Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα
  • [02] Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου
  • [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    [01] Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/5/2002 11:18:00 πμ

    Ερημώνει σιγά σιγά η Αθήνα καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό οι κάτοικοι εγκαταλείπουν κατά τα κύματα την πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα για τον εορτασμό του Πάσχα στην ύπαιθρο. Η φετινή έξοδος θεωρείται η μεγαλύτερη της δεκαετίας και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάνω από 1.500.000 Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα με κάθε μέσο, για την επαρχία και τα νησιά του Αιγαίου.

    Σε επιφυλακή η Τροχαία

    Επί ποδός βρίσκεται και σήμερα όλη η δύναμη της Τροχαίας Αττικής για την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση των εκδρομέων. Ιδιαίτερα αυξημένη και με πολλά προβλήματα είναι η κίνηση στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου από τις 6 το πρωί. Εξαιτίας της κίνησης, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου η Τροχαία Αττικής από τις 7:00 έχει δώσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Κόρινθο.

    Η διεύθυνση Τροχαίας Αττικής συμβουλεύει τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων, να μην κάνουν χρήση αλκοόλ όταν πρόκειται να ταξιδέψουν, και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως να φορούν ζώνες ασφαλείας και κράνη και να τοποθετούν τα ανήλικα παιδιά στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων τους.

    Μεγάλη έξοδος και στη συμπρωτεύουσα

    Στα λιμάνια η κίνηση των επιβατών παρουσιάζεται έως και 40% αυξημένη. Μέχρι το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης είχαν γίνει 164 τακτικά και έκτακτα δρομολόγια. Στον Πειραιά, καταγράφηκε αύξηση 55% σε οχήματα και επιβάτες, από το Σάββατο του Λαζάρου έως τη Μεγάλη Τρίτη, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ενδεικτικά, τη Μεγάλη Τρίτη διακινήθηκαν υπερδιπλάσιοι επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.

    Εξάλλου, όσα εισιτήρια υπήρχαν την Μ. Πέμπτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σήμερα είναι βέβαιο ότι έχουν εξαντληθεί, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση του επιβατικού κοινού. Η Ολυμπιακή αυτές τις ημέρες είχε μεγάλη αύξηση τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, και όπου χρειάστηκε, χρησιμοποίησε αεροσκάφη περισσότερων θέσεων. Ο ΟΣΕ για να καλύψει τις ανάγκες του πρόσθεσε βαγόνια στα δρομολόγια του, ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια. Μόνο στα ΚΤΕΛ υπάρχουν πιθανότητες για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής να βρουν εισιτήριο.

    Την ίδια ώρα μία από τις μεγαλύτερες πασχαλινές εξόδους είχαμε και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, 50.000 οχήματα έχουν περάσει από τα διόδια των Μαλγάρων με προορισμό την Κατερίνη και τη νότια Ελλάδα, ενώ οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι άλλα 20.000 οχήματα θα εγκαταλείψουν τη συμπρωτεύουσα μέσω των διοδίων. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην ανατολική πλευρά και συγκεκριμένα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Χαλκιδικής.

    [02] Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/5/2002 11:02:00 πμ

    Η Γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε έχει κηρύξει την 3η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου, μετά από πρόταση της Unesco. Η παγκοσμιοποίηση και η ασφάλεια εν ώρα εργασίας των δημοσιογράφων έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την ημέρα αυτή. Η έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αναφέρει ότι το 2001, 103 δημοσιογράφοι 38 χωρών και άνθρωποι που εργάζονταν στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν-οι περισσότεροι σε εμπόλεμες ζώνες και οι υπόλοιποι δολοφονήθηκαν από στυγνούς δολοφόνους. Ο δημοσιογράφος Γ.Φιλιππάκης μιλάει αποκλειστικά στην ΕΡΤonline για την δική του εμπειρία στην Μ. Ανατολή.

    Όχι στην λογοκρισία και την φίμωση των δημοσιογράφων!

    "Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο".

    Με την φράση αυτή αρχίζει το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και το άρθρο 13 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κι, όμως, αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα αποτελεί κενό γράμμα, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και τους αγώνες των δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσουν την ελευθεροτυπία έπ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

    Μιλάμε για την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων, ανεξάρτητων και πλουραλιστικών ΜΜΕ που θα συμβάλουν στην εξαφάνιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Κι όμως, η λογοκρισία και άλλες μορφές περιορισμών στον Τύπο εξακολουθούν να υπάρχουν σε 103 χώρες!

    Μην πυροβολείτε τον ρεπόρτερ!

    Οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι επιθέσεων σε πολλές περιοχές: στην Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, στην Ιρλανδία, στο Περού κ.α.

    Από την πρόσφατη βία στη Μέση Ανατολή κατά των δημοσιογράφων που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για τα χρονικά πηγάζει μία παγκόσμια ανησυχία για τους πολεμικούς ανταποκριτές και φωτορεπόρτερ. Θα πρέπει να ασκηθεί πίεση σε όλες τις κυβερνήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η έρευνα για κάθε επίθεση και πράξη βίας εναντίον των ΜΜΕ και να δικαστούν οι υπεύθυνοι. Οι δημοσιογράφοι απαιτούν μηδενική ανοχή στη βία που ασκείται εναντίον τους.

    Ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Γιώργος Φιλιππάκης μιλάει αποκλειστικά στην ΕΡΤonline για την δική του εμπειρία στην Μ. Ανατολή όπου στα τέλη Απριλίου είχε πάει για να καλύψει την Ιντιφάντα.

    "Τρεις φορές μας πυροβόλησαν.

    Την πρώτη μέρα στην Βηθλεέμ, μαζί με άλλους 120 Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους προχωρούσα με δύο τεχνικούς σε στενά κατεστραμμένα δρομάκια για να μπούμε στο Ναό της Γεννήσεως. Βγήκε η περίπολος τότε (εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες) και ενώ πήγαμε να τους προσπεράσουμε μάς γύρισαν πίσω, ρίχνοντας στον αέρα μία ριπή για εκφοβισμό και μετά πράσινα καπνογόνα.

    Στην δεύτερη περίπτωση, λίγες μέρες μετά, και ενώ προσπαθούσαμε να μπούμε στην Ραμάλα, επτά Ισραηλινοί στρατιώτες από φυλάκιο ελέγχου μάς εμπόδισαν ρίχνοντας σχεδόν δίπλα μας ριπές.

    Στην τρίτη περίπτωση, τα πράγματα ήταν χειρότερα. Ήμασταν στην Τζενίν και θέλαμε να φύγουμε με το ταξί που μάς είχε πάει εκεί, (ένα κλειστό λεωφορειάκι με 12 θέσεις), για να φτάσουμε στο χωριό Ρομάνα. Εκεί θα μάς άφηνε ο οδηγός για να διασχίσουμε μετά εμείς με τα πόδια, ένα δάσος-μιάμιση ώρα δρόμος-ώστε να φτάσουμε στο χωριό Σάλεμ και από κει στη βάση μας. Στην διαδρομή λοιπόν, ενώ ήμασταν μέσα στο ταξί στην Τζενίν, τρία τεθωρακισμένα μάς γάζωσαν. Ευτυχώς χαμηλά στο όχημα, στις ρόδες και στην μηχανή. Αλλά κι όταν πια φτάσαμε στο Ρομάνα και μπήκαμε στο δάσος ο κίνδυνος έκανε ξανά την εμφάνιση του. Ένα ελικόπτερο μάς εντόπισε και έδωσε σήμα σε κάποιο τεθωρακισμένο να μάς κυνηγήσει, αλλά αυτό-ευτυχώς για μας-δεν μπορούσε να κινηθεί εύκολα μέσα στο πυκνό δάσος. Τρέξαμε και έχασαν τα ίχνη μας.

    Όλες τις μέρες που μείναμε και εργαστήκαμε στην Μέση Ανατολή φορούσαμε κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Αλλά, αν δεν σκοτωθήκαμε δεν είχε να κάνει με το τί φορούσαμε αλλά με την τύχη που ήταν με το μέρος μας ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δική μας ετοιμότητα, ψυχραιμία κι εμπειρία".

    Μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

    "...Σήμερα, η δημοσιογραφία αντιμετωπίζει συνεχείς δοκιμασίες με βία και εκφοβισμούς, που επιβάλλουν οι εχθροί της ελευθερίας του Τύπου. Παράλληλα, υποσκάπτονται εκ των έσω οι Αρχές της δημοσιογραφίας, από τις δραστηριότητες των μεγάλων οργανισμών ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σε πολλά σημεία του πλανήτη, η δημοσιογραφία παραμένει μια πολύ επικίνδυνη δουλειά. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όπως και ο επονομαζόμενος πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας που ακολούθησε, έχουν δημιουργήσει καινούργιες αβεβαιότητες και προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

    Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους της Παλαιστίνης και των άλλων χωρών που έπεσαν θύματα στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής και καταδικάζουμε τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ και εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ της περιοχής.

    Παρόλο που πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί ΜΜΕ προσπαθούν να ελαττώσουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι μια κουλτούρα ατιμωρησίας συνεχίζει να ισχύει σε πολλές χώρες και αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εκείνους που ευθύνονται για το θάνατο δημοσιογράφων συνεχίζουν να διαφεύγουν των εγκλημάτων τους.

    Το μέλλον της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας εξαρτάται από ισορροπίες όταν οι οργανισμοί των ΜΜΕ χάνουν το αίσθημα ευθύνης της δημόσιας αποστολής που έχουν και ακολουθούν δραστηριότητες που βασίζονται αποκλειστικά στην εμπορική εκμετάλλευση της ενημέρωσης ή για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Η παγκοσμιοποίηση και η υπερβολική εμπορευματοποίηση υποσκάπτουν παραδοσιακά δικαιώματα της δημοσιογραφίας, όπως είναι τα πνευματικά δικαιώματα και το δικαίωμα των κοινοτήτων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Παράλληλα, κινδυνεύει η ποιότητα του περιεχομένου στα ΜΜΕ και είναι εμφανής η κατάρρευση των συνθηκών εργασίας. Η ΔΟΔ παρά τις απειλές που διαγράφονται, υπόσχεται να προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφου που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, να καταπολεμήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ".

    [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    3/5/2002 11:31:00 πμ

    Στις 13:00 θα ανοίξουν σήμερα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ και θα κλείσουν στις 19:00 και 20:00 αντίστοιχα. Αύριο τα εμπορικά θα κλείσουν στις 15:00 και τα σούπερ μάρκετ στις 18:00. Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είναι θα είναι κλειστές από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη του Πάσχα λόγω της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΤΟΕ μετά την αποτυχία του διαλόγου για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Εχει ληφθεί πρόνοια ώστε να είναι ενισχυμένη η τροφοδοσία των ΑΤΜ, προκειμένου το κοινό να μην αντιμετωπίσει θέμα ρευστότητας.

    Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά. Όσον αφορά τις τιμές, τόσο οι έμποροι όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου που επισκέφτηκε την αγορά, τόνισαν ότι κυμάνθηκαν σε κανονικά επίπεδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 May 2002 - 8:54:15 UTC