Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πραγματογνώμονες του ΟΗΕ στη Τζενίν
  • [02] Περού: Δέκα νεκροί από κατάρρευση κτιρίου
  • [03] Ενταση στη Βουλή για τα Ολυμπιακά Ακίνητα
  • [04] Μεμονωμένα τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας
  • [05] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το κάπνισμα
  • [06] Εκθεση ελληνικής αρχιτεκτονικής στη Τουρκία

    [01] Πραγματογνώμονες του ΟΗΕ στη Τζενίν

    20/4/2002 10:36:00 πμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα χθες το βράδυ υπέρ μιας αποστολής πραγματογνωμόνων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, προκειμένου να διερευνηθεί η κατάσταση. Την συναίνεση του εξέφρασε και το Ισραήλ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σιμον Πέρες. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας επιβεβαίωσαν σε επικοινωνία τους, την "πρόθεση τους να συνεχίσουν το συντονισμό των προσπαθειών για να τερματιστεί το λουτρό αίματος" στη Μέση Ανατολή.

    Διπλωματικός πυρετός

    Η απόφαση 1405 του Συμβουλίου αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν είναι ελεύθερος να στείλει ''μια ομάδα πραγματογνωμόνων'' για να συλλέξουν πληροφορίες για τα πρόσφατα γεγονότα στην Τζενίν όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου. Ωστόσο η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει να θέσει βέτο στην πρόταση των αραβικών χωρών που ζητούσαν τη "διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τις σφαγές στην Τζενίν". Τελικώς οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα δικό τους πιο ήπιο κείμενο αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, τηλεφώνησε στον Αναν για να του δηλώσει ότι οι απεσταλμένοι του θα είναι καλοδεχούμενοι στο Ισραήλ.

    Η απόφαση αυτή είναι η τέταρτη που λαμβάνει το Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή μέσα σε ένα μήνα. Σε όλες, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας, ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πόλεις της Δυτικής Οχθης ''χωρίς καθυστέρηση''.

    Νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της δηλώνοντας, ''βαθιά συγκλονισμένη από τις πολύ σοβαρές πληροφορίες για την κατάσταση'' στην Τζενίν, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή μιας ''διεθνούς και αμερόληπτης έρευνας'' για να αποσαφηνίσει αυτό που συνέβη στον καταυλισμό αυτόν των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μαδρίτη.

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ και ο Αμερικανός ομόλογος του, Κόλιν Πάουελ τόνισαν την επιθυμία τους για τερματισμό της βίας στην περιοχή και την πρόθεση τους να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Επίσης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σχετικά με την πρόσφατη περιοδεία του Πάουελ στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους εν όψει της συνόδου κορυφής, τον Μάιο, μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και να εργαστούν για την προετοιμασία πολλών συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν και αφορούν κυρίως τη μείωση των στρατηγικών όπλων.

    Το Ισραήλ απορρίπτει την παλαιστινιακή πρόταση για την υπόθεση Ζεεβί

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ πρότεινε χθες οι ύποπτοι για τη δολοφονία του ακροδεξιού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, να δικαστούν από παλαιστινιακό δικαστήριο.

    ''Η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχεται και χαιρετίζει την έκκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους να παραδώσει τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Ζεεβί στο παλαιστινιακό δικαστικό σύστημα, εφόσον υπόκεινται στην παλαιστινιακή δικαιοδοσία βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο'', δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μοχάμεντ Ρασίντ, σύμβουλος του Αραφάτ.

    Εντούτοις εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν απάντησε πως το εβραϊκό κράτος, θα συνεχίσει να επιμένει οι ύποπτοι να παραδοθούν για δίκη σε ισραηλινό δικαστήριο. ''Αυτό δεν αλλάζει τίποτε'', δήλωσε για την παλαιστινιακή προσφορά ο Ραανάν Γκισίν. ''Θα πρέπει να εκδοθούν. Αν ο Αραφάτ επρόκειτο να τους προσαγάγει σε δίκη θα έπρεπε να το είχε κάνει πολύ καιρό πριν και αυτό δεν τον αθωώνει με κανένα τρόπο''. ''Διέπραξαν ένα έγκλημα στο έδαφος του Ισραήλ. Θα έρθουν σε δίκη στο Ισραήλ. Αντί να τους συλλάβει, ο Αραφάτ τους έδωσε καταφύγιο'', δήλωσε ο Γκισίν.

    Ο Ρασίντ, που μιλούσε από το πολιορκημένο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, είπε πως οι ύποπτοι έχουν μεταφερθεί από μια φυλακή στη Ναμπλούς στο προεδρικό συγκρότημα κτηρίων το Φεβρουάριο για ανάκριση και πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη. ''Θα ασχοληθούμε με αυτό το φάκελο με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα. Δεν θα φέρουμε αντίρρηση να επιτραπεί η πρόσβαση στη διεθνή κοινότητα, ώστε να επιβεβαιώσει τη σοβαρότητα των δικών και τον τρόπο που οι ποινές θα εκτελεστούν'', είπε ο Ρασίντ.

    [02] Περού: Δέκα νεκροί από κατάρρευση κτιρίου

    20/4/2002 11:42:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, 30 τραυματίστηκαν και 15 αγνοούνται, μετά την κατάρρευση ενός τριώροφου κτιρίου στην πόλη Πούνο του νότιου Περού. Οπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία, το κτίριο, που στέγαζε μια ακαδημία προπαρασκευής για φοιτητές πανεπιστημίου, γκρεμίστηκε επειδή δύο τσιμεντένιοι όροφοι είχαν προστεθεί πάνω σε ένα οικοδόμημα από πλίνθους. Επίσης στην κατάρρευση του συνέβαλαν και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.

    ''Εχουμε καταμετρήσει 10 νεκρούς και 30 τραυματίες, όμως μπορεί να υπήρχαν 55 άνθρωποι εκεί μέσα'' είπε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι έφηβοι. ''Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι νεκροί'' πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Το Πούνο είναι μια γνωστή τουριστική περιοχή στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα και απέχει περίπου 1.300 χιλιόμετρα νότια της Λίμα.

    [03] Ενταση στη Βουλή για τα Ολυμπιακά Ακίνητα

    Πηγή: ΝΕΤ 19/4/2002 11:00:00 μμ

    Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη η συζήτηση επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου για την Εταιρεία Διαχείρισης Ολυμπιακών Ακινήτων. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομίας ενώ ενταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίμων Κουλούρης καταφέρθηκε εναντίον του κ.Χριστοδουλάκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για σκανδαλώδεις διατάξεις, που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας για τα ολυμπιακά έργα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας έδωσε διαβεβαιώσεις για πλήρη διαφάνεια.

    "Ολα τα ολυμπιακά έργα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια", απάντησε ο κ. Χριστοδουλάκης και επανέλαβε ότι η Εταιρεία δεν θα κατασκευάσει έργα και θα υπόκειται σε πλήρη και συνεχή έλεγχο. "Το νομοσχέδιο διασφαλίζει την ολυμπιακή περιουσία", επεσήμανε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου Δήμητρα Σπηλιοπούλου.

    [04] Μεμονωμένα τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας

    20/4/2002 11:21:00 πμ

    Μεμονωμένα κρούσματα χαρακτηρίζονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας τα 4 νέα κρούσματα ιογενούς μυοκαρδίτιδας. Οι αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αναμένονται τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση του ιού από τα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια όπου έχουν σταλεί δείγματα. Στο μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο, ο 17χρονος μαθητής από την Κέρκυρα ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα της ίωσης.

    Αναμενόμενα για την εποχή τα κρούσματα

    Η συχνότητα των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων και νοσηλείας περιστατικών με μυοκαρδίτιδα βρίσκεται μέσα στα αναμενόμενα για την εποχή πλαίσια αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠεΣΥ Κρήτης.

    Στα πλαίσια της συνεχούς εκτίμησης της κατάστασης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνάντηση στα γραφεία του ΠεΣΥ Κρήτης στην οποία συμμετείχαν ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, οι δύο ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛ, ο νομίατρος Ηρακλείου, οι καθηγητές Ιατροδικαστικής, Μικροβιολογίας και ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠεΣΥ Κρήτης.

    Κατά τη συνάντηση, όπως τονίζεται στην ανακοινωση διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

    Για τα θανατηφόρα περιστατικά δεν υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες από τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων που έχουν σταλεί. Σε ότι αφορά τον θάνατο του στρατιώτη: από την ιστοπαθολογική εξέταση του μυοκαρδίου δεν προέκυψαν ευρήματα μυοκαρδίτιδας Τα προσφάτως αναφερθέντα περιστατικά γρίπης τύπου Β στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου, είναι στα πλαίσια της συνηθισμένης επίπτωσης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ανιχνεύθηκαν στα πλαίσια προγραμματισμένων τακτικών ελέγχων και οδηγιών για την επιτήρηση της γρίπης. Αφορούν τον προηγούμενο μήνα και τα παιδιά έχουν πλήρως ιανθεί.

    Πηγές ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    [05] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το κάπνισμα

    20/4/2002 11:31:00 πμ

    Τέσσερα εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Οι θάνατοι που αναλογούν στις 51 χώρες, που υπάγονται στην ευρωπαϊκή περιοχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι 1,2 εκατομμύρια, ενώ στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από τις ασθένειες αυτές ανέρχεται σε 550.000. Αυτά μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Αλλο θέμα του συνεδρίου ήταν η δημιουργία χώρων εργασίας όπου θα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.

    Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και δεδομένου ότι υπάρχουν 165 εκατομμύρια εργαζομενοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρέθηκε ότι εάν εφαρμοζόταν η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας η κατανάλωση των τσιγάρων θα ελαττωνόταν κατά 10% ενώ ο ρυθμός αποχής από το κάπνισμα θα αυξανόταν κατά 74%.

    Κατά την εισαγωγική τους ομιλία, τόσο ο υφυπουργός Υγείας κ. Νασιώκας όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας καθηγητής Νίκος Χούλης αναφέρθηκαν στην άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των νέων από το κάπνισμα.

    [06] Εκθεση ελληνικής αρχιτεκτονικής στη Τουρκία

    20/4/2002 11:07:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εκθεση με θέμα την Ελληνική Αρχιτεκτονική τον 20ο αιώνα εγκαινιάστηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση που οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φραγκφούρτης, στο οποίο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το 1999, και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την 17η Μαίου στις αίθουσες Habitat Salonu του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση περιλαμβάνει 113 παραδειγματικά έργα που σημάδεψαν την πορεία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας και παρουσιάζει τις σημαντικότερες τάσεις και εκφράσεις της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

    Η παρουσίαση των έργων γίνεται με σχεδιαστικό και φωτογραφικό υλικό, συχνά πρωτότυπο, καθώς και με πρωτοπλάσματα, πολλά από τα οποία κατασκευάσθηκαν ειδικά για την έκθεση. Η ιστορικοκριτική οπτική της έκθεσης υποστηρίζεται από πλούσιο εικονογραφημένο κατάλογο.

    Η έκθεση οργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κωνσταντινουπόλεως, μέσω του Δικτύου Αρχιτεκτονικής της Επικράτειας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Την επιμέλεια της έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη έχει ο αρχιτέκτων Ηλίας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Πατρών.

    Η έκθεση έχει ταξιδεύσει σε Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Αθήνα, Κύπρο και Ρώμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ''Primavera dell' architectura'', και πρόσφατα στην Αγκυρα, όπου συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 April 2002 - 8:54:18 UTC