Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Ρέππα για το ασφαλιστικό
  • [02] Ενταση στη Βουλή για τη συνθήκη Νίκαιας
  • [03] Επαφές Σημίτη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [04] Επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ
  • [05] Δολοφονία αξιωματούχου στην Ιταλία
  • [06] Επίθεση των Ταλιμπάν σε αμερικανικές βάσεις
  • [07] Δεν θα μετάσχει ο Δήμας στο Ευρωπαϊκό
  • [08] Αποτελέσματα Champion League
  • [09] Αυστηρά μέτρα της ΠΟΥ για το κάπνισμα

    [01] Επαφές Ρέππα για το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2002 11:37:00 πμ

    Χωρίς νέους φόρους και με ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων θα χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό. Το ύψος της χρηματοδότησης συζητήθηκε μεταξύ των αρμοδίων υπουργών Νίκου Χριστοδουλάκη και Δημήτρη Ρέππα και αποφασίστηκε κατ' αρχήν η χρηματοδότηση για το 2003 να ανέλθει στο 1,25% του ΑΕΠ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά την αυριανή μικτή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και η εξαγγελία της αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό.

    Αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας επισκέπτεται τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΝΔ.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε νέα παρέμβασή του για το ασφαλιστικό καλεί την κυβέρνηση ή να συζητήσει σοβαρά και αποφασιστικά το θέμα ή να σταματήσει κάθε συζήτηση. Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τη ΝΔ να κινηθεί σ' αυτή τη βάση, επισημαίνοντας ότι "αν η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση πρόκειται να διευρύνει το ασφαλιστικό χρέος και να παρεμποδίσει την πραγματική μεταρρύθμιση καλύτερα να λείπει".

    Χθες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό και προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις, το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου.

    [02] Ενταση στη Βουλή για τη συνθήκη Νίκαιας

    20/3/2002 10:17:00 πμ

    Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας με ψηφοφορία για την επικύρωση της. Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αρχηγού της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Αφορμή υπήρξε το θέμα του ευρωστρατού που έθιξε ο αρχηγός της Ν.Δ. λέγοντας ότι κείμενο σαν αυτό της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να γίνει δεκτό από καμία ελληνική κυβέρνηση, κανέναν Ελληνα πρωθυπουργό και κανέναν Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.

    Επικρίσεις και αντεπιθέσεις

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ν.Δ. να μην παραπλανεί και τόνισε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το κείμενο της Αγκυρας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, επισημαίνοντας ότι αυτό που ζητούμε είναι να κατοχυρώνονται τα δικαιώματά μας.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για πατριδοκαπηλία και καλλιέργεια φόβου, ενώ ανέφερε ότι οι Ελληνες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως θέλει να τους παρουσιάζει η Ν.Δ..

    Ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους τόνισε επίσης ότι το τελευταίο τετράμηνο είχε σημαντικές συναντήσεις με τους αρχηγούς της Ρωσίας, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, κάτι που όπως είπε, έγινε ως αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς και όχι της δικής σας άρνησης.

    Δείχνετε βαθύτατα αλαζονική και καθεστωτική νοοτροπία, ανταπάντησε ο κ. Καραμανλής, τις εκλογές θα τις χάσετε αλλά να τις χάσετε με αξιοπρέπεια, για να του απαντήσει ο κ. Σημίτης ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Εβερτ που ήταν, όπως είπε, εν αναμονή πρωθυπουργός και όμως δεν έγινε ποτέ.

    Υπερψηφίζουν τη συνθήκη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Επί της ουσίας της συζήτησης, ο πρωθυπουργός επέκρινε εν μέρει την συνθήκη της Νίκαιας διότι σ' αυτήν κυριαρχεί η νομισματική διάσταση και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται μία ολοκληρωμένη πολιτική έτσι ώστε η οικονομική διάσταση να γίνει το κυρίαρχο στοιχείο, ενώ χαρακτήρισε το 2002 χρόνο σταθμό για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη της Νίκαιας δεν ανταποκρίνεται στο όραμα της κυβέρνησης για μια Ευρώπη των πολιτών και των δημοκρατικών θεσμών εντούτοις στόχος παραμένει, όπως είπε, η μετεξέλιξή της σε γνήσια και ουσιαστική πολιτική ένωση.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία της Νίκαιας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για μια Ευρώπη παγκόσμια και όχι μόνο περιφερειακή δύναμη, που θα έχει κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα, που θα διασφαλίζει για όλους τους λαούς και τους πολίτες της το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ασφάλειας.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη στη Νίκαια δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις, σίγουρα όμως έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και για το λόγο αυτό η ΝΔ θα υπερψηφίσει στην σχετική ψηφοφορία την επικύρωση της συμφωνίας.

    Στην τοποθέτησή της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει τη Συνθήκη της Νίκαιας διότι ''μόνο με την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανοίξει ο δρόμος της Ευρώπης των λαών'' και επίσης επισήμανε ότι με τη Συνθήκη της Νίκαιας κατοχυρώνεται το μεγάλο κεφάλαιο και ενδυναμώνονται οι ισχυρότερες χώρες έναντι των ασθενέστερων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι το κόμμα του θα δηλώσει παρών στη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης διότι όπως είπε ''είναι μια ανάπηρη και ξεπερασμένη από τα πράγματα συνθήκη, με τεράστια θεσμικά, κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα'' ενώ παράλληλα επισήμανε ότι με την συνθήκη κατοχυρώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως δορυφόρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [03] Επαφές Σημίτη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    20/3/2002 8:25:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει από τις 10.30 το πρωί, σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Βερελή, την Βάσω Παπανδρέου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου και Τηλέμαχο Χυτήρη για να συζητήσουν θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ με το ίδιο θέμα θα συνέλθει Διϋπουργική Επιτροπή στις 12 το μεσημέρι. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά.

    Αύριο, Πέμπτη θα συνέλθει σε κοινή συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο το ασφαλιστικό.

    Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκ.Φερχόϋγκεν. Την ερχόμενη Τρίτη (26/3) στις 12 θα επισκεφθεί ο κ. Σημίτης το νέο Μουσείο στην Ακρόπολη, στις 27/3 θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Λετονίας, και στις 28/3 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Τίρανα, για τη Διαβαλκανική σύνοδο Κορυφής.

    [04] Επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ

    20/3/2002 10:35:00 πμ

    Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και 34 τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα έξι σοβαρά από την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι σε λεωφορείο στην πόλη Ουμ Ελ Φάχεμ, στο βόρειο Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Παλαιστίνιος καμικάζι. H ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ ότι δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μετά τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας.

    "Ο καμικάζι επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και λίγο αργότερα ανατίναξε τα εκρηκτικά που μετέφερε", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας μεταφορών "Egged" στην οποία ανήκε το λεωφορείο. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Ισραηλινοί, αραβικής καταγωγής που μετέβαιναν στις εργασίες τους.

    Το λεωφορείο εκτελούσε τη διαδρομή Τελ Αβίβ -Ναζαρέτ και η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην "πράσινη γραμμή" που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τη Δυτική Οχθη.

    Υπέρ του σχεδίου Τένετ η Παλαιστίνη

    Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μετά από επίθεση εναντίον Ισραηλινών συνοριοφυλάκων σε απόσταση περίπου 30 χλμ νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ, όπως έγινε γνωστό από την Ισραηλινή αστυνομία. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δύο Παλαιστίνιοι που κρύβονταν σε θάμνους άνοιξαν πυρ εναντίον τζιπ με Ισραηλινούς στρατιώτες και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν. Οι ενισχύσεις που στάλθηκαν στην περιοχή τους καταδίωξαν και τους σκότωσαν σε ανταλλαγή πυρών. Κοντά στα δύο πτώματα βρέθηκαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Μέτωπο Λαϊκού Στρατού-Ταξιαρχίες της Επιστροφής, μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με τη Φατάχ, το κίνημα του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή διοίκηση, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσε ότι είναι "εντελώς έτοιμη" να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA), Τζορτζ Τένετ, για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

    [05] Δολοφονία αξιωματούχου στην Ιταλία

    20/3/2002 8:42:00 πμ

    Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες βράδυ, τον οικονομολόγο Μάρκο Μπιάτζι, σύμβουλο του υπουργού Εργασίας της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της χώρας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε την ενέργεια ως πράξη ''πολιτικής τρομοκρατίας''. Ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκατζόλα διέκοψε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ για να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ιταλία.

    Οι δράστες πυροβόλησαν τον 52χρονο οικονομολόγο, έξω από την κατοικία του στο ιστορικό κέντρο της πόλης Μπολόνια την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του με μηχανάκι στις 21.35 (ώρα Ελλάδας).

    Ο Μάρκο Μπιάτζι, που ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόντενα και συνεργαζόταν με την οικονομική εφημερίδα ''Ιλ Σόλε 24 όρε''. Πρόσφατα είχε δημοσιεύσει ένα βιβλίο για την πολιτική της εργασίας σε συνεργασία με τον Τιτσιάνο Τρέου. Τα κίνητρα της δολοφονίας του συμβούλου δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Σημείωνεται ότι ο Μάρκο Μπιάτζι, βοήθησε στη σύνταξη του νέου κι αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    [06] Επίθεση των Ταλιμπάν σε αμερικανικές βάσεις

    20/3/2002 11:47:00 πμ

    Δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα της πόλης Χοστ δέχτηκαν σήμερα επίθεση με ρουκέτες και όλμους από μέλη των Ταλιμπάν και της "Αλ Κάιντα", με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Aφγανοί κυβερνητικοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ, μετέδωσε το πρακτορείο Ισλαμικός Αφγανικός Τύπος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του αφγανικού πρακτορείου που εδρεύει στο Πακιστάν, από τις επιθέσεις τραυματίστηκε και ένας Aμερικανός στρατιώτης. Οι Ταλιμπάν εκτόξευσαν ρουκέτες και άνοιξαν πυρ εναντίον του αεροδρομίου της πόλης Χοστ, όπως επίσης και σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στη γειτονική πόλη Σάρα Μπαχ. Στην περιοχή κατέφτασαν αμέσως αμερικανικά ελικόπτερα που ανταπέδωσαν τα πυρά. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης Χοστ από την αρχή του μήνα.

    [07] Δεν θα μετάσχει ο Δήμας στο Ευρωπαϊκό

    20/3/2002 11:44:00 πμ

    Tην απόφασή του να μη μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Aρσης Βαρών, που θα διεξαχθεί φετος στην Αττάλεια, αλλά να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρσοβίας ανακοίνωσε ο Πύρρος Δήμας.

    Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης τόνισε πως θέλει να είναι έτοιμος για τους Ευρωπαϊκούς, που θα γίνουν του χρόνου στην Ελλάδα και βέβαια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

    [08] Αποτελέσματα Champion League

    19/3/2002 11:48:00 μμ

    Σε αγώνες για την 6η ημέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    1ος όμιλος: Μπάγερν-Ναντ 2-1 Μποαβίστα-Μάντσεστερ Γ. 0-3

    2ος όμιλος: Γαλατασαράι-Μπαρτσελόνα 0-1 Λίβερπουλ-Ρόμα 2-0

    [09] Αυστηρά μέτρα της ΠΟΥ για το κάπνισμα

    20/3/2002 11:08:00 πμ

    Σχέδιο διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση του καπνίσματος επεξεργάζεται η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιείται στη Γενεύη μέχρι τις 23 Μαρτίου. Το σχέδιο αυτό αποτελεί τη νομική βάση για τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά του καπνίσματος σε διεθνές επίπεδο. Τα κυριότερα αφορούν στην αύξηση της φορολόγησης και τιμολόγησης των τσιγάρων, στον έλεγχο των πωλήσεων κυρίως στους νέους. Επίσης, στη δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής διαφήμισης, την αλλαγή όψης των πακέτων των τσιγάρων, τη μεγέθυνση της σήμανσης για τους κινδύνους στην υγεία, την προστασία από το παθητικό κάπνισμα και την αλλαγή στις επιδοτήσεις των καλλιεργειών καπνού.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μένη Μαλλιώρη, που είναι ταυτόχρονα και εισηγήτρια στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά τη διαφήμιση και τη χορηγία υπέρ των προϊόντων καπνού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 March 2002 - 9:55:25 UTC