Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέσμη μέτρων για ανάπτυξη της ΕΕ
  • [02] Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων
  • [03] Ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

    [01] Δέσμη μέτρων για ανάπτυξη της ΕΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 10:39:00 πμ

    Ο απολογισμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση την τελευταία διετία, καθώς και το Μεσανατολικό απασχόλησαν χθες -πρώτη ημέρα της Συνόδου του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βαρκελώνη. Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται το μεσημέρι με την έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων των εργασιών. Χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι οι ''15'' δεσμεύτηκαν ουσιαστικά να δώσουν μια νέα ώθηση στην υλοποίηση των πολιτικών και των στρατηγικών αυτών.

    Αναγκαία η λύση για το θέμα του ευρωστρατού

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επιχειρηματικότητα και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ακόμη επεσήμανε ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, υπό τον όρο όμως, ότι θα εξασφαλιστεί η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς διακρίσεις έναντι οποιουδήποτε κράτους-μέλους ή υποψηφίου μέλους. Πολλοί από τους "15" εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τη διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ που, τώρα, υπάγεται στο ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο κ. Σημίτης ο οποίος, ωστόσο, παρατήρησε πως γι' αυτό δεν είναι αναγκαία μία γενική συμβιβαστική λύση, αφού το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με μία ειδική ρύθμιση. Και πρόσθεσε πως οι σχέσεις Βρυξελλών-ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά τον ευρωστρατό, δεν είναι διμερές ελληνο-τουρκικό πρόβλημα, αλλά αφορά το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων της Ενωσης με τη Συμμαχία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, μάλιστα, πως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας, εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι στο κείμενο που παρουσίασαν προ μηνών Αμερικανοί και Βρετανοί, μετά από διαβουλεύσεις με την Αγκυρα, δίδεται σε τρίτη χώρα το δικαίωμα παρέμβασης σε θέματα αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στρατηγικής σημασίας η ελληνο-τουρκική συνεργασία μεταφοράς φυσικού αερίου

    Σε ότι αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν στην Αλεξανδρούπολη, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μία τεχνοκρατική συνεργασία αυτής της εμβέλειας δεν μπορεί να μην έχει πολιτική διάσταση.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τη χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας.

    Τη σημασία της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας στην μεταφορά φυσικού αερίου υπογράμμισε, άλλωστε, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον οποίο ο κύριος Σημίτης είχε σύντομη συνομιλία.

    Για τη συμφωνία αυτή, θα μεταβεί τον επόμενο μήνα στην Τουρκία ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Κείμενο-απόφαση των ''15'' για το Μεσανατολικό

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις για την ειρήνευση στην περιοχή, που προβλέπουν τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και στην εξασφάλιση του κράτους του Ισραήλ.

    Παράλληλα, διευκρίνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνεί με τις ιδέες της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εμμένουν στην παροχή απόλυτης ελευθερίας κινήσεων στον Γιασέρ Αραφάτ.

    Ο κ. Παπανδρέου αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι οι 15 ηγέτες, θα εκδόσουν και ένα κείμενο-απόφαση για το Μεσανατολικό, μέσα από το οποίο, θα αποτυπώνεται η πολιτική βούληση της Ε.Ε να διαδραμματίσει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών της διάσκεψης κορυφής συζητήθηκαν, ακόμα, το ασφαλιστικό, η ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και τα θέματα των εργασιακών αλλαγών και της κοινωνικής συνοχής, που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις της Λισσαβόνας.

    Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και της αστυνομίας στη Βαρκελώνη, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές συλλήψεις.

    [02] Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 11:14:00 πμ

    Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, καθώς κορυφώνεται σήμερα η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας. Αυξημένη είναι η κίνηση των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, γι' αυτό και η Τροχαία παραχώρησε μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας από το 10ο χλμ στο ύψος του Δαφνίου μέχρι το 27ο χλμ, στα διόδια της Ελευσίνας. Αντίθετα, στην εθνική Αθηνών- Λαμίας η κίνηση είναι κανονική. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν ανάλογα με την κίνηση στη λεωφόρο Μεσογείων, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στη λεωφόρο Κορωπίου- Βάρης και στο Πέραμα προς τα πορθμεία για τη Σαλαμίνα.

    Αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι

    Μεγάλη κίνηση παρατηρείται στα ΚΤΕΛ και ιδιαίτερα στο δρομολόγιο Αθήνα-Πάτρα, προκειμένου να παραστούν στο καρναβάλι της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

    Εν τω μεταξύ, αυξημένη είναι η αγοραστική κίνηση για το σαρακοστιανό τραπέζι. Τα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα θα είναι κλειστά, αντίθετα με τις λαϊκές αγορές και τους φούρνους για την αγορά της παραδοσιακής λαγάνας.

    [03] Ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

    16/3/2002 11:41:00 πμ

    Οι κύριοι Ζίνι και Αραφάτ

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις διαβουλεύσεις που είχε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. ''Ολος ο κόσμος έχει δεσμευτεί για την εξεύρεση μιας λύσης στην παρούσα κατάσταση'', δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος επανέλαβε ''την πλήρη δέσμευσή του στο σεβασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας''. Ο κ.Ζίνι αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερο Παλαιστίνιο διαπραγματευτή.

    Ο Ζίνι επιστρέφει για τρίτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή σε μία προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου τερματισμού της 17μηνης αιματηρής διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Οι δύο προηγούμενες αποστολές του δεν είχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των επεισοδίων βίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε από τη Βόρεια Καρολίνα πως ελπίζει ότι ο Ζίνι θα κατορθώσει να πετύχει κατάπαυση του πυρός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 March 2002 - 9:54:37 UTC