Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Παταβούκας στο συνδυασμό Παπουτσή
  • [02] Γέφυρα πολιτισμών το Φανάρι
  • [03] Ο Κ.Στεφανόπουλος στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας
  • [04] Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
  • [05] Νέες απειλές και επιχειρήσεις;
  • [06] Ο Ντάνιελ Περλ γνώριζε τον απαγωγέα του!
  • [07] Συμεών Β': Εκτός πολιτικής από το 2005
  • [08] Συντριβή ιρανικού ελικοπτέρου
  • [09] Επίσκεψη Ανάν σε Κύπρο
  • [10] Συνέντευξη Πολυζωγόπουλου στο Βήμα
  • [11] Στο τραπέζι διαλόγου το φορολογικό
  • [12] Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα

    [01] Ο Παταβούκας στο συνδυασμό Παπουτσή

    11/5/2002 4:59:00 μμ

    Εναν νέο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στο συνδυασμό "Ομορφη Πόλη" του οποίου ηγείται, παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής. Πρόκειται για τον πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή Κώστα Παταβούκα, τον οποίο ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε "άνθρωπο που λάμπρυνε με την παρουσία του τον ελληνικό αθλητισμό" και που "ως ολυμπιονίκης είναι ταυτόχρονα και αγγελιοφόρος του εθελοντισμού".

    Η παρουσίαση του νέου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές έγινε στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο επισκέφθηκε ο Χρ. Παπουτσής.

    Παρέστη και ο βουλευτής Π. Φασούλας.

    Ο Κ. Παταβούκας αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας των ανθρώπων του πολιτισμού, που αποτελούν όπως είπε, πρότυπο για τη νεολαία, με στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής, άθλησης και δραστηριοποίησης όλων των πολιτών της Αθήνας.

    [02] Γέφυρα πολιτισμών το Φανάρι

    11/5/2002 10:36:00 πμ

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στους πολιτισμούς δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την συνάντησή του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πρόσθεσε ότι το Φανάρι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [03] Ο Κ.Στεφανόπουλος στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας

    Πηγή: ΕΤ-1 11/5/2002 1:31:00 μμ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Λουκά Αποστολίδη πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πεζικού της Χαλκίδας ο επίσημος εορτασμός του Προστάτη του Σώματος Αγίου Γεωργίου. Ο κ. Στεφανόπουλος σε δηλώσεις εξήρε τη στενή σχέση του στρατού με το λαό.

    [04] Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

    Πηγή: ΑΠΕ 11/5/2002 11:12:00 πμ

    Δύο Βρετανοί γιατροί έφθασαν το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να εξετάσουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος θα διακομιστεί το απόγευμα στην Αθήνα. Όπως δήλωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, αναμένεται στην Κύπρο νοσοκομειακό αεροσκάφος από την Αθήνα, το οποίο θα αναχωρήσει, μεταφέροντας τον Μακαριώτατο, στις 15:00. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα πρώτα σημάδια των επιπλοκών επίσπευσαν την μεταφορά του Αρχιεπισκόπου στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" όπου λειτουργεί πολυδύναμη και άρτια εξοπλισμένη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    Στο μεταξύ, η προσωπική γιατρός του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ότι η υγεία του παρουσιάζει σταθερή βελτίωση και ότι σιγά σιγά άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις του, καθώς χθες βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος σηκώθηκε και στάθηκε στα πόδια του, ενώ και η επικοινωνία του με το περιβάλλον είναι καλύτερη.

    [05] Νέες απειλές και επιχειρήσεις;

    Αννίτα Πασχαλινού 11/5/2002 3:45:00 μμ

    Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφασίσει για το μέλλον των δεκατριών Παλαιστινίων, ο ισραηλινός στρατός επανεξετάζει το ενδεχόμενο νέων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, σε νέες απειλές κατά του Ισραήλ προέβη ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς ενώ η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δηλώσεις του διαδόχου του θρόνου θα αναγνωρίσει το Ισραήλ, υπό προϋποθέσεις.

    Οι Ισραηλινοί θα αιφνιδιάσουν;

    Σε νέες περιορισμένες πλην όμως τακτικές επιχειρήσεις στη λωρίδα της Γάζας προσανατολίζεται ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ σε συνάντηση που είχε με ανώτερους αξιωματικούς του στρατού δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε αρχικά προγραμματιστεί πριν από την επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Τρίτη.

    Ωστόσο η έναρξη της, αναβλήθηκε επειδή, λόγω «διαρροών» έχασε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

    Με δηλώσεις του στην αραβική εφημερίδα Ασάρκ αλ-Αουσάτ, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωρίσει η Σαουδική Αραβία το Ισραήλ είναι το τελευταίο να επιστρέψει στα προ του 1967 σύνορα του.

    Χαμάς: Υποστήριξη στον Αραφάτ υπό προυποθέσεις

    "Μορφή αντίστασης κατά του εχθρού" χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων, ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, τονίζοντας ότι καθημερινά δέχεται χιλιάδες προτροπές από Παλαιστινίους να συνεχίσει η οργάνωση τον ένοπλο αγώνα.

    Σε ότι αφορά τις δηλώσεις Αραφάτ για διακοπή των εχθροπραξιών, ανέφερε ότι η Χαμάς στο παρελθόν δεν κέρδισε τίποτα από τις διακοπές των επιχειρήσεων κατά του εχθρού.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι η οργάνωση του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Παλαιστίνιο ηγέτη αρκεί αυτός να μην υποταχθεί στις επιταγές του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

    Ποιες χώρες μέλη θα φιλοξενήσουν τους Παλαιστίνιους;

    Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται από το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση σχετικά με το «ποιες» χώρες θα φιλοξενήσουν τους 13 Παλαιστίνιους, οι οποίοι από χθες βρίσκονται στην Κύπρο.

    Μέχρι στιγμής, οι χώρες που δέχονται κάποιους από αυτούς είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Οι Παλαιστίνιοι που θα έρθουν στη χώρα μας θα ζουν σε καθεστώς ελευθερίας με κάποια μέτρα ασφαλείας.

    [06] Ο Ντάνιελ Περλ γνώριζε τον απαγωγέα του!

    11/5/2002 4:22:00 μμ

    Αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ γνώριζε τον έναν από τους απαγωγείς του, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Δυο μάρτυρες εμφανίσθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου και κατέθεσαν ότι ο Περλ είχε συναντηθεί με τον βασικό κατηγορούμενο Σείχ Ομάρ και μάλιστα είχε επιβιβαστεί μαζί του σε ένα αυτοκίνητο την ημέρα της εξαφάνισης του, στις 23 Ιανουαρίου.

    [07] Συμεών Β': Εκτός πολιτικής από το 2005

    11/5/2002 4:21:00 μμ

    Μετά τη λήξη της θητείας του, το 2005, σκοπεύει να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκόσκι και πρώην βασιλιάς της χώρας. " Ενας 70χρονος πρέπει να παίρνει σύνταξη" δήλωσε Βούλγαρος πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα είναι 64 ετών. Μετά από 50 χρόνια εξορίας, ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας επέστρεψε στη χώρα του το 2001 και αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου επικεφαλής του κόμματος "Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Δεύτερος".

    [08] Συντριβή ιρανικού ελικοπτέρου

    11/5/2002 2:10:00 μμ

    Ελικόπτερο που μετέφερε επιβάτες από τις πετρελαιοπηγές του Ιράν συνετρίβη πριν από λίγο. Αγνοούνται οι 5 επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο ήταν ιδιοκτησίας της Διεθνούς Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν.

    [09] Επίσκεψη Ανάν σε Κύπρο

    11/5/2002 1:27:00 μμ

    Αλβάρο ντε Σότο

    Καθοριστική στιγμή για την εξέλιξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού χαρακτήρισε την επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ ο κ.ντε Σότο δήλωσε ότι ο γγ του ΟΗΕ προετοιμάζεται εντατικά για την κάθοδο του στην Κύπρο. Ο Κόφι Ανάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επιχειρήσει με την επίσκεψή του στην Κύπρο να πείσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδεχθεί τη διαδικασία κατάθεσης των εγγραφών του ΟΗΕ.

    [10] Συνέντευξη Πολυζωγόπουλου στο Βήμα

    11/5/2002 4:12:00 μμ

    Τα μέτρα για το ασφαλιστικό ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί με ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.Οπως υποστηρίζει η βιωσιμότητα του συστήματος, θα κριθεί από την επάρκεια της χρηματοδότησης.

    Ο κ.Πολυζωγόπουλος καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, συναινώντας σε μια ρήτρα η οποία θα έχει τη μορφή μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας, μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων-κράτους και κομμάτων.

    Η ρήτρα αυτή αναφέρει ο κ.Πολυζωγόπουλος, θα προβλέπει την επανεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα της εξέλιξης των μεγεθών ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις μέσω της αναπροσαρμογής της κρατικής συμμετοχής.

    [11] Στο τραπέζι διαλόγου το φορολογικό

    11/5/2002 4:12:00 μμ

    Με νέες προτάσεις για την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα περίπου 4.000.000 δραχμές επανέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία. Το νέο αφορολόγητο όριο θα ισχύσει για εισοδήματα του 2003, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα καταργηθούν οι εκπτώσεις των οικογενειακών δαπανών.Αντίθετα θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλίστρων ζωής.

    Πρόσθετο αφορολόγητο για ορισμένες κατηγορίες πολιτών

    Οι προτάσεις της επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα προταθεί επίσης η θέσπιση πρόσθετου αφορολόγητου, για τις οικογένειες που εργάζεται μόνο ο ένας σύζυγος και αύξηση των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά .

    [12] Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα

    11/5/2002 5:35:00 μμ

    Με νέα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον Κεραμεικό, εμπλουτίζεται η μέχρι τώρα εικόνα αλλά και οι γνώσεις μας γύρω από την αρχαϊκή γλυπτική της Αθήνας. Πρόκειται για έναν Κούρο που αποδίδεται στο γλύπτη του Διπύλου, δυο μαρμάρινα λιοντάρια, μια σφίγγα και θραύσματα από κιονόκρανα. Τα γλυπτά έργα τέχνης της αρχαϊκής εποχής αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της συστηματικής ανασκαφής που διεξάγει στον Κεραμεικό, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο κούρος της Ιεράς Πύλης

    Ο Κούρος χρονολογείται περίπου στο 600 π.Χ και αποτελεί αναμφισβήτητα το εντυπωσιακότερο εύρημα των ανασκαφών.

    Η κόμμωση του, που αποτελείται από βοστρύχους και φέρει ηράκλειον άμμα, καταδεικνύει συγγένεια ανάμεσα στον Κούρο της Ιεράς Πύλης, με την κεφαλή του Διπύλου και τον Κούρο της Νέας Υόρκης.

    Περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις;

    Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου, Νιμάγιερ, όλα κείτονταν σε μια σειρά κάτω από τον χωματόδρομο , ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την ανοικοδόμηση του Θεμιστόκλειου Τείχους.

    Επίσης, έκανε λόγο και για " περισσότερες εκπλήξεις που περιμένουν, καθώς εκεί ήταν ένα πέρασμα του Ηριδανού ποταμού".

    Η σφίγγα αποτελεί τη δίδυμη αδελφή μιας άλλης σφίγγας , που είχε βρεθεί το 1907 λίγο νοτιότερα της δυτικής πλευράς της Ιεράς Πύλης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 May 2002 - 16:55:03 UTC