Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στην ηγεσία του ΓΕΝ
  • [02] Επικρίσεις Καραμανλή σε συνέδριο της ΔΑΚΕ
  • [03] Δραματική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • [04] Αρχισε ο β' γύρος επαφών Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [05] Αφγανιστάν:Εντοπισμός δολοφόνων δημοσιογράφων
  • [06] Πτώση της ανεργίας το α' τρίμηνο του 2001

    [01] Αλλαγές στην ηγεσία του ΓΕΝ

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/3/2002 10:42:00 μμ

    Ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ

    Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Γιώργος Θεοδωρουλάκης υπέβαλε αργά το βράδυ την παραίτηση του στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, επικαλούμενος παρεμβάσεις στο έργο του.

    Ο υπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση και όρισε νέο αρχηγό του ΓΕΝ τον μέχρι τώρα αρχηγό στόλου, αντιναύαρχο Αντώνη Αντωνιάδη.

    Τηρήθηκαν και φέτος οι κανόνες

    Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι κάθε χρόνο οι κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις γίνονται με βάση μία θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας.

    Οι κανόνες αυτοί ορίζουν ότι οι επιλογές των Αξιωματικών στις ανώτατες θέσεις στους τρεις κλάδους αποφασίζονται από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.) και υποβάλλονται για έγκριση στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Η διαδικασία αυτή τηρήθηκε και στις φετινές κρίσεις για το Στρατό Ξηράς, το Ναυτικό και την Αεροπορία.

    Ο αρχηγός ΓΕΝ Γιώργος Θεοδωρουλάκης συμμετείχε και προσυπέγραψε τις αποφάσεις του Σ.Α.Γ.Ε., πριν υποβληθούν για έγκριση στον υπουργό, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ακολούθως, όμως, υπέβαλε την παραίτησή του, ισχυριζόμενος ότι διαφωνούσε με ορισμένες από αυτές.

    Το υπουργείο καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι εκ του νόμου, την τελική ευθύνη για τη διαμόρφωση της ηγεσίας κάθε κλάδου έχει η κυβέρνηση.

    Ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΝ για την παραίτηση

    Η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την παραίτηση του Αρχηγού του ΓΕΝ, επισημαίνει ότι "οι παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, με μοναδικό κριτήριο την προσπάθεια επιβολής κομματικών φίλων στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, οδήγησαν σε παραίτηση τον αρχηγό του ΓΕΝ. Η ΝΔ, αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, καταγγέλει στον ελληνικό λαό τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις που γίνονται σε μια στιγμή, κατ' εξοχήν, κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα. "Το φρόνημα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπηρετείται, αντίθετα καταρρακώνεται με τις λογικές των σημειωμάτων και του κομματισμού. Ο υπουργός που ταυτίστηκε με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου δεν δικαιούται να επαναλάβει τα κατορθώματά του και στις Ενοπλες Δυνάμεις", καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

    Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοδωρουλάκη είναι αποκορύφωμα της πολιτικής Σημίτη στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, μιας πολιτικής που έχει ως μόνες αρχές τα κριτήρια του κομματισμού και της αναξιοκρατίας.

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ εγείρει βάσιμες ενστάσεις στο κατά πόσο οι κρίσεις στο Ναυτικό είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και όχι αξιοκρατικών κριτηρίων. Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με ενδεχόμενη σύνδεση της παραίτησης με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ που αφορούν τις αναθέσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    [02] Επικρίσεις Καραμανλή σε συνέδριο της ΔΑΚΕ

    1/3/2002 8:04:00 μμ

    Σε φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο 5ο Συνέδριο της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι αποφασισμένο και ικανό να αφαιρέσει το απόστημα που δημιουργήθηκε από την ασυδοσία του κατεστημένου και τη διαφθορά που εκθέτει τους πολλούς εξαιτίας των λίγων. Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας εκτός κειμένου, συμφώνησε εμμέσως πλην σαφώς να ανοίξει και ο λογαριασμός της λιβεριανής εταιρίας Mayo, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. "Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις", είπε χαρακτηριστικά.

    Βασικές παραλείψεις στο ασφαλιστικό

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης που μεταθέτουν σημερινά βάρη στις επόμενες γενιές. Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, προωθώντας διατάξεις κομματικής σκοπιμότητας και αρνούμενη να ανταποκριθεί στην υποχρέωση του κράτους για τριμερή χρηματοδότηση δεν μπορεί να συνεχίζεται, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για επανίδρυση του κράτους με πρώτο στόχο την απεξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από τον κομματικό εναγκαλισμό.

    [03] Δραματική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    1/3/2002 11:15:00 μμ

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να δράσει πριν βυθιστεί στο χάος η Μέση Ανατολή, απηύθυνε από το αρχηγείο του στη Ραμάλα ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε τον κόσμο να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιδρομές.

    Η Γαλλία ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις πολεμικές ενέργειες που πραγματοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας της στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς, προσυπογράφοντας την έκκληση του γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

    Οι ΗΠΑ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη σαουδαραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τη σύμβουλο του Τζορτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Συνεχίζονται οι επιδρομές

    Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαστινίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

    Στον εβραϊκό οικισμό Τζίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν ελαφρά από παλαιστινιακά πυρά με αυτόματα όπλα, τα οποία είχαν ως στόχο πολλές κοντινές στρατιωτικές θέσεις.

    Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης την έκρηξη αυτοσχέδιας παλαιστινιακής ρουκέτας τύπου Κασάμ σε ισραηλινή περιοχή, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Η ρουκέτα έπεσε σε ένα χωράφι χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

    Εξάλλου, ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε ελαφρά από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα, δήλωσε παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πυρά εναντίον μιας περιπόλου του στον κατεχόμενο τομέα της Χεβρώνας.

    Την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση εναντίον των προσφυγικών στρατοπέδων της Μπαλάτα και της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 21 ανθρώπων, 19 Παλαιστινίων και δύο ισραηλινών στρατιωτικών.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο ενός στρατιωτικού στη διάρκεια των συγκρούσεων στο στρατόπεδο της Τζενίν, ενώ ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά.

    [04] Αρχισε ο β' γύρος επαφών Κληρίδη-Ντενκτάς

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/3/2002 9:18:00 μμ

    Συνάντηση μιας ώρας και 45 λεπτών είχαν απόψε ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη φάση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Στη συνάντηση εξετάστηκε το σύνολο των πτυχών του Κυπριακού και έγινε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα συνομιλιών. Πριν την έναρξη της συνάντησης ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διακοινοτικός διάλογος θα καταλήξει σε επιτυχία.

    Το απόγευμα, στην Αγκυρα, συναντήθηκαν ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουφγούρ Ζιγιάλ.

    [05] Αφγανιστάν:Εντοπισμός δολοφόνων δημοσιογράφων

    1/3/2002 10:20:00 μμ

    Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο δήλωσε πως οι αφγανικές αρχές έχουν εντοπίσει, αλλά δεν έχουν συλλάβει, τους δολοφόνους τεσσάρων δημοσιογράφων -δύο του Ρόιτερ, μιας Ιταλίδας και ενός Ισπανού ρεπόρτερ- στο Αφγανιστάν τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ο Μαρτίνο, η χώρα του οποίου είναι μέλος της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Αρωγής (ISAF) στην Καμπούλ, συναντήθηκε με τον Αφγανό υπουργό Αμυνας, στρατηγό Μοχάμαντ Κασίμ Φαχίμ, ο οποίος δεσμεύθηκε προσωπικά να φέρει τους δολοφόνους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Μαρτίνο συνάντησε επίσης το Βρετανό υποστράτηγο Τζον Μακόλ, επικεφαλής της 17μελούς ISAF.

    Σκοτώθηκαν σε ενέδρα

    Οι τέσσερις δημοσιογράφοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν θανάσιμα στις 19 Νοεμβρίου, όταν έπεσαν σε ενέδρα αγνώστων, καθώς εκινούντο με τα οχήματά τους κατά μήκος του κύριου δρόμου που συνδέει την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν με την Καμπούλ.

    Οι 33χρονοι Χάρι Μπάρτον, Αυστραλός εικονολήπτης του Ρόιτερ και ο Αζιζουλάχ Χαϊντάρι, αφγανικής καταγωγής φωτογράφος του Ρόιτερ, σκοτώθηκαν μαζί με τον Ισπανό δημοσιογράφο Χούλιο Φουέντες της "Ελ Μούντο" και την Ιταλίδα Κουτούλι, ανταποκρίτρια της "Κοριέρε ντελα Σέρα".

    [06] Πτώση της ανεργίας το α' τρίμηνο του 2001

    1/3/2002 8:40:00 μμ

    Στο 10% μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2001, από 10,7% που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2000. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 434.800 άτομα, δηλαδή 42.300 λιγότερα από πέρυσι. Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 14,9% και στους άνδρες το 6,7%.

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας με 15,8% και Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας με 13,3% και τα χαμηλότερα η Κρήτη με 5,7% και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με 6%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 March 2002 - 21:53:31 UTC