόγο
  • [02] Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών
  • [03] Απεργούν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [04] Αλλαγές στον εκλογικό νόμο μετά τις δημοτικές
  • [05] Απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
  • [06] Επαφές Καραμανλή σε Βρετανία
  • [07] Πανελλαδική 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων
  • [08] Κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών
  • [09] Ασκηση ''Ολυμπος 2002'' στην Κύπρο
  • [10] Απελευθέρωση της αγοράς των ΙX ζητά η ΕΕ
  • [11] Ανάπτυξη ΒΙ.ΠΕ και βιομηχανικών πάρκων
  • [12] Επαναστατική μέθοδος κατά Πάρκινσον
  • [13] Κρούσμα Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ στην Ιταλία
  • [14] Εκθεση αφιερωμένη στην Ιωάννα Τσάτσου
  • [15] Δημοπρασία για τα υπάρχοντα της Σοράγια

    [01] Σύσκεψη για τη διαφθορά και τον τζόγο

    6/2/2002 9:02:00 πμ

    Το θέμα της διαφθοράς και του παράνομου τζόγου, θα συζητηθεί σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών. Οσον αφορά στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση η θέσπιση ασυμβίβαστου για την ιδιοκτησία ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ή εφημερίδας με την ιδιοκτησία επιχείρησης που συναλλάσσεται με το δημόσιο.

    Επίσης ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για αντιμετώπιση προβλημάτων της περιφέρειας.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Πελοπόννησο με τους οποίους θα συζητήσει για τα προβλήματα της περιφέρειας εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    [02] Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/2/2002 8:41:00 πμ

    Οι κύριοι Μπούτας και Νασίκας

    Συσκέψεις για τη διαμόρφωση της στάσης των αγροτών και την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιήσουν στις 5 το απόγευμα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης οι συντονιστικές επιτροπές τους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στο υπουργείο Γεωργίας δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν όλες οι διαφορές. Για γόνιμο διάλογο μίλησε ο Γιώργος Δρυς, ενώ οι συνδικαλιστές είπαν ότι δεν τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις.

    Δηλώσεις Δρυ

    O κ. Δρυς ανακοίνωσε χθες ότι η τελική τιμή για το βαμβάκι θα γίνει γνωστή στις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή τη στιγμή, το ύψος της παραγωγής είναι 1.095.000 τόνοι. Εάν δεν ξεπεραστεί το πλαφόν του 1.146.000 τόνων, οι παραγωγοί θα λάβουν επιπλέον 50 δρχ. ανά κιλό.

    Επιπλέον για τον καπνό και το ελαιόλαδο η επιδότηση φέτος φθάνει τις 395 δρχ. το κιλό και για το 2002 στόχος είναι 420 δρχ. το κιλό.

    Ανοιχτά προς συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Δρυ, είναι τα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, η ύπαρξη διαφορετικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και η αύξηση της ποσόστοσης γάλακτος.

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την κακοκαιρία, ο κ. Δρυς τόνισε πως έχουν δοθεί εντολές, προκειμένου να εκτιμηθούν πρώτα οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και μετά στο φυτικό, ενώ επανέλαβε ότι εξασφαλίστηκαν 90 δισ. δρχ.

    Οι αγρότες από την πλευρά τους χαρακτήρισαν το ποσό ανεπαρκές και ζήτησαν την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

    Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκε επίσης το θέμα το μητρώου αγροτών στο οποίο ζήτησαν να συμπεριληφθούν οι εργάτες γης και οι αγροεργάτες.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, ακόμη και τώρα, με συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις", δήλωσε η ΝΔ.

    "Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους", τονίζει το ΚΚΕ.

    Να προχωρήσει σε ριζικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτική οικονομία καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΝ.

    Για "αδιέξοδη, μακροχρόνια, αντιαγροτική πολιτική", κάνει λόγο το ΔΗΚΚΙ.

    [03] Απεργούν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ

    6/2/2002 9:10:00 πμ

    Πενθήμερη πανελλαδική απεργία ξεκινούν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ. Τα βασικά αιτήματά τους είναι η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους, ο προσδιορισμός μισθολογικών κλιμακίων, η χορήγηση του επιδόματος εξομάλυνσης και το ιατρικό βαθμολόγιο. Στη διάρκεια της απεργίας στα υποκαταστήματα και τα θεραπευτήρια του Ιδρύματος θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και τα έκτακτα περιστατικά, από το προσωπικό ασφαλείας.

    [04] Αλλαγές στον εκλογικό νόμο μετά τις δημοτικές

    6/2/2002 11:16:00 πμ

    Ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο θα ξεκινήσει μετά τις δημοτικές εκλογές δήλωσε, χθες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου, για τη συμμετοχή των συνασπισμών κομμάτων στην τρίτη κατανομή, που πάντως απορρίφθηκε.

    Eν τω μεταξύ, έως το φθινόπωρο θα έχουν κατατεθεί στη Βουλή τα σχέδια νόμων για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών των κομμάτων.

    [05] Απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

    6/2/2002 10:11:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και της Σαλαμίνας.

    Σύμφωνα με τα 7 σωματεία των εργαζομένων, η απεργία πραγματοποιείται για να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση που θα δώσουν "ανάσα" στους χιλιάδες ανέργους το ποσοστό των οποίων όπως εκτιμάται ξεπερνά το 80%. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την ανάπτυξη της ζώνης, την επιδότηση των ανέργων, τη μείωση ορίου ηλικίας και τέλος την εφαρμογή του νόμου για την δημιουργία μητρώου των εργοδοτών.

    Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου και θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη.

    [06] Επαφές Καραμανλή σε Βρετανία

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/2/2002 9:14:00 πμ

    Με επίσημες επαφές συνεχίζει την επίσκεψή του στη Βρετανία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Χθες συναντήθηκε με τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Θάτσερ, σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ, ενώ σήμερα θα έχει επαφές στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Οι κύριοι Ρίφκιντ και Καραμανλής συζήτησαν κυρίως για την κατάσταση στα Βαλκάνια και το Κυπριακό, καθώς ο Βρετανός πρώην υπουργός είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο, ενώ ως υπουργός είχε ασχοληθεί με το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια, χωρίς αλλαγές συνόρων και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις πλευρές, ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Τέλος, σε ομιλία του χθες στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο πρόεδρος της ΝΔ -ο οποίος - αναφέρθηκε στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας ψηλότερο πήχυ για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [07] Πανελλαδική 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    6/2/2002 9:07:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας κήρυξε για αύριο, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

    Κύρια αιτήματα της απεργίας είναι το θέμα των αμοιβών και των συμβάσεων, οι απολύσεις εργαζομένων και γενικότερα οι εργασιακές σχέσεις αλλά και η ποιότητα της ενημέρωσης. Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη των Ενώσεων, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, "για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων με τον οφειλόμενο σεβασμό στις Αρχές Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, για μια έγκυρη, αντικειμενική, ακηδεμόνευτη και πολυφωνική ενημέρωση".

    Την συμπαράσταση στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ.

    [08] Κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών

    6/2/2002 10:59:00 πμ

    Η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ προχώρησε σήμερα στην κατεδάφιση τουλάχιστον πέντε παλαιστινιακών κατοικιών στο ανατολικό τμήμα της πόλης,που κατέχει το Ισραήλ από το 1967,ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Οι κατοικίες βρίσκονταν στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα,στο βόρειο τμήμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι κατοικίες είχαν κατασκευαστεί χωρίς άδεια και δεν κατοικούνταν. Η κατεδάφιση των κατοικιών έγινε με την κάλυψη της ισραηλινής αστυνομίας, που κράτησε μακριά τα τηλεοπτικά συνεργεία.

    Η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ είχε ήδη κατεδαφίσει την περασμένη Δευτέρα άλλα δύο παλαιστινιακά σπίτια στην αραβική συνοικία Αλ Ισαουίγια της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    [09] Ασκηση ''Ολυμπος 2002'' στην Κύπρο

    6/2/2002 10:09:00 πμ

    Αρχίζει σήμερα η προγραμματισμένη άσκηση επί χάρτου της Εθνικής Φρουράς Ολυμπος 2002, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Η άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την προγραμματισμένη άσκηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας "Αλέξανδρος 2002", εντάσσεται στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι όλων των φορέων, όπως προβλέπεται στο νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα και αφορά την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών.

    [10] Απελευθέρωση της αγοράς των ΙX ζητά η ΕΕ

    6/2/2002 11:03:00 πμ

    Το φθηνό Ι.Χ, κάτι που αποτελεί όνειρο για πολλούς, φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα μετά την απελευθέρωση της αγοράς αυτοκινήτου που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάργηση του καθεστώτος των αποκλειστικών αντιπροσώπων αναμένεται να τονώσει τον ανταγωνισμό και αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι καταναλωτές. Μικρή επιβάρυνση, πάντως, για τους κατόχους αυτοκινήτων θα προκύψει από τις ανατιμήσεις των ασφαλίστρων, λόγω της αύξησης των αποζημιώσεων στα θύματα τροχαίων.

    Διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτοκινητοβιομηχανιών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα τους από μακρού αναμενόμενους κανόνες, με τους οποίους καταργείται το καθεστώτος εξαίρεσης των αυτοκινήτων και απελευθερώνεται η αγορά του κλάδου, ως ένα πρώτο βήμα για την προώθηση του ανταγωνισμού που αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των τιμών, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Πριν ακόμη αποφασίσει η Επιτροπή, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές απειλούν την ήδη ασθενική αγορά εργασίας της Γερμανίας και ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αντισταθεί στην υλοποίησή τους.

    Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι πωλητές στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες και να πωλούν διαφορετικές μάρκες σε γειτνιάζοντες εκθεσιακούς χώρους.

    Οι αλλαγές αναμένεται ότι θα πλήξουν την κυριαρχία των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών, όπως είναι η Volkswagen στη Γερμανία, η Fiat στην Ιταλία, η Renault και η Peugeot/Citroen στη Γαλλία.

    "Η κατάργηση του καθεστώτος εξαιρέσεων θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα ανταγωνισμού στη γερμανική βιομηχανία", είπε ο Σρέντερ που φέτος θα βρεθεί ενώπιον εκλογικής αναμέτρησης και φοβάται ότι οι νέοι κανονισμοί θα επιδεινώσουν το ήδη σημαντικό πρόβλημα της ανεργίας.

    Από την άλλη πλευρά, ο επίτροπος Μάριο Μόντι που ετοίμασε τους κανόνες, υποστηρίζεται από τις ομάδες των καταναλωτών, οι οποίοι παραπονούνται για τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις διάφορες χώρες της ΕΕ.

    Οι ομάδες των καταναλωτών επικρίνουν το καθεστώς εξαιρέσεων, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, επιτρέπει στους κατασκευαστές να "στήνουν" δίκτυα πωλήσεων και επισκευών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. "Δεν πρόκειται για επανάσταση, αλλά είναι ένα καλό και καθαρό πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς, της συντήρησης και της διανομής αυτοκινήτων στην Ευρώπη", δήλωσε ο Τζον Γουόρμαλντ της Autopolis, εταιρίας συμβούλων για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία υπήρξε και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση των νέων κανόνων. "Η τολμηρή πρωτοβουλία της Επιτροπής ενθαρρύνει τη διαφοροποίηση και επιλογή στο λιανικό εμπόριο των αυτοκινήτων και βάζει τον καταναλωτή στη θέση του οδηγού", αναφέρει στη δικιά του ανακοίνωση ο Μάριο Μόντι.

    Από την πλευρά της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναμένεται ότι οι νέες προτάσεις της Επιτροπής θα θέσουν πολλούς μικρούς πωλητές εκτός αγοράς. Οι προτάσεις θα υποστούν τροποποιήσεις πριν τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο, οπότε λήγουν οι παλαιές ρυθμίσεις που ισχύουν από δεκαετίας.

    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων

    Αλλά και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων θα υπάρξουν αλλαγές.

    Οπως έγινε γνωστό, με την εφαρμογή της 5ης Κοινοτικής Οδηγίας αυξάνονται οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιριών με στόχο τη μεγαλύτερη προστασία των παθόντων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

    Συγκεκριμένα θα αυξηθούν τα κατώτατα όρια ασφάλισης και θα εξασφαλισθούν τα ευπαθή θύματα τροχαίων ατυχημάτων (πεζοί και ποδηλάτες) που θα αποζημιώνονται κάθε φορά ανεξαρτήτως υπαιτιότητας τους.

    Η 5η Οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των κατωτάτων ορίων ασφαλιζομένων αστικής ευθύνης σε 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα για σωματικές βλάβες και σε 500.000 ευρώ για υλικές ζημιές. Τα ποσά αυτά θα αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά κάθε πέντε χρόνια.

    Ακόμα προβλέπει αποζημίωση του επιβάτη του οχήματος έστω και αν γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι ο οδηγός του οχήματος, στο οποίο επέβαινε, ήταν υπό την επίδραση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.

    Επιπλέον καταργούνται οι μέχρι τώρα εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε μερικά οχήματα να παραμένουν ανασφάλιστα.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην ασφάλιση από τρομοκρατικές ενέργειες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει διάφορα ενδεχόμενα, όπως η αντασφάλιση κινδύνων από ευρωπαϊκό pool ασφαλιστών και αντασφαλιστών, η κρατική κάλυψη με τη μορφή εγγύησης ή πρόσθετης αντασφάλισης κ.α.

    [11] Ανάπτυξη ΒΙ.ΠΕ και βιομηχανικών πάρκων

    6/2/2002 11:36:00 πμ

    Δώδεκα νέες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ) και Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ), που χρηματοδότησε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά τη χρονική περίοδο 1996-2001, ολοκληρώθηκαν και προστίθενται στις βιομηχανικές υποδομές της χώρας. Η συνολική έκταση των νέων υποδομών ανέρχεται σε 10.100 στρέμματα και σε αυτές περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις επτά υφιστάμενων ΒΙΠΕ, καθώς και έργα σε άλλες τέσσερις ΒΙ.ΠΕ.

    Το σύνολο των πιστώσεων για τις εργασίες στις εν λόγω περιοχές ανήλθε σε 42,5 δισ.δρχ., ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί στο σύνολό του από τα κονδύλια του Β' ΚΠΣ.

    Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

    Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Καλαφάτης, στους χώρους αυτούς αναμένεται να εγκατασταθούν 1.400 έως 1.600 νέες επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν 6.500 έως 8.200 νέες θέσεις εργασίας.

    Η ζήτηση που εκδηλώνεται για εγκατάσταση επιχειρήσεων στους οργανωμένους βιομηχανικούς χώρους των ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ είναι ήδη μεγάλη.

    Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, την τελευταία πενταετία, 719 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον εγκατάστασής τους στις περιοχές αυτές, δεσμεύοντας 8.000 στρέμματα περίπου.

    Αναλυτικά, κατασκευάσθηκαν έργα υποδομής, καθώς και επεκτάσεις σε υφιστάμενες ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ, στις περιοχές: Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Κιλκίς, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Τρίπολης, Ορεστιάδας, Σαπών, Κοζάνης, Βόλου, Αμφισσας, Χαλκίδας, Πατρών, Δράμας, Ανω Λιοσίων, Θεσπρωτίας, Σχιστού, Θίσβης, Αστακού, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου και Σιάτιστας.

    Το ποσοστό επιχορήγησης του κράτους για τη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών υποδομών, βάσει του νόμου 2545, ανέρχεται πλέον σε 40-50%.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών υποδομών ευθυγραμμίζεται με την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης στη βιομηχανική παραγωγή, στο μεταποιητικό τομέα, στην τεχνολογική παραγωγή.

    Αναφερόμενος στη μελλοντική εξέλιξη των ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει πλειοψηφικά στην εταιρία, που θα συσταθεί από κοινού με την ΕΤΒΑ, και η οποία θα έχει ως περιουσιακό της στοιχείο τις ΒΙ.ΠΕ και τα ΒΙΟ.ΠΑ της χώρας.

    [12] Επαναστατική μέθοδος κατά Πάρκινσον

    Πηγή: ΝΕΤ 5/2/2002 11:12:00 μμ

    Ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, δίνουν Αμερικανοί γιατροί. Στον εγκέφαλο του ασθενούς τοποθετείται ένα τσιπ, που τον βοηθάει να απαλλαγεί από τα συμπτώματα της ασθένειας.

    Οι γιατροί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιατρικό Κέντρο του Λος Αντζελες προσπαθούν να ανατρέψουν τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η ασθένεια στον οργανισμό του πάσχοντος με χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την τοποθέτηση ενός μικροτσίπ το οποίο θα μπορεί να ελέγχει το νευρικό σύστημα του ασθενούς.

    Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ήδη με τεράστια επιτυχία σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το νευρικό τους σύστημα και τρέμουν. Τώρα, εμφανίζεται ως σωτηρία και για τους ασθενείς με Πάρκινσον που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις φαρμακευτικές αγωγές.

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο. Η δύσκολη αυτή αρρώστια δεν κάνει διακρίσεις ούτε στους διάσημους. Ο πρωταθλητής Μοχάμεντ Αλι είναι ένας απ' αυτούς που η ασθένεια χτύπησε ανελέητα. Αλλά και ο μικρόσωμος ηθοποιός Μάϊκλ Φόξ είδε την καριέρα του να χάνεται και την ποιότητα ζωής του να αλλοιώνεται από πολύ νωρίς εξαιτίας τού πάρκινσον.

    Ισως τώρα, η νέα αυτή μέθοδος με το "κατευθυνόμενο" τσιπάκι, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

    [13] Κρούσμα Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ στην Ιταλία

    5/2/2002 10:13:00 μμ

    Μια νεαρή γυναίκα 25 ετών που κατοικεί στη Σικελία παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, που αποτελεί τη μορφή της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών, τη λεγόμενη νόσο των τρελών αγελάδων, που προσβάλει τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό διαγνωσμένο κρούσμα που εντοπίζεται στην Ιταλία από την ίδρυση το 1993 του εθνικού αρχείου του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας.

    [14] Εκθεση αφιερωμένη στην Ιωάννα Τσάτσου

    5/2/2002 9:54:00 μμ

    Με ιδιαίτερα θερμή υποδοχή εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έκθεση αφιερωμένη στην Ιωάννα Τσάτσου, πεζογράφο και ποιήτρια, κόρη του Στέλιου Σεφερειάδη, καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου, αδελφή του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και συζύγου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου.

    Οι φωτογραφίες και το υλικό της έκθεσης από τη ζωή και το έργο της, οι πίνακες γνωστών καλλιτεχνών, στους οποίους απεικονίζεται η ίδια ή μέλη της οικογένειάς της, αλλά και πολιτικά πρόσωπα από το περιβάλλον του Κωνσταντίνου Τσάτσου, παραχωρήθηκαν από την κόρη της Δέσποινα Τσάτσου-Μυλωνά.

    Για το έργο της, πνευματικό και κοινωνικό, στον κόσμο που γαλουχήθηκε και την προσφορά της μίλησαν ο ακαδημαϊκός και φίλος της οικογένειας Σεφέρη, Κ. Δεσποτόπουλος, ο καθηγητής Διονύσιος Μαγκλιβέρας, ο συγγραφέας Κώστας Τσιρόπουλος και η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ.

    Η Ιωάννα Τσάτσου, στη διάρκεια της κατοχής, έλαβε ενεργό μέρος στην αντίσταση και οργάνωσε, κυρίως υπό την καθοδήγηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη βοήθεια στις οικογένειες των εκτελεσθέντων από τις δυνάμεις της Κατοχής.

    Κορυφαίο πεζογραφικό έργο της είναι το ημερολόγιό της για την περίοδο 1941-1944 (εκδόθηκε το 1965, με τίτλο Φύλλα Κατοχής), στο οποίο εκφράζει τις κρίσιμες εθνικές στιγμές της χώρας, καθοδηγούμενη, όπως λέει στον πρόλογο του βιβλίου της, από το χρέος πως "τα γεγονότα, που συντάραξαν το Εθνος ολόκληρο, λησμονήθηκαν". Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αγωνίστηκε για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και την πολιτική τους εκπαίδευση.

    Υπήρξε, κατά τον Κ. Δεσποτόπουλο, "ηθική πρέσβειρα της Ελλάδος του 20ου αιώνα. Θαύμαζε τη λογιοσύνη του πατέρα της. Είχε τη μεγαλοπρέπεια της Σμυρναίας γυναίκας και με το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Τσάτσο, είχε από την εποχή του μεσοπολέμου θέση περιοπής στην κοινωνία των Αθηνών, ενώ στην περίοδο της προεδρίας του Κωνσταντίνου Τσάτσου (1975-1980), εκείνη λάμπρυνε το ύπατο αξίωμά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

    Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου.

    [15] Δημοπρασία για τα υπάρχοντα της Σοράγια

    6/2/2002 11:24:00 πμ

    Τα υπάρχοντα της "θλιμμένης πριγκίπισσας" Σοράγιας Εσφαντιάρι Μπαχτιάρι που πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 2001 στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, θα δημοπρατηθούν στα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για περίπου χίλια προσωπικά είδη και αντικείμενα της πρώην αυτοκράτειρας του Ιράν, αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Ντρουό-Μοντέν στις 28, 29 και 30 Μαΐου.

    Διοργάνωση έκθεσης με τα αντικείμενα

    Χωρίς κληρονόμο, η δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας Μοχαμάντ Ρεζά Σαχ Παχλεβί, που παντρεύτηκε στα 19 της χρόνια και χώρισε σε ηλικία 25 ετών, είχε ορίσει εκτελεστή της διαθήκης της μια συμβολαιογράφο του Παρισιού, με αποστολή να φροντίσει για την πώληση όλων των αντικειμένων και τα έσοδα από τις πωλήσεις να δοθούν σε όσους αναφέρει στη διαθήκη της.

    Θα χρειαστούν τρεις ημέρες για να πωληθούν 300 κοσμήματα και είδη χρυσοχοΐας της "θλιμμένης πριγκίπισσας", τα οποία απέκτησε κατά την περίοδο που ήταν αυτοκράτειρα του Ιράν, καθώς επίσης πίνακες, έπιπλα, τάπητες και έργα τέχνης.

    Στα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνονται επίσης σημαντικό φωτογραφικό υλικό, ιστορικά ενθύμια, μέρος της γκαρνταρόμπας της και ένα αυτοκίνητο Ρολς Ρόις Silver Spur, σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρίας εκτιμητών.

    Στις 28 και 29 Μαΐου θα διοργανωθεί έκθεση με τα είδη αυτά, ενώ ο κατάλογος των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν θα δημοσιευθεί από τις 25 Απριλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρίας εκτιμητών www.beaussant-lefevre.auction.fr


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 February 2002 - 10:11:28 UTC