Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά του πολέμου
  • [02] ΕΡΤ: Ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει 2004
  • [03] Θεσμικό πλαίσιο για προστασία ανηλίκων
  • [04] Υπέρ της ΕΕ οι Ελληνες πολίτες
  • [05] Συνάντηση Σημίτη-Ρέππα για την απασχόληση
  • [06] Διακοπή ρεύματος λόγω της καταρρακτώδης βροχής
  • [07] Προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα
  • [08] Τραυματίστηκε αλεξιπτωτιστής στα Μέγαρα
  • [09] Εκδήλωση για το παλαιστινιακό
  • [10] Στις ''πόλεις μάθησης'' ανήκει η Ελλάδα
  • [11] Σύγκρουση F-16 με ιδιωτικό αεροσκάφος
  • [12] Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στα Σκόπια
  • [13] Ανακάλυψη αποθηκών με όπλα στο Αφγανιστάν
  • [14] Πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του Κίσιγκερ
  • [15] Διαβουλεύσεις για νέο διοικητή της Τ.Ε.
  • [16] Κομισιόν:Θετική η πορεία της οικονομίας μας
  • [17] Δίγραμμες επιταγές για εμπορικές συναλλαγές
  • [18] Εορτατιστικό ωράριο καταστημάτων από αύριο
  • [19] Συνεργασία ''Αθήνα 2004''-ΚΕΔΚΕ για Ολυμπιάδα
  • [20] Πέθανε ο τεχνικός της Σοπρόν Τίμπορ Σιμόν
  • [21] Διεκόπη ο αγώνας Κομπρελόα-Ολίμπια
  • [22] Τροχαίο ατύχημα με τον Μπέκαμ
  • [23] Μέτρα για τον επικίνδυνο ιό
  • [24] Το ψωμί βλάπτει σοβαρά την υγεία;
  • [25] Πληθαίνουν οι κυοφορούμενοι κλώνοι

    [01] Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά του πολέμου

    24/4/2002 1:25:00 μμ

    Ραδιομαραθώνιο Αλληλεγγύης για τα παιδιά του πολέμου διοργανώνουν αύριο η Unicef, η ΝΕΤ 105,8 και οι περιφερειακοί σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς SKY, ANTENNA, FLASH, ALPHA NEWS και ΑΘΗΝΑ 9,84, αλλά και με δεκάδες άλλους σταθμούς από όλη την Ελλάδα.

    Σκοπός του ραδιομαραθώνιου είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των προγραμμάτων περίθαλψης και εμβολιασμών των παιδιών ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του θανάτου λόγω πολέμου ή ασθενειών.

    [02] ΕΡΤ: Ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει 2004

    24/4/2002 6:39:00 μμ

    Ο νέος πρόεδρος Αγγελος Στάγκος της ΕΡΤ ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση ειδικής επιτροπής με επικεφαλής το δημοσιογράφο Κώστα Κέκη, η οποία θα αναλάβει να εκπληρώσει τις ευθύνες της εταιρείας ως προς την κάλυψη των Αγώνων.

    Ο κ.Στάγκος, μιλώντας στους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες, τόνισε ότι "χρειαζόμαστε νέους χώρους, εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας και πάνω από όλα τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων" και υπενθύμισε ότι επίκειται η πρόσληψη 245 τεχνικών, καθώς οι ανάγκες σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιες.

    Για την καλύτερη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο νέος πρόεδρος στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των εσωτερικών παραγωγών, ενώ οι μικτές παραγωγές θα κοστολογούνται από την επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ. Ο ίδιος πιστεύει στις "μεγάλες δυνατότητες της ΝΕΤ" και στην έννοια της ποιότητας που προσφέρει και πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθει σε επαφή με το μεγάλο κοινό, να αυξηθεί δηλαδή η θεαματικότητά της, κάτι που ήδη ισχύει στο κρατικό ραδιόφωνο: "η ΕΡΑ κάνει άλματα που αποτυπώνονται στις μετρήσεις".

    [03] Θεσμικό πλαίσιο για προστασία ανηλίκων

    24/4/2002 1:06:00 μμ

    Ασπίδα προστασίας για τους ανηλίκους και τις γυναίκες από την σωματεμπορία, την πορνογραφία και γενικότερα την κάθε είδους εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, αποτελεί το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και επιφέρει τροποποιήσεις και προσθήκες σε διατάξεις του ποινικού κώδικα.

    Αυστηρές ποινές

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ''αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης είτε αυτή αφορά τη γεννετήσια ζωή είτε την εργασιακή υποτέλεια, έχει αναδειχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, οι διαστάσεις του οποίου επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπισή του στο πλαίσιο κυρίως της ποινικής καταστολής".

    Τα φαινόμενα αυτά απασχολούν έντονα τη διεθνή κοινωνία υπογράμμισε ο υπουργός και σύμφωνα με εκτιμήσεις του αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική επιχείρηση μετά την παράνομη εμπορία ναρκωτικών και όπλων.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς της Unicef, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία και υπολογίζεται ότι απο τις παράνομες επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος, το 2000 προέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικά έσοδα περίπου 7 δισ. ευρώ (2,4 τρισ. δρχ).

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι στον ποινικό κώδικα προστίθεται άρθρο έτσι ώστε εκτός από το δουλεμπόριο να αντιμετωπίζονται πλέον και οι σύγχρονες μορφές εμπορίας ανθρώπων, όπως είναι αυτές που γίνονται, με σκοπό την αφαίρεση οργάνων του σώματος, την εξαναγκαστική ή απατηλή εκμετάλλευση της εργασίας προσώπων, αλλά και την στρατολόγηση ανηλίκων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε ένοπλες συγκρούσεις.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι η στρατολόγηση ανηλίκων επιτάσσεται από διεθνείς συμβάσεις που έχει κατακυρώσει με νόμο η χώρα μας.

    Επίσης αναμορφώνεται το έγκλημα της μαστροπείας, ώστε να παρέχεται ουσιαστική προστασία στους ανηλίκους, ενώ τροποποιείται ριζικά η περί σωματεμπορίας διάταξη, ώστε να αντιμετωπίζεται ειδικότερα η εμπορία ανθρώπων όταν τελείται με τη χρήση βίας, απειλής ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου, με σκοπό την εκμετάλλευση της γεννετήσιας μορφής.

    Επίσης, προστίθεται στον ποινικό κώδικα νέο άρθρο, το οποίο αναφέρει τα εξής: ''Οποιος κατ' επάγγελμα ή από κερδοσκοπία επιχειρεί να διευκολύνει έστω και συγκαλυμμένα με τη δημοσίευση αγγελίας, εικόνας, αριθμού τηλεφωνικής σύνδεσης ή με τη μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο την ασέλγεια με ανήλικο τιμωρείται με φυλάκιση".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το προστατευόμενο όριο ηλικίας των ανηλίκων αυξάνεται στα 18 χρόνια.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά θεσπίζεται το αξιόποινο της ασέλγειας που διαπράττει ενήλικος σε βάρος ανηλίκου με αμοιβή ή άλλα υλικά ανταλλάγματα και ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου κλιμακώνεται και η απειλούμενη ποινή, ενώ, τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ποινικού κώδικα έτσι ώστε η εξώγαμη συνουσία ή η παρά φύση ασέλγεια που ενεργείται με κατάχρηση της ανικανότητας ή παραφροσύνης άλλου να τιμωρείται ανεξάρτητα απο το φύλο του θύματος.

    Η ισχύουσα διάταξη του ποινικού κώδικα περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που αφορά τις γυναίκες.

    Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστήματος ή επιχείρησης στους χώρους των οποίων τελέστηκαν τα εγκλήματα της πορνογραφίας κατά ανηλίκων, της μαστροπείας ή της σωματεμπορίας.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις για την προστασία των θυμάτων των προαναφερομένων εγκλημάτων, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να ανασταλεί η απέλαση θυμάτων ανηλίκων που είναι αλλοδαποί και βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

    [04] Υπέρ της ΕΕ οι Ελληνες πολίτες

    24/4/2002 12:45:00 μμ

    Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιμετωπίζει θετικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, κρίνει επωφελή για την Ελλάδα τη συμμετοχή της σε αυτήν, υποστηρίζει το ευρώ και τάσσεται υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και της διεύρυνσης. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από την κοινοτική δημοσκόπηση ''Ευρωβαρόμετρο'', η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2001 στις 15 χώρες μέλη της ΕΕ σε δείγμα 16.029 Ευρωπαίων πολιτών και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    [05] Συνάντηση Σημίτη-Ρέππα για την απασχόληση

    24/4/2002 12:31:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Ρέππας σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε ότι τα μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας είναι θετικά, καθώς μειώνεται σταθερά το ποσοστό ανεργίας, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερο νέοι Ελληνες βρίσκουν εργασία.

    Συνάντηση Σημίτη-Λαλιώτη

    Εντείνουμε την προσπάθειά μας στον τομέα αυτό προκειμένου να δαμάσουμε τη μάστιγα της ανεργίας, επεσήμανε ο κ. Ρέππας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από ένα μόνιμα θεσπισμένο σχήμα, στο οποίο θα συζητούνται τα θέματα της απασχόλησης.

    Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού θα συζητηθεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση για το 2002.

    Ερωτηθείς ο κ. Ρέππας για το θέμα του ιού και εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα στους χώρους εργασίας, συνέστησε ψυχραιμία, καθώς η έκταση του προβλήματος δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, το οποίο θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    [06] Διακοπή ρεύματος λόγω της καταρρακτώδης βροχής

    24/4/2002 6:00:00 μμ

    Στιγμιαίες διακοπές του ρεύματος προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε πριν λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα μια μικρή βλάβη στη γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος 150 κιλοβόλτ στην Παλλήνη είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν για 4 λεπτά χωρίς ρεύμα η Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη και η Ηλιούπολη, ενώ για δύο μόνο λεπτά διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση στη Βουλή. Επίσης για 5 λεπτά έμεινε χωρίς ρεύμα η Παλλήνη. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε στις 5 παρά 20.

    [07] Προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα

    24/4/2002 5:39:00 μμ

    Την πρόσληψη χιλίων λιμενοφυλάκων σε δυο φάσεις ως το Φθινόπωρο, ανακοίνωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 429 λιμενοφύλακες, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Λιμενικό Σώμα μαζί με 71 γυναίκες από προηγούμενο διαγωνισμό, που δεν είχαν γίνει δεκτές λόγω φύλου, αλλά είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και πέτυχαν το διορισμό τους. Η δεύτερη ομάδα προσλήψεων 500 λιμενοφυλάκων θα γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

    Τα κριτήρια για τους άντρες είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 28ο έτος της ηλικίας τους και για τις γυναίκες το 26ο και η γενική τους βαθμολογία να είναι πάνω από 14. πδ. νέοι λιμενοφύλακες.

    [08] Τραυματίστηκε αλεξιπτωτιστής στα Μέγαρα

    24/4/2002 1:49:00 μμ

    Τραγική παραλίγο κατάληξη θα είχε το πρωί προγραμματισμένη άσκηση με αλεξίπτωτα στο πεδίο ρίψης στην Πάχη Μεγάρων. Η εμπλοκή στον αέρα με άλλον συνάδελφο του παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στον στρατιώτη Γιάννη Σπυρόπουλο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της άσκησης και αφού είχε ανοίξει κανονικά το αλεξίπτωτο του, μετά την έξοδο του από το στρατιωτικό C-130, ήρθε σε επαφή στον αέρα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, με συνάδελφο του, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο θόλος του αλεξίπτωτου και η κάθοδος του να γίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την προβλεπόμενη. Ο νεαρός στρατιώτης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με κατάγματα των κάτω άκρων και του οσφυϊκού σπονδύλου και η κατάσταση του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σταθερή.

    [09] Εκδήλωση για το παλαιστινιακό

    24/4/2002 12:57:00 μμ

    Εκδήλωση για το παλαιστινιακό οργανώνει στις 7 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς με κεντρικούς ομιλητές τον Ισραηλινό πανεπιστημιακό Γεχούντα Μέλτσερ και τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ελίας Ζανανίρι.

    Και οι δυο άνδρες έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    [10] Στις ''πόλεις μάθησης'' ανήκει η Ελλάδα

    24/4/2002 12:54:00 μμ

    Στο ευρωπαϊκό δίκτυο "πόλεις μάθησης" εντάσσεται από σήμερα και η χώρα μας, παρέχοντας δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους την επιζητούν ή ακόμα και βελτίωσης του επαγγελματικού και κοινωνικού τους επιπέδου. Υπεύθυνος φορέας του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων, η οποία οργάνωσε ενημερωτική ημερίδα.

    [11] Σύγκρουση F-16 με ιδιωτικό αεροσκάφος

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/4/2002 6:11:00 μμ

    Βελγικό μαχητικό F-16 συγκρούστηκε με μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο πάνω από την Ολλανδία. Όπως έχει γίνει έως τώρα γνωστό, σκοτώθηκαν ο πιλότος του ιδιωτικού και ο συγκυβερνήτης του πολεμικού αεροσκάφους.

    [12] Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στα Σκόπια

    24/4/2002 5:56:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:52 (ώρα Ελλάδας), ανάμεσα στα Σκόπια και το Κόσοβο, στην περιοχή Βίτινα-Ουρόσεβατς. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των Σκοπίων και του Βελιγραδίου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε μεταξύ των πόλεων Βίτινα και Oυρόσεβατς, στο νότιο Κόσοβο, 40 χλμ. βορειοδευτικά των Σκοπίων. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του, 100 τραυματίστηκαν, ακόμα έχουν καταγραφεί πολλές υλικές ζημιές.

    Υλικές ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη Γκίλανε στο νότιο Κόσοβο, όπου αρκετά σπίτια υπέστησαν φθορές, ενώ κατέρρευσε και ο μιναρές ενός τζαμιού της πόλης.

    Μετά τον κύριο σεισμό, ακολούθησαν 3-4 μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης έντασης.

    Στα Σκόπια, αρκετοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο σε ορισμένα μέρη της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, όσο και σε άλλες περιοχές, βόρεια των Σκοπίων.

    Τη στιγμή αυτή δεν παρατηρείται καμιά μετασεισμική δραστηριότητα.

    [13] Ανακάλυψη αποθηκών με όπλα στο Αφγανιστάν

    24/4/2002 11:49:00 πμ

    Αποθήκες όπλων και πυρομαχικών που ανήκαν στο τρομοκρατικό δίκτυο της "Αλ Κάιντα" και τους Ταλιμπάν ανακάλυψαν στο ανατολικό Αφγανιστάν οι άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Ο λοχαγός Στίβεν Ο' Κόνορ πρόσθεσε ότι στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί και άλλες αποθήκες, αλλά στις τελευταίες επιχειρήσεις δεν εντοπίστηκαν μέλη της Αλ Κάιντα ή των Ταλιμπάν.

    Κατασκευή ''βρώμικης βόμβας'' αναφέρει στο CBS συνεργάτης του Μπιν Λάντεν

    Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα οποία η "Αλ Κάιντα" κατασκευάζει τη λεγόμενη βρώμικη ή ραδιολογική βόμβα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των ΗΠΑ, προκειμένου να διασκορπίσει ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής Μπράιν Χίλφερτι τόνισε ότι πρόκειται για μια ανησυχητική πληροφορία.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε ότι ο συλληφθείς στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αμπού Ζουμπάιντα δήλωσε πως το τρομοκρατικό δίκτυο της "Αλ Κάιντα" σχεδιάζει να κατασκευάσει μία ''βρώμικη βόμβα''.

    Ο Ζουμπάιντα αποκάλυψε επίσης στους ανακριτές πως η "Αλ Κάιντα" γνωρίζει πως μπορεί να εισαχθεί λαθραία το όπλο μέσα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CBS, το προειδοποιητικό σήμα που εξέδωσε για τις τράπεζες στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή το FBI βασίστηκε στην κατάθεση του Ζουμπάιντα ότι η "Αλ Κάιντα" σχεδιάζει να επιτεθεί σε αμερικανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

    [14] Πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του Κίσιγκερ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/4/2002 4:35:00 μμ

    Μπορεί ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, να γλύτωσε από τρεις προσφυγές ταυτόχρονα, με αίτημα να συλληφθεί ως εγκληματία πολέμου, όμως, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το Αλμπερτ Χολ του Λονδίνου φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κίσινγκερ εγκληματία πολέμου" και ''Ρίξτε τον Κίσινγκερ στην φυλακή''.

    "Ο κόσμος μας δεν είναι για πούλημα", "Χένρι Κ. πόσα παιδιά σκότωσες σήμερα;" έγραφαν τα πανό των περίπου 200 διαδηλωτών που κατηγορούν τον Κίσινγκερ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λατινική Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία, στην δεκαετία του '70.

    Πέφτουν βροχή οι προσφυγές εναντίον του Κίσινγκερ

    Λίγο πριν από την άφιξη του Κίσινγκερ στο Αλμπερτ Χολ, όπου συμμετέχει σε οικονομική διάσκεψη για την παγκοσμιοποίηση, πολλοί από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το κτίριο.

    Ο 78χρονος αμερικανός πολιτικός φτάνοντας στο Αλμπερτ Χολ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    "Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε τη σύλληψη του Κίσινγκερ επειδή έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε κρατώντας μια σημαία της Χιλής ο Τζίμι Μπελ εκπρόσωπος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Human Rights Project".

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί που μιλούν για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα έπρεπε να αρχίσουν, παραδίδοντας στην δικαιοσύνη τους δικούς τους εγκληματίες.

    Για τον Βασίλη Ζούμπο, μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Globalise Resistance", ο Κίσινγκερ είναι ο "πλέον διαβόητος εγκληματίας πολέμου που βρίσκεται σήμερα εν ζωή".

    "Ευθύνεται για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Απαιτούμε να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης", πρόσθεσε.

    Το Λονδίνο απέρριψε αυτή την εβδομάδα δύο προσφυγές για εξέταση του Χένρι Κίσινγκερ από την Ιντερπόλ, που κατέθεσαν ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, γνωστός από την υπόθεση Πινοσέτ, και η γαλλίδα δικαστής Σοφί-Ελέν Σατό.

    Προχθές Δευτέρα, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε τρίτη προσφυγή από την πλευρά του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πίτερ Τάτσελ, ο οποίος ζητούσε την σύλληψη του Κίσινγκερ με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου.

    [15] Διαβουλεύσεις για νέο διοικητή της Τ.Ε.

    24/4/2002 7:01:00 μμ

    Η διαδοχή του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτέλεσε σήμερα το επίκεντρο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τον ίδιο και τον υπουργό Οικονομίας. Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να οριστεί μέχρι τις 20 Μαΐου, καθώς ο κ. Παπαδήμος από την 1η Ιουνίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Επικρατέστεροι αντικαταστάτες του φέρονται οι υποδιοικητές κ.κ. Γκαργκάνας και Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης και ο διοικητής της Εμπορικής Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Καρατζάς θα παραμείνει για 3 ακόμα χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας.

    [16] Κομισιόν:Θετική η πορεία της οικονομίας μας

    24/4/2002 7:00:00 μμ

    Θετικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2002-2003 είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά 3,7%, υπερδιπλάσιος του μέσου κοινοτικού όρου. Επίσης, διαπιστώνεται βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της απασχόλησης, επισημαίνοντας όμως παράλληλα μια επιδείνωση της πορεία του πληθωρισμού για φέτος.

    [17] Δίγραμμες επιταγές για εμπορικές συναλλαγές

    24/4/2002 6:58:00 μμ

    Με δίγραμμη επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα πρέπει να γίνονται από την πρώτη Μαΐου όλες οι συναλλαγές των εμπόρων, των επιτηδευματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που αφορούν απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών αξίας άνω των 15.000 ΕΥΡΩ.

    [18] Εορτατιστικό ωράριο καταστημάτων από αύριο

    24/4/2002 12:25:00 μμ

    Το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπαίνει σε εφαρμογή του από αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με το νέο ωράριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Από την Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Πέμπτη θα είναι ανοικτά ως τις 9 το βράδι. Τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ που θα κλείσουν στις 8. Το Μ. Σάββατο τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι και τα σούπερ μάρκετ στις 6 το απόγευμα. Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, 6 και 7 Μαΐου αντίστοιχα.

    [19] Συνεργασία ''Αθήνα 2004''-ΚΕΔΚΕ για Ολυμπιάδα

    24/4/2002 1:26:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης υπέγραψαν το μεσημέρι, η Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα 2004" και η ΚΕΔΚΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι "όχι μόνον να κάνουμε καλούς αγώνες αλλά και να αναδείξουμε τη νέα Ελλάδα", δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι η Ολυμπιάδα είναι μία εθνική υπόθεση όλων των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας. Το μνημόνιο αφορά τις ολυμπιακές πόλεις και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν καθώς επίσης και τα αναγκαία έργα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Πάτρα και η Ραφήνα.

    Αυτήν την ώρα η Οργανωτική Επιτροπή παρουσιάζει το πρόγραμμα διοργάνωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσία της ανώτατης ηγεσίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

    [20] Πέθανε ο τεχνικός της Σοπρόν Τίμπορ Σιμόν

    24/4/2002 1:02:00 μμ

    Ο Ούγγρος παλιός διεθνής αμυντικός ποδοσφαιριστής, Τίμπορ Σιμόν, πέθανε χθες από εγκεφαλικές κακώσεις, μετά από επεισόδιο σε νυκτερινό κέντρο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ. Ο 37χρονος Σιμόν, που πρόσφατα είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Σοπρόν, η οποία αγωνίζεται στην 1η κατηγορία του ουγγρικού πρωταθλήματος, ήταν σε κώμα σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης από την Κυριακή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι κρατούνται δύο άτομα για το επεισόδιο, που έγινε έξω από νυκτερινό κέντρο της Βουδαπέστης. Ο Σιμόν είχε κάνει καριέρα με τη φανέλα της Φερεντβάρος, ενώ είχε συμπληρώσει 16 συμμετοχές με την εθνική της Ουγγαρίας.

    [21] Διεκόπη ο αγώνας Κομπρελόα-Ολίμπια

    24/4/2002 1:03:00 μμ

    Ο αγώνας ανάμεσα στην Κομπρελόα της Χιλής και την Ολίμπια της Παραγουάης, για τον Β' γύρο του κυπέλλου Λιμπερταδόρες (ισοδύναμο με το Τσάμπιονς Λιγκ της Ευρώπης), διεκόπη στο ημίχρονο, ενώ το σκορ ήταν 1-1, λόγω τραυματισμού του διαιτητή από κέρμα, που πέταξαν οπαδοί. Ο Αργεντινός διαιτητής, Ανχελ Σάντσες, που επίσης είχε διευθύνει αγώνα για το πρωτάθλημα της πατρίδας του διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης Τσάλαμα. Ο παρατηρητής ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι διεκόπη λόγω της επίθεσης στο διαιτητή και διευκρίνισε ότι για την τύχη του θ' αποφασίσει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής. Ο επαναληπτικός αγώνας είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ασουνσιόν.

    [22] Τροχαίο ατύχημα με τον Μπέκαμ

    24/4/2002 12:59:00 μμ

    Φαίνεται πως η τύχη δεν είναι με το μέρος του Ντέιβιντ Μπέκαμ τον τελευταίο καιρό. Δύο εβδομάδες μετά το σοβαρό τραυματισμό του, ο οποίος είναι πιθανό να τον αφήσει εκτός Μουντιάλ, ο σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, είχε τροχαίο ατύχημα κοντά στο σπίτι του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αγγλικός Τύπος, ο Μπέκαμ οδηγώντας την πανάκριβη Μερτσέντες 500, συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο κοντά στην έπαυλη του στο Χέρτφοντσάιρ, χωρίς ευτυχώς να πάθει το παραμικρό. Το αυτοκίνητο του έπαθε σοβαρές ζημιές, αλλά ο Μπέκαμ δεν πρέπει να στεναχωρήθηκε καθώς στη συλλογή του έχει άλλα επτά μεγάλης αξίας αυτοκίνητα.

    [23] Μέτρα για τον επικίνδυνο ιό

    24/4/2002 1:15:00 μμ

    Τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού αξιολόγησης όλων των ύποπτων για μυοκαρδίτιδα περιστατικών αποφάσισαν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή και καθηγητών καρδιολογίας. Οι καρδιολόγοι επεσήμαναν ότι από τα ύποπτα περιστατικά ελάχιστα θα αποδειχθεί ότι είναι πράγματι μυοκαρδίτιδες και τόνισαν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Κλειστά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα φροντιστήρια

    Υπενθυμίζεται ότι για προληπτικούς λόγους, από σήμερα έως την Παρασκευή κλείνουν παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, φροντιστήρια, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται μετά από υπόδειξη εκπροσώπων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς των ιών που ευθύνονται για τις λοιμώξεις.

    Ολα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Οπως διευκρίνισε, τα περιστατικά έφθασαν τα 32, ένα από τα οποία είναι σε μαθητή φροντιστηρίου στην Κόρινθο.

    "Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αν βελτιωθεί η κατάσταση τα φροντιστήρια θα ξαναλειτουργήσουν Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, και Μ. Τετάρτη, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η κ. Εφη Παπαδέα, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ελλάδας. Οι επιδημιολόγοι συνιστούν στους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγουν το συνωστισμό σε μικρούς χώρους και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

    "Δεν έγιναν από την αρχή οι σωστοί χειρισμοί τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρόλο που οι μαθητές δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, το μέτρο να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία είναι σωστό.

    "Το μέτρο ελήφθη για να εμποδίσουμε τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας.

    Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤonline και δίνουν συμβουλές

    Η ΕΡΤonline απευθύνθηκε στον καρδιολόγο Παναγιώτη Σταματόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο ιός, είτε ανήκει στην κατηγορία των Κοξάκι, είτε των εντεροϊών ενδέχεται σε σπάνιες περιπτώσεις να επιπλακεί με περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα, αυτό όμως μπορεί να γίνει μετά από χρόνο τριών έως πέντε ημερών τουλάχιστον.

    Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

    α) Στην περίπτωση της μυοκαρδίτιδας:

    - Οξύς πόνος στο θώρακα που επιτείνεται με τις αναπνευστικές κινήσεις ενώ υπάρχει ανακούφιση σε όρθια στάση του σώματος και σκύψιμο του κορμού προς τα εμπρός.

    - Ταχυκαρδία - πιθανώς και αρρυθμίες

    - υψηλός πυρετός και ρίγη

    β) Στην περίπτωση της μυοκαρδίτιδας η πορεία είναι ύπουλη και αναγνωρίζεται από:

    - εύκολη κόπωση

    - δύσπνοια που συνοδεύεται και από ταχυπαλμία.

    Ο κ. Σταματόπουλος τονίζει ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε μυοκαρδίτιδα πολύ σπάνια, και εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου είναι σε ύφεση (κυρίως σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που ακολουθούν κάποια ιατρική αγωγή, κάνουν δίαιτα κ.λπ.).

    Ο ιός τότε προσβάλλει εκτός από τους σκελετικούς μυοκαρδιτικούς μύες του ατόμου αυτού και τον μυ της καρδιάς. Τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Για επιβεβαίωση της διάγνωσης ο γιατρός θα σας υποβάλει σε λεπτομερή κλινική εξέταση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος. Η διάγνωση τίθεται εκ του ασφαλούς μέσω υπερηχοκαρδιογραφήματος, σε συνδυασμό με με εξετάσεις αίματος.

    Ο καρδιολόγος κ. Παναγιώτης Σταματόπουλος συστήνει εκτός από την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, σωστή διατροφή, ύπνο και ξεκούραση, ενώ τονίζει ότι κάθε η σωστή αντιμετώπιση κάθε ιού είναι πάνω απ' όλα ο σεβασμός σε αυτόν, με λίγα λόγια να τον παίρνουμε σοβαρά και να παίρνουμε τα μέτρα μας.

    Ανησυχεί και η Κύπρος

    Αναστάτωση και στο εξωτερικό έχουν προκαλέσει οι ειδήσεις για την επιδημιολογική έξαρση που παρουσιάστηκε στη χώρα μας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αγις Αγαπίου, με επιστολή του προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας Κύπρου, εκ μέρους και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, ζήτησε την αναβολή όλων των οργανωμένων εκδρομών Κύπριων μαθητών προς την Ελλάδα για το Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη συνέπεια στην υγεία τους.

    [24] Το ψωμί βλάπτει σοβαρά την υγεία;

    24/4/2002 3:11:00 μμ

    Σοκ προκαλεί η διαπίστωση της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων της Σουηδίας ότι βασικές τροφές, που καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορούν ενδεχομένως να μετατραπούν σε "φονιάδες". Σουηδοί επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης έκαναν αυτή τη συγκλονιστική διαπίστωση μετά από σειρά ερευνών για τις συνέπειες του μαγειρέματος διαδεδομένων τροφίμων όπως τα δημητριακά, το ρύζι και οι πατάτες.

    Καρκινογόνος η ακρυλαμίδη;

    Μετά την επεξεργασία εντοπίσθηκε στα συγκεκριμένα τρόφιμα το στοιχείο ακρυλαμίδη, το οποίο η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως μια άχρωμη, σταθερή κρυσταλλική και μετρίου κινδύνου καρκινογενή ουσία ενώ η Διεθνή Υπηρεσία για την Ερευνα του Καρκίνου υποστηρίζει ότι η ακρυλαμίδη επηρεάζει την μετάλλαξη των γονιδίων και έχει εντοπισθεί σε πειραματόζωα ως βασικό στοιχείο της κακοήθειας όγκων του στομάχου.

    Σύμφωνα με τους Σουηδούς επιστήμονες υψηλές ποσότητες ακρυλαμίδης εντοπίσθηκαν στο ψωμί, σε τηγανιτές, ψητές και προτηγανισμένες πατάτες, στα τσιπς, στο ρύζι και στα μπισκότα.

    [25] Πληθαίνουν οι κυοφορούμενοι κλώνοι

    24/4/2002 4:06:00 μμ

    Τρείς γυναίκες, κυοφορούν αυτή τη στιγμή κλωνοποιημένα εμβρυα, σύμφωνα με τον ιταλό ειδικό σε θέματα γονιμότητας Σεβερίνο Αντινόρι. Ο γιατρός, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο πρόσφατο παρελθόν με τις αιρετικές του απόψεις σχετικά με την κλωνοποίηση, ως μέσο αναπαραγωγής, ισχυρίζεται τωρα οτι οι γυναίκες που κυοφορούν κλώνους είναι τρεις και όχι μία! Διαψεύδει μάλιστα δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης "New Scientist" σύμφωνα με το οποίο μια από τις ασθενείς του ήταν έγκυος οκτώ εβδομάδων έπειτα από εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου. "Δεν έχω καμιά σχέση με αυτές τις εγκυμοσύνες", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική συζήτηση, ο Αντινόρι διευκρίνισε, πως δύο από τις γυναίκες εγκυμονούν κάπου στην πρώην Σοβιετική Ενωση ενώ η τρίτη σε κάποιο ισλαμικό κράτος.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι εγκυμοσύνες βρίσκονται στην ένατη, έβδομη και έκτη εβδομάδα αντίστοιχα και πρόσθεσε, πως πειράματα ανθρώπινης κλωνοποίησης πραγματοποιούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.

    Ο Αντινόρι επισήμανε πως είναι λάθος να μιλάμε για ανθρώπινη κλωνοποίηση όταν αναφερόμαστε σε αυτές τις εγκυμοσύνες, τις οποίες χαρακτήρισε "αποτέλεσμα γενετικού επαναπρογραμματισμού", εξηγώντας πως "ο γενετικός κώδικας" καθενός από αυτά τα έμβρυα επηρεάζεται σε ποσοστό 85% από τον πατέρα και 15% από την μητέρα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 April 2002 - 17:07:38 UTC