Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπαντωνίου με Ιβανόφ-Κασουλίδη
  • [02] Επαφές πρωθυπουργού
  • [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [04] Προσπάθειες ΕΕ για άρση αδιεξόδου
  • [05] Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν
  • [06] Βροχή μολότοφ σε συναγωγή της Γαλλίας
  • [07] Ασφαλιστικό με ορίζοντα το 2032
  • [08] Ραγδαία αύξηση απολύσεων στη Wall Street
  • [09] Ικανοποίηση ΔΟΕ από την πορεία των έργων
  • [10] Σπάνιο πλανητικό θέαμα

    [01] Επαφές Παπαντωνίου με Ιβανόφ-Κασουλίδη

    4/4/2002 11:25:00 πμ

    Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Ιβανόφ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από χθες, θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι οι διμερείς αμυντικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων εξοπλιστικά ζητήματα , όπως, επίσης και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να προμηθεύσει στην Ελλάδα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και μέσα αεροπυρόσβεσης Το απόγευμα Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου κ. Κασουλίδη.

    [02] Επαφές πρωθυπουργού

    4/4/2002 10:21:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών εν όψει της επίσκεψής του στους νομούς Κεφαληνίας και Ζακύνθου αύριο και μεθαύριο. Ακολούθως ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Μεταφορών και Οικονομίας με αντικείμενο την Ολυμπιακή Αεροπορία. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, θα διεκδικήσει για λογαριασμό του Εθνικού μας Αερομεταφορέα, το ποσό των 90 εκατ. Ευρώ, που αφορά οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΟΑ.

    2003: Χρονιά - κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας

    Στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Δανό ομόλογό του.

    Mετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, o πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2003 θα είναι μια χρονιά - κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και η ελληνική προεδρία, θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη πρόκληση.

    Δήλωσε επίσης ότι η ελληνική προεδρία θα είναι προεδρία της διεύρυνσης, αφού θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, για την οποία η κυβέρνηση έχει δουλέψει συστηματικά και εντατικά από το 1994

    [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    4/4/2002 10:22:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αγροτοσυνδικαλιστών, τα τρακτέρ του νομού Λάρισας θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι στις παρακάμψεις Πλατυκάμπου και Κιλελέρ, ενώ οι αγρότες του Τυρνάβου μετά το αυριανό συλλαλητήριο θα κατευθυνθούν στο ύψος της Γυρτώνης. Το χορό των αποκλεισμών έχουν ήδη ξεκινήσει αγρότες της Ημαθίας, της Πέλλας αλλά και του νομού Θεσσαλονίκης.

    Παρατυπίες στην καλλιέργεια βάμβακος

    Στο μεταξύ, την επιβολή ποινών για παρανομίες και παρατυπίες στο κύκλωμα παραγωγής βάμβακος ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Δρυς αφού μετά από ελέγχους του υπουργείου Γεωργίας διαπιστώθηκε ότι μόνο το 57% των παραγωγών είχαν δηλώσει στο ολοκληρωμένο σύστημα πληρωμών, την καλλιέργεια των εκτάσεων βαμβακιού.

    [04] Προσπάθειες ΕΕ για άρση αδιεξόδου

    4/4/2002 12:51:00 μμ

    Υψηλόβαθμη διπλωματική αντιπροσωπεία στέλνει σήμερα η ΕΕ στη Μέση Ανατολή και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Αριέλ Σαρόν να αποσύρει τα στρατεύματά από τη Δυτική Όχθη, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, δραματικές είναι οι εξελίξεις στην πόλη Ναμπλούς και τη Βηθλεέμ.

    Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου

    Μετά τη λήξη του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 15, στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης της ΕΕ για την άρση του αδιεξόδου.

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συστηματικές επαφές των κοινοτικών αξιωματούχων με ισραηλινούς και παλαιστινίους ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ξεκινώντας από την προσπάθεια του προεδρεύοντος της ΕΕ Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να συναντήσει τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιασέρ Αραφάτ.

    Οι "15" ζήτησαν επίσης να μεταφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν στην πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και την απελευθέρωση του Αραφάτ.

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να επαναληφθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διεκόπη τα ξημερώματα.

    Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Σαρόν

    Έκκληση προς τους Παλαιστίνιους να οργανωθούν για ''μία μακροχρόνια αντίσταση'' εναντίον των κατοχικών δυνάμεων απηύθυνε ο Γιάσερ Αραφάτ , προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι δεν μπορεί να ζει σε καθεστώς ασφάλειας για όσο συνεχίζεται η πολιτική ''καταπίεσης'' εναντίον των Παλαιστινίων.

    Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν ''την εγκληματική επίθεση'' του Ισραήλ.

    Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, που νωρίτερα είχε απορρίψει την πρόταση του επικεφαλής της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι για διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό, αντιτάχθηκε και στην επίσκεψη του προεδρεύοντος της ΕΕ Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Τη δυσαρέσκεια τους για την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν εκπρόσωποι της αραβοαμερικανικης κοινότητας, χαρακτηρίζοντας την ''οδυνηρά ανεπαρκή''.

    Την ίδια ώρα ο Λίβανος, ανακοίνωσε την ανάπτυξη 20.000 Σύρων στρατιωτών στα συρολιβανικά σύνορα, ενώ η Αίγυπτος διέκοψε τις επαφές με το Ισραήλ σε επίπεδο κυβερνήσεων, παραμένουν όμως ανοικτές οι διπλωματικές οδοί.

    Με το βλέμμα στραμμένο στη Ναμπλούς και τη Βηθλεέμ

    Ένα σκηνικό τρόμου μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Στη Ναμπλούς, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Οχθη, μετακινούνται περίπου 100 ισραηλινά άρματα μάχης από την βορειοδυτική και τη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ εναντίον φυλακίου των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στο χωριό Μπεϊτ Ιμπα, στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τους φρουρούς. Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για γενίκευση της κρίσης.

    Στη Βηθλεέμ, παραμένει ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το ναό της Γέννησης, με έγκλειστους 200 Παλαιστίνιους και 6 δημοσιογράφους, τους οποίους οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν ''ένοπλους τρομοκράτες''.

    Δραματική έκκληση για διεθνή βοήθεια για να αποφευχθεί η σφαγή απευθύνει φραγκισκανός ιερέας, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των εγκλωβισμένων

    Στο στόχαστρο των Ισραηλινών κλιμάκιο του ΟΗΕ

    Χθες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός έπληξε πομπή του ΟΗΕ και διέλυσε βίαια μεγάλη διαδήλωση ειρηνιστών έξω από τη Ραμάλα, στην οποία συμμετείχε κλιμάκιο Ελλήνων βουλευτών, συνδικαλιστών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.

    Ένας Έλληνας διαδηλωτής, ο Λουκάς Καβακλής, γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την διάρκεια των οδομαχιών και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Σ

    ύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή δεν υπήρχε κανένα ασθενοφόρο, ενώ οι τραυματίες από τις συμπλοκές ήταν δεκάδες και αρκετοί από αυτούς σοβαρά.

    [05] Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν

    4/4/2002 9:04:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Ταϊβάν, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Ταϊπέι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τη νέα δόνηση. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα, σε βάθος μεγαλύτερο των 10.000 μέτρων.

    [06] Βροχή μολότοφ σε συναγωγή της Γαλλίας

    4/4/2002 10:46:00 πμ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ, δέχτηκε τα ξημερώματα κτίριο στο οποίο στεγάζεται η μια από τις τρεις συναγωγές του Μονπελιέ στη νοτιοανατολική Γαλλία. Η συναγωγή ''που ήταν προφανώς ο στόχος'' σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπέστη ζημιές από τη φωτιά. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί εβραϊκοί τόποι λατρείας έχουν γίνει στόχος επιθέσεων λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη Μ. Ανατολή.

    [07] Ασφαλιστικό με ορίζοντα το 2032

    4/4/2002 9:15:00 πμ

    Επαρκείς πόρους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ως το 2032 εγγυάται η κυβέρνηση, μέσω του προϋπολογισμού και ειδικών ομολόγων με σταθερές αποδόσεις. Το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας, οι οποίοι συναντήθηκαν διαδοχικά με τον πρωθυπουργό. Θετικά υποδέχθηκε την κυβερνητική δέσμευση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Οι τρόποι χρηματοδότησης

    Η χρηματοδότηση αφορά την περίοδο 2003-2032, ενώ προηγουμένως θα έχουν ρυθμιστεί όλες οι οφειλές και οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού φορέα, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δραχμές.

    Η χρηματοδότηση για τα επόμενα 30 χρόνια θα γίνει από τον προϋπολογισμό και την έκδοση πολυετών ομολόγων. Θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2032, ενώ μέχρι το 2008 θα είναι κατά μέσο όρο 1%.

    Θετική η αντίδραση Πολυζωγόπουλου

    Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος αναφέρει ότι οι εξαγγελίες οδηγούν στη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος και έτσι δικαιώνουν τις προσπάθειες και τους αγώνες των εργαζόμενων. Σήμερα στις 12.00 συνεδριάζει η ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

    Αντίθετα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και πορεία προς τη βουλή.

    Για εξαγγελίες που στοχεύουν στην παράταση του βίου της Κυβέρνησης και όχι στη διάσωση του ασφαλιστικού, έκανε λόγο η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζομένους σε ενότητα και μαχητικότητα για το ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ επεσήμανε ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης.

    Δηλώσεις Ροβέρτου Σπυρόπουλου

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης εξασφαλίζουν ασφαλιστική και αναπτυξιακή βεβαιότητα, αφού το κράτος μπορεί να ανταποκρίνεται, έτσι ώστε το σύστημα και να αναπτύσσεται και να δίνει συντάξεις, χωρίς να επιβαρύνει την εθνική οικονομία.

    [08] Ραγδαία αύξηση απολύσεων στη Wall Street

    4/4/2002 9:05:00 πμ

    Οι τραπεζικές και χρηματιστηριακές εταιρίες της Wall Street απέλυσαν 43.000 εργαζόμενους σε διάστημα ενός έτους ως τον Φεβρουάριο, τον μεγαλύτερο αριθμό εδώ και 25 χρόνια αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Επλήγη περισσότερο η Νέα Υόρκη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και κυρίως τα διευθυντικά στελέχη. Οι συγχωνεύσεις μειώθηκαν κατά 2/3 το τελευταίο τρίμηνο και οι πωλήσεις μετοχών έπεσαν 15%, ενώ επικεφαλής μεγάλων εταιριών δηλώνουν ότι έχουν ακόμη υπεράριθμους εργαζόμενους.

    [09] Ικανοποίηση ΔΟΕ από την πορεία των έργων

    4/4/2002 11:29:00 πμ

    Την ικανοποίησή τους για τρεις βασικούς τομείς της Ολυμπιακής προετοιμασίας εξέφρασαν οι ελεγκτές της ΔΟΕ. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εξέτασης των τομέων περιβάλλοντος, τεχνολογίας και εθελοντισμού οι παράγοντες της ΔΟΕ εκτίμησαν πως ήδη ένα μεγάλο μέρος έχει καλυφθεί, ενώ αντιθέτως εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την φιλοξενία. Στις 20.00 την Πέμπτη θα παρουσιασθεί στο Ζάππειο Μέγαρο η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων από την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004".

    [10] Σπάνιο πλανητικό θέαμα

    Αννίτα Πασχαλινού 4/4/2002 12:25:00 μμ

    Από τις 30 Απριλίου, οι λάτρεις του έναστρου ουρανού θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ένα ξεχωριστό θέαμα. Πέντε πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Αρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης, προσφέροντας και σε εμάς τους κοινούς θνητούς ένα πλανητικό σόου που θα είναι ορατό ακόμα και με γυμνό μάτι !

    Τι θα δούμε και πότε

    Σύμφωνα με τον κ. Δαπέργολα Αναστάσιο, αστρονόμο, αστροφυσικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤonline, το φαινόμενο θα γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα.

    Πιο συγκεκριμένα θα μπορέσουμε να δούμε την Αφροδίτη, τον Αρη τον Κρόνο και το Δία, λίγο μακρύτερα, ενώ μάλλον θα σταθεί αδύνατο να δούμε τον Ερμή.

    Το φαινόμενο θα είναι ορατό, 50 λεπτά μετά τη Δύση του Ηλίου το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 5 Μαϊου.

    Παρόμοιο φαινόμενο, συνέβη και πριν από δυο χρόνια, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να το δει κανείς από τη Γη , λόγω της θέσης του Ηλίου.

    Τότε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν μιλήσει για καταστροφή του πλανήτη επειδή οι δυνάμεις που θα ασκούσαν οι υπόλοιποι πλανήτες προς τη Γη, θα μπορούσαν να τη βγάλουν από την τροχιά της.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή Robert Warren του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς η καλύτερη ώρα για να μπορέσει να δει κανείς το σπάνιο θέαμα, είναι μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν πολλά φώτα και υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 April 2002 - 10:24:51 UTC