Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κύριες αποφάσεις της ΕΕ στη Βαρκελώνη
  • [02] Βήματα για λύση του θέματος του ευρωστρατού

    [01] Οι κύριες αποφάσεις της ΕΕ στη Βαρκελώνη

    16/3/2002 8:29:00 μμ

    Η αύξηση της απασχόλησης μέσα από την παροχή κινήτρων για την παραμονή των σχετικά ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας και η θέσπιση αντικινήτρων για τον περιορισμό του φαινομένου της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι οι βασικές κατευθύνσεις που υιοθέτησαν για το ζήτημα της απασχόλησης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης. Παράλληλα, οι 15 συμφώνησαν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το 2004, για επιχειρησιακή όμως μόνο χρήση και όχι ακόμη για τα νοικοκυριά.

    Ισορροπημένες προσπάθειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον κοινωνικό τομέα, συμφωνήθηκε ότι η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης με τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των κρατών μελών της ΕΕ. Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων υπογραμμίζεται όμως ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των 15.

    Σχετικά με το μείζον θέμα της αγοράς ενέργειας, συμφωνήθηκε η απελευθέρωση του τομέα για βιομηχανική χρήση, τόσο για τον ηλεκτρισμό όσο και για το φυσικό αέριο, από το 2004. Εκτιμάται ότι η βιομηχανική και επαγγελματική κατανάλωση αυτή θα αντιστοιχεί στο 60% περίπου της αγοράς ενέργειας για το 2004. Αντίθετα, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε η Γαλλία, δεν υπήρξε τελική πολιτική συμφωνία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

    Αναφορικά με τις βασικές οικονομικές κατευθύνσεις, οι 15 έθεσαν στόχο να καταστήσουν την ΕΕ την ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο, ότι δηλαδή είχε συμβεί και στη Λισσαβόνα. Παράλληλα, οι 15 υπογραμμίζουν την ανάγκη αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επισημαίνουν ότι όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εμφανίζουν το αργότερο έως το 2004 ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, απαραίτητος όρος για την εφαρμογή χαλαρότερων δημοσιονομικών πολιτικών. Τα οικονομικά μέτρα οι 15 προβλέπουν μία ενοποιημένη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά και επισημαίνουν ότι στόχος είναι η δημιουργία πλήρως ενοποιημένων αγορών κινητών αξιών και επιχειρηματικών κεφαλαίων μέχρι το 2003 και πλήρως ενοποιημένων αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέχρι το 2005.

    Με δεδομένη την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι 15 στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες ανάπτυξης των μελλοντικών γενεών. Επίσης υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάγκη πλήρους εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών προς το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς επίσης και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων διοικήσεων και υπηρεσιών.

    Ρυθμίσεις σε φορολογία και εκπαίδευση

    Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων οι 15 ανακοίνωσαν ότι στην επόμενη εαρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει επί ελληνικής προεδρία το 2003 θα παρουσιαστεί μια κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου των υπουργών με αντικείμενο την αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις χώρες μέλη της ΕΕ.

    Σε σχέση με τη φορολογική πολιτική, οι 15 εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ελάφρυνση της φορολογίας χαμηλόμισθων εργαζομένων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα συστήματα φορολογίας και παροχών θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να καταστήσουν την εργασία προσοδοφόρα και να ενθαρρύνουν την αναζήτηση θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, προκειμένου να αυξήσουν την απασχόληση των γυναικών, οι 15 ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν έως το 2010 την παροχή βρεφονηπιακής μέριμνας για το 90% των παιδιών ηλικίας μεταξύ των 3 ετών και της ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης καθώς και για το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών.

    Σχετικά με τον τομέα των μεταφορών οι 15 εμφανίζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα "Γαλιλαίος". Επίσης ζητούν από το συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών και των χρηματοοικονομικών κανόνων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

    Δίνουν, τέλος ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών από πολύ νεαρή ηλικία καθώς επίσης και την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

    [02] Βήματα για λύση του θέματος του ευρωστρατού

    16/3/2002 7:30:00 μμ

    Την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού και ειδικότερα των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης.

    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητο η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και να μην είναι σε θέση να καταλήξει σε απόφαση σε σχέση με τη στρατιωτική παρουσία της στην ΠΓΔΜ.

    Ενόψει της ανάληψης από την ΕΕ της διοίκησης της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στα Σκόπια και η οποία σήμερα υπάγεται στο ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα αρμόδια πολιτικά και στρατιωτικά όργανα του Συμβουλίου να αναπτύξουν από τώρα σε διαβούλευση με το ΝΑΤΟ τις εναλλακτικές ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

    Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέ Πικέ, τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την άμυνα Χαβιέ Σολάνα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 March 2002 - 9:55:42 UTC