Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας
  • [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Ιωάννινα
  • [03] Συνεχίζονται οι απεργίες στους ΟΤΑ
  • [04] Επέτειος ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου
  • [05] Κλειστά σήμερα τα ΤΕΙ
  • [06] Λήξη της απεργίας στα ΜΜΕ
  • [07] Δίωξη κατά Τεκτερίδη για παράνομο τζόγο
  • [08] Συνεχίζει τα αντίποινα το Ισραήλ
  • [09] Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες
  • [10] Από θαύμα σώθηκαν εργαζόμενοι σε σήραγγα
  • [11] Στην Κομισιόν οι αγροτικές αποζημιώσεις
  • [12] Ερευνα για κρατικές ενισχύσεις προς την ΟΑ
  • [13] Πρώτο βήμα στο διάλογο για το ασφαλιστικό
  • [14] Συναυλία στη μνήμη της Τζίνα Μπαχάουερ
  • [15] Ρομπότ-ρεπόρτερ στο Αφγανιστάν!

    [01] Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας

    7/3/2002 8:35:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία με περιοδεία στην παλιά πρωτεύουσα της χώρας Κιότο και αύριο το πρωί θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε, φιλικές και εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τα ιαπωνικά ΜΜΕ, στο Τόκιο, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος πραγματικά απο τα επιτεύγματα του ιαπωνικού λαού και οτι είναι πεπεισμένος για τα αισθήματα που τρέφει ο ιαπωνικός λαός απέναντι του ελληνικού, αλλά και για τον θαυμασμό του προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

    Αναφερόμενος στην εισδοχή του ευρώ στη χώρα μας, είπε οτι η υποδοχή του νέου νομίσματος σημείωσε μεγάλη επιτυχία και οτι η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία διασφαλίστηκε απο την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

    Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε οτι η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα που στο πρώτο κύμα των υποψηφίων χωρών έχει κλείσει τα περισσότερα κεφάλαια της ένταξης.

    Για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, τόνισε οτι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή κοινότητα ελπίζουν πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα αλλάξει στάση και θα ακολουθήσει θετικότερες κινήσεις στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε οτι η Ελλάδα θεωρεί πως το μοναδικό προς επίλυση πρόβλημα ανάμεσα στις δυο χώρες είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Ιωάννινα

    7/3/2002 10:32:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία χθες το μεσημέρι σε δύσβατη δασική έκταση στο Δίστρατο Ιωαννίνων, στη θέση Μπογδάνι. Στο σημείο βρίσκονται 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 32 ατόμων, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή, ομάδα 41 πυροσβεστών από την 5η Ε.Μ.Α.Κ.. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης θα συνδράμουν και πυροσβεστικά αεροπλάνα μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς αυτήν ώρα στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

    [03] Συνεχίζονται οι απεργίες στους ΟΤΑ

    7/3/2002 9:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και τα υπόλοιπα μέλη των ΟΤΑ του νομού Αττικής. Αιτήματα των εργαζομένων η νομιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για το 2002. Επίσης οι απεργοί υποστηρίζουν πως δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη μεσολάβησή του στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να λυθούν τα αιτήματά τους.

    Υπενθυμίζεται οτι το δικαστήριο έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική και ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος τα σκουπίδια να κατακλύσουν την πρωτεύουσα.

    [04] Επέτειος ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

    7/3/2002 8:40:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, θα τιμήσει σήμερα με την παρουσία του την εκδήλωση στη Ρόδο για την επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Τα νησιά βρίσκονταν υπο ιταλική κατοχή απο το 1912 και απελευθερώθηκαν το 1945. Η ένωση με την Ελλάδα επικυρώθηκε απο τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι το 1946 και η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948.

    [05] Κλειστά σήμερα τα ΤΕΙ

    7/3/2002 9:16:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη διακοπή της λειτουργίας των ΤΕΙ για σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου αποφάσισε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ. Βασικά διεκδικητικά αιτήματα είναι η αναμόρφωση του μισθολογίου του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και στήριξη των προσφυγών μελών της ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της υπηρεσιακής τους θέσης. Κλειστό μέχρι αύριο θα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    [06] Λήξη της απεργίας στα ΜΜΕ

    7/3/2002 8:03:00 πμ

    Εληξε στις 6 τα ξημερώματα η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα αιτήματα της απεργίας, στην οποία η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική, είναι απόκρουση των μαζικών απολύσεων, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Λόγω της 24ωρης απεργίας δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα οι εφημερίδες.

    [07] Δίωξη κατά Τεκτερίδη για παράνομο τζόγο

    7/3/2002 9:24:00 πμ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ''ξέπλυμα βρώμικου χρήματος'' άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιαννιτσών Βασίλης Φλωρίδης, σε βάρος του επιχειρηματία Γιώργου Τεκτερίδη, δίνοντας παράλληλα εντολή για απαγόρευση εξόδου του απο τη χώρα.

    Σε βάρος του επιχειρηματία έχουν ασκηθεί και στο παρελθόν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομο τζόγο.

    [08] Συνεχίζει τα αντίποινα το Ισραήλ

    7/3/2002 8:28:00 πμ

    Αδιάσπαστος ο κύκλος της βίας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή προσθέτει καθημερινά νέα ονόματα τους καταλόγους των θυμάτων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις των Ισραηλινών πραγματοποίησαν πολυμέτωπες επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων, σε περιοχές της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, εισβάλλοντας σε προσφυγικούς καταυλισμούς και βομβαρδίζοντας στρατιωτικούς στόχους. Ο απολογισμός των επιδρομών μέχρι στιγμής είναι 4 νεκροί Παλαιστίνιοι.

    Ολονύκτιες επιχειρήσεις

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 επιτέθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο αρχηγείο της Δύναμης 17, της φρουράς του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης.

    Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου κατά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην αυτόνομη ζώνη του Τουλκαρέμ, στα βορειοδυτικά της Δυτικής Οχθης.

    Περίπου πενήντα τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού διείσδυσαν στην πόλη και ένα μέρος των δυνάμεων αυτών περικύκλωσε το γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Νουρ ελ Σαμς.

    Επίσης, άρματα και μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού διείσδυσαν στο Μπείτ Λαχία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε βάθος ενός χιλιομέτρου εντός των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών και άνοιξαν πυρ με μυδραλιοβόλα. Θύμα της επίθεσης ένας 28-χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός, ο οποίος σκοτώθηκε όταν ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το όχημά του.

    Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, έχασαν τη ζωή του σήμερα τα ξημερώματα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια εισβολής δυνάμεων του εβραϊκού κράτους στο Αμπασάν, κοντά στο Χαν Γιούνες, στα νότια της Λωρίδος της Γάζας.

    Τα ισραηλινά πλοία άνοιξαν πυρ επίσης και με βαριά πολυβόλα, ενώ από τις ακτές ήσαν ορατά αρκετά φουσκωτά πλοιάρια με ισραηλινούς στρατιώτες στα ανοιχτά. Στον καταυλισμό προσφύγων της Ράφαχ, όπου εισέβαλαν περίπου 10 ισραηλινά άρματα μάχης, βάλλοντας πανταχόθεν με οβίδες και πυκνά πυρά πολυβόλων, ένας παλαιστίνιος άμαχος τραυματίσθηκε, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των τραυματιών κατά τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

    Ισραηλινά άρματα μάχης, με τη συνοδεία εκσκαφέων, διείσδυσαν επίσης στη διάρκεια της νύχτας στο προάστιο Αλ Σεζάγια του ανατολικού τομέα στην πόλη της Γάζας, βάλλοντας με βαρέα πολυβόλα.

    Με τους αυτούς τους νέους θανατους, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα ανέρχεται στους 1371.

    Από αυτούς 1038 είναι Παλαιστίνιοι και 310 είναι Ισραηλινοί.

    Θα εντείνουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες λέει ο Μπους

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε έτοιμος ''να διπλασιάσει τις προσπάθειες του'' από κοινού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Ο Μπους είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στην Ουάσινγκτον, στο επίκεντρο των οποίων ήταν το σχέδιο του Καϊρου για μια σύνοδο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, μια ιδέα που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει θετική, όπως και τις πρόσφατες προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    Λίγο πριν τη συνάντηση τους ο Μουμπάρακ έπλεξε το εγκώμιο της σαουδαραβικής πρότασης η οποία, όπως υποστήριξε, ανοίγει ''για πρώτη φορά το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ''.

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ανέβαλε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Ο Σαρόν θα αναχωρούσε την Κυριακή από το Ισραήλ για τετραήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου θα συναντούσε τον Βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια θα μετέβαινε στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Νωρίτερα ο Σαρόν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τον οποίο ενημέρωσε για τη ''σοβαρή κλιμάκωση'' της βίας στη Μέση Ανατολή τονίζοντας του ότι το Ισραήλ θα λάβει ''τα απαραίτητα'' μέτρα για την προστασία των πολιτών του.

    [09] Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

    7/3/2002 9:18:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Τετάρτη στις νότιες Φιλιππίνες.

    Ωστόσο, οι αρχές κάλεσαν τους 27.000 κατοίκους της περιοχής που έφυγαν από τις εστίες τους, να επιστρέψουν, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πρόκληση μεγάλου παλιρροϊκού κύματος.

    Οι κάτοικοι κυρίως των παράκτιων περιοχών είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους φοβούμενοι αυτό το ενδεχόμενο.

    Εντούτοις, λίγες ώρες μετά το σεισμό, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Μέλχορ Ροσάλες, ανακοίνωσε ότι "το χειρότερο πέρασε". Παραδέχτηκε όμως, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ότι "προφανώς δεν έχουν επιστρέψει όλοι". Σύμφωνα με τον Ροσάλες, οι ζημιές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές "αν λάβουμε υπόψη την ένταση της δόνησης".

    Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας υπολογίζει οτι 26.000 άνθρωποι έφυγαν μόνο από την παραθαλάσσια πόλη Κιάμπα που απέχει 75 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, το οποίο εντοπίστηκε στη θάλασσα της Κελέβης.

    [10] Από θαύμα σώθηκαν εργαζόμενοι σε σήραγγα

    7/3/2002 9:18:00 πμ

    Ενας πυροσβέστης τραυματίσθηκε σοβαρά και 19 εργάτες παγιδεύτηκαν σε σήραγγα κοντά στο Παρίσι όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο εσωτερικό του. Η πυρκαγιά σημειώθηκε χθες βράδυ σε απόσταση περίπου 1.5 χλμ από την είσοδο της σήραγγας ενός υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμου, δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Τους εργάτες προσέγγισαν εγκαίρως οι πυροσβέστες και ξεκίνησαν τις διαδικασίες απεγκλωβισμού τους.

    "Οι 19 εργάτες είναι σώοι. Βρίσκονται μαζί τους πυροσβέστες μέσα στη σήραγγα και σταδιακά αρχίζουν να τους απομακρύνουν", τόνισε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι στο σημείο εκείνο "υπάρχει πολύς καπνός και φαίνεται πως η πυρκαγιά ήταν μεγάλων διαστάσεων".

    Κατά τα φαινόμενα, η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν εξερράγη η μηχανή ενός συρμού που μετέφερε υλικά κατασκευής στο εσωτερικό της σήραγγας του αυτοκινητοδρόμου Α86, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Δύο πυροσβέστες παρουσίασαν προβλήματα από εισπνοή καπνού. Ο ένας είναι σε σοβαρότερη κατάσταση.

    [11] Στην Κομισιόν οι αγροτικές αποζημιώσεις

    7/3/2002 10:05:00 πμ

    Στα χέρια της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδόθηκε σήμερα ο φάκελος που αφορά στα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση υπέρ των αγροτών των οποίων οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2001-Ιανουαρίου 2002. Η δαπάνη που απαιτείται για την υλοποίηση των μέτρων αυτών ανέρχεται, σε 297.767.243 Ευρώ ή 101,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Έχουν υποβληθεί από όλες τις περιοχές της χώρας 155.219 δηλώσεις ζημιάς από χιονοπτώσεις, παγετούς, πλημμύρες, χιονοθύελλες και ανεμοθύελλες, εκ των οποίων οι 135.491 αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, οι 15.245 αφορούν ζημιές στη ζωική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και οι 14.147 αφορούν ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή σε κατασκευές, αγρούς, εξοπλισμούς, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λ.π..

    Επίσης, από τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί από Συνεταιρισμούς 10 δηλώσεις αποζημίωσης, που αντιπροσωπεύουν περί τους 700 ιχθυοκαλλιεργητές, ενώ το ύψος της αποζημίωσης πλησιάζει το 1 δισεκ. δραχμές.

    [12] Ερευνα για κρατικές ενισχύσεις προς την ΟΑ

    7/3/2002 10:12:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες επισήμως την απόφασή της να κινήσει κατά της Ελλάδας την προβλεπόμενη από την κοινοτική νομοθεσία διαδικασία έρευνας σχετικά με την παροχή παράτυπων κρατικών ενισχύσεων προς την ''Ολυμπιακή''. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής η ανωτέρω διαδικασία κινήθηκε, αφ ενός μεν ''λόγω της πιθανής καταχρηστικής εφαρμογής'' παλαιότερων αποφάσεων της Επιτροπής, του 1994 και του 1998, που είχαν επιτρέψει στο ελληνικό κράτος (κατα παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων για τη λειτουργία των αγορών) την παροχή κρατικών ενισχύσεων προς την ΟΑ, αφετέρου δε λόγω ορισμένων νέων ενισχύσεων οι οποίες χορηγήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τις θυγατρικές της εταιρείες.

    Σχολαστική έρευνα στο φάκελο της εταιρείας

    Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά ή εκτίμηση ως προς το χρηματικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων για τις οποίες η Επιτροπή τρέφει υποψίες ότι χορηγήθηκαν καταχρηστικώς, σε σχέση με τις αποφάσεις του 1994 και 1998.

    Εξάλλου, η Ολυμπιακή Αεροπορία ζητά επιπλέον αποζημίωση 19 δισ. δρχ απο το ελληνικό δημόσιο για την πρόωρη αναγκαστική έξωσή της απο το αεροδρόμιο του Ελληνικού και την πρόωρη μετεγκατάστασή της στα Σπάτα.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι αμφίβολο κατά πόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι υπό τους οποίους είχε εγκριθεί η χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης, το 1998, ενω παράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να εξετάσει ενδελεχώς δάνειο το οποίο χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο από την Εμπορική Τράπεζα στην Ολυμπιακή Αεροπορία ύψους 19,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι αυτό το δάνειο, εκ πρώτης όψεως, προοριζόταν για την αντιμετώπιση λειτουργικών δυσκολιών της εταιρείας για την περίοδο Νοεμβρίου 2001 - Φεβρουαρίου 2002.

    Στην ανακοίνωσή αναφέρεται ακόμη πως ''δεδομένου ότι η ΟΑ βρίσκεται από τον Δεκέμβριο 2000 σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που αποτελεί έναν τρόπο για να επιδιωχθεί η επιτυχής αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της εταιρείας, η Επιτροπή επέλεξε να κινήσει εκ νέου τη διαδικασία με σκοπό να διερευνηθεί ο συνολικός φάκελος καθώς και οι όροι υπό τους οποίους ο αερομεταφορέας εξακολουθεί να ασκεί τη στιγμή αυτή τις δραστηριότητές του.

    Η έρευνα αυτή θα δώσει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να καταλήξει στο συμπέρασμα κατά πόσο το σημερινό καθεστώς είναι δυνατόν να κηρυχθεί συμβιβάσιμο με την κοινή αγορά και υπό ποίους όρους''.

    Η Επιτροπή αναλύοντας τους λόγους που την οδήγησαν στη χθεσινή απόφαση επισημαίνει τους εξής τρείς τομείς που της δημιουργούν υποψίες για παράτυπες ενισχύσεις.

    1. Πιθανή καταχρηστική εφαρμογή της ενίσχυσης η χορήγηση της οποίας είχε εγκριθεί το 1994 και το 1998. Η Επιτροπή εκτιμά πως το νομικό και φορολογικό καθεστώς της εταιρείας το οποίο βασίζεται σε σειρά ελληνικών νόμων της απονέμει αποκλειστικά φορολογικά ευεργετήματα, τα οποία δεν ισχύουν για τις ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες ή για άλλες εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής.

    Κατά την Επιτροπή οι διατάξεις αυτές φαίνεται να εναντιώνονται στη δέσμευση που είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει ότι για την ΟΑ θα εφαρμόζεται το φορολογικό καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας. Επίσης, φαίνεται να αντιβαίνουν στη δέσμευση να καταστεί η ΟΑ εταιρεία που θα υπόκειται στις ρυθμίσεις του κοινού δικαίου, ακριβώς όπως ισχύει και για τις άλλες κοινοτικές αεροπορικές εταιρείες, χωρίς κανένα ειδικό προνόμιο ή περιοριστικούς όρους.

    Περαιτέρω, φαίνεται να εναντιώνονται στη δέσμευση ότι το ελληνικό κράτος δεν θα παρενέβαινε στη διαχείριση της ΟΑ, πέραν του αυστηρού ορίου λόγω της ιδιότητάς του ως μετόχου και ότι θα θέσπιζε πάραυτα τις απαιτούμενες νομοθετικές διατάξεις για την ουσιαστική εφαρμογή των μισθολογικών, κοινωνικών και δημοσιονομικών πτυχών του προγράμματος.

    2. Πιθανές νέες παράνομες ενισχύσεις, που καταλήγουν σε ενδεχόμενη προτιμησιακή μεταχείριση Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι δέχθηκε καταγγελίες που της προκάλεσαν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά το καθεστώς των πληρωμών από την πλευρά της Ολυμπιακής Αεροπορίας έναντι του ελληνικού κράτους αλλά και έναντι των ελληνικών αερολιμένων σε ό,τι αφορά τα τέλη μεταφοράς επιβατών τα οποία επιβάλλονται για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αερολιμένων, τα αερολιμενικά τέλη, τα μισθώματα, τις εισφορές καθώς και τις αμοιβές και προμήθειες που οφείλονται στον Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών στα Σπάτα, καθώς και στους υπόλοιπους ελληνικούς αερολιμένες.

    Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι οπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση του σημερινού καθεστώτος πληρωμών από την Ολυμπιακή Αεροπορία των διαφόρων φόρων, αερολιμενικών τελών, μισθωμάτων, εισφορών και αμοιβών και προμηθειών που οφείλονται στο ελληνικό κράτος και τους ελληνικούς αερολιμένες, ενδέχεται να έχει επιτραπεί στην εταιρεία να εξακολουθεί να ασκεί τις δραστηριότητές της, χάρη στις συγκεκαλυμμένες ενισχύσεις που την υποστηρίζουν σε βάρος των ανταγωνιστών της.

    Η ύπαρξη των εν λόγω συγκεκαλυμμένων μέτρων χορήγησης ενισχύσεων ενδέχεται να συνιστά όχι μόνο παραβίαση των δεσμεύσεων και των όρων από τους οποίους συνοδευόταν η απόφαση του 1998, αλλά ενδέχεται επίσης να αποτελεί μορφή νέας παράνομης ενίσχυσης, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

    3. Οι επιπτώσεις μιας νέας δανειοδότησης 19,5 εκατομμυρίων ευρώ Η Επιτροπή αναφέρει ότι οφείλει, επίσης, να εξετάσει ενδελεχώς τις παραμέτρους ενός νέου δανείου που χορηγήθηκε στην ΟΑ τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι αυτό το δάνειο, εκ πρώτης όψεως, προοριζόταν για την αντιμετώπιση τρεχουσών λειτουργικών δυσχερειών της εταιρείας για την περίοδο Νοεμβρίου 2001 - Φεβρουαρίου 2002, χωρίς οιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης που να καλύπτει τη χορήγηση αυτού του ποσού.

    [13] Πρώτο βήμα στο διάλογο για το ασφαλιστικό

    7/3/2002 9:11:00 πμ

    Απο τον τομέα συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ο διάλογος-ενημέρωση για το ασφαλιστικό. Η ενημέρωση προς τα στελέχη του τομέα και τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές γίνεται απο τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Λαλιώτη, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη. Οι προτάσεις που παρουσίασε στους κοινωνικους εταιρους ο υπουργός Εργασίας προβλέπουν βάση συνταξιοδότησης την 35ετία, διασφάλιση των κατώτατων συντάξεων, διατήρηση των ισχυόντων προνομίων για τις γυναίκες που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας έως το τέλος του χρόνου και συνταξιοδότηση με τους σημερινούς όρους για όσους ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα έως το τέλος του 2003.

    Ο Δημήτρης Ρέππας, δεσμεύτηκε για κρατική χρηματοδότηση των ταμείων, ενώ από τη μεταρρύθμιση δεν προβλέπεται να θιγούν οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και οι ασφαλισμένοι στα ταμεία Τύπου.

    Ήταν μία καλή αρχή εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενω ο γενικός γραμματέας και ο αναπληρωτής πρόεδρος της συνομοσπονδίας επεσήμαναν ασάφειες στις κυβερνητικές προτάσεις. Για σημεία επαφής αλλά και "γκρίζες περιοχές" μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου ο οποίος, πάντως, επεσήμανε ουσιαστικές και ποιοτικές διαφορές σε σχέση με το "πλαίσιο Γιαννίτση¨". Για καλό ξεκίνημα έκανε λόγο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Η διαδικασία, είπε ο κ. Λαλιώτης, θα εξελιχθεί βήμα-βήμα με στρατηγική και τακτική στη βάση μιας κοινά επεξεργασμένης πολιτικής μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. Η επιδίωξη απο αυτό το διάλογο είναι η ύπαρξη μιας πολιτικής κοινωνικής συναίνεσης για ένα βιώσιμο κοινωνικό συστημα με πόρους και αντοχή.

    Σε ό,τι αφορά τον κ. Λαλιώτη, θα ξεκινήσει θεσμικός διάλογος με κοινωνικούς φορείς στη βάση μιας κοινά επεξεργασμένης πολιτικής μεταξύ του ίδιου και του υπουργού Εργασίας κ. Ρέππα.

    Σε ό,τι αφορά τις 10 αρχές που τέθηκαν στο τραπέζι απο τον υπουργό Εργασίας, ο ίδιος είπε οτι ''θα προχωρήσουμε βάση αυτών'' εκτίμηση την οποία του εξέφρασε για το ίδιο θέμα και η ηγεσία του ΣΕΒ.

    [14] Συναυλία στη μνήμη της Τζίνα Μπαχάουερ

    7/3/2002 11:25:00 πμ

    Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της Τζίνα Μπαχάουερ και στα 25 χρόνια από το θάνατό της, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Φιλαρμονικής Νέας Υόρκης και του πιανίστα Αλέξανδρου Καπέλη, θα παρουσιάσει στις 11 Μαρτίου το Alice Tully Hall, η περίφημη αίθουσα συναυλιών του Lincoln Center της Νέας Υόρκης, με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου του ελληνικού προξενείου.

    Τον Αλέξανδρο Καπέλη, έναν νέο καλλιτέχνη που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και έχει ήδη συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλά κονσέρτα στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα, θα συνοδεύσουν καλλιτέχνες του βιολιού και του τσέλου, μέλη της Φιλαρμονικής Νέας Υόρκης. Ηδη, οι Αμερικανοί και οι ομογενείς φίλοι της μουσικής έχουν εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τζίνα Μπαχάουερ, το οποίο εδρεύει στην Ελλάδα, του Klavierhaus και της New York Foundation for the Arts.

    [15] Ρομπότ-ρεπόρτερ στο Αφγανιστάν!

    7/3/2002 10:29:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι απώλειες ανθρώπων από το χώρο του Τύπου, που πέθαναν με τραγικό τρόπο, ενώ εκτελούσαν το δημοσιογραφικό τους καθήκον, καλύπτοντας τις πολεμικές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, δεν άφησε ασυγκίνητους τους ερευνητές. Απόδειξη ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το γνωστό ΜΙΤ, σχεδίασε ένα ρομπότ-δημοσιογράφο, το οποίο θέλει να στείλει στο Αφγανιστάν για να δίνει απο εκεί τις σχετικές πολεμικές ανταποκρίσεις!

    Το ρομπότ, με την ονομασία "Αφγκαν-Εξπλόρερ" στοιχίζει 10.000 δολάρια (11.504 Ευρώ), κατευθύνεται από δορυφόρο και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της ασύρματης τεχνολογίας, της ηλιακής ενέργειας και ένα συνδυασμό μέσων για τη συλλογή εικόνας, φωτογραφιών, ήχου και αμφίδρομων συνεντεύξεων.

    Επίσης θα μπορεί να συνομιλεί με τους ντόπιους σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και ειδικότερα -όπως σημειώνουν οι παραγωγοί του- σε περιοχές που δεν θεωρούνται ασφαλείς για κανονικούς δημοσιογράφους.

    Το πρόγραμμα κατασκευής του ρομπότ αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα της άνοιξης, ενώ μπορείτε να δείτε ένα σχέδιο του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://compcult.media.mit.edu/afghan_x/


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 March 2002 - 10:05:01 UTC