Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Παπαντωνίου στις ΗΠΑ
  • [02] Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής
  • [03] Τραπεζικοί σύμβουλοι για πώληση μετοχών της ΟΑ
  • [04] Ελεγχοι στα μπλε λεωφορεία
  • [05] Δύσκολο το διπλωματικό έργο του Πάουελ
  • [06] Αυτοπυροβολήθηκε Σέρβος πρώην υπουργός
  • [07] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ
  • [08] Ηττα του Ολυμπιακού από την Ολίμπια Λουμπλιάνα
  • [09] Ελλειψη εμβολίου πολιομυελίτιδας στην αγορά
  • [10] Κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία

    [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Παπαντωνίου στις ΗΠΑ

    11/4/2002 10:11:00 μμ

    Μέχρι το τέλος Μαΐου θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου υπό κατάθεση νόμου που ρυθμίζει το ζήτημα της ανανέωσης των διαβατηρίων των χιλιάδων ανυπότακτων του εξωτερικού. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε απόψε στη Νέα Υόρκη κατά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

    Ο κ. Παπαντωνίου αποτίμησε ως θετικά τα αποτελέσματα των επαφών του με Αμερικανούς επισήμους, περιλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπους, Κοντολίζας Ράις.

    Νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας του επέδωσε επιταγή 15.000 δολ. για την υποβοήθηση του κοινωνικού έργου της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος, ευχαριστώντας τον υπουργό επισήμανε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ισχυρό αμυντικό όπλο της Ελλάδας.

    [02] Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής

    11/4/2002 10:09:00 μμ

    Η σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη με τον κοινοτικό επίτροπο Νιλ Κίνοκ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης είναι διαμορφωμένη άποψη ότι η ένταξη δεν συνδέεται με το Κυπριακό. Από την πλευρά του ο κ. Κίνοκ ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με φρίκη όσα συμβαίνουν και κάνει ότι μπορεί, αλλά θα ήταν ουτοπία, όπως είπε, να υποκρινόμαστε ότι διαθέτουμε τη λύση. Τη συνάντηση απασχόλησαν και θέματα δημόσιας διοίκησης, για τα οποία είναι αρμόδιος ο κοινοτικός επίτροπος κ. Κίνοκ.

    Επιφυλάξεις για επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ

    Νωρίτερα, ο κ. Κίνοκ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ από την Ε.Ε. Ωστόσο, σημείωσε πως η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία για την άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.

    [03] Τραπεζικοί σύμβουλοι για πώληση μετοχών της ΟΑ

    11/4/2002 7:29:00 μμ

    Στις ελληνικές τράπεζες αναθέτει η κυβέρνηση το ρόλο συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Οπως ανακοίνωσαν στη Βουλή οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Χρίστος Βερελής, η κυβέρνηση έλυσε τη σύμβαση με την ξένη εταιρεία -σύμβουλο, καθώς το ρόλο αυτό θα αναλάβουν σύμβουλοι από τρεις Τράπεζες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη έρευνας της αγοράς για την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, διευκρίνισε ότι η πώληση της Ολυμπιακής στο ιδιωτικό κεφάλαιο αφορά το 51% της εταιρείας και στη διαδικασία αυτή μπορεί να πάρουν μέρος και τράπεζες -πλην της Αγροτικής που είναι κρατική.

    Οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και Τάσος Μαντέλης, αλλά και ο Χρίστος Βερελής υπεραμύνθηκαν της πολιτικής τους στο θέμα της Ολυμπιακής.

    Ο κ. Καστανίδης είπε ότι κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ δεν απέτυχε μέχρι το 1997- όπως αποδεικνύει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Νοέμβριο του 1997- και έκανε λόγο για αλλαγή κατεύθυνσης της κυβέρνησης απο τις αρχές του 1998, με την αναζήτηση ξένου επενδυτή, την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη μη εφαρμογή του οργανογράμματος Μακένζι.

    Ο κ. Μαντέλης τόνισε ότι η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο εθνικός μας αερομεταφορέας ήταν η συμφωνία συνεργασίας με την British Airways το Νοέμβριο του '99, όταν η εταιρία αυτή δήλωσε ότι θέλει να αποκτήσει το 20% της Ολυμπιακής και πρόσθεσε ότι αν συνέχιζε να είναι υπουργός Μεταφορών και μετά τις τελευταίες εκλογές θα εξαντλούσε κάθε δυνατότητα για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή. Πάντως, δεν απέδωσε σε υπαιτιότητα της κυβέρνησης την αποτυχία του εγχειρήματος και συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο ότι ''η Ολυμπιακή περιφέρεται προς άγραν αγοραστή'' σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον.

    Στη νέα διοίκηση της British Airways απέδωσε ο κ. Βερελής την τελική άρνηση της British να αγοράσει το 20% της Ολυμπιακής, ενώ για τον μετέπειτα διαγωνισμό διευκρίνισε ότι η Golden Aviation ζητούσε 300-400 στρέμματα στον Αγιο Κοσμά ή στις παλιές εγκαταστάσεις της ΟΑ, οι Κυπριακές Αερογραμμές αποσύρθηκαν από μόνες τους, όπως το ίδιο συνέβη αργότερα και με την ΑΧΟΝ.

    Για το θέμα της ΑΧΟΝ ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέμεινε ότι έπρεπε να είχε γίνει πολύ μεγαλύτερος έλεγχος, προτού επιλεγεί αυτή η εταιρία ως στρατηγικός εταίρος. Πάντως ο Χρίστος Βερελής υποστήριξε ότι η Ολυμπιακή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δυναμική, υπό τον όρο της κεφαλαιϊκής ενίσχυσης από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις. Ο κ. Βερελής εξέφρασε επίσης την άποψη ότι εφόσον ανακάμψει η διεθνής αγορά -που υπέστη μεγάλο πλήγμα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 -τότε θα καταστεί δυνατό να βρεθεί αγοραστής. Επιπλέον, θεωρεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα αυξήσουν το διεθνές ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή.

    Στην ερώτηση πάντως του κ. Κωνσταντόπουλου για το αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε "ξεπούλημα" ή διατήρηση της Ολυμπιακής, ο κ. Βερελής απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, διότι όλα εξαρτώνται από τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

    Στην επιτροπή κατέθεσε και ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Δημήτρης Καλόφωνος, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, παρά μόνο ετήσια διαχείριση, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε πληροφορία ότι η ΑΧΟΝ είναι χρεοκοπημένη.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΝ για το αν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο παρά μόνο υποβολή έγγραφης προσφοράς στον "Αθήνα 2004", η οποία θα οριστικοποιηθεί με το τέλος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν είναι καιρός τώρα για στρατηγικές ανάπτυξης, αλλά για στρατηγικές μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων.

    [04] Ελεγχοι στα μπλε λεωφορεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/4/2002 9:23:00 μμ

    Επόπτες γραμμής απέκτησαν τα μπλε λεωφορεία, ύστερα από εντολή του υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή και προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες. Οι επόπτες γραμμής λειτουργούν ως συνήγοροι του επιβάτη, πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις, ελέγχουν τη σωστή τήρηση των δρομολογίων, δέχονται τα παράπονα των επιβατών και αν είναι εφικτό δίνουν άμεσα λύσεις. Ο θεσμός του επόπτη γραμμής λειτουργεί πιλοτικά με 50 άτομα, τα οποία πολύ σύντομα θα αυξηθούν.

    [05] Δύσκολο το διπλωματικό έργο του Πάουελ

    11/4/2002 11:06:00 μμ

    Μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης διέταξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πριν υποδεχτεί επίσημα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που έφτασε αργά απόψε στο Τελ Αβίβ. Ο Πάουελ θα συναντηθεί αύριο με τον Αριέλ Σαρόν και το Σάββατο με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο ο Λευκός Οίκος κάλεσε νωρίτερα να καταδικάσει δημόσια την τρομοκρατία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, τόνισε πως οι επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τρεις εβδομάδες.

    Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Κόλιν Πάουελ, ο Γιασέρ Αραφάτ εμφανιζόταν μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, μέσα στο κατεστραμμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα και επιβεβαίωνε τις πληροφορίες για συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

    Οπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχους σε δημοσιογράφους η διπλωματική αποστολή του στην περιοχή έχει στόχο τον τερματισμό των επιχειρήσεων του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και την επαναφορά των δυο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου. Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα και οι Αραβες ηγέτες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στην διπλωματική του αποστολή.

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι μειώνεται η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λόγω της άρνησής του να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Την ίδια ώρα, έκκληση για ανθρωπιστική επέμβαση στον ιερό ναό της γέννησης στη Βηθλεέμ απηύθυνε από τη Ρώμη ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος των Φραγκισκανών.

    [06] Αυτοπυροβολήθηκε Σέρβος πρώην υπουργός

    11/4/2002 9:30:00 μμ

    Ο Σέρβος πρώην υπουργός Εσωτερικών Βλάικο Στοϊλίκοβιτς, που έχει κατηγορηθεί από το ΔΠΔ του ΟΗΕ, το Μάιο του 1999, για εγκλήματα πολέμου αυτοπυροβολήθηκε σήμερα στο κεφάλι μπροστά στο γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο. Οπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς, ο Στοϊλίκοβιτς μπήκε στην κεντρική είσοδο του κοινοβούλιου, μίλησε σε έναν από τους σοσιαλιστές βουλευτές για λίγο, τράβηξε το πιστόλι του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

    Ο Στοϊλίκοβιτς, αυτοπυροβολήθηκε λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο, του νόμου που επιτρέπει την έκδοση στο ΔΠΔ υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

    Ο Στοϊλίκοβιτς που γεννήθηκε το 1937, ήταν υπουργός Εσωτερικών από τον Απρίλιο του 1997 έως τον Οκτώβριο του 2000. Το υπουργείο του ήταν υπεύθυνο για τις αστυνομικές δυνάμεις που κατηγορούνται ευρέως για τη διάπραξη ωμοτήτων κατά των Αλβανών στο Κόσοβο. Ηταν ένας από τους τρεις αξιωματούχους της εποχής του Μιλόσεβιτς που εθεωρούντο ως βασικοί υποψήφιοι για εκδοση στο ΔΠΔ μετά την ψήφιση του νόμου.

    Ο Βλάικο Στοϊλίκοβιτς σύμφωνα με ιατρικές πηγές έχει τραυματιστεί σοβαρά και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

    [07] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ

    11/4/2002 11:36:00 μμ

    Φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ-φορ της Μπολόνια είναι πλέον ο Παναθηναϊκός, μετά τη νίκη του με 96-92 επί της ΑΕΚ στην παράταση (κανονικός αγώνας 81-81) για την πέμπτη ημέρα της Ευρωλίγκα. Μετά και την ήττα του Ολυμπιακού από την Ολίμπια οι "πράσινοι" χρειάζονται νίκη στη Λουμπλιάνα για να σφραγίσουν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα.

    Τα δεκάλεπτα: 20-19, 43-46, 62-62, 81-81 (κ.α.), 96-92

    [08] Ηττα του Ολυμπιακού από την Ολίμπια Λουμπλιάνα

    11/4/2002 11:18:00 μμ

    "Σοκ" για τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν την ήττα από την Ολίμπια Λουμπλιάνα, με 89-85 (κ.α. 75-75) στην παράταση. Ετσι, ο Ολυμπιακός γνώρισε τη δεύτερη ήττα του μετά από 5 αγώνες στην β' φάση της Ευρωλίγκα και μπήκε σε... περιπέτειες, όσον αφορά την πρόκριση τους. Τα δεκάλεπτα: 17-10, 34-34, 57-53, 75-75, 85-89.

    [09] Ελλειψη εμβολίου πολιομυελίτιδας στην αγορά

    11/4/2002 9:50:00 μμ

    Την πλήρη έλλειψη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας από την αγορά επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του, στην οποία υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο ανήκει στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι για όλα τα βρέφη από 3-7 μηνών επιβάλλεται ο τριπλός εμβολιασμός τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συλλόγου, όμως το εμβόλιο δεν πρόκειται να εισαχθεί στη χώρα μας πριν από τον Ιούλιο του 2002. Ο Σύλλογος ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

    [10] Κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία

    11/4/2002 9:39:00 μμ

    Αγρόκτημα στη βόρεια Βρετανία σφραγίστηκε μετά τον εντοπισμό αγελάδας που παρουσίαζε συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο του αφθώδους πυρετού, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Γεωργίας. Στο αγρόκτημα αυτό που βρίσκεται στο Χάι Ουόρσαλ στο βόρειο Γιορκσάιρ επιβλήθηκαν επίσης περιορισμοί στη μετακίνηση ζώων, μετά τον εντοπισμό από τους κτηνιάτρους των συμπτωμάτων της νόσου στην αγελάδα. Το αγρόκτημα αυτό είχε πληγεί στη διάρκεια της περσινής επιζωοτίας αφθώδους πυρετού, η οποία οδήγησε στον σφαγιασμό εκατομμυρίων ζώων και σε απώλειες άνω των δύο δισεκατομμυρίων λιρών για τη βρετανική οικονομία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 April 2002 - 20:57:04 UTC