Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη σε Αττική οδό-Μετρό
  • [02] Πρόταση Λαλιώτη για ισχυρή κεντροαριστερά
  • [03] Σύσφιξη σχεσεων Ελλάδας - Λουξεμβούργου
  • [04] Στάση εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ
  • [05] Αυστηροί έλεγχοι ΣΔΟΕ για φρουτάκια
  • [06] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με ΠΟΕΣΥ
  • [07] Δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη
  • [08] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  • [09] Συνεχίζεται η δίκη Μιλόσεβιτς με τους μάρτυρες
  • [10] Συντριβή ελικοπτέρου στις γαλλικές Αλπεις
  • [11] Αφγανιστάν: άνοιξε ξανά η ιαπωνική πρεσβεία
  • [12] Στην Νότια Κορέα ο Τζορτζ Μπους
  • [13] Βομβιστική επίθεση στη χώρα των Βάσκων
  • [14] H συλλογική σύμβαση εργασίας επί τάπητος
  • [15] Οι αποζημιώσεις των αγροτών στην ΕΕ
  • [16] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με ΓΣΕΒΕΕ, αύριο
  • [17] Το ''Αθήνα 2002'' από την ΕΤ-1
  • [18] Λεμονής:Νίκη σε όλα τα παιχνίδια
  • [19] Αισιοδοξία Σάντος για το παιχνίδι με την Ιντερ
  • [20] Προετοιμασία της Ν.Κορέας για το Μουντιάλ
  • [21] Συνεχίζεται η προετοιμασία του Εθν. Αστερα
  • [22] ΟΦΗ:Χωρίς Κιάσσο-Κολιτσιδάκη στον Ακράτητο
  • [23] Απαγόρευση διάθεσης φαρμακευτικού τσαγιού
  • [24] Νέο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
  • [25] Αλτσχάϊμερ: Τηλεφωνική γραμμή SOS
  • [26] Σεξ με σταθερό σύντροφο για εύκολο τοκετό!
  • [27] Πιο ευαίσθητοι οι άνδρες σύζυγοι
  • [28] Eurovision: Οι ''Sisters'' για τη Σλοβενία
  • [29] Κατά λάθος απόβαση Βρετανών στην..Ισπανία
  • [30] Πέθανε ο ιδρυτής της El Pais
  • [31] Aσυλο ζητά ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου
  • [32] Αποσύρθηκε κρασί λόγω Μπιν Λάντεν!

    [01] Επίσκεψη Σημίτη σε Αττική οδό-Μετρό

    19/2/2002 2:31:00 μμ

    Τον γιγαντιαίο κόμβο της Αττικής Οδού με την Λεωφόρο Κηφισίας αλλά και τον σταθμό Πλακεντία της επέκτασης του Μετρό που βρίσκεται στο Πολύδροσο Χαλανδρίου επισκέφθηκε διαδοχικά το πρωί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Ο κ. Σημίτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πορεία των έργων τονίζοντας πώς θα είναι έτοιμα μέσα στα χρονοδιαγράμματα και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Την κατανόηση των πολιτών ζήτησε η πολιτική ηγεσία

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπομονή και να έχουν κατανόηση για την ταλαιπωρία που υφίστανται αλλά και να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία μίας καλύτερης πόλης.

    Από την πλευρά της η κυρία Παπανδρέου δήλωσε ότι πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας, ζητώντας και αυτή με την σειρά της την κατανόηση των πολιτών μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Παράλληλα δήλωσε ότι θα προχωρήσουν κανονικά και τα υπόλοιπα έργα που γίνονται στην Ελλάδα.

    [02] Πρόταση Λαλιώτη για ισχυρή κεντροαριστερά

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/2/2002 3:57:00 μμ

    "Η πρότασή μου για μία πολυκομματική και ισχυρή κεντροαριστερά ανοίγει νέους ορίζοντες για μία σύγχρονη διακυβέρνηση και με αυτή την πρόταση συμφωνεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ". Αυτό δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είχε διευκρινίσει ότι δεν απευθύνεται μόνον στις ηγεσίες, αλλά και στα στελέχη των κομμάτων και κινήσεων και στους πολίτες που έχουν ανησυχίες και θέλουν την συγκρότηση μιάς προοδευτικής και εναλλακτικής Αριστεράς.

    Θετικές και αρνητικές οι αντιδράσεις στην πρόταση Λαλιώτη

    Στην ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς τα κόμματα της Αριστεράς, ο Κώστας Λαλιώτης συμπεριέλαβε και το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών.

    "Μακάρι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να βρεθούν απόψεις και δυνάμεις που θα σπάσουν το μοντέλο των κομματικών αυτοδυναμιών και των μονοκομματικών πλειοψηφιών", δήλωσε σήμερα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Συνασπισμός ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του.

    "Ο κ.Λαλιώτης και το ΠΑΣΟΚ θυμούνται την αριστερά και τον εκλογικό νόμο όταν χάνουν και συγκεκριμένα σε δύο περιπτώσεις, το 1988 και τώρα ", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    Ιδρυση εξ΄αρχης του κεντροαριστερού χώρου πρότεινε μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο Μίμης Ανδρουλάκης.

    Προεκλογικό πυροτέχνημα, χαρακτήρισε την πρόταση Λαλιώτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ συντηρητικό κόμμα

    [03] Σύσφιξη σχεσεων Ελλάδας - Λουξεμβούργου

    19/2/2002 7:08:00 μμ

    Στην Αθήνα αναμένεται αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ, ο οποίος αμέσως μετά την άφιξή του θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Κώστα Σημίτη.

    Επίσης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ θα συναντηθεί και με το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    [04] Στάση εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ

    19/2/2002 4:33:00 μμ

    Σε στάση εργασίας από τις 11.30 έως τις 2.30 μ.μ. προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι το ίδιο διάστημα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα.

    Κυβερνητική δέσμευση για τους συμβασιούχους

    Ο κ. Παπαδήμας κατά την διάρκεια της συνάντησης υποσχέθηκε την τακτοποίηση του θέματος του έκτατου προσωπικού, το οποίο θα περιλαμβάνεται στη νέα ρύθμιση για τους συμβασιούχους που ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Tο υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε πάντως το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των δημοτικών υπαλλήλων να μονιμοποιηθούν αυτομάτως όσοι είχαν προϋπηρεσία και με ασφαλιστικά μέτρα.

    Εν τω μεταξύ με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο οι δήμοι θα μπορούν να προκηρύσσουν ελεύθερα θέσεις και να προσλαμβάνουν προσωπικό πλην των διοικητικών υπαλλήλων και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ όπως ισχύει ήδη για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες.

    Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την Πολιτική Προστασία που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

    Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

    Συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποίησαν σήμερα και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Λισσαρίδη.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν την τακτοποίηση του έκτακτου προσωπικού σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, πριμ παραγωγικότητας, αύξηση του εφάπαξ, και ρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

    [05] Αυστηροί έλεγχοι ΣΔΟΕ για φρουτάκια

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/2/2002 3:42:00 μμ

    Εξορμήσεις σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν συνεργεία του ΣΔΟΕ, τα οποία εντοπίζουν δεκάδες ηλεκτρονικά μηχανήματα παράνομου τζόγου. Τα περισσότερα μαγαζιά με φρουτάκια έχουν κλείσει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η προεργασία για την αυστηροποίηση όλων των διαδικασιών και την επιβολή αυστηρότερων ποινών για παράνομο τζόγο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει απόδειξη εμπλοκής υπουργών στα κυκλώματα του παράνομου τζόγου.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι υπάρχει βεβαίως μια αρνητική κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας πρέπει να συνεργαστεί όλος ο πολιτικός κόσμος, επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Πασχαλίδης συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και θα μετάσχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα συνοδεύσει τον Κώστα Σημίτη στην Ημαθία και την Πέλλα.

    Σαρωτικούς ελέγχους όχι μόνο από το ΣΔΟΕ, αλλά και από την αστυνομία πρότεινε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Αν το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τα στοιχειώδη τότε να απαγορευτούν τα συγκεκριμένα παιγνίδια, πρόσθεσε ο κύριος Ρουσσόπουλος.

    Να καταργηθούν τα φρουτάκια, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζοντας την προσωπική της, όπως είπε, άποψη.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Κασίμης δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα τεχνικά παιχνίδια που μετατρέπονται σε τυχερά.

    Ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε για τα τεχνικά παιχνίδια ότι υπάρχει έλλειμμα ελέγχου και το ζητούμενο είναι να σταματήσει η διαφθορά και να αρχίσει ο έλεγχος.

    Την παραίτηση του Γιώργου Πασχαλίδη ζήτησε ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε 26 καταστήματα στα Γιάννενα

    Με έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προχώρησε χθες στην οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε 26 ακόμα καταστήματα, στα οποία καταγράφηκαν παραβάσεις για ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Σε τρεις ακόμη περιπτώσεις δεν ελήφθη απόφαση και η συζήτηση μετατέθηκε για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ισχυρίστηκαν ότι έχουν άδειες και θα προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

    [06] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με ΠΟΕΣΥ

    19/2/2002 12:56:00 μμ

    Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, είχε το πρωί στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ ο πρόεδρος του Συνασπισμο. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενημέρωσε το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό οργανο των δημοσιογράφων, για την πρωτοβουλία του κόμματος του που αποσκοπεί στην εξυγίανση του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    [07] Δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη

    19/2/2002 6:33:00 μμ

    Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 2 πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και παντός άλλου υπευθύνου. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα που είχε διαταχθεί με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Παναγιώτη Καμμένου σε τηλεοπτική εκπομπή τον Μάρτιο του 2000 ότι ο Σωκράτης Κοκκάλης διενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας και για λογαριασμό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

    Κόκκαλης: ''Θίγομαι βαθύτατα σαν άνθρωπος και ως Ελληνας πολίτης''

    Τα αδικήματα αφορούν κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος, απατή σε βαθμό κακουργήματος, υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

    Ο κ. Κόκκαλης με δήλωση του αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις σχετικά με την ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος. Παράλληλα τονίζει ότι η κατηγορία περί κατασκοπίας θίγει τον ίδιο βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Ελληνα πολίτη.

    "Η Δικαιοσύνη καλείται να ερευνήσει μία υπόθεση, που αφορά την προάσπιση όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του εθνικού συμφέροντος. Και όλοι, ιδίως δε η Κυβέρνηση, οφείλουν ν' αντιληφθούν ότι η Δικαιοσύνη πρέπει ν' αφεθεί, απερίσπαστη και ανεπηρέαστη, να πράξει το καθήκον της, με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας των λειτουργών της" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    [08] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

    19/2/2002 7:51:00 μμ

    Τρεις μαχητές της οργάνωσης "Φάταχ" στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης συνέλαβαν σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας ενώ ένας Παλαιστίνιος καμικάζι σκοτώθηκε όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, την ώρα που επιχείρησε να ανέβει σε ένα ισραηλινό λεωφορείο γεμάτο με κόσμο στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ιορδάνη, χωρίς κανένας από τους επιβάτες του λεωφορείου να τραυματιστεί. Το πρωί το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον γραφείου της Χαμάς στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη της Χαμάς και τραυματίστηκαν μερικά παιδιά. Υπεύθυνος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση θα εκδικηθεί για το θάνατο των δυο μαχητών της.

    Αναστολή κατεδαφίσεων διέταξε το ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

    Νωρίτερα σήμερα το ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την αναστολή των κατεδαφίσεων σπιτιών Παλαιστινίων, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να κατεδαφίσει 20 παλαιστινιακά σπίτια στις αρχές του απογεύματος, ενώ είχε ήδη κατεδαφίσει 11 σπίτια που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στο νότιο τμήμα της Γάζας.

    Αραφάτ:'' Η ειρηνευτική διαδικασία είναι η μόνη λύση''

    Παρόλα αυτά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε από τη Ραμάλα ότι οι Παλαιστίνιοι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης στην σύγκρουση με το Ισραήλ.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Μαρουάν Μουασέρ, ο Αραφάτ πρόσθεσε ότι παρά την ισραηλινή "κλιμάκωση της βίας", συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών και των κατεδαφίσεων σπιτιών, οι Παλαιστίνιοι "εμμένουν στην επιδίωξη του μονοπατιού της ειρηνευτικής διαδικασίας...αυξάνεται η επιμονή μας να κινηθούμε προς την ειρηνευτική διαδικασία".

    Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του καταδίκασε τη σημερινή ισραηλινή κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, λέγοντας ότι δεν χρησιμεύει στην ειρήνη.

    [09] Συνεχίζεται η δίκη Μιλόσεβιτς με τους μάρτυρες

    19/2/2002 4:47:00 μμ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξέτασε σήμερα τον Μαχμούτ Μπακάλι, πρώην στέλεχος της Ενωσης Κομμουνιστών του Τίτο, που άρχισε χθες την κατάθεσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Είναι ο πρώτος από τους 300 μάρτυρες που θα εξεταστούν. Χθες, ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε τις κατηγορίες ότι προσέφερε την υποστήριξή του στους ηγέτες των Σερβοβοσνίων με τους οποίους-όπως είπε-είχε "άσχημες σχέσεις".

    Κατάθεση Μπακάλι

    Χθες, ο Μπακάλι αφηγήθηκε στο δικαστήριο ότι ο Ντέιβιντ Γκάγιτς, επικεφαλής κρατικής ασφάλειας στο Κόσοβο στη διάρκεια του πολέμου, του είχε αποκαλύψει σε συνάντηση που είχαν το 1997 σχεδίου που προέβλεπε την καταστροφή 700 χωριών που κατοικούνταν από Αλβανούς στην επαρχία.

    Ερωτηθείς από το δικαστή Πάτρικ Ρόμπινσον ποιός κρυβόταν πίσω από το σχέδιο αυτό, ο Μπακάλι απάντησε:" Κατάλαβα ότι αυτό ήταν το σχέδιο της Σερβίας ή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς".

    Ο Μπακάλι καταδίκασε επίσης το καθεστώς "του απαρτχάιντ" που είχαν επιβάλει οι σερβικές αρχές στην αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου μετά την κατάργηση του καθεστώτος αυτονομίας του Κοσόβου από τον Μιλόσεβιτς το 199, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες που είχε με τον Μιλόσεβιτς τον Μάιο του 1998, με στόχο την εκτόνωση της έντασης από τις συμπλοκές που είχαν ήδη ξεσπάσει ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους αλβανούς αντάρτες στο Κόσοβο.

    [10] Συντριβή ελικοπτέρου στις γαλλικές Αλπεις

    Πηγή: ΑΠΕ 19/2/2002 3:50:00 μμ

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σήμερα όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έπεσε και συνετρίβη σε πίστα σκι στο Φλεν, στις Γαλλικές Αλπεις, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Νεκροί είναι ο πιλότος, ένας μηχανικός και δύο επιβάτες. Τα αίτια του δυστυχήματος και τα ονόματα των θυμάτων δεν έγιναν προς το παρόν γνωστά. Ο γαλλικός ραδιοσταθμός Europe 1 μετέδωσε ότι στο ιδιωτικό ελικόπτερο σημειώθηκε έκρηξη πριν αυτό συντριβεί κοντά σε ένα εστιατόριο στην Ανω Σαβοία της ανατολικής Γαλλίας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς λάτρεις των χειμερινών σπορ.

    Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία επιτόπου έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία.

    Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί για την περισυλλογή ενός τραυματία σκιέρ από υψόμετρο 2.100 μέτρων.

    [11] Αφγανιστάν: άνοιξε ξανά η ιαπωνική πρεσβεία

    19/2/2002 3:49:00 μμ

    Αρχισε να επαναλειτουργεί από σήμερα η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Καμπούλ που παρέμενε κλειστή από το 1989. Το Τόκιο διόρισε επιτετραμμένο τον Κινίτσι Κομάνο, ενώ ενημέρωσε επίσημα τη μεταβατική αφγανική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της διπλωματικής της αντιπροσωπείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οικονομική βοήθεια για ανοικοδόμηση Αφγανιστάν

    Η Ιαπωνία αναγνώρισε τη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Χαμίντ Καρζάι, μετά το διορισμό του για έξι μήνες στην προεδρία της αφγανικής κυβέρνησης.

    Τον περασμένο μήνα η Ιαπωνία συνδιοργάνωσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Σαουδική Αραβία μεγάλη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, με την οποία οι δωρήτριες χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν υποσχέθηκαν παροχή οικονομικής βοήθειας 4,5 δισ. δολαρίων.

    Η Ιαπωνία υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν μέσα στα επόμενα δυόμισυ χρόνια, από τα οποία τα 250 εκατομμύρια θα δοθούν φέτος.

    [12] Στην Νότια Κορέα ο Τζορτζ Μπους

    Πηγή: ΑΠΕ 19/2/2002 3:35:00 μμ

    Στη Σεούλ έφθασε σήμερα εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της πόλης, ακόμη και στις στέγες κτιρίων ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, την κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή, καθώς και την κατοικία του προέδρου της Νότιας Κορέας. Η Νότια Κορέα είναι το πλέον ευαίσθητο σκέλος της ασιατικής περιοδείας του προέδρου Μπους.

    Ο αμερικανός ηγέτης θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Κιμ Ντάε Γιουνγκ και την επομένη θα αναχωρήσει για την Κίνα. Ο κ. Μπους αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) που χωρίζει την Νότια από την Βόρεια Κορέα. Για την τελευταία ο πρόεδρος Μπους έχει δηλώσει ότι μαζί με το Ιράν και το Ιράκ αποτελούν τον "αξονα του Κακού".

    Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα πως η επίσκεψη θα προετοιμάσει το έδαφος για συνομιλίες των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Βόρεια Κορέα που θα βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι υποψίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, καθώς και για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις συμβατικές δυνάμεις της.

    [13] Βομβιστική επίθεση στη χώρα των Βάσκων

    19/2/2002 11:31:00 πμ

    Ηγετικό στέλεχος της νεολαίας του Σοσιαλιστικού κόμματος στη χώρα των Βάσκων και ένας συνεργάτης του τραυματίστηκαν σήμερα από ισχυρή έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό τους, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία. Στόχος της επίθεσης ήταν ο Εδουάρδο Ματίνα Μουπόθ, στέλεχος της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης Ραμόν Χορεγκί. Ο 30χρονος Μουπόθ τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπιλμπάο. Ο συνεργάτης του τραυματίστηκε ελαφρότερα και είναι εκτός κινδύνου.

    Τα μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος στη χώρα των Βάσκων συχνά αποτελούν στόχο επιθέσεων της οργάνωσης ΕΤΑ που αγωνίζεται για την αυτονομία της χώρας των Βάσκων.

    [14] H συλλογική σύμβαση εργασίας επί τάπητος

    19/2/2002 5:23:00 μμ

    Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πρόσθετη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας σε σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η μεταρρύθμιση θα είναι μακροχρόνια και το πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν θα έχει συγκυριακό χαρακτήρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενίσχυση θα είναι ετήσια και διαρκής.

    Φορολογικά και μισθοί στο τραπέζι του διαλόγου

    Τα φορολογικά και οι μισθοί ήταν τα θέματα που συζήτησαν το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

    Η συζήτηση έγινε ενόψει της νέας συνάντησης της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, στις 21 του μηνός.

    [15] Οι αποζημιώσεις των αγροτών στην ΕΕ

    19/2/2002 2:58:00 μμ

    Τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και ειδικότερα το θέμα των αποζημιώσεων γι΄αυτούς που επλήγησαν από την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου συζήτησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς με τον κοινοτικό επίτροπο Φραντς Φίσλερ. Ο κ. Δρυς, αμέσως μετά την συνάντηση ανέφερε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά θα έχει υποβάλει στην Κοινότητα το σχετικό σχέδιο και όπως τόνισε, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Φίσλερ ότι "η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα δώσει ταχύτατα την έγκρισή της ώστε να πληρωθούν οι Ελληνες αγρότες που έπαθαν ζημιές".

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα από την εφαρμογή στην Ελλάδα του νέου καθεστώτος βάμβακος και διευκρινίστηκαν τα θέματα των ποσοτήτων που είναι προς επιδότηση. Ο κ. Δρυς εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην Ελλάδα ούτε με τους εκκοκκιστές αλλά ούτε και με τους παραγωγούς.

    Τέλος, κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η εντατικοποίηση του ελέγχου σχετικά με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των επιδοτήσεων. Ο κ. Δρυς ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο ότι ο οργανισμός πληρωμών προχωρεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών από το υπουργείο Γεωργίας ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στα ελαιοκομικά και αμπελαιοινικά μητρώα.

    [16] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με ΓΣΕΒΕΕ, αύριο

    19/2/2002 12:16:00 μμ

    Κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Χριστουδουλάκη με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς από τα αποτελέσματα της θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για το ΦΠΑ των τριετιών. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη.

    Με εγκύκλιο που έστειλε στις ομοσπονδίες, τονίζει ότι θα θέσει σε συζήτηση προτάσεις για κινητοποιήσεις στο διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου με συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς υπουργείων, ΔΟΥ και Δημοσίων Υπηρεσιών.

    Τροποποίηση του φορολογικού συστήματος

    Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι επείγει η άμεση τροποποίηση του φορολογικού συστήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρώτα μέτρα την κατάργηση του ΦΠΑ τριετίας και το αυτόματο κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων παρελθόντων ετών.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση στο φορολογικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να πάψει να γίνεται υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος με πέντε διαφορετικούς τρόπους, εκ των οποίων ισχύει πάντα ο δυσμενέστερος.

    Αν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί την κρισιμότητα, σημειώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, και δεν αλλάξει πολιτική δρομολογώντας λύσεις, "θα δημιουργηθούν αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις".

    [17] Το ''Αθήνα 2002'' από την ΕΤ-1

    19/2/2002 7:18:00 μμ

    Μίτιγκ αστέρων αποκάλεσαν πολλοί το "Αθήνα 2002" που διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά φέτος ο ΣΕΓΑΣ στο ΣΕΦ και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ-1 αύριο στις 17.15. Εκτός από την παρουσία των σταρ του επί κοντώ, Στέισι Ντραγκίλα και Σβετλάνα Φεοφάνοβα, ένας γαλαξίας αστέρων θα δώσει το παρών. Πρόκειται για την Ζάνα Πιντούσεβιτς, τον Γκρεγκ Σάντλερ, τον Τσαρλς Κλίνγκερ, τον Γέλβις Κεσάντα, τον Κρίστιαν Ολσον, την Σεβαθέντα Φάινς, την Γκλόρι Αλόζιε, την Ασια Χάνσεν και πολλούς άλλους, οι οποίοι υπόσχονται πλούσιες συγκινήσεις.

    Σιγουριά για επιτυχία και μεγάλες επιδόσεις

    Το φετινό μίτινγκ, που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά, συνδυάζεται με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της IAAF. Συνολικά 97 ξένοι αθλητές, οι περισσότεροι πρώτης γραμμής, θα προσφέρουν θέαμα στους φιλάθλους, μαζί φυσικά με τους Ελληνες πρωταθλητές.

    "Είμαι βέβαιος ότι το "Αθήνα 2002" θα στεφθεί με απόλυτη επτυχία σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, στην σημερινή συνέντευξη τύπου ενώ ο Λάμπρος Παπακώστας που εκπροσώπησε τους Ελληνες αθλητές, τόνισε ότι, το επίπεδο θα είναι υψηλό και ο συναγωνισμός θα φέρει μεγάλες επιδόσεις. Σ΄αυτό θα βοηθήσουν και οι φίλαθλοι, αφού θέλουμε το στάδιο γεμάτο.

    Παρών στο μίτινγκ θα είναι και ο αντιπρόεδρος της ΙΑΑF Ιγκόρ Τεροβανεσιάν, που θα τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ.

    Συμβολικές είναι οι τιμές των εισιτηρίων, καθώς για τους ενήλικες θα κοστίζουν 5 Ευρώ και για τα παιδιά 1 Ευρώ.

    Οι μαθητές των σχολείων που έχουν ήδη παραλάβει τις δωρεάν προσκλήσεις, θα εισέλθουν από την Θύρα 8 του ΣΕΦ.

    Το πρόγραμμα των αγώνων

    Το πρόγραμμα του μίτινγκ έχει ως εξής:

    17.15 Επί κοντώ γυναικών

    17.30 Τριπλούν γυναικών

    17.40 60μ εμπόδια γυναικών

    17.50 60μ εμπόδια ανδρών

    18.10 1.500μ γυναικών

    18.15 Υψος ανδρών

    18.40 1.000μ ανδρών

    19.00 Τριπλούν ανδρών

    19.00 60μ γυναικών

    19.15 60μ ανδρών

    19.35 Σφαιροβολία γυναικών

    19.35 400μ ανδρών

    19.50 400μ γυναικών

    20.05 3.000μ ανδρών

    [18] Λεμονής:Νίκη σε όλα τα παιχνίδια

    19/2/2002 5:56:00 μμ

    Το απόλυτο θέλει για τον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής, προκειμένου να μπορέσει να τερματίσει και φέτος πρώτος στο πρωτάθλημα. Ο Έλληνας προπονητής μίλησε σήμερα στους παίκτες του και χαρακτηριστικά ανέφερε: "Από εδώ και πέρα, εκ των πραγμάτων, σε όλα τα ματς σκεφτόμαστε μόνο ένα αποτέλεσμα, τη νίκη. Νίκη σε όλα τα παιχνίδια". Ο Τάκης Λεμονής αναφέρθηκε και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, τον οποίο, όπως είπε, οι παίκτες του πρέπει να ξεχάσουν.

    Αναφερόμενος στο επερχόμενο ματς με τον Ιωνικό, ο Λεμονής τόνισε: "Προετοιμαζόμαστε πλέον για το επόμενο παιχνίδι, στο οποίο πρέπει να επιδείξουμε μεγάλο πείσμα, πάθος και αυτοσυγκέντρωση, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, όπως είναι ο Ιωνικός".

    Στη σημερινή προπόνηση δεν έλαβε μέρος ο Χρήστος Πατσατζόγλου, που αισθάνεται ενοχλήσεις στη μέση, ενώ ατομικό πρόγραμμα με τρέξιμο έκανε ο Ανδρέας Νινιάδης. Ο Λάμπρος Χούτος συνέχισε το ατομικό του πρόγραμμα, ενώ αύριο ξεκινά και η διάθεση των εισιτηρίων για τον κυριακάτικο αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ιωνικό στη Νίκαια.

    [19] Αισιοδοξία Σάντος για το παιχνίδι με την Ιντερ

    19/2/2002 4:10:00 μμ

    Το γεγονός, ότι η Ιντερ είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, δεν εμποδίζει τον Φερνάντο Σάντος να αισιοδοξεί, ενόψει του αγώνα με τους "νερατζούρι", που θα γίνει αύριο (22.00) στο "Σαν Σίρο" για τον Δ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. "Είναι πολύ δύσκολο ματς. Παίζουμε με μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, αλλά έχουμε τις ελπίδες μας. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη, ώστε να πάρουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα στον επαναληπτικό να ελπίζουμε στην πρόκριση. Δεν υπάρχει προπονητής που μπαίνει στο γήπεδο για να χάσει με μικρό σκορ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντος.

    Υπ΄ατμόν ο Γκρέγκορζ Μιελκάρσκι

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Γκρέγκορζ Μιελκάρσκι αποτελεί, ουσιαστικά, παρελθόν για την ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολωνός επιθετικός μάζεψε τα πράγματα του και αναχώρησε για την πατρίδα του, ενώ κάποιες άλλες πηγές υποστηρίζουν πως κατέθεσε αίτηση διακοπής του συμβολαίου του, με την αιτιολογία ότι για αρκετό καιρό δεν είχε πληρωθεί.

    Εστω και αν ισχύει αυτό, είναι γνωστό πως ο Μιελκάρσκι είχε τιμωρηθεί από την διοίκηση με διακοπή συμβολαίου, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

    Ερωτηθείς ο Σάντος για την "φυγή" του Μιελκάρσκι, απάντησε λακωνικά και ..."δίκην Πυθίας": "Αλήθεια, έφυγε; Δεν ξέρω τι να σας πω. Ρωτήστε τον πρόεδρο και τον ίδιο".

    Από την πλευρά του, ο Μάκης Ψωμιάδης "τα είχε" με τον Μιελκάρσκι, καθώς σε "πηγαδάκι" και λίγο πριν από την αναχώρηση, ακούστηκε να λέει:"Τώρα που τραυματίσθηκε ο Ντέμης βρήκε να φύγει...".

    [20] Προετοιμασία της Ν.Κορέας για το Μουντιάλ

    19/2/2002 12:58:00 μμ

    Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο της προετοιμασίας, αλλά και της προώθησης του επερχόμενου Μουντιάλ, που θα διοργανώσει από κοινού με την Ιαπωνία, θα κυκλοφορήσει και αναμνηστικά νομίσματα. Αύριο η προετοιμασία για το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός μπαίνει στην τελική της ευθεία, καθώς απομένουν 100 ημέρες για το εναρκτήριο λάκτισμα στις 31 Μαΐου και η οργανωτική επιτροπή της Νότιας Κορέας έχει σχεδιάσει φιέστα για να γιορταστεί το γεγονός, αλλά και να διαφημίσει τους αγώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρελάσεις, συναυλίες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

    [21] Συνεχίζεται η προετοιμασία του Εθν. Αστερα

    19/2/2002 6:41:00 μμ

    Με μοναδικό απόντα τον Θοδωρή Παπαδημητρίου, που συμπλήρωσε έξι κίτρινες κάρτες και θα απουσιάσει από τα δύο επόμενα παιχνίδια του Εθνικού Αστέρα, καταστρώνει τα πλάνα του ο Σπύρος Λιβαθηνός, για τον εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής με την ΑΕΚ. Ο Ελληνας τεχνικός, που θέλει μία καλή εμφάνιση και ει δυνατόν ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Ενωση, είδε στην σημερινή προπόνηση τον Λαγό, να αισθάνεται ένα "σφίξιμο" στην γάμπα και να αποχωρεί.

    Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αφού βρισκόμαστε στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τεθεί στην διάθεση του Λιβαθηνού.

    Οσον αφορά στο ντεμπούτο των Λούντμπεργκ και Παπανδρέου στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ελληνας τεχνικός πιστεύει ότι θα βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει τον στόχο της, φτάνει να προσαρμοσθούν έγκαιρα. Αυτό, άλλωστε, είναι και ένα σημείο στο οποίο έχει ρίξει αρκετό βάρος ο Λιβαθηνός, ο οποίος θέλει να "καθαρίσει η υπόθεση παραμονή" όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    [22] ΟΦΗ:Χωρίς Κιάσσο-Κολιτσιδάκη στον Ακράτητο

    19/2/2002 6:38:00 μμ

    Χωρίς τους τιμωρημένους Κώστα Κιάσσο και Θανάση Κολιτσιδάκη θα αντιμετωπίσει ο ΟΦΗ τον Ακράτητο, στο παιχνίδι που θα γίνει στο γήπεδο "Γιάννης Παθιακάκης" για την 17η αγωνιστική της Α` εθνικής. Ο πρώτος έχει τιμωρηθεί με αποκλεισμό πέντε αγωνιστικών και "χρωστά" άλλες δύο, ενώ ο έμπειρος αμυντικός συμπλήρωσε έξι κίτρινες κάρτες και θα επανέλθει, όπως και ο Κιάσσος, στον αγώνα με την ΑΕΚ. Στο μεταξύ, ο Γιάννης Σαμαράς, προβληματίζεται και για την συμμετοχή του Ξενοφώντα Μοσχογιάννη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρείται από ίωση και δεν κατάφερε να προπονηθεί.

    [23] Απαγόρευση διάθεσης φαρμακευτικού τσαγιού

    19/2/2002 6:04:00 μμ

    Η διακίνηση και διάθεση όλων των φαρμακευτικών και φυτικής προέλευσης προϊόντων (τσάγια) που περιέχουν την ουσία Illicium verum (Badiane Chine) απαγορεύτηκε σήμερα σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η ουσία αυτή έχει επιμολυνθεί με τη γνωστή τοξική ουσία Illicium anisatum (Badiane Japon) που προκαλεί σπασμούς σε βρέφη και μικρά παιδιά.

    [24] Νέο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

    19/2/2002 6:04:00 μμ

    Ενα νέο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών ανακαλύφθηκε στο καντόνι Τούργκαου στη βόρεια Ελβετία, ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική Κτηνιατρική Υπηρεσία. Το ζώο που γεννήθηκε το 1994, θανατώθηκε αμέσως μόλις βρέθηκε ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο των τρελών αγελάδων. Είναι το τέταρτο κρούσμα της νόσου από την αρχή της χρονιάς. Τα τρία πρώτα κρούσματα ήταν σε ζώα από το καντόνι της Βέρνης.

    Το 2001 καταγράφηκαν 42 κρούσματα της νόσου, δηλαδή εννέα περισσότερα σε σχέση με το 2000.

    [25] Αλτσχάϊμερ: Τηλεφωνική γραμμή SOS

    19/2/2002 4:23:00 μμ

    Η άνοια είναι νόσος που προσβάλλει έναν στους 20 ανθρώπους πάνω από 65 χρόνων και φτάνει να προσβάλει σχεδόν έναν στους δυο, σε πολύ προχωρημένες ηλικίες. Η πιο συχνή μορφή της είναι η νόσος Αλτσχάϊμερ. Προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία, η Ψυχογηριατρική Εταιρία "Ο Νέστωρ" και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών Συγγενών ασθενών με νόσο Αλτσχάϊμερ, που συνεργάζονται, λειτουργούν 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS (τηλέφωνο 010-3303678).

    Αυτή η τηλεφωνική γραμμή παρέχει πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάϊμερ, καθώς και για τους φορείς που μπορούν να δώσουν λύση σε κάποια προβλήματα, ιατρικά, νομικά, ασφαλιστικά. Παρέχει επίσης συμβουλες για τη φροντίδα των ανοϊκών ασθενών, οδηγίες όταν είναι εφικτό και γενικά, προσπαθεί να βοηθήσει ώστε η οικογένεια να σηκώνει ένα πιο ελαφρύ φορτίο.

    Πληροφορίες και έντυπο υλικό μπορούν να έχουν οι ενδιαφερόμενοι και στα γραφεία όπου συστεγάζονται η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατριή Εταιρία, η Ψυχογηριατρική Εταιρία "Ο Νέστωρ" και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών Συγγενών Ασθενών με νόσο Αλτσχάϊμερ και άλλες μορφές άνοιας (Κάνιγγος 23, Αθήνα 10677), όπου μπορούν και να επικοινωνούν καθημερινά 09.00-14.00 στα τηλέφωνα 010-3811612 και 010-3811604.

    [26] Σεξ με σταθερό σύντροφο για εύκολο τοκετό!

    Πηγή: ΑΠΕ 19/2/2002 3:14:00 μμ

    Το σεξ δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την τεκνοποιία ή την απόλαυση, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικό "ιατρικό εργαλείο", υποστηρίζουν ερευνητές από την Αυστραλία. Ο Γκούσταφ Ντέκερ από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, "ανακάλυψε" ότι οι πολλές σεξουαλικές επαφές με έναν επιλεγμένο σύντροφο βοηθούν μια επίτοκο γυναίκα να αποφύγει την υψηλή πίεση ή άλλες δυσάρεστες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και του τοκετού.

    Η εγκυμοσύνη είναι ένα ''ανοσολογικό θαύμα''

    Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, Γκούσταφ Ντέκερ ξεκινά την μελέτη του με τη διαπίστωση ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα "ανοσολογικό θαύμα" γιατί ο οργανισμός έχει συνηθίσει να απορρίπτει τις ξένες πρωτεΐνες.

    Μετά από μελέτη νεαρών γυναικών της Αδελαϊδας ο δόκτωρ Ντέκερ ανακάλυψε ότι η αυξανόμενη εξοικείωση με το σπέρμα του συντρόφου το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες αποδοχής.

    "Η συχνή έκθεση στο σπέρμα κάνει τον οργανισμό της γυναίκας περισσότερο ανθεκτικό απέναντι στις ξένες πρωτεΐνες", δήλωσε ο Ντεκερ στην εφημερίδα Σίντεϊ Μορνινγκ Χέραλντ.

    Στην ίδια έρευνα τονίζεται ότι "ο στοματικός έρωτας έχει πολύ πιο ευεργετικά αποτελέσματα απ' ό,τι η κλασσική ερωτική επαφή για την έγκυο".

    Ο Ντέκερ εκτιμά ότι ο στοματικός έρωτας είναι περισσότερο αποτελεσματικός στην αύξηση της ανεκτικότητας καθώς το έντερο έχει ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα μπορούσε κατ' αρχήν να αναγνωρίσει ένα οικείο συστατικό.

    Οι περιστασιακές σεξουαλικές επαφές δεν έχουν κανένα όφελος καθώς η εξοικείωση γίνεται με ένα συγκεκριμένο τύπο σπέρματος.

    Οπότε ο Ντέκερ καταλήγει στο συμπέρασμα: οι συχνές και πολλές σεξουαλικές επαφές με ένα επιλεγμένο σύντροφο κατά τη διάρκεια της κύησης συμβάλλουν σε ένα ακίνδυνο και χωρίς προβλήματα τοκετό.

    Το σύνολο της μελέτης του δόκτωρα Ντέκερ δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση " New Scientist".

    [27] Πιο ευαίσθητοι οι άνδρες σύζυγοι

    19/2/2002 2:58:00 μμ

    Περισσότερο ευαίσθητοι γίνονται οι άνδρες σύζυγοι όσο περνά ο χρόνος και η ηλικία, όσον αφορά στη σχέση τους, ενώ οι γυναίκες τους γίνονται όλο και περισσότερο λιγομίλητες, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας για άτομα παντρεμένα πάνω από 20 χρόνια. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο της επιθεώρησης "Communication Quarterly" αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι σύζυγοι είναι πιο συναισθηματικοί και πολλές φορές δακρύζουν, όταν μιλούν για τη σχέση τους, ενώ οι συμβίες τους γενικώς είναι αδιάφορες και πολλές φορές απότομες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι άνδρες είναι πιο συναισθηματικοί, ευγενείς και πρόθυμοι να μοιρασθούν ιστορίες για τη σχέση τους με άλλους απ' ότι οι σύζυγοί τους.

    " Οι άνδρες ενθουσιάζονται να λένε ιστορίες και να μιλούν για τη σχέση τους....δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να εκφράσουν τα συναισθήμα τους, χαρά ή θλίψη", δήλωσε ο Φραν Ντίξον, επίκουρος καθηγητής επικοινωνιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Ντένβερ και κύριος συντάκτης της μελέτης.

    Επίσης, ο καθηγητής Ντίξον και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 20 ζευγάρια ηλικίας άνω των 60 χρόνων που έχουν παντρευτεί μόνο μια φορά.

    Ο μέσος όρος διάρκειας των γάμων ήταν 42 χρόνια.

    [28] Eurovision: Οι ''Sisters'' για τη Σλοβενία

    19/2/2002 6:06:00 μμ

    Ενα ποπ τρίο που αποτελείται από τρεις τραβεστί και αποκαλείται "Sisters", θα εκπροσωπήσει φέτος τη Σλοβενία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα γίνει στην Εσθονία. Οι δεσποινίδες Μαρλένα, Ντάφνι και Εμπερατρίζ πήραν την πρώτη θέση στη διάρκεια του τοπικού διαγωνισμού τραγουδιού, το Σαββατοκύριακο, που αποδείχθηκε μια εντελώς κιτς εκδήλωση.

    Aπέσπασαν σαρωτική νίκη με το τραγούδι '' Only Love''

    Οι δεσποινίδες εμφανίσθηκαν στο διαγωνισμό με στολές αεροσυνοδών, κόκκινα καπέλα και λευκά γάντια και απέσπασαν σαρωτική νίκη ερμηνεύοντας το τραγούδι " Only Love".

    Η ημερήσια εφημερίδα της Σλοβενίας "Slovenske Novice" χαρακτηρίζει το τραγούδι "οχι εξαιρετικά κακό" και προσθέτει ότι το τρίο τουλάχιστον θα προκαλέσει την προσοχή και έτσι κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη της Σλοβενίας, που έχει πληθυσμό μόλις 2 εκατομμύρια κατοίκους.

    Ο φετεινός διαγωνισμός της Eurovision είναι ο 47ος και από αυτόν αρκετοί καλλιτέχνες έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους, όπως το συγκρότημα των ΑΒΒΑ το 1974.

    Η Σλοβενία άρχισε να συμμετέχει στο διαγωνισμό το 1991.

    Μέχρι στιγμής η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει είναι η 7η.

    [29] Κατά λάθος απόβαση Βρετανών στην..Ισπανία

    19/2/2002 7:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι δύο Ισπανοί αστυνομικοί με το θέαμα που αντίκρισαν χθες στην παραλία της κωμόπολης Λα Λίνεα δε λα Κονθεπθιόν: είκοσι πάνοπλοι αλλοδαποί πεζοναύτες έσκαβαν μετά μανίας χαρακώματα στην αμμουδιά! Οι δύο άνδρες πλησίασαν έκπληκτοι την ομάδα των στρατιωτών και από τις πρώτες κουβέντες που αντάλλαξαν κατάλαβαν τι είχε συμβεί: οι πεζοναύτες, οι οποίοι ήταν Σκωτσέζοι, είχαν κάνει απόβαση σε λάθος χώρα...

    ''Sorry'' για την εισβολή, λέει η Βρετανία

    Το όλο γεγονός είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας "Daily Record".

    Οι Βρετανοί στρατιώτες, έφεραν υπερσύγχρονα όπλα και όλμους στα χέρια, όπως αποδείχθηκε, είχαν προορισμό μία παραλία του Γιβραλτάρ, η οποία είναι βρετανική αποικία και βρίσκεται λίγο πιο μακριά από εκείνη της ισπανικής κωμόπολης Λα Λίνεα δε λα Κονθεπθιόν.

    Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, οι πεζοναύτες επιβιβάσθηκαν και πάλι στο αμφίβιο σκάφος τους και κατευθύνθηκαν προς τον στόχο τους.

    Το υπουργείο Αμυνας έσπευσε να ζητήσει επισήμως συγγνώμη από τον δήμαρχο της ισπανικής πόλης για την κατά λάθος εισβολή των πεζοναυτών.

    [30] Πέθανε ο ιδρυτής της El Pais

    19/2/2002 1:23:00 μμ

    Ο ιδρυτής της εφημερίδας "El Pais" και του ισπανικού εκδοτικού οίκου "Alianza Editorial" Χοσέ Ορτέγκα Σποτόρνο πέθανε χθες σε ηλικία 85 ετών από καρκίνο, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο Χοσέ Ορτέγκα Σποτόρνο, του οποίου η σορός θα αποτεφρωθεί αργότερα σήμερα, ήταν γιος του διάσημου ισπανού φιλόσοφου Χοσέ Ορτέγκα ι Γκασέτ.

    Διευθυντής του περιοδικού "Occidente" που ιδρύθηκε από τον πατέρα του το 1923 και άρχισε να επανακυκλοφορεί από το 1963, ο Χοσέ Ορτέγκα Σποτόρνο ίδρυσε τον οίκο "Alianza Editorial" το 1966 που έφερε επαναστατικές αλλαγές στο χώρο των εκδόσεων στην Ισπανία με τις πρώτες εκδόσεις βιβλίων τσέπης και τίτλους μέχρι τότε απαγορευμένους από τη δικτατορία του Φράνκο.

    Το 1972, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του ομίλου "Promotora de Informaciones SA" (PRISA) που κυκλοφόρησε την εφημερίδα "El Pais" στις 4 Μαϊου του 1976, μια μεγάλη εφημερίδα που ο Ορτέγκα Σποτόρνο, πατέρας τριών παιδιών, θεωρούσε σαν τον "τέταρτο παιδί του".

    Μεταξύ 1977 και 1979 ο Ορτέγκα Σποτόρνο είχε οριστεί από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος μέλος της συντακτικής συνέλευσης, σκοπός της οποίας ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

    [31] Aσυλο ζητά ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου

    19/2/2002 2:44:00 μμ

    Ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου βρίσκεται στο Λονδίνο και ζητά πολιτικό άσυλο. Ο 27χρονος Χουσάιν Μπισάντ, ύψους 2,36 μέτρων και βάρους 210 κιλών, εγκατέλειψε την πατρίδα του τη Σομαλία το Σεπτέμβριο αφήνοντας πίσω όλα του τα υπάρχοντα μετά την εισβολή ληστών στο σπίτι του στο Καρντό οι οποίοι τον πυροβόλησαν στο γόνατο. Στην Αγγλία του χορηγήθηκε άδεια παραμονής επ' αόριστον καθώς θεωρήθηκε ως νόμιμος μετανάστης που διεκδικεί άσυλο στη χώρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Times".

    Πρόκειται να περάσει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες

    Ο Χουσάιν Μπισάντ που φορά παπούτσια 65 νούμερο και όπως δηλώνει ο ίδιος το μέγεθος του ποδιού του συνεχώς αυξάνεται, πρόκειται να περάσει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εκτοπίζοντας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ Ραντουάντ Σαρμπίμπ, ύψους 2,33 μέτρων.

    "Μ' αρέσει που είμαι τόσο ψηλός και είμαι ενθουσιασμένος που ζω στην Αγγλία. Απλά χτυπώ το κεφάλι μου σε διάφορα αντικείμενα", δηλώνει ο Μπισάντ.

    [32] Αποσύρθηκε κρασί λόγω Μπιν Λάντεν!

    19/2/2002 2:18:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένας οινοπαραγωγός από την Πορτογαλία αναγκάσθηκε να αποσύρει από την κυκλοφορία περισσότερα από 300 μπουκάλια κρασί, γιατί ο γενειοφόρος που εικονιζόταν στην ετικέτα έμοιαζε πολύ με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Τα κρασιά έφθασαν προς διάθεση στην αγορά των ΗΠΑ

    Η εταιρία "Φινάκρα" απέσυρε τα κρασιά γιατί μπορεί να θιγούν "τα αισθήματα κάποιου", αναφέρει ανακοίνωση της εταιρίας.

    Στην ετικέτα εμφανίζεται ένας άνδρας ξαπλωμένος σε ένα μαξιλάρι να διαβάζει και να πίνει ένα ποτήρι κρασί.

    Η επιλογή της ετικέτας έγινε τον περασμένο Μάιο, δηλαδή πολύ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για τις οποίες φέρονται να ευθύνονται ο Μπιν Λάντεν και το δίκτυο της "Αλ Κάιντα".

    Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία ειδήσεων ΠΡΑΒΝΤΑ, 12.000 φιάλες του ίδιου κρασιού είχαν κυκλοφορήσει τον Ιούνιο χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Κατά μια διαβολική σύμπτωση τα κρασιά έφθασαν προς διάθεση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 February 2002 - 18:06:26 UTC