Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου
  • [02] Συνέχεια επαφών για το ασφαλιστικό
  • [03] Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Σκύρο
  • [04] Επίσκεψη Σημίτη στην Ακρόπολη
  • [05] Βερελής: Δεν απειλείται με κλείσιμο η Ο.Α.
  • [06] Συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας
  • [07] Νέα 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ
  • [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [09] Αποζημίωση σε γονείς ανηλίκου
  • [10] Φονικός σεισμός ξαναχτύπησε το Αφγανιστάν
  • [11] Αναμονή για συμμετοχή Αραφάτ στην Βυρητό
  • [12] 6,9 Ρίχτερ ταρακούνησαν και την Ιαπωνία
  • [13] Εργασίες στο Μαυροβούνιο για το νέο κράτος
  • [14] Αιματηρές συγκρούσεις στο Τέτοβο
  • [15] Σήμερα η έκθεση για την πορεία της οικονομίας
  • [16] Σύσκεψη για τα επεισόδια του ντέρμπι
  • [17] ΗΠΑ:Ψήφισμα για επιστροφή των μαρμάρων

    [01] Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/3/2002 10:00:00 πμ

    Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκε χθες ο διπλός εορτασμός για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ενώ πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών. "Διαθέτουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, γιατί θέλουμε ο στρατός μας να είναι εγγυητής ειρήνης", δήλωσε μετά την παρέλαση ο Πρωθυπουργός.

    "Η σημερινή επέτειος διδάσκει ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να μεγαλουργήσουν", δήλωσε από την Αγία Λαύρα ο Κ. Καραμανλής ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι "οι θυσίες όσων μας χάρισαν την ελευθερία πρέπει να μετουσιώνονται σε δημοκρατία και προκοπή για όλους". Συγχαρητήριο μήνυμα για την εθνική επέτειο απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ.

    [02] Συνέχεια επαφών για το ασφαλιστικό

    26/3/2002 8:18:00 πμ

    Την ενημέρωση των κομμάτων για το ασφαλιστικό συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΝΔ. Μετά την απόρριψη των προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεδριάζει σήμερα το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

    Αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου με τον υπουργό Οικονομίας, όπου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας θα ζητήσει διευκρινίσεις και δεσμεύσεις για την κρατική χρηματοδότηση σχετικά με το ασφαλιστικό. Η αντιπολίτευση της ΓΣΕΕ, ΔΑΚΕ, δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνάντηση.

    [03] Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Σκύρο

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/3/2002 11:42:00 πμ

    Επίσκεψη του εγκέλαδου είχαμε και στη Σκύρο. Οι κάτοικοι του νησιού αναστατώθηκαν και πάλι από σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 5 το πρωί.Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι πάντως παρουσιάζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι η πρωινή δόνηση αποτελεί μετασεισμό του ισχυρού σεισμού των 5,7 ρίχτερ που έπληξε τη Σκύρο στις 26 Ιουλίου. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [04] Επίσκεψη Σημίτη στην Ακρόπολη

    26/3/2002 10:58:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί το μεσημέρι την Ακρόπολη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των αναστηλωτικών έργων. Πρόκειται για ένα ευρύτατο αναστηλωτικό πρόγραμμα και οι εργασίες σε όλα τα μνημεία προχωρούν με εντατικό ρυθμό. Τον κ. Σημίτη θα συνοδεύσουν στην Ακρόπολη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

    [05] Βερελής: Δεν απειλείται με κλείσιμο η Ο.Α.

    26/3/2002 10:24:00 πμ

    Το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας συζήτησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις στην εταιρεία, Λογιόλα ντε Παλάθιο. Ο υπουργός τη διαβεβαίωσε ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας θα συνεχίσει να πετάει και δεν απειλείται με κλείσιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο ίδιος απέδωσε σε εμπορικά συμφέροντα τα αρνητικά δημοσιεύματα για την τύχη της Ο.Α., τονίζοντας ότι πρέπει να διαλυθεί η εσφαλμένη αυτή εντύπωση. Ο κ. Βερελής τόνισε την ανάγκη να επισπευσθεί η έρευνα για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα και ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο θα καθορισθεί συνάντηση εμπειρογνωμόνων του υπουργείου με την Επιτροπή για την εξέταση του θέματος.

    [06] Συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας

    26/3/2002 9:11:00 πμ

    Ελλάδα και ΗΠΑ ήταν πάντα σύμμαχοι στους μεγάλους αγώνες για την ελευθερία και τώρα μάχονται μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    Ο Τζορτζ Μπους επεσήμανε ότι ''οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενθαρρύνουν την συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, και στηρίζουν τις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακου''.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Μπους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι "η Ελλάδα δουλεύει σταθερά για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό έχει αναγνωρισθεί από την ΕΕ, τη διεθνή κοινότητα αλλά και από τις ΗΠΑ". Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι "η ευθύνη για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα".

    [07] Νέα 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ

    26/3/2002 10:51:00 πμ

    48ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει κηρύξει για αύριο και μεθαύριο η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

    [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ

    26/3/2002 10:50:00 πμ

    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βασικό αίτημα την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στην Αττική ενώ για την Παρασκευή 24ωρη πανελλαδική απεργία.

    [09] Αποζημίωση σε γονείς ανηλίκου

    26/3/2002 9:50:00 πμ

    Ηθική αποζημίωση 880 ευρώ επιδίκασε ο Αρειος Πάγος σε γονείς ανηλίκου από ιδιοκτήτη καταστήματος τυχερών παιγνίων, που επέτρεπε στον παιδί τους να εισέρχεται και να παίζει "φρουτάκια", με αποτέλεσμα ο ανήλικος να συλληφθεί από την Αστυνομία.

    [10] Φονικός σεισμός ξαναχτύπησε το Αφγανιστάν

    26/3/2002 11:04:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ που έπληξε χθες το βορειοανατολικό Αφγανιστάν -με επίκεντρο τα βουνά Χιντού Κους- δήλωσε Αφγανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας στην Καμπούλ ανέφερε ότι κάπου 4000 σπίτια καταστράφηκαν, κυρίως στην πόλη Ναχρίν της επαρχίας Μπαγκλάν, όπου 10.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Στις 6 Μαρτίου σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βόρειο Αφγανιστάν προκάλεσε το θάνατο 70 ανθρώπων.

    [11] Αναμονή για συμμετοχή Αραφάτ στην Βυρητό

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/3/2002 8:46:00 πμ

    Σήμερα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, εν μέσω πιέσεων από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, αν θα επιτρέψει την συμμετοχή του Γιάσερ Αραφάτ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Βηρυτό. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δηλώνει πως έχει καταβάλλει το "100% των προσπαθειών του" για τον τερματισμό της βίας.

    Σαρόν: Ειρηνευτικό σχέδιο τριών βημάτων

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν πρέπει να σκεφθεί σοβαρά να επιτρέψει τη μετάβαση του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Βηρυτό, όπως πιστεύει επίσης ότι είναι καιρός οι αραβικές χώρες ''να αδράξουν τη στιγμή'' και να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για ειρήνη, με αντάλλαγμα την επιστροφή από το Ισραήλ των εδαφών που κατέλαβε το 1967.

    Αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης του Αραφάτ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, ο Φλάισερ δήλωσε ότι ''τίποτε δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής, καθώς ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για τον τερματισμό της βίας".

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν "μαγικές λύσεις" στη ισραηλινό-παλαιστινιακή διένεξη, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματος Λικούντ. Ο Σαρόν αναφέρθηκε σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 3 βαθμίδων. Το πρώτο βήμα είναι η εφαρμογή μια άμεσης και ουσιαστικής εκεχειρίας, με τη διακοπή των τρομοκρατικών ενεργειών και την εφαρμογή των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ. Το δεύτερο είναι μια μακρά μεταβατική περίοδος σκέψης και περισυλλογής και για τις δύο πλευρές, ενώ το τρίτο βήμα θα είναι αυτές να καταλήξουν στην υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνευσης, εφ' όσον εφαρμοσθούν τα δύο προηγούμενα βήματα.

    Υπέρ του σαουδαραβικού σχέδιου ειρήνευσης και οι ''15''

    Στο μεταξύ, ο Χαβιέ Σολάνα αναμένεται να μιλήσει στην εναρκτήρια σύνοδο της Αραβικής Διάσκεψης. Διπλωματικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή του Σολάνα στη διάσκεψη αντικατοπτρίζει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, η οποία προβλέπει την εξομάλυνση των Αραβικών σχέσεων με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την επιστροφή των Ισραηλινών στα προ του 1967 εδάφη.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Βαρκελώνης, υποστήριξαν το σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης και ζήτησαν τόσο από τον Αραβικό Σύνδεσμο όσο και από το Ισραήλ να υποστηρίξει την πρόταση στη διάσκεψη της Βηρυτού. Παράλληλα, και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι στη διάσκεψη της Βηρυτού πρέπει να μετέχει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Ματαίωση συνάντησης αξιωματούχων των δύο πλευρών

    Ματαιώθηκε η συνάντηση Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλείας που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, όπου θα διεξαγόταν διάλογος σχετικά με τις προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών και οι πιθανότητες επιβολής εκεχειρίας.

    Στο μεταξύ, σήμερα στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεριάτ της Λωρίδας της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, η οποία εξερράγη στα χέρια του ενόσω την προετοίμαζε.

    [12] 6,9 Ρίχτερ ταρακούνησαν και την Ιαπωνία

    26/3/2002 11:38:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το αρχιπέλαγος της Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία, ανακοίνωσε το σεισμολογικό ινστιτούτο του Τόκιο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Οι ιαπωνικές αρχές εξέφρασαν αρχικά φόβους για την πρόκληση παλιρροϊκού κύματος -τσουνάμι- και κάλεσαν τους κατοίκους των νησιών να καταφύγουν στην ενδοχώρα. Μία ώρα αργότερα ακύρωσαν όμως την προειδοποίηση.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου Ισιγκάκι. Το νησί αυτό είναι κοντά στην Ταϊβάν και βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Στρασβούργου ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ.

    [13] Εργασίες στο Μαυροβούνιο για το νέο κράτος

    Πηγή: ΑΠΕ 26/3/2002 11:21:00 πμ

    Έκτακτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, προκειμένου να εξετασθεί η επί της αρχής συμφωνία με τη Σερβία για ένα νέο κράτος μεταξύ τους, που πρόκειται να αντικαταστήσει την παρούσα Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Η συμφωνία, που αποτελεί προϊόν πιέσεων από την ΕΕ, υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου στο Βελιγράδι από τους κυριότερους πολιτικούς παράγοντες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Αλλαγή στάσης του Ντζουγκάνοβιτς

    Ένας από τους συνυπογράφοντες, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Ντζουγκάνοβιτς, θα κληθεί σήμερα να εξηγήσει στους βουλευτές τους λόγους που τον ώθησαν εν τέλει, από υποστηρικτής της αυτονομίας που ήταν, να αποφασίσει τώρα την ένωση με τη Σερβία. Παρόμοια συζήτηση υπάρχει ενδεχόμενο να απασχολήσει αύριο και το κοινοβούλιο της Σερβίας.

    Εντούτοις, το μελλοντικό κράτος Σερβίας-Μαυροβουνίου, που αποτελεί μία νέα και χαλαρή παραλλαγή της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, δεν θα μπορέσει να δει επισήμως το φως, παρά μόνον εάν και τα 3 κοινοβούλια -της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και το Ομοσπονδιακό- κυρώσουν την συνταγματική χάρτα. Τα σχετικά λαϊκά δημοψηφίσματα προβλέπονται περί τα τέλη Ιουνίου.

    Καθοριστική η ψήφος της αντιπολίτευσης

    Εντούτοις, υπογράφοντας τη συμφωνία, ο Ντζουκάνοβιτς απώλεσε την υποστήριξη μέρους από τη βάση του κινήματός του, καθώς το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του (DPS) συνεργάζεται με τα φιλαυτονομιστικά κόμματα Φιλελεύθερη Συμμαχία του Μαυροβουνίου (LSCG) και τους Σοσιαδημοκράτες (SDP).

    Πάντως, η ψήφος που αναμένεται να αποβεί καθοριστική και εν τέλει να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της μίας πλευράς είναι των αντιπάλων του DPS, του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SNP) της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει τον Ντζουκάνοβιτς στο θέμα της διατήρησης της ένωσης με τη Σερβία. Και τα δύο κόμματα, των οποίων η συμμαχία στο κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη για τον συγκεκριμένο σκοπό, διαθέτουν ικανό αριθμό εδρών για την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία που θα επικυρώσει την απόφαση για το νέο κράτος.

    [14] Αιματηρές συγκρούσεις στο Τέτοβο

    26/3/2002 10:06:00 πμ

    Στην ΠΓΔΜ, ένας άνδρας σκοτώθηκε και 5 τραυματίσθηκαν το βράδυ, κατά τη διάρκεια ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε αντίπαλες αντάρτικες ομάδες Αλβανών στην κοινότητα Μάλα Ρέτσιτσα, κοντά στο Τέτοβο, όπως ανακοινώθηκε από διπλωματικές πηγές στα Σκόπια. Έρευνες διεξάγονται για τις ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης.

    [15] Σήμερα η έκθεση για την πορεία της οικονομίας

    26/3/2002 10:39:00 πμ

    Την εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος θα αναφέρεται στην ανάγκη ταχύτατης προώθησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο να καθηλωθεί ο πληθωρισμός κάτω από το 3% έως το τέλος του 2002.

    [16] Σύσκεψη για τα επεισόδια του ντέρμπι

    26/3/2002 11:36:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη για τα θλιβερά και απαράδεκτα επεισόδια κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που συγκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι πρόεδροι της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ και της Επιτροπης Διαιτησίας.

    Μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο ενώ αναζητούνται ακόμη δυο για τον τραυματισμό του διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη. Πρόκειται για τον οπαδό του Παναθηναϊκού Νικόλαο Σπανό, ιδιοκτήτη καφετέριας στο Χαλάνδρι. Αναζητούνται ο φυσιοθεραπευτής και ο διερμηνέας της ομάδας. Παράλληλα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ολιγωρία των αστυνομικών που ήταν επιφορτισμένοι με την προστασία των διαιτητών.

    Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αγγελος Φιλιππίδης κατηγόρησε το διαιτητή ότι εκτελούσε εντεταλμένη αποστολή και ζήτησε τη διακοπή του πρωταθλήματος. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταδεικνύει το Βαρδή Βαρδινογιάννη ως υπαίτιο, ενώ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατηγορεί ως ηθικό αυτουργό το Σωκράτη Κόκκαλη.

    "Οι υπεύθυνοι των επεισοδίων θα τιμωρηθούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται" διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος. ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση και την ανάγκη αντίστασης σε αυτήν.

    Έκκληση στους πρόεδρους των ΠΑΕ να δώσουν το παράδειγμα για το "ευ αγωνίζεσθαι" και να καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια και τη βία, απ' όπου και αν προέρχονται, απηύθυνε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η μόνη αρμοδία για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι η ΕΠΑΕ.

    "Υπάρχει νομοθεσία που εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, προσθέτοντας ότι κατά γενική ομολογία είχαμε το πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα.

    [17] ΗΠΑ:Ψήφισμα για επιστροφή των μαρμάρων

    26/3/2002 9:28:00 πμ

    Σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση καλείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο δημοκρατικός βουλευτής του Νιού Τζέρσεϊ, Ντόναλντ Πέιν.

    Το σχέδιο ψηφίσματος, που παρόμοιό του είχε υποβάλει ο ίδιος βουλευτής στην προηγούμενη σύνοδο του Κογκρέσου, προωθήθηκε για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

    Στο ψήφισμα, αφού περιγράφεται η μεγάλη καλλιτεχνική αξία του Παρθενώνα "ως σημαντικότερου συμβόλου της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς", υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την ίδια και καλύτερη φροντίδα στα Μάρμαρα, με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που ανοικοδομείται.

    Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, με δεδομένο ότι ο βρετανικός λαός τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, καλείται η βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ως ύψιστη χειρονομία σεβασμού προς το μνημείο και την κλασσική τέχνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 March 2002 - 9:56:39 UTC