Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση ενός έτους από την ίδρυση ΚΕΠ
  • [02] Οι. . Ενοπλες Δυνάμεις στο Προεδρικό
  • [03] Εξι μήνες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [04] Ενα ''άγιο'' όνομα για το αεροδρόμιο της Αλβανίας

    [01] Εκδήλωση ενός έτους από την ίδρυση ΚΕΠ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/3/2002 11:16:00 μμ

    Αδύναμη κυβέρνηση και ανεπαρκή αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αντίστοιχα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης, που έγινε σε κεντρικό κινηματοθέατρο της πρωτεύουσας, για τον ένα χρόνο από την ίδρυση της Κίνησης Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ). Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο ΚΕΠ είναι ελεύθεροι και άφθαρτοι και έχουν ταυτόχρονα αναλάβει την υπόσχεση πως θα προχωρήσουν για μια νέα Ελλάδα, για ένα καινούργιο ξεκίνημα, με όλους εκείνους τους πολίτες που εκφράζονται ελεύθερα και όχι μέσα από πελατειακές σχέσεις με την πολιτική και τα κόμματα. Η Ελλάδα κουράστηκε από τη διαφθορά και την αδιαφάνεια και ετοιμάζεται να πει όχι στις εύκολες λύσεις και τους συμβιβασμούς τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Με συνθήματα σε κλίμα ενθουσιασμού

    Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του προέδρου της Κίνησης Ελεύθερων Πολιτών όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην πανηγυρική αποψινή εκδήλωση με τα συνθήματα που φώναζαν εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι τόσο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και το ΚΕΠ θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις της χώρας. Είμαστε εκφραστές και φορείς του καινούργιου, απάντησε στα συνθήματα αυτά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως ο πολιτικός τους λόγος, οι ιδέες τους και οι προτάσεις δεν έχουν εξαρτήσεις από το παρελθόν και για το λόγο αυτό επιλέξαμε, όπως είπε, το δύσκολο δρόμο που δεν είναι άλλος από εκείνον που πρέπει να παρακάμψει φραγμούς, αγκυλώσεις περιορισμούς και αφορισμούς.

    Τα καταφέραμε διακήρυξε ο κ. Αβραμόπουλος, διαπιστώνοντας ότι οι πολίτες μπορούν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αναδιάταξη και αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.

    Ευχήθηκαν καλή πορεία στο ΚΕΠ

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μηνύματα φιλελεύθερων ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι ευχήθηκαν για καλή πορεία του ΚΕΠ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όπως επίσης και στην ένταξη της Κίνησης στην ευρωπαϊκή φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία όπως έκανε γνωστό ο κ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε όλους εκείνους τους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία της Κίνησης για το αύριο, όπως είπε, καθώς επίσης και τη νεολαία που εμπιστεύεται όχι τις εύκολες λύσεις αλλά την αισιοδοξία πως υπάρχει αύριο μέσα από δουλειά και επιμονή.

    [02] Οι. . Ενοπλες Δυνάμεις στο Προεδρικό

    Πηγή: ΑΠΕ 11/3/2002 1:48:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος δέχθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο τους νεοπροαχθέντες αντιστρατήγους αντιναυάρχους και αντιπτεράρχους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εν λόγω αξιωματικοί συνοδεύοντο από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Γ. Αντωνακόπουλο και τους Αρχηγούς του ΓΕΣ κ. Π. Χαρβαλά, του ΓΕΝ κ. Α. Αντωνιάδη και τους ΓΕΑ κ. Π. Παπανικολάου.

    [03] Εξι μήνες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

    11/3/2002 8:10:00 μμ

    Αυστηρή προειδοποίηση προς την Υεμένη απηύθυνε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, λέγοντας ότι κινδυνεύει να γίνει ένα νέο Αφγανιστάν. Σε ομιλία του, σε τελετή στον Λευκό Οίκο, έξι μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η δεύτερη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, αποσκοπεί στην εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας να βρουν καταφύγιο στον κόσμο αυτόν οι τρομοκράτες. Την ίδια ώρα εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση ζητούν Μόσχα και Πεκίνο αναφορικά με δημοσιευση μυστικής έκθεσης του Πενταγώνου, στην οποία φέρονται μαζί με άλλες πέντε χώρες ως πιθανοί στόχοι επίθεσης με πυρηνικά όπλα.

    Εντατικοποίηση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

    ''Μπήκαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας: μία εντατική εκστρατεία για να απαγορευθεί οποιοδήποτε άσυλο στους τρομοκράτες που θα απειλούσαν τους πολίτες μας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου... Κάθε τρομοκράτης θα πρέπει να αναγκαστεί να ζει ως δραπέτης από ολόκληρο τον κόσμο και θα πρέπει να μην υπάρχει μέρος να εγκατασταθεί ή να οργανωθεί, να κρυφτεί, να μην υπάρχει καμία κυβέρνηση πίσω από την οποία να μπορεί να καλυφθεί, ούτε κάποιο ασφαλές μέρος να κοιμηθεί'', δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    ''Η Αμερική ενθαρρύνει και περιμένει από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βοηθήσουν για την απομάκρυνση των τρομοκρατικών παρασίτων που απειλούν τις ίδιες τις χώρες τους και την ειρήνη στον κόσμο'', πρόσθεσε ο Μπους και διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν ενεργά τις κυβερνήσεις των Φιλιππίνων, της Γεωργίας και της Υεμένης να καταστείλουν τους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, τονίζοντας ότι η Υεμένη ιδιαιτέρως είναι ευάλωτη. ''Στην Υεμένη εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ενός νέου Αφγανιστάν'', υπογράμμισε.

    ''Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή'' απέναντι στις χώρες που διαθέτουν ή επιζητούν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής'', πρόσθεσε ο πρόεδρος Μπους διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να συμβουλευτούν ''φίλους και συμμάχους όσον αφορά τον απόλυτο αυτόν κίνδυνο''. ''Είμαστε αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουμε'', κατέληξε.

    Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός στρατιωτών αποσύρεται από το πεδίο μαχών στο Αφγανιστάν, ύστερα από ενδείξεις ότι οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν έχουν ηττηθεί.

    Στο μεταξύ, περίπου 5 μήνες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, άγνωστη παραμένει η τύχη των Οσάμα μπιν Λάντεν και μουλά Ομάρ.

    Διευκρινίσεις για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών ζητούν Μόσχα και Πεκίνο

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένει εξηγήσεις μετά τις πληροφορίες σχετικά με αμερικανικά σχέδια για επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    ''Ελπίζουμε ότι μετά τις διευκρινίσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της συμβούλου του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, θα ακολουθήσει μία δήλωση σε ανώτερο επίπεδο που θα περιλαμβάνει τις διευκρινίσεις αυτές και θα καθησυχάζει τη διεθνή κοινότητα'', τόνισε ο Ιβανόφ.

    Επίσης το γαλλικό υπουργείο Αμυνας επέκρινε σήμερα με έμμεσο τρόπο τα σχέδια των ΗΠΑ να επιτεθούν με πυρηνικά όπλα εναντίον επτά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και υπογράμμισε ότι η πολιτική της Γαλλίας είναι πως τα πυρηνικά όπλα της δεν αποτελούν επιθετικά στρατιωτικά όπλα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ζαν-Φρανσουά Μπιρό σε δηλώσεις του στο Παρίσι, επικαλέστηκε ομιλία του προέδρου Ζακ Σιράκ, πέρυσι, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι ''οι πυρηνικές δυνάμεις μας δεν στοχεύουν καμία χώρα και έχουμε πάντα αρνηθεί να θεωρησουμε τα πυρηνικά όπλα ως επιθετικά όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μία στρατιωτικής στρατηγικής''.

    Η εφημερίδα Λος Αντζελες Τάϊμς δημοσίευσε το Σάββατο μυστική έκθεση του Πενταγώνου που ζητούσε να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι σε επτά χώρες: το Ιράκ, την Βόρεια Κορέα, το Ιράν, την Λιβύη, την Συρία, την Κίνα και την Ρωσία.

    Στο Βερολίνο,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε-Κάρστεν Χέγε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει την ύπαρξη σχεδίων για πυρηνική επίθεση απο τις ΗΠΑ εναντίον ορισμένων χωρών.''Δεν υπάρχουν σχέδια για αμερικανική επίθεση. Πρόκειται για μία υπερβολή η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε το πυρηνικό δυναμικό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή'', υπογράμμισε.

    Στο Πεκίνο, η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση είναι ''βαθιά συγκλονισμένη'' απο την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον επτά χωρών συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

    ''Οπως πολλές άλλες χώρες, η Κίνα αισθάνεται βαθιά συγκλονισμένη απο την πληροφορία αυτή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εχει την υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις'', τόνισε η τηλεόραση επικαλούμενη δήλωση του εκπροσώπου.''Η Κίνα είναι μία χώρα που αγαπάει την ειρήνη και δεν απειλεί καμία χώρα'', πρόσθεσε.

    ''Υπεβολικά'' χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, από την πλευρά του, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στο στόχαστρο των πυρηνικών τους όπλων καμία χώρα ιδιαιτέρως και ανέλαβε τη δέσμευση να συμβουλευτεί τους συμμάχους της Ουάσινγκτον όσον αφορά το Ιράκ.

    ''Η ιδέα που είδα στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία εμείς προετοιμάζουμε εκ των προτέρων πυρηνικά πλήγματα κατά επτά χωρών μου φαίνεται λίγο υπερβολική'', δήλωσε ο Τσέινι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Αυτές οι πέντε χώρες αναφέρονται στην έκθεση ως κράτη που επιζητούν την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής, πρόσθεσε ο Τσέινι, τονίζοντας ότι στην έκθεση ''δεν τίθεται το ζήτημα ποιός είναι στο στόχαστρο''.

    ''Είναι μία έκθεση προς το Κογκρέσο για το σύνολο των ικανοτήτων μας και δίδει ιδέες για τις κατευθύνσεις που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Εχουμε, διατηρούμε και επανεξετάζουμε διαρκώς αυτό που ονομάζουμε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην πραγματικότητα στην εκτίμηση των ενδεχόμενων στόχων και στο πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα'', κατέληξε ο Τσέινι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν ευρείες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ όσον αφορά τα προσεχή στάδια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

    [04] Ενα ''άγιο'' όνομα για το αεροδρόμιο της Αλβανίας

    11/3/2002 11:10:00 μμ

    Το αεροδρόμιο Ρίνας στα Τίρανα, το μόνο αεροδρόμιο της Αλβανίας, θα πάρει το όνομα της αλβανικής καταγωγής και τιμημένης με το Νόμπελ της Ειρήνης Μητέρας Τερέζας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σόκολ Γκιόκα. "Η απόφαση αυτή ελήφθη για να τιμηθεί το όνομα, το έργο και η αξιοπρέπεια που κληροδότησε στο αλβανικό έθνος η Μητέρα Τερέζα, η λαμπρή προσωπικότητα της ειρήνης", δήλωσε ο Γκιόκα. Ομάδα βουλευτών της Αλβανίας πρότεινε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο να δώσει στο αεροδρόμιο των Τιράνων το όνομα της Μητέρας Τερέζας "της αγίας αλβανικής καταγωγής, που αφιέρωσε τις ημέρες της στη ζωή και στην ειρήνη", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Μητέρα Τερέζα, η οποία τιμήθηκε το 1979 με το Νόμπελ Ειρήνης, είχε διαμείνει για τελευταία φορά στην Αλβανία τον Απρίλιο του 1993, κατά την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ στη χώρα αυτή, η οποία το 1967 είχε ανακηρυχθεί "το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 March 2002 - 21:56:11 UTC