Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία Παπανδρέου-Τζεμ για Μ.Ανατολή
  • [02] Βουλή: Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο
  • [03] Ο αντίκτυπος της συνέντευξης Σημίτη
  • [04] Νέος νόμος για την διαφθορά στη δ. διοίκηση
  • [05] Επίσκεψη Κ. Στεφανόπουλου στη Σλοβακία
  • [06] Τραγική η κατάσταση στη Τζενίν
  • [07] Τρεις σεισμικές δονήσεις στο Ιράν
  • [08] Διαρροή σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία
  • [09] Σε ανοδική τροχιά η Ολυμπιακή
  • [10] Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού
  • [11] Απελευθέρωση τιμών εμφιαλωμένων-αναψυκτικών
  • [12] Χωρίς απουσίες η ΑΕΚ με Ξάνθη
  • [13] Γκαγκάτσης:''Δεν πρόκειται να φύγω''
  • [14] Ιωνικός: Στόχος η νίκη με τον ΟΦΗ
  • [15] ΟΦΗ: Απόντες οι Κολιτσιδάκης και Γκόμεζ
  • [16] Θετικές εντυπώσεις των δύο μασκότ του 2004
  • [17] Συσκεψη για θέματα ασφαλείας του 2004
  • [18] Τα γονίδια μας ''μαρτυρούν'' τα μυστικά τους
  • [19] Υπάρχει πρόληψη για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο;
  • [20] Πέθανε ο πατέρας του ''Laterna Magika''
  • [21] Συναυλία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους
  • [22] Μάρμαρο του Παρθενώνα επιστρέφει στη χώρα
  • [23] Ημέρα ''Λόρδου Βύρωνα'': γιορτή φιλελληνισμού
  • [24] Μια ''μηχανή σιωπής'' για τους ανεπιθύμητους
  • [25] Τον σκότωσε με καυτό λάδι

    [01] Πρωτοβουλία Παπανδρέου-Τζεμ για Μ.Ανατολή

    9/4/2002 3:08:00 μμ

    Την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ θα επισκεφθούν το Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους εν πτήση από το Ξιάν προς Σανγκάϊ, ανελήφθη αφενός διότι οι δύο χώρες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και αφετέρου για να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα ότι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι συνεργάζονται και προκρίνουν διαδικασίες διαλόγου και πολιτικής λύσης.

    Η πρωτοβουλία Παπανδρέου-Τζεμ που επιβεβαιώθηκε σήμερα μετά από τηλεφωνικές επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Σιμόν Πέρες και του Ισμαήλ Τζεμ με τον Κόλιν Πάουελ, είναι και σε γνώση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι όπως πληροφορήθηκε οι Ισραηλινοί έχουν ξεκινήσει μία διαδικασία απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων και έχουν δώσει άδεια στη σύζυγο του Αραφάτ και στους συνεργάτες του να τον επισκεφθούν.

    Ωστόσο, είπε ο κ. Παπανδρέου, η επίσκεψη του ίδιου και του Ισμαήλ Τζεμ στο Ισραήλ θα εξαρτηθεί και από την πραγματοποίηση της ανάλογης που θα προηγηθεί, του Κόλιν Πάουελ, που θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα και από τον προεδρεύοντα της Ενωσης Χοσέ Πικέ.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επιφύλαξη για τη σταθερότητα της πολιτικής βούλησης του Ισραήλ να προχωρήσει στη διαδικασία πολιτικού διαλόγου, τόνισε όμως ότι σε αυτή τη συγκυρία πρέπει όλοι να συμβάλουν ώστε να αποφορτιστεί η ένταση και να επιδιώξουν λύσεις που θα οικοδομούν μία σταθερότητα. ''Δεν θέλουμε λύσεις-επιδέσμους'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης, ότι αύριο θα συγκληθεί στη Μαδρίτη κοινή συνάντηση εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [02] Βουλή: Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/4/2002 7:12:00 μμ

    Τα ξίφη τους διασταυρώνουν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αυτή την ώρα στη Βουλή, με θέμα την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα του ΚΚΕ.

    [03] Ο αντίκτυπος της συνέντευξης Σημίτη

    9/4/2002 4:32:00 μμ

    Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού κυριαρχεί σήμερα στην πολιτική επικαιρότητα. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους τόσο για την τηλεοπτική παρουσία του πρωθυπουργού, όσο και για τις απαντήσεις που έδωσε, καθώς υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημίτης ήταν σαφής, κατηγορηματικός, ειλικρινής και ανέδειξε χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που μένει πιστός στις αρχές του, στις αξίες και στο έργο που έχει αναλάβει να εκπληρώσει.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα-Χυτήρη

    "Υπάρχει μία έκδηλη ανησυχία και εκνευρισμός της Ν.Δ μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Αυτό δεν το σχολιάζουμε όμως ορισμένοι χαρακτηρισμοί που εξαπολύθηκαν από στελέχη της Ν.Δ δεν δείχνουν τίποτε άλλο παρά την αλαζονεία τους και τους επιστρέφουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς γιατί αφορούν την παράταξή τους." υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κ.Πρωτόπαπας τόνισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός έδωσε μία συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει τη διετία και το πιο σημαντικό απ΄ όλα ότι αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές και τους στόχους της κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Σχολιάζοντας ο κ. Πρωτόπαπας το ότι δεν ετέθησαν στη χθεσινή συνέντευξη θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι σε μία συνέντευξη ο ερωτώμενος απαντά στις ερωτήσεις που του τίθενται. Δεν είναι αυτός που καθορίζει το πεδίο των ερωτήσεων. Αυτό είναι θέμα των δημοσιογράφων. Πάντως, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ,αλλά και για το φλέγον ζήτημα του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα.

    "Ο πρωθυπουργός ήταν σταθερός, σίγουρος, με μέτρο και στόχο και απέδειξε, όπως όλα τα χρόνια, ότι δεν είναι ο άνθρωπος των μεγάλων λόγων, αλλά εκείνος που ξέρει τι θέλει" είπε στη μεσημβρινή "Ραδιοεφημερίδα" της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, για τη χθεσινοβραδινή διακαναλική συνέντευξη του κ.Σημίτη.

    Αντιδράσεις ΝΔ

    Για πολλά ψέματα τον πρωθυπουργό ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ Γιώργος Σουφλιάς.

    "Ο πρωθυπουργός", δήλωσε ο κύριος Σουφλιάς "εμφανίστηκε κατώτερος του αξιώματός του και δεν έπεισε κανέναν. Είπε πολλά ψέματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα".

    ''Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού εξελίχθηκε σε απολογία'' σχολίασε η ΝΔ.

    Η βουλευτής Μαριέτα Γιαννάκου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ παρατήρησε ότι ο κ. Σημίτης έδωσε το στίγμα της ιδιότητάς του ως πρωθυπουργού. Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν υπήρξε αναφορά στην εξωτερική πολιτική και θα μπορούσε να γίνει περισσότερη συζήτηση ουσίας.

    Αντιδράσεις Συνασπισμού

    Ο Πρόεδρος του Συνασπιμού Νίκος Κωνσταντόπουλος που μίλησε στη ΝΕΤ 105,8 υποστήριξε ότι ο κ. Σημίτης δεν πρόσθεσε τίποτα στον εαυτό του και την πολιτική ζωή του τόπου.

    [04] Νέος νόμος για την διαφθορά στη δ. διοίκηση

    9/4/2002 2:59:00 μμ

    Μέσα στο Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, στη συνεδρίαση των Επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει δέσμη μέτρων καταστολής, καθώς και την εφαρμογή του "πόθεν έσχες" όχι μόνο σε όλα τα διευθυντικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ακόμα και για πέντε χρόνια αφότου θα έχουν φύγει από τις θέσεις εργασίας.

    Το "πόθεν έσχες" επίσης θα εφαρμόζεται και σε στελέχη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα προχωρήσει επίσης και αναβάθμιση των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας στα μέλη των Επιτροπών που αποτελούνται από εκπροσώπους κομμάτων και παραγωγικών φορέων, τόνισε πως πέραν των κατασταλτικών μέτρων πρέπει να ενεργοποιηθεί και η κοινωνία των πολιτών, καθώς είναι γνωστό πως υπάρχει μεγάλη κοινωνική ανοχή σε θέματα διαφθοράς.

    [05] Επίσκεψη Κ. Στεφανόπουλου στη Σλοβακία

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 12:36:00 μμ

    Θέματα διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς και τα μείζονα διεθνή ζητήματα, με αιχμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, απασχόλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση που είχε το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα. Αργότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις συνεργασίες οικονομικού φόρουμ Ελλήνων και Σλοβάκων επιχειρηματιών, επισημαίνοντας ότι το πιο σημαντικό μέρος της επισκέψεώς του στην Μπρατισλάβα είναι οι εργασίες αυτού του φόρουμ.

    Ταύτιση απόψεων στα πολιτικά ζητήματα

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Αθηνών και Μπρατισλάβας στον πολιτικό τομέα, ενώ υπάρχουν πολλά περιθώρια διευρύνσεως της διμερούς συνεργασίας στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα και σ αυτό πρέπει, όπως είπε, να επικεντρωθεί η δραστηριοποίηση των δύο χωρών.

    Δήλωσε επίσης ότι με τη σλοβακική πλευρά υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στα πολιτικά ζητήματα και σημείωσε ότι η Σλοβακία προετοιμάζεται επιτυχώς για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι, άλλωστε, και ο φυσικός της χώρος.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος εξήρε τις προσπάθειες των επιχειρηματιών για την βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ούτως ώστε να διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση.

    Ρούντολφ Σούστερ: συνεργασία σε αγροτικό τομέα και κατασκευών

    Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σούστερ προσδιόρισε στον δικό του χαιρετισμό τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουν συσταθεί 15 κοινές ελληνοσλοβακικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας την ευχή ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σούστερ οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι ο αγροτικός, ο γεωργικός αλλά και ο τομέας των κατασκευών, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η Μπρατισλάβα επιθυμεί ροή ελληνικών κεφαλαίων για επενδύσεις στη Σλοβακία, καθώς και στον τραπεζικό τομέα.

    Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Σλοβακίας επισήμανε ότι η χώρα του, στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να προσεγγίσει το κοινοτικό κεκτημένο, ολοκληρώνει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ροή επενδύσεων από το εξωτερικό. Επίσης ο κ. Σούστερ επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει μαζί με την Ελλάδα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Καταλήγοντας και μιλώντας στα Ελληνικά ο Σλοβάκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τονίζοντάς του ότι στη Σλοβακία μπορεί να αισθάνεται όπως στην Ελλάδα.

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες του ελληνοσλοβακικού φόρουμ ο συνοδεύων τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην Μπρατισλάβα, υφυπουργός των Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι τα ελληνικά και σλοβακικά προϊόντα είναι συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά και ως χώρους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών προσδιόρισε τους τομείς των τροφίμων, των ποτών, των δομικών υλικών, των καπνών, των κατασκευών, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διμερούς συνεργασίας με τη μορφή μικτών επιχειρήσεων.

    Αργότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας, ενώ ακολούθησε κρουαζιέρα στον Δούναβη

    [06] Τραγική η κατάσταση στη Τζενίν

    9/4/2002 6:30:00 μμ

    Σε πραγματική τραγωδία εξελίσσεται η κατάσταση στη Τζενίν, μετά το χθεσινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού κατά τον οποίο βρήκαν το θάνατο 150 άτομα."Σφαγή" χαρακτήρισε την επιχείρηση του στρατού στην πόλη, ο Σιμόν Πέρες. Το Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν οι συγκρούσεις για να μπορέσει να μεταφέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες, ανακοίνωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Τζενίν

    Παρόλα αυτά όπως μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Τζενίν ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και ένοπλους παλαιστίνιους με επικεφαλής δύο τοπικούς αρχηγούς της Τζιχάντ.

    Οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων με εκρηκτικά, ενώ τα ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν τη μικρή περιοχή στην οποία έχουν υποχωρήσει οι παλαιστίνιοι μαχητές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Στο μεταξύ, τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο χωριό Ντούρα της Δυτικής Οχθης. Η επιδρομή στο χωριό αυτό που βρίσκεται κοντά στην Χεβρόνα πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις Καλκίλια και Τουλκάρεμ. Επίσης τραυματίστηκε Γάλλος κάμεραμαν σε δρόμο της Ναμπλούς.

    "Παραπλανητική" χαρακτήρισαν οι Παλαιστίνιοι τη μερική αποχώρηση των Ισραηλινών, των οποίων αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό απεσταλμένο Aντονι Ζίνι και στη συνέχεια με τον Γιάσερ Αραφάτ "εντός 24 ωρών".

    Ο Πάουελ έτοιμος να συναντηθεί με τον Αραφάτ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε σήμερα από το Κάιρο ότι έχει ''την πρόθεση να συναντήσει'' τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ κατά την τρέχουσα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης ''όλους τους άραβες και παλαιστίνιους ηγέτες'' να ζητήσουν τη διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

    Ο υπ΄αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Μαχμούντ Αμπάς Αμπού Μαζέν δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ ''Αλ Τζαζίρα'' ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει την Παρασκευή τον παλαιστίνιο πρόεδρο.

    Συνόδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με συμμετοχή Πέρεζ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέρριψε σήμερα τη μερική αποχώρηση του Ισραήλ ως "διόλου επαρκή" και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή.

    Η Ισπανία, που το εξάμηνο αυτό προεδρεύει της Ε.Ε., θα συγκαλέσει σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ισραήλ για να συζητηθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζουσέπ Πικέ. Ο Πικέ δεν προσδιόρισε την ημερομηνία της συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ. Παράλληλα ειρηνευτικό σχέδιο 7 σημείων ετοιμάζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους από την πλευρά του κάλεσε πάλι τους Αραβες ηγέτες να καταδικάσουν την τρομοκρατία, ενώ εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα του αιτήματος του για ισραηλινή αποχώρηση, χωρίς καθυστέρηση, από τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο.

    Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις

    Η Ρωσία προειδοποιεί ότι τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργοποιήσει κατά του Ισραήλ το άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την προσφυγή στη βία, ώστε να επιτύχει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη.

    Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας κατέκρινε τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 138 αστυνομικοί.

    Ο διάδοχος Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν ότι οδηγεί σε αποτυχία "τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" σφαγιάζοντας Παλαιστίνιους.

    [07] Τρεις σεισμικές δονήσεις στο Ιράν

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 11:50:00 πμ

    Τρεις σεισμικές δονήσεις, από τις οποίες οι δυο ήταν μεγέθους 5 βαθμών και η τρίτη 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν χθες τη νύχτα στο βόρειο Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σύμφωνα με το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Η πρώτη δόνηση ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην πόλη Αμόλ του βορείου Ιράν. Η δεύτερη δόνηση που ήταν επίσης 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην πόλη Γκοργκάν του βορειοανατολικού Ιράν και η τρίτη, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πόλη Σαμπεστάρ του βορειοδυτικού Ιράν.

    [08] Διαρροή σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία

    9/4/2002 11:56:00 πμ

    Οι ιαπωνικές Aρχές διέκοψαν τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα Φουτζέν, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, μετά από διαρροή ραδιενεργού ατμού, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών (JNCDI). Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διαρροή. Ο ραδιενεργός ατμός διέρρευσε από μία βαλβίδα χθες το βράδυ και η διεύθυνση του εργοστασίου προχώρησε αμέσως στη διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα. ''Το επίπεδο ραδιενέργειας που κατεγράφη ήταν μόλις το ένα έβδομο εκείνου που θεωρείται επικίνδυνου'', δήλωσε ο Χιρογιούκι Νακαγκάουα, εκπρόσωπος του JNCDI. Ο αντιδραστήρας Φουγκέν, που βρίσκεται στην πόλη Τσούρουκα, είχε κλείσει και πάλι τον περασμένο Μάιο μετά από άλλη διαρροή ραδιενέργειας, με αποτέλεσμα οι αρχές να εξετάζουν πλέον την οριστική διακοπή της λειτουργίας του τον Μάρτιο του 2003.

    [09] Σε ανοδική τροχιά η Ολυμπιακή

    9/4/2002 5:01:00 μμ

    Σε σταθερή ανοδική τροχιά βρίσκεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία φαίνεται να ξεπερνά με πιο γρήγορους ρυθμούς από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες το σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια αγορά των αερομεταφορών το τρομοκρατικό κτύπημα τις 11ης Σεπτεμβρίου. Η διοίκηση του ομίλου, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, εφάρμοσε ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για να μπορέσει η Ολυμπιακή Αεροπορία να ανταπεξέλθει στην κρίση της αγοράς και μάλιστα σε μια περίοδο που τα οικονομικά του εθνικού μας αερομεταφορέα ήταν σε αρνητική τροχιά.

    Βελτίωση δεικτών της επιχειρησιακής δραστηριότητας

    Με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού και μέσα από εύστοχους χειρισμούς η Ολυμπιακή κατάφερε να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μερίδιο της αγοράς, από 49% το πρώτο τρίμηνο του 2001 σε 58% το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ολυμπιακή, παρατηρείται μια συνεχής βελτίωση όλων των δεικτών της επιχειρησιακής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα ο δείκτης πληρότητας σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 7,14%, τα έσοδα ανά εισιτήριο επιβάτη αυξήθηκαν 28,57% κατά μέσο όρο για το εσωτερικό και κατά 11,7% για το εξωτερικό.

    Την ίδια ώρα όμως υπάρχει σημαντική μείωση των δαπανών, καθώς μειώθηκε κατά 15,62% ο αριθμός των αεροσκαφών που βρίσκονται στον αέρα, αφού καταργήθηκαν ζημιογόνα δρομολόγια, ενώ παράλληλα μειώθηκε κατά 9,20% το προσωπικό της εταιρίας, χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην 50χρονη πορεία της εταιρίας, η Ολυμπιακή παρουσιάζει αποτελέσματα σαφώς καλύτερα από τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιριών.

    Νέα κυβερνητική σύσκεψη αύριο

    Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας &amp; Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και Μεταφορών Χρίστου Βερελή, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πορεία της Ολυμπιακής.

    Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης θα ενημερωθεί για την κατάσταση και την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ολυμπιακή και δεν αποκλείεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για το μέλλον της, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα και πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει πάρει η κυβερνητική επιτροπή πριν από ενάμιση περίπου μήνα.

    Αύριο, επίσης, αρχίζει στην επιτροπή θεσμών της Βουλής, η διαδικασία ακρόασης των αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

    [10] Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού

    9/4/2002 1:36:00 μμ

    Αλμα στο 4% από 3,3% τον Φεβρουάριο πραγματοποίησε ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι παράγοντες που οδήγησαν τον πληθωρισμό και πάλι σε ανοδική τροχιά είναι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών.

    [11] Απελευθέρωση τιμών εμφιαλωμένων-αναψυκτικών

    9/4/2002 12:34:00 μμ

    Απελευθερώνονται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι τιμές στα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά. Ετσι δεν θα αναγράφεται πια ενδεικτική τιμή στα προϊόντα αυτά.

    Οι καταναλωτές ανησυχούν ότι κατά τη θερινή περίοδο θα αυξηθούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας.

    [12] Χωρίς απουσίες η ΑΕΚ με Ξάνθη

    9/4/2002 6:43:00 μμ

    Με τους Νικολαϊδη, Ξενίδη και Λάκη θα υποδεχθεί η ΑΕΚ την Ξάνθη στον αυριανό επαναληπτικό για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Οι τρεις παίκτες προπονήθηκαν κανονικά και τέθηκαν στην διάθεση του Φερνάντο Σάντος, ενώ αντίθετα ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Κασάπης, Πάσιος και Βάιος Καραγιάννης. Τον αγώνα θα διευθύνει, ο Παύλος Παπίλιας. Οπως είναι γνωστό, το παιχνίδι επρόκειτο να διαιτητεύσει ο Γιώργος Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου, που όμως έσπασε το πόδι του και έτσι έγινε κλήρωση ανάμεσα στον Παπίλια και τον Κύρο Βασσάρα.

    [13] Γκαγκάτσης:''Δεν πρόκειται να φύγω''

    9/4/2002 4:40:00 μμ

    "Δεν πρόκειται να φύγω, θα ολοκληρώσω το έργο μου. Η ΕΠΟ έχει εκφράσει τις θέσεις της για τα στημένα ματς. Αν ήξερα ότιδήποτε για παράγκα θα το είχα καταγγείλει", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ομοσπονδίας.

    Η ΚΕΔ έβγαλε από τους πίνακες τον Κώστα Λάππα

    Για το θέμα του αιτήματος της ΕΠΑΕ για διεξαγωγή του αγώνα Παναθηναϊκού-Ιωνικού στις 17/4, ο κ. Γκαγκάτσης είπε ότι "δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο του Ρεχάγκελ και να του πούμε ποιούς παίκτες θα καλέσει, αλλά θα θέσουμε το θέμα υπόψη του".

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργος Μπίκας, από την πλευρά του τόνισε ότι η ΚΕΔ, έβγαλε από τους πίνακες τον Κώστα Λάππα, μετά τα όσα κατήγγειλε χθες για τον αγώνα Εθνικού Αστέρα-Αιγάλεω.

    [14] Ιωνικός: Στόχος η νίκη με τον ΟΦΗ

    9/4/2002 6:45:00 μμ

    Η επιφυλακή που κύρηξε πρόσφατα ο Σωκράτης Γέμελος στον Ιωνικό συνεχίζεται μέχρι ...νεωτέρας. Ο προπονητής των ''κυανόλευκων'' προετοιμάζει την ομάδα με εντατικούς ρυθμούς, καθώς στόχος είναι η κατάκτηση της νίκης στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ενα αποτέλεσμα που θεωρείται ικανό να ''κρατήσει'' τον Ιωνικό στην Α` εθνική, καθώς όλοι στην Νίκαια θεωρούν πως οι 22 βαθμοί αποτελούν όριο ασφαλείας (σ.σ. ο Ιωνικός έχει 19 βαθμούς).

    Στον αγωνιστικό τομέα τώρα, ο Ελληνας τεχνικός μπορεί να υπολογίζει στους Νταρακλίτση και Χάουγκλαντ που ξεπέρασαν πλήρως τα προβλήματα τους, ενώ αντίθετα ο Κώστας Φρατζέσκος δεν προπονήθηκε καθώς ταλαιπωρείται από ίωση και υψηλό πυρετό.

    Παράλληλα, ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Σατσέτο που αισθάνεται ενοχλήσεις στον προσαγωγό, ενώ δεν προπονήθηκε ο Κακιούζης που είχε πάρει άδεια από τον κ. Γέμελο, προκειμένου να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

    [15] ΟΦΗ: Απόντες οι Κολιτσιδάκης και Γκόμεζ

    9/4/2002 6:41:00 μμ

    Με απόντες τον Θανάση Κολιτσιδάκη και τον Ρόλαντ Γκόμεζ έγινε η σημερινή προπόνηση του ΟΦΗ. Ο έμπειρος αμυντικός ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και ίσως στο τέλος της εβδομάδας μπει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης, ενώ ο Κοσταρικανός άσος βρίσκεται στην πατρίδα του, προκειμένου να ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα η οποία προετοιμάζεται για το μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η σημερινή προπόνηση έγινε υπό την επίβλεψη των κ. Πατεμτζή και Τσινού, καθώς ο Γιάννης Σαμαράς βρίσκεται στο εξωτερικό, απ΄ όπου αναμένεται να επιστρέψει απόψε το βράδυ. Ο τεχνικός του ΟΦΗ επισκέφθηκε αθλητικά κέντρα στην Ολλανδία και την Γερμανία, ενώ παράλληλα είχε επαφές για να κλείσει ορισμένα φιλικά παιχνίδια κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.

    [16] Θετικές εντυπώσεις των δύο μασκότ του 2004

    9/4/2002 6:32:00 μμ

    Μπορεί να προκάλεσαν με την πρώτη τους εμφάνιση ποικίλες αντιδράσεις, ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση του "Φοίβου" και της "Αθηνάς" στο εξωτερικό, είναι θετικές, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι έτοιμες να μεταδώσουν το μήνυμά τους στα πέρατα της γης, σε μικρούς και μεγάλους, σε αθλητές, σε ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, ήθη, πολιτισμικές ρίζες και ιδέες: Η Αθήνα θα διοργανώσει μοναδικούς Αγώνες με ανθρώπινο μέτρο, με βάση τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Με τον "Φοίβο" και την "Αθηνά", η Οργανωτική Επιτροπή προσδοκά να φέρει στα ταμεία της διοργάνωσης ένα σημαντικό ποσό και παράλληλα να λειτουργήσουν οι μασκότ ως οι καλύτεροι "πρεσβευτές" της Αθήνας, οι καλύτεροι διαφημιστές της διοργάνωσης.

    Όπως ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή, οι πρώτες αντιδράσεις από την παρουσίασή τους στο εξωτερικό είναι θετικές.

    Με τον καιρό, σύμφωνα με πηγές της Οργανωτικής Επιτροπής, ακόμη και αυτοί που αποδοκίμασαν τις δύο μασκότ του 2004, θα τις αγκαλιάσουν, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.

    Επίσης, όπως αναφέρει η Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'', ο βασικός σχεδιασμός και οι αναλογίες του σχεδίου τους είναι ίδιες με αυτές της αρχαίας κούκλας, το σχέδιό τους υπογραμμίζει την ισότητα του άνδρα και της γυναίκας και την ιδέα της συμμετοχής, μία και δεν έχουν το ''τέλειο'' σώμα.

    Ο "Φοίβος" και η "Αθηνά" είναι αδέλφια -όπως και οι αρχαίοι θεοί- και αποτελούν σύμβολα της ολυμπιακής ιδέας και της αδελφοσύνης των ανθρώπων, κάνουν όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, υπογραμμίζουν το ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας και λαμβάνουν μέρος στη μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας.

    Ηδη, στο Ολυμπιακό Κατάστημα που λειτουργεί στο διεθνές αεροδρόμιο ''Ελ.Βενιζέλος'', υπάρχουν διάφορα προϊόντα με τις μασκότ.

    [17] Συσκεψη για θέματα ασφαλείας του 2004

    9/4/2002 2:57:00 μμ

    Θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών του 2004 συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη ,η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο κύριος Χρυσοχοίδης εξερχόμενος από το Μεγαρο Μαξίμου δεν έκανε καμμία δήλωση.

    [18] Τα γονίδια μας ''μαρτυρούν'' τα μυστικά τους

    9/4/2002 7:46:00 μμ

    Ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις για το παρόν και το μέλλον της ιατρικής επιστήμης μετά την καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος έγιναν σήμερα στην Αθήνα από τρεις κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα των γονιδίων στις ΗΠΑ. Οπως υπογράμμισαν, μέσω ειδικών τεστ θα ανιχνεύονται οι σοβαρές ασθένειες, τόσο στα έμβρυα, όσο και στα άτομα κάθε ηλικίας, προτού αυτές εκδηλωθούν και θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας.

    Η μητέρα μας κληροδοτεί την... υπέρταση

    Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες εξήγησαν γιατί κληρονομούμε την υπέρταση περισσότερο από τη μητέρα μας και όχι από τον πατέρα μας.

    Η λεπτομερής παρατήρηση ενός μέρους από το γονιδίωμα που αναφέρεται στα πιθανά αίτια της υπέρτασης έχει ήδη δώσει πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες, όπως εξήγησε σήμερα ο κ. Γαβράς, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας για την Υπέρταση στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Γαβράς τόνισε ότι μετά από μια γενετική ανάλυση που έγινε στο εργαστήριο του σε συνεργασία με το αντιϋπερτασικό ιατρείο της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζαννείου νοσοκομείου φάνηκε ότι η υπέρταση και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κληρονομούνται περισσότερο από τη μητέρα. Ενδειξη η οποία βασίστηκε όχι μόνο στη μελέτη των γονιδίων αλλά και σε επιδημιολογικές παρατηρήσεις οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς μπορούν να βοηθήσουν μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων να προλάβουν την υπέρταση.

    Ο κ. Γαβράς εξήγησε ότι σύντομα η έρευνα μπορεί να οδηγήσει και σε επαναστατικές θεραπείες για την υπέρταση, παρότι σήμερα υπάρχουν ικανοποιητικά φάρμακα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμισή της.

    Η υπέρταση τόνισε ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας ενδεχομένως μετά την πλήρη αναγνώριση των αιτίων που την προκαλούν μπορεί να είναι παρελθόν σε μερικά χρόνια, καθώς μια και μόνη ταμπλέτα θα είναι ικανή για την πλήρη θεραπεία της νόσου.

    Εγκυρα τεστ θα δείχνουν την προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου

    O Δρ. Βέντερ

    Οι ερευνητές τόνισαν ακόμη ότι σε επτά με 8 χρόνια θα είναι διαθέσιμα αρκετά γενετικά τέστ όπως αυτά που υπάρχουν σήμερα για τον καρκίνο του μαστού, τα οποία θα προειδοποιούν τους ανθρώπους για τις πιθανότητες που έχουν να αναπτύξουν κάποιο σοβαρό νόσημα στο μέλλον.

    Αυτή η διάσταση της ιατρικής σε καθαρά προληπτικό επίπεδο θα συμβάλλει έτσι ώστε αρκετοί άνθρωποι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους καθώς θα γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν, με αποτέλεσμα να προλάβουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, εξήγησε σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής της διεθνούς έρευνας για το ανθρώπινο γονιδίωμα κ. Βέντερ.

    Οπως είπε, το μέλλον αυτού του κόσμου ανήκει στην πρόληψη αυτών των νοσημάτων, την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που τα δημιουργούν, αλλά και τις νέες γονιδιακές θεραπείες που θα αλλάξουν την εικόνα της ιατρικής μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

    Ο αιώνας αυτός θα μείνει στην ιστορία γιατί θα νικήσουμε πολλές ασθένειες εξήγησε και συμπλήρωσε ότι αυτό όμως δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς φαίνεται ότι ακόμα και αν μελετηθούν σε βάθος τα γονίδια αυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, πράγμα που κάνει πιο πολύπλοκη την παρασκευή αποτελεσματικών θεραπειών, ιδίως για τις πιο σοβαρές από τις ασθένειες που βασανίζουν σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Ο κ. Βέντερ αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στη βιολογία και τη γενετική και τόνισε ότι πριν από μερικές δεκαετίες χρειαζόταν ακόμη και δέκα χρόνια για να απομονωθεί στο εργαστήριο ένα γονίδιο ή μια πρωτεϊνη.

    Σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να κάνουν την αναζήτηση αυτή μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.

    Η βιοτεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος

    O καθηγητής κ. Πατρινός

    Ολοι οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τις επιδράσεις του περιβάλλοντος οι οποίες μελετώνται παράλληλα με το γενετικό υλικό του ανθρώπου ώστε ένας γονιδιακά ''άρτιος'' άνθρωπος να ζει σε όσο το δυνατόν πιο υγιές εξωτερικό περιβάλλον.

    Πάνω στις δυνατότητες που δίνει σήμερα η βιοτεχνολογία για τη σωτηρία του πλανήτη αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Πατρινός, διευθυντής της Βιολογικής Ερευνας του υπουργείου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κ. Πατρινός εξήγησε ότι η βιοενέργεια είναι το μεγάλο όπλο στη μάχη για τον έλεγχο των επιπέδων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια για τον έλεγχο του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Οπως εξήγησε μπορουν να χρησιμοποιηθούν μικρόβια προκειμένου να αδρανοποιήσουμε σήμερα τοξικά απόβλητα, ενώ βακτήρια θα επιστρατευθούν για να κατακρατήσουν το ουράνιο σε μολυσμένο νερό. Το πιο εντυπωσιακό όμως θα είναι η διάθεση νέων ενεργειακών μορφών στην ανθρωπότητα οι οποίες δεν θα μολύνουν το περιβάλλον.

    Πρωτεΐνες που θα κατασκευάζονται στο εργαστήριο και θα παράγονται από μικρόβια θα ζούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ενσωματώνονται πάνω σε συνθετικές νανομεμβράνες. Αυτή η μέθοδος θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου από το νερό, το οποίο θα αποτελέσει ένα οικολογικό καύσιμο εντελώς καθαρό που δεν θα μολύνει την ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων.

    Οταν ρωτήθηκε ο κ. Πατρινός πότε οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους το πρώτο αυτοκίνητο που θα καίει το καύσιμο αυτό, απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

    [19] Υπάρχει πρόληψη για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο;

    9/4/2002 6:42:00 μμ

    Αν η επαναστένωση των αρτηριών δεν είναι πια η αχίλλειος πτέρνα της επεμβατικής καρδιολογίας, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος παραμένει ένα αγκάθι για τους καρδιολόγους. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν πλέον με την εμφύτευση απηνιδωτών να προλάβουν την ξαφνική αυτή καρδιακή επιπλοκή σε μια μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών.

    Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πιο σκληρή πλευρά της καρδιολογίας. Ακούμε συχνά να συμβαίνει σε νέους αθλητές, αλλά και κατά καιρούς έχουμε δει ανθρώπους να καταρρέουν ξαφνικά ακόμη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν το παραμικρό σύμπτωμα ώστε να τους προϊδεάσει ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιακή τους λειτουργία. Αυτό περιγράφεται ως αιφνίδιος καρδιακός θάνατος και συμβαίνει σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και στη χώρα μας.

    Προληπτικός έλεγχος: η καλύτερη άμυνα

    Οπως επισήμανε ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Βάρδας, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, ο αιφνίδιος θάνατος σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί.

    Εάν γίνει προληπτικός έλεγχος σε όλα τα νέα παιδιά που αθλούνται και έχουν ιστορικό συγγενούς ή άλλης καρδιοπάθειας στην οικογένεια, δεν θα κινδυνεύουν στο μέλλον από αυτή την ξαφνική επιπλοκή.

    Οπως ειπώθηκε και στο συνέδριο, πρέπει να δωθεί έμφαση στην προληπτική εξέταση πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι αθλητές, άνθρωποι που έχουν καρδιακή ισχαιμική νόσο, διότι θεωρείται ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν είναι σαν τον καρκίνο που καταστρέφει σιγά - σιγά τη ζωή. Αν σωθεί ο ασθενής την ώρα που υφίσταται τον καρδιακό θάνατο, τότε μπορεί να ζήσει ανεπηρέαστα για πολλά χρόνια.

    Για να σωθεί κάποιος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να βρεθεί δίπλα του, ένας ικανός διασώστης που θα χρησιμοποιήσει έναν φορητό απηνιδωτή ώστε με το ρεύμα να τον επαναφέρει.

    Ο αιφνίδιος θάνατος είναι δυστυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους το πρώτο σύμπτωμα. Οχι όμως για όλους. Οσοι έχουν υποστεί έμφραγμα και παρουσιάζουν μειωμένη συστολική λειτουργία της καρδιάς μπορούν ως ένα βαθμό να τον προλάβουν.

    Ο αναπληρωτής διασώστης του καρδιολογικού τομέα στο Ωνάσειο κ. Θεοδωράκης, συμπληρώνει ότι σήμερα είναι εφικτό να εμφυτευτούν στο σώμα τους καρδιοπαθούς απηνιδωτές οι οποίοι σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 30% ... μπορούν να σώσουν τη ζωή του σε ένα ξαφνικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι καταγράφονται σε άτομα ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

    Η τοποθέτηση απηνιδωτών σε προληπτικό επίπεδο μπορεί να σώσει αρκετούς από τους ανθρώπους αυτούς τόνισαν οι γιατροί στο συνέδριο, αλλά εξέφρασαν φόβους ότι το κόστος για τα συστήματα υγείας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    [20] Πέθανε ο πατέρας του ''Laterna Magika''

    9/4/2002 6:33:00 μμ

    Ο εξέχων Τσέχος σκηνογράφος Γιόζεφ Σβόμποντα, δημιουργός του διάσημου θεάτρου ''Laterna Magika'', μιας μορφής θεάματος που συνδυάζει τις τεχνικές του θεάτρου και του κινηματογράφου, πέθανε χθες στην Πράγα σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

    Ο Σβόμποντα ίδρυσε το θέατρο ''Laterna Magika'' μαζί με τον Τσέχο σκηνοθέτη Αλφρεντ Ράντοκ (1914-1976) για την Διεθνή Εκθεση του 1958 στις Βρυξέλλες. Η επιτυχημένη αυτή απόπειρα συγχρονισμού με νεωτεριστικό τρόπο της δυναμικής των κινηματογραφικών εικόνων με τη θεατρική δράση, μαζί με τη χρήση ειδικού φωτισμού από πρωτότυπες λυχνίες που εφηύρε ο ίδιος, γνώρισε λαμπρή επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου.

    Επικεφαλής από το 1951 της τεχνικο-καλλιτεχνικής ομάδας του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, ο Γιόζεφ Σβόμποντα διορίστηκε το 1973 καλλιτεχνικός διευθυντής του θέατρου ''Laterna Magika'', το οποίο με τα χρόνια έγινε ένα από τα σύμβολα της πολιτιστικής ζωής της τσεχικής πρωτεύουσας.

    Στις 15 Απριλίου φέτος ολοκληρώνονται 25 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση ενός εκ των φετίχ παραστάσεων του θεάτρου αυτού, του ''Kouzelny Cirkus'' (Μαγικό Τσίρκο), το οποίο έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 5.000 φορές, στην Πράγα όπως και σε 14 χώρες του κόσμου.

    Για την προσφορά του, ο Γιόζεφ Σβόμποντα έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, το 1993, και το Μεγάλο Βραβείο της Μπιενάλε του Σάο Πάολο, το 1961.

    Επίσης στο σκηνογραφικό του έργο αφιερώθηκαν πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως αυτή στο πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, το 1994, όπως και άλλες στην Πράγα και τη Γενεύη.

    Ο Σβόμποντα, δημιουργός περισσότερων από 700 σκηνογραφιών σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγορεύτηκε το 2001 επίτιμος διδάκτωρ του καθολικού Πανεπιστημίου του Λουβέν, στο Βέλγιο.

    [21] Συναυλία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους

    9/4/2002 4:48:00 μμ

    Είκοσι ένας δημοφιλείς καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στη μεγάλη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, αύριο στις 7:30 το απόγευμα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Η συναυλία αυτή διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις όλων των πολιτικών νεολαίων και δήμων, και εντάσσεται στις ευρύτερες εκδηλώσεις συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τους Παλαιστινίους.

    Στη συναυλία θα συμμετάσχει η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Ανδρέου, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκος Ζούδιαρης, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Δημήτρης Μητροπάνος, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Φάμελος και Λάκης Χαλκιάς.

    [22] Μάρμαρο του Παρθενώνα επιστρέφει στη χώρα

    9/4/2002 4:15:00 μμ

    Ο Υπουργός παραλαμβάνει

    το μάρμαρο

    Ως "πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας" είχε χαρακτηρίσει την αφαίρεση ενός λαξευμένου μαρμάρου από τον Παρθενώνα πριν από τριάντα χρόνια, ο Αμερικανός καθηγητής Θεάτρου και Καλών Τεχνών κ. Τζίμ Μπέρτχολφ. Την προηγούμενη Πέμπτη, ο κ. Μπέρτχολφ επέστρεψε το μάρμαρο στον υπουργό Αιγαίου κ. Νίκο Σηφουνάκη, μετά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Yπουργός, στο Γραφείο Τύπου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ.

    Χειρονομία που ευελπιστεί να δώσει το καλό παράδειγμα

    Ο Αμερικανός καθηγητής είχε επισκεφθεί την Ελλάδα με ομάδα φοιτητών του το 1972, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Οταν όμως διαπίστωσε -όπως εξήγησε- ότι αυτά που πίστευε παραβιάζονταν στην χώρα που γεννήθηκε και άνθισε η Δημοκρατία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, αφαίρεσε το τεμάχιο από τον Παρθενώνα και το μετέφερε στο εξωτερικό.

    Επιθυμία του ήταν να παραδώσει το μάρμαρο στην Μελίνα Μερκούρη, κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει, αλλά η χειρονομία του συμβολίζει για τον ίδιο -και για εκείνους που έχουν ευαισθητοποιηθεί, το δίκαιο της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εξήγησε στους δημοσιογράφους.

    Να σημειωθεί ότι το μαρμάρινο τεμάχιο έχει εξεταστεί για την γνησιότητα του από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και κρίθηκε ως αυθεντικό κομμάτι του Παρθενώνα.

    [23] Ημέρα ''Λόρδου Βύρωνα'': γιορτή φιλελληνισμού

    9/4/2002 4:47:00 μμ

    Η επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής ενέκρινε την πρόταση της ''επιτροπής προστασίας της κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα'' για καθιέρωση της 19ης Απριλίου -επετείου του θανάτου του- ως ημέρας ''φιλελληνισμού και διεθνούς αλληλεγγύης''.

    Με την ευκαιρία αυτή θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις στους τόπους κατοικίας των ομογενών Ελλήνων, ενώ στόχος της ''επιτροπής προστασίας της κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα'' είναι να συνδεθεί το έργο και η δράση του μεγάλου Βρετανού φιλέλληνα με την προσπάθεια για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    [24] Μια ''μηχανή σιωπής'' για τους ανεπιθύμητους

    9/4/2002 4:52:00 μμ

    Σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα να σιγάσετε τα εκκωφαντικά κομπρεσέρ ή τον ενοχλητικό θόρυβο από το διπλανό νυχτερινό κέντρο χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείσετε τους ήχους που θέλετε να ακούσετε, σύμφωνα με τον Σέλουιν Ράιτ, έναν μηχανικό στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Χάντερσφιλντ στο Γιόρκσαϊρ. Ο Ράιτ ανέπτυξε τη "Μηχανή της Σιωπής", η οποία έχει τη δυαντότητα να αναλύει και να εξουδετερώνει τα κύματα του ήχου που προέρχονται από μια συγκεκριμένη πηγή θορύβου.

    Η σχετική θεωρία εφαρμόζεται ήδη στα ακουστικά που φορούν οι επιβάτες στα αεροπλάνα και ακυρώνουν τον ήχο από τις μηχανές προώθησης.

    Ωστόσο, το σύστημα του Ράιτ είναι το πρώτο που μπορεί να εμποδίσει μία συγκεκριμένη πηγή θορύβου, και να παράγει μια προσωπική "κουρτίνα ήχου" με την οποία θα ακούγονται όλοι οι ήχοι, πλην των ανεπιθύμητων.

    Η Μηχανή της Σιωπής συνίσταται από μικρόφωνα για τη λήψη των ήχων, από ένα ισχυρό υπολογιστή για την παραγωγή του αντι-ήχου και από ηχεία.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / New Scientist

    [25] Τον σκότωσε με καυτό λάδι

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2002 12:34:00 μμ

    Μια ζηλιάρα σύζυγος από το Χονγκ Κονγκ δολοφόνησε τον άνδρα της ρίχνοντάς του καυτό λάδι στο κεφάλι, γιατί είχε υποψίες ότι την απατούσε. Η 50χρονη Λι Σουετ Πινγκ, προσήχθη χθες σε δίκη για την ειδεχθή δολοφονία που διέπραξε τον Ιανουάριο, μετά από λογομαχία με τον σύζυγο της. Η κατηγορούσα Αρχή ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι η κατηγορουμένη έριξε στο κεφάλι του συζύγου της μια ολόκληρη κατσαρόλα με καυτό λάδι, ενώ τα δυο παιδιά του ζεύγους ήταν στο σχολείο. Ο επίσης 50χρονος σύζυγος υπέστη βαρύτατα εγκαύματα στο 50% του σώματος του ενώ το πρόσωπο του, ο λαιμός του και το πάνω μέρος του στήθους κατεστράφησαν.

    Σαν ψυχολογικό θρίλερ

    ''Υπέφερε αφάνταστα και εκλιπαρούσε τη σύζυγο του να τον βοηθήσει'' συνεχίζει το κατηγορητήριο. Αντί βοήθειας εκείνη τον κάρφωσε με ένα μαχαίρι και του τύλιξε το κεφάλι σε πλαστική μεμβράνη και έκρυψε το σώμα κάτω από το κρεβάτι.

    Τρεις μέρες αργότερα η δράστης τηλεφώνησε στη γραμμή βοηθείας του υπουργείου κοινωνικής πρόνοιας. Ο υπάλληλος που πήρε την κλήση ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία με τη σειρά της εντόπισε από που έγινε το τηλεφώνημα.

    Η Σουέτ Πινγκ αρνείται την ενοχή της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 April 2002 - 16:56:19 UTC