Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έναρξη θερινού ωραρίου
  • [02] Περιοδεία Καραμανλή σε Αιτωλοακαρνανία
  • [03] Πυρκαγιά σε βιοτεχνία κατασκευής στύλων της ΔΕΗ
  • [04] Τροχαίο ατύχημα στα Ανω Λιόσια
  • [05] Βόμβες μολότοφ σε κατάστημα δίσκων
  • [06] Εκρηξη σε εκκλησία στο Σούνιο
  • [07] Διπλωματικός μαραθώνιος στη Μέση Ανατολή
  • [08] Ποδόσφαιρο: (Α' Εθνική) Αιγάλεω-Ξάνθη 1-0
  • [09] Μπάσκετ: (Α1 ανδρών) Παναθηναϊκός-ΚΑΟΔ 97-80
  • [10] Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης
  • [11] Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών
  • [12] Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρόνικου
  • [13] Χορόδραμα ''Ζορμπάς'' στην Αυστραλία
  • [14] Εξαλλοι οι Ιταλοί με τον όμιλο του Μέρντοχ

    [01] Έναρξη θερινού ωραρίου

    30/3/2002 3:17:00 μμ

    Μέχρι τις 9 το βράδυ θα μένουν ανοικτά τα καταστήματα από την 1η Απριλίου, ημερομηνία έναρξης του θερινού ωραρίου λειτουργίας. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Νομών και Νήσων Αιγαίου το θερινό ωράριο λήγει στις 31 Οκτωβρίου και η ώρα που θα κλείνουν τα καταστήματα δεν μπορεί να είναι μετά τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και μετά τις 6 το απόγευμα το Σάββατο. Οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι θα προτείνουν το δικό τους ωράριο λειτουργίας διακεκομμένο ή συνεχές με δική τους απόφαση αλλά μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

    [02] Περιοδεία Καραμανλή σε Αιτωλοακαρνανία

    Πηγή: ΑΠΕ 30/3/2002 6:18:00 μμ

    Την ίδρυση Εφετείου με έδρα το Αγρίνιο και τη δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου στην Αιτωλοακαρνανία, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιεί από χθες περιοδεία στο νομό, είχε σειρά επαφών με τις αρχές και φορείς της περιοχής, ενώ μετέσχε σε συνεδριάσεις νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων.

    Χθες, ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο ο οποίος μεταξύ άλλων του έθεσε το θέμα των ταυτοτήτων.

    Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι για το ζήτημα αυτό έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος πριν ληφθούν αποφάσεις. Το βράδυ μετέσχε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας που έγινε στο Μεσολόγγι. Ο νομάρχης Δημήτρης Σταμάτης του έθεσε τα θέματα της αποδυνάμωσης του θεσμού της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, της ανεργίας και της έλλειψης έργων υποδομής στην περιοχή.

    Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε αρχικά επίσκεψη στο μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο και εν συνεχεία μετέβη στο εργοτάξιο της παράκαμψης του Αγρινίου στη θέση Κεφαλόβρυσο που αποτελεί τμήμα της Ιωνίας οδού.

    Ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε την καθυστέρηση κατασκευής του έργου. Ακολούθως επισκέφθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Νεοχώρι, το δήμο Θεστιέων, το δήμο Παραβόλας και το Επιμελητήριο Αγρινίου όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι το κόμμα του αποβλέπει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναφερόμενος στους αγρότες της περιοχής τόνισε ότι η τριετής επιδότηση του καπνού αποτελεί προσωρινό μέτρο και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

    Στο Επιμελητήριο Αγρινίου ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε προσφώνηση του προέδρου Παναγιώτη Τσικριτζή δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας βιομηχανικής περιοχής στο Αγρίνιο.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Β' Ιστορικού και Αρχαιολογικού Συνεδρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

    Ενώ, το βράδυ θα επισκεφθεί το δήμο Αμφιλοχίας και αργότερα θα παραστεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανακτορείου (Βόνιτσας).

    [03] Πυρκαγιά σε βιοτεχνία κατασκευής στύλων της ΔΕΗ

    30/3/2002 3:14:00 μμ

    Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, σε βιοτεχνία κατασκευής στύλων της ΔΕΗ, κινδυνεύοντας να τιναχθεί στον αέρα μια ολόκληρη περιοχή, στην οποία υπάρχουν δεξαμενές γεμάτες με προπάνιο και πισσέλαιο. Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από πυροσβέστες της Δράμας, της Καβάλας, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης και τελικά σήμερα τα ξημερώματα η μεγάλη φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και τελικά κατασβέστηκε.

    Περίπου 1500 κολώνες καταστράφηκαν, που ήταν έτοιμες να παραδοθούν στη ΔΕΗ και να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Η μονάδα λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας και βρίσκεται κοντά στον Αγιο Αθανάσιο της Δράμας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές είναι πολύ πιθανό να ξεπερνούν τα 150.000.000 δραχμές. Τόσο στο εργοστάσιο, όσο και σε γύρω υπαίθριους χώρους, που υπήρχαν οι κολώνες, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, παραμένουν για φύλαξη πυροσβέστες της Δράμας, για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση.

    [04] Τροχαίο ατύχημα στα Ανω Λιόσια

    Πηγή: ΑΠΕ 30/3/2002 3:02:00 μμ

    Σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα όταν το ΙΧ επιβατικό στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο ύψος της 26ης στάσης στη λεωφόρο Φυλής στα Ανω Λιόσια. Έρευνες για τη διακρίβωση των στοιχείων των θυμάτων διενεργεί το αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας Αττικής.

    Πρόκειται για τον οδηγό του οχήματος Παναγιώτη Χρυσάφη, 47 ετών, μια γυναίκα υπήκοο Βουλγαρίας υπό τα στοιχεία Τοτσέβα Μίμα και άλλο ένα ζευγάρι αγνώστων στοιχείων.

    [05] Βόμβες μολότοφ σε κατάστημα δίσκων

    30/3/2002 2:13:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ, σημειώθηκε στις 11:55 το μεσημέρι από ομάδα νεαρών, σε κατάστημα δίσκων, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65 στην Αθήνα. Από τα θραύσματα, που προκλήθηκαν στα τζάμια, τραυματίστηκε ελαφρά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

    [06] Εκρηξη σε εκκλησία στο Σούνιο

    30/3/2002 11:57:00 πμ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τη νύχτα στο ναό του Αγίου Νικολάου, στο 49ο χιλιόμετρο της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου, στην Ανάβυσσο. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εκκλησάκι, το οποίο θεωρείται σύμβολο για τους ναυτικούς. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι. Πιθανολογείται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από δυναμίτη που έβαλαν άγνωστοι στο εσωτερικό του ναού. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια θα διευκρινιστούν μετά την αυτοψία που διενεργεί κλιμάκιο πυροτεχνουργών της Ασφάλειας.

    [07] Διπλωματικός μαραθώνιος στη Μέση Ανατολή

    30/3/2002 7:07:00 μμ

    Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία ζητείται η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Ραμάλα και τις παλαιστινιακές πόλεις. Στην Ιερουσαλήμ σπεύδουν ειδικοί απεσταλμένοι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που θα συναντήσουν τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται για 4η ημέρα αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Συνέντευξη Γιάσερ Αραφάτ

    Σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό συνεργείο του πρακτορείου Reuters ο Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του παλαιστινιακού λαού.

    Το Ισραήλ υποστηρίζει πάντως ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έπρεπε να είχε δώσει έμφαση στις τρομοκρατικές ενέργειες που το οδήγησαν στην κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας, οι συγκρούσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζονται.

    Πέντε ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν πριν από λίγο στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας και άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινιακών στόχων.

    Νωρίτερα, σε κτίριο στη Ραμάλα το οποίο έχουν καταλάβει ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα πέντε παλαιστινίων αστυνομικών.

    Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι, που όπως φαίνεται σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επίθεση αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν κοντά σε ισραηλινό συνοριακό φυλάκιο.

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Ψήφισμα για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Ραμάλα και τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις, αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση.

    Το ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησαν τελικά και οι ΗΠΑ, εγκρίθηκε με ψήφους 14-0.

    Το σχέδιο απόφασης, προτάθηκε από τον Νορβηγό Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ολε Πέτερ Κόλμπυ, ενώ η Συρία, η οποία είχε προτείνει σχέδιο κυρώσεων κατά του Ισραηλ, αποχώρησε από την συνεδρίαση.

    Η ψήφος των ΗΠΑ αποτελεί αλλαγή στάσης αναφορικά με την χθεσινή συνέντευξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε εκφράσει την συμπάθειά του προς το Ισραήλ, μετά από σειρά επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

    Θετικό χαρακτήρισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Παλαιστινιακή Αρχή και ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των ισραηλινών από την Δυτική Οχθη.

    Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το ψήφισμα θα έπρεπε να είχε δώσει έμφαση στις τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες το οδήγησαν στην κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών.

    Οι Αραβες δεν μπορούν να συζητούν για ειρήνη, εφόσον ο Αραφάτ βρίσκεται υπό κράτηση, δήλωσε ο Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, στρατηγός Αμίρ Μούσσα, ενώ τα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Αραφάτ και την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, αποκαλώντας ταυτόχρονα τον Σαρόν εγκληματία πολέμου και τρομοκράτη.

    Την απόλυτη υποστήριξή της στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Η Ρωσία ζητάει από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εφαρμόσουν αμέσως και πλήρως όλα τα σημεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Για 4η ημέρα αποκλεισμένος ο Αραφάτ

    Υπό καθεστώς ομηρίας βρίσκεται για τέταρτη ημέρα ο Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι κομμένες.

    Τα κινητά τηλέφωνα του Αραφάτ δεν λειτουργούν πλέον γιατί οι μπαταρίες τους δεν μπορούν να φορτιστούν εφόσον δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι περιορισμένος σε δυο δωμάτια του κτιρίου τα οποία δεν έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός.

    Εκτός από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ο ισραηλινός στρατός έχει κόψει και την παροχή νερού.

    Η Φατάχ, η οργάνωση του παλαιστίνιου ηγέτη, με ανακοίνωσή της σήμερα, καλεί όλες τις εθνικές και ισλαμικές οργανώσεις να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων κατοχής και των εποίκων τους, ενώ κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι "παίζει με τη φωτιά" και προειδοποιεί πως "αν συμβεί κάτι στον πρόεδρο Αραφάτ θα ανατραπεί όλη η ισορροπία της περιοχής".

    Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για εβδομάδες στη Ραμάλα, η οποία υποστήριξε ότι είναι ''κέντρο τρομοκρατών''.

    Ο στρατός πραγματοποιεί από χθες αθρόες συλλήψεις μελών παλαιστινιακών οργανώσεων και οι ισραηλινές αρχές προειδοποιούν τους ξένους να εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη ενόψει της πλήρους κατάληψής τους.

    Περισσότερες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων, ζητάει η Φατάχ.

    Το Ισραήλ επιστρατεύει 20.000 εφέδρους

    Στη διάρκεια της νύχτας η ένταση των μαχών στον περίβολο του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, ήταν μειωμένη, ωστόσο κατά διαστήματα ακούγονταν σποραδικά πυρά.

    Παρά την διαφαινόμενη ηρεμία, ο ισραηλινός στρατός χθες βράδυ προχώρησε στην άμεση επιστράτευση 20.000 εφέδρων, όπως μεταδίδει από το Ισραήλ ο ανταποκριτής της ΝΕΤ 105,8 Πάνος Χαρίτος.

    Με αφορμή αυτό το γεγονός, ίσως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάατ που από το Αμάν σήμερα επισήμανε ότι ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου ενημέρωσε τους στρατιωτικούς ακολούθους των διπλωματικών αποστολών στο Τελ Αβίβ ότι θα αρχίσει η επιχείρηση κατάλήψης όλων των παλαιστινιακών πόλεων και γι' αυτό πρέπει να απομακρυνθούν όλοι οι συμπατριώτες τους

    Παγκόσμια ανησυχία για την φλεγόμενη Μέση Ανατολή

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μους

    κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας

    Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

    Κυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν τη βία και απευθύνουν έκκληση για διάλογο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προγραμματίζει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μεταβεί τη Δευτέρα στην φλεγόμενη περιοχή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός.

    Το μεσημέρι αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών επισκέφθηκε την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Επίσης, την αλληλεγγύη του Κυπριακού λαού στον αγώνα των Παλαιστινίων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επικοινώνησε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνικά με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος προέτρεψε το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετέδωσε επίσημη τουρκική πηγή.

    Ο Αραφάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού, είπε στον Ετζεβίτ ότι πλέον δεν διαθέτει τρόφιμα και νερό και πως η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

    Στην ανακοίνωση πάντως δεν διευκρινίζεται με ποιόν τρόπο επικοινώνησαν οι δύο ηγέτες.

    Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας για την αναγκαιότητα εφαρμογής της απόφασης 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Ραμάλα, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διευκρίνισε ότι είναι αναγκαίο "να επέμβει ο αμερικανός πρόεδρος για να λήξει η πολιορκία του Γιάσερ Αραφάτ".

    Οι δύο πρόεδροι επισήμαναν ακόμα ότι πρέπει να συνεχιστεί η αποστολή του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    [08] Ποδόσφαιρο: (Α' Εθνική) Αιγάλεω-Ξάνθη 1-0

    Πηγή: ΑΠΕ 30/3/2002 7:49:00 μμ

    Μπορεί το Αιγάλεω να έχει σφραγίσει εδώ και καιρό την παραμονή του στην κατηγορία, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο προκειμένου να δείξει λίγες από τις αγωνιστικές δυνατότητες που διαθέτει. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 22ης ημέρας για την Α' Εθνική επικράτησε 1-0 της Ξάνθης, η οποία έχασε μοναδική ευκαιρία για να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στο όνειρο που δεν είναι άλλο από την έξοδό της στα Κύπελλα Ευρώπης της νέας περιόδου. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Αγρίτης στο 38ο λεπτό με ψύχραιμο πλασέ μετά την εκπληκτική πάσα του Χλωρού στο ύψος του πέναλτι.

    [09] Μπάσκετ: (Α1 ανδρών) Παναθηναϊκός-ΚΑΟΔ 97-80

    30/3/2002 7:48:00 μμ

    Ευκαιρία για μια καλή προπόνηση ενόψει των υποχρεώσεών του στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος το επόμενο Σαββατοκύριακο, είχε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς, σε αγώνα για την 24η ημέρα της Α1 που έγινε στο ΟΑΚΑ επικράτησε 97-80 του ΚΑΟΔ και εκτός του ότι διατήρησε το εντός έδρας αήττητο (12 νίκες σε ισάριθμες συναντήσεις), "έπιασε" -έστω και προσωρινά- την ΑΕΚ στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους αναδείχθηκε ο Μουλαομέροβιτς που σημείωσε 23 πόντους.

    [10] Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

    30/3/2002 12:15:00 μμ

    Η 30η Μαρτίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αφιερωμένη στο δικαίωμα επιλογής των ζευγαριών για τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες και κυριότερη την έκτρωση. Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του AIDS και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.

    Ενημερωμένοι οι Ελληνες για την αντισύλληψη

    Αντισύλληψη σημαίνει ευθύνη, συνειδητοποίηση του ρόλου της γυναίκας και των ορίων της, αγάπη για τον εαυτό της και το σύντροφό της, ανέφερε ο καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κρεατσάς, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας.

    Ο καθηγητής τόνισε ότι "η προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορους φορείς κρατικούς ή άλλους για την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων σε θέματα αγωγής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, έχει σαν στόχο τη δημιουργία σωστά ενημερωμένων πολιτών και τη μείωση του αριθμού των εκτρώσεων με τις τραυματικές συνέπειες.

    Ηδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση των εκτρώσεων και αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκυρης ενημέρωσης που επιχειρείται και του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι νέοι στην πληροφόρηση. Σήμερα, σ' όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν 100% αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

    Αναγκαίος ο οικογενειακός προγραμματισμός

    Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαιευτήρας Γυναικολόγος κ. Ν. Σαλάκος τόνισε την ανάγκη δραστηριοποίησης των Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού και την ανάληψη δράσης για την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.

    "Η πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης προσδιορίζει ουσιαστικά την έννοια του Οικογενειακού Προγραμματισμού και η αντισύλληψη είναι μια σημαντική απόφαση για τη φυσιολογική και ευχάριστη ζωή του ζευγαριού. Τους δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν τη σεξουαλικότητά τους απελευθερωμένοι, χωρίς άγχος.

    Ομως, δυνατότητα στην επιλογή έχουμε όταν είμαστε ενημερωμένοι και έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις που μας παρέχονται. Ετσι, μόνο με τη σωστή ενημέρωση διευρύνουμε την προσωπικότητα, τη θέληση και την ευθύνη, τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο στο σύντροφό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

    Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού σε 224 νέους ηλικίας 16-25 ετών με θέμα: "Πηγές πληροφόρησης σε θέματα διαφυλικών σχέσεων" (από τους ερωτηθέντες το 76% ήταν μαθητές λυκείου και φοιτητές και το 23% εργαζόμενοι), έδειξε ότι το 81% των νέων αντλεί πληροφορίες από φίλους και κυρίως η ηλικιακή ομάδα 19-22 ετών, ενώ από τα ΜΜΕ το 44%. Οσο αυξάνεται η ηλικία τόσο λιγότερο απευθύνονται για πληροφόρηση στην οικογένεια, σε ποσοστό 21%, (τα κορίτσια απευθύνονται για πληροφόρηση σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τα αγόρια). Για πληροφόρηση στο διαδίκτυο ανατρέχουν κυρίως τα αγόρια σε ποσοστό 20%, ενώ ένα ποσοστό 10% αναζητά ενημέρωση από την Εκκλησία.

    Πρόγραμμα πληροφόρησης των νέων

    Το πρώτο αντισυλληπτικό δισκίο παρήχθη το 1960 από την Εταιρία Schering AG, η οποία το εξέλιξε και βελτίωσε τη σύνθεσή του μειώνοντας στο 1/3 τα επίπεδα των ορμονών που περιέχει, επιτρέποντας την ασφαλέστερη λήψη του. Η κυκλοφορία του συνέπεσε με την έναρξη της σεξουαλικής απελευθέρωσης, καθιερώνοντάς το σαν την επαναστατική μέθοδο αντισύλληψης σε σύγκριση με τις μέχρι τότε χρησιμοποιούμενες.

    Η Schering AG στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των νέων έχει αναλάβει τη χορηγία ενός προγράμματος πληροφόρησης σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας σε συνεργασία με την εταιρία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και της εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού.

    [11] Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών

    Πηγή: ΑΠΕ 30/3/2002 7:43:00 μμ

    Ένα νέο κέντρο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αλλά και σε εκείνες που διστάζουν ή αμελούν να ενημερωθούν για την πρόληψη της πάθησης παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα. Την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επιμελήθηκε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού ''Ελλη Λαμπέτη'' της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας, ενώ χορηγός του κέντρου που πραγματοποίησε και τη σημερινή εκδήλωση είναι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σούζαν Κόμεν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

    Τεσσερεσήμισυ χιλιάδες Ελληνίδες πλήττονται κάθε χρόνο από καρκίνο του μαστού και βιώνουν τόσο αυτές όσο και οι οικογένειές τους ένα από τα πλέον αναπάντεχα συντριπτικά και στρεσογόνα βιώματα, που μπορεί να έχει μια γυναίκα.

    Η υπεύθυνη του κέντρου ψυχολόγος Σοφία Αγκιστριώτη, τόνισε πως η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες αλλαγές οι οποίες συνήθως προκαλούν ένα ευρύ φάσμα οργανικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή της πολλές φορές ακόμη και μετά την ανάρρωσή της.

    Η αδυναμία και αρκετές φορές η άγνοια στο να ζητήσουν βοήθεια επιτείνει την κατάσταση, επεσήμανε η κ. Αγκιστριώτη και το έντονο άγχος συνεχίζεται ακόμα και μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης σε όλα τα στάδια της μακροχρόνιας πορείας της νόσου.

    Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια του Ελληνικού Συνδέσμου για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα υπάρχει ανάγκη για τις Ελληνίδες να υποστηριχθούν από ένα κέντρο, όπως το συγκεκριμένο, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τόσο οι ίδιες όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

    Το να αισθανθεί μια γυναίκα συντετριμμένη στην είδηση μιας διάγνωσης καρκίνου του μαστού θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, επεσήμαναν ως επί το πλείστον οι ομιλητές και ομιλήτριες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ παράλληλα συμφώνησαν πως το πρόβλημα ξεκινά όταν τα αρνητικά συναισθήματα παραμένουν στην ίδια ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης έκφρασης από το άτομο που τα βιώνει.

    Στο κέντρο, σύμφωνα με την Αικατερίνη Τσάγκα, υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων της τράπεζας HSBC που βοηθάει οικονομικά, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση της νόσου ή έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ήδη βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή ή στο στάδιο της αποθεραπείας.

    Τις βοηθά σε τρεις κυρίως κατηγορίες υπηρεσιών: ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να προβάλλουν οι γυναίκες αυτές τις ανάγκες τους και τα αιτήματά τους, να αποδεχθούν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, επισκέψεις, ενημέρωση και δραστηριότητες για τις συγκεκριμένες γυναίκες μέσα στο κέντρο καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, άλλες δραστηριότητες και δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα των ενδιαφερομένων.

    Το κέντρο ονομάστηκε ''Ελλη Λαμπέτη'' για να τιμηθεί η εξαίρετη προσωπικότητα της αγαπητής όπως επισημάνθηκε καλλιτέχνιδας που πάλεψε με τη νόσο.

    [12] Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρόνικου

    Πηγή: ΑΠΕ 30/3/2002 4:07:00 μμ

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου και στη Bεργίνα, την περιοχή που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό με την ανακάλυψη των μακεδονικών βασιλικών τάφων. Μαθητές, συνεργάτες του και εκπρόσωποι της πολιτείας τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου αυτού αρχαιολόγου.

    Ανέγερση μουσείου στη Bεργίνα

    Στις εκδηλώσεις, που άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Bεργίνας, παρέστησαν η σύζυγος του Μανώλη Aνδρόνικου Oλυ, οι Υπουργοί, Πολιτισμού Eυάγγελος Bενιζέλος και Δημόσιας Tάξης Mιχάλης Xρυσοχοϊδης, ο πρύτανης του Aριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Mιχάλης Παπαδόπουλος, συνεργάτες και μαθητές του διάσημου αρχαιολόγου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

    Kαθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων η έισοδος στο στέγαστρο που καλύπτει τους τάφους, αλλά και στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, ήταν σήμερα ελέυθερη για του επισκέπτες.

    O Υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία του στο δημαρχείο της Bεργίνας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για την μελέτη ανέγερσης πολυκεντρικού μουσείου στη Bεργίνα.

    H ίδρυση μουσείου αποτελεί πάγιο αίτημα των αρχαιολόγων και των τοπικών φορέων, προκειμένου να στεγαστούν εκεί τα δεκάδες ευρήματα, από τα οποία ένας μικρός μόνο αριθμός εκτίθεται σήμερα στο μεγάλο στέγαστρο των βασιλικών τάφων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1996.

    Επίσης, ο κ. Bενιζέλος επεσήμανε ότι η μελέτη θα λαμβάνει υπόψιν της τις υπάρχουσες υποδομές. Θα είναι μουσείο νέου τύπου και όχι ένα κλασσικό μουσείο πόλης, θα είναι ενα μουσείο προσαρμοσμένο σ' ένα παρατεταμένο αρχαιολογικό χώρο που θα λειτουργεί σαν ανοιχτό εργαστήριο και θα καλύπτει τις ανάγκες του επισκέπτη και των επιστημόνων. Το μουσείο ιδρύεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμου σε συνεργασία με το AΠΘ με κονδύλια απο το Γ' KΠΣ.

    Στο ανασκαφικό και επιστημονικό έργο του Μανώλη Ανδρόνικου αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους, υπογραμμίζοντας και τις εθνικές του διαστάσεις, και οι κύριοι Xρυσοχοϊδης και Παπαδόπουλος, ενώ μίλησαν ακόμα, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής με θέμα "ο καθηγητής Aνδρόνικος", η Στέλλα Δρούγου με θέμα "ο Mανόλης Aνδρόνικος και η Bεργίνα, η κ.Aγγελική Kοταρίδη με θέμα "ο Mανόλης Aνδρόνικος και οι άλλοι", κ.α.

    Τέλος, η σημασία της ανακάλυψης των τάφων των μακεδόνων βασιλέων, καθώς, όπως αναφέρθηκε είναι κοινή η πεποίθηση οτι αποτέλεσε το σημαντικότερο αρχαιολογικό γεγονός του 20ου αιώνα.

    Ποιος ήταν ο Μανώλης Ανδρόνικος

    O Μανώλης Aνδρόνικος πέθανε στις 30 Mαρτίου του 1992 σε ηλικία 73 χρόνων ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    Γεννηθεί στην Προύσσα της M. Ασίας και στην Eλλάδα ήρθε το 1922 ως πρόσφυγας.

    Σπούδασε στη φιλοσφική σχολή του AΠΘ και το 1941 διορίστηκε ως φιλόλογος καθηγητής στο Διδυμότειχο, ενώ το 1961 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Aρχαιολογίας στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

    H κορύφωση του επιστημονικού και ανασκαφικού έργου του Μανώλης Aνδρόνικου, αλλά και η παγκόσμια καταξίωσή του, ήλθαν το Nοέμβριο του 1977 όταν η αρχαιολογική του σκαπάνη έφερε στο φως τους βασιλικούς τάφους της Bεργίνας, την οποία ταύτισε με τις Aιγές, δηλαδή την πρωτεύουσα της Aρχαίας Mακεδονίας.

    [13] Χορόδραμα ''Ζορμπάς'' στην Αυστραλία

    30/3/2002 3:45:00 μμ

    Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, θα παρουσιάσουν στην Αυστραλία το χορόδραμα ''Ζορμπάς'' σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Τον ''Ζορμπά'' θα υποδυθεί ο Λόρκα Μασίν.

    Όπως εξήγησε η κ. Μαίρη Τσουβαλάκη, η οποία ανέλαβε την διοργάνωση των παραστάσεων στην Αυστραλία, στη παραγωγή που θα παρουσιαστεί στη Μελβούρνη 18 και 19 Μαϊου, στην Αδελαϊδα 21 Μαϊου και στο Σίδνεϊ 24-25 Μαΐου, θα λάβουν μέρος περίπου 250 χορευτές, μουσικοί και μέλη χορωδίας που θα έρθουν από την Ελλάδα, ενώ γίνονται προσπάθειες να παραστεί και ο Μίκης Θεοδωράκης.

    ''Χωρίς αμφιβολία θα είναι η πιο εντυπωσιακή ελληνική πολιτιστική παρουσία που έγινε ποτέ στην Αυστραλία'', δήλωσε η Μαίρη Τσουβαλάκη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθούν τόσο οι ομογενείς όσο και οι Αυστραλοί.

    [14] Εξαλλοι οι Ιταλοί με τον όμιλο του Μέρντοχ

    30/3/2002 12:16:00 μμ

    Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν οι ιταλικές αρχές μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ''The Australian'' που ανήκει στον όμιλο του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, το οποίο χλεύασε μια περιοδεύουσα έκθεση ιταλικών αριστουργημάτων γράφοντας ότι πρόκειται για ''μια κραυγαλέα μετριότητα''. Ο ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού Βιτόριο Σγκάρμπι διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη θα ζητήσει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μέρντοχ, του οποίου η πανίσχυρη αυτοκρατορία News Corp έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

    ''Πρέπει να επισημάνω ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την εκτίμηση και θα ζητήσουμε αποζημίωση από τον όμιλο Τύπου του Μέρντοχ. Πρόκειται για έργα τέχνης υψίστου επιπέδου που ανήκουν στο ιταλικό κράτος'', είπε ο ιταλός αξιωματούχος σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες της Αυστραλίας.

    Η έκθεση με 107 σπάνια έργα τέχνης της περιόδου 1500-1700, η οποία περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Αγγελου και τιτλοφορείται ''Οι Ιταλοί'', θα παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας στην Καμπέρα έως τον Ιούλιο και μετά θα εκτίθεται στο Μουσείο της Μελβούρνης. Η έκθεση αυτή διαφημίστηκε ως η πλέον αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης που εκτίθεται στο εξωτερικό. Η αυστραλιανή εφημερίδα, ωστόσο, τη δυσφήμισε στην πρώτη της κιόλας σελίδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 March 2002 - 17:55:44 UTC