Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε από κοντά μας ο Δήμος Μαυρομάτης
  • [02] Κατάργηση εξετάσεων στα φροντιστήρια
  • [03] Σημαντικές αλλαγές στα ΜΜΕ
  • [04] Σφοδρές επιθέσεις στο αρχηγείο του Αραφάτ
  • [05] ''Αθήνα 2004'': Παρουσίαση μασκότ

    [01] Έφυγε από κοντά μας ο Δήμος Μαυρομάτης

    1/4/2002 11:04:00 μμ

    Ένας ξεχωριστός άνθρωπος του Tύπου αλλά και αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος Δήμος Μαυρομάτης, που εξορίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας στη Γυάρο και στη Λέρο, πέθανε σήμερα, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 63 ετών. Η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί για την απώλεια του συναδέλφου και η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της εκφράζει συλλυπητήρια στους οικείους του. Η κηδεία του Δήμου Μαυρομάτη θα γίνει αύριο, 2 Απριλίου, στη γενέτειρα του.

    Ο Δήμος Μαυρομάτης γεννήθηκε στον Αγιο Ηλία Αιτωλοακαρνανίας από γονείς με ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1964, μετείχε ενεργά στους δημοκρατικούς φοιτητικούς αγώνες, για το 114 και το 15%, ως μέλος της μετεμφυλιακής παράνομης ΕΠΟΝ και στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.

    Από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας, πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, από τις γραμμές του ΠΑΜ, συνελήφθη και εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου.

    Μετά το τέλος της εξορίας του, ανέλαβε ως διευθυντής στον εκδοτικό οίκο Παπαζήση, καθ' όλη τη διάρκεια που ο εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης βρισκόταν στη φυλακή για τη συμμετοχή του στη Δημοκρατική Αμυνα. Από το 1978 άσκησε τη δημοσιογραφία ως διορθωτής, αρθρογράφος, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης στις εφημερίδες ''Πρωινή Ελευθεροτυπία'', ''Ελευθεροτυπία'', ''Απογευματινή'', ''Πρώτη'', ''Αναγνώστης'', ''Μεσημβρινή'' και ''Ελεύθερος Τύπος'' (υπεύθυνος στη στήλη ο κόσμος των media), όπου ανέδειξε τα ιδιαίτερα προσόντα του στη δημοσιογραφία, στην πολιτική σκέψη και ανάλυση.

    Τα τελευταία χρόνια δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    [02] Κατάργηση εξετάσεων στα φροντιστήρια

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/4/2002 10:56:00 μμ

    Καταργούνται με υπουργική τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, οι εξετάσεις "προσομοίωσης" που διενεργούνται από τα φροντιστήρια. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία η παράβαση της παρούσας διάταξης συνιστά πειθαρχικό αδίκημα των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών και συνεπάγεται την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των φροντιστηρίων ή άλλων ιδιωτικών φορέων. Επίσης, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, οι πανελλαδικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Β' και Γ' Λυκείου, θα πραγματοποιηθούν από τις 21 Μαΐου μέχρι και τις 10 Ιουνίου.

    [03] Σημαντικές αλλαγές στα ΜΜΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/4/2002 10:07:00 μμ

    Θέμα χρόνου είναι πλέον η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ, καθώς η σχετική ρύθμιση υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Τύπου. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι με αυτό το σχέδιο νόμου γίνεται μια σημαντική κίνηση στον τομέα της διαφάνειας. Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας ότι οποίος δεν τηρήσει τους νόμους, θα κλείσει.

    Επίσης, ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε προσωπικές απόψεις την πρόταση Χρυσοχοϊδη για ριζικές αλλαγές ακόμη και στην ονομασία του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Σφοδρές επιθέσεις στο αρχηγείο του Αραφάτ

    2/4/2002 12:29:00 πμ

    Αμείωτη παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατό να εισβάλλει σε παλαιστινιακές πόλεις και τους παλαιστινίους να προχωρούν σε νέες βομβιστικές επιθέσεις. Τρεις σφοδρές εκρήξεις και πυρά βαρέων πολυβόλων από ισραηλινά άρματα μάχης σημειώθηκαν χθες το βράδυ κοντά στο πολιορκούμενο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

    Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκινήτο

    Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χθες το βράδυ σε εβραϊκή συνοικία της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας το θάνατο του παλαιστίνιου βομβιστή και τον τραυματισμό τριών ατόμων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

    Ο βομβιστής που προκάλεσε την ανατίναξη ενός αυτοκινήτου στη δυτική Ιερουσαλήμ σκοτώθηκε απο την έκρηξη, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μίκ Λεβί.

    Η έκρηξη έγινε όταν η ισραηλινή αστυνομία προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του οχήματος για να το ελέγξει στα όρια ανάμεσα στο δυτικό και τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, δήλωσαν αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται η κρατική τηλεόραση.

    Η ανατίναξη του οχήματος έγινε στη γωνία των οδών Χανεβέιμ και Σιβτέι Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων απο την πύλη της Δαμασκού στην παλιά πόλη.

    Στη Ραμάλα οι ισραηλινοί έστησαν οδοφράγματα γύρω από το αρχηγείο, όπου βρίσκεται αποκλεισμένος για πέμπτη ημέρα χωρίς νερό και ηλεκτρικό ο Γιάσερ Αραφάτ και προέβησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 700 παλαιστίνιων ύποπτων για επιθέσεις και καταζητούμενων.

    Πέντε ξένοι ειρηνιστές και ένας Παλαιστίνιος κάμεραμαν του πρακτορείου Associated Press τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών σε διαδήλωση στην Μπεϊτ Τζάλα, ενώ ένας 10χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Ράφα και ένας ισραηλινός στη Χάρ Χόμα.

    Χθες, 11 Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν από συμπατριώτες τους με την κατηγορία της συνεργασίας με το Ισραήλ.

    Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την τρομοκρατία, ενώ χαρακτήρισε τον Αραφάτ κίνδυνο για τη Μέση Ανατολή και εχθρό του ελεύθερου κόσμου.

    Κάλεσε εξάλλου χθες τον αντίπαλό του της Δεξιάς Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Ισραήλ στο μέτωπο της ενημέρωσης, παράλληλα με την εν εξελίξει στρατιωτική επίθεση.

    Πολλές φορές, ο Νετανιάχου είχε επικρίνει δημόσια την πολύ μαλακή, κατά την άποψη του, στάση του Σαρόν απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ζητούσε τη διάλυση με μαζική και αποφασιστική στρατιωτική επέμβαση "Στόχος του Σαρόν είναι η εξόντωση του Γιάσερ Αραφάτ και η κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής", σχολίασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ.

    Έκτακτη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο

    Φωτογραφία αρχείου

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε το αίτημά του προς το Ισραήλ για αποχώρηση από όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απέρριψε τον όρο της ισραηλινής κυβέρνησης να υπάρξει πριν την αποχώρηση πλήρης κατάπαυση του πυρός. Η κρίση στο Μεσανατολικό θα εξεταστεί σήμερα σε νέα έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

    Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους απηύθυνε μήνυμα προς το Γιάσερ Αραφάτ, ζητώντας του να αποκηρύξει την τρομοκρατία και στον Αριέλ Σαρόν να ενεργήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ επέκρινε έντονα το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, χώρες τις οποίες κατηγόρησε για υπόθαλψη της τρομοκρατίας και υποκίνηση της βίας στη Μέση Ανατολή.

    ''Οι δολοφόνοι δεν είναι μάρτυρες, το να βάζει κανείς στόχο άοπλους πολίτες είναι ανήθικο, ανεξάρτητα από την πρόφαση, οι τρομοκράτες έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά του πολιτισμού και κράτη όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία εμπνέουν και χρηματοδοτούν μία κουλτούρα πολιτικών δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας'', δήλωσε ο Ράμσφελντ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο αρχηγός του Πενταγώνου αναφέρθηκε σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ προσέφερε συντάξεις δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε οικογένειες παλαιστινίων καμικάζι.

    Τέλος, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συζητούν το ενδεχόμενο να στείλουν ειρηνευτική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

    ''Συμπαράσταση'' της Ελληνικής ηγεσίας

    Την "ευγνωμοσύνη του" προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το μήνυμα συμπαράστασης της Ελλάδος στον αγώνα των Παλαιστινίων, τονίζει ο Γιασέρ Αραφάτ, εκφράζοντας την ελπίδα η φωνή του Έλληνα πρωθυπουργού να εισακουστεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα ο κύκλος αίματος και κάλεσε το Ισραήλ να αναλογιστεί τους κινδύνους γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Κάϊρο έχει συνεχείς επαφές με τις δύο πλευρές, ενώ επικοινώνησε και με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης του αμερικανού πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ενώ διαδήλωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    [05] ''Αθήνα 2004'': Παρουσίαση μασκότ

    1/4/2002 9:10:00 μμ

    Τη μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 8:20 το βράδυ, η Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'', σε εκπροσώπους του Τύπου και σε στελέχη της ΔΟΕ πιθανώς και στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Η μασκότ στις περισσότερες Ολυμπιάδες αποτελεί ένα σύμβολο που ακολουθεί τις διοργανώσεις πριν και μετά τους αγώνες, είναι ένα γέννημα της φαντασίας, που, ωστόσο ''προσωποιεί'' τις Ολυμπιακές αξίες, τους προσδίδει μορφή, απλή και προσιτή στα παιδιά, αλλά και στους μεγαλύτερους.

    Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε από το 1968

    Οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικά τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα χρυσοφόρο προϊόν για τις χώρες που διοργανώνουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

    Εάν επιχειρήσουμε μια μικρή αναδρομή, σχεδόν όλοι θα θυμηθούμε το δάκρυ του ''Μίσα'', της δημοφιλούς αρκουδίτσας, καθώς υψωνόταν στο νυχτερινό ουρανό της Μόσχας το 1980, στην τελετή λήξης των αγώνων.

    Πρόσφατα στο Σίδνεϊ, το αγκάλιασμα του αποχωρισμού του ''Μίλι'', του ''Σιντ και του ''Ολι'', έναν ακανθόχοιρο, έναν πλατύποδα και ένα πουλί που ονομάζεται κουκαμπούρα.

    Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 1968 -οπότε έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στους Αγώνες του Μεξικό έως σήμερα, έγραψαν τη δική τους ιστορία, μέσα και γύρω από τα στάδια, μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, άλλοτε ντυμένες με αθλητική περιβολή και άλλοτε διακοσμώντας αθλητικά ενδύματα και κάθε είδους αναμνηστικά.

    Πάντα, όμως, μεταδίδοντας το χαρούμενο μήνυμα της μεγάλης παγκόσμιας γιορτής, προκαλώντας ενθουσιασμό, προκαλώντας τη συμμετοχή.

    Η επιλογή της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έγινε ανάμεσα σε 196 προτάσεις-ιδέες που έφτασαν στην Οργανωτική Επιτροπή από όλο τον κόσμο και με τις διαδικασίες ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου και εξελίχθηκε ως το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

    Τα κριτήρια και οι στόχοι

    Τα κριτήρια της μασκότ ήταν:

    Να προβάλλει τις αρχές των αγώνων του 2004 (κληρονομιά, ανθρώπινο μέτρο, συμμετοχή, γιορτή) προώθηση σύγχρονης φιγούρας που θα γίνει εύκολα δημοφιλής στο νεανικό κοινό διαφοροποίηση από τις μασκότ προηγούμενων αγώνων διασφάλιση καλλιτεχνικής και σχεδιαστικής αρτιότητας

    Οι στόχοι της μασκότ είναι:

    Να αντανακλά το όραμα και τις αρχές των αγώνων Να είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του ''πρεσβευτή'' των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διεθνώς Να είναι εμπορικά επιτυχημένη Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, ο ''γεννήτορας'' της μασκότ, πέρα από τη συμβολική αμοιβή του Α' βραβείου (28 εκατ. δρχ), θα έχει την ικανοποίηση να βλέπει το ''παιδί'' του να εκπροσωπεί την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε όλο τον πλανήτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 April 2002 - 21:54:02 UTC