Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Παπουτσή για τη δημαρχία
  • [02] Συνάντηση Μ. Γκορμπατσόφ με Δ. Αβραμόπουλο
  • [03] Ακαρπη η ανάκριση για τον απαγχονισμό του Πάπα
  • [04] Χειρόφρενο στα ταξί σήμερα
  • [05] Κινητοποιήσεις συμβασιούχων δήμων Αττικής
  • [06] Αρχίζει ο διάλογος για τα ΜΜΕ
  • [07] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά-Ραφήνα
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ αύριο
  • [09] Πολύνεκρο τροχαίο στην Ιταλία
  • [10] Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
  • [11] Πολιτική αντιπαλότητα για την κρατική RAI
  • [12] Ξεκινάει αύριο η δίκη του αιώνα
  • [13] Ζιμπάμπουε:Βομβιστική επίθεση σε εφημερίδα
  • [14] Επαφές για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • [15] Σύνοδος Οικονομ. Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
  • [16] Σάμαρανκ-Εξαρχος για τους Ολυμπιακούς του 2004
  • [17] Στερνό αντίο στον Γιάννη Παθιακάκη
  • [18] ''Κάντο Ολύμπικο'' στην πόλη του Σολτ Λέικ
  • [19] Ο χειμώνας συμβάλλει στις ψυχικές διαταραχές
  • [20] Η χρήση μαριχουάνας οδηγεί σε κατάθλιψη
  • [21] Νέες κινητοποιήσεις για τους γιατρούς του ΙΚΑ
  • [22] Στα δικαστήρια Ναόμι Κάμπελ - ''Mirror''
  • [23] Απονομή βραβείου από τον Μ. Γκορμπατσόφ
  • [24] Προσοχή στην οδήγηση εάν είστε Δίδυμος
  • [25] Συμβουλές για τα τυχερά δένδρα της Ινδίας

    [01] Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Παπουτσή για τη δημαρχία

    11/2/2002 3:20:00 μμ

    Ο Χρήστος Παπουτσής θα διεκδικήσει για το ΠΑΣΟΚ τη δημαρχία της Αθήνας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από τους βουλευτές της πρώτης περιφέρειας της Αθήνας και τη γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής. Ο Γραμματέας του κόμματος, Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και με όλες τις δυνάμεις θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικοινώνησε με τον κ. Παπουτσή και του ευχήθηκε ''καλή επιτυχία''.

    Στέλεχος με διαφανή πορεία και πλούσια εμπειρία

    Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται η ομόθυμη υποστήριξη στο πρόσωπο του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος περιγράφεται ως ένας πολιτικός με διαδρομή, με έργο, με προτάσεις και με ικανότητες, που έχουν αξιολογηθεί θετικά από όπου κι αν πέρασε.

    Κατά την πολιτική διαδρομή του διαδρομή ο κ Παπουτσής διετέλεσε πρόεδρος στην ΕΦΕΕ, ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βουλευτής στην Ελληνική Βουλή, Υπουργός στην Κυβέρνηση και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

    "Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ο Χρήστος Παπουτσής, με τις γνώσεις και την ευρωπαϊκή του εμπειρία, μπορεί να δώσει, με σεβασμό πάντα στους Αθηναίους πολίτες, με δύναμη, με αξιοπιστία και επιτυχία, μια πολιτική και αυτοδιοικητική μάχη για το Δήμο της Αθήνας.

    Αυτή η ουσιαστική και συμβολική μάχη για την Αθήνα του 2004, για την Αθήνα του 21ου αιώνα, μπορεί και πρέπει να δοθεί με ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, με όρους συνεργασίας, νίκης και ελπίδας.

    Αυτή η ουσιαστική και συμβολική μάχη μπορεί να στηριχτεί σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα, με θετικές προτάσεις και δημιουργικές πρωτοβουλίες.

    Ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο μέσα από ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες της Αθήνας, με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και τις κινήσεις πολιτών" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Σκανδαλίδης συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε χθες είχε απορρίψει την πρόβλεψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις δημοτικές εκλογές και είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπουτσή στην Αθήνα λέγοντας ότι είναι γνωστό στέλεχος, καταξιωμένο με ευρωπαϊκή εμπειρία τεράστια με κύρος, με δύναμη και με διάφανη διαδρομή και ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο καλές επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας είχε χαρακτηρίσει ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Χρήστος Παπουτσής με την πλούσια κοινοβουλευτική, κυβερνητική και ευρωπαϊκή εμπειρία του, έθεσε την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κόμματος.

    [02] Συνάντηση Μ. Γκορμπατσόφ με Δ. Αβραμόπουλο

    Πηγή: ΑΠΕ 11/2/2002 7:27:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισκέφθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο το δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο λόγος της επίσκεψής του αφορά στο νέο θεσμό που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και με τον οποίο βραβεύονται προσωπικότητες στο χώρο των γραμμάτων, της πολιτικής, της τέχνης και των επιχειρήσεων.

    Τόνισαν την ανάγκη της εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών

    Ο κ. Αβραμόπουλος προσφωνώντας τον κ. Γκορμπατσόφ εξήρε την προσωπικότητά του και τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε. Επίσης επεσήμανε πως ο κ. Γκορμπατσόφ μαζί με άλλες προσωπικότητες συγκροτεί μια παγκόσμια κίνηση, η οποία έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης για τον άνθρωπο, τον κόσμο και τη δημοκρατία.

    Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος Γκορμπατσόφ είπε πως είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το δήμαρχο Αθηναίων και πρόσθεσε: "Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο αναλάβαμε καινούργιες πρωτοβουλίες δημιουργώντας πολιτικά κόμματα. Εγώ έχω ιδρύσει τον "Πράσινο Σταυρό", ένα δημοκρατικό κόμμα και ο κ. Δήμαρχος το "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών". Αυτά τα κόμματα μέσα στην πολιτική τους πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να προστατεύεται η κοινωνία από ακραία φαινόμενα, να φέρουν καθαρή συνείδηση τους πολίτες, να αναζητούν ενδιαφέροντα και να βοηθήσουν στην ισορροπία του κόσμου.

    [03] Ακαρπη η ανάκριση για τον απαγχονισμό του Πάπα

    Πηγή: ΑΠΕ 11/2/2002 7:15:00 μμ

    Αρνήθηκαν ότι δολοφόνησαν τον 33χρονο Αλβανό Κωνσταντίν Πάπα, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, οι "σκληροί" κρατούμενοι Σπύρος Χριστοδούλου και Αμερικανός Πέπερ Σένταμ εναντίον των οποίων ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε βαθμό κακουργήματος. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή Πειραιά όπου οδηγήθηκαν σήμερα, οι δύο κρατούμενοι των φυλακών δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν λόγο να δολοφονήσουν τον Κωνσταντίν Πάπα, αφού όπως είπαν δεν τον γνώριζαν καν. Μάλιστα, ο Σπύρος Χριστοδούλου, που οι πληροφορίες λένε ότι συνελήφθη μετά από στοιχεία που είχε δώσει ο Πάπα, ισχυρίσθηκε ότι την ώρα που βρέθηκε απαγχονισμένος ο Αλβανός, ο ίδιος βρισκόταν στο προαύλιο με άλλους κρατούμενους.

    Τα στοιχεία όμως δείχνουν προθανάτιες κακώσεις

    Τα ίδια υποστήριξε και ο Αμερικανός Σέντομ, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι τον Αλβανό συγκρατούμενό του τον γνώρισε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης που μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό.

    Ομως ο ιατροδικαστής Βασίλης Δημόπουλος που μαζί με το συνάδελφό του Ηλία Μπογιότα έκανε τη νεκροψία κατέθεσε στον ανακριτή ότι στο λαιμό του Πάπα δεν βρέθηκαν εκχυμώσεις κυκλικού σχήματος που σημαίνει ότι δεν στραγγαλίστηκε. Ωστόσο, όμως ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι βρέθηκαν στην περιοχή του λαιμού και σε άλλα σημεία του σώματος προθανάτιες κακώσεις. Κάτι που αποδεικνύει την αποτρόπαια πράξη των δύο "σκληρών" κρατουμένων οι οποίοι οδηγήθηκαν και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [04] Χειρόφρενο στα ταξί σήμερα

    11/2/2002 4:05:00 μμ

    Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

    Συγκεκριμένα, ζητούν αύξηση του κομίστρου για μετάβαση από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και να τους επιτρέπεται η είσοδος στους λεωφορειοδρόμους όταν μεταφέρουν επιβάτες. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του συνδικάτου τους στην οδό Μάρνη.

    Συνάντηση με Βερελή

    Αύριο το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Aυτοκινητιστών Tαξί Aττικής (ΣATA), θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους και να ενημερωθούν για τα μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Μεταφορών.

    Στο νομοσχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων περιέχονται διατάξεις που αφορούν τόσο τη λειτουργία των ΤΑΞΙ, όπως η ίδρυση εταιριών, η κατάργηση της πολλαπλής μίσθωσης και άλλα, όσο και τη συμπεριφορά των οδηγών, ενόψει μάλιστα και της Ολυμπιάδας του 2004.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών.

    [05] Κινητοποιήσεις συμβασιούχων δήμων Αττικής

    11/2/2002 3:22:00 μμ

    Τετράωρη στάση εργασίας στις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων της Αττικής με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, υπογράμμισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

    [06] Αρχίζει ο διάλογος για τα ΜΜΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/2/2002 1:01:00 μμ

    Αρχίζει την Πέμπτη, ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας στα Μέσα Ενημέρωσης. Η κυβέρνηση προωθεί σειρά παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργος Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας εντός του 2002 θα υπάρξει πλήρης τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ειναι αδιαπραγμάτευτο το ασυμβίβαστο ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και εργοληπτών του δημοσίου.

    [07] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά-Ραφήνα

    11/2/2002 6:38:00 μμ

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απαγόρευσε τον απόπλου όλων των επιβατηγών πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ αύριο

    11/2/2002 5:50:00 μμ

    Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ αναμένεται να έχει αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο του Φόρουμ για την προσέγγιση του Μουσουλμανικού και του Χριστιανικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θα εξετασθεί η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, παρουσία των ομολόγων υπουργών και των δύο αυτών χωρών.

    Δήλωση Μπεγλίτη για επιστολή Τζεμ

    Ο κ. Παπανδρέουν πρόκειται να έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Εν τω μεταξύ σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιστολή του Ισμαήλ Τζεμ προς τον κ. Παπανδρέου για το Κυπριακό, τόνισε ότι περιέχει τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας και πρόσθεσε ότι "το Κυπριακό σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η στάση της Αγκυρας κρίνεται και αξιολογείται καθημερινά με βάση τη συμβολή της στην πρόοδο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Μπεγλίτης, υπογράμμισε ότι η επιστολή δεν προσέφερε κάτι καινούργιο στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας κι έδειξε έντονη ενόχληση για τις επικρίσεις και τα δημοσιεύματα περί απόκρυψης της επιστολής. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι "τo υπουργείο Εξωτερικών δεν συνδιαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με τον Τύπο".

    [09] Πολύνεκρο τροχαίο στην Ιταλία

    11/2/2002 7:35:00 μμ

    Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε καραμπόλα στον αυτοκινητόδρομο του Μιλάνο, έξω από το Ρίμινι. Στην καραμπόλα συγκρούστηκαν πάνω από 100 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικά πούλμαν που επέστρεφαν στην Ελλάδα. Νεκρός είναι ο Δημήτρης Τσάτσος 35 ετών, συνοδηγός του ενός λεωφορείου το οποίο κάηκε ολοσχερώς, ενώ εννιά επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Στο δεύτερο ελληνικό πούλμαν προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η καραμπόλα έγινε στον αυτοκινητόδρομο Α14, όταν φορτηγό άδειασε στο δρόμο το φορτίο πολυστυρενίου που μετέφερε, ενώ παράλληλα στην περιοχή εκείνη την ώρα υπήρχε πυκνή ομίχλη.

    [10] Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα

    11/2/2002 2:05:00 μμ

    Σε κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τη φυλακή και υπηρεσίες των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στο κέντρο της πόλης της Γάζας, επιτέθηκαν σήμερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 με αποτέλεσμα τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν. Τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές αποτελούν αντίποινα για τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες χθες στο νότιο Ισραήλ.

    Είχε προηγηθεί και επίθεση ελικοπτέρων

    Λίγα λεπτά νωρίτερα δύο ελικόπτερα Απάτσι είχαν εκτοξεύσει πέντε πυραύλους εναντίον του ιδίου κτιριακού συγκροτήματος, στο οποίο εκτός από τη φυλακή στεγάζονται και άλλες υπηρεσίες των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας. Τέσσερα μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίσθηκαν κατά την πρώτη αυτή επιδρομή.

    Ο παλαιστίνιος υπουργός Ιμαντ αλ Φαλούζι καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. "Η όλο και περισσότερη βία προκαλεί όλο και περισσότερη αντίσταση. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει την ηρεμία, αλλά όσο συνεχίζεται η κατοχή, θα συνεχίζεται και η αντίσταση", τόνισε.

    Το Ισραήλ ζητά συγγνώμη από την UNESCO

    Ο Ισραηλινός στρατός ζήτησε σήμερα "συγγνώμη" για τον τραυματισμό δύο υπαλλήλων του ΟΗΕ κατά τη χθεσινοβραδινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. "Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον τραυματισμό των δύο υπαλλήλων της UNESCO που βρίσκονταν στους τελευταίους ορόφους κτιρίου στη Γάζα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού. "Οι δυνάμεις μας αντέδρασαν χθες το βράδυ στη φονική επίθεση στη Μπερσέμπα, αλλά η επιδρομή δεν είχε στόχο το κτίριο της UNESCO το οποίο επλήγη κατά λάθος", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Εν τω μεταξύ, η ΕΕ διαφοροποιείται από τις ΗΠΑ και ζητά να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές πτυχές της κρίσης πριν από τον πλήρη τερματισμό της βίας. Αυτό τόνισαν από τη Μαδρίτη οι 15 υπουργοί Εξωτερικών.

    [11] Πολιτική αντιπαλότητα για την κρατική RAI

    Πηγή: ΑΠΕ 11/2/2002 4:39:00 μμ

    Με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί η Λέγκα του Βορρά, αν δεν δοθεί σε εκπρόσωπό της μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, RAI. Τις απειλές εξαπέλυσε ο αρχηγός της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση. "Αν δεν έχουμε -είπε- μια θέση στο ΔΣ της RAI, θα αποχωρήσουμε και στις προσεχείς διοικητικές εκλογές του Μαΐου θα κατέλθουμε μόνοι μας".

    Εντός των ημερών το νέο ΔΣ

    Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί η ανανέωση του ΔΣ της κρατικής τηλεόρασης και να γίνει η αντικατάσταση των διευθυντών των τριών τηλεοπτικών καθώς και των ραδιοφωνικών σταθμών. Κατά την ιταλική νομοθεσία, τις αλλαγές αποφασίζουν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας που αμφότεροι ανήκουν στην κεντροδεξιά κυβέρνηση.

    Η Λέγκα του Βορρά θέλει να έχει το "μερίδιό της" στη RAI, έστω και αν ο Μπόσι υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται να υπάρξει πολυφωνία και να προωθηθούν οι ιδέες του φεντεραλισμού και στην τηλεόραση.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πρόκειται να προχωρήσει σε μια ευρύτερη "εκκαθάριση", τοποθετώντας δημοσιογράφους που έχουν εκφράσει συμπάθειες προς τα κυβερνητικά κόμματα.

    Προχθές πάντως, ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι σε ομιλία του κάλεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση να σεβαστεί τους κανόνες της πολυφωνίας διότι, όπως είπε, μια υγιής δημοκρατία έχει ανάγκη την πολυφωνία. "Σε ένα υγιές δημοκρατικό σύστημα είναι απαραίτητες φωνές ανεξάρτητες από τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση".

    Ο κ. Μπερλουσκόνι απάντησε ότι η RAI έκανε προπαγάνδα εναντίον του και έχασε τουλάχιστον 17% στις εκλογές. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν πρόκειται να επέμβει και ότι οι αλλαγές θα αποφασιστούν από τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας. Ωστόσο, δεν έκανε καμιά νύξη για το μέλλον των τριών καναλιών ιδιοκτησίας του.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της "Ελιάς" Φραντσέσκο Ρουτέλι κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "κατακτήσει" τη RAI, τοποθετώντας στη διοίκησή της άτομα της αρεσκείας της. "Ο Μπερλουσκόνι είναι το αφεντικό όλων των τηλεοράσεων στην Ιταλία, αφού τώρα έχει στα χέρια του και τη δημόσια RAI και έχει επιβάλει μονοπώλιο".

    [12] Ξεκινάει αύριο η δίκη του αιώνα

    11/2/2002 12:25:00 μμ

    Αύριο, στις 11:30 ώρα Ελλάδος, αρχίζει η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του πρώτου ηγέτη κράτους που οδηγείται ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης. Ο 60χρονος Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για τα δεινά της Γιουγκοσλαβίας την περασμένη δεκαετία, για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, δηλώνει ψυχολογικά και σωματικά έτοιμος να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

    Πιθανοί μάρτυρες ηγέτες της Δύσης

    Φωτογραφία αρχείου

    Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Μιλόσεβιτς, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας δεν περιμένει να απονεμηθεί δικαιοσύνη ενώ στις μέχρι τώρα διαδικαστικές εμφανίσεις του στο ΔΠΔ εμφανίστηκε περισσότερο ως κατήγορος παρά ως κατηγορούμενος.

    Παράλληλα, δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσει να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας ζήτησαν την απελευθέρωσή του, σε διαδήλωση την οποία οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χθες στο Βελιγράδι.

    [13] Ζιμπάμπουε:Βομβιστική επίθεση σε εφημερίδα

    Πηγή: ΑΠΕ 11/2/2002 12:01:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Επίθεση με βόμβες δέχθηκαν σήμερα τα ξημερώματα τα γραφεία της μοναδικής ανεξάρτητης εφημερίδας στη Ζιμπάμπουε, επίθεση που εκδηλώθηκε εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα, στις οποίες ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα αντιμετωπίσει την σοβαρότερη αμφισβήτηση ύστερα από 22 χρόνια στην εξουσία.

    Οι άγνωστοι δράστες, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, έριξαν άλλες δύο αυτοσχέδιες βόμβες στα γραφεία της ιδιωτικής εκτυπωτικής εταιρίας "Ντέιλι Πριντ", που στεγάζονται δίπλα σε αυτά της εφημερίδας. Η συγκεκριμένη εκτυπωτική εταιρία έχει αναλάβει να εκτυπώσει τα προεκλογικά έντυπα του "Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή", την ισχυρότερη πολιτική οργάνωση της αντιπολίτευσης. Από τις επιθέσεις προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    [14] Επαφές για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

    11/2/2002 7:33:00 μμ

    Την πρώτη, διερευνητικού χαρακτήρα, συνάντηση θα έχει αύριο η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη σύναψη της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις πάνω από 6%, μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση των αδειών.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική σύγκλιση των αμοιβών των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και εργατικών συνδικάτων οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι χαμηλότερα αμοιβόμενοι στην Ευρώπη.

    [15] Σύνοδος Οικονομ. Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

    11/2/2002 5:40:00 μμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για το εξωτερικό εμπόριο, Κουρσάτ Ντουζμέν, ενόψει της αυριανής πρώτης Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας.

    Από ελληνικής πλευράς στις εργασίες θα παρίσταται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων. Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρίσκονται θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν το εξωτερικό εμπόριο, την ενέργεια και τη βιομηχανία.

    Οι σχετικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των οικονομικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τις δύο χώρες, στους τομείς μεταφορών, εμπορίου και ναυτιλίας.

    [16] Σάμαρανκ-Εξαρχος για τους Ολυμπιακούς του 2004

    11/2/2002 7:02:00 μμ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν το θέμα που συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Εξαρχος και ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, στο Σολτ Λέικ Σίτυ στο πλαίσιο των 19ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Σάμαρανκ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αθλητική Ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ ο κ. Εξαρχος δήλωσε ότι "η συνομιλία ήταν γόνιμη και αρκετά εποικοδομητική".

    Επίσκεψη στο Ελληνικό Σπίτι

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, στο Σολτ Λέικ. Στο Ελληνικό Σπίτι, τον υποδέχτηκαν, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας Γ. Παντελίδης και οι Ελληνες αθλητές.

    Ο κ. Εξαρχος ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των αθλητών, καθώς και για την αγωνιστική τους κατάσταση και υποσχέθηκε να είναι παρών στον σημερινό αγώνα, στο δίαθλο, όπου αγωνίζονται οι Δήμητρα Βαβάτση και Συμεών Χριστοφορίδης.

    [17] Στερνό αντίο στον Γιάννη Παθιακάκη

    11/2/2002 3:47:00 μμ

    Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι, άνθρωποι του αθλητισμού στον προπονητή του Ακράτητου Γιάννη Παθιακάκη στο Νεκροταφείο Μεταμόρφωση, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια προπόνησης την Παρασκευή, σε ηλικία 49 ετών.

    [18] ''Κάντο Ολύμπικο'' στην πόλη του Σολτ Λέικ

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/2/2002 1:30:00 μμ

    Το παρόν έδωσε στην τελετή έναρξης των 19ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι το ελληνικό στοιχείο, όταν τη στιγμή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας ακούστηκαν ήχοι ελληνικοί, από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του "Κάντο Ολύμπικο".

    Επίσης, νωρίτερα είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Προμηθέα, του γλύπτη Π. Κουγιουμτζή, που δωρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εγκαινίασε και το περίπτερο του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    [19] Ο χειμώνας συμβάλλει στις ψυχικές διαταραχές

    Πηγή: ΑΠΕ 11/2/2002 12:29:00 μμ

    Η επίδραση στην ψυχική διάθεση και υγεία εξαιτίας ενός σκοτεινιασμένου χειμωνιάτικου καιρού είναι γνωστή στους γιατρούς. Η επιθεώρηση "New Scientist", δημοσίευσε στο τελευταίο τεύχος της μελέτη που στηρίζει την επίμαχη θεωρία ότι βρέφη, των οποίων η σύλληψη έγινε την περίοδο του χειμώνα διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους ψυχικές διαταραχές όπως σχιζοφρένεια.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η έλλειψη βιταμίνης D κατά την κύηση, που προκαλείται από έλλειψη ηλιοφάνειας, μπορεί να μεταβάλλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

    Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι ζώα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D από την ώρα της σύλληψής τους, παρουσιάζουν ορισμένα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά, όμοια με αυτά που εκδηλώνουν σχιζοφρενή άτομα.

    Οι επιστήμονες έδωσαν μεγάλη σημασία στο ρόλο της βιταμίνης D στη διαμόρφωση υγιών εγκεφάλων μετά τον εντοπισμό ορισμένων περιέργων τάσεων του πληθυσμού.

    Μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια και έγιναν υπό τον αυστραλό εμπειρογνώμονα Τζον Μακ Γκαρθ του Ερευνητικού Κέντρου κατά της Σχιζοφρένειας στην πολιτεία Κουίνσλαντ της βόρειας Αυστραλίας, δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση σχιζοφρένειας σε άτομα με γενετική προδιάθεση σε ψυχική πάθηση.

    Ποντίκια με έλλειψη βιταμίνης D είχαν ασυνήθιστα μεγάλο εγκέφαλο, ένα στοιχείο που παραπέμπει στη νόσο, ενώ τα ποντίκια αιφνιδιάζονταν περισσότερο του φυσιολογικού από ένα δυνατό θόρυβο του οποίου είχε προηγηθεί ένας σιγανός, δηλαδή μια μορφή συμπεριφοράς που εκδηλώνουν οι σχιζοφρενείς.

    Ατομα που εκδηλώνουν σχιζοφρένεια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότερο να έχουν γεννηθεί αρχές καλοκαιριού που σημαίνει ότι η σύλληψή τους έγινε τις μουντές χειμωνιάτικες ημέρες, επισημαίνει η μελέτη.

    Αλλη μελέτη έδειξε ότι μετανάστες από την Αφρική και την Καραϊβική που ζουν στην Αγγλία διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με άλλες εθνότητες να κάνουν παιδιά που θα εκδηλώσουν ψυχική πάθηση.

    Ο οργανισμός χρειάζεται ηλιακό φως για να παράγει βιταμίνη D και άτομα με σκουρότερη επιδερμίδα έχουν ανάγκη από περισσότερη ηλιοφάνεια, προκειμένου να παράγουν επαρκή για τον οργανισμό τους ποσότητα βιταμίνης D, καταλήγουν οι επιστήμονες

    [20] Η χρήση μαριχουάνας οδηγεί σε κατάθλιψη

    11/2/2002 12:58:00 μμ

    Εάν πιστεύει κανείς ότι η μαριχουάνα είναι αβλαβής ουσία, πρέπει να αλλάξει γνώμη. Μελέτη που διενεργήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι ένας στους πέντε νέους που νοσηλεύθηκαν μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα, οδηγούσε υπό την επήρεια μαριχουάνας. Αλλη μελέτη που έγινε στην Αυστραλία, όπου οι μισοί από τους μαθητές στην πολιτεία της Μελβούρνης έχουν δοκιμάσει μαριχουάνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με την κατάθλιψη.

    Η έρευνα διεξήχθη από το Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης, όπου επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Τζορτζ Πάτον παρακολουθούσε 2.000 νέους, ηλικίας 14 έως 21 ετών επί επτά χρόνια.

    Ο δρ. Πάτον είπε ότι βρήκε αναμφισβήτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την επίπτωση στην ψυχική υγεία από τη χρήση μαριχουάνας, κυρίως στις νεαρές γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ψυχικών προβλημάτων από την καθημερινή χρήση μαριχουάνας.

    [21] Νέες κινητοποιήσεις για τους γιατρούς του ΙΚΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/2/2002 11:30:00 πμ

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι γιατροί του ΙΚΑ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Ομοσπονδίας του ιδρύματος. Η πρώτη πενθήμερη απεργία του κλάδου ολοκληρώνεται αύριο, ενώ προβλέπεται και νέα απεργία από τις 19 ως τις 25 Φεβρουαρίου.

    Επίσης, την 1η Μαρτίου οι γιατροί σκοπεύουν να κάνουν στάση εργασίας ενώ από τις 4 ως τις 8 του ίδιου μήνα θα προχωρήσουν σε νέα πενθήμερη απεργία. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες στάσεις εργασίας ως τις 14 Μαρτίου, οπότε και οι εκπρόσωποι του κλάδου θα συνεδριάσουν εκ νέου με σκοπό να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι γιατροί ζητούν μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων του ΙΚΑ, αύξηση αποδοχών και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στο Ίδρυμα.

    [22] Στα δικαστήρια Ναόμι Κάμπελ - ''Mirror''

    11/2/2002 1:20:00 μμ

    Η εκδίκαση της αγωγής της Ναόμι Κάμπελ σε βάρος της εφημερίδας "Mirror", άρχισε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Η 31χρονη "γαζέλα" μήνυσε την εφημερίδα για παραβίαση εμπιστοσύνης και παράνομη εισβολή στην ιδιωτική της ζωή. Η εφημερίδα πριν από ένα χρόνο, είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία της μαύρης καλλονής να αποχωρεί από μια συνάντηση των "Ανώνυμων Ναρκομανών".

    Επίσης, η εφημερίδα "Mirror" υποστήριζε σε δημοσίευμα της ότι η Κάμπελ βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και αγωγή στα πλαίσια "μιας πολύ γενναίας προσπάθειας να υπερνικήσει την έξη της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά ".

    Η πανέμορφη Ναόμι, που έχει γεννηθεί στο νότιο Λονδίνο και είναι γνωστή για τον ευερέθιστο χαρακτήρα της, αναμένεται να καταθέσει σήμερα στο δικαστήριο τα σχετικά στοιχεία.

    Ενώ, σήμερα θα καταθέσει και ο διευθυντής της "Mirror" Πιρς Μόργκαν.

    Εάν η Κάμπελ κερδίσει την υπόθεση, η εφημερίδα σκοπεύει να ασκήσει έφεση και εάν χρειασθεί θα προσφύγει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    [23] Απονομή βραβείου από τον Μ. Γκορμπατσόφ

    11/2/2002 7:56:00 μμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος θα βραβεύσει το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το "πρόσωπο της χρονιάς". Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

    [24] Προσοχή στην οδήγηση εάν είστε Δίδυμος

    11/2/2002 7:56:00 μμ

    Ανήκετε στο ζώδιο των Διδύμων; Προσέξτε όταν βγαίνετε στους δρόμους και οπωσδήποτε κάντε ασφάλεια ζωής. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια εάν έχετε αυτοκίνητο βρείτε κάποιον Αιγόκερο να το οδηγεί. Μια έρευνα της αυστραλιανής χρηματοοικονομικής υπηρεσίας "Suncopr Metway" για τη σύνταξη ενός καταλόγου των πιο επιρρεπών στα τροχαία ατόμων έδειξε ότι οι υπ' αριθμόν ένα πρωταίτιοι τροχαίων είναι οι ανήκοντες στο ζώδιο των Διδύμων, ακολουθούν οι Ταύροι και αμέσως μετά οι Ιχθείς.

    " Οι Δίδυμοι γενικά θεωρούνται άτομα νευρικά, που βαριούνται εύκολα και αγχώνονται όταν τα πράγματα κινούνται αργά. Για τους λόγους αυτούς προκαλούν τα περισσότερα τροχαία από οποιοδήποτε άλλο ζώδιο", δήλωσε ο Ουόρεν Ντιουκ, διευθυντής προσωπικών ασφαλειών της εταιρίας.

    Οι Ταύροι θεωρούνται άτομα πεισματάρικα και απότομα, ενώ οι Ιχθείς είναι ριψοκίνδυνοι και παράτολμοι.

    Οι πλέον ασφαλείς και σίγουροι οδηγοί είναι οι ανήκοντες στο ζώδιο του Αιγόκερου καθώς θεωρούνται άτομα με υπομονή και εξαιρετικά προσεκτικά.

    Η συγκεκριμένη έρευνα βασίσθηκε στη μελέτη στοιχείων από 160.000 τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν την τελευταία τριετία, για τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να καταβάλουν σημαντικές αποζημιώσεις.

    [25] Συμβουλές για τα τυχερά δένδρα της Ινδίας

    11/2/2002 12:51:00 μμ

    Οι κάτοικοι της Μπαρόντα στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, ζητούν τη συμβουλή των αστρολόγων για να βρουν ποια είναι τα τυχερά δένδρα που μπορούν να φυτέψουν στους κήπους τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Times" της Ινδίας. Η ιδέα της δενδροφύτευσης "με βάση την αστρολογία" βρίσκει πολλούς οπαδούς όχι μόνο στην Ινδία αλλά και αλλού, και όπως ανακοίνωσαν αρμόδιοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας προστασίας των δασών η δενδροφύτευση τελευταία έχει αυξηθεί σημαντικά.

    Tα φυτά είναι ένα είδος θεών...

    Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας δασών Παμές Πατέλ δήλωσε ότι: "Η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ καλή. Ο ρυθμός των δενδροφυτεύσεων είναι ένας πολύ καλός οιωνός".

    Πολλές οικογένειες θεωρούν ότι συγκεκριμένα δένδρα τους φέρνουν τύχη.

    Για παράδειγμα η μανόλια θεωρείται ως το τυχερό δένδρο για αυτούς που ανήκουν στο ζώδιο του Τοξότη.

    " Οι συμβουλές αυτές ενισχύουν τις πανάρχαιες δοξασίες ότι τα φυτά είναι ένα είδος θεών. Για παράδειγμα στη νότιο Ινδία σε κάθε ναό υπάρχει μια σειρά δένδρων που θεωρούνται ιερά", δήλωσε ο Τζ. Π. Σενάμ, καθηγητής βοτανικής


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 February 2002 - 17:54:19 UTC