Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη υπ. Πολιτισμού στις ΗΠΑ
  • [02] Διακοπή ρεύματος το απόγευμα στον Πειραιά
  • [03] Στα 5, 1 δις οι αγροτικές αποζημιώσεις
  • [04] Κάτι αλλάζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • [05] Κύπελλο: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-4
  • [06] ΑΕΚ-Ουράλ Γκρέιτ: 99-85

    [01] Επίσκεψη υπ. Πολιτισμού στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 6/2/2002 11:30:00 μμ

    Συνάντηση μιας περίπου ώρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι ήταν μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία "αφενός για να ακούσουμε για την πορεία και το τεράστιο έργο το οποίο επιτελείται στο πεδίο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, αφετέρου, να δούμε μερικά στοιχεία πολιτιστικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν από πλευράς δικής μας, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή νέων παιδιών σε εκδηλώσεις πολιτιστικού τύπου με ταξίδια στην Ελλάδα".

    Γόνιμη συζήτηση

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι έγινε μια πολύ ευχάριστη και γόνιμη συζήτηση και πως ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μαζί με τους θεοφιλεστάτους που ήταν παρόντες, για την ολυμπιακή προετοιμασία, για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και για τα πολιτιστικά προγράμματα που οργανώνονται στην περιοχή της Νέας Υόρκης και γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Συζητήσαμε, είπε επίσης ο κ.Βενιζέλος, τους τρόπους συνεργασίας ιδίως σε σχέση με τους νέους Ελληνες απόδημους στην Αμερική που θέλουν να βρίσκονται, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στην Ελλάδα, γιατί αυτή είναι και μια μεγάλη πηγή για το εθελοντικό κίνημα που είναι μια βασική παράμετρος της ολυμπιακής προετοιμασίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε αλλά, πρόσθεσε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ενημερωμένος, ξέρει τις προσπάθειες που γίνονται και θα βοηθήσει στους εκκλησιαστικούς κύκλους με κάθε τρόπο.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στη Νέα Υόρκη. Το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος θα αναχωρήσει για την πόλη του Σολτ Λέικ Σίτι όπου θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και θα έχει επαφές, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ και άλλους αξιωματούχους.

    [02] Διακοπή ρεύματος το απόγευμα στον Πειραιά

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/2/2002 8:45:00 μμ

    Περιορισμένης έκτασης διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν από τις 7 το απόγευμα και αποκαταστάθηκαν έως τις 9 το βράδυ, στο κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές μέσης τάσης, λόγω υγρασίας στον υποσταθμό, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα περίπου το 5% των καταναλωτών του Πειραιά.

    [03] Στα 5, 1 δις οι αγροτικές αποζημιώσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 6/2/2002 7:57:00 μμ

    Ποσό 5,1 δισ. δρχ θα διαθέσει το υπουργείο Γεωργίας για αποζημιώσεις αγροτών σε όλη τη χώρα για ζημιές που έπαθαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το 2000. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις που προβλέπουν για τους δικαιούχους αγρότες τις προϋποθέσεις καταβολής (π.χ. κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή μη) και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι υπηρεσίες των νομαρχιών θα εξατομικεύσουν τις ζημιές. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές που δεν καλύπτονται από άλλο δημόσιο φορέα (π.χ. ΕΛΓΑ) και καλύπτουν το 30% της απολεσθείσας παραγωγής.

    Σε ποιές περιπτώσεις θα δοθούν οι αποζημιώσεις

    Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις αγροτών:

    - Των Νομών Δράμας και Σερρών, των οποίων η βαμβακοπαραγωγή ζημιώθηκε από το πράσινο σκουλήκι, η ανάπτυξη του οποίου προκλήθηκε εξαιτίας της ασθενούς χειμερινής βροχόπτωσης, των ξηροθερμικών κλιματικών συνθηκών των μηνών Μαϊου-Ιουνίου έτους 2000 και της μετανάστευσης πληθυσμών του ανωτέρου εντόμου, η οποία ευνοήθηκε από τους ανέμους.

    - Του Νομού Μαγνησίας, των οποίων η μηλοπαραγωγή επλήγη από την ασθένεια "σκούπα της μάγισσας" που προκλήθηκε λόγω της μακράς περιόδου ξηροθερμικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του 2000.

    - Του Νομού Πέλλας, όπου η παραγωγή σπαραγγιού ζημιώθηκε κυρίως από τις χαμηλές θερμοκρασίες του μηνός Μαρτίου 2000 και δευτερευόντως από τη φουζαρίωση, η οποία αναπτύχθηκε στα εξασθενημένα λόγω ψύχους φυτά.

    - Των Νομών Ανατολικής Αττικής και Ηρακλείου, των οποίων η παραγωγή αμπελιών ζημιώθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το 2000.

    - Του Νομού Ευβοίας, των οποίων η παραγωγή δέντρων φιστικιάς ζημιώθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2000.

    - Των Νομών Θεσσαλονίκης και Κερκύρας, των οποίων τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις πλημμύρες κατά το μήνα Οκτώβριο 2000 (Θεσσαλονίκη) και τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο 2000 (Κέρκυρα).

    - Των Νομών Λευκάδας, Χανίων και Ρεθύμνου, των οποίων τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και την ανεμοθύελλα κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2000.

    - Των Νομών Καστοριάς, Κοζάνης και Δράμας, των οποίων η παραγωγή φασολιών ζημιώθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2000.

    - Του Νομού Λάρισας, όπου η παραγωγή δέντρων καστανιάς ζημιώθηκε από την ξηρασία κατά το καλοκαίρι του 2000 και από τους θερμούς νότιους ανέμους που επικράτησαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2000, βαμβακιού, ζαχαροτεύτλων, πατάτας, φασολιών, μηδικής, αραβοσίτου, βιομηχανικής τομάτας και αρδευόμενων δέντρων ελιάς ζημιώθηκε από την έλλειψη αρδευτικού νερού λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2000, και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και την ανεμοθύελλα κατά το μήνα Οκτώβριο 2000.

    - Του Νομού Πιερίας, όπου η παραγωγή δέντρων καστανιάς ζημιώθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2000 και η παραγωγή αποθηκευμένου καπνού σε καπνοξηραντήρια από την ανεμοθύελλα το Σεπτέμβριο 2000.

    - Του Νομού Σερρών, των οποίων η ιχθυοπαραγωγή ζημιώθηκε λόγω της μείωσης της παροχής νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, η παραγωγή πατάτας από λειψυδρία λόγω της ανομβρίας και η παραγωγή αραβοσίτου από την ανομβρία και από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

    - Του Νομού Χαλκιδικής, όπου τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές και ο καπνός που βρισκόταν σε ξηραντήρια ζημιώθηκαν από την ανεμοθύελλα στις 16 Αυγούστου 2000 και από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά το μήνα Οκτώβριο 2000.

    - Των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Χανίων, των οποίων η παραγωγή ελαιοδέντρων ζημιώθηκε από την παρατεταμένη ανομβρία το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2000.

    - Του Νομού Θεσσαλονίκης, των οποίων τα σκάφη και τα αλιευτικά εργαλεία των αλιέων της λίμνης Βόλβης ζημιώθηκαν από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά το μήνα Οκτώβριο του 2000.

    - Του Νομού Θεσπρωτίας, όπου τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές καθώς και η ιχθυοπαραγωγή ζημιώθηκαν από την ανεμοθύελλα, τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2000.

    [04] Κάτι αλλάζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/2/2002 8:10:00 μμ

    Αρχές Μαρτίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, που ενημέρωσε για το θέμα τους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Μεταξύ των ρυθμίσεων θα είναι και η δημιουργία χρηματιστηρίου αγοράς ενέργειας που, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η εμπορικότητα ηλεκτρικής ενέργειας στις καλύτερες δυνατές τιμές και με επάρκεια.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει και νομοσχέδιο για την ευκολότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    [05] Κύπελλο: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-4

    Πηγή: ΑΠΕ 6/2/2002 11:33:00 μμ

    Θριαμβευτική πρόκριση της ΑΕΚ στους "4" του κυπέλλου Ελλάδας. Η "Ενωση" νίκησε με 4-0 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα, πέρασε στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Οι Τσάρτας (27 πέναλτι), Λάκης (39), Νικολαϊδης (47) και Ιβιτς (89) πέτυχαν τα γκολ της ΑΕΚ, όμως πολλά κρίθηκαν από την αποβολή του Γιώργου Κουλακιώτη στο 27, που άφησε τον ΠΑΟΚ με 10 παίκτες, για το μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού.

    [06] ΑΕΚ-Ουράλ Γκρέιτ: 99-85

    Πηγή: ΑΠΕ 6/2/2002 11:31:00 μμ

    Η 13η αγωνιστική της Ευρωλίγκα δεν αποδείχθηκε γρουσούζικη για την ΑΕΚ. . Αποδίδοντας πολύ καλά στην επίθεση, η "Ενωση" κατάφερε να νικήσει την Ουράλ Γκρέιτ με 99-85 (ημ. 53-41), ένα αποτέλεσμα που "σφραγίζει" την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Μάλιστα, η ΑΕΚ κατάφερε να υπερκαλύψει την διαφορά των εννέα πόντων (86-77), με την οποία είχε ηττηθεί στη Ρωσία, ώστε θα βρεθεί πάνω από την Ουράλ Γκρέιτ σε περίπτωση ισοβαθμίας.

    Τα δεκάλεπτα: 30-16, 53-41, 75-70, 99-85.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 February 2002 - 21:55:20 UTC